(非会员)
2008-02-09 18 浏览
我地3個人6點幾去到,諗行完屯門市就有位,但係行晒都中未有位,等到8點幾9點先有囉!如果真係想食就最好早d 去攞位先,2位就多d 位既會快d
2008-02-07 28 浏览
年三十晚黎食團年飯, 九點幾黎登記都要等50 張臺,隔離間河鮮等兩張炸, 但好奇心驅使下都係決定食呢間, 繼續等....好彩等半個鐘多d 就有位, 叫左以下既野1. 燻魚2. 醉雞3. 小籠包4. 孜然羊肉5. 雪菜炒粉皮6. 淨拉麵大致上都唔錯, 燻魚難食左d, 羊肉就幾舊痴埋一齊,同埋每碟份量細左d, 如果多d 會更好要彈既係好難叫停d 侍應, 個個都好忙, 搵人落單加茶都好高難度
年三十晚黎食團年飯, 九點幾黎登記都要等50 張臺,
隔離間河鮮等兩張炸, 但好奇心驅使下都係決定食呢
間, 繼續等....

好彩等半個鐘多d 就有位, 叫左以下既野
1. 燻魚
2. 醉雞
3. 小籠包
4. 孜然羊肉
5. 雪菜炒粉皮
6. 淨拉麵

大致上都唔錯, 燻魚難食左d, 羊肉就幾舊痴埋一齊,
同埋每碟份量細左d, 如果多d 會更好

要彈既係好難叫停d 侍應, 個個都好忙, 搵人落單
加茶都好高難度

4/2/2008 *星期一*竟然願意開一個新戶口專為這間餐廳寫食評, 但我肯定的不是因為太好而寫...昨晚跟家人提早食團年飯, 專誠來到這間大受好評的餐廳。先前已上來看過幾個食評, 反應不錯, 所以期望都幾高。準時7:00pm拿籌等位, 店外已企滿人, 本來以為只是一部份, 但問接待員, 要等70多張-0-"即時無奈!!但第一次, 儘管試試吧!等呀等呀等呀等...8:00pm了, 等了1個多中, 都只是叫了30多張台而已-0-"本來已想中途離場, 但心裡總覺不值, 已等了一個中, 再等多一會兒也沒關係吧!?等呀等呀等...等到9點, 終於進場了...此為小女子20年來第1次願意花2個小時等位的一間餐廳。都怪好奇心作崇!4個人, 叫了6樣:$48四川怪味雞~80分! 這個我認為最討好的!是冷盤, 雞應是普通白切雞, 雪凍後再淋上一隻又甜又辣又鹹的汁, 想像應很怪, 但味道卻出奇特別。好味的原因都應該是汁吧!$58紅燒腩肉~60分!汁太甜, 可能本來已不太喜歡吃腩肉而已。而且只有一盎份量, 太少。無奈媽媽喜歡吃。$98咕嚕蝦球~65分! 蝦很爽, 酸甜的香味非常搶。低分的原因只因這個價錢,
4/2/2008 *星期一*

4個人, 叫了6樣:

$48四川怪味雞~80分!
$58紅燒腩肉~60分!
$98咕嚕蝦球~65分!
蝦很爽, 酸甜的香味非常搶。低分的原因只因這個價錢, 但份量卻不能成正比去滿足食客心態。只得7件-0-"非常不抵
$48雪菜肉絲炒年糕~70分!
雪菜與肉絲非常有味, 年糕雖有嚼口但淡而無味。扣分!
$98砂窩雲吞雞~75分!
湯夠熱, 半隻雞煲出來的味道很鮮很有味, 加了數小片金華火退更有味。有6粒上海雲吞, 總算抵吃的一款。
$24(4隻)小籠包~70分!
皮不算厚, 一啖咬下去湯多得差點灼傷口腔。豬肉味道不算突出。普普通通, 可能之前期望太高。

一開始叫6樣送已知只會剛剛好, 別以為4人吃6樣送很多, 只知上海菜一貫都小碟小碟上。所以價錢吸引不代表一切。3女1男吃都只剛剛好, 多幾個男人就不夠了...結帳$414/4 = $103.5/人

在這繁忙又急促的都市裡, 別說要我等兩個中, 就算免費我都未必願意花2小時到這間餐廳。更何況價錢並不討好! 除非你告訴我, 你有過多的時間和金錢想浪費一番, 我便會介紹你到這裡走一趟!
2008-02-04 4 浏览
首先介紹下自己背景先,我本身係上海出世的香港人,對上海菜有d咩應有味道都略知一二,而且我會點一些香港人看完的菜名都吾知係咩呢的菜試下,以下係我上星期六去食菜及評語,大家可以參觀下.小籠包: 香港人去京滬菜館一定會點的,皮做得好薄,裡面的湯亦好鮮甜,但最敗筆係舊肉完全無肉味及鮮味,完全係食梗冰鮮肉的感覺,吾得.有一樣野我建議各位食家,我見到好多人食完一粒就食其他,任由小籠包攤凍,其實小籠包一定要熱辣辣甘食先,凍左d湯會俾舊肉吸收返就無甘好味.紅燒獅子頭:其實係一個好似拳頭甘大的豬肉丸,賣相吾錯,但一食落口,超吾得,d肉好散,又係完全無肉味及鮮味,正宗的獅子頭的肉是非常實的,好有咬感,呢樣野我完全食吾到.擔擔面:味道可以接受,略嫌湯太多,呢款係當日食覺得最好味,但仍然有好大改善空間.醃篤鮮:一款湯,香港人一定吾會點,因為睇字面一定吾知係咩呢.佢主要材料有新鮮豬肉,肉,冬筍,百頁結(豆腐皮的一種),呢款湯本來應該係非常之鮮及略咸,但我完全飲出佢鮮及咸,味道淡到不能接受,冬筍及百頁結本身是無味的,要吸收左湯的鮮味才有味,但個日食又係完全無味,呢個係當日食最失敗的,完全突出吾到菜名中的鮮字,簡直

醃篤鮮:一款湯,香港人一定吾會點,因為睇字面一定吾知係咩呢.佢主要材料有新鮮豬肉,肉,冬筍,百頁結(豆腐皮的一種),呢款湯本來應該係非常之鮮及略咸,但我完全飲出佢鮮及咸,味道淡到不能接受,冬筍及百頁結本身是無味的,要吸收左湯的鮮味才有味,但個日食又係完全無味,呢個係當日食最失敗的,完全突出吾到菜名中的鮮字,簡直係垃圾.

總結以上,可能有些字眼過左火,又或都為左迎合香港人的口味略作調節,但以一個食慣阿媽煮的上海菜我來講,呢餐完全不合格,同時亦覺得名不副實.
2008-01-31 20 浏览
自上海婆婆在屯門市中心開張後每次經過都見到人頭湧湧今日(星期三)終於有機會試試八點等位,等到九點半才有位附近的電視及xbox360在"虛度光陰"上幫助了很多好在後來有好些人等不及走了,否則的話等到last order也未有位呀環境不錯,有些大頭公仔的畫,可說是藝術,但又可說很核突.味道: 是晚嗌了怪味雞($48):其實味不怪,只是加了些醋味,雞很緻,很好吃婆婆紅燒肉($58):很少,味道普通,因家人懂得弄而且弄得更好吃四川雞柳炒年糕($48):很好吃,雞柳也跟嫩,是個人最愛的一道菜婆婆擔擔麵($28):不錯,麵很爽口,湯好飲,與最愛的金滬x的擔擔麵不相伯仲小籠飽($24):有熱湯在內,肉很新鮮,好吃,不過以質素來說貴了些少高力香蕉豆沙($28):個人認為外層是整個甜品的敗筆之處,只能靠面頭的糖"湘"吊味,內裏有一舊仔香蕉和少許豆沙湯,算好吃,不過被外層破壞了.很奇怪,頭幾道在menu上都是有"辣椒仔"的但可能要照顧香港人的口味,所以不怎麼辣所以對專門想來吃辣的我們來說有點美中不足吧.服務:很好,有禮貌又勤加茶,不過茶很燙口,要放很久才能勉強入口抵食:以價錢來說,份量真的比較少,不過偶爾
自上海婆婆在屯門市中心開張後

每次經過都見到人頭湧湧

今日(星期三)終於有機會試試

八點等位,等到九點半才有位

附近的電視及xbox360在"虛度光陰"上幫助了很多

環境不錯,有些大頭公仔的畫,可說是藝術,但又可說很核突.

味道: 是晚嗌了

高力香蕉豆沙($28):個人認為外層是整個甜品的敗筆之處

很奇怪,頭幾道在menu上都是有"辣椒仔"的

但可能要照顧香港人的口味,所以不怎麼辣

所以對專門想來吃辣的我們來說有點美中不足吧.

服務:很好,有禮貌又勤加茶,不過茶很燙口,

要放很久才能勉強入口

抵食:以價錢來說,份量真的比較少,不過偶爾一次都okay.

乾淨:不錯,很okay

是晚加埋雜費,三個人共吃了三百多幾蚊.
(非会员)
2008-01-29 2 浏览
我阿媽5點幾去等位, 6點鐘入座, 7點鐘就埋單, 我地好合作, 唔駛個半鐘就交位。叫左小籠包x2(好好味), 醉雞(麻麻地), 婆婆炒粗(一般), 辣雞炒年糕(好好味), 豆沙窩餅(油左d),酒小丸(阿媽話好好味)。服務都算ok,會再去食。
服務都算ok,會再去食。
2008-01-28 6 浏览
間上海婆婆係喺屯門既新開的~我同honey前日5點幾排左陣6點中入去好開心終於都食到喇平時好多人~排晒隊等好耐都等唔到位佢4-6pm又唔開我地嗌左4樣野首先黎個黃金炒飯食左d先記得影相@開頭熱熱地幾好食丫, 但好快凍~凍左唔好食牛剪拉麵都幾正呀~^^不過個碗好大,d牛剪好少~面都ok,湯底唔錯仲有個小龍包~顧住食,唔記得左影相>,<幾正架!!!好新先最後黎個~ 豆沙鍋餅又係顧住食,食左先記得影相@本身有8舊既~黎到好熱呀~不過個皮麻麻地~honey話好甜wo埋單都係百五蚊到~整體上我覺得都幾正呀下次有機會會再去試其他野食呢^^期待.....
間上海婆婆係喺屯門既

佢4-6pm又唔開

我地嗌左4樣野

首先黎個黃金炒飯

食左d先記得影相@

開頭熱熱地幾好食丫, 但好快凍~凍左唔好食

牛剪拉麵

都幾正呀~^^不過個碗好大,d牛剪好少~面都ok,湯底唔錯

仲有個小龍包~顧住食,唔記得左影相>,<幾正架!!!好新先

最後黎個~ 豆沙鍋餅

又係顧住食,食左先記得影相@

本身有8舊既~

黎到好熱呀~不過個皮麻麻地~honey話好甜wo

埋單都係百五蚊到~

整體上我覺得都幾正呀

下次有機會會再去試其他野食呢^^期待.....

2008-01-25 8 浏览
我喜歡吃上海菜,覺得感覺和食物都很溫暖!星期日中午,等位時間不過十分鐘!四喜烤夫:原來是麵根,味道好好!小籠包:皮薄餡汁多,香港人最愛!擔擔麵:湯底味濃,麵條很有嚼勁,好吃!以這個環境格局說,價錢合理。屯門區,多一個吃上海菜的地方。
我喜歡吃上海菜,覺得感覺和食物都很溫暖!
星期日中午,等位時間不過十分鐘!

四喜烤夫:原來是麵根,味道好好!
小籠包:皮薄餡汁多,香港人最愛!
擔擔麵:湯底味濃,麵條很有嚼勁,好吃!

以這個環境格局說,價錢合理。
屯門區,多一個吃上海菜的地方。
2008-01-24 8 浏览
21/1/08 星期一放假去了去了「上海婆婆」食午餐,等了一會,便到我們了!之前想試很久,但因新開張有很多人,要等很久故放棄了.試之前聽到早前二哥一家試過後覺很差勁,食物端到桌已涼了,但我仍想一試.一入到去牆上掛了多幅大畫,都是面圓圓的兒童,有點像林海峰最近演唱會那張海報,大大個口那種感覺. 我們3個大人加幼子,共點了三個客飯+1個酸辣湯麵事前聽聞它提供的茶只是茶餐廳的茶水,並不是龍井.碧螺春等,這和它的裝修很不配,卻會收茶錢2元一位,當日所見,因我是平日去光顧,叫套餐免茶錢免加一酸辣湯麵: 碗超大,份量一般,麵條口感不錯,有嚼勁,只是湯略酸但不夠辣.銀芽炒鱔糊: 尚可糖醋魚塊: 最好的是這個,油不多,酸甜口味加在魚塊上很不錯,細細塊的,一口一塊剛好獅子頭: 真的太普通,沒有驚喜跟套餐的白飯略嫌份量少點.埋單約$160,價錢一般,不算太貴,下次都會再去
21/1/08 星期一放假去了去了「上海婆婆」食午餐,等
了一會,便到我們了!

到桌已涼了,但我仍想一試.

我們3個大人加幼子,共點了三個客飯+1個酸辣湯麵

事前聽聞它提供的茶只是茶餐廳的茶水,並不是龍井.
碧螺春等,這和它的裝修很不配,卻會收茶錢2元一位,
當日所見,因我是平日去光顧,叫套餐免茶錢免加一

酸辣湯麵: 碗超大,份量一般,麵條口感不錯,有嚼勁,只
是湯略酸但不夠辣.
銀芽炒鱔糊: 尚可
糖醋魚塊: 最好的是這個,油不多,酸甜口味加在魚塊上
很不錯,細細塊的,一口一塊剛好
獅子頭: 真的太普通,沒有驚喜

跟套餐的白飯略嫌份量少點.

埋單約$160,價錢一般,不算太貴,下次都會再去
2008-01-23 14 浏览
放工去左屯門市中心, 原來老公今次好醒目, 去左「上海婆婆」拎定飛等位, 我去到等左一陣間(3min)就有位喇! YEAH!! 因為真係勁多人等呀~~次次去到都唔想等位, 所以久久都食唔到佢.我地點左"小籠飽" 好味道,好多湯!!"酸辣湯" 比較辣, 不過都好味道. "外婆紅燒肉" 好味, 下面係茶樹菇, 一直食都好熱架!! "京川蝦球撈麵" 勁好味, 酸甜辣三種味都有!最正係佢. 4樣野已經夠食了. TOTAL$16X.-, 價錢一般, 唔會太平. 不過係等位果道辛苦D. 要預早好多去等位.
我地點左
"小籠飽" 好味道,好多湯!!
"酸辣湯" 比較辣, 不過都好味道.
"外婆紅燒肉" 好味, 下面係茶樹菇, 一直食都好熱架!!
"京川蝦球撈麵" 勁好味, 酸甜辣三種味都有!最正係佢.