2018-01-15 722 浏览
在九龍灣等朋友收工,大家一向都十分愛食上海菜,所以就食下上海姥姥過下口癮.煙燻糖心蛋 $18 (2/5)本身對這個前菜很大期望,雖然糖心蛋煮得不錯,但是煙燻味太濃,好大陣煙味,加上落了過量鹽,導致整個味道過鹹,失望呀.花雕醉雞 (4/5)酒味十分濃,雞的口感都不錯,份量都幾多,冇伏到!.酸辣湯拉麵 (4/5)最愛食酸辣湯拉麵,酸辣湯可做得更出色,有點不夠熱,味道可以更濃,但份量不錯,對得住個價錢.整體服務質素不錯,即使我們最後入座並且食到幾乎收舖,店員都冇吹我地,又不停加茶,坐得舒服!

煙燻糖心蛋 $18 (2/5)
煙燻糖心蛋

花雕醉雞 (4/5)
酒味十分濃,雞的口感都不錯,份量都幾多,冇伏到!
醉雞

酸辣湯拉麵 (4/5)
酸辣湯拉麵

2018-01-11
醉雞
酸辣湯拉麵
2017-12-18 808 浏览
嚟呢間餐廳食飯,見到枱枱都有小籠包,唔通點小籠包係指定動作,我梗係跟風啦!呢籠小籠包都不負眾望,皮薄薄,熱辣辣,而且仲湯汁十足,一啖一隻,好好味唷!見到有蟹粉飯,就點嚟試下啦,飯本身就冇什麼特別,普通白飯一碟,不過蟹粉醬汁就好足夠。個蟹粉汁,入面有d蟹肉絲,蟹羔就略為小咗d喇,唔係好食得出,不過都算okay ge,只係小小鹹咗d,但都okay,下次都可以再點嚟食。雞絲粉皮(半份),可以點半份,呢個安排好好,因為有時點一碟又太多,點半碟可以啱啱好。粉皮煙煙靱咁,一條一條咁嘟入口,加埋青瓜絲和雞絲,好好味。

九龍灣德福唔知幾時開始多左好多新食店餓JJ今次同屋企人黎試呢間上海菜由於時間尚早,唔洗等好耐就有得入座,本身有張high table,但同老人家黎佢地都坐得唔舒服吧!之後終於有正常嘅檯坐,見到佢連bar檯都有果然用盡寸金尺土水準還好,灌湯足夠,但略為厚皮左少少,味道尚可夠香辣,凍食都冇雪味,但雞肉偏硬身偏咸,份量少,味道一般味道合格,微辣中有麻香,花生碎,肉碎都夠多,麵嘅份量合格,唯店員落單冇問剪唔剪,我地分時有d論盡,扣一粒星星幾十蚊嘅炒飯份量少到咁,失敗,唔合格!雖然係咸肉炒飯,但整體味道偏咸,唔合格!每次食上海菜都必食嘅甜品,紅豆餡夠哂多,亦夠熱夠新鮮,呢個拎返d分數。食完好快清你張檯趕住做下一round生意,當快餐食算ok,但想同朋友家人歡聚就絕對唔適合。
九龍灣德福唔知幾時開始多左好多新食店
餓JJ今次同屋企人黎試呢間上海菜

果然用盡寸金尺土

小籠包

水準還好,灌湯足夠,但略為厚皮左少少,味道尚可

口水雞

夠香辣,凍食都冇雪味,但雞肉偏硬身

四季豆-偏咸

偏咸,份量少,味道一般

擔擔麵

咸肉炒飯-份量好少

豆沙窩餅

小籠包
擔擔麵
2017-11-05 471 浏览
我是蟹的 fans, 又鍾意小籠包。呢間店嘅小籠包,一向皮薄、湯多、肉又甜,係我嘅最愛。聽店員講啲小籠包係22摺,坊間嘅只係得18摺,佢話多摺,小小籠包皮就越薄,食落去就更有口感。今日嚟到九龍灣上海姥姥,就係嚟食佢哋新出嘅蟹粉小籠包。果然好味道,小籠包嘅皮仍然都係咁薄,今次加入左蟹粉,啲湯好鮮甜,更帶出左啲肉嘅鮮味,一啖食落去,真係好滿足。我一口氣食咗四隻,真係好好味!另外值得一提嘅係呢度店員嘅服務,佢哋全部都好親切,又好主動幫啲客人,值得一讚。
我是蟹的 fans, 又鍾意小籠包。

2017-10-06 588 浏览
放工想食上海菜,一心想試新開的上海姥姥。平日晚,心想應該不用等位,還是要等上兩張枱約10分鐘。我們搭枱坐圓枱的一面,但座位不太迫,旁邊還有位放我的購物袋。前面那張是高櫈枱,中菜配上西式的放置,很是有趣。我們最終點了小籠包、素鵝、溏心蛋及上海菜炒。小籠包:較其他上海菜舖遜色。皮較厚、肉較實。素鵝:皮不脆,較硬身,內包材料很少。溏心蛋:很出色。蛋心完全半流質,完全做出其味道。上海粗炒:好味,麵身軟硬適中。

我們最終點了小籠包、素鵝、溏心蛋及上海菜炒。

小籠包:較其他上海菜舖遜色。皮較厚、肉較實。

素鵝:皮不脆,較硬身,內包材料很少。

溏心蛋:很出色。蛋心完全半流質,完全做出其味道。

上海粗炒:好味,麵身軟硬適中。
2017-09-28
2017-09-11 580 浏览
醉雞不錯,起碼有酒味先,入哂味,雞唔會過肥,肉質唔鞋口皮蛋就錯哂小籠包以為衰硬,又幾好食喎生煎包就湯汁少啲,包軟底脆本身想叫酸辣湯,多十蚊有六隻雲呑,梗係要埋啦,估唔到雲呑先係好嘢,皮薄餡靚
醉雞不錯,起碼有酒味先,入哂味,雞唔會過肥,肉質唔鞋口
皮蛋就錯哂

小籠包以為衰硬,又幾好食喎
生煎包就湯汁少啲,包軟底脆

2017-08-29 383 浏览
夜晚九點幾去到德福,唔知食咩好,最後決定揀一間唔駛等位嘅,就揀咗上海姥姥!其實究竟而家坊間嗰啲公公,姥姥,婆婆,係咪同一老闆?!Anyway, 我地4個人都叫咗唔少嘢食小籠包 6/10 正常嘢冇乜特別紅油抄手 7/10 夠辣幾好味口水雞 5/10 一般燻蹄粉皮 8/10 主要係個汁好味,夠蒜蓉味芥末木耳 9/10 作為前菜一流黃金蝦仁炒飯 9/10 好多鹹蛋黃, 非常喜愛最後埋單每人食咗$100,total $400算係幾抵食啦!
其實究竟而家坊間嗰啲公公,姥姥,婆婆,係咪同一老闆?!
Anyway, 我地4個人都叫咗唔少嘢食
黃金蝦仁炒飯 9/10 好多鹹蛋黃, 非常喜愛

最後埋單每人食咗$100,total $400
算係幾抵食啦!
2017-08-16 396 浏览
放工約左朋友食飯,友人提議食上海野,於是就黎左呢到食我地4個唔太肚餓,淨係叫左幾碟餸同飯share食。首先黎到既係花雕醉雞,未擺入口已經嗅到好香既花雕酒味,雞肉充滿住濃濃既酒香味,好吃!蒜蓉炒白菜仔,呢碟就無咩特別,不過不失啦!最主要都係想食下菜,健康D黑醋排骨,呢個係我指定叫既,因為我非常鍾意食黑醋,連食沙律都會配黑醋汁,見到黑醋排骨個名,就已經想試 一咬落去酸酸的黑醋味,細嚼後帶點甜味,非常開胃,超級好吃!黃金蝦仁炒飯,個飯都唔錯,炒得夠乾身,不過咸蛋黃唔多夠! 蝦有3粒,都幾彈牙招牌小籠包,我地差不多食飽先上,好失望啊! 不過味道都唔差,塊皮好薄,一夾起個底就穿喇! 拿拿林拎左匙羹盛起D湯汁,一啖擺落口,正!呢到食野都唔算貴,仲要無收加一,我地4個食都係每人7X蚊咋
放工約左朋友食飯,友人提議食上海野,於是就黎左呢到食
我地4個唔太肚餓,淨係叫左幾碟餸同飯share食。

一咬落去酸酸的黑醋味,細嚼後帶點甜味,非常開胃,超級好吃!

呢到食野都唔算貴,仲要無收加一,我地4個食都係每人7X蚊咋
2017-08-15
  • 黑醋排骨,黃金蝦仁炒飯,小籠包
2017-06-24 693 浏览
門口好多人等位,等了20-30分鐘才能入座。 冷盤,回味口水雞,惹味,有肉地,不會只有骨。 炸銀絲卷,熱辣辣上枱,非常厚身,沾上煉奶姥姥手製排骨拉麵,湯底清,排骨偏軟身,易入口。 招牌小籠包,皮薄,湯汁好味,個人推薦必吃。 蘆薈桂花丸子蜜,有點過甜。 吃完就明白為何會這麼多人等位,埋單$193,沒有加一,而且食物水準中上,非常抵食。
門口好多人等位,等了20-30分鐘才能入座。

冷盤,回味口水雞,惹味,有肉地,不會只有骨。

炸銀絲卷,熱辣辣上枱,非常厚身,沾上煉奶
姥姥手製排骨拉麵,湯底清,排骨偏軟身,易入口。

招牌小籠包,皮薄,湯汁好味,個人推薦必吃。

蘆薈桂花丸子蜜,有點過甜。

2017-06-09
  • 招牌小籠包
2017-06-17 538 浏览
今日很晚才下班,於是經過德福商場看看有什麼想吃。很久也沒有吃過小籠包了。這間只光顧午餐,那就試試他的晚餐如何。 晚餐沒有特別的套餐,也是按餐牌單點。三少碟$85 (任選三款前菜)價錢又不貴又可以一次過滿足三個願望,幾好!我揀了素鵝,薰魚及海蜇上海炒年糕($62)之前試過上海粗,換了年糕都好好味。佢個汁個味幾好,都算濃味但是又唔算太鹹。招牌小籠包/四件 $35呢個小籠包雖然唔算太薄皮,但已經在合格之上。攞出黎沒有漏湯汁。
晚餐沒有特別的套餐,也是按餐牌單點。

三少碟$85 (任選三款前菜)
價錢又不貴又可以一次過滿足三個願望,幾好!

我揀了素鵝,薰魚及海蜇

上海炒年糕($62)

招牌小籠包/四件 $35
2017-03-13 1163 浏览
是日中午,已吃了一頓上海菜, 晚上又來一股癮,想再吃上海菜.上海姥姥是九龍灣其中一間上海菜館, 鋪面較小, 但質素較高.而定價也尚可接受. 晚市來的話,發現需時輪候, 是次2人到訪也差不多等了15分鐘才可安排入座雖然想吃得清淡一點, 但餐牌上價格較低廉的菜式不算太多.最後還是點了辣的麻婆豆腐 ($52) 和 奶油津白 ($62), 另加白飯2碗.推薦指數: 5/5雖然麻婆豆腐不算是正宗的上海菜式,不過上海改良版沒有那麼辣,較乎合個人口味. 出乎意料, 麻婆豆腐做得非常出色. 豆腐煮得嫩滑,肉碎比例剛好,每口豆腐也能嚐到一點調好味的肉碎來吃, 佐飯極佳!而且醬汁味道咸辣十足, 非常開胃!推薦指數: 3/3至於,奶油津白則是有點失望. 奶油的份量較多,津白吃起來有點膩,菜的甜味也有點被遮蔽. 或者,平時多吃以雞湯埋芡的版本, 相對較清,較合乎個人口味. 而且,這道菜定價為$62, 比麻婆豆腐還貴, 有點不值的感覺.至於,店內的服務是周到的,不時有店員添加茶水, 坐起來亦舒適.食物質素也不錯,推薦大家來到訪!

才可安排入座

雖然想吃得清淡一點, 但餐牌上價格較低廉的菜式不算太多.

麻婆豆腐
推薦指數: 5/5

而且醬汁味道咸辣十足, 非常開胃!
奶油津白
推薦指數: 3/3

食物質素也不錯,推薦大家來到訪!
2017-02-19
麻婆豆腐
2017-03-09 970 浏览
很久沒吃上海菜,發現德福廣場有,而且也未吃過的上海姥姥,今晚有機會試了。今天是星期四,想不到也要等位! 幸好我們7時左右便到,8時過後這情況要多等一會了! 很多客人呢!玻璃窗的厨房,可以看到厨師在拉麵條。自選冷盤三款$85,抵吃! 我今晚特別想吃雞,所以選了口水雞,醉雞,醉豬手。口水雞的麻辣比較輕,我個人口味愛麻,覺得麻的味道不夠。两碟雞都是雞翼位,厨房上菜應注意一下。醉雞和醉豬手夠味,夠酒香。但雞肉比較硬和“鞋“。小籠包夠熱,皮薄、餡料不覺太肥,湯夠清甜。上海炒年糕,端來熱騰騰。份量很夠,還是第一次吃到用菠菜配的上海炒年糕,菠菜不算少。年糕夠煙靭,炒得剛好夠軟熟。一般上海炒的味道。

玻璃窗的厨房,可以看到厨師在拉麵條。
小籠包夠熱,皮薄、餡料不覺太肥,湯夠清甜。
2017-03-09
今年我地提早團年,一家人相約上海姥姥,上海野阿爺最中意。因為要等埋舅母,所以我地8點幾先入座,叫左部份野食先,邊食邊等!本來上海姥姥我都覺得應該穩陣,姥姥家鄉粗炒,份量少唔在講,成碟野勁咸勁油,廚師先生醬油落得太重手,色水夠但味道太不能入口,搵晒成碟肉絲都唔多條,反而菜就大把,莫非是菜遠粗炒?蔥油餅好得意,好厚身,成個漢堡包咁,但係味道就認真麻麻地,成個蔥油餅無蔥架喎?咁搞笑既?塊皮好睇就好睇,但係硬到爆!未夠9點同我講last order 9點半,9點3我地落左個酒釀丸子,9:20已經黎,9:25叫我埋單,簽左卡先得閒食個丸子,伏出黎啦,唔熟呀大鑊!我真係吐都吐唔切,酒味又唔夠,真係把鬼咩!最好笑係侍應話因爲已經last order,唔肯整過比我,退現金比我!真係谷住道氣!團年飯比佢地搞成掂,無一個開心囉!
塊皮好睇就好睇,但係硬到爆!

團年飯比佢地搞成掂,無一個開心囉!
2017-01-24 716 浏览
今日太太農曆生日,本身諗住煮既,但後來又改左出街食,太太話想食上海野,我地過左去德福食,上海姥姥未試過bo,見到人多都穩陣,又大寶號,點知?仲差過我在街頭食茶餐廳!入座時21:10,我都明白已經比較夜,一坐低店員已經告訴我們21:30 Last Order,明白的,但重要的事情真的要說三次嗎?分別有三個店員來跟我說同一番話,感覺是想叫我走,根本唔想做我生意!算啦,太太生日唔想嘈了,我們好快地叫左幾個菜,先來個燻蹄伴粉皮,燻蹄比較少,食起來無豬味,而且好un,粉皮好像完全無剪過咁,那麼長點食?感覺是求其...最好笑是21:17又有店員拿著餐牌黎問,last order有無野加?得啦,我知啦,識背啦唔該...其實只是食完個冷盤,其實菜都未黎,已經有人收豉油同豆瓣醬?什麼事?我未食完的,我啲菜都未到?之後來一個回鍋肉,$70,是真。菜多過肉,面層全是菜,好,容許我找一下肉,終於找到了,肉味不夠,辣味也欠奉,沒回鍋肉那種麻麻的辣,那些菜更差,硬的,怎麼咬?我要付錢架!!!!最後21:30已經埋單...不會再來,根本是趕客,東西不好食,招呼不周,我不敢說正常時間會否這樣,但21:10不正常嗎?那
最後21:30已經埋單...不會再來,根本是趕客,東西不好食,招呼不周,我不敢說正常時間會否這樣,但21:10不正常嗎?那麼我建議餐廳20:00好關門了!
2017-01-16 503 浏览
第一次食,order 了小籠包,鍋貼,水煮牛肉湯麵,雲吞拉麵,煙燻旦。小籠包:尚可,因為不用技巧鍋貼:底部只是厚而硬,應該煎好了很久水煮牛肉湯麵:飲啖湯好似幾好,有麻辣味,可惜第二啖開始吃麵條時,完全沒有咸味,要加一點醬油才可以雲吞拉麵:上海雲吞肉太多,實實的,麵不知煮了幾耐,差不多變成麵胡!煙燻旦:想像煙燻應該是香的木頭味,但這個是煙灰味,吃半隻已經夠多!
小籠包:尚可,因為不用技巧
鍋貼:底部只是厚而硬,應該煎好了很久

2017-01-15
午餐