2015-07-10 968 浏览
早前不時看到此店外有人龍,今天難得不太多人排隊,就跟友人試試。排了大約20分鐘,可能因為約7點時間尚早,不過留意的是必須人齊入座。點了濃厚豚骨魚介沾麵,友人點了應該是夏天特別的梅子味沾麵。大中小都是同價,我們都要了中size不辣的熱麵。沾汁很濃味道亦很重,掛湯能力一流,每口都能吃到濃濃的湯汁,但味道就是太咸,初初吃還好,但愈吃就愈咸...麥麵偏硬,而且有點黏左一起,夾麵的時候有點難度。味蛋不錯,但竟然有蛋殼...扣分。叉燒太瘦有點韌。沾汁內有粒豬肉粒,脂肪佔了一半,吃下去味道像金華火腿,咸咸的。吃到一半因為太飽而且好咸所以投降了,沒有嘗試到加熱水變湯,相信變湯咸味稍降會好一點。另外女仕可以考慮問待應拿圍巾圍著吃,因為沾汁容易彈到衣服上,友人就是不斷吃不斷抹彈到裙上的汁,而且顏色深不好抹。

沾 濃厚豚骨魚介沾麵

2015-07-06
2015-07-02 1135 浏览
Ordered the lunch set menu consisting of tsukemen, gyouza and a drink. The tsukemen was good and upon ordering I was offered the choice of having the noodles served either hot or cold. I chose hot and it did not disappoint. The noodles were served with the usual extras, spring onions, menma (bamboo sprouts??), half an egg and chasiu (the meat).Although everything was of good quality, I found there to be too little meat. Normally (at other tsukemen places) you get two full slices, however I only
Although everything was of good quality, I found there to be too little meat. Normally (at other tsukemen places) you get two full slices, however I only received one, and it looked a bit chewed up rather than clean cut. The taste, however, was good.
The soup/ dipping broth was good albeit a bit salty, as tsukemen broth always is. The flavor was dimensional and went well with the noodles.

All in all I was quite happy with my meal. I would/ will come back in the future. When I do, I will probably ask for more meat, though..
2015-06-29 1012 浏览
極愛沾麵的我當然要黎一試可惜期望有點大,失望更大論湯底有點杰身肥膩感覺。但麵身粗度的確一讚,沾上湯時熔回一體,呢個係我最欣賞地方👍係香港沾麵店選擇雖然唔多,但有更多值得推介,如周月。。如果你係沾麵愛好者真係唔需要🙅30度高溫排隊食呢個沾麵呀!
極愛沾麵的我當然要黎一試
可惜期望有點大,失望更大
沾麵食法
大碗沾麵
2015-06-29
  • 濃厚豚骨魚介沾麵
2015-06-28 846 浏览
每次經過都要排隊,今晚看見條龍不是太長,即管試下,大概20分鐘才入座,點了大熱的沾麵,麵質彈牙有麥香,果然不錯,但沾麵的湯略太杰和太鹹!另點了份餃子,真的不錯,肉汁很多。中間加了一個小插曲,等麵的時間,想找洗手間,原來在一樓要坐升降機才到,上到去一樓,光線很暗,分殘廁和一間男女共用廁,當時見到兩個廁所都上了鎖,應該是有人的,但等了又等,還是沒有人出來,所以我懷疑是否要拿key才可用呢,當時即管敲了敲門,看看是否有人,但竟然有個男人即時開了門,但不是出來讓我進去,只是伸個頭出來,然後用雙眼"掘"住我,然後再關門,那男人是這店的四眼侍應,我心諗駛唔駛咁惡,你可以答我有人就可以了,何況我也說了不好意思。所以見關於這間店的食評,提及到這裡的侍應態度差,不無道理,今時今日這樣的服務態度,真是要不得!不提食物的水準值不值得排隊,但這種待客的態度,真是一文不值,簡值趕客!
2015-06-28
2015-06-22 975 浏览
日本拉麵店越開越多, 但是沾麺店數目廖廖可数。最近日本沾麵連鎖品牌「三田製麵所」於銅鑼灣Midtown開了首間分店。開業至今, 門口經常出現人龍。今日獨自到銅鑼湾, 以為一個人較容易揾位。今年特別炎熱, 三十四度的高温下站在門外真的不太好受, 希望沾麵的味道不會讓我的汗白流。等了十五分鐘, 終於可以入內, 被安排坐於四人枱跟兩位陌生人士搭枱。店内日式的裝潢, 以四人枱為主, 唯一亮點是其半開放廚房, 可是廚房地台升高的不能清楚看到師傅做麵程序。麵店只有4款選擇, 份量同樣有4款選擇。大中小同價, 店員解釋大=2個公仔麵、中=1.5個、小=1個; 按自己的胃口決定麵的份量, 這做法可以減少浪費。可是人是貪心的, 如果價錢一樣的話便缺少一份誘因。麵店還有不少小食,例如煎餃子、炸豬排及炸雞等,午市只需加$20至$30可多一個小食及飲品。濃厚豚骨魚介沾麵(中)$78這碗麵比較粗身, 有些似廣東油麵。用熱水煮熟後,再過冷河,入口充滿嚼勁。全因這裡的麪由日本運來的製麵機製作,用長野縣小麥粉,每天新鮮製麵,加上師傅按當日濕度調整機器,令麵條保持水準。除麺條外, 另有葱花、荀條及一片叉燒。叉燒賣相最不
濃厚豚骨魚介沾麵(中)$78
這碗麵比較粗身, 有些似廣東油麵。用熱水煮熟後,再過冷河,入口充滿嚼勁。全因這裡的麪由日本運來的製麵機製作,用長野縣小麥粉,每天新鮮製麵,加上師傅按當日濕度調整機器,令麵條保持水準。除麺條外, 另有葱花、荀條及一片叉燒。叉燒賣相最不吸引, 没有色水、偏瘦、沒有燒香, 食落無味又凍。
濃厚豚骨魚介湯頭看似一碗咖哩汁, 頗為洁身。這湯頭用大量豬骨、雞骨及多種蔬菜熬製十二小時以上。
這湯內有肉粒及海帶, 頗有咬感。湯底質感濃稠,令麵條更能掛湯,客人按口味沾上不同程度湯頭, 枱上有參考食法。
初嚐幾啖味道尚可, 但味道越吃越濃, 最後只把一匙羹的湯頭跟麺撈在一起吃。

自家製炸雞$20
被牠的賣相嚇壞了。。。好dry好白的表面, 明顯是炸過火。食落只有咸味, 没有肉味沒有肉汁, 差!
總結: 環境、服務及食物都没有期望的好。最快完成的是我杯可樂, 因為天氣太熱而且湯頭太濃味、炸雞太咸。

2015-06-19
2015-06-20 808 浏览
三田製麵所@#foodki銅鑼灣濃厚豚骨魚介沾麵(7/10)($78+1)三田係日本既連鎖沾麵店,對foodki黎講,連鎖店就係水準穩定,三田都係咁。湯底係日本常見既魚介湯底,Foodki認為湯偏咸,濃厚湯唔等於咸,睇下日本京都既麺屋 たけ井(可參照#foodki關西),同樣係魚介湯,但水準明顯有差距,味道濃而不咸,好香既魚介香味,配上小麥麵真係好好食。三田除左過咸外,麵質夠硬,小麥味香,滿意,而且份量可以自己選擇,同日本一樣。不過有樣野好奇怪,就係佢問我熱定凍麵,因為日本大部分沾麵都係冷食,要保持麵既麵質彈牙感,所以大家唔好叫錯熱麵啦。叉燒瘦叉,普通。最後大家記加湯飲,唔錯幾好飲
三田製麵所@#foodki銅鑼灣
濃厚豚骨魚介沾麵(7/10)($78+1)
2015-06-12 1047 浏览
叫了沾麵,服務員介紹凍吃麵質有彈性,但湯底頗濃和咸味重。食物只屬一般,完全沒有驚喜!相反,服務質素真係「驚」左,低層次態度!兩個人約12點左右入座,不為意之下,一路傾一路食之下,原來吃了45分鐘(多謝一名底層次男店員提醒時間)。其實,當我吃完時,不時望向收銀處附近的店員,發現他們目光怪異向著我們。感覺想話比我知,快手啦!點知,隔一陣有名底層次男店員走入水吧位,向他同事講,攪錯呀!呢張枱食左45分鐘,仲未食完。出面好多人排隊架!食咁慢!依依哦哦眼望望咁!好驚喔!估唔到這間日本過江龍既製麵所,會請著名沒禮貌員工。簡直係失禮呀!想提醒個位「底層次男店員呀!想客人再次幫襯就檢討下自己既聲亮之如,也直接有禮貌向客人講聲:唔好意思呀!現在開始繁忙時間,可否20鐘左右比返張枱我呢? 又或者 入座前向客人講聲幾點交枱啦! 都唔明依家d小朋友點樣做服務性行業架!咁既代客之道,完全無下次呀!
叫了沾麵,服務員介紹凍吃麵質有彈性,但湯底頗濃和咸味重。
食物只屬一般,完全沒有驚喜!

相反,服務質素真係「驚」左,低層次態度!
依依哦哦眼望望咁!好驚喔!
咁既代客之道,完全無下次呀!

2015-06-10 883 浏览
濃厚豚骨魚介沾麵 $78銅鑼灣除左一蘭外,呢間三田既受歡迎程度亦數一數二。閒日一點半黎到,可能過左上班族既Lunch時間,人龍唔算好長,得六、七個人排隊。排左大約十五分鐘就入得。沾麵有得揀辣同唔辣,我想試真D個湯底個味,所以揀左唔辣。麵既份量都有小、中、大、加大揀,因為加大要加錢,所以我揀左大。沾麵既精神在於“冷麵熱食”,因為冷既麵較有口感,而且掛湯能力唔錯。我最愛既溏心蛋蛋黃香甜,竹筍夠凍,有種清新既感覺。叉燒厚度適中,食落有口感。最後要講既就係個湯,湯汁濃厚,完全感受到當中既歷練。食完咁濃既野難免會口乾,記住跟餐番杯可爾必思解下渴。
濃厚豚骨魚介沾麵 $78

2015-06-09 696 浏览
登龍街上的幾家日式拉麵店吃了個遍,銅鑼灣這家三田午餐時段永遠都有人在排隊,只是長短不一樣而已,開店這麼久,決心要來試一下從來沒有吃過的沾面喜歡重口味喜歡辣,自然就點了中份的辣味的豬骨湯魚介湯配了冷麵,更適合夏天,面身是我喜歡的Q彈偏硬的口感,是那種比較粗的面,叉燒較瘦口感一般,沒有一般湯麵的叉燒那種肥瘦相宜的好吃,但勝在用來配面對額濃湯很美味,特別適合重口味的我,其實如果把湯直接跟面混在一起變成超級濃湯版拉麵應該也不錯,最讚應該是最後吃碗麵加了熱水后變香濃豬骨湯,一下喝了大半碗,好滿足
2015-06-09
2015-06-04 795 浏览
三田製麵所開張時的人氣程度直迫初開張時的一蘭, 每當路過, 都看見長長的人龍。在一個週末十二時前, 剛巧沒人排隊, 小人趁此良機一試其沾麵有何過人之處。店子樓底很高, 空間感較一般拉麵店大, 因此即使座位小小也絕不會感到迫逼。濃厚豚骨魚介沾麵$78, 上桌時見到沾湯碗中那一丁點魚介粉末, 沒料到調進湯裡即時令湯的香味大大提升!  喜歡的人會大愛、不喜歡的人會嫌腥, 小人正好屬於前者。魚味相當豐厚, 咸淡剛好, 惟不知是不是凍麵的關係, 湯不夠熱, 致使後來店員主動加清湯亦被小人拒之, 只因清湯溫度不足, 溝進暖的沾湯使其感覺不倫不類。在這兒吃的麵條超級粗, 爽滑是必然的, 卻欠麥香, 最值得一讚的是其掛湯力真的一流, 只消放一放進沾汁, 湯便輕而易舉地掛到麵上, 每一口麵都帶著沾湯, 又不會滴落四散於枱上, 麵條是不差的。义燒則完全不像話, 只是一塊煮熟的肉片而已; 而且一夾即散, 一塊都嫌多。味蛋過咸過熟, 荀條無渣無味, 蔥又少又不香, 整體配料不值一提。加$18的沙律有海苔、青瓜、車厘茄、粟米、椰菜及生菜, 沙律汁是日式胡麻醬。菜蔬雪得硬了些, 不過最大問題是沙律醬就只是面上的一

加$18的沙律有海苔、青瓜、車厘茄、粟米、椰菜及生菜, 沙律汁是日式胡麻醬。菜蔬雪得硬了些, 不過最大問題是沙律醬就只是面上的一層, 吃到下面的菜是沒有沙律汁的, 有的只是沙律醬流下的水份, 可想而知多難吃。
到處的拉麵店一般都有唐揚炸雞, 小人看見這兒有天婦羅炸雞$38, 即來一客。說明是天婦羅, 為何沒有天婦羅汁的?  雪雞肉不致鞋口, 卻跟預料中的一樣肉汁全然欠奉。炸雞本已油膩, 卻竟是味道不足, 小人唯有把雞蘸入沾麵汁中怪怪的同吃, 才能勉強入口。
連加一$147.4。若問小人是否好抵, 只好說句不算貴。若是問到是否很正斗, 又不覺得, 小人還是認為隱X拉麵工場及東XAguila的沾麵出色得多。
午餐
用餐优惠
優惠券
2015-06-03 600 浏览
月頭專登約幾個朋友去呢間「三田製麵所」試試一去到都有少少人等位,不過等左一陣我地就有位啦!入到去睇睇menu,有拉麵同沾麵揀沾麵大中小份量既價錢都係一樣叫左野食之後幾分鐘就黎到,效率好高食物賣相好好,好吸引,一黎到就不忘影相味道亦屬正常水平,並冇太大驚喜,份量都適中服務方面,侍應服務態度唔錯,有禮貌叫左野食後又唔洗等太耐,呢樣非常值讚環境亦都幾舒服,適合幾個朋友傾下計食下飯
月頭專登約幾個朋友去呢間「三田製麵所」試試

一去到都有少少人等位,不過等左一陣我地就有位啦!
入到去睇睇menu,有拉麵同沾麵揀
沾麵大中小份量既價錢都係一樣
叫左野食之後幾分鐘就黎到,效率好高

食物賣相好好,好吸引,一黎到就不忘影相
味道亦屬正常水平,並冇太大驚喜,份量都適中
服務方面,侍應服務態度唔錯,有禮貌

叫左野食後又唔洗等太耐,呢樣非常值讚
環境亦都幾舒服,適合幾個朋友傾下計食下飯
2015-06-03 913 浏览
第一次聽三田係係佢開幕當日全部沾麵做優惠既時候, 明明好想試, 但係知道一定要排好耐就放棄左...到今時今日, 想去食拉麵途中再遇先有機會切切實實試一次...因為一放工既時間, 人龍只有4-5人係前面, 排隊都唔駛好耐就入到去...(*一定要齊人先入坐!)今餐叫左一個大既灼熱沾麵 - 極限($88), 一個大既濃厚魚介辛沾麵($80), 而兩個都熱麵上灼熱沾麵係2015 summer special, 辣度有4個: 1,2,3, 極限餐牌後面有d注意事項...e.g. 唔食得辣唔好叫, 唔好用有辣油既手掂隻眼, order呢個麵會送上濕紙巾...攪到我好期待tim衰鬼!灼熱沾麵: 我平時食既沾麵汁比較浠, 呢個汁好傑, 而且係好多好多辣油...用麵沾左汁之後全部都係辣油, 而且仲有好多辣粉...味道同我想像既好唔同, 只係得辣油既味, 去到最後吞左先有少少魚味. 唔止辣得無層次, 而且根本唔辣, 嘴唇只係微熱, 水都唔駛飲.最出奇既係麵入面最辣既係塊紫菜...全部辣粉辣油都吸哂, 辣到呢...(但係都唔係好食)不過粗麵係幾好食既, 唔會太硬, 而且掛到好多湯...另多要一讚既係隻蛋,

攪到我好期待tim衰鬼!
灼熱沾麵- 極限

不過粗麵係幾好食既, 唔會太硬, 而且掛到好多湯...
另多要一讚既係隻蛋, 即使唔沾汁本身亦好夠味, 熟既程度剛剛好...好食!
濃厚豚骨魚介沾麵
濃厚魚介辛沾麵: 朋友叫既, 一個字: 咸, 不過我覺得魚味出過灼熱沾麵, 但真係好咸...另外, 可以食到咁上下加熱湯, 但係加左少少之後, 點解苦苦地既?

兩個麵底都有d肉粒, 其實幾好食, 不過間唔中有粒好咸...
其實個麵幾OK都係假, 個汁唔得就整個fail, 所以呢餐整體都係一般, 如非無野食係唔會特登去食...

走既時候見到原來門口有麥茶俾排隊既人飲, 飲返杯消濟先, 都幾香麥味...
2015-06-02
2015-06-02 470 浏览
Tsukemen 一向係我的至愛。見到有新開的就一定要試下,睇下搵唔搵得返日本的味道。之前試過幾間唔係無料就湯太鹹。知道呢間係日本過來主打tsukemen就一定要試啦!有小中大size 麵,我要大因為試過另一間要中size 係唔够飽,但點知這間大的係超多!真係食唔晒!d 麵 texture 就係我想要的,够煙"un"又彈口!湯底味道剛好唔鹹又有d 豬肉料。麵沾落湯到一流!so far 係我係香港食過最正的tsukemen
2015-06-01 371 浏览
小女子仲未去過日本,一路都好想試下沾麵,而沾麵黎講三田唔係第一間據我所知同類型既仲有周月呀,拉麵台風個d都係食沾麵既,但係一路都冇的起心肝去試講返正題先直到今日難得晏晝同朋友出街食遊哂成個銅鑼灣都唔知食d咩好行入登龍街見到早幾個月排哂長龍既三田製麵所冇人咁我同我既朋友緊係衝入去試下係咪真係咁正啦入去之前睇下menu發現佢都有部荼機 比等既客人飲既都幾貼心不過個服務員一approach 我地我就對呢間野麻麻地首先佢態度十分粗魯冇解釋下佢既menu (平時唔洗解釋既, 但係佢個menu 講d set 呀, 每樣野要加幾多錢個d 好唔清楚)到我問佢 會唔會好辣呢d 好common 既問題佢都答到模稜兩可放碗麵上黎更加係冇放輕其實已經好嬲, 好似比錢買難受咁我同我朋友叫左三碗濃香豬骨魚介沾麵(凍)其實沾麵既味道唔錯味道岩岩好但係又未去到一試難忘Over all呢間試一次就夠哂Comment: 淨係有不俗既食物 冇良好既服務態度 應該難d留到客人既心
小女子仲未去過日本,
一路都好想試下沾麵,
而沾麵黎講三田唔係第一間
據我所知同類型既仲有周月呀,拉麵台風個d都係食沾麵既,
但係一路都冇的起心肝去試

首先佢態度十分粗魯
到我問佢 會唔會好辣呢d 好common 既問題
佢都答到模稜兩可
放碗麵上黎更加係冇放輕

其實已經好嬲, 好似比錢買難受咁
我同我朋友叫左三碗濃香豬骨魚介沾麵(凍)
濃香豬骨魚介沾麵
濃香豬骨魚介沾麵(辛)
其實沾麵既味道唔錯
味道岩岩好
但係又未去到一試難忘

Over all
呢間試一次就夠哂

2015-05-18
濃香豬骨魚介沾麵
濃香豬骨魚介沾麵(辛)
2015-06-01 296 浏览
早了放工,便到銅鑼灣找吃。見到之前上晒報紙雜誌人人讚好的三田麵所排隊的人不多,便好奇一試。熱辣辣的等了10分鐘,非常漫長......著名的沾麵看看餐牌~有沾麵~拉麵。既然沾麵出名,就試試沾麵吧!沾麵小至大都是$80我認為小的真的太小了,於是叫了中和大,一凍一熱。先試湯,很濃很杰。很味精的味道,豬骨的甜味和魚介的鮮味通通欠奉.....再試麵,麵很硬。硬到令人吃不下......而且没有服務可言,竟要收加一服務費。真想不到麵店也要加一好奇今次真的害死貓了......吃了一餐不好吃,又令人胃痛的麵。下次還是去隔離吃不用排隊又好味的拉麵了!
早了放工,便到銅鑼灣找吃。
熱辣辣的等了10分鐘,非常漫長......
著名的沾麵
看看餐牌~有沾麵~拉麵。既然沾麵出名,就試試沾麵吧!
中沾麵
大沾麵
沾麵小至大都是$80
我認為小的真的太小了,於是叫了中和大,一凍一熱。

再試麵,麵很硬。硬到令人吃不下......

而且没有服務可言,竟要收加一服務費。真想不到麵店也要加一

下次還是去隔離吃不用排隊又好味的拉麵了!
2015-05-18