1K
生日月去左唔同地方食特別野,朋友之前就約左去呢間鐵板燒lunch,午市仲有main menu 8折~當日點了個$998一人餐, 8折後只係大約$800/位,幾抵!當日仲好好彩由日本師傅Matsu San主理,處理每樣食材都超級認真講究。三日月極上一人前鐵板餐 $998 (有8折)1. 前菜三小點- 有牛蒡、味噌豆腐、雜菜他他 , 牛蒡好爽口!2. 沙律- 係無花果沙律,撈上柚子醬,幾refrsshing3. 季節時令生蠔- 用上日本生蠔,好飽滿,比較爽香鮮甜,食落去滿口鮮甜味道。4. 極上刺身三點- 刺身蝦大大隻,彈口鮮甜- toro入口即溶,正然後師傅會show今日食材~鮑魚仲好生猛,超新鮮。 5. 鮮活南非鮑魚- 淋上sake去燒,令鮮味更突出,更會燒埋鮑魚肝。師傅話因爲鮑魚來源自水質乾净嘅地方,所以可以放心食。6. 茶碗蒸- 非常用心製作,面層係松露油,食落去滿滿松露香,蛋熱辣辣夠滑,夠滋味。 7. 帝王虎蝦- 可以配深海野生自鱈魚/日本自象拔蚌(+$250)- 帝王虎蝦勁大隻,師傅會將蝦頭D膏壓出來,再用燒香蝦膏撈上彈口新鮮蝦肉,正8. 鹿兒島黑毛豬肩- 少少肥,肉質超軟嫩,入

三日月極上一人前鐵板餐 $998 (有8折)

1. 前菜三小點
- 有牛蒡、味噌豆腐、雜菜他他 , 牛蒡好爽口!

2. 沙律
- 係無花果沙律,撈上柚子醬,幾refrsshing

3. 季節時令生蠔
季節時令生蠔

4. 極上刺身三點
極上刺身三點

- 刺身蝦大大隻,彈口鮮甜
- toro入口即溶,正

然後師傅會show今日食材~鮑魚仲好生猛,超新鮮。

5. 鮮活南非鮑魚

6. 茶碗蒸

7. 帝王虎蝦
帝王虎蝦

- 可以配深海野生自鱈魚/日本自象拔蚌(+$250)

8. 鹿兒島黑毛豬肩
鹿兒島黑毛豬肩

- 少少肥,肉質超軟嫩,入口即溶慢慢豬肉香。
(另可選擇紐西蘭羊架/美國安格期牛柳/和牛

9. 鐵板炒飯
鐵板炒飯

- 超多櫻花蝦,同白目魚,本身都好香口。可以加茶變茶漬飯,不過個人比較鍾意乾身D

最後仲有甜品- 脆米配雪糕,真係抵食得來大滿足!
季節時令生蠔
極上刺身三點
2023-07-02 87 浏览
今日係同閨蜜嘅相識週年紀念日👭緊係要搵啲好嘢食啦😅 精挑細選,搵左尖沙咀呢間“三日月”,係好出名嘅鐵板燒廚師發板😍 揀左$998一人前原來午巿係有八折,仲係星期一至日都有👍 海葡萄沙律海葡萄有Q彈顆粒,佢有獨特口感,與清爽沙律菜係絕配,口感清新😍前菜三小點分別係:煙燻雞肉,凍豆腐,漬物 日本生蠔好大隻,賬卜卜,好味,再加上有自制嘅酸汁,吾腥👍 黑魚籽鋪上面,更顯矜貴🥰 極上刺身有三款:油甘魚,吞拿魚,甜蝦。特別喜歡油甘魚,厚切,新鮮🤩廚師貼心教路,將菊花放豉油醮更能提鮮呢👍 茶碗蒸蛋面有魚籽,松露油,松露油好香,蛋好滑,魚籽大粒爽脆,裏面更有黑木耳絲,增加口感😋😋😋 南非鮑魚原來鮑魚是有牙的😝廚師吾介紹,我都吾知,真係大鄉里😅鮑魚肝煎香了,原來可以咁好食🥰鮑魚味濃郁、鮮甜味明顯,而且厚肉爽身😋😋😋 皇帝虎蝦好大隻,擺設相當吸引,蝦鬚都煎得好香脆,蝦頭有膏,廚師還用蝦膏做醬汁,味道濃郁無比,蝦肉新鮮爽口😍 安格斯牛柳煎到medium ,所以肉質多汁細嫩,甘甜醇美又富有嚼感。伴碟有蔬菜和蒜片,食起嚟冇咁膩,再醮少少醬汁,更帶出肉香🥰 味噌湯 炒飯跟鰹魚湯炒飯配料真不少,有櫻花蝦,木魚絲,脆
今日係同閨蜜嘅相識週年紀念日👭
緊係要搵啲好嘢食啦😅

揀左$998一人前
原來午巿係有八折,仲係星期一至日都有👍

海葡萄沙律
前菜三小點分別係:
煙燻雞肉,凍豆腐,漬物

日本生蠔
好大隻,賬卜卜,好味,再加上有自制嘅酸汁,吾腥👍

黑魚籽鋪上面,更顯矜貴🥰

極上刺身有三款:
油甘魚,吞拿魚,甜蝦。特別喜歡油甘魚,厚切,新鮮🤩
廚師貼心教路,將菊花放豉油醮更能提鮮呢👍

南非鮑魚
原來鮑魚是有牙的😝廚師吾介紹,我都吾知,真係大鄉里😅
鮑魚肝煎香了,原來可以咁好食🥰
鮑魚味濃郁、鮮甜味明顯,而且厚肉爽身😋😋😋

皇帝虎蝦

安格斯牛柳
煎到medium ,所以肉質多汁細嫩,甘甜醇美又富有嚼感。
伴碟有蔬菜和蒜片,食起嚟冇咁膩,再醮少少醬汁,更帶出肉香🥰

味噌湯

炒飯跟鰹魚湯
炒飯配料真不少,有櫻花蝦,木魚絲,脆蒜,蔥花,飯粒炒得粒粒香糯,食一半再加入鰹魚湯,又是另一種口感😋😋😋

飯後再加個豆腐雪糕,真的又飽腹又滿足👍
2023-06-30
庆祝纪念
纪念日
  • 南非鮑魚
  • 海葡萄沙律
  • 刺身三點
  • 季節時令生蠔
2023-06-28 698 浏览
嚟到生日嘅月份,又係時候去食下好野!朋友訂咗尖沙咀嘅鐵板燒同我慶祝,三日月係金馬倫道,位置好易搵幾方便因為有訂,所以安排咗坐係正中嘅吧枱位置可以睇住師傅表演,好正!我地都點咗極上一人套餐,超級豐富!有刺身,前菜,生蠔,海鮮,肉類,主食同甜品!先嚟係前菜三點包括金葉牛蒡,凍豆腐同煙燻雞肉牛蒡清新爽口,幾開胃煙燻雞肉非常特別,有啲似意式火腿嘅感覺沙律酸酸甜甜的十分清爽,沙律菜幾新鮮日本兵庫縣生蠔超大隻嘅生蠔,加上咗魚子醬點綴入口非常creamy,鮮甜嫩滑!刺身三款分別犯牡丹蝦,油甘魚同赤身赤身魚味濃郁,油甘魚入口即溶,充滿油香牡丹蝦都好新鮮爽脆茶碗蒸味道十分特別,配上咗松露油,提升咗蛋同三文魚子嘅鮮味,口感仲好滑溜!加上木耳絲令口感豐富咗南非鮑魚用上鮮活鮑魚,肉質爽彈,size都好大隻!配上自家昆布汁,味道幾夾,十分香口我地揀咗帝王虎蝦同白鱈魚各一睇住師傅嘅制作真係好賞心悅目!手法好好,有得睇又有得食!虎蝦非常大隻!師傅將蝦頭同蝦身分開煮蝦頭嘅部分煎得非常香脆,可以連殼食!取出蝦膏嘅部分做成醬汁,伴返係蝦身蝦肉都非常彈牙白鱈魚嘅做法好有食法餐嘅感覺伴上自家制嘅法式雜菜汁同白蜆汁鱈魚十分嫩滑

嚟到生日嘅月份,又係時候去食下好野!

因為有訂,所以安排咗坐係正中嘅吧枱位置
可以睇住師傅表演,好正!

先嚟係前菜三點

包括金葉牛蒡,凍豆腐同煙燻雞肉
牛蒡清新爽口,幾開胃
煙燻雞肉非常特別,有啲似意式火腿嘅感覺

沙律
酸酸甜甜的十分清爽,沙律菜幾新鮮

日本兵庫縣生蠔

超大隻嘅生蠔,加上咗魚子醬點綴
入口非常creamy,鮮甜嫩滑!

刺身三款

分別犯牡丹蝦,油甘魚同赤身
赤身魚味濃郁,油甘魚入口即溶,充滿油香
牡丹蝦都好新鮮爽脆

南非鮑魚

用上鮮活鮑魚,肉質爽彈,size都好大隻!
配上自家昆布汁,味道幾夾,十分香口

我地揀咗帝王虎蝦同白鱈魚各一
睇住師傅嘅制作真係好賞心悅目!
手法好好,有得睇又有得食!

虎蝦非常大隻!師傅將蝦頭同蝦身分開煮
蝦頭嘅部分煎得非常香脆,可以連殼食!
取出蝦膏嘅部分做成醬汁,伴返係蝦身
蝦肉都非常彈牙

白鱈魚嘅做法好有食法餐嘅感覺
伴上自家制嘅法式雜菜汁同白蜆汁
鱈魚十分嫩滑,兩款醬汁亦減低咗油膩感

肉類揀咗羊架同封門柳

兩款肉都烹調得剛好,五成熟左右
封門柳肉味濃,伴上咗三款醬汁食用
分別有酸汁,味噌同胡麻醬

伴碟嘅蒜片非常好食,又香口又酥脆!
夾上一舊肉,點小小鹽,非常美味

櫻花蝦炒飯

十分喜歡呢個炒飯!炒得粒粒分明!
先食一半原味,之後可以配上鰹魚湯做茶漬飯
清清味蕾,濕潤一下口腔

紅豆雪糕

最後仲有甜品作結,真係非常豐富嘅一餐

用料新鮮上乘,師傅手勢好又健談
幾適合特別日子慶祝!
  • 鮮活南非鮑魚
三日月 (尖沙咀)📍尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖三日月這家鐵板燒在尖沙咀金馬倫廣場,地理位置很方便,從尖沙咀地鐵站B2走過去都只要2 分鐘而已。我們星期一去也坐滿人,要去的話記得先訂坐,而且需要特別要求坐Bar枱, 不然的話就觀賞不了鐵板燒師傅的表演喔!店裡的裝修走時尚風,用上蠻多的木條子做主要格調,樓底也很高,空間感比一般的大!這次我們選了個$998 三日月極上一人前鐵板餐,前菜加甜點總共有十品!前菜:海葡萄沙律配柚子汁,酸酸的很醒胃青瓜漬、芝麻豆腐配麵豉汁、鮑魚片兵庫縣生蠔口感Creamy ,海水味不會太濃,鐵味也溫和不會很重!極上刺身包括有油甘魚、赤身、甜蝦。油甘魚最甜而且油脂也很豐盈。鮮活南非鮑魚師傅利用了鰹魚湯加海帶做醬汁,主要調味是鹽、牛油加黑胡椒,滋味滿分!鮑魚口感比較Q彈緊緻,是新鮮的表現! 另外還加上個鮑魚肝臟,平常都會把它直接切掉,是我第一次把這個東西放進口裡。😆師傅用牛油加鹽巴煎香的肝臟吃下去挺好吃的,有改觀!茶碗蒸茶碗蒸裡滿滿的松露油,很香很香,表面有魚子,中間有木耳。鐵板燒日本野菜蓮藕,蘆筍,香菇,蕃薯片深海野生白鱈魚用了香草橄欖油加蜆汁作調味,鱈
三日月 (尖沙咀)
📍尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖

前菜:
海葡萄沙律配柚子汁,酸酸的很醒胃
青瓜漬、芝麻豆腐配麵豉汁、鮑魚片
兵庫縣生蠔
口感Creamy ,海水味不會太濃,鐵味也溫和不會很重!
極上刺身
包括有油甘魚、赤身、甜蝦。油甘魚最甜而且油脂也很豐盈。
鮮活南非鮑魚
師傅用牛油加鹽巴煎香的肝臟吃下去挺好吃的,有改觀!
茶碗蒸
茶碗蒸裡滿滿的松露油,很香很香,表面有魚子,中間有木耳。
鐵板燒日本野菜
蓮藕,蘆筍,香菇,蕃薯片

深海野生白鱈魚
用了香草橄欖油加蜆汁作調味,鱈魚很嫩很滑,跟那個醬汁很配!
帝王虎蝦
師傅把蝦頭裡的蝦膏都拆出來做醬汁,感覺真點像蕃茄醬的味道,虎蝦肉質爽彈,肉也很多!
鹿兒島黑毛豬肩
黑毛豬的肉很甜又嫩!特別好食!
美國安格斯牛柳
肉感挺重,味道比較溫和,可以配那些酸汁,自家調製味增醬,還有芝麻醬一齊食

櫻花蝦梅子炒飯
鐵板燒炒飯比一般的焦香,食一半後可以加鰹魚湯變成一個茶漬飯,梅子的味道更香更甜,而且帶有一點點的煙熏味,風味十足!
甜品
豆腐雪糕,好吃!
2023-06-26
2023-06-26 81 浏览
生日月繼續周圍食好西,今次去了位於尖沙咀金馬倫廣場的「三日月」食鐵板燒。「三日月」是一間日本料理店,主打鐵板燒,裝潢簡潔配搭木系傢俬,而且有三大塊落地玻璃,感覺開揚舒適。設有吧枱位置,但座位有限,如果想席前鐵板就記得要訂枱時注明,否則可能會安排到普通座位。這次點了「極上一人前鐵板餐」 $980pp + 10%,內容非常豐富,由前菜到甜品有12道菜,幾道主菜都可以選擇,比較有彈性,可按照個人喜好選擇。。🥣前菜三小點有芝麻豆腐、酸青瓜、鮑魚片,味道都不錯。🥗沙律沙律菜有最喜愛的海葡萄,加上酸汁非常醒胃。時令生蠔來自兵庫縣的生蠔,很大隻而且口感creamy,配上酸汁,一啖於入口非常滿足😌🐟刺身三點三點有油金魚、赤身、甜蝦,味道鮮甜。🫕茶碗蒸茶碗蒸有魚籽還加上了松露油,增添味道層次,另外蛋裡有木耳增加口感,整體味道好配搭😋🦐帝王虎蝦:虎蝦非常巨型,肉質爽口彈牙,廚師將蝦膏和蝦頭熬製成醬汁,味道層次豐富。🐳深海野生白鱈魚:比較西式的做法,鱈魚煎香後,配上用蜆肉做的醬汁,再加上香草橄欖油,香口而味道豐富。🐚鮮活南非鮑魚:大大隻南非鮑魚,加上用鰹魚高湯和紫菜熬製的醬汁,使用牛油煎香,味道濃郁充滿海洋

🥣前菜三小點
有芝麻豆腐、酸青瓜、鮑魚片,味道都不錯。
🥗沙律
沙律菜有最喜愛的海葡萄,加上酸汁非常醒胃。
時令生蠔
🐟刺身三點
三點有油金魚、赤身、甜蝦,味道鮮甜。
🫕茶碗蒸
🦐帝王虎蝦:
🐳深海野生白鱈魚:
🐚鮮活南非鮑魚:
大大隻南非鮑魚,加上用鰹魚高湯和紫菜熬製的醬汁,使用牛油煎香,味道濃郁充滿海洋的味道,另外還煎香了鮑魚肝,味道亦非常出色👍🏻
🐽鹿兒島黑毛豬肩
豬肩經過慢煮,表面再加上少許照燒汁,肉質非常軟淋,肉味香濃充滿肉汁和甜味
🥩美國安格斯牛柳
牛柳非常軟淋,點了medium rare 塐熟度剛好。份量也不少有十數件。
🍚鐵板炒飯
櫻花蝦炒飯,先將櫻花蝦煎香,再加入了酸梅和魚仔來炒飯,味道有香濃的櫻花蝦,又帶少少微酸,好獨特且非常味美。食到一半還會奉上鰹魚高湯,將炒飯變成茶漬食,別有一番風味。
最後還有麵豉湯🫖和甜品🍮。是日甜品是豆腐雪糕🍧,細細杯但都好滿足。
總結:平日夜晚都full house,可想而知餐廳是幾咁受歡迎。作為鐵板燒的完美體驗,當然要對住廚師席上料理,但吧枱位置只有十數個座位,所以記得要預先訂座指定要求吧枱位置!
2023-06-26
庆祝纪念
生日
2023-06-26 26 浏览
今晚同媽媽來吃她心心念念的Teppanyaki, 坐在師傅面前,看著廚師專業的手勢,可以和他進行交流,是一番難忘體驗~先來些前菜,沙律開開胃,刺身是油甘魚,吞拿魚,蝦,非常鮮美!來自宮崎縣的生蠔🦪 飽滿,新鮮!! 鮑魚很具彈性,岩岩好熟,極之嫩口,鮑魚肝都好好食!帝王虎蝦,新鮮肉質彈牙,調味恰到好處深海野生白鱈魚,媽媽超滿意👍鹿兒島黑毛豬肩,驚喜地十分嫩滑!美國安格斯牛柳,由廚師建議生熟度,入口牛肉味濃郁,油脂比例恰當鐵板炒飯有櫻花蝦,之後加入高湯成為泡飯又是另一番風味。

來自宮崎縣的生蠔🦪 飽滿,新鮮!!

鮑魚很具彈性,岩岩好熟,極之嫩口,鮑魚肝都好好食!

帝王虎蝦,新鮮肉質彈牙,調味恰到好處

深海野生白鱈魚,媽媽超滿意👍

鹿兒島黑毛豬肩,驚喜地十分嫩滑!

鐵板炒飯有櫻花蝦,之後加入高湯成為泡飯又是另一番風味。
2023-06-25 21 浏览
上星期知道會出城,所以一早搵定食咩好,結果阿仔話食鐵板燒就選址三日月啦。中午大約1點上去,人不多,雖然地方不大但都坐得舒服。 我地3個人選左個3人餐。 有龍蝦,鮑魚,和牛,生蠔,刺身...阿仔平時食野比較揀擇,今日竟然由頭食到尾,即係証明餐廳既食物夠新鮮,又好味。
2023-06-25 323 浏览
一入到餐廳 明明星期六但只得小貓兩三隻,但因為有房 所以就冇理咁多一坐底,staff就力推左幾次二人餐最抵食咁我地就揀左 $2558既二人餐因為其他set好幾款食材都冇晒貨會焗住轉其他item先講前菜,刺身都係大路嘅油甘魚吞拿魚同埋蝦。野飲方面 我哋有其中一杯係high ball.但佢竟然係冇冰😂要額外問佢拎先有因為我唔食生豪,又麻麻地青口所以upgrade轉左象拔蚌(但味道同出面串燒店既味一樣)而大部分菜式都好咸其實都已經望住師傅係咁落味醂,豉油,牛油。諗住可能係特別處理手法….結果真係好油…..最意想不到既係餐廳會要求個客唔好食龍蝦頭,因為佢收返返嚟煲湯。。。但個湯其實都係好咸,因為本身既麵豉湯已經好濃郁。結果都係浪費咗嗰個龍蝦頭。我哋揀左咗一個飯一個烏冬櫻花蝦炒飯就一般,同普通嘅稻庭烏冬😂甜品我地request左雪糕,結果係半溶狀態。呢個位已經好無奈雖然份量都夠,但男朋友就表示唔飽。整體野食妮講就麻麻。服務態度都還好。但呢個價錢一定有更好既選擇
一入到餐廳 明明星期六
但只得小貓兩三隻,但因為有房 所以就冇理咁多
一坐底,staff就力推左幾次二人餐最抵食
咁我地就揀左 $2558既二人餐

因為其他set好幾款食材都冇晒貨
會焗住轉其他item

先講前菜,刺身都係大路嘅油甘魚吞拿魚同埋蝦。

因為我唔食生豪,又麻麻地青口
所以upgrade轉左象拔蚌
(但味道同出面串燒店既味一樣)

而大部分菜式都好咸
結果真係好油…..

我哋揀左咗一個飯一個烏冬
櫻花蝦炒飯就一般,同普通嘅稻庭烏冬😂
甜品我地request左雪糕,結果係半溶狀態。
呢個位已經好無奈

雖然份量都夠,但男朋友就表示唔飽。
整體野食妮講就麻麻。
服務態度都還好。
但呢個價錢一定有更好既選擇
2023-06-24
2023-06-24 25 浏览
朋友見到openrice 訂座有七折優惠,所以訂了lunch來吃鐵板燒。前菜由右至左分別是漬物、芝蔴醬豆腐和煙燻雞肉刺身。本身對於雞肉刺身比較抗拒,但經煙燻後的雞肉味道與其他魚刺身差不多,幾特別。沙律菜上放上清爽Q彈的海葡萄,比較少見的配搭。極上刺身包括甜蝦、赤身和油甘魚。赤身油潤甘香,油甘魚肉厚軟嫩。兵庫縣生蠔體型頗大,飽滿爽口。鮮活南非鮑魚新鮮度爆燈,鮑魚在烹調前不斷蠕動。我們坐在高枱,可以近距離觀賞日籍師傅的鐵板燒技巧。煎香的鮑魚好腍,與昆布鰹魚獻汁好夾。茶碗蒸蛋香滑溜,松露香突出,加入木耳絲更添口感。深海野生白鱈魚以食用花瓣點綴,擺盤精緻。白鱈魚非常嫩滑,很推介這道菜式。鈕西蘭羊架呈嫩粉紅色,肉質好軟腍。個人覺得夾一片炸蒜、再蘸些黑椒同吃味道更佳。店員介紹鐵板炒飯是加了酸汁來炒的,所以顏色偏紅並帶微酸,就算以前吃了這麼多道菜式才吃飯也不覺飽膩。甜品有三款選擇,我選了朱古力雪糕,味道不俗。

沙律菜上放上清爽Q彈的海葡萄,比較少見的配搭。

兵庫縣生蠔體型頗大,飽滿爽口。

煎香的鮑魚好腍,與昆布鰹魚獻汁好夾。

茶碗蒸蛋香滑溜,松露香突出,加入木耳絲更添口感。

甜品有三款選擇,我選了朱古力雪糕,味道不俗。

午餐
2023-06-23 21 浏览
尖沙咀鐵板燒日本餐廳-三日月,高級優質食府之一。日式設計風格,店員熱誠有禮,大部份為師傅席前料理的吧檯位置,亦有私隱度高的VIP房間可供預訂。加上佢哋嘅12品嘅極上一人前鐵板燒$998,可以一口氣試匀生蠔、鮑魚、刺身 &海鮮,高級肉類🥩,絕對係一個好選擇。<沙律🥗前菜>前菜三小點有煙燻雞肉、麻醬豆腐及醃青瓜漬物,另外海葡萄沙律,健康有益,醬汁酸酸地幾開胃。<極上刺身三點>鮮甜肥美的油甘魚、吞拿魚、 甜蝦刺身又夠新鮮。<季節時令生蠔>時令生蠔🦪加上魚子醬,蠔味濃郁夠飽滿。<鮮活南非鮑魚>超新鮮,食落爽彈帶焦香,配合爽脆海藻黑松露油一齊食,味道好香👍<茶碗蒸>個蛋蒸嘅畤閰剛剛好,夠滑溜而旦仲帶點三文魚籽嘅鮮香。<三選一海鮮>帝王虎蝦,師傅會用上蝦頭裏面嘅膏製成醬汁~虎蝦唔會煎到全熟,確保肉質會keep到彈牙嘅口感。<六選一肉類🥩/鑯板燒日本野菜>紐西蘭羊架,羊架選擇咗7成熟,肉質好粉嫩,食落羊味濃郁。伴上蓮藕片,露筍、冬菇、茄子鐵板燒野菜。<鐵板炒飯二食>加入櫻花

<沙律🥗前菜>

<極上刺身三點>
鮮甜肥美的油甘魚、吞拿魚、 甜蝦刺身又夠新鮮。

<季節時令生蠔>
時令生蠔🦪加上魚子醬,蠔味濃郁夠飽滿。

<鮮活南非鮑魚>

<茶碗蒸>
個蛋蒸嘅畤閰剛剛好,夠滑溜而旦仲帶點三文魚籽嘅鮮香。

<三選一海鮮>

<六選一肉類🥩/鑯板燒日本野菜>

<鐵板炒飯二食>
加入櫻花蝦同蔥粒的鐵板燒炒飯粒粒分明,食落特別焦香。師傅特別安排二食,食完原味炒飯,另一半加入鰹魚汁做成茶漬飯,食出不同滋味。

<味噌湯/精美甜品>
最後食返個藍莓雪糕球配上脆米做完結,為精彩既一餐劃上完美既句號。
2023-06-18
2023-06-20 24 浏览
想食鐵板燒好耐,仲未有機會去日本食到,唯有係香港食住先,依間三日月朋友介紹過覺得唔錯,餐廳有落地大玻璃,樓底好高,空間感十足,坐係bar 枱可以一邊食一邊欣賞師傅既廚藝🥰三日月極上一人前鐵板燒 $998前菜及沙律前菜三小點有牛腩、麻醬豆腐、牛蒡絲,店員建議由淡至濃味開始,先食豆腐、牛蒡,最後牛腩。豆腐軟滑,入口似cream cheese,牛蒡爽脆,牛腩軟腍入味!海葡萄柚子醋沙律,海葡萄口感爽脆,加上柚子醋沙律酸甜開胃!日本岩手縣赤崎真蠔蠔肉大隻,肉質爽口肥美,蠔味濃郁,配埋魚醬,味道層次更加昇華。三味剌身 (油甘魚、赤身、牡丹蝦)刺身鮮甜,油甘魚入口油香豐富、赤身魚味濃郁、牡丹蝦鮮甜爽口,師傅教我地將刺身夾著蘿蔔絲及紫蘇葉,再點上放左菊花既豉油,味道更鮮味!茶碗蒸蒸蛋非常滑溜,加上黑松露油,更能帶出三文魚子既鮮味,蛋入面加左木耳絲,口感豐富。鮮活南非鮑魚鮑魚俾我地睇既時候仲郁緊,好新鮮,鮑魚口感軟淋鮮甜,再淋上昆布鰹魚湯汁,味道更鮮!師傅仲特別介紹鮑魚嘅牙同肝都可以食,師傅煎得香脆,味道更香濃。深海野生白鱈魚白鱈魚外表煎得金黃香脆,肉質嫩滑,配上白蜆汁,感覺好西式。美國安格期牛柳五成熟

三日月極上一人前鐵板燒 $998

前菜及沙律
海葡萄柚子醋沙律,海葡萄口感爽脆,加上柚子醋沙律酸甜開胃!

日本岩手縣赤崎真蠔

三味剌身 (油甘魚、赤身、牡丹蝦)

深海野生白鱈魚
白鱈魚外表煎得金黃香脆,肉質嫩滑,配上白蜆汁,感覺好西式。

美國安格期牛柳
五成熟既牛柳煎得剛剛好,顏色粉嫩,師傅切成一口牛,好貼心,牛柳入口柔嫩,肉汁豐富。

鐵板炒飯
炒飯用左白飯魚、櫻花蝦、木魚絲、蔥花同梅子醬炒成,炒得粒粒分明,食到一半可以加入鰹魚湯製成茶漬飯,酸梅味道更加突出!

甜品
最後有紅豆雪糕作結,非常滿足!
2023-06-19 28 浏览
同friend 黎食鐵板燒慶生日,請食飯好過送生日禮物,送禮物驚唔實用🙈 於是佢揀左係尖沙咀呢間嘅三日月,佢話呢間餐廳好多好評都幾有信心,我地揀左極上鐵板餐一人前,超耐無食Teppanyaki首先是柚子醋海葡萄沙律,三點前菜,還有刺身,好鮮甜,今晚仲有宮崎縣生蠔,飽滿又新鮮我朋友揀左鮑魚,佢話熟度剛剛好,好嫩,仲有帝王虎蝦,好滿意好彈牙,深海野生白鱈魚,一樣好好食,最主要係食材新鮮,用料靚當然好食我同朋友一人一款主菜,分別係鹿兒島黑毛豬肩同美國安格斯牛柳,黑毛豬肉食落非常美味,雖然已經好飽,但真係太好食都要食埋佢。最後有鐵板炒飯,蒸蛋,甜品係紅豆雪糕。

2023-06-18 1 浏览
最近工作非常繁忙,為咗紓緩壓力,今晚獨自去尖沙咀食咗一個精美三日月極上一人前鐵板餐套餐,套餐包括前菜、沙律、刺身、味噌湯、茶碗蒸、時令海鮮、美國安格斯牛柳、特色炒飯同甜品,咁豐富真係啱曬我!🥢沙律🥗前菜前菜三小點 煙燻雞肉、麻醬豆腐及醃青瓜漬物,另外海葡萄沙律,味道鮮美,口感豐富,醬汁酸酸地幾開胃。🥢極上刺身三點油甘魚、吞拿魚、 甜蝦,刺身都好新鮮,魚香味濃。🥢季節時令生蠔時令生蠔🦪肉質肥厚,口感飽滿蠔味濃郁。🥢鮮活南非鮑魚鐵板燒南非鮑魚,香噴噴,爽口彈牙,配合爽脆海藻一齊食,味道唔錯👍🥢茶碗蒸茶碗蒸蛋味香濃,入口順滑,上面舖咗三文魚籽,入口鮮甜無比。🥢三選一海鮮深海野生白鱈魚,魚肉煎到外面焦香,內裡嫩滑,入口油脂感豐富,配有蕃茄沙沙及羅勒醬汁,酸酸甜甜地幾好食。🥢六選一肉類🥩/鑯板燒日本野菜美國安格斯牛柳,牛柳選擇咗7成熟,肉質好粉嫩,食落牛味濃郁,配上海鹽、芝麻醬同炸蒜片,可隨自己喜好配搭,食出不同嘅滋味。🥢鐵板炒飯炒飯粒粒分明,加入櫻花蝦同蔥粒,食落特別香口。另外一半以加入鰹魚汁做成茶漬飯,好正。🥢味噌湯/精美甜品最後食返個藍莓雪糕球配上脆脆米做完結,呢餐十分滿足。整體來說,餐廳

🥢沙律🥗前菜

🥢極上刺身三點
油甘魚、吞拿魚、 甜蝦,刺身都好新鮮,魚香味濃。

🥢季節時令生蠔
時令生蠔🦪肉質肥厚,口感飽滿蠔味濃郁。

🥢鮮活南非鮑魚

🥢茶碗蒸
茶碗蒸蛋味香濃,入口順滑,上面舖咗三文魚籽,入口鮮甜無比。

🥢三選一海鮮

🥢六選一肉類🥩/鑯板燒日本野菜

🥢鐵板炒飯

🥢味噌湯/精美甜品
最後食返個藍莓雪糕球配上脆脆米做完結,呢餐十分滿足。

整體來說,餐廳環境舒適,餐點都好吃,師傅對各項食材的熟度控制佳,只需$998一人前都好合理。
2023-06-12
ෆ 三日月 ෆ第一次食鐵板燒(大鄉里🙈)日本師傅邊燒邊同我哋傾計完全係雞同鴨講呀😂😂好彩有世界通用語言:𝙗𝙤𝙙𝙮 𝙡𝙖𝙣𝙜𝙪𝙖𝙜𝙚 ⁽⁽ଘ( ˊᵕˋ )ଓ⁾⁾由前菜驚喜到甜品全部都係日本空運到港✨最正係個燒龍蝦🦞燒完個蝦頭師傅會用嚟整龍蝦湯~所有牛都好好味🫶🏻形容詞有限😂但真係好滿足 ♡ #hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #foodiegraphy #foodlovers #foodstagram #happysharing #hkfood #foodphotography #foodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #momofoodie #香港美食 #美食 #吃貨 #相機食先
ෆ 三日月 ෆ

第一次食鐵板燒(大鄉里🙈)
日本師傅邊燒邊同我哋傾計
完全係雞同鴨講呀😂😂

由前菜驚喜到甜品
全部都係日本空運到港✨
最正係個燒龍蝦🦞
燒完個蝦頭師傅會用嚟整龍蝦湯~
所有牛都好好味🫶🏻
形容詞有限😂但真係好滿足 ♡

• A5宮崎和牛
  • 北海道生蠔
  • 香煎鵝肝
2023-06-11 32 浏览
今日可以同老公二人世界,所以就去咗尖沙咀食鐵板燒,地方環境清潔衛生,不會像一般鐵板燒餐廳太多油煙。我哋點咗兩個一人前,啲食物好精美,有鮑魚有賴尿蝦,仲有龍蝦及和牛,每一道菜他們都有介紹,主廚也十分細心。冇諗過一人錢份量有咁多都食唔晒下次我一定再去食
下次我一定再去食
2023-06-10