2019-10-01 477 浏览
本來唸住去九龍城食泰國菜,不過最後都係決定近近地留反係佐敦食算數打開openrice,搵左陣就決定去食三妹嘜三妹嘜泰國菜係佐敦都開左好多年印象中都去食過幾次感覺幾親民泰國餐廳餐廳唔係好大間,裝修都唔係太講究餐廳入面有啲餐廳既介紹,三妹嘜原來係黎自泰國北部,應該係清邁,清萊果面有幾個三妹嘜特式推介,可惜我叫哂野食先到望到依張餐牌失策首先黎個泰式鳳爪開下胃先,酸酸辣辣幾醒神辣既程度都唔算係好辣馬拉盞炒通菜都幾好食幾香豬肉生菜包個味道同平時食既有啲唔同,可能係落多左金不換依個炒蜆好好食,個味調得幾好,啲蜆又夠大隻埋單要四百幾蚊,好似比以前貴左啲
打開openrice,搵左陣就決定去食三妹嘜
三妹嘜泰國菜係佐敦都開左好多年
印象中都去食過幾次
感覺幾親民泰國餐廳

餐廳唔係好大間,裝修都唔係太講究

有幾個三妹嘜特式推介,可惜我叫哂野食先到望到依張餐牌
失策

首先黎個泰式鳳爪開下胃先,酸酸辣辣幾醒神
辣既程度都唔算係好辣

馬拉盞炒通菜都幾好食
幾香

豬肉生菜包個味道同平時食既有啲唔同,可能係落多左金不換

依個炒蜆好好食,個味調得幾好,啲蜆又夠大隻

埋單要四百幾蚊,好似比以前貴左啲
2019-08-18 365 浏览
食左咁多年 每次都隔左一段時間先嚟 每次都很滿意 尤其它的咖哩+蒜蓉包 無得彈 碟碟都夠鑊氣 比起好多中菜館更勝一籌 坐下來當然唔少得泰國出名的象啤 飲杯先⋯爽呀依碟泰式炒花甲 停唔到口呀 火候十足 送酒一流我嘅主菜嚟喇 泰式咖哩蝦🦐🦐🦐🦐有4隻大頭蝦 仲有又膏 睇下 ⋯⋯👀每次嚟必食配埋個蒜蓉包 簡直不得了 成碟連汁都清晒 就係因為個咖哩汁 一定要叫埋蒜蓉包厚厚的蒜蓉多士 🤪正呀 因為厚切 外皮有點硬 喜歡有口感 有𡁻口的一定鐘意看似簡單普通的泰式炒芥蘭 夠野味 我叫左少辣 口味好啱我 一次過叫 食唔切添 不過就算餸凍左 都不失它的美味

坐下來當然唔少得泰國出名的象啤 飲杯先⋯爽呀

一次過叫 食唔切添
不過就算餸凍左 都不失它的美味

🦐
2019-05-03 593 浏览
說到泰國菜!第一時間就會諗到九龍城!係同事介紹下,決定去廟街,找尋隱藏的泰國菜!大概六點多找到了三妹嘜的店舖,從地鐵站走過來都是幾分鐘。。位置算十分方便!時間尚早,稀疏有幾枱客!我見朋友們未到,就行一陣再返嚟!再返嚟嘅時候已經坐咗九成滿!好彩唔駛等枱!順利入咗去坐!坐定定嘅時候!首先叫咗個椰青!一邊飲再一邊睇下個Menu叫什麼好。生蝦刺身係食泰國菜必定會叫的一個must item ! 他的秘製醬汁非常辣!但係好好味!泰式鳳爪亦都係一個不錯嘅選擇!雖然味道真係好辣!但係越食會越停唔到口!冬陰公湯真的是超級辣!辣到我飲唔到!可能下次一定要request 小辣!泰國人能夠接受到嘅辣!我哋未必接受到!我就係一個典型例子!愛吃辣但又不能吃太辣!紅咖喱豬配蒜蓉包簡直就係一流!比起白飯,我更喜歡將咖喱跟蒜蓉包一起吃!咖喱味會更加突出!串燒雞翼。。終於食到一個係唔辣!飛天通菜。。如果可以少咁啲辣椒就正啦!總括而言我覺得係唔錯嘅!只係舖位有點少!坐得唔太舒服!唔可以傾太耐計!同埋嘢食比較偏辣!如果可以減少啲辣!應該會更吸引!

椰青

冬陰公湯

紅咖喱豬

燒雞翼
串燒雞翼。。終於食到一個係唔辣!

飛天通菜

飛天通菜。。如果可以少咁啲辣椒就正啦!

椰青
冬陰公湯
紅咖喱豬
燒雞翼
飛天通菜
2019-04-22 322 浏览
平時覺得去開廟街呢啲地方食嘢。通常都係伏多,俾人標籤左又貴又唔好食 ,朋友說不如試吓食下泰國菜, 見到食評都唔係好伏,於是乎就去試下七點鐘去到人不多 叫咗好幾樣小菜。果下先發現原來係屬於泰北菜,但係我都唔清楚其實同平時嗰啲有咩分別3個人叫咗酸辣鳳爪 燒雞翼 生蝦 冬蔭功 飛天通菜 咖哩 蒜蓉包,老實講,好辣!樣樣都好辣真係一食就知唔係特登迎合香港人口味 係好正宗 最好食係蒜蓉包同燒雞翼,其他都可以 冇乜太大特別!但座位比較迫,一家大細就唔太適合了!

真係一食就知唔係特登迎合香港人口味 係好正宗
最好食係蒜蓉包同燒雞翼,其他都可以 冇乜太大特別!

但座位比較迫,一家大細就唔太適合了!

2019-04-16
2019-03-23 288 浏览
行行吓街,走入去食,外面睇並不顯眼,而且座位較窄,但好在有樓上位置是日叫咗青咖哩牛$65蒜蓉包,28以上两必點,我唔多食青咖哩,但都覺得好好味,細細煲,但熱辣辣,再加上脆口嘅蒜蓉包,絕配青胡椒炒海鲜,138呢个可以啦,但都幾辣吓,有虾,蜆,魷魚,料都足芒果糯米饭,49正常甜品

是日叫咗

青咖哩牛$65
蒜蓉包,28

青胡椒炒海鲜,138
呢个可以啦,但都幾辣吓,有虾,蜆,魷魚,料都足

芒果糯米饭,49
正常甜品

青咖哩牛及蒜蓉包
2019-03-23
青咖哩牛及蒜蓉包
  • 蒜蓉包
2019-01-30 412 浏览
由我第一次去食開始到依家都食左有兩三年了,每一次都會食青咖哩,三味魚,木瓜沙律,柚子沙律,鹽燒魚等等⋯粉絲蝦煲超正⋯請起都流口水,不過咁多野食,每一次都係兩三個人一齊先食得晒,如果一個人就無野可以選擇😂😂所以如果多人既時候真係可以食好多唔同既菜係超抵食,價錢合理,同埋佢有個泰式奶茶好好飲,好正⋯呢間泰國菜既味道係遍向泰北,我鐘意食地道既口味,因為我認為有好多泰菜為左適合我地香港人口味攪到d味道唔正宗,遍向左香港人口味,就係甜又唔甜,辣又唔辣,酸又唔酸,總之就唔識講😂如果大家想試下正宗d既泰菜可以黎呢間試一試
2019-01-28
等候时间
5 分钟 (堂食)
庆祝纪念
圣诞节
  • 三味魚
  • 柚子沙律
  • 粉絲蝦煲
2018-09-20 764 浏览
星期三晚上7點半,與爸爸媽媽到這間泰國餐館吃生日飯。不過7點半餐館已經差不多佔滿了7成座位。我們總共點了6樣食物,分別是泰式拼盤、泰式鳳爪、泰式乾炒河粉(牛)、泰式明爐魚鍋(盲鰽)、泰式炒芥蘭、泰式辣椒膏炒聖子。先講泰式拼盤 $108,裏面有蝦餅、魚餅、春卷及串燒(雞),整體說很不錯。蝦餅外脆內軟,好有蝦鮮味。魚餅有好多香料,喜歡香料的朋友勿錯過。春卷皮脆,但餡料較少。最後串燒(雞),稍為遜色,燒得比較乾,味道還可以。泰式鳳爪$69,酸度適中,不過比較辣,食不到太辣的朋友小心小心。泰式乾炒河粉(牛)$69,未見過餸多過粉的炒河,味道適中,但重口味的朋友可能會覺得不夠味道,不過相當有鑊氣。泰式明爐魚鍋(盲鰽)$189,魚長度尚可,但相當厚肉亦夠鮮,配料十分足,有梅 令湯有酸甜感覺,挺開胃,菜,菇,香料及肉粒,肉粒幫湯底提升甜度,不錯。泰式炒芥蘭 $59,十分惹味及有鑊氣,味道因有麵鼓層次豐富,有少許辣。泰式辣椒膏炒聖子 $89,份量不少,味道出色,亦有少許辣,但略嫌聖火炒得過火,少許老令到口感較韌。
我們總共點了6樣食物,分別是

蝦餅外脆內軟,好有蝦鮮味。

魚餅有好多香料,喜歡香料的朋友勿錯過。

春卷皮脆,但餡料較少。
最後串燒(雞),稍為遜色,燒得比較乾,味道還可以。

2018-09-19
庆祝纪念
生日
  • 泰式拼盤
2018-09-10 510 浏览
住喺港島區嘅我 真係好少過九龍區今日要落旺角買鞋任務完成,梗係要搵啲嘢獎勵下自己😋買完鞋都差唔多十點好多想食嘅餐廳都已經收咗工(即係嗰啲靜靜地又坐得舒服嗰啲餐廳)腦海突然出現咗呢一間三妹嘜由於好耐冇黎,加上之前試過兩次諗住食但去到門口都摸門釘今日見星期六,我諗做餐飲嘅冇理由今日唔開門嘅所以就由旺角行到落嚟佐敦嚟到呢個熟悉嘅環境由於我個人比較長情,所以都係叫返平時食嗰啲菜式睇吓佢水準有冇保持得好好泰式鳳爪,唔錯嘅;但係覺得如果加多啲生嘅蒜頭落去會正啲泰式炒椰菜苗,呢個係必叫嘅.因為唔係好多地方有得食椰菜苗,今次唔夠辣,下次叫佢加辣先😋Pad Thai食親泰國嘢都一定要叫,一食就知道間餐廳掂唔掂;呢間唔使講,正!生蝦刺身,唔知點解佢啲蒜頭切到咁細粒,我都係鍾意原塊蒜頭咁食蒜蓉包,應該係配咖喱食嘅!由於都嗌左幾個餸,驚食唔晒所以冇叫咖喱🍛但呢度個蒜蓉包真係一定要食,呢度落牛油同埋落蒜蓉係勁豪爽,麵包兩邊都有焗,好香就咁樣都好好食!
住喺港島區嘅我 真係好少過九龍區
今日要落旺角買鞋
任務完成,梗係要搵啲嘢獎勵下自己😋
買完鞋都差唔多十點
好多想食嘅餐廳都已經收咗工
(即係嗰啲靜靜地又坐得舒服嗰啲餐廳)

腦海突然出現咗呢一間三妹嘜
由於好耐冇黎,加上之前試過兩次諗住食但去到門口都摸門釘

今日見星期六,我諗做餐飲嘅
冇理由今日唔開門嘅
所以就由旺角行到落嚟佐敦
嚟到呢個熟悉嘅環境

泰式鳳爪,唔錯嘅;但係覺得如果加多啲生嘅蒜頭落去會正啲

泰式炒椰菜苗

Pad Thai
  泰式炒金邊粉

2018-09-08
泰式炒椰菜苗
  泰式炒金邊粉
  • 泰式生蝦
又係健康星期三,同衰佬做咗兩個鐘GYM,差啲囉咗我條老命。既然做得咁辛苦,當然要奬勵一下自己!咁啱行過佐敦啲內街,衰佬話上次八號風球返風更後一班同事去食過呢間,咁就決定食你啦。餐廳得10張枱左右,感覺上係一間小本經營既小菜館。睇返佢個MENU,啲價錢都係中價,不是很平的那一類。算了吧,既然已經入坐,就試一試啦。我同衰佬叫咗冬陰功米線同泰式香辣肉碎炒飯一齊Share食。泰式香辣肉碎炒飯-因為我哋坐得離廚房好近,就見到入面廚房炒緊我哋個炒飯,未食已經聞到佢個香味。食第一啖我真係嘩咗出黎,勁香,又夠晒辣,有時有啲餐廳可能就返香港人口味,唔敢落得咁辣。真係近似喺泰國當地食既炒飯。冬陰功米線-呢個其實都好正,不過真係俾個泰式香辣肉碎炒飯比下去咗。雖然佢貴貴哋,但係一碗入面足足有六隻蝦,其實都值回票價。龍眼冰—好解辣😅啱晒食住少飯辣辣哋,好多龍眼肉喺入面❤️估唔到除咗九龍城⋯佐敦都有平民高質泰國菜❤️

龍眼冰—好解辣😅啱晒食住少飯辣辣哋,好多龍眼肉喺入面❤️

估唔到除咗九龍城⋯佐敦都有平民高質泰國菜❤️
2018-02-11 806 浏览
食過好多次🤣🤣因為又平又好食。六點去到,我而家鐘意座一入門口D檯,因為以前座過樓上,又逼又熱又嘈🤣🤣所以而家去親都寧願座樓下。🙉🙉醃魷魚沙律,幾好味😛蝦餅都幾彈牙!😛青咖厘雞配蒜容包,正。蒜容包係必叫!實在太好味,哈哈😜😜😜
食過好多次🤣🤣因為又平又好食。
醃魷魚沙律,幾好味😛
蝦餅都幾彈牙!😛
青咖厘雞配蒜容包,正。
蒜容包係必叫!實在太好味,哈哈😜😜😜

2018-01-18 659 浏览
今晚走到佐敦鬧巿區,經過呢間其貌不揚的泰式餐廳。感覺細小,但門口已經有位員工熱情招呼。晚巿時間,已經坐滿五、六枱。員工帶領上二樓位置。餐牌種類豐富,真係樣樣都想叫曬價錢相對九龍城會貴少少...三人分別點了四樣野...先點個泰式炒芥蘭上菜時,熱辣辣,炒得好香!必食之選隨即再上泰式海鮮炒飯...外貌睇落普通,點知食落有驚喜。同樣樣熱辣辣,有好多海鮮係曬份面。飯炒得粒粒分別,唔會太硬或者太淋,剛好!裡面有青口、蝦、魷魚。每啖入口,飯充滿海鮮、蕃茄香味。未食完個飯就上埋個泰式香葉辣椒肉碎炒河粉呢個都係熱辣辣,相中都見到d煙。如果中意食辣,好推介食呢款!炒得好香,辣得過癮,唔會太辣。而我好怕平時呢d炒河粉好油,呢個絕對唔會!最後點左半隻泰式燒雞,點菜時,職員話要即刻整,要等起碼半個鐘。我地都決定一試,我諗等左大約20分鐘左右就上菜。先睇賣相都好吸引!香味樸鼻!再食,個個都讚不絕口。皮脆、肉滑。再點埋甜酸醬,將味更提升,等耐少少都值得!!整體好滿意,三個人總共食左$295!特別冬天,每道菜都熱辣辣上,食得好滋味,可以再繼續食!

餐牌種類豐富,真係樣樣都想叫曬

價錢相對九龍城會貴少少...

三人分別點了四樣野...先點個泰式炒芥蘭
泰式炒芥蘭

上菜時,熱辣辣,炒得好香!必食之選

隨即再上泰式海鮮炒飯...
泰式海鮮炒飯

裡面有青口、蝦、魷魚。每啖入口,飯充滿海鮮、蕃茄香味。

未食完個飯就上埋個泰式香葉辣椒肉碎炒河粉
泰式香葉辣椒肉碎炒河粉

泰國燒雞 (半隻)

泰式炒芥蘭
泰式海鮮炒飯
泰式香葉辣椒肉碎炒河粉
泰國燒雞 (半隻)
  • 泰式燒雞
  • 泰式香葉辣辣肉碎炒河粉
2017-09-03 942 浏览
🔹泰式炒飯無咩特別 不是推薦之選🔹泰式炒椰菜苗🔝好香呀 椰菜苗好嫩 一啖接一啖勁快食完🔹生蝦🍤夠大隻 但個汁唔夠辣 但夠惹味😋🔹青咖哩雞🐔點蒜茸包食好好味 但1D都唔辣 但好香椰汁味🔹蒜茸包 必食*🍞🔝外脆內軟熱辣辣 蒜味都夠 點咖哩一流就咁食都已經好好味 encore!🔹生菜包 小辣小辣都好辣 但幾好味 一塊接一塊 送埋啤酒真係👍🏻🔹大象啤🍺雪凍D會好D 太大支一路食野一路飲好快唔凍-🗣菜式唔算好多 但基本野有齊 質素有保證 價錢平民上菜辣度係極慢 一碟食完要等一陣先到下一碟但同一班朋友食飯慢慢傾下計就無問題啦回頭率99%
🔹泰式炒飯

點蒜茸包食好好味 但1D都唔辣 但好香椰汁味
青咖哩雞

🔹蒜茸包 必食*🍞🔝
外脆內軟熱辣辣 蒜味都夠 點咖哩一流
就咁食都已經好好味 encore!
蒜茸包

回頭率99%
泰式炒炒椰菜苗
生蝦
蒜茸包
今日收工同朋友搵地方宵夜,因為2個都鐘意食辣,所以就搵泰國菜館。本來想去黃xx,點知搵唔到。2個膽粗粗就周圍行搵食。結果見到呢間小店。行入去啱啱見到有張吉既4人枱。目測以為得4張枱,後尾見到有人從樓上行落黎。我地2個人,叫左5樣野食。細冬陰功湯,飛天通菜, 酸辣鳳爪,香葉肉碎炒飯同埋粉絲蝦煲。最先黎既酸辣鳳爪夠入味,酸辣適中,我地連配菜都食曬。再黎飛天通菜夠惹味,好有 鑊氣!!之後就係炒飯,有d濃味,但都好好食。反而係冬陰公湯有d失望,唔夠酸辣😌。又遲過飯黎?!最後係粉絲蝦煲。粉絲多到呢~我真係第一次見咁多粉絲(成個煲面滿的),蝦都算大隻,肉彈牙!不過可能係小店,上菜速度有點慢。P.S.泰國店員姐姐好親切有禮。開頭點完菜俾另一個店員叫我地坐埋一邊,有1位要搭枱。但果個泰國姐姐後尾叫左果1位坐另一枱。佢話雖然係小店,但都希望客人坐得舒服D。真係好有去左泰國既感覺。以後又多了一間宵夜既好去處!
我地2個人,叫左5樣野食。
最先黎既酸辣鳳爪夠入味,酸辣適中,我地連配菜都食曬

2017-07-08
$250 (宵夜)
  • 酸辣鳳爪
2017-05-08 775 浏览
在香泰國菜多如天上繁星,有朋友說他統計過,泰國餐廳的倒閉率是最低的。可能是因為它平易近人,又可能它索價不高,但利潤可不錯。泰菜店雖多,質素確可十分參;不過要吃到好的,不一定需到高貴地方,打扮光鮮的樣子,平民地踎也能有真味。那日工作至夜,與友人兩就要食個宵夜祭祭五臟,到廟街吳松街燈火通明,但就這家特別多人。 坐下就是來支啤酒爽一下,我覺得沒有其他一類酒精可如啤酒的,有一種總括了一天勞累的能力。我說的只局限於普通的品牌啤酒,手工啤卻是另一回事。 點了一道飛天炒通菜,出乎意料的好。通菜不老,碧綠爽脆。菜身出水是自不然,不過配味卻足,而且上味均勻,不會因出水而令味淡,炒功不錯。配味上用了很多麵豉與蒜,鮮味活現;加上過門刺激的辣椒,是挑動了味蕾的吸引。飛天通菜的來由,也許是從它的拋鑊而來,小鑊狂拋,調味均勻而夠鑊氣,的確一讚! 反而蝦餅卻只屬一般貨色,不過炸物無不歡迎,只是覺得炸得太乾,令蝦餅父縮而欠彈性。外皮口感較硬, 可能是已炸多時,或翻炸太多。 既然炒物好,當然是一道我最愛的炒貴刁。貴刁用料正宗,是比河粉約三分之一闊度,而厚一倍,吃起來煙韌有彈性。就算是用對了材料,有時是貴刁浸發時間不對

既然炒物好,當然是一道我最愛的炒貴刁。貴刁用料正宗,是比河粉約三分之一闊度,而厚一倍,吃起來煙韌有彈性。就算是用對了材料,有時是貴刁浸發時間不對,所有口感不同。豆乾、蛋、蔥白、花生碎、紅蔥齊全。蝦隻用料不特別,但街邊地道,哪用貴價食材呢?特別喜歡他們的用醬,惹味而有甜香,茄汁甜味,帶些鮮。上色上味均勻,配合口感很多,只是嫌碟頭太小而已。

明明已飽,但見菜式今天高水平,挺著肚子也要點多六串沙嗲,三雞三豬。明顯沙嗲有炸過痕跡,串頭也大,不算正宗,但是味道卻可算不錯。最重要醃肉底味都得好,但卻沒有燒烤的香味。沙嗲的靈魂在於醬,花生末的香,加上點點蝦醬鮮,味道略甜,我嫌惹味不足。

整體而言,就一碟通菜,一碟貴刁已是值回票價。

三妹嘜泰國菜
佐敦吳松街109號地下
2017-04-18
用餐时段
宵夜
  • 飛天通菜
2017-03-19 766 浏览
在香港吃过几次泰餐,但是都是lunch set,感觉跟真正的还是有差距。今天算是第一顿真正的泰餐。同事今天出奇蛋的想吃泰餐,绕着temple street night market转了好几圈,就这一家泰餐厅。因为最近牙又肿了,不能吃刺激的!特意选了不辣的。一开始想选papaya salad,同事临阵换了pomelo salad,我觉得味道一般,但是是泰国特色,值得尝一尝,是辣的!点了唯一一个不辣的咖喱!配steamed rice!事实证明,还是有点辣 哭哭哭希望明天我的牙还能让我张口吃饭椰子是我的最爱!但是真心不便宜,一个椰子35。整体味道还不错,推荐。就是服务员动作真的很慢。。
因为最近牙又肿了,不能吃刺激的!特意选了不辣的。
希望明天我的牙还能让我张口吃饭
椰子是我的最爱!但是真心不便宜,一个椰子35。
整体味道还不错,推荐。
就是服务员动作真的很慢。。