2017-01-22 841 浏览
天氣凍凍地,最岩食啲辣野,暖下個胃,於是就決定食泰國野先黎啲小食,就點左個炸蝦餅都幾彈牙然後點左個生蝦刺身,都新鮮嘅可能因為醬汁關係個人覺得九龍城果頭嘅餐廳,佢地啲生蝦好食啲仲有女友至愛豬頸肉好香口好食再黎個冬蔭公湯(小辣)但對於我都係好辣不過女友覺得只係o̺k̺辣😱終於有樣可以揀唔辣嘅青木瓜沙律好清新😍仲有呢杯椰汁珍多冰仲有女友堅持要點嘅菜咸魚椰菜苗好翠綠好新鮮上檯都仲出緊煙 (唔覺意押韻左🙊)
天氣凍凍地,最岩食啲辣野,暖下個胃,於是就決定食泰國野

先黎啲小食,就點左個炸蝦餅
都幾彈牙
然後點左個生蝦刺身,都新鮮嘅
可能因為醬汁關係
個人覺得九龍城果頭嘅餐廳,佢地啲生蝦好食啲
仲有女友至愛豬頸肉
好香口
好食
再黎個冬蔭公湯(小辣)
但對於我都係好辣
仲有女友堅持要點嘅菜
咸魚椰菜苗
好翠綠
好新鮮
上檯都仲出緊煙 (唔覺意押韻左🙊)
2017-01-18
2016-11-10 835 浏览
每次嚟到都會叫柚子沙律,開開胃先。之後就係泰式鳯爪,不過比出面嘅辣咗d。再黎就係咖哩蟹,另加蒜蓉包撈,真係好好味。炒蜆就一般,冇咩味,而飛天通菜都ok,不過唔辣。整體都算抵食。
每次嚟到都會叫柚子沙律,開開胃先。
之後就係泰式鳯爪,不過比出面嘅辣咗d。
再黎就係咖哩蟹,另加蒜蓉包撈,真係好好味。
2016-11-10
2016-11-09 675 浏览
我都係朋友介紹得知喱間泰菜,都食過幾次, 味道都不錯! 食親泰菜必食既生蝦🍤 吾會太'張'口 、都算爽口, 不過吾小心食左粒椒, 辣到個口'慶慶'地 豬肉碎炒飯, 飯深左小小(我都知泰國菜既炒飯會比其他深),荷包蛋煎得吾錯,蛋邊脆脆地馬拉盞炒椰菜苗, 好惹味, 椰菜苗都好嫩,吾係老苗😜第一枝吾夠凍, 第二枝就ok
我都係朋友介紹得知喱間泰菜,都食過幾次, 味道都不錯!
泰式生蝦
馬拉盞炒椰菜苗, 好惹味, 椰菜苗都好嫩,吾係老苗😜
炒椰菜苗
第一枝吾夠凍, 第二枝就ok
泰啤
2016-10-28
用餐时段
宵夜
泰式生蝦
炒椰菜苗
2016-10-11 697 浏览
生蝦;好爽口,D汁夠辣…我鍾意!豬脛肉;燒得好脆,好香,都好入味!馬拉盞炒椰菜苗;都好好味,味道夠濃烈!完全啱曬我口味……真係掂過6樜…有機會我一定要試埋“香葉肉碎炒飯”同埋“炸蝦餅”……
生蝦;好爽口
,D汁夠辣…我鍾意!
豬脛肉;燒得好脆,好香,都好入味!
馬拉盞炒椰菜苗;都好好味,味道夠濃烈!
完全啱曬我口味
……
真係掂過6樜…
有機會我一定要試埋“香葉肉碎炒飯”同埋“炸蝦餅”……
2016-08-13 1001 浏览
朋友約食飯聚聚,話試下泰菜,推薦這間,今次我第一次試食,先講食物,有趣事放在最後,推薦燒雞,熱辣辣又入味,肉柔軟,皮脆但肉不乾,明爐烏頭,配冬陰公汁,不過不失,我個人不太喜歡,(忘掉影相)柚子沙律,泰式刺身蝦,炒通菜,泰式鳳爪,亦算不錯,咖喱蟹太貴,改為蝦,咖喱汁配麵包一流這店位於廟街附近,門面極細,我到門口望入去好似得十幾個位唷,朋友來電話在閣樓,噢原來有上一層,經過一條非常窄又斜的鋼樓梯上閣樓,肥些都上唔到,肥佬肥妹肯定上唔到,唔好約此店,比人笑一世,卡住在樓梯,女仕唔好穿裙,保証走光,我們就朋友早食,六點就到,店舖只有我們一檯,服務都算可以,之後就要等位(地痞些,千萬別有要求)。原來只開晚上五時,至凌晨三四時。
朋友約食飯聚聚,
咖喱汁配麵包一流
這店位於廟街附近,
經過一條非常窄又斜的鋼樓梯上閣樓,
肥些都上唔到,肥佬肥妹肯定上唔到,唔好約此店,
比人笑一世,卡住在樓梯,
原來只開晚上五時,至凌晨三四時。
燒雞
  • 咖喱蝦
  • 柚子沙律
  • 泰式生蝦
2016-07-27 776 浏览
蒜蓉包係必食,外脆內軟,金黃多蒜。一碟兩塊toast,兩個人都清晒😌泰式炒蟶子,非常足料,蟶子脹卜卜,唔算好辣,炒得入味。平時成日食Phad thai,今次就試下泰式炒粉絲,炒得幾乾身,個粉絲唔會一舊舊。咸魚炒椰菜苗,好多咸魚,仲好大粒添,送埋飯都夠😂所以碟菜好夠味。芒果糯米飯令人太失望😢芒果爛,糯米飯硬,椰汁唔夠滑,硬著頭皮食,唉,估唔到衰收尾🙊🙈
泰式炒蟶子
泰式炒蟶子,非常足料,蟶子脹卜卜,唔算好辣,炒得入味。
泰式炒粉絲
咸魚炒椰菜苗
泰式炒蟶子
泰式炒粉絲
咸魚炒椰菜苗
2016-07-05 707 浏览
同朋友黎食,兩個人好餓,隨機吃。 路過見到呢間就入左黎。見餐牌都唔算貴又見咁多人食,就入左去。豬頸肉沙律,少少辣好好味。不錯吃!!!併盤大集會,食到尾就已經飽左。ok好食嘅,係條雞串應該over cooked ,啲肉實左少少,無哂啲肉汁。呢個真係唔好叫,都唔平,來到眼都突左。勁細碟,仲要無紫糯米配搭。呢碟唔係難食,係唔抵食。佢收呢個價份量要多啲囉。芒果夏天當做一定甜,個椰漿都係泰國餐廳用嘅果種,都係果隻味。無得輸~總結:成餐都好味嘅,都無話唔好食呀之類。我仲叫多左杯龍眼冰,杯野都幾好味架。3樣野+飲品 =二百幾
豬頸肉沙律,少少辣好好味。不錯吃!!!

3樣野+飲品 =二百幾
2016-07-04
等候时间
1 分钟 (堂食)
2015-12-26 921 浏览
三妹嘜係一間好warm嘅泰菜,家庭式運作,泰國人主理,味道正宗,亦係我心頭好之一。餐廳每樣食物都有水準,如果只吃美食,不顧環境,呢度一定係我嘅首選!生蝦 - 夠凍,蝦好鮮甜,個汁都幾辣,但十分好吃!鹽燒魚 - 必吃! 香茅放入魚肚內,用鹽一起燒,燒嘅時間同咸度剛剛好! 泰式炒河 - 足料,好多菜同肉,味道一流馬拉盞炒椰菜苗 - 非常辣但十分惹味,只係略嫌炒得未夠,菜有點硬!後話 -- 越夜越多人,成日無位- 枱與枱之間無咩空間,好迫- 鹽燒魚,燒雞翼要等很久,我試過等半小時

生蝦 - 夠凍,蝦好鮮甜,個汁都幾辣,但十分好吃!

泰式炒河 - 足料,好多菜同肉,味道一流

後話 -

- 越夜越多人,成日無位

- 枱與枱之間無咩空間,好迫

- 鹽燒魚,燒雞翼要等很久,我試過等半小時

等候时间
10 分钟 (堂食)
$150 (宵夜)
  • 生蝦
  • 鹽燒魚
2015-08-08 1066 浏览
又黎食泰國野啦 首先當然食個前菜先啦,就係生蝦同酸辣鳳爪,好食,夠爽口,夠辣,次次黎食都必食蒜蓉包+咖哩蝦蒜蓉包夠脆,點咖哩醬好夾次次都必定叫兩份蒜蓉包先夠食啊,另外,當然要叫烏頭啦,店舖位置吾多,樓梯好窄,上落要好小心, 服務尚可,由於坐2樓, 除左叫餸同上菜,都吾係好見到員工另外,店舖只收現金,吾收信用卡,吾夠方便,整體黎講, 都好滿意, 好抵食,
又黎食泰國野啦

首先當然食個前菜先啦,

就係生蝦同酸辣鳳爪,好食,夠爽口,
夠辣,
次次黎食都必食蒜蓉包+咖哩蝦
蒜蓉包夠脆,點咖哩醬好夾
次次都必定叫兩份蒜蓉包先夠食啊,

另外,當然要叫烏頭啦,
店舖位置吾多,樓梯好窄,上落要好小心,

服務尚可,由於坐2樓, 除左叫餸同上菜,都吾係好見到員工

另外,店舖只收現金,吾收信用卡,吾夠方便,

整體黎講, 都好滿意, 好抵食,
  • 酸辣鳳爪
  • 蒜蓉包
  • 咖哩蝦
2015-07-17 936 浏览
前幾日因男朋友的極力推介,去左佐敦的三妹嘜試它的招牌蒜蓉厚多士及鹽燒盲曹。黃昏五時半的三妹嘜,上班一族未放工,可以即時有位。我地二話不說點左盲曹先,因製作需時,然後才點其他小食,叫左蒜蓉厚多士, 蝦醬炒飯, 炸蝦餅, 串燒雞和豬。當所有野食食哂之後,主角盲曹出場, 因太期待忘記了影相 皮經過鹽燒之後雖然乾身,但內裡既肉依舊多汁, 夠嫩,雖然男朋友說比起上次今次略嫌煮得過老。要留意的是鹽燒盲曹為時價,要問過才點阿! 個日盲曹就$ 189 這家店的菜式較為重口味,我和男朋友 點了杯龍眼冰和椰汁冰也要加水飲。最後我地果腹滿滿後, 留意到餐廳附近貼了新聞專訪店鋪的報道, 原來這店由三位女士經營, 雖然不肯定是否真的三姐妹,但共事既時間, 對她們仨來說定必感情深厚,當我們一邊食野時,她們就為晚上食材做準備中,有說有笑。我們結賬時還跟我們閒談了一會兒!
當所有野食食哂之後,主角盲曹出場, 因太期待忘記了影相

蒜蓉厚多士
蒜蓉厚多士
沙嗲串燒雞及豬
蝦醬炒飯
2015-05-15 639 浏览
琴晚好想食泰菜,於是這來友人推薦既呢間泰餐廳。我地叫左柚子沙律,細size冬蔭公,泰式炒椰菜苗,泰式炒金邊粉。柚子沙律,非常開胃,入面有腰果,蝦,魚露,蒜片,少量乾蔥,作為前菜,非常不錯!我平時一向不太喜歡柚子,但呢個我覺得絕對值得叫。第二樣琴既係冬蔭公,個細size 都夠兩個人食,料都幾足料,唔錯泰炒椰菜苗,有淡淡酒香,幾惹味
琴晚好想食泰菜,於是這來友人推薦既呢間泰餐廳。

柚子沙律

冬蔭公

泰炒椰菜苗,有淡淡酒香,幾惹味

2015-05-14
2015-03-13 911 浏览
之前與同事一起光顧過晚餐,感覺不錯,於是相約家人再次光顧。當日約七時到達但食客不多,本來坐地下的但實在太擠了(實在不想整晚都椅背頂著椅背啊),於是跑到二樓的「雅座」。七時多人逐漸到達便先點了蒜蓉包跟串燒解饞,人齊後也是先點幾個菜,最後再加點了個青咖哩。上菜速度頗快,但因為菜是分開點,所以也是逐少逐少的上,感覺好像菜很少,怎麼吃也吃不飽來說說食物吧:串燒(豬、牛、雞)  - 燒的過老,牛和豬幾乎咬不開,與第一次來吃實在差太遠了蒜蓉包 - 兩面都塗滿蒜蓉牛油的厚多士,兩片共切成6塊,好吃!最係還Encore多一分泰式奶茶 - 味道像涼茶+奶…有點怪泰式炒飯 - 沒什麼特別的家常炒飯海鮮炒粉(名字忘了) - 除了幾口魷魚外吃不出有什麼海鮮,失望炸蝦餅 - 一般隨處可吃到的蝦餅味道炒通菜 - 也是一般的味道青咖哩(雞) - 對我來說超辣沒法吃,但家人覺得ok,但裡面除了雞肉只有幾條豆,要靠咖哩汁「送」飯比起第一次光顧,感覺沒那麼好吃…可能期望高了,最後大家都意興欄柵再加上二樓雖然闊落沒有窗,在進食期間有大小烏蠅不停在頭邊和食物上亂飛,邊吃邊撥但烏蠅趕也趕不走,撥著撥著烏蠅也掉進奶茶裡了,讓人沒

來說說食物吧:
串燒 (雞、牛、豬)
泰式奶茶
炸蝦餅 - 一般隨處可吃到的蝦餅味道
炒通菜
炒通菜 - 也是一般的味道
青咖哩(雞)

再加上二樓雖然闊落沒有窗,在進食期間有大小烏蠅不停在頭邊和食物上亂飛,邊吃邊撥但烏蠅趕也趕不走,撥著撥著烏蠅也掉進奶茶裡了,讓人沒有食欲…
特別是店裡提供的水是有一股濃濃米味(是特色?還是洗米水?),接受不了的人還是乖乖叫飲料吧

五個人吃才二百多,街坊價格算抵吃。食物有好有壞,但單是衛生情況已令人卻步了,不會再有第三次光顧。

2015-02-26
炒通菜
2015-03-02 790 浏览
上星期跟家人外出用膳,雖然食店的裝潢一點也不吸引,感覺是正宗的泰國菜,所以大膽地去吃一頓! 食店有兩層,可以由店內樓梯到「閣樓」,為了多點空間,我們選了二樓用膳。因為二樓是「密閉」空間,要是約了朋友的話,注意這裡電話不是收得很好。我們點了幾款菜式— 蒜蓉包、青咖哩雞、海鮮炒金邊粉、串燒、豬肉炒飯和泰式奶茶,可能是分開幾次點菜,加上不是大份量的菜式,所以分別上菜的缺點就是吃完一道菜、另一道又未到;咖哩來了,蒜蓉包又未到... (建議大家:菜還是要一次過點--__--"") 老實說菜色賣相和味道很一般,加上餐廳環境一點也不吸引(無裝修可言),而且還有很多蒼蠅橫飛,邊吃邊撥蒼蠅,感覺很不衛生和煩擾,最後蒼蠅是撥到,不過掉落了飲料之中 (-_-") 要是你很喜歡風味泰國菜的話,這是很LOCAL的地道選擇,只是不會是我杯荼而已。位於佐敦的三妹嘜,跟標註的地址門牌號碼不一致食店只收取現金和港幣,記得要帶夠錢啊~(AW覺得最好吃的就是蒜蓉包(底面都有牛油蒜蓉啊),所以點了兩客)泰式炒飯(豬肉),很一般的水準串燒(牛、豬、雞各一),我吃了雞肉串,醬汁味道不錯海鮮炒金邊粉,海鮮份量很少呢?!青咖哩點了少

位於佐敦的三妹嘜,跟標註的地址門牌號碼不一致
食店只收取現金和港幣,記得要帶夠錢啊~

泰式炒飯(豬肉),很一般的水準
串燒(牛、豬、雞各一),我吃了雞肉串,醬汁味道不錯
海鮮炒金邊粉,海鮮份量很少呢?!
青咖哩點了少辣,是AW吃得到的辣,不過家人覺得還是偏辣了一點

*後記:店內太多蒼蠅了,令AW不敢偷看食店的廁所和廚房的衛生情況...

三妹嘜

地址:佐敦吳松街109號地下

题外话/补充资料: 店內太多蒼蠅了,令AW不敢偷看食店的廁所和廚房的衛生情況...
2015-02-26
  • 蒜蓉包
2014-10-12 1329 浏览
一班朋友失驚無神叫食飯,二話不說本人便提議到佐敦三妹嘜食泰菜,眾友人亦即時說好。此店過往亦曾經幫襯覺得是一間較泰國地道的小店,店面很窄及沒甚裝修不起眼,共有兩層,地下只得四張細檯,樓上(應是閣樓)用摺檯可以併合多人檯,但上樓上是徒峭鐵梯,有老人家就要小心。三妹嘜不設訂座,入座時服務員告知兩小時要交檯,19:30共8人到達後未滿座能夠即時入座無須輪候。開始點菜:1. 泰式併盆 - 有春卷、炸蝦餅、炸魚餅及燒雞串,炸類外層均胣卜卜,尚算好吃。2. 串燒 - 牛、雞、豬各5串,醮醬汁吃也好吃。3. 酸辣鳳爪 - 酸及辣味道控制得好,無骨爽口,好吃。4. 冬陰公 - 有蝦、白蘑菇、紅蔥頭、香茅、南薑片等,是我覺得很原味的,蝦亦夠爽好吃。5. 肉鬆菜包 - 肉質粗(鞋)令人失望。6. 咖喱蝦 - 咖喱不太辣帶點甜味,蝦新鮮彈牙,好吃。7. 蒜茸包 - 是用方包制作,加上蒜茸焗至外層脆卜卜,醮咖喱汁一起吃簡直是絕配,好吃。8. 生蝦 - 共有8隻,夾著蒜頭辣椒吃下很新鮮彈牙,但總覺得沒有蝦味。9. 鹽焗烏頭 - 本人不吃魚未能評價,但見魚肉白滑,朋友們均說好吃。10.泰式炒椰菜苗 - 炒得很綠很靚
開始點菜:
2. 串燒 - 牛、雞、豬各5串,醮醬汁吃也好吃。
3. 酸辣鳳爪 - 酸及辣味道控制得好,無骨爽口,好吃。
5. 肉鬆菜包 - 肉質粗(鞋)令人失望。
6. 咖喱蝦 - 咖喱不太辣帶點甜味,蝦新鮮彈牙,好吃。
10.泰式炒椰菜苗 - 炒得很綠很靚,味道很夠鹹味及香味,但入口很硬,不知為何。
11.馬拉盞通菜 - 和椰菜苗一樣炒得很綠很靚,馬拉盞味道很香,但入口較硬。
12.芒果糯米飯 - 原隻大大隻芒果很甜,糯米飯配上椰汁,煙韌,好吃的甜品
另外還點了多杯飯品及泰象啤酒,整體食品也不錯,而且價錢超值。
泰式併盆
2014-10-08
串燒
蒜茸包
2014-10-12 1005 浏览
大家食泰國菜, 第一句總是說九龍城區啦,九龍城大把選擇. 之前朋友係openrice發現在佐敦有間泰菜好出名,好好食的. 於是我就約埋一班友人,晚上收工時去試一試 這間泰菜餐廳係不接受訂位的, 所以我叫了一位友人先早點到去拿位. 這間小店一家, 位置真的不多,座位又窄,上樓個層既樓底好低           1.酸辣鳳爪:我們叫了小辣 非常入味爽口,酸辣度拾到好處,巧開胃. 不過發現,辣椒放多了一些,如果少一些辣椒來煮,應該會好d       2.燒鰂魚:燒鰂魚燒得剛剛好,收了多餘的水分,又唔會太乾,食落去魚肉鮮嫩又無骨,而且還有一些香茅的味道,友人發現,鰂魚的肚子裏塞滿了香料, 把魚肉添上了香料的鮮味          3. 生菜包: 生菜包味道還算可以 ,豬肉碎有濃香的鮮味,以新鮮生菜加起來一齊,食出了豬肉的鮮味,但又唔會覺得太漏喎         4.蒜容包: 非常一般  以為係法國飽,點知只係用上比較厚的面包而己        5.豬牛雞串燒:同普通串燒無咩分別 但個醬汁好好味!!如果唔點醬汁, 真係唔掂啊,真係要點個醬汁食, 因為d串燒係冇咩
燒鰂魚
生蝦
泰式炒椰菜苗
龍眼冰/珍多冰/椰青
大家食泰國菜,
第一句總是說九龍城區啦,九龍城大把選擇.
於是我就約埋一班友人,晚上收工時去試一試
這間小店一家, 位置真的不多,座位又窄,上樓個層既樓底好低
          1.酸辣鳳爪:我們叫了小辣
非常入味爽口,酸辣度拾到好處,巧開胃.
不過發現,辣椒放多了一些,如果少一些辣椒來煮,應該會好d
而且還有一些香茅的味道,友人發現,鰂魚的肚子裏塞滿了香料,
把魚肉添上了香料的鮮味
        3. 生菜包: 生菜包味道還算可以
        4.蒜容包: 非常一般
以為係法國飽,點知只係用上比較厚的面包而己
       5.豬牛雞串燒:同普通串燒無咩分別
但個醬汁好好味!!如果唔點醬汁, 真係唔掂啊,真係要點個醬汁食, 因為d串燒係冇咩味!!
        6.冬陰公:睇落好似好希,其實好夠味同埋都幾辣,
還有加了大量海鮮呢
        7.飛天通菜:過份濃味同埋都幾辣
        8.生蝦:好新鮮好甜,但係份量少左d囉.
        9.泰式炒椰菜苗:好夠辣好入味,最辣係這個.
同埋椰菜老左少少.
        10.龍眼冰/珍多冰/椰青:三種飲品都非常一流,可以試飲哂.
题外话/补充资料: 堅好食,服務生又好禮貌.唯一缺點係位置真的不多,座位又窄,上樓個層既樓底好低.
2014-10-08
等候时间
10 分钟 (堂食)
庆祝纪念
纪念日