2018-10-25 393 浏览
終於又到星期五,同朋友收工之後想食好啲但又唔想咁迫人可以吹下水,於是朋友去咗銅鑼灣一間樓上既居酒屋,叫一鳴燒。入到去見到裝修都唔錯,暗暗地有日式居酒屋既味道,同埋坐得都幾舒服。我地點左呢度既招牌菜鰻魚石鍋飯,上菜果陣熱辣辣,大家望到都著哂火,即刻搶住食。味道上牛肉非常惹味,肉質軟腍多汁,食完下面仲有飯焦,好正。跟住就嗌左個西班牙火腿沙律,黎到個感覺就好似西餐咁, 一路吹水一路食感覺唔差仲有嗌左個芝士年糕,,食落芝士味好香濃,仲有得玩下拉芝,外皮亦都炸得香脆,入面肉質都滑,一流。呢間同朋友食飯吹水一流,下次再約一班人去。

味道上牛肉非常惹味,肉質軟腍多汁,食完下面仲有飯焦,好正。

呢間同朋友食飯吹水一流,下次再約一班人去。
2018-10-05 589 浏览
今日同朋友係銅鑼灣食宵夜傾下計,揀左呢間食串燒嘅餐廳。10點去到估唔到都幾多人,我地2個人都安排4人枱比我地坐,所以都坐得幾舒適!唔係好肚餓,所以只係叫左啲小食同串燒。首先係汁煮鮑魚,有兩隻岩岩好一人一隻,鮑魚係凍嘅,煮得好淋,個汁甜甜地,好開胃!仲有中間醃製過嘅蘿蔔,味道都唔錯!串燒必點嘅燒牛舌,口感彈牙有咬口,但唔會好韌,好味!餃子雞翼唔好比張相呃左,佢只係將兩隻雞翼剪開擺碟,唔係有四隻啊!雞軟骨就無乜特別,不過送酒一流!芝士年糕完全滿足到我呢個煙韌控,芝士仲要流心,正!

串燒必點嘅燒牛舌,口感彈牙有咬口,但唔會好韌,好味!

雞軟骨就無乜特別,不過送酒一流!

芝士年糕完全滿足到我呢個煙韌控,芝士仲要流心,正!
2018-09-27 496 浏览
剛和女友去完東京自由行+shopping +周圍搵野食,我們都忘不了串燒那濃濃的口感,今晚亞波收工又話要到銅鑼湾吃飯,同事和我說一鳴燒很有人氣,而且服務很好,我們六時半已早些去吃吧!位置很寬而且飲品很多,芒果椰果梳打又香又甜,真的有着濃濃的香芒味道!嘩!串燒的品種真的很多,眼花瞭亂,我們叫了最貴的芝士焗龍蝦尾,呀波說真的真材實料,龍蝦尾很大條,而且十分鮮味!(不過條尾燶左少少)其餘我們叫了一個盛合,入面有着廣島蠔,很大隻又新鮮,而帶子炸得金黃色,脆卜卜,大蝦和蝦球既鮮甜又美味!另外不得不提生燒牛舌芯,鹽燒原塊雞皮,汁燒白饍,蒜蓉燒扇貝。免冶雞肉棒也燒得很有水準,和東京的居酒屋不相伯仲!

• 芝士焗龍蝦尾
  • 生燒牛舌心
2018-09-19 528 浏览
去飲食平台見有折好吸引,原來openrice訂座都有7折。地方易搵,係sogo果度,部lift有d慢,去到門口無「一鳴燒」招牌,成個店內都沒有招牌,少少怪怪的。店員都幾好,問咩都有耐性答,總之全店7折。熒光魷魚一碟有9條,ok. 炸生蠔都算新鮮。泡菜鰻魚飯真係成條上,賣相幾趣緻,細細碗都幾好食。豬仔脾o少少硬,感覺似叉燒,ok嘅。景觀幾開揚。燈光裝橫好日本地度嘅感覺,都ok嘅,d唔算好嘈。麻辣牛舌原來唔係炸的,慎入。兩個人代食咗$354(折咗),ok la
2018-09-16 419 浏览
弟弟今天落機,我知道他最喜歡居酒屋般的一鳴燒,這間銅鑼灣的串燒屋既方便,而且就位於崇光百貨的前面,也實在太容易找到了,我們兩姊弟訂了六時聚舊聊天!首先我們叫了兩杯茘枝椰果梳打真的很香而且很清新!茘枝蕃茄蟹肉沙律很特別,原來蟹肉沙律藏在冰凍蕃笳裹面,我們覺很既精緻而且切開後蟹肉很鮮味和蕃茄很夾,女孩子們會特別特別的喜歡!弟弟很餓他叫了一個黑松露野菌鵝肝石鍋飯,没想到鵝肝很香濃,而且入口即溶,而且和野菌的味道很配,加上黑松露很香,口感一絕!另外的鹽燒雞中翼和厚切五花腩很入味,今天我們發現一邊吃串燒,一邊聊天,心情果然特別好的!

首先我們叫了兩杯茘枝椰果梳打真的很香而且很清新!

2018-09-12 337 浏览
喺開飯網 訂位 有七折 見到正平都多 就兩個走去試一試 竟然見到【清酒、啤酒放題$198】; 就問可唔可以試一試清酒先?答案是; 望了一秒後說可以,試飲嘅清酒分量都不算少喎,呵呵 😚 跟住決定兩個都放題清酒啦 🤗同一位招呼嘅 陳生走埋嚟問啱唔啱飲呀?我只可以答價錢吖!😚當晚星期二客人唔算多 我們慢慢食 都叫咗 好多樣燒物 我可以話 某部分食物 係真係燒得唔錯; 鯖魚、魚乾、茄子、小紫番薯,等等 整體上 招呼係加分嘅 應該都會再嚟
喺開飯網 訂位 有七折 見到正平都多

同一位招呼嘅 陳生走埋嚟問啱唔啱飲呀?我只可以答價錢吖!😚

整體上 招呼係加分嘅 應該都會再嚟
清酒放題 🍶
2018-09-10 196 浏览
同咗個朋友去左一鳴燒,依度出名食串燒,同埋都算有名氣既日式料理餐廳,所以朋友好有興趣。必食之選當然係玉子燒啦,製作比較耐,同花時間,所以諗住食嘅朋友,記得要早D落單先。玉子燒味道美味,而且裏面仲包有豐富餡料,面頭仲會有餐廳名添!香芋炸丸子,係呢間餐廳嘅甜品,入口爽脆,𥚃面有綿綿細軟嘅香芋。迷你和風牛肉飯,採用左曰本珍珠米,再配上新鮮牛肉,非常美味呀!最後一款,係日式炒雜菜,包羅萬有嫁,味道同賣相都十分吸引!

最後一款,係日式炒雜菜,包羅萬有嫁,味道同賣相都十分吸引!
2018-09-07 164 浏览
总体来说很咸。不是地道的日式,感觉参杂了港式韩式。粟米浸着酱油,超咸。鳗鱼泡菜感觉不是很新鲜。烤串average水平,无功无过。不知为何评论总体还挺好的,慎入。
2018-09-07 207 浏览
今次用呢個app見到有6折優惠, 試一試,食完後,應該唔會再來。環境:呢間餐廳好特別, 明明擁有無敵落地玻璃窗景,可惜整片窗都間左卡位盡遮全景,可惜,但座位算舒適。服務:有個店員唔係好熟整個餐牌,好多次都要再問其他同事再回應,而佢亦多次插咀,打斷我同朋友交談,做事太不合時。食物:1. 磯煮鮑魚這個好食,蘿蔔非常入味,最令我回味。2.鰻魚玉子燒非常難食,鰻魚極腥,而且原價要$88, omg! 3.帶子, 大蝦原價每樣單件都差不多$80,但不新鮮,雪藏肉質,連快餐店都好食過佢。其他食物都算正常,放題質素,沒有驚喜。價錢:6折後都要$800幾,性價比低。香港飲食業難做,居酒屋競爭大,這間餐廳的價錢貴過日式放題,但質素完全趕不上,要再想想突破,如何留住所有食客。

環境:

服務:

食物:
1. 磯煮鮑魚
這個好食,蘿蔔非常入味,最令我回味。

2.鰻魚玉子燒
非常難食,鰻魚極腥,而且原價要$88, omg!

3.帶子, 大蝦

其他食物都算正常,放題質素,沒有驚喜。

價錢:
6折後都要$800幾,性價比低。

2018-09-01 138 浏览
一鳴燒一直相當有質素,不過openrice上訂位優惠還是比較大的,店裡環境挺好,裝修比較用心,燈光也讓人比較有食慾。三個人入座後位置還算寬敞,點了沙拉,石鍋飯,烏冬面,煙肉荔枝,生蠔卷,玉子燒等,上菜的速度,頻率都把握的挺好的,口味也不錯,特別是炸物和玉子燒,炸得很香,玉子燒也很有芝士味。煙肉荔枝卷也是很好吃,印像不錯。由於是串燒,每個菜的分量比較小,人少的話也可以點很多種類。服務態度也挺好,最后買單的時候打了65折,總體而言性價比非常好的一家店。

2018-08-30 231 浏览
今晚同老公諗住搵間日本野試下,見openrice book 檯有7折優惠。就試下啦上到去環境都ok, 坐得舒服,唔算好多人我地第一次食叫左唔係好多野,等我逐一講下1) 明太子玉子燒 (無明太子味,無蛋味,煮得太實)2)黑松露炒烏冬 (只得甜豉油味)3)金菇牛肉卷 (都幾好味,份量都大,抵食)4) 燒牛舌芯 (有少少鹽,不過燒得啱啱好)5) 甲羅燒 (成晚覺得最好既一道菜,雖然白飯都係差d,不過蟹味精都夠味)如果唔係有7折,應該唔會去~又唔係好難食不過又唔係好食,真係麻麻地
上到去環境都ok, 坐得舒服,唔算好多人

我地第一次食叫左唔係好多野,等我逐一講下

1) 明太子玉子燒 (無明太子味,無蛋味,煮得太實)
明太子玉子燒

2)黑松露炒烏冬 (只得甜豉油味)
黑松露炒烏冬

3)金菇牛肉卷 (都幾好味,份量都大,抵食)
金菇牛肉卷

4) 燒牛舌芯 (有少少鹽,不過燒得啱啱好)
燒牛舌

甲羅燒

如果唔係有7折,應該唔會去~
又唔係好難食不過又唔係好食,真係麻麻地
2018-08-30
燒牛舌
甲羅燒
2018-08-30 113 浏览
今日同朋友去銅鑼灣行行下街想食少少嘢 就上黎一鳴燒一鳴燒係專門食串燒 日式料理岩哂啲胃口唔大 想食輕食嘅朋友當然都有主食 飯同麵比大家選擇店鋪面積唔算好大大約有十張四人枱 吧枱有四至五個位,個環境都幾靚我地今次揀咗幾款小食同一個主食燒牛舌名不虛傳 真係好厚身除咗食到炭燒嘅味道之外 仲有少少黑椒調味味道岩岩好 唔會太鹹燒帶子咬落去啖啖肉 真係好邪惡!入口超級淋身 好好味不過會有少少鹹 配埋佢啲配菜食就啱啱好招牌玉子燒呢個超級豐富,食完真係會飽送飯一流如果嫌佢太飽嘅話,留返最後先食會比較好可以另外配飯/其他雜菜一齊食一威到已經閒到陣玉子蛋香味入面好多蟹籽同芝士 超正!燒得好香口依度係同朋友傾下計飲下嘢嘅好地方!
今日同朋友去銅鑼灣
行行下街想食少少嘢 就上黎一鳴燒

一鳴燒係專門食串燒 日式料理
岩哂啲胃口唔大 想食輕食嘅朋友
當然都有主食 飯同麵比大家選擇
店鋪面積唔算好大
大約有十張四人枱 吧枱有四至五個位,個環境都幾靚

我地今次揀咗幾款小食同一個主食
燒牛舌名不虛傳 真係好厚身
除咗食到炭燒嘅味道之外 仲有少少黑椒調味
味道岩岩好 唔會太鹹

燒帶子咬落去啖啖肉 真係好邪惡!
入口超級淋身 好好味
不過會有少少鹹 配埋佢啲配菜食就啱啱好

招牌玉子燒
呢個超級豐富,食完真係會飽
送飯一流
如果嫌佢太飽嘅話,留返最後先食會比較好
可以另外配飯/其他雜菜一齊食

一威到已經閒到陣玉子蛋香味
入面好多蟹籽同芝士 超正!
燒得好香口

依度係同朋友傾下計飲下嘢嘅好地方!
2018-08-27 119 浏览
今日同朋友去銅鑼灣行完街,去左依間一鳴燒食野朋友們覺得餐廳點菜嘅方式好特別,唔係同侍應講,佢哋會比一本簿客人自己剔。呢個方法仲好環保添,佢地話值得一讚喎!另外她們幾個細心留意餐廳的裝潢好有家的感覺,牆上面有好多畫。燈光比較暗,幾有情調,最啱同三五知己一齊傾吓計!我叫左牛舌串燒,牛舌一D都唔腥,仲好好味,每人一串,作為前菜感覺唔錯扇貝質感嫩滑,幾夠味,爆得好香。上面蒜蓉加埋佢哋嘅秘製醬汁,簡直係絕配,超級正!玉子燒擺設最特別,入面有豐富芝士,味道甘香,蛋既份量好多,一個人食真係會好飽,同串燒搭配最好食。如果去一鳴燒,唔食玉子燒簡直係浪費!超級超級大碟,下次去開銅鑼灣,可以再番去一鳴燒,真的食過返尋味!服務態度有禮,值得一讚!每樣串燒都食過返尋味,下次會試下其他食物
今日同朋友去銅鑼灣行完街,去左依間一鳴燒食野

2018-08-25 72 浏览
星期五同朋友聚會黎左哩度。座位ok, 不會同隔離檯太近哩度D侍應好有禮貌~價格有DD高但最重要係食物質素。燒青魚。正常,冇乜特別炸物。粉不會太厚,ok 燒豬肶正!好香而肉不會乾及硬涼菜。普通。另外點了個餃子雞翼冇拍照。好好味!不過,鹹左一點。但值得一試
星期五同朋友聚會黎左哩度。座位ok, 不會同隔離檯太近
哩度D侍應好有禮貌~

價格有DD高但最重要係食物質素。

燒青魚。正常,冇乜特別

炸物。粉不會太厚,ok

燒豬肶
正!好香而肉不會乾及硬

涼菜。普通。

2018-08-23 63 浏览
係泳池玩左一日水,山長水遠出銅鑼灣既一鳴燒食好西慰勞番倦極既胃!去到已經過左9點俾門口既畫吸引,好有日本風格,餐牌既設計亦有花心思,每一頁都有唔同既圖案。雖然肚餓,但咁夜又唔係好想食飯,一於狂叫小食塞飽自己!串燒方面,最好食既係帶子,開頭掙扎左好耐雞軟骨到底要帶子好,炸又怕熱氣,好在燒帶子既都冇令人失望,好有宵夜車仔檔既風味,正!帶子味道亦剛剛好,佢本身有好多汁,唔會太乾身🏻特別推介就係一品料理中既鰻魚炒飯,同埋厚切五花腩一聽就知係招牌菜!雖然我成日都覺得出街食飯好蠢,但包你有驚喜!首先,入面既飯好有飯味,仲有鰻魚幾新鮮,而且份量一d都唔吝嗇,成個配搭好夾,口感好豐富但又唔會互相搶味,值得一試。跟住就去到今晚唯一會飽既主食:厚切五花腩!腩肉燒得好香濃,亦帶有油香唔會太乾身,正!入面脆脆口感亦好特別,岩哂鍾意食壽司又鍾意食香口野既我😝。野飲方面飲清酒會有驚喜d好似食左唔係好多野咁,但,又飽嫁喎,應該真係老了,細食左好多🙄但無論大食(可以食飯)定細食(食小食+卷物),呢到都係一個唔錯既選擇。

帶子味道亦剛剛好,佢本身有好多汁,唔會太乾身🏻

特別推介就係一品料理中既鰻魚炒飯,同埋厚切五花腩

野飲方面飲清酒會有驚喜d