2018-07-17 120 浏览
好耐無食過日本野,襯住朋友得閒,就同佢出街食飯,兼食日本野我地去左一鳴燒今次無BOOK位,上到黎到仲有位,依度坐得好舒服果一晚唔太多人,可能因為最近成日落雨坐低二話不說即刻叫了鵝肝飯,我只鍾意吃鵝肝,切得好厚身好鮮甜。其他朋友負責ko曬,佢都話好新鮮,不錯不錯雞翼都幾大隻,炸粉唔會厚,味道香脆燒鰻魚燒得啱啱好,外脆內軟,飯非常嫩滑,加埋鰻魚汁嘅濃郁香味非常鮮甜燒青瓜好入味,唔會乾爭爭,哈哈,好大食啊我地!整體唔太差,又唔太貴,抵食
好耐無食過日本野,襯住朋友得閒,就同佢出街食飯,兼食日本野
我地去左一鳴燒
今次無BOOK位,上到黎到仲有位,依度坐得好舒服
果一晚唔太多人,可能因為最近成日落雨

雞翼都幾大隻,炸粉唔會厚,味道香脆

燒青瓜好入味,唔會乾爭爭,哈哈,好大食啊我地!
整體唔太差,又唔太貴,抵食
2018-07-16 124 浏览
Price : 3 people : $851+ 10% > 35% off = $609 Even after discount , it was not worth it . The food was worth maybe 400. Feels like low quality all you can eat Very small portions Quite expensive : $155 lobster was the size of two fingers $95 beef felt like one piece cut into 20 slices $135 bowl of rice is about 1/3 the size of a normal stone pot rice Taste : very ordinary , food was not very presentable Will never come back here even 50% off

Very small portions

Beef
Lobster
2018-07-09 124 浏览
#fridayla_cwb⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀早排同L小姐試咗間燒烤店位於銅鑼灣😳該店新開張😝串燒種類都幾多而且味道都唔錯!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣辣炒豚肉烏冬💲108💭味道香濃且辣中帶甜💭不過分量較少😢😢⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣鹽燒雞中翼&原條粟一燒💲39 & 💲38💭雞翼好Juicy,調味剛剛好😍😍💭粟米香甜,如果用埋牛油燒就更好⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀3⃣豚肉露筍卷 💲43💭外形十分迷你,味道好好🤤💭入口外嫩內脆,不過分量唔算多⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀4⃣汁燒白鱔💲79💭爽滑彈牙,而且無腥味💭同個燒汁好夾🤤🤤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀5⃣甲羅燒💲85💭蟹膏滿瀉,上臺已經聞到超香💭撈飯一流,好過癮😍😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀6⃣蒜蓉燒扇貝 💲85💭燒得剛好,Size唔會太細💭食落鮮味十足,好正!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🔘整體食材新鮮,但價錢較貴🔘所以記得用匯豐信用卡有75折🔘而經Openrice訂座就梗抵😎😎🔘可以享有周日及周一特選食品65折⠀⠀⠀⠀⠀◤ 一鳴燒 ◥ ⠀ ⠀🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#fridayla_cwb
早排同L小姐試咗間燒烤店
位於銅鑼灣😳

該店新開張😝
串燒種類都幾多
而且味道都唔錯!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣辣炒豚肉烏冬💲108
💭味道香濃且辣中帶甜
💭不過分量較少😢😢
2⃣鹽燒雞中翼&原條粟一燒💲39 & 💲38
💭雞翼好Juicy,調味剛剛好😍😍
💭粟米香甜,如果用埋牛油燒就更好
3⃣豚肉露筍卷 💲43
💭外形十分迷你,味道好好🤤
💭入口外嫩內脆,不過分量唔算多
4⃣汁燒白鱔💲79
💭爽滑彈牙,而且無腥味
💭同個燒汁好夾🤤🤤
5⃣甲羅燒💲85
💭蟹膏滿瀉,上臺已經聞到超香
💭撈飯一流,好過癮😍😍
6⃣蒜蓉燒扇貝 💲85
💭燒得剛好,Size唔會太細
💭食落鮮味十足,好正!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘整體食材新鮮,但價錢較貴
🔘所以記得用匯豐信用卡有75折
🎆Mood:🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #sweet #pink #muffin #macarons #cheesecake #earlgrey #rose #lobster #salmon #rasberry #
2018-07-08 98 浏览
因為見到用app訂枱有折,決定訂枱嘗新😎行入去見到地方唔算大,大概有10張四人枱。未到六點半已經坐咗6成人~ 網上推介生燒牛舌芯,蒜蓉燒大虎蝦,燒蟶子,我地都有叫😆 另外我哋都有叫香草燒羊架,芝麻雞翼,燒雞軟骨。小店來講佢都算好多選擇~ 我覺得燒羊架最出色,燒出嚟唔會乾仲有肉汁鎖喺羊肉裏面😋加上佢個芥辣醬,好野味👍🏻虎蝦亦都唔錯,加上蒜蓉同蔥,帶出蝦嘅鮮味。不過海鮮類到燒得比較乾,可以理解。 牛舌芯個味道偏鹹,但口感好爽,可以一試~~ 記得check下app有冇折~
因為見到用app訂枱有折,決定訂枱嘗新😎
記得check下app有冇折~
2018-07-07
2018-07-06 73 浏览
今曰離開元朗出省城拍下拖,周圍行下,行完廟街,就揾地方醫肚,去左銅鑼灣一鳴燒,就在時化廣場後面好方便,好多食物選擇,又大件又好味食左好多野,燒牛舌,好鍾意食,用汁燒更好味燒雞翼加小小檸汁酸酸地,開胃蟹膏,好甘香配埋蟹肉和蟹籽—齊食,更提升鮮味,食完都飽飽地最鍾意既7味雞軟骨串燒同蟹肉燒,味道好新鮮,雞家骨串好靚,影相一流.食落都唔錯蟹肉燒好新鮮,味道唔錯,必試之選下次去銅鑼灣記得去食,值得推介,最好book 定位
食左好多野,燒牛舌,好鍾意食,用汁燒更好味
燒雞翼加小小檸汁酸酸地,開胃
蟹膏,好甘香配埋蟹肉和蟹籽—齊食,更提升鮮味,食完都飽飽地
蟹肉燒好新鮮,味道唔錯,必試之選
下次去銅鑼灣記得去食,值得推介,最好book 定位
2018-07-03 75 浏览
朋友多次建議食這間一鳴燒,早前一直沒時間,今日下班早一點,便和他一起來銅鑼灣.入去後不是太多客人,而且食物 果然喜出望外! 價錢貼地,食物分量比一般居酒屋多, 最重要是非常美味!首先我們點了玉子燒,燒得好香,又夠味而且好大份, 新鮮好味!比較驚喜的是羊扒,送酒一流!味道都算是水準之上,配上梅酒入口感覺不錯!而重點推介的,有蟹肉燒,,味道鮮嫩,比一般的蟹肉燒可口,口感非常豐富!香酒煮蜆口味道很鮮,而且沒沙,味道很新鮮.總括而言,這是一間價錢合理,份量足又好食的日式居酒屋!

香酒煮蜆口味道很鮮,而且沒沙,味道很新鮮.

總括而言,這是一間價錢合理,份量足又好食的日式居酒屋!
2018-07-02 142 浏览
首先吸引到我嘅係open rice 訂座有65折優惠呀!所以二話不說,坐言起行去試食. 餐廳地點係地鐵站出口附近,所以非常方便又易去. 未夠七點上到餐廳,暫時只有兩枱客人. 可以坐得好鬆動. 我同朋友兩個坐四人枱. 好舒適點左幾款串燒同熱食生牛肉稻庭烏冬因為怕唔夠飽,所以叫一個主食. 牛肉唔un 烏冬都彈牙,係好味嘅. 蒜蓉燒原條大茄子其實係我最想食嘅燒物,無令我失望. 佢係較重味,多蒜茸同調味粉,燒得夠耐,夠淋,係小小辣牛油焗野菌因為鐘意食菇,所以點左黎個. 的確好香牛油味. 普普通通,唔算好特別生燒牛舌芯味道唔錯,燒得岩岩好. 爽口蟹肉玉子燒蟹肉好足料,所以食落好鮮甜. 不過如果太多嘅茄汁會遮掩左少少蟹肉味. 不過茄沖可以撥走嘅. 所以無問題芝士年糕平時食嘅芝士年糕係炸. 黎個芝士年糕似焗/烘. 食落少左一份油膩感. 👍🏻而且個size 一口一舊. 個人兩小件,剛剛好!鹽燒厚切五花腩雖然係鹽燒但唔會太咸!個面燒到金黃色. 好味.醬汁雞腎較普通,雞腎爽口但醬汁無特別. 燒雞軟骨(唔記得影相添)大推薦!燒得好香. 好香雞油味. 加上有洒鹽. 所以有口感之餘,有香味同味道!蒜蓉燒貴妃蚌

點左幾款串燒同熱食

生牛肉稻庭烏冬

蒜蓉燒原條大茄子

牛油焗野菌

生燒牛舌芯

味道唔錯,燒得岩岩好. 爽口

芝士年糕

鹽燒厚切五花腩
雖然係鹽燒但唔會太咸!個面燒到金黃色. 好味.

醬汁雞腎
較普通,雞腎爽口但醬汁無特別.

燒雞軟骨
(唔記得影相添)

蒜蓉燒貴妃蚌
(唔記得影相添)
首先係無沙!好鮮甜同頌有少少汁唔乾. 而且都唔算細隻

總括而言:好味,坐得舒服,服務又好. 有discount去食簡直一流,一定要re visit
牛肉稻庭烏冬
蒜蓉燒原條茄子
牛油焗野菌
鹽燒厚切五花腩  及  芝士年糕
醬汁雞腎
蒜蓉燒原條茄子
鹽燒厚切五花腩  及  芝士年糕
2018-07-01 54 浏览
好耐無食過日本野,襯住朋友得閒,就同佢出街食飯,兼食日本野,我地去左一鳴燒,今次無BOOK位,上到黎到仲有位,依度坐得好舒服。果一晚唔太多人,可能因為最近成日落雨坐低二話不說即刻叫了鵝肝飯,我只鍾意吃鵝肝,切得好厚身好鮮甜。其他朋友負責ko曬,佢都話好新鮮,不錯不錯!雞翼都幾大隻,炸粉唔會厚,味道香脆!燒鰻魚燒得啱啱好,外脆內軟,飯非常嫩滑,加埋鰻魚汁嘅濃郁香味非常鮮甜。燒青瓜好入味,唔會乾爭爭,哈哈,好大食啊我地!整體唔太差,又唔太貴,抵食既!!
果一晚唔太多人,可能因為最近成日落雨
雞翼都幾大隻,炸粉唔會厚,味道香脆!
燒青瓜好入味,唔會乾爭爭,哈哈,好大食啊我地!
整體唔太差,又唔太貴,抵食既!!
2018-06-30 92 浏览
行過銅鑼灣揾野食,見openrice訂枱晚市有7折就去試下。餐牌選擇不多,而且價錢都吾平,一份兩條的串燒都要30幾蚊,感覺係mark高個價先比7折你當日餐廳並吾多人,但order完要等成半個鐘先有野上,等到人都呆咗。主食叫咗過牛肉烏東,黎到見湯極少,温度只是微暖,好似煮起好耐先攞過黎咁味道亦一般其他食物味道麻麻,而且份量好細。由其係個薯餅,一份差多40蚊原來只有一件!所以就算7折後亦係性價比極低。

味道亦一般

2018-06-23 52 浏览
一向都很喜歡食煎炸熱氣嘢, 所以特別喜歡食串燒同埋炒小菜等, 今次特意和朋友來到一鳴燒,一齊食好野。露荀天婦羅算系比較健康的天婦羅吧,露荀好嫩好新鮮,本身的味道已經十分清新美味,而且天婦羅炸䊢好薄好脆,十分不錯。炸物拼盤有炸蠔、炸肉餅、炸雞翼等,見到就好興奮拉,炸物普遍香脆,而且會食到滿口油,十分清爽,最喜歡的就是炸肉餅,一口咬下滿滿的肉汁,而且調味十分惹味,食完好滿足牙。就算食到爆暗瘡都願意~~!

露荀天婦羅

炸物拼盤

2018-06-18 70 浏览
之前搭車成日經過見到都已經好肚餓!今日終於有機會~收工搭地鐵步行兩分鐘就到好近😍環境都係以日式簡單為主,坐得幾舒服😚從前菜開始~游魚以當熱食又可以加埋飯團同紫菜一齊食~驚喜既係同係日本食既有!得!揮!好味道🤤🤤🤤怕游魚既人只要克服到心理關口其實都好食!跟住就到串燒啦!牛舌口感好好~而且燒到恰到好處,好濃牛味😋😋其他燒物都好香口~而最怕既燒到乾真真都無出事!所有都好juicy!! 如果想同一班朋友飲下啤酒食下串燒 妮到真係諗得過!🤩今次多人可以叫多幾樣小食!如果10個like係滿分我會比20個!因為所有野都好岩我口味~溫度 質感 味道都岩岩好!最好緊係要食返啲澱粉質啦(>^ω^<)由於本人實在太喜愛食蝦蝦蟹蟹所以就算去到尾聲都阻我唔到架😠!炒飯比想像中有鑊氣同足料,所以總結今餐真係食到好飽好飽😛
2018-06-16 67 浏览
由於折扣吸引,與老公一起去試試。電話確認訂位時,對方提醒末取有酒牌,入座後見我們點的食物多,重新安排我們坐四人桌(當時仍有4張空枱),這些細心都要點贊。但以價格,食物真的馬馬虎虎,牛台太薄太乾,蜆鮮甜但細隻,鰻魚飯尚可,白鱔有點腥… 最失望是蘆筍卷,蘆筍很老丶有渣。餐廳環境裝修擺設是不錯,但希望餐廳可以加強食材質素,這樣才有回頭客。
2018-06-16 63 浏览
去eatigo見有7折好吸引,原來openrice訂座都有7折。地方易搵,係sogo果度,部lift有d慢,去到門口無「一鳴燒」招牌,成個店內都沒有招牌,少少怪怪的。店員都幾好,問咩都有耐性答,總之全店7折。熒光魷魚一碟有9條,ok. 炸生蠔都算新鮮。泡菜鰻魚飯真係成條上,賣相幾趣緻,細細碗都幾好食。豬仔脾o少少硬,感覺似叉燒,ok嘅。景觀幾開揚。燈光裝橫好日本地度嘅感覺,都ok嘅,d唔算好嘈。麻辣牛舌原來唔係炸的,慎入。兩個人代食咗$354(折咗),ok la
熒光魷魚
2018-06-16
熒光魷魚
2018-06-06 102 浏览
第2次黎,唔知會唔會有驚喜.今次係同事BOOK位,慶祝某人過試用期一入門嘅景觀位就有和風擺設,如果同行友人較多仲可以坐卡位。店內唔算大,但侍應較多,一舉手差不多已經有人來了甲羅燒清爽口感、仲有好多唔同嘅配料!蟹膏滑溜順口,唔太咸!油脂飽滿有光澤有驚喜!撈埋飯食先會好食鵝肝飯,鵝肝肉質鮮甜爽口!而且鵝肝佔既比例算多,味道不錯。鵝肝撈飯可以增加朹體幼滑感,最後一定要吃點菜,可清清膩口嘅飽滯感覺份量算多,2個人一定夠食,唔駛叫太多野

甲羅燒
清爽口感、仲有好多唔同嘅配料!

鵝肝飯,鵝肝肉質鮮甜爽口!
而且鵝肝佔既比例算多,味道不錯。
份量算多,2個人一定夠食,唔駛叫太多野
2018-06-04 81 浏览
原來銅鑼灣都有很不俗的日本菜,不是每一家都是交行貨的,今日特地和友人來到一鳴燒大快朵頤!最後滿足地捧着肚子離開。一鳴燒位於銅鑼灣樓上鋪,地點位於鬧市一點都不難找。餐廳格局有點像日本的居酒屋,串燒、壽司、刺身及麵食一應俱全。餐廳更有些菜式吸引客人,當中更有我最愛的玉子燒餐廳乾淨闊落,主要用上木材作裝潢的主要材料,整件事非常日系頭盤先來一個玉子燒,味道新鮮清甜,沒有一點苦澀味。份量亦非常大隻,芝士份量十分多,擺盤亦令人非常賞心悅目。芝士香味撲鼻,小孩大人都吃不停口.由於size非常巨大,加上表面鋪上大量芝士烤焗,表面香脆,入囗即溶雞軟骨串燒有八件,的確非常抵。真係外皮外酥內軟,雞味十足,配上沙律醬真的非常惹味。入口熱騰騰,同樣又可以吃到稍為燒焦的雞肉。雞肉有點像「吉x家」的味道,但味道當然有提升了一個層次喝酒的朋友更可以叫一支清酒或日式啤酒,與朋友或家人小酌一番,以合理的價錢幻想一下自己在日本吧

一鳴燒位於銅鑼灣樓上鋪,地點位於鬧市一點都不難找。餐廳格局有點像日本的居酒屋,串燒、壽司刺身及麵食一應俱全。

餐廳更有些菜式吸引客人,當中更有我最愛的玉子燒

餐廳乾淨闊落,主要用上木材作裝潢的主要材料,整件事非常日系