餐厅: 一遊
资讯:

2025-04-07 185 浏览
🍣 海膽吞拿魚壽司:真係幾高質,海膽鮮甜,吞拿魚啲油脂味夠出,入口一流😋。🍤 天婦羅盛合:啲炸物種類多,脆漿夠薄,炸蝦🦐同炸紫菜海膽🟢真係幾出色,海膽入口即溶,紫菜片仲脆到似薯片,保留晒食材原味。🍲 豚肉豆腐鍋:湯底好鮮甜,日本豆腐軟滑,配上豚肉🐖,整體唔錯,適合想飲啖熱湯既人。🐙 明太子燒魷魚:魷魚筒燒得好香,唔韌反而彈牙🦑,夠鮮味。啲明太子醬配埋一齊幾惹味,幾啱送酒🍶。🍳 厚燒玉子:質感滑溜,味道偏甜,啱啲鍾意關西風味既朋友食🥚。🍚 三文魚海鮮炒飯:每一口飯都係珍珠米炒得粒粒分明,海鮮料好足,包括蝦🦐、魚🐟、三文魚🐠,份量大到四個人都食唔哂。🦀 蟹肉忌廉球:幾適合鍾意煎炸小食既人,炸得香口,中間啲忌廉唔會太膩,食落唔錯。🍅 海鮮蕃茄湯:湯底甜而清新,海鮮份量豐富,味道層次感好,有種暖胃又舒服既感覺。今次灣仔一遊嘅體驗幾滿意,適合朋友聚餐👫👭或者家庭聚會👨‍👩‍👧‍👦分享。食完有返屋企既滿足感🍴。

灣仔 ✖️ 合和中心 ✖️ 收工聚腳點 🏢今次嚟到灣仔合和中心一遊,真係打工仔收工後嘅聚腳處!🍻吞拿魚沙律 🐟🥗呢個吞拿魚沙律,啲吞拿魚好新鮮,入口即溶!🤤 配埋啲沙律菜,清新又健康,啱晒收工想食啲清爽嘢嘅我!👍海膽粉飯 🍚💛海膽粉飯,啲飯炒到粒粒分明,口感一流!🍚 海膽撈埋一齊食,好夠味!😋炸海膽芝士卷 🧀💛估唔到炸海膽都可以咁好食!😍 外皮炸到金黃香脆,入面嘅海膽仲係 creamy 嘅,配埋芝士,鹹鹹甜甜,正💯燒魷魚 🦑🔥燒魷魚燒得啱啱好,唔會太老,食落彈牙又新鮮!🦑 加埋啲燒汁,好惹味🤤串燒拼盤 🍢🤤串燒拼盤份量夠晒多,又香口!🤤 最愛真係免治雞肉串,入面有雞軟骨,脆卜卜,口感一流!💯 其他嘅串燒都好味😋壽司 🍣呢度嘅壽司真係唔簡單!🍣 師傅握壽司嘅手法一流,飯粒鬆緊適中,一入口就散開,魚生嘅鮮味即刻爆發出嚟!💥 夠晒正宗!👍 食完好滿足!😌總之,嘢食真係新鮮又好食,份量又足! 喺灣仔收工想搵個地方 chill 吓,一遊真係唔錯嘅選擇!👍一遊 📍地址:灣仔皇后大道東183號合和中心3樓320-321號舖 📍
灣仔 ✖️ 合和中心 ✖️ 收工聚腳點 🏢

今次嚟到灣仔合和中心一遊,真係打工仔收工後嘅聚腳處!🍻

吞拿魚沙律 🐟🥗
海膽粉飯 🍚💛
炸海膽芝士卷 🧀💛
燒魷魚 🦑🔥
串燒拼盤 🍢🤤
壽司 🍣

一遊 📍
2025-04-02 160 浏览
朋友聚會,就諗起灣仔合和中心呢間餐廳,貪佢夠方便,啲嘢食又啱口味,真係百吃不厭⭐吞拿魚温泉玉子沙律一上枱,賣相已經好吸引!吞拿魚夠新鮮,個汁酸酸地,撈埋木魚絲同洋蔥,已經好開胃!仲有隻流心温泉蛋,撈埋一齊食,嘩!🤤 多咗份蛋香,口感層次即刻提升!正呀!👍⭐十貫壽司壽司夠新鮮,件件唔同款式,唔洗諗,又簡單,啱晒同班friend share!⭐️海膽芝士海苔天婦羅炸得一啲都唔油膩,咬落去卜卜脆!食落口勁香濃嘅芝士味,仲有淡淡嘅海膽鮮味,兩者mix埋一齊,簡直係味蕾嘅享受!正!😋⭐️玉子燒每次嚟必叫!唔好睇佢普通,但係做得好食真係唔容易!呢度嘅玉子燒,蛋味香濃,口感軟綿綿,甜度又啱啱好,抵食又好食,Encore!⭐️海膽炒飯炒飯炒到粒粒分明!入面加咗唔少海膽,連面頭都有唔少海膽,真係落足料!啲海膽質素都唔錯,讚👍!⭐️蕃茄海鮮石頭湯個湯勁香濃嘅蕃茄味,飲落酸甜開胃!入面仲有隻大蝦同埋幾款海鮮,個湯飲完成個人都暖笠笠,冬天必點!⭐️豚肉豆腐煮個汁甜甜地,帶d日式醬油嘅鹹香,豆腐吸晒啲湯汁,仲好嫰滑!豚肉又煮得啱啱好,唔會太老,肉質軟嫩😋!⭐️明太子魷魚魷魚嘅熟度控制得好好,口感彈牙爽口!面頭加左明太子醬,

⭐吞拿魚温泉玉子沙律

⭐十貫壽司

⭐️海膽芝士海苔天婦羅

⭐️玉子燒

⭐️海膽炒飯

⭐️蕃茄海鮮石頭湯

⭐️豚肉豆腐煮

⭐️明太子魷魚
魷魚嘅熟度控制得好好,口感彈牙爽口!面頭加左明太子醬,份量適中,兩者mix埋一齊,簡直係perfect match!好正!😋

⭐️串燒(粟米、冬菇、雞皮、雞肉京蔥、免治雞肉、雞翼)
串燒保持到一貫嘅水準,火喉控制得好好,樣樣都燒到香噴噴,外脆內嫩,好惹味!

2025-03-25
  • 海膽炒飯
  • 吞拿魚温泉玉子沙律
  • 厚燒玉子
2025-03-31 159 浏览
最近去咗呢間日本料理餐廳食晚飯,每一道菜都展現咗廚師對食材嘅用心。鯛魚薄切(胡麻風味),薄切鯛魚搭配上香濃嘅麻油,充滿鮮味,麻油令整道菜更加出色。胡麻火炙三文魚卷,三文魚經過火炙,胡麻醬配合得恰到好處,又幾夾。海鮮天婦羅盛盒裡面有多款海鮮同蔬菜,炸得外脆內嫩,保留咗食材嘅鮮美同原汁原味。炸雞香蔥汁亦相當出色,外皮酥脆,肉質鮮嫩,搭配上甜甜嘅香蔥醬汁,十分惹味。明太子燒魷魚,魷魚大大條,上面淋上明太子沙律醬,增添鮮味。牛肉石頭燒飯,牛肉份量充足,肉質滑嫩,仲有香脆嘅飯焦,幾唔錯。
最近去咗呢間日本料理餐廳食晚飯,
每一道菜都展現咗廚師對食材嘅用心。
明太子燒魷魚,魷魚大大條,上面淋上明太子沙律醬,增添鮮味。
之前同同事一齊去合和中心呢間都幾老字號嘅居酒屋食晚餐。餐廳裝修充滿和風氛圍,暗暗地幾有feel,好適合一班人傾計食飯。 🍣 壽司十貫(三文魚、鰤魚、赤身、帆立貝、赤貝、赤蝦、拖羅軍艦、海膽等) 魚生全部厚切,赤身同油甘魚油脂適中,鮮味十足;海膽軍艦入口即化,勁鮮甜。師傅手勢熟練,醋飯溫度剛好,同魚生好夾。 🐟 刺身五點盛(三文魚、帆立貝、鰤魚、赤蝦、赤身) 三文魚肥美,鰤魚爽口帶甜,赤蝦鮮甜彈牙。刺身全部新鮮,擺盤簡潔但夠體面。 🍤 海鮮天婦羅盛合(大蝦、海膽紫蘇卷、沙錐魚、野菜) 天婦羅炸漿薄脆,海老同沙錐魚肉質保持嫩滑。最特別係海膽紫蘇卷,紫菜包住海膽再炸,外脆內軟,海膽鮮味完全鎖住,同事一致讚好!🍢 串燒盛合(雞肉蔥串、雞軟骨、雞翼、粟米、香菇、豆腐) 即叫即燒,火候控制得幾好。雞翼皮脆肉嫩,雞肉蔥串嘅蔥段清甜,豆腐外脆內軟,簡單但好食。 🍚 滑蛋石鍋鰻魚燒飯鰻魚厚身,醬汁甜度適中,滑蛋夠嫩,撈埋飯焦一齊食好滿足。石鍋保溫力強,食到尾都仲係熱辣辣。 🍅 蕃茄海鮮石頭湯湯底鮮甜帶微酸,海鮮料足,有蝦、蜆同魷魚,飲完好開胃。 🧀 流心芝士玉子燒玉子燒口感鬆軟,中間流心芝士濃郁但唔膩,

🐟 刺身五點盛(三文魚、帆立貝、鰤魚、赤蝦、赤身)

🍤 海鮮天婦羅盛合(大蝦、海膽紫蘇卷、沙錐魚、野菜)

🍢 串燒盛合(雞肉蔥串、雞軟骨、雞翼、粟米、香菇、豆腐)

🍚 滑蛋石鍋鰻魚燒飯

🍅 蕃茄海鮮石頭湯
湯底鮮甜帶微酸,海鮮料足,有蝦、蜆同魷魚,飲完好開胃。

🧀 流心芝士玉子燒
玉子燒口感鬆軟,中間流心芝士濃郁但唔膩,作為收尾幾完美。

🥢 揚豆腐
外脆內嫩,送酒一流。

• 滑蛋鰻魚石鍋飯
  • 壽司10貫
2025-03-28 154 浏览
三個女人一個墟,講咗10世終於約到呢個飯局,由灣仔返工嘅地膽推介呢一間日式居酒屋,真心冇伏😳🌟牛肉石頭燒飯 $98上枱仲滋滋聲,望真啲原來有泡菜喺入面,等咗1分鐘先撈勻佢,結果竟然有飯焦😳🌟生薑豚肉石頭燒飯 $98薑汁吊出豚肉鮮味,怕膩嘅朋友仔啱晒,呢個相對清淡啲👍🏻🌟天婦羅盛合 $248呢個都幾大碟,同埋好豐富,有炸海老、炸紫菜海膽、炸番薯、炸南瓜、炸蟹鉗等等🌸-炸海老蝦肉爽到彈牙,最驚喜喺入面有炸紫菜海膽,紫菜脆到似薯片,入面啲海膽入口即溶,好新鮮✨至於其他都好正,keep到食材原味🌟明太子燒魷魚 $180原條上枱超IGable!魷魚筒面頭沙律醬撈埋明太子再多一份鹹香,魷魚筒本身塗滿鹹鹹甜甜嘅照燒醬油,送酒一流!🌟炸雞香蔥汁 $78 我冇寫錯個餸名,佢真係咁叫🤣真係蔥多到睇唔到啲雞!炸雞啱啱好一啖一個size,每嚿雞都夾住雞皮🤣好香口,鍾意食蔥嘅朋友實開心到變尖叫雞🌟厚燒玉子 $65店員主動幫我哋切件,味道就偏向關西風格,所以偏甜🌟白身魚薄切 (胡麻風味)$280個胡麻真係有啲似出前一丁味粉,但夾魚生又出奇地夾,魚肉新鮮冇腥味👍🏻🌟檸檬燒酌梳打 $54似有少少偏淡嘅Lemonade

🌟牛肉石頭燒飯 $98

🌟生薑豚肉石頭燒飯 $98
薑汁吊出豚肉鮮味,怕膩嘅朋友仔啱晒,呢個相對清淡啲👍🏻

🌟天婦羅盛合 $248

🌟明太子燒魷魚 $180

🌟炸雞香蔥汁 $78

🌟厚燒玉子 $65
店員主動幫我哋切件,味道就偏向關西風格,所以偏甜

🌟白身魚薄切 (胡麻風味)$280

🌟檸檬燒酌梳打 $54
似有少少偏淡嘅Lemonade,酒味唔濃,好refreshing

🌟荔枝燒酌梳打 $54
呢個相對就甜啲,仲有椰果咬下咬下,我鍾意呢個多啲🤣
🌟柚子燒酌梳打 $54
同樣都有一塊檸檬喺入面,柚子味偏淡,都係酸酸甜甜,酒味唔濃,好適合女仔飲
2025-03-21 183 浏览
同班好姊妹去食好嘢餐廳好有日本居酒屋氣氛,座位濶落,跟朋友把酒談心,十分愜意,我哋點咗: 🌟 善水Sake特別純米酒酒用冰壼裝著,夠晒冰涼,氣味清香,入口順喉,甜甜哋,非常容易入口🌟 刺身盛合五點大大盤刺身,擺盤賞心悅目。刺身包括帶子、牡丹蝦 、赤貝、中拖羅、油甘魚,刺身厚切,好新鮮,食得好滿足🤤🌟 海膽吞拿魚壽司壽司餡料豐富,有火炙吞拿魚、吞拿魚蓉、仲有海膽,新鮮味美🌟 喜魚天婦羅新鮮熱辣上枱,喜魚有薄薄粉漿炸得好香脆,魚肉質地紮實鮮甜,🌟 炸雞香蔥汁炸雞炸得好香脆,配上香蔥汁同芝麻,好香口另有沙律菜作伴碟🌟 蕃茄海鮮食燒炊海鮮湯材料豐富,有蝦、蜆、魷魚、豆腐,湯有鮮甜嘅海鮮味同濃郁嘅蕃茄味,蝦好大隻,蜆脹卜卜鮮味十足,海鮮同湯都好好味🌟 上湯櫻花蝦豆腐豆腐輕輕炸過,入面滑捋捋,配上木魚絲、櫻花蝦同上湯🌟 雞肉明太子串燒串燒雞肉,加上明太子沙律醬雞肉外面香口,裏面鮮嫩🌟 牛肉靈芝菇串燒牛肉包着靈芝菇,燒得很香口 🌟 海膽海鮮炒飯炒飯有魷魚,帶子,脆玉笟粒及雞蛋等材料 再加上海膽, 🍹 海鹽荔枝梳打 荔枝味梳打唔會好甜,有椰果,味道清新🍹 巨峰乳酸梳打巨峰提子味濃,再加上乳酸,味道不錯
同班好姊妹去食好嘢

🌟 善水Sake特別純米酒

🌟 刺身盛合五點

🌟 海膽吞拿魚壽司
壽司餡料豐富,有火炙吞拿魚、吞拿魚蓉、仲有海膽,新鮮味美

🌟 喜魚天婦羅
新鮮熱辣上枱,喜魚有薄薄粉漿炸得好香脆,魚肉質地紮實鮮甜,

🌟 炸雞香蔥汁
炸雞炸得好香脆,配上香蔥汁同芝麻,好香口
另有沙律菜作伴碟

🌟 蕃茄海鮮食燒炊

🌟 上湯櫻花蝦豆腐
豆腐輕輕炸過,入面滑捋捋,配上木魚絲、櫻花蝦同上湯

🌟 雞肉明太子串燒
串燒雞肉,加上明太子沙律醬
雞肉外面香口,裏面鮮嫩

🌟 牛肉靈芝菇串燒
牛肉包着靈芝菇,燒得很香口

🌟 海膽海鮮炒飯
炒飯有魷魚,帶子,脆玉笟粒及雞蛋等材料 再加上海膽,

🍹 海鹽荔枝梳打
荔枝味梳打唔會好甜,有椰果,味道清新
🍹 巨峰乳酸梳打
巨峰提子味濃,再加上乳酸,味道不錯
🍹 陳年柑桔蜜
暖暖的,甜甜的夠晒滋養

食物、環境、服務俱好
主菜、小食$88之內嘅高質居酒屋係HK十隻手指都數得哂 ,就算幾年前榮登開飯熱店,「一遊」水準仲keep到咁好~re u 或者星期五晚想同朋友嚟個微醉之夜,帶佢哋嚟置身昭和時代嘅居酒屋實無錯👍🏽前菜:芝士海膽卷 vs 南瓜沙律$72卷卷外脆內軟,鹹香襯托海膽;沙律滑而有南瓜香,無論點脆炸蓮藕片定蕃薯片都好fresh 串燒:signature 雞皮蝦$88、燒羊鞍$68剝殻後嘅大蝦包裹儀紫蘇葉同雞皮,咬落勁清新羊架油脂豐富,食落有炭香但唔焦,火候一流簡單用鹽調味Deluxe 壽司10選:大吞拿魚、赤身、黑目、牙帶科目嘅魚、北海道帆立貝、牡丹蝦、海膽 *樣樣新鮮,尤其大拖羅、帆立貝勁高質金鴨湯烏冬 $88 烤過嘅鴨胸 好正 仲有烏冬勁彈牙陳年柑桔蜜$45 vs 新鮮生果茶$78 就最鍾意桔茶,清香得嚟好暖胃📌一遊 (尖沙咀)尖沙咀諾士佛臺1號4樓==============================

前菜:

芝士海膽卷 vs

南瓜沙律$72

串燒:

signature 雞皮蝦$88、

燒羊鞍$68
剝殻後嘅大蝦包裹儀紫蘇葉同雞皮,咬落勁清新
羊架油脂豐富,食落有炭香但唔焦,火候一流
簡單用鹽調味
Deluxe 壽司10選:

*樣樣新鮮,尤其大拖羅、帆立貝勁高質

金鴨湯烏冬 $88

烤過嘅鴨胸 好正 仲有烏冬勁彈牙

陳年柑桔蜜$45 vs 新鮮生果茶$78

就最鍾意桔茶,清香得嚟好暖胃

📌一遊 (尖沙咀)
尖沙咀諾士佛臺1號4樓
2025-03-18 118 浏览
開咗咁多年,食過都知一遊高質眼闊肚窄,樣樣都想食,飽到捧住個肚走。呢度刺身唔單止新鮮,刀工一流,白身魚薄切胡麻風俘虜咗我嘅心,胡麻汁加埋爽脆鮮海藻,色香味齊晒,霎時心花怒放開埋個胃海膽吞拿魚壽司,繼續鮮落去,唔好俾佢停😋全家食到情緒高漲,好澎湃海鮮天婦羅,一啲都唔油膩,脆漿薄身,一個字正,掛住食都唔得閒再講意想不到滑捋捋嘅玉子燒內裏收埋心太軟芝士,芝士厚玉子燒真的太出色了香噴噴嘅明太子燒魷魚,掛住食食食牛肉石頭燒飯,牛肉軟腍,太過心急撈勻搞到冇咗飯焦添有咗頭先嘅經驗,即刻認真對待生薑豚肉石頭燒飯,上枱後俾啲時間醞釀吓啲飯焦,日本米飯焦脆脆又有啲軟糯嘅質感仲有串燒:雞中翼,車厘茄牛肉,豚肉一粒一口嘅車厘茄牛肉,入口爆蕃茄汁好Juicy豚肉豆腐煮,食食吓嘢有湯飲吓,幸福飽肚感炒雜菜一遊幾多清酒嘅選擇,成本Menu超過20款,心大心細,想揀呢排做緊試飲價$45嘅柚子酒,又想試吓清酒,但係屋企人冇人同我share飲唔晒,最後都係揀咗comfort zone 梅酒鬆一鬆
開咗咁多年,食過都知一遊高質

眼闊肚窄,樣樣都想食,飽到捧住個肚走。

海膽吞拿魚壽司,繼續鮮落去,唔好俾佢停😋
全家食到情緒高漲,好澎湃

香噴噴嘅明太子燒魷魚,掛住食食食

牛肉石頭燒飯,牛肉軟腍,太過心急撈勻搞到冇咗飯焦添

仲有串燒:雞中翼,車厘茄牛肉,豚肉
一粒一口嘅車厘茄牛肉,入口爆蕃茄汁好Juicy

豚肉豆腐煮,食食吓嘢有湯飲吓,幸福飽肚感

炒雜菜

2025-03-18
  • 海膽吞拿魚壽司
  • 白身魚薄切
  • 厚燒玉子
  • 海鮮天婦羅
2025-03-18 155 浏览
好耐冇同班好姊妹食好嘢!今晚去咗灣仔合和中心食 《一遊》,餐廳設計令人覺得處身於日本居酒屋🏮,好有氣氛,可以同朋友好好relax,食好嘢!傾吓偈!餐廳侍應介紹下揀咗以下嘅食物:🔸善の水 Sake 特別純米酒🍶獨特的米香味,味道甘甜,容易入口,平時唔太飲酒嘅朋友,都可以試吓呢款清酒🔸特上刺身五點刺身包括牡丹蝦、帶子、油甘魚、赤背、吞拿魚腩,擺盤精美,厚切刺身夠新鮮,於sake 特別配合🔸海膽吞拿魚拿壽司🍣新鮮海膽配上吞拿魚,除咗吞拿魚刺身,並加上拖羅魚蓉造成的壽司,配搭醋飯,層次豐富👍🏻🔸喜魚天婦羅即叫即做,炸得熱辣辣嘅天婦羅,外層炸䊢夠薄脆,魚肉鮮嫩有甜味,質感實淨,非常新鮮😊🔸香蔥汁炸雞炸雞🍗炸得剛剛好,吾太熱氣,加上特製香蔥汁口味清新,咬落有肉汁😋🔸蕃茄海鮮石燒炊蕃茄湯湯底酸甜適中,並食到海鮮的鮮味,海鮮包括大蝦🦐,大蜆,魷魚🦑等等,海鮮湯用石鍋盛載保持🔸上湯樱花蝦豆腐清甜上湯,加上香脆樱花蝦伴滑豆腐🔸雞肉明太子串燒雞肉燒得剛剛好,外脆內軟,加上明太子醬提起食物味道層次🔸牛肉靈芝菇串燒牛肉燒得好香,入面包住脆脆靈芝菇,好有咬口🔸海膽海鮮炒飯多款海鮮包括蝦、帶子及魷魚,並混合鮮海膽炒
好耐冇同班好姊妹食好嘢!

餐廳侍應介紹下揀咗以下嘅食物:

🔸善の水 Sake 特別純米酒🍶

🔸特上刺身五點

🔸海膽吞拿魚拿壽司🍣

🔸喜魚天婦羅

🔸香蔥汁炸雞

🔸蕃茄海鮮石燒炊

🔸上湯樱花蝦豆腐
清甜上湯,加上香脆樱花蝦伴滑豆腐

🔸雞肉明太子串燒
雞肉燒得剛剛好,外脆內軟,加上明太子醬提起食物味道層次

🔸牛肉靈芝菇串燒
牛肉燒得好香,入面包住脆脆靈芝菇,好有咬口

🔸海膽海鮮炒飯
多款海鮮包括蝦、帶子及魷魚,並混合鮮海膽炒飯,鮮味十足,炒飯帶有焦香非常夠火候👍🏻

🔸海鹽荔枝梳打 - 味道清新又解渴

🔸巨峰乳酸梳打 - 酸酸甜甜好開胃

🔸陳年柑桔🍊蜜 - 香濃蜜味又滋潤

1986 浏览
2025-03-17
  • 海膽吞拿魚壽司
2025-03-14 100 浏览
This Japanese restaurant has a charming Edo-period vibe. The cozy atmosphere makes it great for enjoying food.We started with assorted sashimi, featuring scallops, amberjack, shrimp, and tuna. The scallops were sweet, the amberjack rich, and the tuna was melt-in-your-mouth delicious.The Sea Urchin and Tuna Sushi was fantastic, with creamy sea urchin paired perfectly with tender tuna.For grilled items, we had juicy grilled chicken and tasty chicken wings, along with sweet, smoky grilled corn.We a

We also tried deep-fried sea urchin with grilled chicken kidney, which was surprisingly good. The seafood in tomato soup was comforting, and the omelette with crab meat was fluffy.

I finished with a sweet house-brand sake that was easy to enjoy. This restaurant is a must-try for anyone craving real Japanese food.
2025-03-11 135 浏览
一遊總係有一種魅力,讓人吃完想再來。用料新鮮,烹調美味。喜歡海膽吞拿壽司,口感豐富,鮮甜的海膽包裹著吞拿魚蓉,層次分明,好味👍🏻👍🏻五味刺身,非常新鮮,特愛帶子🥰蟹肉玉子,嫩滑的玉子配上鮮味蟹肉,每次嚟都好想食串燒款式多樣,特別喜歡明太子雞肉和香蔥雞肉。海鮮蕃茄湯,鮮茄出色,蝦子特別大,好開胃。豚肉石頭鍋飯,非常香口美味,為整餐飯美好作結。自家製的神龍純米大吟釀,獨特的果香,味道甘甜,配合美食一流,非常易入口。
一遊總係有一種魅力,讓人吃完想再來。用料新鮮,烹調美味。

五味刺身,非常新鮮,特愛帶子🥰

蟹肉玉子,嫩滑的玉子配上鮮味蟹肉,每次嚟都好想食

串燒款式多樣,特別喜歡明太子雞肉和香蔥雞肉。

海鮮蕃茄湯,鮮茄出色,蝦子特別大,好開胃。

豚肉石頭鍋飯,非常香口美味,為整餐飯美好作結。

2025-03-10
2025-03-10 226 浏览
三五知己,今晚來到灣仔合和中心,試試一家日本料理,並跟大家分享幾道美食。(鮫鰈) 白魚身薄切要試試日式料理的食材是否新鮮,刺身是一個好選擇。這道鮫鰈白魚身薄切,魚片薄如蟬翼,刀工細膩,入口即化。魚肉質地十分嫩滑,蘸上特製醬油後,魚肉的鮮甜味更加突出。海膽吞拿魚壽司外層披上肥美的吞拿魚刺身,內層鋪滿粒粒吞拿魚肉碎,頂部覆蓋著濃郁的海膽,層次豐富之餘,肉質鮮味無窮,米飯的醋香,酸甜度適中,與海膽的潤滑口感互相輝映。牛肉石頭燒飯熱騰騰的石頭鍋配上鮮嫩多汁的牛肉片,其肉汁和醬汁滲透入飯粒中,形成誘人的焦香。牛肉燒至恰到好處,肉質鮮嫩,飯底的焦香更是一絕,香脆可口之餘,搭配泡菜、洋葱、紫菜等配料,惹味十足,鍋裡的每一粒飯都給我們掃光!海鮮天婦羅盛合海鮮天婦羅盛合包羅萬有,有海膽海苔、大海老🦐、魷魚🦑、魚🐟、帶子、南瓜🎃、茄子🍆等,每一件都炸至金黃酥脆,既不油膩,而且外脆內嫩。傳統厚玉子 (厚燒玉子)厚燒玉子口感柔軟綿密,像蛋糕般細膩,層層叠叠的蛋皮捲摺成厚玉子,展現出廚師精湛的技巧,再搭配自家制醬油,風味獨特。串燒: 牛肉靈芝菇 及 雞肉明太子靈芝菇的鮮甜與牛肉🐂完美結合,靈芝菇口感柔軟多汁,牛
(鮫鰈) 白魚身薄切
(鮫鰈) 白魚身薄切
海鮮天婦羅盛合
海鮮天婦羅盛合
傳統厚玉子 (厚燒玉子)
傳統厚玉子
串燒: 牛肉靈芝菇 及 雞肉明太子
靈芝菇的鮮甜與牛肉🐂完美結合,靈芝菇口感柔軟多汁,牛肉火候適中不會過硬,加上熱辣辣的醬汁和燒烤的香氣撲鼻而來,令人食慾大開。

雞肉串燒裹上明太子,口感添上了一份層次,而明太子的味道也不會搶過雞肉🐓的鮮嫩。
串燒 - 牛肉靈芝菇 及 雞肉明太子
這家日本餐廳無論是食材的新鮮度、廚師的技藝還是菜式的味道,都令人印象深刻。每一道菜都充滿驚喜,而且用餐環境舒適,是朋友聚餐及享受美食的不錯選擇。
傳統厚玉子
串燒 - 牛肉靈芝菇 及 雞肉明太子
2025-03-07 152 浏览
今晚我嚟到「一遊」日式料理居酒屋,有個愉悅的用餐體驗。店員親切友善,令我感受到濃厚的日本熱情。點了幾個菜,首先是串燒鹽燒鷄中翼,外脆內嫩,鹽味恰到好處,忍唔住食多幾隻。接著是活鱔,燒得啱啱好,肉質鮮美,牛肉靈芝菇,味道濃郁,再上生姜豚肉石頭焼飯,熱辣辣的口感令人回味,飯焦的香味更是讓人垂涎。上湯揚豆腐鮮嫩滑口;清酒煮蜆,簡簡單單已帶出鮮甜無比的湯頭。炒雜菜 色彩繽紛,清脆的口感令人心情愉悅。配搭杯荔枝西抽焼酎和海鹽荔枝燒酎,清新的荔枝味道令整個晚餐更上一個層次,這頓飯不僅味覺更讓我感受到日式料理的獨有魅力,期待下次再光顧。

2025-02-25
2025-03-07 142 浏览
今晚同舊同事相約到「一遊」日式料理居酒屋,剛入店門,就被店員的親切及友善氣氛吸引,令人感覺舒服,呢度嘅菜式絕對不會令我們失望。首先上桌的是薄切白身魚,配上酸汁,魚肉的鮮甜係口中瞬間爆發,令人一試難忘。接著是色香味俱全的寿司十貫,每一口都帶來新鮮的味道,特別是三文魚和吞拿魚腩,入口即化,令人回味。海鲜天婦羅盛合更是驚喜,每一款海鮮都炸至金黃酥脆,卻不油膩,完美保留了海鮮的鮮美。清酒煮蜆在桌上滾燙著,散發出誘人的香氣,令人忍不住想再添多碗。牛肉石頭焼飯熱辣辣,飯香四溢,底部微焦的米粒更加有風味。另外,我們揀了荔枝西抽焼酎和海鹽荔枝梳打,清新的口感配合整個晚餐更添色彩。坐喺這裡,與舊同事分享美食,聊著過往,心情格外愉快。這頓晚餐不僅滿足味蕾,更感受到友情的溫暖,過了一個愉快嘅夜晚。

2025-02-25
  • 白身魚薄切