2022-08-11 647 浏览
店裡的位置比較充足不需要排很久的時間以豚骨湯底作打底 沒有提供太多的小菜但是桌上會配有小配菜日式芽菜 酸菜的 讓膩口的拉麵增添開胃感拉麵有分粗麵和幼麵 麵條口感都不同一虎豚骨的湯底會比較濃郁但卻油脂感也不會太強叉燒有點乾柴 也不太掛汁雞蛋有點熟 流心程度不強我和男朋友都選擇不同的麵條質地覺得粗麵比較好吃 有點彈性和咬嚼
店裡的位置比較充足

雞蛋有點熟 流心程度不強

我和男朋友都選擇不同的麵條質地
覺得粗麵比較好吃 有點彈性和咬嚼
2022-08-09 570 浏览
第一次試一虎拉麵全因為係見到有個youtuber介紹鋪頭好早就開咗要排隊 拉麵麵有好多款可以選擇因為第一次試嘅關係 就試試佢嘅一虎拉麵 同好出名嘅檸檬拉麵幼麵同粗麵分別都有試我比較鍾意食幼麵 可以掛到多啲湯汁檸檬拉麵唔係好酸 個湯底幾特別越食越開胃亦都叫左個餃子餃子就比較普通 反而枱面上嘅芽菜配菜好好食
第一次試一虎拉麵

越食越開胃

亦都叫左個餃子
餃子就比較普通 反而枱面上嘅芽菜配菜好好食

2022-08-05 539 浏览
平日夜晚6:30左右到,見餐廳出面都多人排隊,排左40分鐘左右,但佢絕對係值得🤤赤虎拉麵-$96(4.8/5)佢真心辣,係辣到喉嚨果隻辣,雖然好刺激但都係會追住食。佢唔係淨係單純辣既味道,係味噌湯底再mix有多層次既辣,好正,唔小心飲左好多湯!檸檬拉麵(4.9/5)佢caption 係”秋製檸檬醬跟自家製豬骨湯的完美混合,配上新鮮檸檬。絕對是令人回味的一品”佢講得好岩!雖然係檸檬,但個湯飲落一啲都唔酸,勁fresh,佢檸檬同豬骨湯味真係意想不到咁夾!勁好味!仲有佢有兩大塊叉燒,肉質好淋身,同個湯好夾。總結:100%會再回頭既拉麵店。

總結:100%會再回頭既拉麵店。
2022-07-30 755 浏览
今日特登去咗灣仔食拉麵。上網見到好多食評讚好好食。今日落少少雨,都要排隊等20分鐘。坦白講有少少失望,我只可以話食物正常。唔算有太大驚喜。可能我期望太高。仲要等位。所以更加希望會有驚喜。呢個地點交通幾方便地鐵站出口。門口又可以偷偷停車。兩個拉麵我會比較鍾意食🍋檸檬拉麵,酸酸甜甜好開胃。呢個味道喺第一次食。有新鮮感。🌶赤虎拉麵,要真係好食得辣先得。都幾辣。🍋檸檬拉麵- $103🌶赤虎拉麵- $ 96

🍋檸檬拉麵- $103
🌶赤虎拉麵- $ 96

赤虎
2022-07-30
赤虎
我最喜愛的拉麵,沒有之一😋😋每次去港島都一定會嚟食呢個拉麵!之前食過好多豬骨湯底嘅拉麵都覺得好膩,一碗都未食晒就已經覺得太Heavy唔想再食落去。但係呢度嘅檸檬豬骨湯底拉麵就唔一樣啦,估唔到檸檬同埋豬骨係咁夾㗎😲😲豬骨嘅濃湯配埋少少嘅檸檬酸味係非常refreshing,好食之餘又唔會太油膩!呢碗拉麵好適合夏天食😋😋 10分推介!仲有,食拉麵呢個活動真係好適合毒撚,冇朋友冇拍拖又使乜驚喎!

2022-06-25
  • 檸檬拉麵
拉麵嘅湯底最重要就係夠濃郁,而且冇乜味精。成日見到呢間舖頭門口有好多人排隊,今次終於可以趁落雨冇人入去食多,食完之後就明點解有咁多人排隊嘅原因啦,因為真係好好食一定會再encore。首先櫻花蝦湯底,佢嘅香味非常濃郁,面我就揀咗偏硬,所以給吸晒啲湯本身嘅味道。另外佢仲有辣芽菜比你自己可以加入個面度。我朋友叫咗個豬骨湯底,濃嘅程度都好似平時食開沾麵個一樣,食得出係用咗豬骨熬左多個小時先有咁豐富嘅味道,我諗呢間下次再要排隊都應該會去食
2022-06-07 1255 浏览
灣仔出名嘅 博多拉麵店,以豬骨湯為主,平日晚上6點唔洗排隊,有位。點期間限定:檸檬拉麵🍋🍲$101根據店內介紹 係豬骨湯內有加特制檸檬醬。奶白豬骨湯加上檸檬味,比起其他店嘅豬骨湯無咁膩多左份清爽。麵條選擇普通硬度,爽口彈牙。麵嘅份量對女生黎講剛好,男生就應該要加替玉(加底)先夠,或者 可以叫多個其他湯嘅麵😆。最後我係飲晒碗湯架,因為真心好好味😋。餃子 (6隻)🥟$42餃子餡鬆軟但唔會散,整體感覺好light。食完先發現有新出🟡黃罐⚪️白字可樂,望左好耐先發現其實店內有介紹,原來係檸蜜味可樂,可仔話新左個令月。

點期間限定:檸檬拉麵🍋🍲$101
最後我係飲晒碗湯架,因為真心好好味😋。

餃子 (6隻)🥟$42
餃子餡鬆軟但唔會散,整體感覺好light。

灣仔都有好幾間出名嘅日本拉麵店,而「一虎」就係其中一間~ 一虎比較特別嘅應該就係佢哋嘅限定拉麵 ——檸檬拉麵🍋除咗檸檬拉麵,仲叫咗一碗海老虎🦐 一虎嘅拉麵有粗幼兩款,而兩碗拉麵預設配粗麵,但一虎嘅粗麵都係比其他拉麵店嘅粗麵稍幼,不過口感都幾彈牙、有咬口~ 但係個人都係比較鍾意再粗身啲拉麵😬 而叉燒就比較普通,係比較薄切同瘦,所以食落無乜油香/口感😣•🥢 檸檬拉麵 $101拉麵嘅湯底係用咗秘製嘅檸檬醬加埋自家製豬骨湯~先食到檸檬香,然後就到濃郁嘅豚骨湯味,估唔到幾夾🤩 帶微微嘅檸檬酸味,好清新~•🥢 海老虎 $103 (糖心蛋 另+$10)海老虎湯底嘅蝦味噌味道好濃厚,再加埋海量櫻花蝦,大滿足!😋 而且另一個特別之處係,呢到嘅拉麵可以加生菜🥬😂 索埋個蝦味噌湯底都幾正😛•🥢 日式餃子 $42餃子皮薄,餡料同埋味道都平時食嘅日式煎餃差唔多,唔係特別飽滿~ 不過個餃子汁酸酸哋,幾特別、幾夾~
灣仔都有好幾間出名嘅日本拉麵店,而「一虎」就係其中一間~
一虎比較特別嘅應該就係佢哋嘅限定拉麵 ——檸檬拉麵🍋

🥢 檸檬拉麵 $101
檸檬拉麵

🥢 海老虎 $103 (糖心蛋 另+$10)
糖心蛋

🥢 日式餃子 $42
日式餃子
日式餃子
2022-04-28 1252 浏览
一虎檸檬拉麵 $101有日喺網上睇到呢個檸檬拉麵就吸引咗我放假去食呢個係季節限定飲落去個湯係酸酸哋唔濃味嘅越食檸檬味越出嚟 令我變得好開胃鍾意拉麵嘅朋友不妨去試下啦
一虎檸檬拉麵 $101
越食檸檬味越出嚟
令我變得好開胃
鍾意拉麵嘅朋友不妨去試下啦
2022-04-27 810 浏览
🍜Vegan Ramen 素豬骨拉麵 at 一虎拉麵 灣仔 Ichitora Ramen at Wanchai 🐯·素食朋友都知道有素食選擇嘅拉麵店實在少之又少 ·灣仔嘅一虎拉麵就有一款 Vegan Ramen中文叫素豬骨湯底 好期待要試試湯底係咪可以做到好濃稠嘅效果 ·去到門口好幸運等咗一陣就有位我叫嘅時候店員好細心問係 Vegan or Vegetarian·如果Vegan 就會走蛋面底都會轉成素麵我係奶蛋素就揀咗 Vegetarian ·拉麵到喇好靚仔喎 😍湯頭奶白色十分似樣Menu 上介紹係用特製昆布同埋洋蔥湯製成飲落去偏鹹少少但係好味·中間的素肉係豆腐製品有啲似素雞肉嘅感覺食落去出乎意料係帶甜味配菜有香蔥、海帶、木耳絲、筍同埋生菜·拉麵口感美味彈牙我特別欣賞個溏心蛋一咬落去帶濃郁酒香非常美味橙紅色蛋黃半熟呈膏狀 so sexy 🤤·整體來講我十分滿足係一款有誠意嘅素食 option 希望佢繼續 keep 住有
素食朋友都知道
飲落去偏鹹少少但係好味
中間的素肉係豆腐製品
有啲似素雞肉嘅感覺
食落去出乎意料係帶甜味
配菜有香蔥、海帶、木耳絲、筍
同埋生菜
整體來講我十分滿足
係一款有誠意嘅素食 option
希望佢繼續 keep 住有
2022-04-11 693 浏览
一間好食嘅拉麵店真係會令人又掛住嘅感覺,呢一間餐廳就比到我呢種感覺啦!呢一度嘅黑虎拉麵真係好吸引,而且非常之型格,就咁睇呢度嘅賣相係用咗黑蒜豚骨湯!好型格嘅黑色湯底,而且呢度嘅湯底豚骨味道非常之香濃,再加埋豚肉叉燒,真係食過返尋味啊!

作為灣仔上班族 最幸福嘅莫過於係Lunch真係好多選擇🤪連拉麵店都有至少10間😅所以有時諗唔到食咩就會去食拉麵☺️✦店舖唔算大 所以坐得會有少少迫🙈拉麵上菜速度算幾快 大約10分鐘就食得🙈拉麵可選粗幼 軟硬程度🙈個人覺得粗拉麵掛湯程度較高🤪▾▾🍋 檸檬拉麵$𝟏𝟎𝟏 ▾係期間限定嘅拉麵😚印象中應該係第一次食檸檬湯底嘅麵😂但係有幾有驚喜😚店舖秘製嘅檸檬醬同豬骨湯底混合一齊 中和左湯底嘅油膩 而且檸檬又唔會太酸 所以食落幾開胃😊🦐海老虎 $𝟏𝟎𝟖 ▾基本上如果有蝦湯選擇都一定會嗌😂🙈平時食完蝦湯最驚越食越鹹😩但今次呢個尚好 但蝦味唔算好濃🙈反而幾欣賞拉麵嘅免費配料 份量算幾多 lunch好夠飽🙈✦✦╼ ╾💰 $𝟏𝟎𝟎𝘱.𝘱 ( 𝟐 𝚙𝚙𝚕 • 𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑)🏃環境舒適度: 𝟛.𝟜 / 𝟝💵ℂℙ值:𝟛.𝟞 /𝟝👀回頭率:𝟛.𝟞 / 𝟝

▾▾
🍋 檸檬拉麵$𝟏𝟎𝟏 ▾

🦐海老虎 $𝟏𝟎𝟖 ▾

✦✦
╼ ╾

💰 $𝟏𝟎𝟎𝘱.𝘱 ( 𝟐 𝚙𝚙𝚕 • 𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑)

🏃環境舒適度: 𝟛.𝟜 / 𝟝
💵ℂℙ值:𝟛.𝟞 /𝟝
👀回頭率:𝟛.𝟞 / 𝟝
可能係全港最好食的拉麵?😋 又係睇完大島與龍威 嘅推介就過嚟試 間餐廳六點開門 6:10pm出面已經大排長龍啦 我試咗龍威推介嘅檸檬拉麵 超好味🤤🤤 原本以為檸檬會好酸 點知同豬骨湯嘅味道超夾 減少食拉麵嗰種好油膩嘅感覺 下次經過港島都會再返嚟食🤤🤤 🤤🤤
可能係全港最好食的拉麵?😋
減少食拉麵嗰種好油膩嘅感覺
下次經過港島都會再返嚟食🤤🤤 🤤🤤
  • 檸檬拉麵
2022-03-25 419 浏览
灣仔人氣拉麵店~一虎星期六既中午時間去到都要排左一陣隊,餐廳細細,內裏位置唔多,但都算坐得闊落😁今日試左招牌一虎拉麵同埋限定既檸檬拉麵,招牌拉麵個豬骨湯好濃好香,配料都算多,仲跟埋隻蛋😍檸檬拉麵個湯底好清新,濃濃既豬骨湯加埋檸檬既酸,成件事估唔到甘match 🙀🙀可再試,下次試埋個赤王😻
灣仔人氣拉麵店~一虎

可再試,下次試埋個赤王😻
一虎拉麵/檸檬拉麵
2022-03-25 459 浏览
食日本菜同拉麵一向都好難搵素食鐘意食拉麵又鐘意食素嘅朋友應該都會聽過一虎拉麵 ,因為香港可以食到素拉麵嘅舖頭真係十隻手指數得曬一虎座位唔多而且好旺場 要等左半個鐘先入座第一次黎 我就嗌左素拉麵 嗌完先知一虎仲有幫客人分蛋純同純素 真係好貼心如果揀左要純素嘅話除左會無左隻溫泉蛋外 麵底都會轉成素麵好多餸 賣相都非常吸引麵質有啲似上海麵 純肉口感好 調味都唔錯 最抵讚係個湯底 純素但竟然做到好有蛋白質嘅味道 好濃厚鮪魚拉麵湯底清味道鮮,拉麵彈牙餃子皮薄脆,餡料豐富店員態度友善 服務唔錯
食日本菜同拉麵一向都好難搵素食
一虎座位唔多而且好旺場 要等左半個鐘先入座
如果揀左要純素嘅話除左會無左隻溫泉蛋外 麵底都會轉成素麵
純素拉麵

好多餸 賣相都非常吸引
麵質有啲似上海麵
鮪魚拉麵
鮪魚拉麵湯底清味道鮮,拉麵彈牙
餃子
餃子皮薄脆,餡料豐富
鮪魚拉麵  純素拉麵
店員態度友善 服務唔錯