"𝐵𝑒 𝑚𝑖𝑛𝑑𝑓𝑢𝑙. 𝐵𝑒 𝑔𝑟𝑎𝑡𝑒𝑓𝑢𝑙."今次介紹一間比較隱世嘅cafe ~一盞燈 𝕃𝕦𝕞𝕚𝕖̀𝕣𝕖🥰餐廳位於長沙灣嘅屋邨仔入面 比較低調😂不過咁出色嘅餐廳 就好似漆黑中嘅螢火蟲咁耀眼🪲 好多人都慕名而來餐廳佔地3000呎 極具空間感部分座位更採用日系及木系設計 要打坐禪🧘‍♀️好有特色😍餐廳較入嘅小角落仲養左幾位貓貓🤩🤩好可愛🥰🥰最正嘅係餐廳食物極具質素 CP值好高🤤🤤==============================〖 吉列豚肉配和風咖喱奄列飯🥩🍛🍳 〗💰88食完依碟飯 我明白到原來1+1 真係>2🤩當吉列豚肉遇上咖喱 佢係超越左一般嘅咖喱豬扒飯👏首先豚肉半肥瘦 炸得好香脆🤤 食落好軟嫩 好juicy ar😍 食完我都變Mr. Juicy 和風咖喱則偏甜 易入口 味道夠晒香濃🥳再加埋接近完美嘅滑蛋奄列 CP值超級高❗️❗️〖 明太子海鮮意大利粉🦐🦑🍝 〗💰108驚喜一浪接一浪🌊 依碟意粉都十分喜出望外💯海鮮足料又新鮮 名副其實嘅「真鮮」👍加埋明太子 味道夾得來更充滿層次😋最特別嘅係加左啲類似辣粉嘅調味料食落惹味開胃 好食到鄒生👨🏽係咁唔好停😂〖 𝔽𝕝𝕒𝕥 𝕎𝕙𝕚

"𝐵𝑒 𝑚𝑖𝑛𝑑𝑓𝑢𝑙. 𝐵𝑒 𝑔𝑟𝑎𝑡𝑒𝑓𝑢𝑙."

餐廳位於長沙灣嘅屋邨仔入面 比較低調😂

加埋明太子 味道夾得來更充滿層次😋
最特別嘅係加左啲類似辣粉嘅調味料
食落惹味開胃 好食到鄒生👨🏽係咁唔好停😂

〖 𝔽𝕝𝕒𝕥 𝕎𝕙𝕚𝕥𝕖☕️ 〗💰36
依間嘅咖啡特別在提供左唔同風味嘅咖啡豆讓你選擇🤩 而且選擇種類冇經過完善嫁❗️有得揀真係好重要嫁😤
我地揀左ℕ𝕦𝕥𝕥𝕪 口味💕比較接近 烘烤堅果、榛子🌰、 牛奶朱古力
味道夠晒濃🥳 加埋薄薄地一層奶泡

其實依杯係丸久小山園抹茶鮮奶🍵
抹茶味夠晒香濃 而且口感綿滑☺️
唔止夠晒回甘啊 仲令人好想回頭添啊💯
一草一天堂

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 8/10

☎️𝟮𝟯𝟴𝟭 𝟬𝟵𝟴𝟴

想搵同類型嘅餐廳🍴👇🏻
#eatwithnous_cafe
#eatwithnous_長沙灣

#foodie #hkcafe #hkig #hkfood #instafood #coffee #likesforlikes #hkgirl #hkdaily #photography #hongkong #matcha #hkdesserts #foodoftheday #japan #美食 #相機食先 #日式 #隱世 #咖啡 #吃貨#打卡 #手機食先 #長沙灣美食 #小店
吉列豚肉配和風咖喱奄列飯
Flat  White
一草一天堂
2022-02-22 76 浏览
年初六呢一日好想去咖啡店Hea下。午餐黎到長沙灣呢間空間十足嘅咖啡店!入到餐廳感覺環境幾正!又大又闊落!Flat white轉OAT milk $41最近都係鍾意飲呢個~呢度嘅飲落唔錯。但最特別嘅係個賣相!用上中式樣子嘅茶杯,旁邊有塊餅仔,仲有張隨機抽樣嘅卡仔禪句。韓式泡菜炒飯配烤雞扒$88賣相滿分💯飯嘅味道ok,不過口感就有啲硬。烤雞扒幾好食,整體份量亦都算大!各方面係唔錯,唯一係服務改善空間。
年初六
呢一日好想去咖啡店Hea下。
午餐黎到長沙灣呢間空間十足嘅咖啡店!
入到餐廳感覺環境幾正!又大又闊落!

Flat white轉OAT milk $41
最近都係鍾意飲呢個~呢度嘅飲落唔錯。

韓式泡菜炒飯配烤雞扒$88
賣相滿分💯
飯嘅味道ok,不過口感就有啲硬。
烤雞扒幾好食,整體份量亦都算大!

各方面係唔錯,唯一係服務改善空間。

2022-02-06
2022-02-18 72 浏览
哩個cafe係長沙灣屋邨樓下,有成兩個鋪位咁大,分左兩個區,建議如果想靜靜地或者自己一個去,就坐相入面果區啦😝chill好多,仲有幾隻貓貓係玻璃入面玩緊Dirty 一送嚟omg 好靚呀好有心思😍成個盤有塊曲奇同一張句子卡,岩曬打卡!杯dirty都唔錯,不過如果佢個分層再明顯d就好焙茶芝士蛋糕哩個我覺得不過不失😂唔係好食得出焙茶味,普通芝士蛋糕咁,可以試其他野Ps:平日下午茶時段去有優惠,total 加埋$63,覺得都幾抵食😍環境已經加曬分啦平日既下午餐廳唔算太多人,帶左本書係果度慢活下😂不過要留意餐廳有90分鐘用餐時間

Dirty

焙茶芝士蛋糕

2022-02-10 98 浏览
1️⃣明太子海鮮意大利粉有2隻蝦,兩隻青口,份量都好夠,汁好濃味,唔會太水或太潔身 熱辣辣,好新鮮咁😋😋💰HKD$1082️⃣虎蝦叻沙炒天使麵叻沙味就冇咩,似係乾炒牛河果種感覺,蝦都幾大隻,相對黎講就較貴,因為食落都有d普通💰HKD$108環境寬闊,係最入面佢有個位養左幾隻貓😻好靚又乖又痴人 有時會比佢地出黎,打卡位都多
1️⃣明太子海鮮意大利粉
💰HKD$108

2️⃣虎蝦叻沙炒天使麵
💰HKD$108

今天因公事約了我的會計師在他辦公室處理一些公司文件,他的辦公室在長沙灣,公事辦理完畢當然是辦理私事啦, 剛好有一位朋友住在長沙灣,見下午茶時間,就相約朋友在長沙灣附近吃下午茶和拜年。最近好像在網上看到李鄭屋商場有一間於去年底新開的Cafe,於是上網找到了地址,Cafe的名字很特別很禪,叫 「Lumière一盞燈」,Lumière-意思是光明! 🌟好意頭!☀️我們從長沙灣廣場地鐵口走路過去只需約20分鐘左右,李鄭屋商場就是在保安道市政大廈對面,我很久前曾經在長沙灣貿易廣場上班,和公司同事那時候很喜歡中午飯後到保安道街市附近吃豆腐花,和購買食材回家煮飯仔,因為保安道的街市食材種類多,也便宜呢!不過那時候從來沒有去過李鄭屋商場。很容易就找到這家Cafe,從咖啡室門外已經感受到禪風的感覺,門口玻璃印著二句啟導的言教:「一念愚即般若絕 ,一念智即般若生。」好奇Google 一下,原來出自《六祖檀經》(般若品第二)意思是:心起愚念,智慧就消失了。心起智念,智慧就在身邊。 多謝師父!🙏Cafe 裝修以日系木紋為主打,門口放了兩張長櫈,左右各一,讓客人可以選擇在門外享受咖啡及欣賞另一種風光。 不過可能位

Cafe 裝修以日系木紋為主打,門口放了兩張長櫈,左右各一,讓客人可以選擇在門外享受咖啡及欣賞另一種風光。 不過可能位於屋村關係,門外這兩張木櫈, 大都給附近街坊作休閒用途。
進入咖啡室看到這個咖啡室內裡空間超大!燈光柔和挺舒服,我們在內參觀了一個圈選擇座位,發現內裏空間非常寬敞,室內裝修也是以日式文青木紋為主,店內外裝修統一,同是走純樸日系禪風文青路線。

我把店內的座位分開了四個區域:
1. 首先進入餐廳就是有就有三張比較矮的小圓枱,配上六大張淺啡色,闊大的休閑椅。

2. 前方左邊靠牆有一張原木大長方形枱,灰色的牆壁襯托着深棕色的樹枝裝飾,更增加了禪味。 我對這張原木枱一見鍾情,客人可以坐在這裏當作書桌使用,也方便一大班朋友聚會,如果在商業區這樣的長枱一定會給保險公司每天開早餐會議時佔用了呢,哈哈!
3. 店舖中間同樣放置了樹枝的裝飾, 前、後及右邊是普通的木紋桌椅位, 可以舒服用膳;左邊靠牆邊有兩張木製高桌,最適合飲嘢聊天
4. 收銀處後面設有超大區域以日式坐墊為座位, 分兩層大梯級營造出日式簡約風,客人需要脫鞋才能使用,讓客人能好好放鬆[雙腳] 🤣 (可能疫情關係,所以餐廳沒有開放這部份)。我也忘了拍照。🤔

最後我們挑選了樹木裝飾旁的普通桌椅位。下單也是用QR code的形式,我們打開菜單發現「Lumière一盞燈」提供不少食物及飲品,除了切餅和撻以外還有前菜、沙律、漢堡、冇酒精特飲、意粉和飯,多款不同味道咖啡(還有愛爾蘭咖啡)及各種茶,鮮奶茶、冰沙和其他果汁,啤酒等,種類繁多, 西、日、韓,泰都有。而且超過$100的食物只有三款: 虎蝦叻沙炒天使麵$108,明太子海鮮意大利粉$108,最貴的一款虎蝦冬陰功海鮮會燴野米飯$118,其他食物都是幾十元有交易。
我們下單叫了一件切餅一個檸檬撻再加兩杯飲品,發現原來餐點食品後飲品都收半價,性價比超高。
全部收費加10%後$131
法國檸檬酥撻🍋($42)
蛋糕都用上士多啤梨和籃莓作為水果伴碟,另配上朱古力醬,製作非常用心,價錢又不貴。

法國檸檬酥撻🍋
日本柚子芝士蛋糕($38)
日本柚子芝士蛋糕
美式咖啡 (半價後$15)

美式咖啡
焙茶鮮奶(一木一浮生) 可選少奶(半價後$24)
我選喝這焙茶鮮奶,就是為了能夠看到靚靚拉花! 而且還可以選擇少奶,不會令我胃部不舒服。

焙茶鮮奶(一木一浮生)
每份飲品均以一個圓型木製托盤盛載着,並有一塊曲奇餅及一張卡片,上面有一些佛系啓導的字句:
>反覆叮鈴無相形, 覺時戀夢夢戀醒

咖啡附送曲奇
>手把清秧插滿田,低頭邊件水中天,六根清淨方為稻,退步原來是向前

真的很玄很有禪意哦!

店員服務非常貼心,我們吃完東西喝光飲料後點了兩杯熱水,店員每隔半小時就幫各客人加添熱水,服務非常殷勤! 值得加分!

熱水
這裏環境舒適食物便宜,冇辦法生意難做,住在附近的街坊就有口福了。這家餐廳的地點比較不方便,所以很難經常來這裏, 如果下次有機會再來這邊做事會再來光顧的。 也會介紹我認識住在這附近的朋友,讓她們也來試試。

差不多五時,會計師打電話找我取回文件,我們就結帳離開,徒步回程到長沙灣,但不經意經過福華街,發現福華街原來也有好幾間很別緻的餐廳, 以後要多一點來這附近探朋友了!哈哈!

最後,我曾去過九龍城廣場內的一間素食餐廳「NIZEN 一禪」, 地方雖然比較細小,但值得一訪。
2022-02-08
法國檸檬酥撻🍋
日本柚子芝士蛋糕
焙茶鮮奶(一木一浮生)
  • 美式咖啡
  • 柚子芝士蛋糕
  • 法式🍋檸檬撻
位於長沙灣李鄭屋邨的禪系咖啡店,環境寬敞空間感十足!裡面採用木系的裝潢及主調,令人感覺很舒服😚而食物質素完全對得住價錢,絕對不馬虎甚至還帶有驚喜呢😎-🎈雙色芝士焗茄子 $48真的太邪惡太好吃了🤤略炸過的茄子表面,配上巨量的芝士😍😍-🎈明太子海鮮意大利粉 $108是香濃的明太子醬,食落好creamy😋意粉好掛汁而且軟硬適中,海鮮配料亦有青口及蝦等,整體都好滿意~-🎈吉列豚肉配和風咖哩奄列飯 $88豚肉炸得香脆,粉漿完全不會太厚,奄列亦炒得非常滑☺️真的日式咖哩配上白飯怎樣也是很不錯非常開胃的喔🤣-🎈Latte $38很喜歡店內用這種玻璃杯的,而且每杯都附上一張字句😳剛好我這杯的便是"To seek is to suffer; To seek nothing is bliss",在享受咖啡的同時亦能細膩文字帶來的溫度~-下次還是想來喝杯啡吃點輕食,坐坐另一邊的位置,放慢腳步用一盞燈的時間感受這個世界的美好🤎✨-🔸一盞燈📍長沙灣發祥街10號李鄭屋商場地下110號舖

🎈雙色芝士焗茄子 $48
雙色芝士焗茄子

真的太邪惡太好吃了🤤略炸過的茄子表面,配上巨量的芝士😍😍
🎈明太子海鮮意大利粉 $108

🎈吉列豚肉配和風咖哩奄列飯 $88
🎈Latte $38

🔸一盞燈
📍長沙灣發祥街10號李鄭屋商場地下110號舖
2021-12-11
吉列豚肉配和風咖哩奄列飯
週末來到位於李鄭屋商場地下的Lumière 一盞燈,店舖內空間感十足,走日系禪風設計,並分了用餐區及休閒區,有幾級木台階,台階後有一個玻璃房,住著5隻可愛的布偶貓長。放下煩惱,享受食物的美好,這裏不只是一間餐廳,還是一個可以讓人可以放慢的地方。
2022-01-23
韓式泡菜炒飯配烤雞扒 KOREAN KIMCHI FRIED RICE WITH GRILLED CHICKEN
泰國手打蝦寶配香草薯條 THAI PRAWN BURGER WITH HOMEMADE HERB FRIES
紅絲絨蛋糕 RED VELVET CAKE
凍玫瑰咖啡 ROSE LATTE
鮮奶濃縮咖啡 FLAT WHITE
2022-01-24 112 浏览
深水埗長沙灣呢頭開咗好多新cafe,今次就試下呢間木系風嘅cafe,餐廳背景音樂都係用佛系禪修嘅音樂,座位都幾多,星期日中午1點去都等左一陣先入得☕️Rose Latte 一花一世界$48咖啡附送禪語錄同餅乾,飲到淡淡玫瑰香味🍵Mocha Latte 一草一天堂 $48拉花好得意😝都係附送禪語錄,幾有特色🍔和風軟滑芝士漢堡配香草薯條 $88本人唔食芝士所以走左芝士🙈包好脆身,但入面塊牛肉超細舊,只佔個包一半度,有牛味,薯條都好脆🍝明太子海鮮意粉 $108海鮮份量ok,有幾舊大大舊的墨魚頭同青口,味道略嫌黑椒味較重蓋過明太子

☕️Rose Latte 一花一世界$48
咖啡附送禪語錄同餅乾,飲到淡淡玫瑰香味
Rose Latte 一花一世界

🍵Mocha Latte 一草一天堂 $48
拉花好得意😝都係附送禪語錄,幾有特色
Mocha Latte 一草一天堂

🍔和風軟滑芝士漢堡配香草薯條 $88
和風軟滑芝士漢堡配香草薯條

🍝明太子海鮮意粉 $108
明太子海鮮意粉
Rose Latte 一花一世界
Mocha Latte 一草一天堂
明太子海鮮意粉
近年長沙灣開咗唔少高質素嘅咖啡店而當中最熱門嘅不得不提就係依間<一盞燈>佢坐落於李鄭屋村商場地鋪理論上唔係當區居民都唔會知有依間咖啡店但奇怪嘅係 身邊嘅朋友都會提起佢甚至乎有朋友山長水遠 由天水圍出發去長沙灣就為咗試佢 評價都唔錯添有見及此 我今日都忍唔到黎到依度一試咖啡店入面裝修以大地色系為主由於樓底較高 座位亦都寬敞所以都坐得幾舒服中庭位置喺咖啡吧 可以一邊坐喺度 一邊望住咖啡師製作咖啡飲品方面 我同朋友分別叫咗一杯熱嘅焙茶鮮奶同一杯凍嘅薄荷朱古力咖啡(凍薄荷朱古力咖啡由於朋友太心急關係,未影相佢就飲咗,所以就唔po相喇)熱焙茶鮮奶 - 焙茶味適中 唔算太濃所以易入口唔會飲完覺得好濟嘅感覺凍薄荷朱古力咖啡 - 朋友話唔甜 朱古力味濃亦帶有淡淡薄荷味十分適合佢嘅口味午餐方面 我哋叫咗一份吉列豬扒奄列飯同一個牛肉漢堡配薯條咖喱吉列豬扒奄列飯 - 咖哩係日式咖喱所以唔會辣吉列豬扒份香脆 粉唔算厚肉質juicy 唔會好乾奄列飯係滑蛋包住啲白飯 飯質略為濕潤如果係炒飯底就好喇😝整體份量都算大份 如果係細食女仔未必食得晒牛肉漢堡配薯條 - 一黎到 店員已經好細心咁將漢堡一分為二
近年長沙灣開咗唔少高質素嘅咖啡店

奄列飯係滑蛋包住啲白飯 飯質略為濕潤
如果係炒飯底就好喇😝
整體份量都算大份 如果係細食女仔
未必食得晒

牛肉漢堡配薯條 - 一黎到 店員已經好細心咁將漢堡一分為二 方便我哋share
薯條係新鮮炸起 好好食
牛肉juicy 食個陣d汁不停流落嚟
雖然食落會有啲論盡 但都覺得好好食

總括嚟講 依間咖啡店真係唔錯👍🏻
無論係環境 抑或係食物方面
完全係值得一試😋

2022-01-23
2022-01-20 105 浏览
一盞燈 Lumière @ 長沙灣 Cheung Sha Wan📍Shop 110, G/F, Lei Cheng Uk Shopping Centre, 10 Fat Tseung Street, Cheung Sha Wan估唔到係李鄭屋村竟然開左間新CAFE水泥牆加上木系又帶有一點日式禪院既特色門口既大玻璃望落好似流水,有一種係水廉旁既感覺室內地方好闊落,座位都算好多食物質素都唔錯,份量,價錢都好合理明太子海鮮意大利粉 $108炸薯條配黑松露蛋黃醬 $38髒髒咖啡 $40瑪奇雅朵咖啡 $30Sony A7ii + Sony FE 40mm f2.5G

估唔到係李鄭屋村竟然開左間新CAFE

水泥牆加上木系又帶有一點日式禪院既特色
門口既大玻璃望落好似流水,有一種係水廉旁既感覺

室內地方好闊落,座位都算好多

食物質素都唔錯,份量,價錢都好合理

明太子海鮮意大利粉 $108
炸薯條配黑松露蛋黃醬 $38
髒髒咖啡 $40
瑪奇雅朵咖啡 $30

2022-01-19 100 浏览
「念念不忘 必有迴響🕯」-一看到「一盞燈」便想起這句名言⬆️⬆️這間𝗰𝗮𝗳𝗲躲藏在屋村商場中卻佔地3000尺 驟眼看有不少座位😍罕有地走日式禪系風格 很特別!-不過有點可惜的是當天正值午餐時間到達 人多到爆炸十分嘈吵又十分擠擁直至下午茶時間 才能好好感受環境🥺但整體餐廳的格局 裝修 設計都空間感滿滿 有寧靜寬敞的氛圍💕不過可惜的是食物質素一般般😢-☕️ | 𝗔𝗺𝗲𝗿𝗶𝗰𝗮𝗻𝗼 $𝟯𝟯 |🍔 | 泰國手打蝦堡配香草薯條 𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻 𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗛𝗲𝗿𝗯 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀 $𝟵𝟴 |平日𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗧𝗶𝗺𝗲有沙律送🤓蝦餅偏硬 吃不出有泰式的味道😂*另加一服務費*🌟5/10📍 一盞燈𝗟𝘂𝗺𝗶𝗲𝗿𝗲長沙灣發祥街10號李鄭屋商場地下110號舖
「念念不忘 必有迴響🕯」

一看到「一盞燈」便想起這句名言⬆️⬆️
這間𝗰𝗮𝗳𝗲躲藏在屋村商場中
卻佔地3000尺 驟眼看有不少座位😍
罕有地走日式禪系風格 很特別!

不過有點可惜的是

🌟5/10

📍 一盞燈𝗟𝘂𝗺𝗶𝗲𝗿𝗲
長沙灣發祥街10號李鄭屋商場地下110號舖
2022-01-18 85 浏览
🍴明太子海鮮意大利粉 HKD108意粉上好多蟹籽 加上麵條沾滿明太子醬 食落口感十足😋味道夠海鮮嘅鹹香味 青口都雖然細細隻 但係都幾新鮮 食落冇臭味🥳配料仲有蝦肉同魷魚 都好足料💜🍴泰式南薑香茅椰香雞肉意粉 HKD78望上去白色咁 點知都幾辣🔥香茅加埋辣椒嘅味道超泰式😍仲可以加埋青汁 食落更加泰國 呢個味道係意粉上食到都幾新奇🤣椰香味就唔太食到 但整體來講都係好食嘅🤤🍴吉列豚肉配和風咖哩奄列飯 HKD88呢個主食普通左少少 吉烈豬扒都炸得好香脆 同埋都唔會太乾🐷咖喱就似出邊賣個啲日式咖哩磚 味道冇咩特別🙈個蛋煎到半生熟 帶有啲蛋汁 食落唔會好Dry🧐整體來講味道冇出錯 但係同時都冇咩驚喜🙈🍴一草一天堂(Macha Latte) HKD48拉花好可愛🥰綠茶味濃郁 不過美中不足嘅係就算攪勻左茶粉都唔溶 所以一路飲一路都好多粉🥺🍴Flat White HKD38味道帶有少少回甘 同焦香☕️如果唔鍾意咖啡偏酸嘅朋友仔 呢到嘅咖啡就啱曬你啦🥳奶都打得好滑 飲落好順😋🌸每杯飲品都會有張卡仔寫左語錄 療癒心靈☺️
🍴明太子海鮮意大利粉 HKD108

🍴泰式南薑香茅椰香雞肉意粉 HKD78

🍴吉列豚肉配和風咖哩奄列飯 HKD88

🍴一草一天堂(Macha Latte) HKD48

🍴Flat White HKD38

🌸每杯飲品都會有張卡仔寫左語錄 療癒心靈☺️
2022-01-17 100 浏览
想不到李鄭屋村都會有日式襌意的咖啡店!而且店內地方寬躺,感覺舒服😌🔸虎蝦冬陰功海鮮燴野米飯 🔹一木一浮生 (焙茶鮮奶)本身好鍾意冬陰公味,而呢個飯係非常入味😍帶點微辣,野米飯口感Q彈,好味👍🏼👍🏼🔹虎蝦叻沙炒天使麵 朋友話無咩特別🙈 天使麵較幼身像茶記炒麵lol🔸芫荽松子仁醬烤雞意大利粉🔹𝗛𝗼𝗺𝗲 𝗯𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁 很欣賞此店會為茶類飲品命名為’一𝗫一𝗫𝗫’非常有意思,同上枱嘅時候會夾帶一張小咭咭上會有寫上一些心靈語句,令人有所感悟「飛鳥與魚不同路,從此山水不相逢」「來往皆是客,聚散總隨緣」☕️🔹一絲一希冀 (檸檬薑)🔸凍薄荷朱古力咖啡 🔹熱平白咖啡 個人覺得值得再去,可以偶爾到訪休閑放空一下慢活生活,放下執著,再重新出發😊

🔸虎蝦冬陰功海鮮燴野米飯
🔹一木一浮生 (焙茶鮮奶)
本身好鍾意冬陰公味,而呢個飯係非常入味😍
帶點微辣,野米飯口感Q彈,好味👍🏼👍🏼
虎蝦冬陰功海鮮燴野米飯

芫荽松子仁醬烤雞意大利粉

🔹𝗛𝗼𝗺𝗲 𝗯𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁
Home  breakfast

很欣賞此店會為茶類飲品命名為’一𝗫一𝗫𝗫’
非常有意思,同上枱嘅時候會夾帶一張小咭
咭上會有寫上一些心靈語句,令人有所感悟

「飛鳥與魚不同路,從此山水不相逢」
「來往皆是客,聚散總隨緣」

☕️
🔹一絲一希冀 (檸檬薑)
一絲一希冀 (檸檬薑)

🔸凍薄荷朱古力咖啡
凍薄荷朱古力咖啡

🔹熱平白咖啡
平白咖啡

個人覺得值得再去,可以偶爾到訪休閑放空一下
慢活生活,放下執著,再重新出發😊

虎蝦冬陰功海鮮燴野米飯
虎蝦叻沙炒天使麵
芫荽松子仁醬烤雞意大利粉
Home  breakfast
一絲一希冀 (檸檬薑)
凍薄荷朱古力咖啡
平白咖啡
我本身以為lunch time 過嚟要排隊,但入面空間真心夠大&樓底幾高,感覺好舒服🥰不過餐廳就真喺坐滿,所以揀左張矮梳化椅坐算了😂.吉列豚肉配和風咖哩奄列飯 ($88) +1比我預期中好食,吉列豚肉的炸粉漿剛好唔會太厚而且夠脆口,奄列夠滑身,咖哩微辣帶點香甜,完全match 返日式的咖哩奄列,值得一讚👍🏻不過D飯就有少少偏硬,可能喺有部分未煮熟?因為七成飯粒都喺軟熟度剛好🥴.咁我另外叫左杯Dirty🤤個人覺得佢咖啡擺盤超用心的😍木盤玻璃杯再加上一張小卡,開頭仲以為喺介紹咖啡豆味道嘅小卡,原來每杯飲品都會有一句小句子卡 "To seek is to suffer; To seek nothing is bliss"有時候人對幸福有種直接的渴望,所以無法體驗到快樂的心情可能原於自己要求更多🙂.Taste: 8/10
不過餐廳就真喺坐滿,所以揀左張矮梳化椅坐算了😂
吉列豚肉配和風咖哩奄列飯 ($88) +1
咁我另外叫左杯Dirty🤤
個人覺得佢咖啡擺盤超用心的😍
Taste: 8/10
2022-01-10 145 浏览
一入到餐廳好大好寬敞,坐位唔算多,枱與枱之間都有一定距離,私隱度十足。等位或買單 位置冇野擋住,空間感十足。平日一至五12:00-2:30漢堡、飯、意粉都會奉送一份沙律,咁啱當日啱啱好兩點,仲可以食到優惠😊😊嗌咗個韓式泡菜炒飯配烤雞扒,心諗送嘅嘢唔會大份得去邊,點知🥗都有啲分量🤣相當有誠意呀!個炒飯除咗有泡菜之外,仲有洋蔥,菇等配料,食落有泡菜辣之餘,仲有少少嘅甜,相當開胃。而烤雞扒肉質嫩滑,一d都唔干,食落仲好juicy😋推薦Btw,雖然間Cafe係屋村樓下,仲要係舊式個隻,但整體感覺好舒服,有機會我都仲想一個人過黎chill 下,帶本書睇下,淨化心靈🤠🤠

韓式泡菜炒飯烤雞扒
外卖自取