2022-05-01 120 浏览
第五波疫情來勢洶洶,生活大受影響,除左返工,就係放工。困左響隔離病房咁耐,為左保護屋企人、保護病人,都好少出街。但吊頸都要抖抖氣,總要搵個地方沉澱一下,黎呢到就岩岩好喇😌份menu好似心經咁:一絲一希冀、一息一堅持...一到我都心平氣和左😝泰國手打蝦堡配香草薯條- 蝦堡爽口彈牙,蝦味香甜濃郁,比連鎖快餐店既蝦堡高汁多好多倍😋(利申:我覺得連鎖快餐店既蝦堡都唔太差架😎)包皮芝麻香👍泰色醬汁refreshing🌻明太子海鮮意大利粉- 有蝦同青口向兩隻,海鮮份量算係足🦐意粉掛汁但唔會膩,明太子味唔算出,反而菇味濃;加左蟹籽,食落索索聲都幾過癮😜【一木一浮生】丸久小山園焙茶|鮮奶- 焙茶夠香濃,正😋擺盤賞心悅目,chill到爆🤩每杯飲品都有一句金句伴杯,細味美食既同時,可以咀嚼一下文字,心廣體胖指日可待🤪【結緣】士多啤梨|忌廉|奶- 少女心爆發,但我就略嫌佢甜左d🙂.由於佢座落屋邨,門口又好chill咁擺左條長凳,對住又有長凳,吸引左一班大叔響門外消磨時間😅.餐廳另一邊設有樓梯用餐區,長闊既樓梯上附有座墊同小餐檯,後面玻璃窗後有貓樹同貓店員🐱相信過去坐下閒聊會更寫意;但唔知係咪因為疫情緣故,店

餐廳另一邊設有樓梯用餐區,長闊既樓梯上附有座墊同小餐檯,後面玻璃窗後有貓樹同貓店員🐱相信過去坐下閒聊會更寫意;但唔知係咪因為疫情緣故,店員只會指示客人坐餐檯位置🧐
  • 一木一浮生
諗住嚟試下咁多好評既咖啡店。環境清優一流,舒服。由於11點沒有午餐,嚟一個早餐。真心我係窩夫迷。硬掘掘既窩夫加超難食既牛油果荷蘭醬。份量又少。。。要準備多食一餐。
硬掘掘既窩夫加超難食既牛油果荷蘭醬。份量又少。。。
要準備多食一餐。
2022-04-23
早餐
2022-04-17 127 浏览
一盞燈💡放假就緊係要搵好西食啦估唔到係屋村會一間咁大咁有個性既Cafe1315去到拎位…好好彩唔洗等1個鐘…1340就入到2個人點左1個小食+2個主菜+2杯野飲小食-黃金脆炸棒棒雞翼雞翼開左邊…即炸夠熱…咸蛋味在重d會好正主菜-燒汁豬肋骨配香草薯條沙律(半份)肉同骨做到分離唔會痴住…燒汁有d辣…半份剛好一個人食得曬主菜-蒜香迷迭香白酒青口配蒜蓉包青口用鍋上打卡一流…青口都幾多有7-9隻…煮得夠入味…蒜蓉包夠淋好香易入口唔韌飲品-玫瑰鮮奶咖啡用木盤上…仲有Cookies 🍪但玫瑰味唔夠飲品-一木一浮生(丸久小山園焙茶鮮奶)比個名吸引左上下Sad😢無Cookies🍪上枱只係微暖…可以熱多小小飲到焙茶味…打卡都唔錯
一盞燈💡
放假就緊係要搵好西食啦
估唔到係屋村會一間咁大咁有個性既Cafe
1315去到拎位…好好彩唔洗等1個鐘…1340就入到
2個人點左1個小食+2個主菜+2杯野飲

小食-黃金脆炸棒棒雞翼
雞翼開左邊…即炸夠熱…咸蛋味在重d會好正

主菜-燒汁豬肋骨配香草薯條沙律(半份)
肉同骨做到分離唔會痴住…燒汁有d辣…半份剛好一個人食得曬

主菜-蒜香迷迭香白酒青口配蒜蓉包

飲品-玫瑰鮮奶咖啡
用木盤上…仲有Cookies 🍪
但玫瑰味唔夠

飲品-一木一浮生(丸久小山園焙茶鮮奶)
比個名吸引左上下
Sad😢無Cookies🍪
上枱只係微暖…可以熱多小小
飲到焙茶味…打卡都唔錯
2022-04-17
2022-04-16 108 浏览
📌一盞燈~長沙灣又係倉底post 幾時先po得哂😂呢一間cafe都幾偏僻 位於長沙灣嘅屋村入邊兜咗幾轉先搵到 但佔地3000呎好有空間感🤭以日系侘寂風為主題 禪風十足🙏🏻座位相較上都會比較多 氣氛悠閒 但嗰時午市時間去到環境比較嘈吵🗣避開午市時間去做嘢或者睇書應該唔錯🤣入邊仲有幾隻貓貓可以睇 嗰時我去仲未有🥹1️⃣ 明太子海鮮意大利粉𝗠𝗲𝗻𝘁𝗮𝗶𝗸𝗼 𝗦𝗽𝗮𝗴𝗵𝗲𝘁𝘁𝗶 𝗪𝗶𝘁𝗵 𝗔𝘀𝘀𝗼𝗿𝘁𝗲𝗱 𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 $𝟭𝟬𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)賣相不錯 而且非常足料🍝海鮮配料有青口、蝦、墨魚頭等醬汁較為濃稠 食落幾creamy👅加埋明太子味道有層次 食落辣辣地幾開胃😋2️⃣ 慢煮口水雞卷羽衣甘藍沙律配四川辣醬 𝗞𝗮𝗹𝗲 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗼𝘂𝘀 𝗦𝗶𝗱𝗲 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗥𝗼𝘂𝗹𝗮𝗱𝗲 𝗜𝗻 𝗦𝗽𝗶𝗰𝘆 𝗦𝗶𝗰𝗵𝘂𝗮𝗻’𝘀 𝗗𝗿𝗲𝘀𝘀𝗶𝗻𝗴 $𝟲𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)沙律比我想像中大份 醬汁好特別係四川辣醬 非常惹味😝但其實唔算好辣 雞肉亦都冇雪味🐔但肉質比較鞋 整體味道清新健康~3️⃣ 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 $𝟰𝟬 (𝟴/𝟭𝟬)咖啡類全部都會跟隨禪語小卡片☕️個杯設計亦都好得意 幾有特色咖啡堅果味幾突出 亦都同朱古
📌一盞燈~長沙灣

但嗰時午市時間去到環境比較嘈吵🗣
避開午市時間去做嘢或者睇書應該唔錯🤣
入邊仲有幾隻貓貓可以睇 嗰時我去仲未有🥹

賣相不錯 而且非常足料🍝
海鮮配料有青口、蝦、墨魚頭等
醬汁較為濃稠 食落幾creamy👅
加埋明太子味道有層次 食落辣辣地幾開胃😋

沙律比我想像中大份 醬汁好特別
係四川辣醬 非常惹味😝
但其實唔算好辣 雞肉亦都冇雪味🐔
但肉質比較鞋 整體味道清新健康~

3️⃣ 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 $𝟰𝟬 (𝟴/𝟭𝟬)
咖啡類全部都會跟隨禪語小卡片☕️
個杯設計亦都好得意 幾有特色
咖啡堅果味幾突出 亦都同朱古力味很融和🍫

4️⃣ 𝗦𝘁𝗿𝗮𝘄𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗦𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵𝗶𝗲𝘀 $𝟰𝟴 (𝟲/𝟭𝟬)
士多啤梨奶昔味道反而麻麻地🍓

環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 7/10

🍴: 一盞燈
📍: 長沙灣發祥街10號李鄭屋商場地下110號舖
🔍: 10:00-21:00 (Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie長沙灣
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
2022-04-09 117 浏览
📍一盞燈Lumière第一次到訪Lumière~✨無論裝修 擺設 細緻到食物 小清新嘅感覺令人放鬆心情!而且聽講仲有貓貓添🐱不過琴日到訪就見唔到本尊了🥲希望下次去會再見到啦(*ˉ︶ˉ*)🍟炸薯條配黑松露蛋黃醬 $38呢間炸薯條真係冇得輸👏🏻✨首先炸得金黃色 而且就算擺耐咗都依然脆口~ 佢個黑松露醬完全係幫啲一味餸加咗分!超級濃黑松露味!就算平時唔食蛋黃醬但係又鍾意黑松露嘅朋友仔 都應該會啱食~ 🍚菠菜蘆筍意大利燴飯 $78呢個意大利燴飯賣相一般 但係食落去真係唔錯!(*ˉ︶ˉ*)首先係素食者friendly~ 而且啱晒鍾意食菜嘅朋友們 成個飯用菠菜同埋蘆筍整成! 好fresh+organic嘅味道🥦🥗🐷燒汁豬肋骨配香草薯條沙律整份 $148呢個豬肋骨必須要讚!價錢中等 但係味道出色!首先係醃製得好入味♪( ´θ`)ノ另外就係都幾大份下 有8舊可以切到出嚟!同3-4朋友share食就啱曬!❤️🍝白汁蘑菇雞忌廉芝士闊條麵 $78呢一個意粉超有驚喜 首先啲麵同啲汁唔會分開晒 😍好juicy同夾!不過提醒一下啲芝士係帶酸味!如果有朋友係好concern依樣嘢可能依個意粉就唔啱大家了!🫶🏼🫶🏼🫶🏼
📍一盞燈Lumière

🍟炸薯條配黑松露蛋黃醬 $38

🍚菠菜蘆筍意大利燴飯 $78

🐷燒汁豬肋骨配香草薯條沙律整份 $148

🍝白汁蘑菇雞忌廉芝士闊條麵 $78

☕️咖啡湯力 $48

咖啡湯力比較酸啲!大家留意番呀♪( ´θ`)ノ

🍵一草一天堂 (抹茶鮮奶) $24跟餐有折🫶🏼

呢杯幾好飲!抹茶味好濃郁!而且拉花好靚~ 不過唯一挑剔嘅係飲到最尾有啲抹茶粒粒🥺不過好用心嘅地方就係每一杯嘢飲都會有一句句子附送!有一種治愈心靈嘅感覺😚😚

🥤一眸(熱情果沙冰) $24 跟餐有折🫶🏼

呢杯沙冰推薦鍾意食原形食品嘅朋友!唔會好似出邊啲沙冰咁好假 好organic~✨

🍠一花一世界(紫薯鮮奶) $24 跟餐有折🫶🏼

呢杯係朋友叫嘅~ 就比唔到啲咩comment啦!

總括而言呢一間餐廳性價比都幾高!人均$100-$150~而且份量十足!最緊要係食完有一種放鬆心情嘅感覺✨🫶🏼Highly Recommended

📍Lumière 一盞燈
地址: 長沙灣發祥街10號李鄭屋商場地下110號舖
——————-
而家疫情嚴峻 bookmark咗先 盡量留喺屋企抗疫啊🥰🥰
  • 白汁蘑菇雞忌廉芝士闊條麵
不久前到訪了這間禪系侘寂風咖啡店 座落在老牌屋邨 - 李鄭屋商場裡面算是一個蠻新鮮的地方一盞燈佔地超大 進去是沙發跟普通用餐座位右邊則有梯級的用餐區域 還有透光的窗邊位置呢早上時段只有蛋糕跟牛角包出售主食類到 12 時起開始供應所以 我又早到了非本意的又包場了哈哈𓋪 法國檸檬蛋白撻𓋪 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦是說 本來想要點白色紅乾果蛋糕的應該是太早的關係 展示櫃只有兩款蛋糕那就點了檸檬蛋白撻上桌時會加上少量雜果跟巧克力醬也算是擺盤有用心耶不過那麼早的話 甜品應該也放了一夜所以有點溶掉那種濕濕的感覺整體上不過不失啦 咖啡會用盤子加上一句富有意思的句子還有伴隨了咖啡糖就我而言 咖啡有點苦 會有咖啡糖也是有原因的一心想見的貓貓們也可能因為太早 沒有蹤影不過整體印象很不錯 環境超舒適又有空間感伴隨讓人心境平靜的 ʙɢᴍ 真的很適合放空感覺之後會再來安可吃午餐
不久前到訪了這間禪系侘寂風咖啡店

不過整體印象很不錯 環境超舒適又有空間感
伴隨讓人心境平靜的 ʙɢᴍ 真的很適合放空
感覺之後會再來安可吃午餐
2022-01-03
$80 (早餐)
Unlike most cafes in Hong Kong, Lumiere is a massive. This is truly quite a feat when you consider how expensive real estate is in Hong Kong. The cafe can get busy, but because it's so spacious, you'll still manage to get a seat and you won't feel claustrophobic or annoyed from the crowds. While there are other cafes in the area, my friend and I chose to come here because we wanted a comfortable place to talk and catch up. We ended up staying here for almost 2 hours, and ordered two drinks each.

My friend's flat white was probably the best drink out of everything we ordered. My dirty and americano was just passable, and my friend said her second drink, a hojicha tea latte, was a bit too sweet. But, for what it's worth, they know how to make their drinks instagrammable - the hot drinks are served on a small wooden tray, and it comes with a quote on a card and a butter cookie (which was actually very tasty and flavourful, a pleasant surprise).

Even though the coffee is just average, I will come back if I'm looking for a comfortable place to chill in Cheung Sha Wan.
2022-04-05 96 浏览
上網見到呢間新coffee shop又大又靚仲有貓睇,所以就即刻飛黎試下😍位置都非常易搵到😙一入到去好大嘅地方,又有日光曬入黎😍咖啡枱做番磚嘅風格又有3隻可愛嘅貓貓🐱大家記住上去睇貓要除鞋呀😊和風軟滑芝士漢堡配香草薯條 $88 - 漢堡好大件,蕃茄同生菜好新鮮食落都好食嘅,薯條炸得有啲乾咗少少白汁蘑菇雞忌廉芝士闊條麵 $78 - 個意粉落得太多唔知咩香草,隻香草完全遮蓋左白汁味每食一啖都只係得香草味,一係麻麻地,雞肉都硬左啲啲紫薯鮮奶 $48 - 可能我無攪黎飲,飲到最後太甜鮮奶咖啡 $36 - 咖啡同鮮奶比例岩岩好就算啲冰溶哂杯咖啡都好好飲

一入到去好大嘅地方,又有日光曬入黎😍

咖啡枱做番磚嘅風格

又有3隻可愛嘅貓貓🐱大家記住上去睇貓要除鞋呀😊

食落都好食嘅,薯條炸得有啲乾咗少少

每食一啖都只係得香草味,一係麻麻地,雞肉都硬左啲啲

紫薯鮮奶 $48 - 可能我無攪黎飲,飲到最後太甜

鮮奶咖啡 $36 - 咖啡同鮮奶比例岩岩好
就算啲冰溶哂杯咖啡都好好飲

2022-04-03
  • 鮮奶咖啡
近年長沙灣一帶開設不少特色Cafe,年初見開咗呢間睇上去幾闊落同有貓貓嘅Cafe,就決定下午茶時段襯少啲人去試試。店內有個L字型小角落,門內會有幾隻可愛嘅布偶貓嬉戲,據聞會不定時見吓食客,有興趣探吓佢地嘅朋友都可以去幫襯。和風吉列豚肉漢堡配香草薯條 $78漢堡以吉列豚肉配搭生菜同自家製和風沙律醬而成,豚肉經油炸後入口酥脆,沙律醬亦同千島醬味道相似,有開胃解油膩嘅作用。另外配搭香草薯條,整體性價比幾高,適合二人分享。黃金脆炸棒棒雞翼配是拉差辣椒醬 $58單骨雞翼裹上鹹蛋黃同炸,表面起沙感做得極佳,奉桌時香脆熱辣辣,入口即湧出濃厚嘅蛋黃鹹香感,但又未至於過鹹,令人愈食愈上癮。泰式南薑香茅椰香雞肉意粉 $78意粉內有雞柳、蘑菇、香茅同椰香等配料,入口非常creamy惹味,辣度屬於容易無乜後勁嘅程度,連怕辣人士都可以過足口癮。一念一清靜 $58個人認為呢杯飲品名都如店名般充滿禪意,特飲為熱情果配搭烏龍茶,解膩效果一流,茶味甘香幽深,另帶有適當嘅果甜。

和風吉列豚肉漢堡配香草薯條 $78

黃金脆炸棒棒雞翼配是拉差辣椒醬 $58

泰式南薑香茅椰香雞肉意粉 $78

一念一清靜 $58
2022-01-04
2022-03-26 77 浏览
食物質素中上,有驚喜,裝修雅致,也簡潔,坐位算闊落,意粉,飯,漢堡包都不錯,咖啡,茶也不錯,估不到在李鄭屋村會有此類型西餐廳,價錢合理,以後每次回老家一定再試。.
開左一段時間,見今日無乜人,入黎試下。環境係好啱打卡,好休閒嘅感覺。所有食物飲品都無得跟餐,只可a la carte。落單係自己用QR code落,亦無比水,但有收加一,唔知點解🤔 唔通拎食物上枱都值得加一服務費?食物叫左吉列豚肉咖哩奄列飯同明太子海鮮意粉。因戒左咖啡因,無叫飲品,但見枱枱都有叫咖啡。上枱個飯賣相好吸引,可惜menu無寫到有沙律醬,但個奄列上面有大量沙律醬,本人唔食沙律醬,但因menu無寫無得叫佢走醬,呢度首先扣左啲分。之後食啖飯,啲飯竟然未煮熟,粒米中間仲係生的。唔係一粒半粒,係全部都唔熟。加上大量唔食嘅沙律醬,最終我只係食哂啲豚肉。豚肉質素ok的,唔係普通豬扒,咖哩亦都係日式唔辣的。另屋企人叫左個明太子海鮮意粉,味道普通, 海鮮份量正常啦,不過以一個過百元嘅價錢黎講,再加埋一,性價比太低。總結黎講唔會有下次,但如果大家想去打卡飲杯野hea下係可以嘅
開左一段時間,見今日無乜人,入黎試下。

環境係好啱打卡,好休閒嘅感覺。

所有食物飲品都無得跟餐,只可a la carte。

2022-03-22
2022-03-06 105 浏览
限聚令之後 假期冇乜特別野可以做 所以每個禮拜六日都會四出唔同地區搵食呢一個星期就去咗長沙灣試呢一間新開左應該唔係好耐嘅咖啡店 佢嘅裝修係偏簡約用灰色為主調 再喺中庭放咗一個大嘅木製嘅裝飾 Echo 返幾個木做吊飾嘢食方面就試左佢嘅兩款漢堡set 老實講味道就正常啦 我食嘅嗰一個牛肉漢堡啲肉嘅醃料好似未撈勻😂😂😂所以食落一啖鹹一啖唔夠味 不過調味如果勻巡返其實就OK😂😂😂另外再叫咗兩杯咖啡 都算係正常質素😂😂人均消費150內搞掂

另外再叫咗兩杯咖啡 都算係正常質素😂😂人均消費150內搞掂
一盞燈Lumière價錢💲: $88/ $48/ $38/ $44好味程度😋: 3.6/5服務🍴: 3.6/5環境🗾: 4.5/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 4/5-係長沙灣的一條屋村入面竟然有呢間咁大咁舒服的cafe~佔地接近3000呎,以日系侘寂風為主題,帶木系以及被灰色的石包圍,感覺舒適,適合來做嘢/傾計。餐廳分為兩部份,一部份係普通用餐區,另一部分係要好似tatami咁坐的樓梯區,呢邊最後方更有布偶貓的貓舍,裡面住左幾隻布偶🐱,超可愛,搞到我成餐飯都keep住去望下佢地🤪 -🆗和風軟滑芝士漢堡配香草薯條。好正常的一個包…包體鬆軟,但烘得唔夠😥 成個包只係常溫所以塊芝士唔係好溶😐 醬汁都係普通的千島醬😣 塊肉仲要有D細,唔係特別juicy,呢個真係好麻麻,唔洗叫了,想食漢堡好似蝦堡正D🤥-✅冬陰功炸飯球。入面有5粒,好脆🤤 炸皮下包住濃濃香料味的冬陰功飯粒,唔會鬆散,好食😚-🆗白色紅乾果蛋糕。呢個好靚!面頭白色一層加上雜莓同藍色的食用花,打卡一流❤️ 但味道就麻麻地,有d似食緊muffin但再乾D🤨 味道就只有甜甜的糖霜味咁… (覺得佢地的蛋糕都係買返來)-✅Iced mint
一盞燈Lumière
價錢💲: $88/ $48/ $38/ $44
好味程度😋: 3.6/5
服務🍴: 3.6/5
環境🗾: 4.5/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 4/5

✅Iced mint mocha。唔錯,淡淡的薄荷味,朱古力同咖啡味兩者都飲到😋

雖然今次的食物唔見出色,但環境真係太空曠舒服,同埋主食選擇好多,見到其他人食的飯/意粉都唔錯,所以會再去試下,順便探下d貓貓🥰

2022-03-04 70 浏览
#📍 一盞燈 Lumière長沙灣發祥街10號李鄭屋商場地下110號舖🔸韓式泡菜炒飯配烤雞扒 $88🔸泰國手打蝦堡配香草薯條 $98🔸黃金脆炸棒棒雞翼配是拉差辣椒醬 $58🔸檸檬蛋白撻 $38🍒點評時間泡菜炒飯正正常常 不過覺得泡菜味可以再強啲 整份炒飯會更加點睛 雞扒就食得出急凍味🙁 蝦堡做得好出色👍🏻 漢堡包有烘過👍🏻廚師將生菜放底 避免醬汁同蕃茄汁整濕哂個包👍🏻唔會食到成手都係汁抵讚😋棒棒雞翼咸蛋黃味足夠配埋是拉差辣椒醬令到鹹蛋黃味道冇咁heavy😋好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐️服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
#

好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

經朋友推介,到訪了這間佔地近3,000呎的咖啡店。店內空間感十足,無論是一個人來享受與、好友共聚用餐或是帶著laptop工作的朋友都可以考慮。店舖以日系侘寂風 Wabi-sabi為主題,整間餐廳以灰色石質包圍,非常minful desu~明太子海鮮意大利粉 ($108)🦐海鮮非常足料,有大蝦和我最愛的青口,新鮮!配合香濃的明太子醬和各種調味料,味道充滿層次感,整體而言很滿意了。泰式香菜肉碎炒飯配脆邊太陽蛋🍳🐷($78)不得不大讚這個泰式炒飯,我還想起在泰國路邊攤吃的那一碟肉碎煎蛋飯,軟熟的米飯上,鋪上用九層塔炒好的肉碎和豆角,戳破那半熟蛋,蛋漿沾滿肉碎和飯粒,perfect! 庶民的美味,就是簡單樸素。太陽蛋一定要放在飯上,將蛋戳穿後,蛋漿流到白飯中融合,一口蛋飯配上肉碎,才是最佳吃法!🍟炸薯條配黑松露蛋黃醬 ($38) 簡單炸物配上黑松露蛋黄醬,立即將美味昇華到另一層次的享受。價錢方面都比較相宜,邪惡但停不了!🍠🍠🍠Flor 一花一世界 紫薯鮮奶 ($48)暖暖的紫薯牛奶,很療癒阿!很喜歡店內用這種擺盤,而且每杯都附上一張字句,在享受飲料的同時亦能細膩文字帶來的溫度!🍵🍵🍵Machi

明太子海鮮意大利粉 ($108)

泰式香菜肉碎炒飯配脆邊太陽蛋🍳🐷($78)

🍟炸薯條配黑松露蛋黃醬 ($38)

🍠🍠🍠Flor 一花一世界 紫薯鮮奶 ($48)

🍵🍵🍵Machi 一草一天堂 丸久小山園抹茶鮮奶 ($48)
要知道抹茶好不好,喝純抹茶最清楚!因為沒有純抹茶,所以我點的是 抹茶鮮奶,這抹茶鮮奶調味調的還不錯哦,品嚐起來,奶味很香濃。不過喝到最後避免不了結塊,大家記得要用茶匙攪拌哦!

👍🏻〰︎ 𓈒𓏸一盞燈 (長沙灣)
長沙灣發祥街10號李鄭屋商場地下110號舖
泰式香菜肉碎炒飯配脆邊太陽蛋