2022-12-24 213 浏览
已經第二次黎再買,今睌平安夜買左套餐C ,好平安咁返到屋企,先發現個羅宋湯失踪左,好失望。唉....我都唔係臨尾收鋪先趕住去買,前面又無人等,為何又是這樣錯。已經第二次黎再買,今睌平安夜買左套餐C ,好平安咁返到屋企,先發現個羅宋湯失踪左,好失望。唉....我都唔係臨尾收鋪先趕住去買,前面又無人等,為何又是這樣錯。
已經第二次黎再買,

今睌平安夜買左套餐C ,好平安咁返到屋企,

先發現個羅宋湯失踪左,好失望。

唉....我都唔係臨尾收鋪先趕住去買,

前面又無人等,為何又是這樣錯。

已經第二次黎再買,

今睌平安夜買左套餐C ,好平安咁返到屋企,

先發現個羅宋湯失踪左,好失望。

唉....我都唔係臨尾收鋪先趕住去買,

前面又無人等,為何又是這樣錯。

套餐C
2022-12-24
1 分钟 (外卖自取)
2022-11-26 241 浏览
◾️#套餐C(湯+咖喱飯) HKD$89北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯質地比較稠的豆乳濃湯很香甜粟米的味道內有雞肉,紅蘿蔔,西蘭花大人小孩也非常適合的湯品😋濃香牛肉野菌咖喱飯粒粒分明的珍珠米很綿密咖喱很足料,醬汁也很多👍🏻咖喱醬汁味道濃郁帶有牛骨味牛肉有點小驚喜沒想到會這麼軟淋而且很入味❤️裏面還有本菇,杏鮑菇,薯仔粒和紅蘿蔔份量偏少 但喝完湯就剛好了☺️蕃茄菠菜芝士雞肉卷+$20雞腿肉中卷有菠菜和芝士粒配上意式的蕃茄醬汁醬汁量多 帶點微酸很開胃凍蜜桃紅茶+$10帶有蜜桃香氣的紅茶🍑融冰後也不會淡微甜 作為餐飲很適合◾️#五彩野菜濃豆腐拌 HKD$25色彩非常豐富的涼拌小吃😍除了豆腐還有紅蘿蔔,本菇,菠菜,蒟蒻吃起來口感非常豐富帶有白芝麻和麻油的香氣豐富營養又好吃👍🏻

◾️#套餐C(湯+咖喱飯) HKD$89
北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯
質地比較稠的豆乳濃湯
很香甜粟米的味道
內有雞肉,紅蘿蔔,西蘭花
大人小孩也非常適合的湯品😋

粒粒分明的珍珠米很綿密
咖喱很足料,醬汁也很多👍🏻
咖喱醬汁味道濃郁帶有牛骨味
牛肉有點小驚喜
沒想到會這麼軟淋而且很入味❤️
裏面還有本菇,杏鮑菇,薯仔粒和紅蘿蔔
份量偏少 但喝完湯就剛好了☺️

融冰後也不會淡
微甜 作為餐飲很適合

◾️#五彩野菜濃豆腐拌 HKD$25
色彩非常豐富的涼拌小吃😍
除了豆腐還有紅蘿蔔,本菇,菠菜,蒟蒻
吃起來口感非常豐富
帶有白芝麻和麻油的香氣
豐富營養又好吃👍🏻
外卖自取
𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐭𝐢𝐦𝐞成日見唔少同事𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫呢間𝐭𝐚𝐤𝐞𝐚𝐰𝐚𝐲❤️今次終於有機會試試。位於中環街市食街入面,大家記得早少少落單,雖然湯類、熱食全部都係預先烹調好,但仍耗時。 ——— ✤ 限定二人前|$𝟏𝟕𝟖 𝟐款湯/𝟏款咖哩飯/𝟐款小菜/𝟏個日本米飯/𝟐款飲品 ✰ 𝟐款湯 北海道甜粟雞肉豆乳濃湯 ➤ 採用北海道超級甜嘅粟米混入豆乳打成蓉,入面配料都頗為豐富:嫩滑大件雞肉、紅蘿蔔🥕、西蘭花🥦,味道香甜可口。 花菜巴馬火腿濃湯 ➤ 綠到唔講唔知以為𝐡𝐚𝐥𝐥𝐨𝐰𝐞𝐞𝐧限定😂面頭放上一片香脆巴馬火腿薄片,西蘭花湯香甜🥦 ✰ 𝟏款咖哩飯 濃香牛肉野菌咖哩飯 ➤ 咖哩香甜且帶點微辣,加入紅酒以及黑巧克力嘅咖哩醬汁豐厚濃郁🍛,牛肋條以紅酒醃製過,筋位熬煮到軟腍,醬汁頗多🐂 ✰ 𝟐款小菜 番茄菠菜芝士雞肉卷 ➤ 嫩滑嘅雞上髀肉包裹住菠菜以及芝士粒,香煎過嘅雞肉卷表面帶有少許蒜香味🧄,配上濃郁香甜嘅番茄蓉更為開胃🍅 油揚豆腐黑豚薑汁燒 ➤ 調味甜甜地,配料有薄切豚肉,其自身帶有少許脂肪,食落完全唔會覺得韌!另外油揚豆腐吸收曬醬汁精華都好入味😆 -✰ 𝟏個日本米飯 口感圓潤、米飯香軟可口,配合埋醬汁非常搭
✤ 限定二人前|$𝟏𝟕𝟖
𝟐款湯/𝟏款咖哩飯/𝟐款小菜/𝟏個日本米飯/𝟐款飲品

✰ 𝟐款湯

✰ 𝟏款咖哩飯

✰ 𝟐款小菜

✰ 𝟏個日本米飯
口感圓潤、米飯香軟可口,配合埋醬汁非常搭配!
✰ 𝟐款飲品
蜜桃紅茶 ➤ 店員直接從雪櫃拿出,味道少甜,帶點蜜桃糖醬味道,茶味清淡🍑
玄米清茶 ➤ 同樣係店員直接從雪櫃拿出,此為無糖配方🍵、醇厚甘香。
1K
今日喺中環食個方便快捷嘅午餐☀️ 見到呢間日式嘅外賣店好有特色🇯🇵 一汁一菜顧名思義主打一個湯配上一個小菜🤪雖然料理簡單但係好有日本家庭式嘅感覺🏠難得係咁繁忙嘅中環都食到溫暖嘅滋味🔥⭐️ 一汁一菜和牛羅宋湯 🍅番茄味道超級新鮮同濃郁❤️ 味道比起傳統俄式羅宋湯溫和👍🏻 食到淡淡蔬菜好健康🥬 仲有好足料嘅和牛煲完湯都好嫩🥩⭐️ 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 🍲本身粟米香甜🌽 配埋豆奶令個湯多一份香滑🍼入口即溶⭐️ 濃香牛肉野菌咖喱飯 🍛咖喱味夠香濃充滿濃濃香料味🌶 撈飯一流但絕對唔會太重口味🫶🏼⭐️ 蕃茄菠菜芝士雞肉卷 🐔 一啖咬到晒蕃茄菠菜同芝士好有驚喜💕 整體作為主菜不錯又唔會膩
一汁一菜和牛羅宋湯

⭐️ 一汁一菜和牛羅宋湯 🍅

⭐️ 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 🍲
本身粟米香甜🌽 配埋豆奶令個湯多一份香滑🍼入口即溶

⭐️ 濃香牛肉野菌咖喱飯 🍛

⭐️ 蕃茄菠菜芝士雞肉卷 🐔
一汁一菜和牛羅宋湯
2022-11-07 111 浏览
I got a takeaway French lobster soup from Ichijuissai from Central Market and it was disappointing to say the least. You get some pieces of lobster on top but the soup base is a tasteless congealed mess. There is no depth in flavour. There is a lot of thickening starch but not a lot else. I had high hopes for this soup but it simply left a bland taste in the mouth. This could so easily have been a different review had they bothered to cook the broth with lobster and prawn shells for a couple of hours, and mixed some meat in the broth. Instead you get a few shreds of lobster and the rest of the pot, factory made warm liquid. I won’t be trying the other soups.
French style lobster  bisque
2022-11-07
5 分钟 (外卖自取)
午餐
French style lobster  bisque
2022-11-02 1490 浏览
作為一個OL食lunch要飽肚又要唔肥又要營養豐富,都唔係咁容易搵到啱嘅選擇🤣🤣中環街市自從開幕之後有條食街,進駐咗唔同類型嘅外賣食肆,其中一間就係主打日式便當嘅一汁一菜,另外係觀塘、旺角、尖沙咀同銅鑼灣都有分店,啱晒上班一族😏佢哋嘅套餐有湯、一品料理、飯/麵包/沙律,每款湯都係好足料,夠晒飽肚🤰🏻另外仲有日式咖喱飯添。$69起一個套餐,係中環嚟講價錢都幾合理!今次我就試咗兩款湯+一品料理嘅套餐。花菜巴馬火腿濃湯西蘭花濃湯好creamy,而且無草青味👍🏻入面有超多大大粒又粉嘅薯仔粒,勁飽肚,仲有巴馬火腿增添鹹香感覺,幾好飲😋法式龍蝦濃湯食西餐我都好鍾意飲龍蝦湯🥳🥳呢度嘅龍蝦湯質感好rich,海鮮味勁濃郁,仲會食到啲幾彈牙嘅龍蝦粒😛番茄菠菜芝士雞肉卷雞肉配菠菜芝士,啖啖肉,配番茄醬酸酸甜甜幾唔錯😗油揚豆腐黑豚薑汁燒黑豚肉無乜肥膏但肉質唔會乾柴,有唔少洋蔥等,調味唔會太重,感覺幾健康。人均消費:$75推介指數(10分為滿分):8分

花菜巴馬火腿濃湯

法式龍蝦濃湯

番茄菠菜芝士雞肉卷
雞肉配菠菜芝士,啖啖肉,配番茄醬酸酸甜甜幾唔錯😗

油揚豆腐黑豚薑汁燒

人均消費:$75
推介指數(10分為滿分):8分
2022-11-02
2022-10-28 99 浏览
買左龍蝦湯同咖喱飯外賣做午餐☺️中環食飯時間周圍都好多人要等位叫外賣最方便快捷推薦呢個👍🏻龍蝦湯唔會好咸,湯底香濃鮮甜,蝦肉彈牙,真係好有驚喜😜牛肉野菌咖喱飯味道甜甜地,日式咖喱比較濃,配料好豐富,牛肉都幾唸☺️呢2樣野食真係外賣之選👏🏻👏🏻

買左龍蝦湯同咖喱飯外賣做午餐☺️
中環食飯時間周圍都好多人要等位
叫外賣最方便快捷

牛肉野菌咖喱飯
味道甜甜地,日式咖喱比較濃,配料好豐富,牛肉都幾唸☺️

呢2樣野食真係外賣之選👏🏻👏🏻
2022-10-12 170 浏览
之前喺中環返工成日見ichijuissa 好多人排隊,今日我由香港仔出返黎咁岩有個站喺中環街巿,就順道買晚餐返屋企❤️我見佢有提供二人前套餐,包括二個湯品,一客咖哩飯,二客小菜同二杯飲品,都只係$178!北海道產甜粟米雞肉豆乳湯好濃郁好滑,有西蘭花雞肉同粟米🌽粒,都幾飽肚架!意大利產蕃茄蔬菜濃湯配温泉蛋有點似羅宋湯,亮點在溫泉蛋♨️原來咁樣加落去都幾好食😋蕃茄菠菜芝士雞肉卷其實個配搭已經係好食之選❤️雞肉扎實口感幾好🥰油揚豆腐黑豚薑燒汁正常發揮但份量算多!温達盧豚肉咖哩飯(新品)推薦大家叫這個試下!好有日本風味🥰豚肉都有好幾件,個咖哩好好餸飯👍🏻飲品我要左凍蜜桃紅茶同玄米茶配咖哩都不錯* 我好喜歡佢地外賣包裝,簡約又安全👍🏻包裝好細心

北海道產甜粟米雞肉豆乳湯
好濃郁好滑,有西蘭花雞肉同粟米🌽粒,都幾飽肚架!

意大利產蕃茄蔬菜濃湯配温泉蛋
有點似羅宋湯,亮點在溫泉蛋♨️
原來咁樣加落去都幾好食😋

其實個配搭已經係好食之選❤️雞肉扎實口感幾好🥰

油揚豆腐黑豚薑燒汁
正常發揮但份量算多!

温達盧豚肉咖哩飯(新品)

飲品我要左凍蜜桃紅茶同玄米茶配咖哩都不錯

* 我好喜歡佢地外賣包裝,簡約又安全👍🏻包裝好細心
2022-10-11
  • 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯
主打日式住家飯菜 有不同湯品配上小菜/咖喱飯🥣 近日天氣漸涼 就想飲碗熱湯暖身😚———————————————————————🐕 湯 + 咖喱飯($89+$20加一品料理)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🥣 意大利產蕃茄蔬菜濃湯它是那種偏酸且開胃的羅宋湯 🥫入面幾多碎碎蔬菜料 幾足料配埋嘅温泉蛋幾滑溜🥚就算外賣拎到翻去都仲未熟透🤤🍛和風蕃茄雞肉咖喱飯呢個又幾好食喎💕咖喱唔辣反而偏甜煮得稠杰 包覆顆顆飯粒 混和一體選用日本米更是綿上添花🍚米飯渾圓Q彈有勁度 👍👍加上咖喱的油分添香令這咖喱飯比一般咖喱店還好吃🤤🐔蕃茄芝士菠菜雞肉卷一碟有三卷這雞肉卷比咖喱飯的雞嫩有點像中式點心的蒸雞芝士菠菜餡則有點似KFC的白汁作為配菜 是一個補充蛋白質的健康之選———————————————————————🐕北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯($39)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯這個似粟米忌廉湯🌽豆乳香在後調才緩緩滲出味道不會好奶 也不會膩質地厚重 比蕃茄蔬菜濃湯濃稠很多配飯吃也挺夾的😝———————————————————————
🐕 湯 + 咖喱飯($89+$20加一品料理)🐕

味道不會好奶 也不會膩
質地厚重 比蕃茄蔬菜濃湯濃稠很多
配飯吃也挺夾的😝
2022-10-03 122 浏览
🔖簡約和風輕食。中環街市2樓有好幾間小型食肆,呢間係其中一間,分店只做外賣,堂食要旺角尖沙咀分店先有啊。因為以一個湯一個主食既飲食哲學提供選擇,所以款式唔多。主食選擇唔多,但係湯就有6款😆,梗有一個岩心水。🍽限定二人前$178包括左兩個湯、兩杯飲品、一個咖喱飯、一個白飯、兩個小食⋯其實都幾豐富。+10轉左龍蝦湯,龍蝦湯都算足料,大約有3至4舊蝦肉,口感濃稠,幾好飲的。就算外賣左打返開賣相都好靚。日式咖喱都唔錯,甜甜地,配料有蘿蔔係入面,份量都ok,成大碗。兩個小食味道正常,無太大特別。飲品正常(佢地既凍飲係雪凍個隻凍,無冰的,岩哂我)飲品會用紙盒包裝定位,方便顧客提取。💡整體食物質素幾好,最鍾意個龍蝦湯!外賣既話呢個價錢偏高?但相比返同類型日式料理黎講又好似差唔多hahahha 不過起碼比呢個價位食既野都有d質素!加上包裝都有誠意。係正評!

🍽限定二人前$178

2022-09-19 126 浏览
好鍾意中環街市呢間一汁一菜,好味之餘又抵食🥰 lunch time 最鍾意買佢嘅套餐返Office慢慢嘆😎 🌟湯+咖喱飯set $119 呢個日式咖喱好香濃,我叫咗牛肉咖喱,配埋日本珍珠米一齊食,好幸福嘅感覺🥰🌟法式龍蝦濃湯🦞呢個湯超推介😍龍蝦湯好香濃,但係一啲都唔死咸,龍蝦肉最少有4、5塊,呢樣真係好有驚喜😋🌟五彩野菜濃豆腐拌 (+$25)呢個小食又係好味,調味得宜,啱啱好平衡左咖喱嘅濃味😋🌟蕃茄菠菜芝士雞肉卷 (+$20)呢個小食好推介,雞肉卷超嫩滑👍👍

🌟湯+咖喱飯set $119

🌟法式龍蝦濃湯🦞

🌟五彩野菜濃豆腐拌 (+$25)
呢個小食又係好味,調味得宜,啱啱好平衡左咖喱嘅濃味😋

🌟蕃茄菠菜芝士雞肉卷 (+$20)
呢個小食好推介,雞肉卷超嫩滑👍👍

2022-09-16
  • 法式龍蝦濃湯
2022-09-13 85 浏览
咖哩牛腩同北海道豆乳湯叫做幾好味,其餘兩個小菜雞肉卷同黑豚薑汁就一般,味道偏淡,飯份糧唔多,男士未必飽,杯飲品玄米茶亦都好淡而無味,整體有啲失望,並非評語寫得咁好。
2022-09-13
15 分钟 (外卖自取)
用餐优惠
優惠券
  • 濃香牛肉野菌咖喱飯
  • 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯
湯品選擇雖然不多,但款款精美好味,除去味精,只有海鮮帶出的真鮮味,蝦肉軟身彈牙,湯不張口不糊口,味香滑而濃郁,加上所有一飯一餸也是精心而製,難以想像香港竟有如此質素高的食品。值得一讚
2022-08-14 99 浏览
依排返工成日落雨🥺 所以買外賣返公司食先係最叻叻豬嘅做法😆 喺中環街市入面🥰 唔洗淋到雨就返到公司✌🏻湯+咖喱飯🍛 ($89)我叫左一汁一菜和牛羅宋湯🍅 同埋和風蕃茄雞肉咖喱飯🍛 羅宋湯味道好濃郁😍 入面有好多唔同蔬菜🍅🧅🥕 和牛粒粒有咬口🥰 如果辣味再小小就更加好啦😎咖喱唔會好辣👍🏻 因為有蕃茄🍅 酸酸地中和返🥰 雞肉夠淋身入味😍 仲係用日本珍珠米🍚油揚豆腐黑豚薑汁燒🐖(跟餐加$20)豚肉係半肥瘦😆 食落唔會韌👍🏻 配埋其他唔同蔬菜配料🥕🧅 豆腐好入味好好食😋野菜沙律杯🥗 (跟餐加$10)沙律杯夠曬fresh🌿 仲有奇異果🥝蜜桃紅茶🍑 (跟餐加$10)蜜桃味濃郁🍑 但唔好甜既我就覺得甜左小小

湯+咖喱飯🍛 ($89)
我叫左一汁一菜和牛羅宋湯🍅 同埋和風蕃茄雞肉咖喱飯🍛

油揚豆腐黑豚薑汁燒🐖(跟餐加$20)

野菜沙律杯🥗 (跟餐加$10)
沙律杯夠曬fresh🌿 仲有奇異果🥝

蜜桃紅茶🍑 (跟餐加$10)
蜜桃味濃郁🍑 但唔好甜既我就覺得甜左小小
2022-08-11
午餐
  • 油揚豆腐黑豚薑汁燒
2022-08-13 81 浏览
上次係中環街市見到咁多特色小店 除左試左HAND3AG仲食左一汁一菜~一汁一菜係日本料理中最簡單既組合~即係一碟醬菜 一碗飯同一碗湯~濃香牛肉野菌咖喱飯🍛係日式咖哩帶微微辣味~裡面有野菌同4大舊牛肉牛肉都煮得好夠時間 食落肉質都幾軟身😋飯係日本米 粒粒分明 好有咬口意大利產蕃茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)🥚飲落有啲似羅宋湯 有好多蔬菜係裡面 啖啖都係料 仲有隻溫泉蛋勁流心😋油揚豆腐黑豚薑汁燒配白飯🐖帶少少薑汁味唔會太搶 仍然食油揚同豚肉既甜味💛北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯🌽粟米湯一般都係跟忌廉去煮湯 原來用豆乳都幾夾 飲落清爽啲無咁油膩既感覺😋幾有日本家庭菜feel 食飯既時候有碗湯 暖下胃先 感覺真係好幸福😊

濃香牛肉野菌咖喱飯🍛
係日式咖哩帶微微辣味~
裡面有野菌同4大舊牛肉
牛肉都煮得好夠時間 食落肉質都幾軟身😋