2023-06-29 1347 浏览
一汁一菜是一家位於中環街市的小吃店,以提供簡單而美味的一碗湯和一道菜而聞名。談談他們的湯。一汁一菜的湯非常特別,每天提供不同的口味選擇。無論是豬骨湯、雞湯還是素湯,它們都帶有濃郁的湯底味道,並搭配著新鮮的蔬菜和肉類。我試了他們的豬骨湯,湯底濃郁,肉質鮮嫩,非常美味。湯的份量也很足夠,讓人能夠享受到滿滿的滋味。除了湯,一汁一菜還提供了一道菜。這道菜每天也有不同的選擇,包括肉類、海鮮和蔬菜等等。我試了他們的炒豆芽,豆芽鮮嫩多汁,炒得剛剛好,保持了蔬菜的原汁原味。他們的菜品質量很高,每一道菜都有著獨特的風味和口感。此外,一汁一菜的環境也非常舒適。雖然這是一家小吃店,但他們的座位安排得很整齊,並提供乾淨舒適的用餐空間。此外,他們的服務態度也非常好。店內的員工總是熱情友善,樂於回答問題和提供建議。他們的迅速高效讓用餐體驗更加愉快。

2023-06-12
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
2023-06-15 783 浏览
一汁一葉 ICHIJUISSAI🍚🍲今日又到中環街市搵食 試試一汁一菜 ICHIJUISSAI。 非常有日本簡約味道的食店 (之前在IG見到 已被他的post吸引 HaHa)作為Lunch外賣。先被packaging留下第一美好印象 -- 簡潔精美 GooD👍🏻打開飯盒 是典型日式和牛燒汁漢堡扒 還有野菌 配上自家製醬汁。 味道正常 野菌帶鮮味。還order了“8種蔬豕肉味噌湯 (午市限定)。整體印象良好 中環街市簡食之選☺️
一汁一葉 ICHIJUISSAI🍚🍲

還order了“8種蔬豕肉味噌湯 (午市限定)。

整體印象良好 中環街市簡食之選☺️
2023-05-17 618 浏览
在雨天時,最讓人開心的事情之一就是能夠一邊看著窗外的雨點,一邊享受熱騰騰的濃郁咖喱飯。因此,今天和同事一行四人決定買一汁一菜的外賣當午餐。這家店一向以食物的質素見稱。可是,今天他們的午餐卻讓我們十分失望。咖喱汁不再濃郁(略嫌太油膩),南蠻雞扒好嚡太乾,甚至連湯的份量也比平常少(頗多)。我們由中環街市開張至今一直都有支持一汁一菜,十分欣賞它的對食物的堅持,今天的竟然吃到這樣的午餐真的讓擁躉們十分失望⋯
2023-05-17
外卖自取
◤ɪᴄʜɪᴊᴜɪssᴀɪ一汁一菜◢出外用餐 又不想吃得太ʜᴇᴀᴠʏ可考慮一下這間日式簡約料理✧✦他們主打一湯品+一主菜的餐點使用日本產米◦◝▯✫❥ 限定二人前 $178可選湯品x 𝟸、小菜x 𝟸、飲品x 𝟸咖喱飯x𝟷、日本米飯x𝟷🝮法式龍蝦濃湯(+$𝟷𝟶)🝮北海道野菜薏米濃湯(+$𝟷𝟶)湯品份量十足 龍蝦濃湯味道濃郁野菜薏米則較為清新🝮濃香牛肉野菌咖喱飯這款咖喱飯很推薦⚘牛肉煮得非常軟稔 咖喱味道香濃而不辣是撈飯絕配呢˶⚈Ɛ⚈˵🝮番茄菠菜芝士雞肉卷🝮油揚豆腐黑豚薑汁燒兩款小菜對比 我認為雞肉卷較吸引〃雞肉嫩滑之餘 味道可口 酸酸甜甜夠開胃一次過ᴋ.ᴏ三件也沒有問題而豚肉就正常發揮 驚喜感沒那麼大🝮蜜桃紅茶◊◟◦中環街市店分店不是餐廳形式,購買完畢後可選擇到地下有檯櫈位置進食。
◤ɪᴄʜɪᴊᴜɪssᴀɪ一汁一菜◢
出外用餐 又不想吃得太ʜᴇᴀᴠʏ
可考慮一下這間日式簡約料理✧✦
他們主打一湯品+一主菜的餐點
使用日本產米◦◝▯✫

❥ 限定二人前 $178
可選湯品x 𝟸、小菜x 𝟸、飲品x 𝟸
咖喱飯x𝟷、日本米飯x𝟷

🝮法式龍蝦濃湯(+$𝟷𝟶)
🝮北海道野菜薏米濃湯(+$𝟷𝟶)
湯品份量十足 龍蝦濃湯味道濃郁

一次過ᴋ.ᴏ三件也沒有問題
而豚肉就正常發揮 驚喜感沒那麼大

🝮蜜桃紅茶

2023-04-22 368 浏览
🥔「一汁一菜都好好味😋」平日番工lunch都會過中環街市搵野食,呢間鋪好方便大家買個外賣番去office。佢有各種湯、主菜同小菜嘅set 自己配搭,每日唔同食勻晒佢都得呀😆🌕 法式龍蝦濃湯暖粒粒又好香濃,佢個湯唔係好稀果種,入面仲有龍蝦仔嘅肉,飲落好滿足👍🏻🌕 濃香牛肉野菌咖喱呢個係我每次必嗌嘅餸!佢真係好好食,就咁聞都已經好香,牛肉燜都好軟,啲咖哩入面仲有菇同蘿蔔好多料,用黎撈飯真係冇得頂,食完係想加飯果種👍🏻🌖 白本帆立貝大根豆乳濃湯好香好滑,比起龍蝦湯佢就比較淡味啲。岩晒想飲個熱湯但又想清啲嘅朋友仔👍🏻🌖 南蠻風味雞扒配北海道蟹膏蟹肉味噌飯雞肉比較扎實,好入味,但份量唔算多。個蟹膏飯好正,配埋紫蘇葉簡直係perfect match! 建議大家可以升級做呢個飯👍🏻#hea4foodhk @hea4_food
🥔「一汁一菜都好好味😋」

🌕 法式龍蝦濃湯

🌕 濃香牛肉野菌咖喱

🌖 白本帆立貝大根豆乳濃湯

🌖 南蠻風味雞扒配北海道蟹膏蟹肉味噌飯

#hea4foodhk @hea4_food
懶人之選,唔知有無人同我一樣都好仲鐘意飲湯。有時想輕食午餐,可以簡單買個飯團加碗湯。中湯未必夾!? 可以考慮下日式西湯,以下呢間質素好唔錯。.☀︎︎ 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 $39健康之選,不像坊間罐頭粟米湯太鹹太濃味,相對地較清淡,會食到較重甜粟米票味,內有不少雞肉。☀︎︎ 法式龍蝦濃湯 $49很高質!好多小龍蝦,食左好多啖都仲有,龍蝦味道非常濃郁,甚至好比部分西餐廳內的龍蝦湯。☀︎︎ 一汁一菜和牛羅宋湯 $49羅宋湯酸味較重,個人表示喜歡,不過發現湯內有檸檬片一角!? 無傷大雅的,純粹有點有趣。牛係幾淋嘅,都幾好味,如果多一至兩件會更好。☀︎︎ 石窯麵包 特意多點個麵包沾湯食,到手時還是熱辣辣的,加分。質感實在的石窯包 ,沾湯食好好,不會鬆散淋晒,相信都要有考慮過的細心位。
☀︎︎ 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 $39

☀︎︎ 法式龍蝦濃湯 $49
法式龍蝦濃湯

☀︎︎ 一汁一菜和牛羅宋湯 $49
一汁一菜和牛羅宋湯

☀︎︎ 石窯麵包
法式龍蝦濃湯
一汁一菜和牛羅宋湯
❤️中環·一汁一菜❤️唔知大家有冇留意日本人嘅飯菜特別細緻一係就顏色好豐富 一係就營養好均衡今次呢間日系簡約輕食外賣店非常合乎對日式料理嘅標準一餐有齊湯汁+一品料理+飯/包/沙律🥗今次叫咗兩個套餐🌈意大利產蕃茄蔬菜濃湯配溫泉蛋+ 蕃茄菠菜芝士雞肉卷+日本米飯🍚 $69非常濃郁又足料夠味嘅蕃茄濃湯湯汁厚實 滿滿嘅蔬菜🥬+新鮮蕃茄蓉溫泉蛋預先已打入湯內 為個湯加多個層次外賣拎到返屋企打開仲係流心狀態 雞肉卷🫔估唔到好好食👍🏻一大舊雞肉內包實晒芝士夾心+菠菜非常易入口 雞肉滑嫩飽滿 我覺得呢個料理無論熱食涷食都好得🤤🌈一汁一菜和牛羅宋湯+ 油揚豆腐黑豚薑汁燒+石窯麵包🥯 $79作為主心骨皇牌主打嘅和牛羅宋湯和牛肉味濃唔會韌但有嚼勁配搭薯仔🥔/洋蔥🧅/胡蘿蔔🥕/檸檬片🍋酸甜嘅味道撈飯一流 而且營養均衡又清新油揚豆腐黑豚燒吸晒啲惹味燒醬汁日本人成日都會煮嚟做家常菜黑豚肉薄切 包埋啲配料就無敵椰菜+胡蘿蔔絲🥕平衡返甜膩口感👍🏻呢個套餐冇配飯揀咗麵包續少續少撕開點住啲湯汁食冇食白飯咁大負擔之餘都夠飽肚🤪🤪
❤️中環·一汁一菜❤️

續少續少撕開點住啲湯汁食
冇食白飯咁大負擔之餘都夠飽肚🤪🤪

2023-03-16
等候时间
8 分钟 (外卖自取)
2023-03-04 239 浏览
個二人餐真係好抵食!之前都係同同事一人叫一份,口痕叫左個二人餐完全食到返工會恰眼訓😹湯2碗咖喱1個飯 2碗小菜 2個飲品 2杯真係好多😹湯好飲既就粟米雞肉;牛肉咖喱,好好食!;黑豚薑汁燒都好食!不過咁講,每次見到好多個杯就覺得好唔環保😹,不過真係好抵好食!

湯2碗
咖喱1個
飯 2碗
小菜 2個
飲品 2杯

真係好多😹
湯好飲既就粟米雞肉;牛肉咖喱,好好食!;黑豚薑汁燒都好食!

2023-03-01 218 浏览
二人餐 $178🥣北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯真係濃湯到不得了😍超香甜粟米🌽🥣意大利產番茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)清新蕃茄蔬菜濃湯🍅 吉穿埋溫泉蛋🍳湯味的鮮甜昇華🆙🆙和風番茄雞肉咖喱飯 + 日本米飯🍚唔好以為紅色就唔係咖喱飯啊🥘咖喱味極重而且帶有辣味🌶雞肉分量充足,食完好飽😚😚番茄菠菜芝士雞肉卷🍴一咬落去好大陣菠菜味,而且雞肉卷內有大大粒芝士🧀油揚豆腐黑豚薑汁燒🍴豆腐索哂啲汁,超入味👍🏻 豚肉十分嫩滑凍玄米茶 x 2
二人餐 $178
二人餐

🥣北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯
真係濃湯到不得了😍超香甜粟米🌽
🥣意大利產番茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)
清新蕃茄蔬菜濃湯🍅 吉穿埋溫泉蛋🍳湯味的鮮甜昇華🆙🆙
意大利產番茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)

和風番茄雞肉咖喱飯 + 日本米飯
和風番茄雞肉咖喱飯

番茄菠菜芝士雞肉卷
🍴一咬落去好大陣菠菜味,而且雞肉卷內有大大粒芝士🧀

油揚豆腐黑豚薑汁燒
🍴豆腐索哂啲汁,超入味👍🏻 豚肉十分嫩滑

凍玄米茶 x 2

二人餐
意大利產番茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)
和風番茄雞肉咖喱飯
2023-02-28 132 浏览
番工攰到隻屐咁,有時真係想簡單咁食到一份溫暖又好食嘅食物就夠,或者今日要介紹嘅餐廳幫到大家,呢間外賣店位於中環街市嘅食街,鐘意拎番公司、屋企食又得,企/坐係中環街市食又得😋👦🏻叫左二人餐,揀左和牛羅宋湯、甜粟雞肉豆乳濃湯、牛肉野菌咖哩飯、番茄菠菜芝士雞肉卷、油揚豆腐薑汁豚肉燒、蜜桃紅茶,二人餐黎講無論價錢定份量都好足夠,而且賣相都好正,好日式簡約風☺️味道方面都好好食,啲湯好濃厚、羅宋湯嘅牛肉塊都俾得唔少豆乳湯呢,鐘意飲粟米濃湯嘅朋友仔一定會好鐘意牛肉咖哩飯係日式咖哩味,撈飯一流;兩個主食都好食;最後嘅蜜桃紅茶一定要試,微甜嘅味道再加蜜桃香,好好飲🤤評分:7 / 10

味道方面都好好食,啲湯好濃厚、羅宋湯嘅牛肉塊都俾得唔少

豆乳湯呢,鐘意飲粟米濃湯嘅朋友仔一定會好鐘意

評分:7 / 10
  • 濃香牛肉野菌咖喱飯
  • 蕃茄菠菜芝士雞肉卷
  • 一汁一菜和牛羅宋湯
  • 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯
2023-02-22 147 浏览
呢間餐廳係主打日式簡約輕食以一碗湯配一個主食為套餐餐廳有4間分店 留意得旺角有堂食.🌟套餐(💰$69)法式龍蝦濃湯 質地幾濃厚 入面有啲龍蝦肉🦞番茄菠菜芝士雞肉卷 幾嫩滑 配埋番茄汁 幾開胃🍅主食揀咗要日本米飯 另外可以揀沙律/石窯麵包.🌟套餐(💰$79)北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 幾香濃🌽仲有啲雞肉粒🐓西蘭花🥦紅蘿蔔🥕油揚豆腐黑䐁薑汁燒 食落幾入味🐷野菜沙律杯 有車厘茄 生菜 青瓜絲 甘筍 紫椰菜同奇異果 食落幾fresh🥗
呢間餐廳係主打日式簡約輕食
以一碗湯配一個主食為套餐
餐廳有4間分店 留意得旺角有堂食
🌟套餐(💰$69)
法式龍蝦濃湯 質地幾濃厚 入面有啲龍蝦肉🦞
番茄菠菜芝士雞肉卷 幾嫩滑 配埋番茄汁 幾開胃🍅
主食揀咗要日本米飯 另外可以揀沙律/石窯麵包
🌟套餐(💰$79)
北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 幾香濃🌽
仲有啲雞肉粒🐓西蘭花🥦紅蘿蔔🥕
油揚豆腐黑䐁薑汁燒 食落幾入味🐷
野菜沙律杯 有車厘茄 生菜 青瓜絲
甘筍 紫椰菜同奇異果 食落幾fresh🥗
2023-02-20 115 浏览
平時想食得健康啲就會揀ICHIJUISSAI 因為佢健康得黎選擇好多😻有湯 有餸 有飯 有麵包 仲有沙律🫢完全係可以跟心情揀食咩🦭限定二人前 $178(湯x2 + 咖喱飯 + 日本米飯 + 一品料理 x2 + 飲品 x2)1️⃣一汁一菜和牛羅宋湯 +$10好香濃既蕃茄味 味道酸甜😛入面除咗有好多蔬菜之外 仲有大大舊和牛2️⃣法式龍蝦濃湯 +$10質地超濃厚🫣入面有好多小龍蝦🦞香甜既龍蝦味配白飯食就啱晒🥳3️⃣濃香牛肉野菌咖喱飯完全估唔到原來入面有咁多餸 有幾舊牛肉 而且煮到好軟熟😛仲有大量菇菇 可以中和返濃郁嘅咖喱味4️⃣番茄菠菜芝士雞肉卷雞肉包住菠菜同芝士 最出色係搭配蕃茄汁令味道層次更豐富🥰 有protein之餘仲可以達到營養均衡😛5️⃣油揚豆腐黑豚薑汁燒豆腐吸收晒啲薑汁😇雖然話係薑汁 但薑辣味幾乎沒有 唔鍾意薑味嘅我都接受到😎📍 一汁一菜中環皇后大道中93號中環街市2樓243號舖

🦭限定二人前 $178

5️⃣油揚豆腐黑豚薑汁燒

📍 一汁一菜
中環皇后大道中93號中環街市2樓243號舖
2023-02-13 116 浏览
星期五放工唔想煮飯,所以決定去咗中環街市呢間 一汁一菜試吓。因為見到佢有湯、又有老公鍾意食嘅咖喱飯 🍛,仲有小食😋餐牌好精簡,亦有套餐可以揀,好啱有選擇困難嘅我😂今次揀左兩個一人前,佢地亦有2人餐可以選擇💁🏻‍♀️❤︎•-----•❤︎ •-----•❤︎ •-----•❤︎ •-----•❤︎🍛🥣咖喱飯+湯套餐HK$89揀咗濃香🐮牛肉野菌咖喱飯同埋法式龍蝦🦞濃湯😀 牛肉好淋,咖喱汁有少少辣,撈飯一流,仲要係日本米👍🏻 龍蝦湯好creamy亦好濃郁,飲完大滿足🥗🥣一品料理+湯+飯套餐 $69(飯可轉沙律或麵包)Keep fit 中嘅我揀左蕃茄菠菜芝士雞肉卷、花菜巴馬火腿濃湯配野菜沙律杯😊 雞肉包住芝士同菠菜配以蕃茄醬好開胃🍅 花菜湯即係西蘭花濃湯,一樣咁creamy亦清甜,配巴馬火腿同薯仔粒,夠晒口感🥦 沙律杯好正,唔好睇佢細細杯,入邊有蕃茄仔、生菜、青瓜絲、羅白絲、紫椰菜、仲有奇異果片 🥝 好fresh ,本人好喜歡 💕中環街市呢間分店只限外賣,其他分店喺朗豪坊、觀塘、銅鑼灣,有啲仲可以堂食㗎😊 大家可以試吓❤︎ •-----•❤︎ •-----•❤︎ •-----• ❤︎ •-----• 🍛一汁一菜

餐牌好精簡,亦有套餐可以揀,好啱有選擇困難嘅我😂

今次揀左兩個一人前,佢地亦有2人餐可以選擇💁🏻‍♀️

🍛🥣咖喱飯+湯套餐HK$89

🥗🥣一品料理+湯+飯套餐 $69
(飯可轉沙律或麵包)

🍛一汁一菜 𝑰𝑪𝑯𝑰𝑱𝑼𝑰𝑺𝑺𝑨𝑰
📍中環街市2樓243號舖
☎️ 9839 9480
2023-02-09 118 浏览
同朋友係中環街市行街,見到有好多可以takeaway嘅食物,選擇多又方便,我諗附近嘅OL買lunch又多左好多選擇🤣🍴套餐 $69覺得佢哋嘅套餐都好抵食,朋友揀咗北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯,粟米味好香,湯飲落好濃稠好足料!小食朋友就揀咗番茄菠菜芝士雞肉卷,餡料豐富,同日本米飯一齊食好飽肚!🍴套餐 $79我今次嗌咗法式龍蝦濃湯~覺得佢哋湯都好大份,暖暖地飲落好暖胃,味道亦好濃郁。小食就揀咗五彩野菜濃豆腐拌,好健康!💰$148

🍴套餐 $69

🍴套餐 $79

💰$148
📍中環街市分店只供外賣🥡旺角同尖沙咀分店先有堂食🍽店舖走日本無印簡約風🌿不論店面或外賣包裝設計都十分簡潔清新😽✨主打日式濃湯🥣同日式小菜(一品料理)🥰啱哂中意日系風同注重健康嘅人士~。湯+一品料理+日本米飯🍚套餐 $69🔸花菜巴馬火腿濃湯 7.5/10面頭放上一片巴馬火腿薄片, 湯內都有數片火腿絲😋入面有4-5舊薯仔🥔仲食到薯仔蓉~😍🥦西蘭花湯香甜濃郁 💯營養均衡✔️有齊澱粉✔️纖維✔️蛋白質~👧🏻如果喺減肥較細食嘅女仔, 想食light d/作為輕食, 一碗湯就夠哂了🥳🔸蕃茄菠菜芝士雞肉卷🍅 6.5/10一盒有3件用上雞脾位🍗, 肉質嫩滑, 口感扎實😙中間釀咗芝士粒🧀+菠菜🥬配上酸酸甜甜嘅蕃茄汁🥫, 十分開胃, 餸飯一流🤪🔸五彩野菜濃豆腐拌🌈 7/10➕$20追加咗個小菜豆腐拌係涼拌菜✅油揚豆腐, 菠菜🥬, 紅蘿蔔🥕, 蒟蒻切絲,本菇🍄配搭麻油, 簡單好味~🥰🔸和風蕃茄雞肉咖喱飯🍛 $59 6/10🍅蕃茄中和返微辛辣嘅咖喱雞肉肉質比雞卷略為嚡口🙈, 份量有3-4件左右✔️2片炸蓮藕片✔️採用日本珍珠米🍚米飯Q彈有勁度☺️
📍中環街市分店只供外賣🥡
旺角同尖沙咀分店先有堂食🍽
店舖走日本無印簡約風🌿
不論店面或外賣包裝設計都十分簡潔清新😽
✨主打日式濃湯🥣同日式小菜(一品料理)
🥰啱哂中意日系風同注重健康嘅人士~

。湯+一品料理+日本米飯🍚套餐 $69

🔸花菜巴馬火腿濃湯 7.5/10
面頭放上一片巴馬火腿薄片,
湯內都有數片火腿絲😋
入面有4-5舊薯仔🥔仲食到薯仔蓉~😍
🥦西蘭花湯香甜濃郁
💯營養均衡✔️有齊澱粉✔️纖維✔️蛋白質~
👧🏻如果喺減肥較細食嘅女仔,
想食light d/作為輕食, 一碗湯就夠哂了🥳
🔸蕃茄菠菜芝士雞肉卷🍅 6.5/10
一盒有3件
用上雞脾位🍗, 肉質嫩滑, 口感扎實😙
中間釀咗芝士粒🧀+菠菜🥬
配上酸酸甜甜嘅蕃茄汁🥫,
十分開胃, 餸飯一流🤪

🔸五彩野菜濃豆腐拌🌈 7/10
➕$20追加咗個小菜
豆腐拌係涼拌菜
✅油揚豆腐, 菠菜🥬, 紅蘿蔔🥕, 蒟蒻切絲,本菇🍄
配搭麻油, 簡單好味~🥰

🔸和風蕃茄雞肉咖喱飯🍛 $59 6/10
🍅蕃茄中和返微辛辣嘅咖喱