2019-01-24 343 浏览
一班好友聚會,最愛就是食火窩,大家一邊食一邊吹水就最爽,今次就聽住石門附近既朋友推薦來試一試新開既火鍋店「一樂小鍋」!位置就好方便,石門站隔離一出既商場裡面,在商場下面剛好又收到傳單,大大隻字寫住堅持不落味精!那就一於試試啦!湯底就選佢地既聲稱不落味精既精心熬製湯底,很清甜!完全唔似出面又重味精又濃味既火鍋湯底,我地今晚主打海鮮,食材方面真係要比讚!選擇好多又夠新鮮!仲要全部洗得好乾淨!除左海鮮,我地當然再追加一些丸、水餃、豬牛之類!水餃餡料勁多又好味,原來聽侍應講係老闆每日親手包。牛及豬肉都真心好食!如無記錯,豬仲要係西班牙豬肉,勁有肉味!食到尾聲,老闆仲即席用湯底煮埋個靚粥比我地食!將全晚食材既精華濃縮曬係碗粥裡面!真係勁好食!好鮮味!完全唔係用味精可相比!以呢個價錢有咁好既食物享受!下次食火鍋一定會再去!

以呢個價錢有咁好既食物享受!下次食火鍋一定會再去!
2019-01-15
2019-01-23 288 浏览
一堆男人,除了打邊爐吹吹水,我都諗唔到有咩好做。今日來到石門,我們在水牌度看看有打邊爐的餐廳,就隨意選了這一家。我上了一下網,發現他們店的食物都頗為新鮮,決定試下。這裡是計人頭的海鮮火鍋餐,共有6款不同海,當中有蟹、有鮑魚,味味我都想叫。之後,跟自選6款火鍋配料,有牛,豬,墨魚滑,即炸嚮鈴……蟹很肥美,是爆糕的,鮑魚鮮甜,蝦是串好竹簽的,上台時還會動。海鮮很好吃。之後食了牛、豬肉片,菜。十分正!!!當我們食到9成飽之際,原本店員說還有一個海鮮粥。一位店員,很有心機的把鍋內的貝殼,剩下的食物撈起,再加入粥膽,南瓜,豬油渣,菜寶。海鮮粥的鮮味,非筆墨可形容。
一堆男人,除了打邊爐吹吹水,我都諗唔到有咩好做。
  • 蟹超鮮味
  • 牛舌心
2019-01-23 168 浏览
夏天打邊爐,冬天更要打邊爐天氣不冷不熱,唔知食咩好,就打邊爐囉,樣樣有D。粥底火鍋食得多了,但在沙田區食,又不限時食,我們就找到呢間在石門京瑞廣場一樂小鍋。這裡是按人頭食的海解火鍋餐,每位$218,有6款海鮮、6款配料、最後食個海鮮粥。我們叫了個豬骨湯底,個湯底一過來時,我們已經聞到好香的豬骨香味。立即在未下海鮮時,試一口湯。可是,一點咸味都無,心諗係唔係廚房忘了落鹽呀。我舉手叫了店員來。店員很快就來了,然後說他們店的湯底都不含鹽和味精,要鹽的話可自行落鹽,店裡可提供。但他們提醒,由於海鮮帶咸味,故不建議在湯中再加鹽了。我們聽了下,又覺得有道理,不加鹽了。一直打邊爐,食海鮮,食配料,最後食海鮮粥。果然到最後個海鮮粥一點都不咸,很鮮甜。下次會再來~
夏天打邊爐,冬天更要打邊爐
2019-01-22
2019-01-19 200 浏览
今天帶小朋友過來石門玩,經過門口,聽說是堅持不落味精,NoMSG嘅,咁帶小朋友入去試下。我哋叫咗波菜麵,加埋蘿蔔,酸齋(呢個係我食車仔麵必叫嘅餸,唔係間間車仔麵都有),仲有店員推介嘅牛爽同花膠。小朋友那碗我叫咗菜肉餃子同雞中翼。碗麵上來時見到覺得幾大碗,飲啖湯先,都幾鮮甜,酸齋酸酸甜甜,某程度上偏甜少少,但係囗感同埋個汁都唔錯,蘿蔔而家係時令,應該系用高湯煮過,都幾入味。最令我有驚喜嘅系牛爽同花膠,花膠成只手掌咁大塊(老細真捨得落本錢)牛爽咬落去好juicy ,唔知以為食緊和牛咁。聽店員講D餃子係現場手製嘅,都係招牌產品。小朋友食得好開心,自己都食塞一碗,唔駛我鼓住她,呢樣嘢作為媽媽見到都開心。不過就係可能係午市時間,比較多人,所以出嘢慢d.不過試業期間人手唔夠都可以理解嘅⋯⋯
2019-01-18
  • 牛爽同花膠,酸齋
2019-01-18 211 浏览
吃午餐,去鬆一鬆,我們公司同事一行4人來到1樓的車仔麵檔。環境很寬敞舒適,店舖內開了音樂,感覺幾現化輕鬆。我叫了碗車仔麵,4個餸,牛利、蘿蔔、糖心蛋和牛肚。蘿蔔很好,冇渣,清甜。牛利是剛熟,好香口,有少少微紅,我中意咁有少少生。糖心蛋靚,香滑。牛肚我就喜歡最軟多少少,不過可能其他人喜歡咁,有點兒爽,有口感。整體來說,很好味,食呢間車仔麵有重高級的感覺。我見旁邊台仲叫花膠,用花膠餸車仔麵,有種用周星馳用鮑魚餸公仔麵既感覺,好luxury ar 。唔得,明天來試呢個。

。唔得,明天來試呢個。
2019-01-14 193 浏览
今天收工想吃車仔麵,石門有兩個選擇,一間三個正評三個負評,另一間只有兩個正評,沒有負評。心想選沒負評的應該比較穩陣,最終發現這個推論是錯的😥下午4點幾,店內一個顧客也沒有(心想:非繁忙時間也不出奇)。店內環境整齊潔淨,算是不錯。點了四餸米粉:豬大腸切成長條狀,有點硬和鞋口,味道還可以;青菜的味道也正常;蘿蔔太腍而沒有甜味,應是泡得太久了;蠔皇冬菇是最可怕的,賣相很好,可是咬下去質感極奇怪(鬆泡泡的一點冬菇應有的膠質也沒有),最弊是帶酸味,從未吃過這樣難吃的冬菇🤢麵的湯底標榜用不加味精的豬骨湯底,我覺得味道似係亷價日本麵店用那種現成的豬骨湯,而且湯不夠熱,只是微溫。其實麵的份量很大,店員的服務態度也不錯,但東西實在太難吃,只能給它一個負評,才能反映真像。

2019-01-07 212 浏览
今日同男朋友去左食。新店嚟。覺得食物唔錯,海鮮,尤其是隻蟹幾好味。 我見人地有成條魚咁上,但我遲左一步今日魚賣完,sad!! 份量方面就我啱啱好,男仔可能會唔太夠,要追加。 建議整個vegetable任食嘅套餐。不過d食物質素唔錯。食完店員會幫你撈走d渣加飯落去整個泡飯,又幾好味。間鋪好似有湯飲,今日冇試。。。覺得佢呢間鋪頭好有心做,店員都好認真幫你,態度加分!小店嚟嘅所以支持下!大懶冇影相。。。話說打電話去有九折架好似。。今日walk in冇折下次會再去,希望到時正式營業!
。不過d食物質素唔錯。

食完店員會幫你撈走d渣加飯落去整個泡飯,又幾好味。
間鋪好似有湯飲,今日冇試。。。

大懶冇影相。。。
話說打電話去有九折架好似。。今日walk in冇折
下次會再去,希望到時正式營業!
2018-12-31 275 浏览
呢間店新開,咁岩我們班寫字樓人Lunch hour, 就試下新店啦,因為周圍日日食,都幾厭下了,行多兩步上1樓試下。這店主打車仔面,燉湯,及海鮮火鍋。車仔麵由兩餸起。其實樣樣都吸引,寫寫下,就劃了好N個餸了,因為樣樣吸引。店員在我們入坐時,就你拎了4枝豆漿給我們,說是今天新店試業,故有得送。每日都送不同野食。豆漿好飲,夠香濃,但不會很甜。車食面到了,餸好多呀。其中一個餸,我選了花膠,都是加$12。花膠正呀,夠大塊,口感不錯。另外,原來湯底都是主打,店主說是不含味精,日日用豬骨煮成。難怪,我食落又唔覺口乾。天氣凍,我們多叫了盅燉湯,暖暖身。湯夠足料,冇味精。假日會帶埋班小朋友來,因為好少店咁講湯底不含味精,而我食過又確實是。要食好野,多行兩步上樓上,都是值得的。

天氣凍,我們多叫了盅燉湯,暖暖身。湯夠足料,冇味精。

要食好野,多行兩步上樓上,都是值得的。
車仔面,猴頭菇燉湯
車仔面,猴頭菇燉湯
  • 花膠車仔面,猴頭菇燉湯