餐厅: 一幻拉麵
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-08-09 104 浏览
一幻之前喺日本食過,就打算喺香港試吓。Lunch time時間都好多人喺入邊食。一入到去,就有一張紙去剔想要咩麵,咩濃度等等。可以因應自己嘅口味去剔。最後叫咗個辛辣味噌蝦湯拉麵。個拉麵湯底我叫咗濃郁,食落真係有好濃郁嘅豬骨味。而且啲拉麵都好有彈性。唔會好難,而且因為湯底好濃,所以啲麵都會掛住啲湯底。食落就更加入味。糖心蛋煮得啱啱好,識落有好濃嘅蛋味。叉燒食落都好淋。同日本食嘅拉麵味道各方面都差唔多。整體黎講,如果大家都掛住日本食嘅拉麵,都可以去試吓。
2021-08-09 94 浏览
新店開張優惠,排隊排了一個小時。我一個人食,店員提議先叫一碗,叫了濃蝦汁撈粗面。蝦汁真的很杰,粗面太霖,配合起來口感不是太好,最好似沾面有碗湯。第二碗招牌蝦湯濃豬骨湯底面,蝦和豬骨味平衡,面份量一般,比較撈面可口美味。蝦面總是福建口味較好,日本麵還是傳統拉面比較合我口味。
新店開張優惠,排隊排了一個小時。
2021-07-12
北海道人氣No.1 「一幻拉麵」第五間分店進駐荃灣荃新天地‼️仲有期間限定黑蒜叉燒蝦湯拉麵,以超低價$78推出🤩 荃灣分店先有嫁!! 我已經率先食左啦😎黑蒜叉燒蝦湯拉麵 $78一幻招牌甜蝦湯底係用蝦油起鑊爆香蒜蓉同薑蓉,真係特別香😻 配上主角: 黑蒜,有種獨特既甜香味,同一幻招牌甜蝦湯湯頭真係好夾,夠曬濃郁😋 師傅最後仲會淋上日本黑蒜油,令黑蒜味更添層次😎 拉麵揀左粗麵,真係好煙韌好有咬口,完全係我最鍾意既口感😬 每碗拉麵都有半隻溏心蛋、經火炙既日本叉燒,配上麵酥同蔥,真係味覺上既享受🤗特濃蝦汁叉燒拌麵 $88一樣係香港限定既招牌菜,必食😍 特濃蝦汁真係唔係浪得虛名,每條麵都沾滿濃郁鮮味既蝦汁,超juicy🦐 拌麵既叉燒仲要係一粒粒厚切嫁,勁有咬口😍 撈埋蔥、紫菜、麵酥,啖啖都超級滿足💯仲嗌左餃子($35/5隻)、甜辣小蝦沙律 ($38) 小蝦脆卜卜,配上甜辣既沙律醬,送酒一流🍻

2021-07-06
  • 特濃蝦汁叉燒拌麵
  • 黑蒜叉燒蝦湯拉麵
2021-08-03 93 浏览
今日湊仔放學,同同學仔去呢度食晏,又係四人限聚要做bar枱上的保鑣⋯⋯一坐低睇⋯⋯蝦湯底試吓先,加多個沙律試吓餐牌寫有辣但唔覺囉⋯⋯但還可以之後主角麵上枱,一啖一啖湯底幾重蝦味,有少少豬骨湯味幾好但有啲濃咗啲但食到咁上下,又係一般通病,湯唔夠同好鹹,要隊水⋯⋯🤦一幻之前未試過試過無下次鹹🤦
一坐低睇⋯⋯蝦湯底試吓先,加多個沙律試吓
餐牌寫有辣但唔覺囉⋯⋯但還可以

但食到咁上下,又係一般通病,湯唔夠同好鹹,要隊水⋯⋯🤦
一幻
之前未試過
試過無下次

鹹🤦
2021-08-02 109 浏览
來自日本北海道的一幻拉麵🔸,又有新店開張啦! 最新一間店在荃灣的荃新天地,作為品牌的小粉絲,聽到這個消息真的很開心唷~一幻主打蝦湯拉麵🦐,湯頭每日新鮮熬製,不會留過夜😏。每次會使用60kg的北海道🇯🇵甜蝦頭熬煮,再加上蝦油、豬油、蒜蓉和薑蓉炮製而成,每一碗都是充滿蝦香的完美拉麵呀~❝ 濃厚豚骨味噌蝦湯拉麵 $88 ❞ 🔸5/5這個拉麵可以由客人自行配搭湯底、口味和麵條🥰,客製化的服務,深得我歡心。我選擇濃厚豚骨味噌蝦湯配粗麵,配搭起來非常完美🤣,真的要配服我自己的能力呀~傳來濃郁蝦香的鮮艷湯頭🥰,令人口水直流! 湯底非常稠密,蝦香和豚骨香同時沖擊口腔,鹹鮮惹味,美味到不行~彈牙煙靭的粗麵,掛湯力十足,即使放久也未有變腍的跡象,質素相當不錯呀! 叉燒肥美軟腍,入口甘香不已。整碗拉麵完全合我口味😍,值得大力推介~❝ 黑椒叉燒蝦湯拉麵 $78 + 叉燒$30❞ 🔸3.8/5這碗黑椒叉燒蝦湯拉麵🍜,是荃灣分店限定口味。湯底加入濃濃甜甜的黑蒜油,比原味更有層次感。期間限定的款式,大家也要試試呀~❝ 香辣甜蝦椰菜沙律 $38 ❞ 🔸5/5❝ 餃子 $35 ❞ 🔸4.5/5❝ 蝦味飯團 $20❞ 🔸

❝ 濃厚豚骨味噌蝦湯拉麵 $88 ❞ 🔸5/5

❝ 香辣甜蝦椰菜沙律 $38 ❞ 🔸5/5
❝ 餃子 $35 ❞ 🔸4.5/5
❝ 蝦味飯團 $20❞ 🔸3/5

▫▫▫▫▫
為慶祝新店開幕🥳,店家推出四大優惠!

第一彈🌟: 7月8日至12日,所有拉麵可享「得一賞二」買一送一優惠。

第二彈🌟: 7月13日至31日,拉麵二人套餐只需$238(自選兩款拉麵或拌麵、自選兩款小食、兩款指定飲品 和 贈送限量版摺疊式環保飯盒1個)。

第三彈🌟: 8月1日至31日,推出「食滿$100,送您$100」優惠。只要消費滿$100,即可獲贈$100現金劵,如此類推。

第四彈🌟: 9月1日至31日,店家與日本遊戲機中心NAMCO合作,推出「食玩祭」,優惠詳情稍後公布。
2021-07-08
2021-07-29 92 浏览
( ͡° ͜ʖ ͡°) 拉 麵一幻荃灣分店新開重要新張優惠拉麵買一送一身為荃灣友當然拉埋友人狗衝去試裝修好日式 吧枱擺設精緻有得斟水 好方便🔸荃灣限定🔸黑蒜叉燒蝦湯拉麵 $ 7 8湯底甜甜的蝦濃湯 好味道叉燒好腍都好味 加埋糖心蛋冇得輸 揀左幼麵 幾有口感🔸餃子 $ 3 5好普通 煎得唔夠香 哩個有點失望推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 5📍一幻拉麵 (荃灣) @ichigenhk 荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓UG02號舖#荃灣美食 #香港美食 #荃灣 #荃灣友 #一幻拉麵 #一幻 #tsuenwanfood #tsuenwanfoodies #hkfoodies #nomnom #yummy #hongkongfood #hongkongfoodies
( ͡° ͜ʖ ͡°) 拉 麵

推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 5

📍一幻拉麵 (荃灣) @ichigenhk
荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓UG02號舖

2021-07-28 184 浏览
荃灣新開張嘅一幻拉麵,本身喺香港已經有四間分店 (尖沙咀、灣仔、中環及屯門)。一幻來自北海道,去過北海道嘅我知道拉麵喺嗰度好出名,所以今日去回味北海道😌😙新店開張今日食佢嘅荃灣限定二人套餐 ($238, 未計加一)- 兩碗拉麵- 兩款小食- 兩款飲品黑蒜叉燒蝦湯拉麵 : 賣相吸引,顏色豐富,令人望到都食慾大增。但…可能我期望過高。首先,黑蒜味道唔算太出/好濃郁,只係有其香味,而湯底飲頭兩啖OK,但之後會嫌佢好多油 (可能係黑蒜本身又有油)叉燒得一塊,蝦係橙紅色嘅碎碎脆粒會俾湯汁浸淋左。最好食係半隻溏心蛋,少少凝固少少流心而不會硬或老。特濃蝦汁叉燒拌麵:同樣賣相吸引,但拌麵沒有汁稍為乾身。食慣有湯嘅拉麵可能麻麻哋。朋友認為中規中矩,試吓囉心態🤓小食青瓜木耳:好開胃好清新,爽口,適合夏日開胃小菜!餃子相對就冇乜特別。總括,食過一次就夠了,我喜歡試唔同舖頭嘅拉麵😆

- 兩碗拉麵
- 兩款小食
- 兩款飲品

特濃蝦汁叉燒拌麵

小食青瓜木耳:好開胃好清新,爽口,適合夏日開胃小菜!
青瓜木耳

餃子相對就冇乜特別。
餃子

總括,食過一次就夠了,我喜歡試唔同舖頭嘅拉麵😆
2021-07-27
青瓜木耳
2021-07-27 81 浏览
見今日買一送一最後一日,就約左朋友一齊試下。以前見過幾次一幻做依個活動,但都係無緣,所以今次都幾期待。雖然係星期一,但排隊嘅人都好多。門口個哥仔都幾有禮貌。 我地點左辛辣味增蝦湯拉麵同黑蒜嗰個拉麵,兩碗都跟半隻溏心蛋同叉燒。 辛辣湯好香濃,對我黎講辣度ok。食到最後都聞到好大陣蝦湯味,啱晒鍾意重口味嘅人。 黑蒜湯都係濃湯,可能我先試辛辣嗰碗再試黑蒜,所以感覺會比辛辣冇咁重味。要留意黑蒜會有芽菜,所以唔鍾意食嘅人可以試下同店員講聲可唔可以走。 依間嘅感覺應該係專做蝦濃湯,我覺得碗拉麵幾出色,但有d濃導致中途飲左好多水,所以食到最後我地兩個真係超飽。未試過佢嘅拌面,下次一定黎試下。我有俾錢真金白銀,買一送一除開大約50蚊一個人。唔係試食活動!我都想有人請我

2021-07-12
2021-07-27 72 浏览
一幻喺荃灣開左分店,前排做緊買一送一優惠,咁抵一於去試下~🔸特濃蝦汁叉燒拌麵呢款跟粗麵煙韌有咬口,麵份量適中,好掛汁蝦汁包住每條麵,蝦味濃郁,每款配料都好足有蔥、半隻溏心蛋、叉燒粒、麵酥(紅薑天婦羅)同紫菜絲,口感豐富重口味人士之選,我自己就鍾意呢款多d😛🔸招牌蝦湯拉麵(原味湯底、鹽味)可以揀湯底同口味,原味湯底同鹽味可以試到原汁原味蝦湯同最飲到蝦湯嘅鮮甜味,配料同拌麵差唔多,有兩片叉燒正常發揮,溏心蛋如果再流心d更好,唔太好重口味嘅朋友建議叫呢款💁🏼‍♀️
一幻喺荃灣開左分店,前排做緊買一送一優惠,咁抵一於去試下~
🔸特濃蝦汁叉燒拌麵

🔸招牌蝦湯拉麵(原味湯底、鹽味)
家附近開了一間一幻拉麵,是香港的第五分店,其他分店也是大排長龍一直試不到,難得在家附近開店,今天就早一點去排隊試試!餃子拉麵店不可劃缺的除了拉麵就是餃子,而這裡的餃子皮薄餡靚,不錯!是嫌不夠脆邊。招牌蝦湯拉麵有很多限定的拉麵,但我卻想招牌的蝦湯拉麵,我選了原味湯底,鹽味,幼麵,無蔥。吃拉麵第一件事就是喝湯!充滿濃濃的蝦味,喝得出用了大量的蝦,煮了很久得出的蝦湯!鮮味到喝一口身心舒暢!看到還有調理過的蝦子在麵上,增加不少香氣!叉燒肥瘦適中,入口即化,浸在蝦湯中味道更鮮了!溏心蛋也很入味很好吃!終於吃麵了,麵身帶Q彈!吸了不少湯汁!這個幼麵和蝦湯也很配!份量也足,吃完很滿足!
家附近開了一間一幻拉麵,
是香港的第五分店,
其他分店也是大排長龍一直試不到,
難得在家附近開店,
今天就早一點去排隊試試!

餃子

拉麵店不可劃缺的除了拉麵就是餃子,
而這裡的餃子皮薄餡靚,不錯!
是嫌不夠脆邊。

有很多限定的拉麵,
但我卻想招牌的蝦湯拉麵,
我選了原味湯底,鹽味,幼麵,無蔥。

吃拉麵第一件事就是喝湯!
充滿濃濃的蝦味,
喝得出用了大量的蝦,
煮了很久得出的蝦湯!
鮮味到喝一口身心舒暢!
看到還有調理過的蝦子在麵上,
增加不少香氣!

叉燒肥瘦適中,
入口即化,
浸在蝦湯中味道更鮮了!

溏心蛋也很入味很好吃!

終於吃麵了,
麵身帶Q彈!
吸了不少湯汁!
這個幼麵和蝦湯也很配!
份量也足,
吃完很滿足!
2021-07-26 133 浏览
北海道人氣拉麵店(一幻拉麵)不知不覺間在港已開到第五間分店了;今次進駐荃灣「荃新天地」,位近荃灣如心酒店方向。繼往常一樣,每開新店也會帶來新口味;今次推介嘅係期間限定的「黑蒜叉燒蝦湯拉麵」HKD78/碗。我倆叫了「黑蒜叉燒蝦湯拉麵」、「招牌蝦湯拉麵」、「甜辣小蝦沙律」、「煎餃子」及「北海道梳打」。黑蒜叉燒蝦湯拉麵沿用一幻招牌甜蝦湯底,加入主角黑蒜,上桌前更會在拉麵上澆上日本黑蒜油;蝦湯混合黑蒜的獨特甜香,沒有一般大蒜的刺激味,層次感更豐富,令食慾大增;而每碗均附有半隻溏心蛋、火炙日本叉燒、麵酥及青蔥,如嫌未夠喉,更可添加叉燒、溏心蛋和麵底,一定令你吃得滿足。而招牌蝦湯拉麵、甜辣小蝦沙律、煎餃子及北海道梳打,之前在其它分店已寫過,就不再多說了。新店推出優惠驚喜四重奏,開業首五天拉麵「買一送一」,即係購買任何一款拉麵,可免費享用第二碗(以價錢較高之拉麵計算)。(7月8至12日)第二重優惠,惠顧拉麵二人套餐 (包:兩款拉麵或拌麵/兩款小食/兩款指定飲品),即贈送限量版摺疊式環保飯盒乙個,數量有限,送完即止。(7 月13日至31日)第三重優惠「食滿$100送您$100」,即是消費滿$100 即

甜辣小蝦沙律
煎餃子
北海道梳打

第三重優惠「食滿$100送您$100」,即是消費滿$100 即可獲贈$100 現金券,如此類推,多食多送。 (8月1日至31日)

第四重「食玩祭」優惠,與荃新天地店的NAMCO 遊戲機中心合作,推出期間限定(NAMCO 特別套餐),可在享受完美食後,再到NAMCO 享受「一幻夾公仔機遊戲」(9月1日至31日)

* 優惠詳情將於一幻拉麵 社交平台 公布。

一幻拉麵
地址: 荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓UG02號舖
電話: 23689099
2021-07-08
用餐优惠
試食活動、優惠券
甜辣小蝦沙律
煎餃子
依間之前係旺角同朋友食過 味道都唔錯架 岩岩睇到ig post推薦一幻係荃灣新開張 新開張期內仲有唔少優惠 第一波優惠就係「得一賞二優惠」優惠 岩岩到7月12日完 剛好有時間黎熱鬧下 錯過依個優惠都唔緊要 黎緊第二波優惠就係以優惠套餐價$238享用兩人套餐 去開荃灣不妨試下 位置就係荃新天地二期 都幾方便正如上面講 岩岩新開張有「得一賞二」優惠 顧名思義 就係以一碗拉麵既價錢 食到2碗 價錢當然係免價低者先 咁著數既價惠 緊係多人黎食 12點左右到 門口已經排左一條長龍 大概等左30-45分鐘終於可以入座, 店員會係隊頭派發order form 俾客人提早睇有咩食 一入座就可以落order 咁就快手啲唔洗餓死😂荃灣新開限定既「黑蒜 叉燒蝦湯拉麵」係必試既項目 主要都係因為係只有荃灣限定 價錢$78加一 ,另外都order左一份餃子($35) 湯底方面 簡左濃厚豚骨鹽味粗麵。注意係 依間主打應該係蝦湯底 所以只有蝦湯底既拉麵選擇 即使係剔左濃厚豚骨/豚骨湯底,其實都係用左蝦湯做底 只不過係加上豚肉整成,如果係對蝦有敏感既 真心唔建議黎食。建議都係會有番淨豬骨湯底俾客人簡番,除了拉麵外 ,

荃灣新開限定既「黑蒜 叉燒蝦湯拉麵」係必試既項目 主要都係因為係只有荃灣限定 價錢$78加一 ,另外都order左一份餃子($35) 湯底方面 簡左濃厚豚骨鹽味粗麵。注意係 依間主打應該係蝦湯底 所以只有蝦湯底既拉麵選擇 即使係剔左濃厚豚骨/豚骨湯底,其實都係用左蝦湯做底 只不過係加上豚肉整成,如果係對蝦有敏感既 真心唔建議黎食。建議都係會有番淨豬骨湯底俾客人簡番,除了拉麵外 ,都有番叉燒飯等簡

拉麵超快到 賣相幾為吸引 先試湯底 黑蒜味超濃 唔係幾食得出豚骨蝦湯味道😂 不過食落去又唔錯 麵方面 比較硬身 ,叉燒意外地幾重黑蒜味 不過比較硬身 煮林啲會比較好 另外 只跟一塊 叉燒好似又太少份量 雖然麵既量都夠飽肚。一如一般拉麵店 隨麵會跟溏心蛋半隻, 溏心蛋味道略為失色,應該熟左小小😅不過整體黎講 依個麵都係一個幾吸引既菜式 下次都係試番普通版拉麵好啲😂😅 餃子方面 ,味道不過不失 個餃子皮唔似某啲拉麵店咁個皮好硬
黑蒜 叉燒拉麵
餃子

題外話,見到隔離台有人order左叉燒飯 ,不過份量都比較細咁
午餐
用餐优惠
試食活動
黑蒜 叉燒拉麵
餃子
話說當年小編同男朋友去北海道見到當地人夜晚兩點都仲喺度排緊既一幻總本店當然唔執輸排埋一份 結果真係食過返尋味嗰陣純蝦濃湯香 真係好難忘而家冇得出國 唔使驚 因為香港都有.《蝦湯濃厚豚骨鹽味拉麵》🐖🦐🍜呢個係客製化的要蝦湯接麵 就可以揀咩湯底(原味/適量豚骨/濃厚豚骨)再要揀埋咩調味 (鹽味/味增/醬油)追球骨膠口感既小編當然選擇濃厚豚骨其實鹽味已經好夠 唔經會搶左蝦濃味.《黑蒜叉燒蝦湯拉麵》♠️🦐🍜荃灣店限定沿用一幻招牌甜蝦湯底再用蝦油爆香蒜蓉同薑蓉再加入帶有獨特香氣嘅黑蒜最後再加上黑蒜油 增強層次日本叉燒經過火炙 亦都特別焦香.當然仲有其他小食餃子🥟 叉燒飯🍚 玉子🥚..等等我地見飲品方面全部都係日本嘜頭唔係日文但其實個廠係香港個d特登叫咗個好耐冇飲過嘅波子汽水同埋綠茶飲確實係唔錯 果然係日本出品🇯🇵

話說當年小編同男朋友去北海道
見到當地人夜晚兩點都仲喺度排緊既一幻總本店
當然唔執輸排埋一份 結果真係食過返尋味
嗰陣純蝦濃湯香 真係好難忘
而家冇得出國 唔使驚 因為香港都有

《蝦湯濃厚豚骨鹽味拉麵》🐖🦐🍜
呢個係客製化的
要蝦湯接麵 就可以揀咩湯底(原味/適量豚骨/濃厚豚骨)
再要揀埋咩調味 (鹽味/味增/醬油)

《黑蒜叉燒蝦湯拉麵》♠️🦐🍜

唔係日文但其實個廠係香港個d
特登叫咗個好耐冇飲過嘅波子汽水同埋綠茶飲
確實係唔錯 果然係日本出品🇯🇵
2021-07-25 37 浏览
主打招牌甜蝦湯底嘅一幻拉麵最近係荃灣開設新分店,新店除咗保留一貫嘅拉麵及小食外,仲新推出咗荃灣店限定口味拉麵‼️🍜荃灣店限定 - 黑蒜叉燒蝦湯拉麵($78)追加:多蔥(+$10)湯底係拉麵嘅靈魂, 本身嘅蝦湯蝦味已經夠香甜濃郁,加埋黑蒜及黑蒜油,令湯底嘅香味更加有層次感,濃烈嘅香味已經令人流哂口水🤤麵條軟硬度適中,掛湯能力不錯,每啖都能連帶蝦湯入口, 大大加強咗整體嘅味覺刺激;溏心蛋係半熟流心,日式叉燒有經過火炙,肥瘦均衡而且肉嫩;另點咗多蔥,啲蔥真係多到睇唔到塊叉燒😆但口感清新得黎又可減低油膩感。🍜季節限定 - 蝦汁胡麻冷麵($88)呢款季節限定嘅冷麵好啱酷熱嘅炎夏🥵配料有蘿蔔、蛋、紫菜、青瓜、叉燒切絲及中間紅色惹味嘅香辣甜蝦配沾滿胡麻醬嘅小虎蝦。醬汁由芝麻、蝦粉、蝦油、蒜蓉、及日本醬油調製,香氣撲鼻,而且蝦香與胡麻味平衡;小虎蝦口感彈牙,配合醬汁味道清新濃郁,消暑清涼令人食慾大增😋🥗香辣甜蝦椰菜沙律($38)炸得香脆嘅蝦乾配鮮生椰菜絲,拌以泰式辣醬及蛋黃醬混合的醬汁,味道甜甜辣辣,灑在面的紅薑天婦羅口感亦幾特別,整體非常開胃好食。🥢醬油味筍($15)筍係拉麵幾常出現嘅配菜/小食,食落

🍜荃灣店限定 - 黑蒜叉燒蝦湯拉麵($78)
追加:多蔥(+$10)

🍜季節限定 - 蝦汁胡麻冷麵($88)

🥗香辣甜蝦椰菜沙律($38)

🥢醬油味筍($15)
筍係拉麵幾常出現嘅配菜/小食,食落爽脆有口感,而且帶日式醬油味, 即使單點進食都唔會覺得鹹,味道唔錯😋
🥢涼拌木耳($15)
木耳同埋底部嘅青瓜都係爽脆帶酸,作為餐前小食非常適合,清新又開胃;餐後食亦可減低飽滯感。
2021-07-23 47 浏览
平日放假都時不時去荃灣流連,當日去附近拎完戲飛,決定同友人醫醫肚先。一向多餐廳嘅荃新天地估唔到又開咗新餐廳,仲要係日式拉麵店。雖然據聞有幾間分店,不過今次見近近地先第一次試到。呢間日式拉麵店嘅間隔都幾特別,除咗一般卡位,中間主要採用二人間隔式設計,裝潢有啲似食迴轉壽司嘅感覺。枱面設計稍嫌少少逼狹,如果設有雜物籃就更為方便客人。辛辣味噌蝦湯拉麵 $88拉麵分為粗麵同幼麵選擇,粗麵口感有啲似車仔麵中油麵嘅質感,個人認為湯拉麵都係幼麵會適合啲。香港限定嘅辛辣味噌蝦湯嘅味道比想像中刺激,係一種會誘發喉嚨短暫灼痛嘅辣度,唔太食得辣嘅人士建議唔好輕易嘗試。拉麵更附有兩大塊叉燒同半隻溏心蛋,叉燒肥瘦均稱值得一讚;溏心蛋味道不俗但賣相有待改善。蝦汁胡麻冷麵 $88季節限定嘅冷拉麵,材料相當足本,除咗有兩款製法嘅蝦料理,仲有雞蛋絲、紫菜絲、肉絲、醃黃蘿蔔絲、青瓜絲等,拌勻後保證每口都食到層次豐富嘅口感。略嫌味道清淡咗少少,如果鹹度或酸度高啲就更好。餃子 $35一碟五隻嘅日式餃子,伴以少許醬汁一同享用。餡料應該係常見嘅豬肉生菜,水準不過不失,驚喜不大。檸檬味波子汽水 $28日式料理店配上波子汽水當然最好不

辛辣味噌蝦湯拉麵 $88

蝦汁胡麻冷麵 $88
略嫌味道清淡咗少少,如果鹹度或酸度高啲就更好。

餃子 $35

檸檬味波子汽水 $28
日式料理店配上波子汽水當然最好不過,充分展現出懷舊和風感。檸檬味波子汽水帶有強烈童年時波子汽水糖嘅香氣,入口唔會太酸,解膩一流。

蘋果味波子汽水 $28
呢款波子汽水香氣相對無咁濃厚,但入口嘅果香較濃郁,帶有甜甜嘅蘋果蜜味。
2021-07-10