餐厅: 一幻拉麵
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-06-19 702 浏览
✨尖沙咀篇 - 一幻拉麵✨.‼️用eatigo 去訂座有折,晚上9點後入座高達5折,折完碗拉麵只係$40 (好癲呀!).一幻嚟咗香港都要一段時間,我見到網上嘅評語好壞參半,咁一於自己親身去試,揀左去海港城個間😋.間餐廳裝修選擇咗日式木系列,分開左bar枱,卡位,有一排bar枱仲要望住維景,極chill,成個環境好闊落—————————————————————呢間餐廳而家推出左一個$99套餐,可以任揀一款麵、一款小食同一罐汽水。-๑۞๑招牌蝦湯拉麵 $88蝦🦐愛好者一定會愛上佢地既湯底,一入口極濃郁既蝦味呀,每食一口都好似啜緊啲蝦頭嘅汁,但係食完之後又唔會覺得好口渴,證明佢唔係落咗好多鹽同味精。.不過佢呢款麵就得兩塊叉燒,所以建議食肉獸可以加$15追加3塊。. 個面底可以加減,我揀左正常份量,好夠飽,細食既可以少麵-๑۞๑ 北之極蕃茄蝦湯拉麵 $78呢個麵就同招牌蝦麵好唔同,佢混合左蕃茄之後,出嚟既味係龍蝦湯味,個湯對比招牌結身少少,啲麵幾爽,咬落去有少少彈口๑۞๑味筍套餐包小食,揀左味筍,出乎意料地好食,平時嘅筍好大陣味,佢啲筍又冇乜腥味,反而帶一份甜味—————————————————
✨尖沙咀篇 - 一幻拉麵✨

—————————————————————

๑۞๑招牌蝦湯拉麵 $88

個面底可以加減,我揀左正常份量,好夠飽,細食既可以少麵

๑۞๑ 北之極蕃茄蝦湯拉麵 $78

๑۞๑味筍

—————————————————————
喺呢間餐廳食嘢最正既地方係用$100可以對住維港食飯,夠哂浪漫💕

精明嘅你如果用埋eatigo訂座,或者用海港城飲食券(滿$100減$50)
2021-06-16 416 浏览
難得冇乜人排隊,就去左呢間係日本都出名既拉麵試下。最喜歡日本拉麵既温度,雖然天氣好熱,但一端上枱係一碗熱騰騰的拉麵,仍然覺得真係好正招牌蝦湯拉麵充滿蝦味,糖心蛋冇得輸,麵質不會太淋又入味,同埋我中意佢係粗拉麵。唯獨對餃子有啲失望,因不是脆口,似係蒸餃既感覺,等我中好期待佢係日本既煎餃一人餐$99+餃子埋單都係一百二十元左右,拉麵來計價錢不過不失雖然望住個維港食真係一流👍但我都係掛住係日本食既拉麵🥲

雖然望住個維港食真係一流👍但我都係掛住係日本食既拉麵🥲

2021-06-16 541 浏览
同朋友已經想試呢間好久了,今日就有個機會來試試😍呢間餐廳在海港城入面所以如果夠lucky,可以坐窗位,可以邊食拉麵邊欣賞風景🤩我就無呢啲運氣啦😓但是我坐嘅位置正正可以👀到啲廚師整拉麵,都算幾正🤩佢哋午餐有個一人拉麵套餐,99蚊有一碗拉麵,一碟小菜(例如溏心蛋)同一杯野飲🧐但是我真心會食唔唒,所以就是叫咗一碗拉麵落單唔到15分鐘就來咗🤩😍我叫嘅是招牌蝦湯拉麵,裡面有溏心蛋和豚肉😍上面紅紅的東西,我覺得最好吃😋好似很特別🧐好似叫紅天婦羅🧐啲湯底都好特別,唔係話好鹹,話唔定因為我叫咗Miso湯嘅關係,所以啲湯底有少少苦🤪但是真是好大碗,我都食唔唒😓呢碗就88蚊啲服務都算好,佢哋都好親切🤩

落單唔到15分鐘就來咗🤩😍

招牌蝦湯拉麵

啲服務都算好,佢哋都好親切🤩
2021-06-15 208 浏览
🍜一幻拉麵平時食開豚骨拉麵,蝦湯底真未試過,但原來一試就愛上😍😍我最鍾意佢新出的辛辣味增蝦湯拉麵,好少日本野係我會覺得辣,但呢碗係辣嘅,同埋好香蝦油,唔會因為辣味而蓋過湯底,個湯底係好濃的蝦味,我好喜歡😙😙餃子都ok(本人超愛餃子,咩餃子都食🤤)
🍜一幻拉麵
餃子都ok(本人超愛餃子,咩餃子都食🤤)
2021-06-06 540 浏览
自從海港城有咗Dining coupon, 人流真的很強勁,間間食肆都大排長龍,塲面驚人,今日是閒日,又過咗中午食飯時間,終於見到好平靜的廣塲,一個人獨自決定食拉麵。一入門,服務員首先問你會否用coupon, 跟住話你套餐不適用,我當然是有coupon 啦!個服務員好細心介紹我食品及點菜,好warm.服務員是女仔呀!覺得自已好似大鄉里出城,點菜都要人教,哈哈😆由於過哂人潮時間,可以選張想坐的最佳位置,對住海景,不過有時有位保安阿嬸經過,認真失色,講吓碗麵,湯味濃郁,拉麵彈牙,义燒不太肥,所以不太驚喜,但係可以靜靜的一面睇住船仔,一面食,都係好享受😋
覺得自已好似大鄉里出城,點菜都要人教,哈哈😆
2021-05-31 570 浏览
一直以來都未食過一幻,今日經過見唔多人排隊,就試一次 ... 但睇嚟近排仍然欠食運 ...其實喺門口已經聞到好香嘅蝦湯味,第一次食,叫返最基本嘅蝦湯拉麵。飲第一啖湯,蝦湯偏鹹,食到嘅蝦殼味道比聞起嚟嘅香味淡好多,心裏面已經一沉,唔通中伏?記得以前曾經喺別天神食過一次蝦湯拉麵,好似係期間限定,食第一啖真係好似味吉陽一咁嘩咗出嚟,果次就成為以後我食蝦湯拉麵嘅標準。而今次,唔可以話冇蝦味,但真係俾啲死鹹蓋過咗,給比下去 ...拉麵來講,麵身偏硬,仲帶有少少鹼水味。係我心目中,日本拉麵喺處理上,去鹼嘅能力遠比廣東生麵做得好,竟然喺日本拉麵店食到鹼水味真係唔掂。其實已經唔只係食落口先食到鹼水味,夾起啲麵已經輕輕聞到鹼水味 ... 所以,我最後放棄咗半碗麵,真係無謂嘥自己quota。叉燒方面,鞋口,我相信坊間有好多其他拉麵店做叉燒比呢度出色100倍!叉燒呢啲咁基本嘅嘢,都竟然做得咁差,似乎來貨嘅質素真係一個好大嘅疑問!溏心蛋方面,溏心流心嘅部份只佔蛋黃僅僅一半,火候處理未到家,絕對唔係好,只可以話合格。而醬油只係停留喺蛋白嘅表面,唔算太入味,所以食入

溏心蛋方面,溏心流心嘅部份只佔蛋黃僅僅一半,火候處理未到家,絕對唔係好,只可以話合格。而醬油只係停留喺蛋白嘅表面,唔算太入味,所以食入口時,會覺得有有味嘅蛋白同冇味嘅蛋白撈埋一齊,感覺唔良好!為咗彌補呢個缺陷,浸落啲偏鹹嘅蝦湯裏面再食,反而令味道補救返一啲。

餃子同樣令人失望,皮唔算話特別太厚,但一定唔係薄皮,而且偏韌,所以煎完乾乾地,韌嘅口感就更強,但係餡料就好鬆散,裏面嘅肉餡唔紮實,咬一啖感覺好似就係個口裏面散晒!

最後嘅最後,配料唔係用日本蔥,改用中國蔥,令碗拉麵變得失色咗,但正正因為佢嘅湯頭鹽味太重,又好似襯返啲中國蔥,你話... ?唉~雖然價錢唔算講得上係貴,但真係物非所值。另外服務方面,都想加多一句,侍應姐姐擺碗麵落枱嘅時候,同好多雲吞麵鋪嘅阿叔一樣,噼啪,真係好豪邁!

2021-05-31
2021-05-29 361 浏览
今日試吓一人外賣套餐$80這外賣套餐都幾抵食,$80任選拉麵、小吃和飲品各一。拉麵選擇有蕃茄蝦湯拉麵、蝦汁叉燒拌麵、辛辣蝦湯拉麵、招牌蝦湯拉麵。外賣的拉麵湯和麵是分開上的。今日試吓蕃茄蝦湯拉麵這蕃茄蝦湯味道濃厚,蝦味突出,質地稠厚,略帶油份,加上蕃茄的點綴,酸酸的,令這蝦湯更適合炎熱的夏日。拉麵可選粗或幼,今次選了粗麵。粗麵帶有麵粉香,口感更Q彈,帶彈性,而掛湯力也不錯。拉麵的配菜唔多,就是半隻旦和一片叉燒。叉燒薄薄的一片,但肉質柔軟,肥瘦得宜,是ok, 只是意猶未盡。半隻旦是半熟旦,有比無的好,雖然唔太入味,但始終覺得拉麵少不了玉子。整體而言,是滿意的。餃子有三隻,餃子皮很薄,內裡是肉饀,沾上醬油,十分日本風味。最後呷一口桃味波子汽水。原樽日本玻璃波子汽水,風味十足,入口冰涼夠氣,而且桃味唔假,味道討好。這一天的晚餐十分恰意。

今日試吓一人外賣套餐$80

這外賣套餐都幾抵食,$80任選拉麵、小吃和飲品各一。

外賣的拉麵湯和麵是分開上的。

今日試吓蕃茄蝦湯拉麵

這蕃茄蝦湯味道濃厚,蝦味突出,質地稠厚,略帶油份,

餃子有三隻,餃子皮很薄,
內裡是肉饀,沾上醬油,十分日本風味。

這一天的晚餐十分恰意。
2021-05-28
外卖自取
2021-05-26 335 浏览
好耐無食拉麵,又唔鐘意食濃味豬骨湯底。見到一幻有蝦味湯底夠特別,係鋪頭外都聞到香噴噴,下午茶時段唔需要等位。湯底一定要揀蝦味,最配搭少鹽,食落好香濃,最落少少7味粉少少辣,最後連湯都飲埋一字頭名字既拉麵食得多,我可以話佢係最好食😋
好耐無食拉麵,又唔鐘意食濃味豬骨湯底。

一字頭名字既拉麵食得多,我可以話佢係最好食😋
2021-05-15
🌸海港城人氣美食🌸一幻拉麵🍜今日黎海港城一幻惠顧了二人尊享套餐盛惠$148❗️套餐包含2碗拉麵、6隻餃子及2支波子汽水(有蘋果味及桃味選擇)❗️平時單叫一碗拉麵已經要$88❗️所以呢個套餐係非常抵食❗️而且份量適中❗️性價比極之高👍🏻👍🏻總括黎講,一幻拉麵既食物質素良好,🍜拉麵彈牙好食👍🏻🥟餃子香脆多汁✅而今次惠顧既套餐送既🥤波子汽水味道算唔錯❗️起碼唔係藥水味先🤣就算唔係有套餐優惠,一幻拉麵都係非常之值得推介既日本過江龍拉麵👍🏻可以一解日本旅行食拉麵之癮🤣美味指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌賣相指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌抵食指數:⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️💸以原價$296加1,埋單$177.6注意:由於光顧超值套餐,所以海港城美食券不適用❗️
🌸海港城人氣美食🌸一幻拉麵🍜

美味指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌
賣相指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌
抵食指數:⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️

💸以原價$296加1,埋單$177.6

注意:由於光顧超值套餐,所以海港城美食券不適用❗️
桃味蘋果味波子汽水
日式煎餃
2020-10-17
日式煎餃
  • 招牌蝦湯拉麵
  • 餃子
2021-05-22 471 浏览
已經係第二次食呢個蝦湯拉麵,今次早到仲有海景睇~#招牌蝦湯拉麵 湯底可揀原味、輕、重豚骨口味!調味亦可揀味噌、鹽及醬油味。今次我揀左粗麵,口感比幼麵更豐富。湯頭濃厚,不過味精味較重,我個金舌頭老公講左句金句形容呢碗拉麵【蝦味有啲商業化,唔夠鮮味】🤣叉燒、溏心蛋及格,唔使排隊絕對可以一試!上次試咗辛辣味噌版,辣味搶咗原有蝦鮮味,個人認為招牌蝦湯味更出色!如果想試蝦湯拉麵,我更推介另一間荃灣人氣拉麵店!.招牌蝦湯拉麵$88怒食推薦:🔥🔥🔥/5

如果想試蝦湯拉麵,我更推介另一間荃灣人氣拉麵店!
招牌蝦湯拉麵$88
怒食推薦:🔥🔥🔥/5
招牌蝦湯拉麵
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ 今次就食咗一幻拉麵🍜食咗辛辣味噌蝦湯拉麵呢個係香港限定嘅拉麵,對於我黎講唔會好辣,味道啱啱好😆湯底都有蝦味,而且成個湯好濃😋餃子🥟餃子正正常常,餃子皮好薄同脆,啲餡都唔算少🥰
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ
今次就食咗一幻拉麵🍜
食咗辛辣味噌蝦湯拉麵

餃子🥟
餃子正正常常,餃子皮好薄同脆,啲餡都唔算少🥰
  • 辛辣味噌蝦湯拉麵
2021-05-04 914 浏览
今次來到尖沙咀既一幻拉麵我在日本時也吃過, 給我的印象係蝦湯湯頭非常濃厚餐廳環境以拉麵店來說都算大, 座位有卡位, counter位, 海景位我當然選海景位, 看海吃麵, 正枱上調味料有七味粉, 胡椒, 蒜泥可以加, 水可以自己斟Menu 拉麵有4款, 其中一款係屯門限定香港既拉麵店通常都是賣湯拉麵(ラーメン)或者沾麵(つけ麺)但是在日本的拉麵店還有一款麵叫油そば或者叫まぜそば即是拌麵, 今次來到一幻就係食拌麵特濃蝦汁叉燒拌麵 ($88)這個拌麵是香港限定, 即是在日本也吃不倒拌麵既配料有蔥, 角肉, 紫菜, 麵酥(紅薑天婦羅), 仲有半粒糖心蛋角肉有肉汁, 唔會嚡, 麵條係粗麵, 拌勻後一食入口, 蝦味就出黎, 味道很濃厚加埋蒜泥一齊食更加好食另外加了一碟餃子 ($35)賣相都幾好, 餃子有5件餃子底部煎到好脆, 皮好薄, 餡料都好足, 好吃總結, 尖沙咀分店有海景真係無敵拌麵蝦味濃厚, 非常好食, 餃子也不錯, 可以再來
今次來到尖沙咀既一幻拉麵
我在日本時也吃過, 給我的印象係蝦湯湯頭非常濃厚
我當然選海景位, 看海吃麵, 正
枱上調味料有七味粉, 胡椒, 蒜泥可以加, 水可以自己斟
Menu 拉麵有4款, 其中一款係屯門限定
香港既拉麵店通常都是賣湯拉麵(ラーメン)或者沾麵(つけ麺)
但是在日本的拉麵店還有一款麵叫油そば或者叫まぜそば
即是拌麵, 今次來到一幻就係食拌麵
特濃蝦汁叉燒拌麵
特濃蝦汁叉燒拌麵 ($88)
這個拌麵是香港限定, 即是在日本也吃不倒
加埋蒜泥一齊食更加好食
餃子
另外加了一碟餃子 ($35)
賣相都幾好, 餃子有5件
餃子底部煎到好脆, 皮好薄, 餡料都好足, 好吃
總結, 尖沙咀分店有海景真係無敵
拌麵蝦味濃厚, 非常好食, 餃子也不錯, 可以再來
2021-03-10
特濃蝦汁叉燒拌麵
2021-05-01 528 浏览
朋友話呢間拉麵幾好食,難得閒日lunch time 唔洗排隊所以幫襯。 餃子跟餐加$18,sorry 食左一舊先記得影相,本身有5粒嘅🤣個皮幾薄,餡料合格都有d肉汁,煎得幾香。 木耳跟餐送嘅,個汁酸酸地幾開胃,木耳算爽,下面有少少青瓜,幾開胃。 札幌咖哩蝦湯麵咖哩味好出,但蝦味可以再濃d。麵質幾好彈牙唔淋。d叉燒粒肥瘦均勻,半熟蛋處理得好好,仲有d粟米蕃茄翠肉瓜食吓,唔錯。 整體黎講所有食物都恰如其分,唔洗排都值得一試嘅。lunch 跟餐冇得用coupon, 不過都食左一段時間,d優惠可能變左架,幫襯之前睇吓menu先呀。

餃子

個皮幾薄,餡料合格都有d肉汁,煎得幾香。

木耳

札幌咖哩蝦湯麵

2021-04-30 392 浏览
呢間拉麵店剛開張時已經想黎試,但次次假期行過都見到好多人排隊,咁岩今日3-4點經過見冇乜人排隊,就入黎試下啦。我同朋友每人叫咗一碗招牌拉麵,再加一碟小食share。🥢 招牌蝦湯拉麵拉麵黎到第一時間試下個湯底先,第一啖飲落去,感覺到非常濃郁既蝦鮮味,當下覺得好吸引,而麵條亦好彈牙。但當你食多幾啖嘅時候,就會開始覺得有油膩感同咸,要開始飲水。而配菜有流心蛋同紅薑天婦羅,紅薑天婦羅真係第一次食,可能味道俾濃厚嘅湯底蓋過咗,感覺冇乜特別,但口感香脆,夾埋拉麵一齊食,令整體口感提升。🥢 甜辣小蝦沙律賣相顏色吸引,沙律菜可以中和番拉麵嘅油膩感,但其他冇乜特別,我地都係專注係拉麵上。

我同朋友每人叫咗一碗招牌拉麵,再加一碟小食share。

🥢 招牌蝦湯拉麵

🥢 甜辣小蝦沙律
2021-04-29 272 浏览
招牌蝦湯拉麵 $88可自選湯底濃度 (原味/ 適量豚骨/ 特濃豚骨)口味 (味噌/ 鹽味/ 醬油)我就揀咗佢推介嘅原味湯底+鹽味+幼麵原味湯底都覺得濃郁 如果想仲重口味D嘅可以試下特濃招牌蝦湯拉麵叉燒有2大塊 比平時食開嘅薄同瘦 啱哂我幼麵口感就差少少 口感唔夠彈牙-辛辣味噌蝦湯拉麵 $88味道同招牌蝦湯拉麵差不多 只係多咗份辣味-日式煎餃子 $35/ 5PCS餃子皮雖然唔喺煎得好脆 但皮薄餡足料-🎏北海道梳打 $38可能自己唔識嘢 原以為會喺自己調嘅杯裝特飲但原來只喺一罐汽水 味道似波子汽水個人覺得比較唔抵 偏貴-今次安排咗坐窗邊位 都喺第一次對住個咁靚嘅海景食拉麵
招牌蝦湯拉麵 $88
可自選湯底濃度 (原味/ 適量豚骨/ 特濃豚骨)
口味 (味噌/ 鹽味/ 醬油)
我就揀咗佢推介嘅原味湯底+鹽味+幼麵
叉燒有2大塊 比平時食開嘅薄同瘦 啱哂我