2015-07-05 839 浏览
跟朋友想食日本菜..在旺角遊走到女人街...剛好路到這間..就決定了這間環境偏暗...也很靜看到MENU都覺得這間價格很親民滿$100就可+$28有10件三文魚刺身!!很震驚!當然這價格不能期望太高三文魚刺身是厚切...油脂分佈都不錯..什錦烏冬湯底不夠熱....但食物材料每款都是2件2件可以跟朋友每人1件烏冬煮得剛好..不覺"淋"湯底就一般..壽司是火炙和牛壽司($12@1件)和蟹籽軍艦($20@2件)蟹籽軍艦的蟹籽的爽口但火炙和牛壽司放置一般時間後...牛肉有點腥??而飯團就比較緊..不會易散開另外點了刺身飯..只試了點點不覺特別2個女仔點了5款食物..雖然都有點誇張...當然都可輕而易舉的食清光跟朋友應該都坐了近2小時...食完店員幫我們收走了餐具...就算人多...也沒有趕我們走..還不停的幫我們倒綠茶...都有點不好意思但氣氛不錯!安排了我和朋友在樓梯邊...這位置不易比人打擾..能靜靜的聊聊話..
跟朋友想食日本菜..
在旺角遊走到女人街...
剛好路到這間..就決定了

這間環境偏暗...也很靜

看到MENU都覺得這間價格很親民
滿$100就可+$28有10件三文魚刺身!!
很震驚!
當然這價格不能期望太高
三文魚刺身是厚切...
油脂分佈都不錯..
三文魚刺身
什錦烏冬
湯底不夠熱....
但食物材料每款都是2件2件
可以跟朋友每人1件
烏冬煮得剛好..不覺"淋"
湯底就一般..
蟹籽軍艦的蟹籽的爽口
但火炙和牛壽司放置一般時間後...牛肉有點腥??
而飯團就比較緊..不會易散開
火炙和牛壽司($12@1件) 蟹籽軍艦($20@2件)
另外點了刺身飯..只試了點點不覺特別

2個女仔點了5款食物..
雖然都有點誇張...當然都可輕而易舉的食清光

跟朋友應該都坐了近2小時...
食完店員幫我們收走了餐具...
就算人多...也沒有趕我們走..
還不停的幫我們倒綠茶...都有點不好意思
但氣氛不錯!
安排了我和朋友在樓梯邊...
這位置不易比人打擾..能靜靜的聊聊話..
2015-07-03
三文魚刺身
火炙和牛壽司($12@1件) 蟹籽軍艦($20@2件)
2015-05-21 888 浏览
低價位的港式日本店.環境偏暗而且位置間偏窄,要坐得舒服的傾談這裡應該不太合適.食物對得起價格. 除散叫夀司刺身不算低.午餐試了一次$50左右的價位.茶餐廳價錢食日本野.算不上很美味,但對得起價錢有餘晚餐燒三文魚頭-味道一般,但低食 三文魚刺身-食滿$100,只要加$28有半磅,絕對低食.雖魚油資不是滿滿的,但以$28價位口感非常不錯啦雜錦刺身飯-如相,一般貨,但用平價去過過想食刺身既口癮是不錯之選 芝士海鮮鍋-其實就是濃濃的芝士醬汁撈烏冬,這個好味,同行小朋友都十分喜愛,但一個人食會比較膩炸芝士-一般,但芝士味足軟殼蟹卷-一般
食物對得起價格. 除散叫夀司刺身不算低.

燒三文魚頭-
味道一般,但低食
芝士海鮮鍋
芝士海鮮鍋-
炸芝士-一般,但芝士味足
軟殼蟹卷-一般

2014-11-16
芝士海鮮鍋
2015-05-16 742 浏览
晚上8:00,剛過了頭一輪用膳時間又係平日,以為少啲人,點知整個旺角都仲好多人,一路搵一路想食日本菜,就選了間冇咩錢時,會同朋友一齊去食的日本野一休,無他的,因為啲心野食抵食夾大件。今次兩個貌似好肚餓的餓鬼叫了4樣,加一碟過100元就只要加2x元的刺身,總價錢都係約250元,抵雖然唔可以講係正宗日本菜,因為加入了好多香港人的口味,好似滑蛋豬扒飯的配菜會係用到芽菜,但好在個汁好食講到驚喜,個玉子燒,每件都好似卷物咁大件,有足足半隻手掌咁大,而且味道好好,仲加上了港式煎蛋味,但口感唔差芝士海膽卷,除了大件,但味道普通,因中間夾了太多菜類牛舌,都是普通味
芝士海膽卷,除了大件,但味道普通,因中間夾了太多菜類
牛舌,都是普通味
燒玉子
芝士海膽卷
燒牛舌
滑蛋豬扒飯
2015-05-13
  • 玉子燒
2015-05-15 582 浏览
喺香港想食啲平得嚟又有啲質素嘅日式料理一啲都唔易而位於旺角嘅呢間一休確係唔錯首先講魚生飯 刺身幾新鮮之餘又厚身飯嘅酸度又適中 最重要係份量夠 唔似一般出面嘅刺身飯又細碗又唔抵小食汁燒魷魚亦係不錯之選 味道甜甜地又唔會太硬 值得推薦另外惠顧滿一定金額可以加錢叫一客三文魚刺身 刺身同樣厚身且新鮮 店家一啲都唔吝惜而且店鋪環境舒適 適合一家大小或幾個友人同來
喺香港想食啲平得嚟又有啲質素嘅日式料理一啲都唔易
而位於旺角嘅呢間一休確係唔錯
首先講魚生飯 刺身幾新鮮之餘又厚身
小食汁燒魷魚亦係不錯之選 味道甜甜地又唔會太硬 值得推薦
而且店鋪環境舒適 適合一家大小或幾個友人同來
2015-02-18 633 浏览
同朋友一年前試了一休,就喜歡上它的環境和食物,好多時出旺角都會選它,但自2014年11月起食物質素每況愈下,三文魚不厚切都算了,昨日的三文魚刺身既瘦又小,連争鮮都好過它。薯角和墨魚咀的份量也少了。好失望……
為左個燒三文魚鰭久唔久都會嚟一休食,但食過呢度啲壽司,唔算好食但好貴,元氣平過同好食過呢度,所以每次都係食小食、主食為主,今次因為個縵魚飯我忍唔住要寫食評了。縵魚飯$75見餐牌張相好大條鰻魚個飯又唔細,所以叫左鰻魚飯而唔叫縵魚炒飯$5x,點知個飯同張相係細一半,條鰻魚得四分一 真係超嬲,掙咁遠真係好過份,味道正常係個汁偏酸。以呢個size 頂盡值$48,超呃錢。芝士軟殻蟹卷$48定$58唔記得,有四大件,感覺算抵食,但飯好多,蟹較少,味道都算好食。佐x豆腐比出面食過的好味,外脆內滑,唔太鍾意食豆腐的我都鍾意。燒茄子,好味,好多醬料,好夠味。燒三文魚鰭$3x有四定五件,好味抵食 燒得好靚,係啲鹽唔太均勻$28 三文魚刺身 好抵食有成8-10片,雖然唔算好新鮮同香,但這價錢算ok了總括呢度部分野食既價錢同味道係ok的,但真係要小心選擇囉
燒茄子,好味,好多醬料,好夠味。
燒三文魚鰭$3x有四定五件,好味抵食
燒得好靚,係啲鹽唔太均勻

總括呢度部分野食既價錢同味道係ok的,但真係要小心選擇囉
佐x豆腐
呃錢鰻魚飯
佐x豆腐
  • 燒三文魚鳍
2014-12-06 801 浏览
下午去食,叫左2客厚切三文魚、芝士燒蟹柳、芝士軟殼蟹、燒鯖魚、一客燒雞軟骨、燒豬頸肉、燒雞翼。壽司價錢普普通通,厚切三文魚幾好食,好肥美 ,其他就冇咩特別,但舊壽司飯唔多OK。燒物價格好抵,廿蚊有一客燒雞軟骨/燒雞翼,但燒到乾晒,唔太好食,果然平野冇好野。旺角黎講,環境唔錯。

旺角黎講,環境唔錯。
2014-12-05
2014-11-29 752 浏览
一休同魚心絕對係我大學年代最愛既日本料理。但近年開日本料理越來越多,所以慢慢淡忘左一休。今日經過突然想試下所以2人一起去....gogogo三文魚刺身:都叫正常。靚又吾可以話好好。28蚊都接受到海膽鐵火卷:好好大舊。但海膽吾多。但個面既蛋加燒左好好味海鰻長卷:極普通。吾覺好食5款壽司:新鮮程度只屬一般。吾太大舊。一口一刺身都吾錯炸豪(晚餐推介優惠):想影蠔都吾知係邊。比較細粒。但32蚊有5粒就麻麻啦(千x既炸豪差不多十蚊粒係大隻蠔)軟殻蟹:細隻。但幸好天婦羅汁吾太多。總叫食到蟹而吾會成日粉待應都叫快手。水一見冇就即比。最後結帳三百五十一蚊。合理但食物質素可以再好d(但已經好過魚x)

三文魚刺身:都叫正常。靚又吾可以話好好。28蚊都接受到

海膽鐵火卷:好好大舊。但海膽吾多。但個面既蛋加燒左好好味

海鰻長卷:極普通。吾覺好食

5款壽司:新鮮程度只屬一般。吾太大舊。一口一刺身都吾錯

軟殻蟹:細隻。但幸好天婦羅汁吾太多。總叫食到蟹而吾會成日粉

2014-11-29
2014-07-21 1100 浏览
原條池魚刺身: 個盤就大喇, 但條池魚.... 得幾塊, 咁叫做成條? 成條骨就喺度! 肉就半條都無, 呃錢!蒲燒鰻魚: 呢樣就對辦, 夠大條, 唔算好咸, 幾肥美三文魚刺身: 一般貨色無驚喜

蒲燒鰻魚: 呢樣就對辦, 夠大條, 唔算好咸, 幾肥美

三文魚刺身: 一般貨色無驚喜
2014-06-24 1487 浏览
好耐之前曾食過呢間火炙板壓壽司,隨即愛上它,所以今天特地來再食過! 因閒日的關係,無須等位便可入座,不過店內亦近乎滿座,四人枱都分成二人枱,座得都幾逼,想擺下野都冇咩位。因友人和我都喜歡三文魚,所以點到滿枱也是呢!最先來到的是,三文魚壽司及刺身,三文魚都算新鮮,而且好好食~啖啖肥美,入口甘香值得一提,刺身是買滿$100,另額外加廿幾蚊換半磅,有好多塊,都幾抵食。特地為它而來的火炙板壓壽司到啦! 店員即時為它點著火,眼見芝士慢慢溶到火炙三文魚上,即流口水,火熄滅後,將芝士塗在三文魚上,令它更入味,食落芝士味好濃,帶點微鹹,而底層飯亦唔會散開一舊舊,非常滋味 極力推介呀!芝士軟殼蟹卷味道尚算OK,不過軟殼蟹太淋,而且飯唔夠實,一夾就散開。驚唔夠飽所以叫左個海膽飯無咩味道,而且太乾身,食落一粒粒咁,唔太好食,下次唔會再叫。總括而言,除了火炙板壓及各三文魚外,其他野真係麻麻地...
因友人和我都喜歡三文魚,所以點到滿枱也是呢!
三文魚刺身+壽司
最先來到的是,三文魚壽司刺身,三文魚都算新鮮,而且好好食~啖啖肥美,入口甘香
火炙板壓壽司
 極力推介呀!
海膽炒飯
,下次唔會再叫。

總括而言,除了火炙板壓及各三文魚外,其他野真係麻麻地...

2014-06-17
火炙板壓壽司
芝士軟殼蟹卷
見個門口都幾ok,一休又多分店,所以就試下. 同男朋友2個去,入到去見到都仲有頗多空位, 起初服務員安排我地坐2台客的中間, 相差20cm的台...點入?!吾好話擺袋...一看就知道坐起裡面系逼夾啦!! 馬上跟服務員講個位好窄, 我地想有個位擺下野(PS* 已經拿住2-3個袋...)跟住左望右望d空台, 問她呢張坐吾坐得, 又話吾好意思, 咁入d有張4人台; 服務員好吾情願, 竟然話:「 坐啦坐啦.....」跟住都未坐低又話 :「後面有台4位,有老人家吾想坐近門口,要坐入來,不如你地讓一讓啦!  」咁唯有讓座,移步去後一張4人台 * 都未坐低, 個服務員話: 「吾好意思,吾系呢張,系門口果張」佢一指,原來係第一次我拒絕坐那張..咁逼夾! 我再話:「小姐,果張系窄到人都入吾到..頭先我已經講過吾坐那張...」(周邊仲有好多空位)服務員話:「咁一係你地坐樓上啦」已經好無奈,繁忙時間上面係未開燈...跟住開燈,上面係冇人坐,我行去卡位坐,佢又話:「係呢張2人台」係樓梯位,廁所對出(距離得1米)!!!我再講多次:「我地想擺野,可吾可以後面張卡位?」佢答我:「無啦,係呢張.果d預曬比4位坐」咁即
吾好話擺袋...一看就知道坐起裡面系逼夾啦!!

(周邊仲有好多空位)

咁即係點呀?!原先比我果張我讓左比老人家,後面張4人台又吾比坐,叫我坐樓上又吾比坐!
我再話:「咁呢個2人位點擺到野呢?」佢竟然好無奈咁話:「好啦好啦」擾攘左10分鐘我地先有位坐得!最諷刺係,樓上我地係第1台客囉!!!!

好肚餓, 立刻叫野食...但係水都冇杯囉!!fine, 終於來了客三文魚,味道正常*相信每台客都會叫,因為夠$100可以優惠價$28叫一客*跟住來個鰻魚炒飯...d鰻魚系少到見吾到,整碟飯得3粒,系呀,3粒!
個size仲細過擦膠
重點系...好---難---食!!
鰻魚炒飯
再來一客牛舌串燒...普通,好un...=_=
本身好喜歡吃銀鱈魚,有所期待...但事實上又系點呢!?
其實系咪我誤會左d乜野...$68/客,有2件...每件好似麥樂雞咁size...仲要系d肉散修修咁,見到那刻真系好難受....坐個位呢樣又吾得,果樣又吾得, 水又冇得飲...份量又小...
我同男朋友2啖食曬, 完全吾飽,多謝曬, 埋單啦吾該.....

服務員黑口黑面, 拿埋最後一道菜來...燒玉子,,終於一道菜系正常d...不過我同男朋友已經不滿到食2舊已經走! 我真系寧願去老麥食仲寫意, 至少坐邊度系我選擇!
下次我真系純粹想找一間''擺得入口"的餐廳, 都吾會再過來食!!!
更何況, 真系好吾抵食!!  真系好嬲!!!
2014-05-22
2014-05-13 1268 浏览
有朋友剛剛從上海回來第一天就找我食飯,今日公眾假期,所以都可以輕鬆搵野食,本來已找了一間餐廳,但去到原來已經改左第二間店,所以要在女人街周圍睇下有無野食,咁就黎左一休。我係刺身人,所以係必點,但係朋友就麻麻地,但係出到黎嘅刺身,包裝真係好靚~有乾冰一直噴,我仲拍 左movie添~呢間刺身都唔錯,有好幾款,而且有我喜歡的赤貝,個刺身差不多我一手包辨,當然朋友都有食,但朋友係熟食獸,所以點的多數都熟的。他點個鏝魚鍋,唔知點解有牛肉?而且鏝魚點解仲少過牛肉,牛肉超韌,很多都咬唔開,味道一般。另外呢個牛油金菇名乎實,牛油及金菇,亦是沒有十分好食的感覺。除左個刺身拼盤,其他野真係麻麻地~
除左個刺身拼盤,其他野真係麻麻地~
2014-05-06
2014-03-26 1405 浏览
同男朋友行街,想食日本嘢。但又揾唔番之前食哥間賀瓏 應該執左!上openrice睇食評,見到呢間一休都好似唔錯 一於去試下去到等左一陣就入得!勁肚餓 叫滿正價嘢100 + 28蚊就有三文魚刺身 都有10塊嫁!!無咩雪味!呢個價錢算係唔錯! 正式開餐!!多款壽司都不過不失!呢個雞泡魚乾一般 唔夠熱,又唔夠香口 蛋包飯 呢個一定要食!!好正!!足料得黎又夠熱!!埋單$318!!
同男朋友行街,想食日本嘢。但又揾唔番之前食哥間賀瓏
應該執左!
上openrice睇食評,見到呢間一休都好似唔錯
一於去試下
去到等左一陣就入得!勁肚餓
叫滿正價嘢100 + 28蚊就有三文魚刺身
都有10塊嫁!!
無咩雪味!呢個價錢算係唔錯!
正式開餐!!多款壽司都不過不失!
呢個雞泡魚乾一般

唔夠熱,又唔夠香口
蛋包飯

呢個一定要食!!好正!!
足料得黎又夠熱!!
埋單$318!!
  • 蛋包飯
2014-02-06 1396 浏览
原本打算食點心,但無啦啦想食日本野…就去左一休啦~一入就有位,樓面人手有點唔夠,不過落單過程算順利。三文魚刺身(左),叫夠100加28元叫的,份量不算少,一如以往好味。海老卷(右),無記錯38蚊碟,細細件但有6件,抵食!面頭隻蝦無咩味,粒子好難食,個卷OK!海鮮鍋加烏冬(上),好味!湯好清!海鮮算足料,大愛!吞拿魚壽司(下左),無舌拿魚味。火炙蟹棒壽司(下右),好味!蟹棒肉很飽滿!一定要試!兩人埋單$202,好想快點有下次!
原本打算食點心,但無啦啦想食日本野…就去左一休啦~

一入就有位,樓面人手有點唔夠,不過落單過程算順利。

海鮮鍋加烏冬(上),好味!湯好清!海鮮算足料,大愛!

吞拿魚壽司(下左),無舌拿魚味。

火炙蟹棒壽司(下右),好味!蟹棒肉很飽滿!一定要試!

兩人埋單$202,好想快點有下次!
2014-02-05
2014-01-28 1146 浏览
一休在旺角的內街,不太起眼,朋友介紹,便來一個小聚。這裡食物很多,小食點了沙律,炸墨魚嘴和三文魚刺身,刺身很美味,然後點了鰻魚鍋,但很細碟,雖然味道可以,海膽炒飯,海膽很香,非常美味,石頭鍋飯內的雞肉很脆,美味,又點了芝士海鮮烏冬,很濃,很creamy,不錯。最後吃了芝士年糕,香脆。價錢經濟,很好的回憶。
一休在旺角的內街,不太起眼,
朋友介紹,便來一個小聚。
這裡食物很多,小食點了沙律,炸墨魚嘴
和三文魚刺身刺身很美味,
然後點了鰻魚鍋,但很細碟,雖然味道可以,
海膽炒飯,海膽很香,非常美味,
石頭鍋飯內的雞肉很脆,美味,
又點了芝士海鮮烏冬,很濃,很creamy,不錯。
最後吃了芝士年糕,香脆。

價錢經濟,很好的回憶。
2014-01-27
  • 三文魚刺身