2007-07-25 10 瀏覽
200 幾個笑,食物質素不容置疑。最初從為食貓口中得知中環有間大排檔好多OL排隊食Lunch,心裡已覺奇怪---1.OL邊會熱辣辣座街邊大排檔2.大排檔食物照計唔太match OL 要求,份量細、不會太飽肚、少油等等。看看下文問題2.自然"迎刃而解"自己私自去做測試,但2次去到都係只見阿姐洗野收檔,原來收5:30,要食好野真係要有付出---特登reserve時間早D到。早前終於"必"到少許時間到此見識,趕到去已5:15,好彩!叫了以下食物1. 蕃茄腸蛋麵夠"茄",腸是紅腸、蛋是半熟太陽,both 煎得不錯,個人覺得如果蛋再"生"D,多d蛋汁更佳。湯底有點咸但到OK,麵亦不錯,如再彈D更GOOD! 酸酸地好開胃,又Match 到女士愛吃甜酸野,份量又OK!2. 豬扒飽Very good!包脆扒薄有扒味茄鮮醬剛好,最欣賞麵包底,未食過這種不太膨脹但局了又極脆的包,原全合乎了女士們對"脆"物(如.薯片)的追求,好想知是什麼包,可以外賣嗎?3.凍檸茶已篤好的檸茶又係1st time見識,一個字"正"可以做到甜、酸、茶三合一已非一分三(經常只會有太甜,太酸澀,茶未溶),Wonderful! 好耐
200 幾個笑,食物質素不容置疑。

早前終於"必"到少許時間到此見識,趕到去已5:15,好彩!

叫了以下食物
1. 蕃茄腸蛋麵

2. 豬扒飽

3.凍檸茶
已篤好的檸茶又係1st time見識,一個字"正"
可以做到甜、酸、茶三合一已非一分三(經常只會有太甜,太酸澀,茶未溶),Wonderful! 好耐無飲過這麼"溶"的檸茶,去酒店叫的就是一分三味道,通常茶膽沖得最差,以後不在酒店叫檸茶了!

亞姐見我們叫一碗,好醒目地問要唔要碗仔,比起好多食肆要收Service Charge的靚仔靚妹,ai...各位新晉Waiter學下啦!

雖然亞姐有點失億,我都領教過,但佢地無寫單,靠口哎,幾十檯人佢又幾十歲,鬼記得甘多咩!落錯單多左牛油,唔洗甘勞氣呀!唔落牛油局出黎又話唔好食架啦!

這幾年才興的豬扒飽,新式的蕃茄底,配上傳統的腸蛋麵,凍檸茶,在古蹟-石板街-孫中山遺址-大排檔,加上以上的食物就是<新舊溶合的傑作>

有用心製作食物的人,I like it! 多謝!