海 三碗麵 @hoi3noodles 📍:尖沙咀金巴利街1D-1L號地舖🚗:尖沙咀B1地鐵出口 步行7分鐘💲:~HKD90/head for lunchFood quality✔️:海蝦濃湯Roast Beef伊麵、牛肋骨蕃茄濃湯Roast Beef伊麵、金華火腿煲雞濃湯Roast Beef伊麵總結:😋一間被各大媒體瘋狂吹奏嘅一人伊麵小店 老闆非常似我爸爸 做嘢慢但好有自己諗法 食過兩次都係排2.5個鐘以上 本身排到燥燥地 但老闆係逐個客講「唔好意思」另外見佢真係一人做到唔停手 望住佢喺啲客食緊麵時企係一角呆望一方咬麵包 都冇話嬲唔嬲了🙊😋其實小店對我嚟講係食老闆性格 人情味同心機 而呢間你真係食到老闆投放嘅時間同精力 成間舖非常簡單只係賣三碗麵🍜除咗海蝦濃湯 其餘兩款會有機會轉 但最推薦係海蝦>金華金腿>牛肋骨😋每碗面都會跟roast beef 睇住老闆即切即燒真係好治癒 同埋入口係好濃嘅牛味 加埋外層燒完油脂感爆棚 表面嘅肉用火槍炙到熟咗 配埋葱同蝦乾真係好好味👍🏼😋麵比起肉相對會冇咁驚艷但都好食 最推薦一定係海蝦🦞湯底 超濃蝦味同埋我有飲哂碗湯(呢件事非常難得) 飲
海 三碗麵 @hoi3noodles
📍:尖沙咀金巴利街1D-1L號地舖
🚗:尖沙咀B1地鐵出口 步行7分鐘
💲:~HKD90/head for lunch

Food quality

總結:

😋麵比起肉相對會冇咁驚艷但都好食 最推薦一定係海蝦🦞湯底 超濃蝦味同埋我有飲哂碗湯(呢件事非常難得) 飲落好濃郁而飲耐咗會有點膩 不過諗住要排2個鐘就幾膩都飲得哂🙆🏼‍♀️

😋見到老闆其實一早返嚟開工 但冇開門主要係準備緊材料 每煲湯都係即日煲成幾個鐘 一入口唔會過份驚喜 但每一啖都係真材實料 金華金腿同牛肋骨都係好重味✊🏼

😋我幾喜歡老闆選擇伊麵做嘅佢麵底 因為我好喜歡食伊麵 個人認為伊麵不比拉麵差 掛湯能力唔係好好 但我諗老闆揀得佢都有其原因 個人都好歡喜老闆呢個配搭👍🏼

🤔雖然寫就話4點開 但閒日1點就已經有人等緊 店內得6個位 排唔到第一輪真係喊出聲 不過香港人嘅時間似乎唔值錢

🤔說實話冇咩服務可言 單純覺得老闆非常有禮貌同有原則 同埋第二次去食 朋友離場咗半個鐘 老闆完全冇吹仲好有禮貌問我情況 仲肯加湯畀我朋友(因為凍咗) 超好人 利申最尾唔想影響排隊嘅人 我朋友5分鐘食哂碗麵🫣 所以服務先咁高分

😨冇咩耐性嘅朋友真係要考慮再三 因為真係排到你懷疑人生 同埋得老闆做哂所有嘢 準備 煮 執 洗 落單 收錢都係一腳踢 所以當訓練耐性🙆🏼‍♀️

• 金華火腿煲雞濃湯伊麵
  • Roast beef
餐單如店名,只有三碗麵:海蝦濃湯、胡椒豬骨濃湯、金華火腿煲雞濃湯。今次試了「海蝦濃湯」面,每一口都能品嚐到濃濃的蝦鮮味。橙紅色的湯底,猶如藝術品般吸引著每一位食客的目光。「金華火腿煲雞濃湯」面,這款湯底巧妙地將金華火腿的鹹香與雞肉濃湯的甘醇結合,創造出一種難以言喻的美妙滋味。每份湯面都搭配了Roast Beef 煙燻炙燒牛肉,牛肉外焦里嫩,一層厚厚的黑胡椒包著牛肉。進食之前將火槍燒牛肉至五成熟,再放上櫻花蝦和蔥。再用火槍燒櫻花蝦,使其香氣四溢,為湯面增添了無窮的風味。老闆的用心,從選料到presentation,每一步都講究至極。作為一家只有八個座位的小店,「海三碗面」顯得尤為珍貴。即便需要排隊兩小時,但對於那些尋找真正美食的人來說,這份等待絕對是值得的。老闆之前經營工廠,退休後決定開設這家特色小店時。老闆將工業製造中的精細管理和質量控制帶入到了餐飲服務中。能夠如此精確地掌握每一款湯底的熬製時間,確保每一天所提供的麵條都保持著最高的品質。即使是在面對每日龐大的工作量時,包括烹飪、上菜、收銀及清潔等一系列繁瑣過程,老闆亦能井井有條。每日只於下午四點開門,且星期日休息,但「海 三碗面」依然

今次試了

每日只於下午四點開門,且星期日休息,但「海 三碗面」依然吸引著無數食客前來。在這裡,每一口湯面都蘊含著老闆的堅持與熱情,值得每一位食客細細品味。
2024-04-02
2024-04-19 165 views
想食好耐嘅鮮蝦濃湯伊麵,今日經過尖沙嘴就黎試下有無開門終於俾我見到開門😉😉😉好彩人算多鮮蝦濃湯伊麵 roast beef $105金華火腿煲雞濃湯伊麵 roast beef $105今次試咗鮮蝦多伊麵,味道煙燻嘅牛肉都好特別,食落去口感有啲似煙燻三文魚嘅煙燻牛肉版牛肉,但係口感同煙燻三文魚爭少少。煙燻牛肉再煙靭少少。牛肉加埋春同埋櫻花蝦之後再加埋湯一齊飲層次都好多。鮮蝦濃湯伊麵嘅湯底飲落去唔會好口渴。味道好好
想食好耐嘅鮮蝦濃湯伊麵,今日經過尖沙嘴就黎試下有無開門

終於俾我見到開門😉😉😉好彩人算多

鮮蝦濃湯伊麵 roast beef $105

金華火腿煲雞濃湯伊麵 roast beef $105

在剛過去的星期六我看洪嘉豪演唱會之前,我在18:05去到餐廳排隊,由於大部份人都是男女二人一起排隊,而我是單人匹馬,於是18:13我便成功進入餐廳跟另一人搭枱等食。餐廳只得四張二人枱、八個座位,一出餐就是全場八個人的餐點大約在18:27一同奉上,所以難怪出面的人龍排那麼久。🦐海蝦濃湯Roast beef伊麵 $105 無論是湯麵還是燒牛肉都滿有櫻花蝦,感覺足料👍🏻湯底非常濃郁,充滿海蝦的鮮味。伊麵頗有彈性,但個人比較喜歡偏軟一點的口感,感覺可以再重蛋味一點。燒牛肉份量不少,連帶的油脂亦不少🙈牛肉表面已經燒熟,但背面還有點未熟的深紅色。吃上口有牛肉香,但口感不太像牛肉,反而覺得有點介乎雞肉和豬肉🤔整體來說,如果要花太多時間排隊來吃,我會覺得不值得。如果真的想來試試,建議一個人就不用排那麼久。

🦐海蝦濃湯Roast beef伊麵 $105

2024-04-13
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
2024-04-16 88 views
上網睇話要排好耐,所以專登平日4:30到但未開門,已經有幾個人排緊.諗住食頭啖湯,結果都要等到5:20先入到.等緊個時真係有懷疑人生,主要係熱...anyway,入左座就叫左蝦湯伊麵.等大約10分鐘就上.第一啖,係好濃蝦湯,亦有d好香蝦油.蝦應該有烤過,係比出面濃厚好多,只係少左d個人特色,除左濃郁之外.不過自己都有煲道蝦湯,要煮到呢種濃厚,係心機野牛肉火槍到岩岩好.總結係有質素既小店,只係值唔值得排,就見仁見智啦
anyway,入左座就叫左蝦湯伊麵.等大約10分鐘就上.
不過自己都有煲道蝦湯,要煮到呢種濃厚,係心機野
牛肉火槍到岩岩好.
總結係有質素既小店,只係值唔值得排,就見仁見智啦
2024-04-10 76 views
這是一間位於尖沙咀韓國街的一個小店,店裡的一切都是由老闆自己一手包辦的。每天下午4pm開始營業,從疫情前就開始人潮洶湧。我曾經三次到訪都因為各種原因沒有吃到🥹店鋪裡只有4桌/8個座位,所以客人基本上是一輪一輪的進進出出。而且湯底的選擇也只有三款:海蝦濃湯,金華火腿煲雞湯,和胡椒豬肚湯底。每一款麵都會配上他們的精髓:Roast Beef!湯頭的話我們選擇了海蝦濃湯和金華火腿。海蝦濃湯的鮮甜,食其他拉麵店吃不到的,湯頭在濃郁的同時,卻一點也不膩。會想一口接著一口品嚐。而金華火腿我則是有種家的感覺😂和我們家每年除夕煲的雞湯一模一樣!我相信老闆一定下了很大的功夫熬煮才能做到這麼濃郁☺️再加上金華火腿的點綴就更有層次感了!Roast Beef和湯面是分開呈上的,這樣客人就可以按照自己的喜好來選擇放不放到湯裡面。吃起來相當鮮嫩,感覺做法有點像酒店裡自助餐的牛扒,吃多少切多少。但是每一塊吃起來都非常平均,相當入味!配上上面的小蝦米和蔥,無論單吃還是配依面都好棒👌🏻和我們同期的客人,基本上吃完都誇誇團上身,臨走前都一定會和老闆說一聲「真的很好吃!」其實最讓我感動的是老闆謙遜的態度以及他對食材的尊重與用心

湯頭的話我們選擇了海蝦濃湯和金華火腿。

其實最讓我感動的是老闆謙遜的態度以及他對食材的尊重與用心。一個人打理一整間舖子並不是一件容易的事情,在保持好店舖整潔的同時還要兼顧食物的質量。所以大家如果想吃的話,建議早點去排隊吧,其實因為大家都很專注於享用美食,所以翻台的速度其實很快的😉
2024-03-17 165 views
講到呢家店嘅黑椒燒牛肉片配濃蝦湯麵,唔講唔知,一講驚人!首先,啲牛肉片燒到外面微焦,裏面仲保持住多汁,嗰種嚼勁配埋黑椒嘅辛辣,啖啖都係滿足感!真係,啲黑椒香味唔係嗆鼻,而係刺激到你嘅味蕾,令人一啖接一啖。而家講吓濃蝦湯麵部分。啲湯啊,真係厚味到不得了,你話佢係用咗成百上千隻蝦去熬嘅都信!每一啜湯都有蝦嘅鮮甜,仲有難以形容嘅海鮮香氣。你想像一下,嗰種浓郁嘅海鮮味,同埋啖啖肉質嫩滑嘅牛肉片,真係絕配呀!再講講啲麵條,啲麵吸滿咗蝦湯嘅精華,吃落去又Q又彈牙,完美咁同湯汁嘅味道融合。即使係啲平平無奇嘅麵條,喺呢碗濃蝦湯裏面都變得出色。整體嚟講,呢個黑椒燒牛肉片配濃蝦湯麵,絕對係味道強烈嘅一餐,每一口都令人回味無窮。尤其係鐘意啲重口味食物嘅食客,你哋一定唔好錯過呢個絕妙嘅組合。食完之後,肯定會令你食指大動,想再嚟多幾碗!

2024-03-15 155 views
一上枱就聞到好香!其實等上菜都要少少時間,見到老闆好有心機整每塊肉腌一陣,再燒,會見到面係燒熟咗,但反轉仲係生生地,好味!伊麵有咬口,個湯真係濃,所以唔可以啖啖麵都飲湯好多蝦米,都係好香最後,略嫌份量少咗啲,食完兩個鐘之後又肚餓了。
海蝦濃湯roast beef伊麵

一上枱就聞到好香!
其實等上菜都要少少時間,見到老闆好有心機整
伊麵有咬口,個湯真係濃,所以唔可以啖啖麵都飲湯
好多蝦米,都係好香
最後,略嫌份量少咗啲,食完兩個鐘之後又肚餓了。
2024-03-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
海蝦濃湯roast beef伊麵
2024-03-06 158 views
之前行過好多次門口都有好幾個人排隊,幾咁難得今次路過見到間舖唔使排隊有空位即刻走入去坐低,舖頭雖然細細間得八個位,但係入去坐低之後老闆完全冇停過手,一人運作嘅店舖真係好忙碌,煮嘢食收錢執枱老闆一手包辦,成間鋪淨係賣三碗麵,今次嗌咗海蝦濃湯,坐低等咗25分鐘碗麵終於到啦,湯頭真係好好味,仲要加埋櫻花蝦同埋蔥增加口感同味道,配埋即時用火槍燒嘅牛肉食落口勁滿足😋每碟有5塊左右,成碗麵食晒覺得自己等咗咁耐都係值得,下次如果唔想排咁耐堂食嘅話,應該會order好外賣攞去第二度食,
2024-02-20 182 views
💙 海 三碗麵📍尖沙咀金巴利街1D-1L號地舖------------------------------1️⃣ 海蝦濃湯Roast Beef 伊麪 $105推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蝦濃底非常濃郁 很喜歡💕每一啖都是濃濃的蝦膏香味 入口順滑 湯面撒上蝦乾增添風味 讚🤩而且伊麪非常掛湯😍Roast Beef 即切即燒 燒得剛剛好 令人甚有食慾 牛肉本身牛味濃郁 惟較油🙈2️⃣ 胡椒豬骨濃湯Roast Beef伊麪 $105推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻胡椒湯底 辣辣的 非常暖胃🤩味道較蝦湯清 越喝越好喝😍------------------------------平日晚上等了20分鐘就能用餐 比想像中快😆而且食物質素高 是值得等待的 看見老闆一絲不苟 逐碗製作的湯麪 完全感受到廚師的用心和小店的堅持🤩總評味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
💙 海 三碗麵

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
終於試到bookmark多時嘅湯麵🥳 小店只收現金,鋪面面積較細,只坐到4枱,每一輪入座後,廚房會一次過烹製食物。週末晚市排隊40分鐘左右先有位,湯麵及牛肉都好味,如果唔洗排咁耐,會想再去食😋 全店只提供3款濃湯伊麵($105)提供,每款都係配燒牛肉,揀咗🦐海蝦濃湯及🐷胡椒豬骨濃湯。蝦湯質感濃厚,味道香濃,表面鋪上櫻花蝦,好好味!豬骨湯帶胡椒辣味,表面鋪上蔥花,同樣好味😋 薄切燒牛肉係以火槍燒熟,表面燒至約7成熟,底部則約3成熟,逼出牛脂及牛油香味,非常滋味😋

Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
2024-01-11 306 views
📍海 三碗麵🇭🇰 尖沙咀金巴利街1D-1L號地舖呢間小店十分之出名 佢只有三款麵位於韓國街 竟然有唔係食韓國菜嘅舖頭🤣🤣一直都要大排長龍除左佢真係好好味之外因為佢係一間只有10座位嘅小店同埋老闆用火槍燒牛肉 逐碗咁整好好彩個日6點半前去到 只係排左15分鐘😋 海蝦濃湯Roast Beef伊麵 $98😋 忌廉廣島蠔Roast Beef伊麵 $120兩款都好好食🥹🥹每款湯都係會配燒牛肉的牛非常淋三成熟面頭有啲櫻花蝦乾 蔥花蝦個款 清得嚟 好濃🥹🥹 唔太識形容 明唔明蠔個款 好Rich 好creamy 一啲都唔腥 好鮮真係真材實料煲 無味精 清碗了🥹🥹
📍海 三碗麵

蠔個款 好Rich 好creamy 一啲都唔腥 好鮮

真係真材實料煲 無味精 清碗了🥹🥹
2023-12-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 海蝦濃湯Roast Beef伊麵
  • 忌廉廣島蠔Roast  Beef濃湯伊麵
2024-01-08 277 views
平日6點幾在唔使等位下一試網紅推介。舖頭細只得8個位。小小的煮麵位置放咗啲伊麵、幾碟roast beef和三煲湯。一男一女,男負責煮麵,女落order、送餐、收錢。有三個湯底選擇,其他食材一樣。湯底有蝦味,但不濃,加埋櫻花蝦同蔥,湯味較香;麵係坊間買到的普通伊麵,煮得爽口,冇乜特別。Roast beef(燒牛肉)唔知點解要寫英文😂,上面有黑椒、櫻花蝦、蔥。只見個男師傅用火槍燒吓肉嘅表面,另外一面係半生熟,碟底有啲油。肉質雖然淋,但黑椒味蓋過牛肉味。湯底有金華火腿味,夠濃夠醎。朋友話伊麵同roast beef、櫻花蝦好似唔夾,冇食晒啲肉個人比較喜歡傳統酒樓嘅上湯蝦球伊麵或芝士伊麵。如果要排隊半個鐘或以上,就會選擇食日式蝦湯拉麵!

有三個湯底選擇,其他食材一樣。
海蝦濃湯roast  beef 伊麵

金華火腿煲雞濃湯伊麵

海蝦濃湯roast  beef 伊麵
2023-12-07 390 views
來到尖沙咀的網紅面店在平日的飯店來到前面大概有10個人在排隊但店裡只有八個座位我決定排隊的那刻就知道要等很久終於等了1小時才坐下誰不知他要等到店內八個人全部都離座新的八位顧客全部入座才會上菜我坐下後足足等了20分鐘點的面才來到真的很生氣完全不明白為什麼我要等到八位顧客全部入座,才能吃到我點的面完全浪費我的時間要排那麼久是我預料之中的事但我不能接受比我遲來到的人和我吃到面的時間是一樣我入座時計了時俾我遲入座10分鐘的人和吃到面的時間是一樣重點是菜式10分普通點了金華火腿湯底和海蝦湯底海蝦湯底不夠濃郁金華火腿湯底只有咸味沒有鮮甜一句總結 不會再來了浪費我時間
來到尖沙咀的網紅面店
新的八位顧客全部入座
才會上菜
我坐下後足足等了20分鐘點的面才來到
真的很生氣
完全不明白為什麼我要等到八位顧客全部入座,才能吃到我點的面
完全浪費我的時間
一句總結 不會再來了
浪費我時間
2023-12-07
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
依間港式伊麵店由老闆一人打理,由帶位入座、烹調、出餐、收銀、收餐全部都係一個人主理,而且全鋪只有4張二人枱,所以依間真係「真.小店」。而且餐牌上只賣3款麵,雖然係咁,但長期人龍不絕,顛峰時段更加排足兩個鐘先入座,實力小店。✨ 海 三碗麵全店只出售3款湯底嘅伊麵全部都配搭灸燒牛肉,海蝦濃湯就招牌長期供應,其餘兩款就季節限定。今次就有金華火腿雞湯及牛肋骨蕃茄濃湯。✨ 海蝦濃湯伊麵 $98一場嚟到梗係試招牌海蝦濃湯伊麵啦!濃郁嘅海蝦濃湯撲鼻而來,湯底呈橙紅色,湯面配有櫻花蝦同埋蔥花,伊麵麵質相對較硬身,但幾吸收到湯頭嘅味道,食落鮮甜濃郁而不膩,而且老闆堅持每日新鮮熬製湯底十多個鐘,無味精嘅湯頭可以一飲而盡。✨ 灸燒牛肉每一碟牛肉都係即叫即燒,牛肉片用火槍燒到五成熟,所以另一面十分鮮紅色。牛肉片只用咗少少黑椒調味,配埋櫻花蝦同埋蔥花一齊食,牛味十分突出,櫻花蝦香氣加倍濃郁,肉質嫩滑又充滿脂香,就咁單食都已經好好食。✨ 總結真係小店經營,全鋪只有4張二人枱,不過一次過入8個客人,翻桌時間都算快,大約半個鐘就換一批客人。入座後大約10-15分鐘就有上拉麵同灸燒牛肉。依間小店下午1點開門,做到晚上1

✨ 海 三碗麵

✨ 海蝦濃湯伊麵 $98

✨ 灸燒牛肉

✨ 總結
真係小店經營,全鋪只有4張二人枱,不過一次過入8個客人,翻桌時間都算快,大約半個鐘就換一批客人。入座後大約10-15分鐘就有上拉麵同灸燒牛肉。依間小店下午1點開門,做到晚上10點,大家要預返時間排隊呀,不過要留意只收現金。
⭐整體︰8.0/10
⭐食物︰9.0/10
⭐環境︰7.0/10
⭐價錢︰8.5/10
2023-10-17
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
  • 海蝦濃湯
  • 海蝦濃湯燒牛肉伊麵