2016-10-05
朋友中環返工,而我在食飯前要去太子,所以選擇尖沙咀。想去一間方便又有新鮮感既餐廳。去左呢間餐廳,可能係星期一既關係,人不多,而且佢既位係比較闊落,坐得幾舒服,外面係露台。突然覺得有D浪漫。兩個人望住餐牌樣樣都想食,因為D食物係中菜,但食物好吸引。因為第一次來食,怕中菜會油,所以我地一開始點左醋香黑耳,紫薯淮山菜苗,芝士三層乳豬拌海蜇,蔥油海蜇花。當黑耳同菜苗來到,即係要讚一讚,因為好清,無咩油,但係又好好味,不是好咸同味精個D。真係有食蔬菜應有既健康感覺!呢一個時候,我地就點左黑毛豬蔥蒜炒絲苗同柚子一字骨,呢兩個特別既菜式。芝士三層乳豬拌海蜇$48.... 但整到好精緻,好靚,一份份咁,有乳豬蝦膠,芝士,多士。食物陳設好重要。蔥油海蜇花係第一次食,平時食既係一條一條,而呢個係一朵朵既,爽脆,竟然係呢度食到新野,但唔係新食法,係新野,好難得。黑毛豬蔥蒜炒絲苗,即係炒飯,好大碟,結果係呢個食唔曬既,D飯一粒一粒,配料亦整得好細粒,呢D係心思來既而柚子一字骨係用柚子醬配既,所以甜甜地,剛剛熟,不會太梗,加個汁好清新。去個洗手間先再叫甜品啦..... 個洗手間好有酒店Feel,又乾淨,返去個位
去個洗手間先再叫甜品啦..... 個洗手間好有酒店Feel,又乾淨,返去個位又望下個境....... 舒服!
甜品時間好重要,我地叫左蛋白杏仁茶同鮮百合杞子燉桃膠。我未食過桃膠,成日都想試下,原來係爽爽地,唔係膠咁,呢碗甜品好清新好香又不太甜,好like, 而杏仁茶既味道竟然同甜品店,其他酒樓都好唔同,因為佢似真係新解磨出來,唔似用粉溝水個D。因為似係新鮮整,所以不會好漿,不會痴喉嚨,好味!
聽部長講,呢間餐廳原來係新開,所以未係太多人知而未滿坐。
我只知道來呢度一定要食甜品!下次要留肚叫多兩個甜品先得。