2016-10-05 860 views
朋友中環返工,而我在食飯前要去太子,所以選擇尖沙咀。想去一間方便又有新鮮感既餐廳。去左呢間餐廳,可能係星期一既關係,人不多,而且佢既位係比較闊落,坐得幾舒服,外面係露台。突然覺得有D浪漫。兩個人望住餐牌樣樣都想食,因為D食物係中菜,但食物好吸引。因為第一次來食,怕中菜會油,所以我地一開始點左醋香黑耳,紫薯淮山菜苗,芝士三層乳豬拌海蜇,蔥油海蜇花。當黑耳同菜苗來到,即係要讚一讚,因為好清,無咩油,但係又好好味,不是好咸同味精個D。真係有食蔬菜應有既健康感覺!呢一個時候,我地就點左黑毛豬蔥蒜炒絲苗同柚子一字骨,呢兩個特別既菜式。芝士三層乳豬拌海蜇$48.... 但整到好精緻,好靚,一份份咁,有乳豬蝦膠,芝士,多士。食物陳設好重要。蔥油海蜇花係第一次食,平時食既係一條一條,而呢個係一朵朵既,爽脆,竟然係呢度食到新野,但唔係新食法,係新野,好難得。黑毛豬蔥蒜炒絲苗,即係炒飯,好大碟,結果係呢個食唔曬既,D飯一粒一粒,配料亦整得好細粒,呢D係心思來既而柚子一字骨係用柚子醬配既,所以甜甜地,剛剛熟,不會太梗,加個汁好清新。去個洗手間先再叫甜品啦..... 個洗手間好有酒店Feel,又乾淨,返去個位

去個洗手間先再叫甜品啦..... 個洗手間好有酒店Feel,又乾淨,返去個位又望下個境....... 舒服!

甜品時間好重要,我地叫左蛋白杏仁茶同鮮百合杞子燉桃膠。我未食過桃膠,成日都想試下,原來係爽爽地,唔係膠咁,呢碗甜品好清新好香又不太甜,好like, 而杏仁茶既味道竟然同甜品店,其他酒樓都好唔同,因為佢似真係新解磨出來,唔似用粉溝水個D。因為似係新鮮整,所以不會好漿,不會痴喉嚨,好味!

部長講,呢間餐廳原來係新開,所以未係太多人知而未滿坐。

我只知道來呢度一定要食甜品!下次要留肚叫多兩個甜品先得。
Type of Meal
Dinner
2016-10-02 427 views
好耐無試過星期日放假同屋企人嘆茶啦㨂左係the one 18樓飲 方便茶後睇戲一打開𨋢門 感覺好寬敞舒適店員好快咁帶左我地坐低 超nice的餐前小食 久違嘅花生咸魚仔少不了媽媽至愛嘅蝦餃 重要係黑松露咬開陣陣黑松露味 勁大隻彈牙鮮蝦 好味👍🏼瓦撐叉燒包 熱辣辣 用大量洋蔥墊底 超香安格斯肥牛腸 腸粉皮滑到不得之了好香牛肉味 而且口感軟林 正👍🏼小籠包 又真係幾多湯 唔錯鮑魚糯米雞 大大隻菇係面 中間有咸蛋糯米唔會太硬 好香荷葉味唔好講笑 中間真係有大大隻鮑魚最後黎個蛋白杏仁茶 香滑唔太甜 食飽飽 重可以出去欣賞一下維港景色 😍
好耐無試過星期日放假同屋企人嘆茶啦
瓦撐叉燒包
安格斯肥牛腸
蛋白杏仁茶
2016-09-29 563 views
我以往都是譽宴常客,基於價格親民而且食物水準不錯,但今次品嚐的新星海是譽宴集團其下一間高端食府,無論食材菜式,埸地佈置及服務都突破以往风格,走上高端精緻路線,那價格當然是同步有所提升,但食過這晚餐,不單是我,連朋友們都讚不絕口!我個人就非常喜歡"柚子一字骨",一字骨入口驚喜,蜜味柚子汁包在外面,汁清新肉金香,like!再來就是"天白菇伴翡翠苗",白菇帶蠔香鮮味,入口柔滑,菜苗爽甜,like!而甜品好喜歡"蛋白杏仁茶",杏香好吸引,茶又香滑,like!最後在好友聚舊,心情不俗下,敗了一張10000元送1500的vip咭,起初都很猶豫糾結,但經常飯局應酬,都總用得上的,而食物,維港海景,服務,都是值得的!
甜品好喜歡"蛋白杏仁茶",杏香好吸引,茶又香滑,like!
  • 蛋白杏仁茶
  • 冰鎮素鲍片
  • 天白菇伴翡翠苗
2016-09-29 516 views
朋友生日當然請她食好野啦, 前輩介紹THE ONE 18/F 新開可以望到維港景的中菜, 但又講唔出咩名, 好彩我醒目去THE ONE 個網度搵到。順手打左去訂枱, 訂左18:30 但我就18:45先到, 真係唔係幾好意思....到埗時都嚇一嚇, 個場好似包起左做宴會, 原來右面留左幾張枱做晚飯, 可能18:45都算早, 開頭無乜人, 坐左一陣都滿左lu。因為唔係坐近窗邊, 要睇靚景, 只要稍移玉步推開門就見, 原來外面仲有幾個位, 不過秋老虎的關係, 都係涼冷氣好了.由於menu 太多選擇, 又款款都好似幾正咁, 我地兩位玩左10分鍾先點到菜:點左一壺花膠功夫湯, 芝士乳豬海蜇, 茶樹姑炒霜降牛, 帶子蒸豆付, 紫薯龍蝦. 嘩, 兩個人食咁多...........好飽先講下個湯先, 我地1個湯兩份, 侍應大哥非常細心幫我地拎左2隻杯仔, 個湯一黎到就已經覺得好香, 因為有花膠, 飲完有黏口的感覺, 而且壺底有個小洋燭, 可以暖住唔怕湯凍.芝士乳豬伴海蜇我覺得係必食, $48/件 ,個底好脆又香口, 中間有芝士青瓜同好似有層蝦滑(唔知自己有無講錯), 食落超有層次, 勁鐘意.茶樹菇霜降

嘩, 兩個人食咁多...........好飽

茶樹菇霜降牛,牛肉好lum,份量都幾多, 用甜椒茶樹姑炒, 好惹味, 如果有碗飯就仲一流, 但由於太心多要留位食多款菜~嘻

帶子蒸豆付賣相一流, 連伴碟我都唔放過, 大大粒帶子配埋勁滑的豆付, 兩樣我的最愛一齊, 無得彈

紫薯龍蝦無over cook, 非常爽滑又彈牙, 唯獨炸左的淮山我唔多識欣賞, 所以食哂d紫薯但淮山就食剩左.

由點菜到埋單, 前後我都坐左兩個鍾, 我覺得最滿意係佢地D服務, 細心又有禮貌, 問下佢洗手間係邊, 差d帶埋我入去.
同場, 見佢地8點半就執定枱比訂左9點先到的客, 作為客人見到都覺得感動. 另外見隔離枱order左片皮鴨好似好正, 我決定下次再食要order返隻.
2016-09-28
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
  • 芝士三層乳豬伴海蜇
(香港)作為現代人,喺忙碌嘅工作,繁瑣嘅生活,一個人有時都需要放空一下,舒適享受悠閒時光!尖沙咀有不少中式酒家,今午一人,選擇嚟呢間新開不久嘅譽宴·星海,在The one 十八樓餐廳環境高尚,美美嘅水晶燈仲可以出戶外享受一下陽光同360度無敵海景😎坐下👀咗餐牌,最後點咗午市套餐A(一位用)先來個茶壺功夫湯,巧清甜😋餐前小吃精緻點心小巧小炒清新菜菜,帶來舒爽!飽肚嘅炒麵😋完美嘅一餐,又點少得甜品呢😍如果細食嘅女士們,兩知己,選一個一人套餐,加多一至兩個點心,已超滿足🎏下次試試晚市,👀下見唔見到星海先😄

餐廳環境高尚,美美嘅水晶燈
仲可以出戶外享受一下陽光同360度無敵海景😎
坐下👀咗餐牌,最後點咗午市套餐A(一位用)
先來個茶壺功夫湯,巧清甜😋
功夫茶壺湯(一位)
餐前小吃
小食
精緻點心
像山石榴果·一帆風順煎窩貼
小巧小炒
金華蟹籽卷·天桃醬皇炒蝦腰
清新菜菜,帶來舒爽!
紫薯淮山浸菜苗
飽肚嘅炒麵😋
跳跳魚醬油炒麵
精美甜品·合時鮮果
完美嘅一餐,又點少得甜品呢😍

下次試試晚市,👀下見唔見到星海先😄
2016-09-14
$300 (Lunch)
功夫茶壺湯(一位)
小食
像山石榴果·一帆風順煎窩貼
金華蟹籽卷·天桃醬皇炒蝦腰
紫薯淮山浸菜苗
跳跳魚醬油炒麵
精美甜品·合時鮮果
  • 茶壺功夫湯
我未試過食一間野要打食評. 但今次唔打唔得!我地睇完餐牌落單. 有個經理過黎落單. 我地一樣一樣甘落單. 到最後經理問我地試唔試白灼蝦. 我問經理幾錢. 佢答我64蚊一斤. 我就話要一斤. 佢話一斤唔夠食不如叫一斤半. 心諗一斤半價錢都平. 咪叫囉!到食完餐飯埋單. 見到有個海鮮手寫單 價錢係840蚊. 問人點解有呢個價. 落單個經理行過黎同我地講. 岩岩講錯價錢. 840蚊呢個係蝦. 應該係3x蚊一兩. 而唔係6x蚊一兩!!!!!明明落單同我講64蚊一斤. 我地都聽到. 但佢就話邊有甘平. 我話6x蚊一兩. 正常人都唔會食. 8百幾蚊一斤半既白灼蝦!!!呢間野啲海鮮全部無價錢. 而經理講既價亦都係假. 落單講就一斤. 到埋單原來係一兩甘計!絕無下次! 譽宴既酒樓屋企人成日去食. 但評價一向好好!一去間做到高級少少. 就不知所謂!
我未試過食一間野要打食評. 但今次唔打唔得!
白灼蝦
絕無下次!
2016-09-15
2016-09-13 1586 views
放假約好友飯聚,訂咗呢間新酒樓,上到去眼前一亮,一個大廳堂,樓底好高,暗紫色燈光加上雲彩水晶燈,好似酒店大堂,座位有喱絲椅套,茶色桌布,仲可以出露台睇好靚嘅尖沙咀夜境!露台都有座位,不過就唔見有人客在出面坐!食物以中式為主,不過菜式又有啲其他元素!同平時見嘅中菜唔同!我哋對菜色有唔明白嘅地方,店員都會解釋清楚!醬皇鴨舌($68)朋友喜歡鴨舌,擺盤好靚!鴨舌炆得入味,肉質彈牙,骨肉好易分離,醬汁味道剛好,唔會太鹹!好味!日本紫薯淮山煨龍蝦($188)呢度嘅龍蝦有好多選擇,仲要唔係時價!餐牌有晒實價,叫得安心,龍蝦擺盤好靚!一隻開邊,店員比我哋影完相,先攞去旁邊嘅手推車上分菜!龍蝦殻內全部都係肉,肉質彈牙,好爽口,醬汁薄薄地,剛好吊味而唔會遮掩咗龍蝦嘅味道!而且橙色龍蝦膏唔會硬,軟熟甘香!紫薯同淮山切成棋子狀,炆得淋身,味道清爽!配龍蝦竟然好夾!好好味!西式慢煮牛肋骨($188)呢個菜特色在原條牛筋骨慢煮炆好後離骨切片,肉質好淋,又唔係爛,仲保留到近骨嗰邊嘅膠質彈牙位!厚切所以有口感,牛味濃!醬汁唔會好杰身,剛剛好吊味唔會掩蓋牛味!好好味!天山雪蓮燉花膠筒($98)茶壺功夫湯,用茶壺上,唔
座位有喱絲椅套,茶色桌布,仲可以出露台睇好靚嘅尖沙咀夜境!
露台都有座位,不過就唔見有人客在出面坐!
天山雪蓮燉花膠筒($98)茶壺功夫湯,用茶壺上,唔使隔渣,又唔會𢳂到啲湯瀉出來,飲得好優雅,仲要用火溫熱住,倒出來啲湯夠熱(最唔鍾意飲到微暖)燉湯好濃味,但唔會泛油,好清!茶壺內有湯料,不過我唔食湯料!不過淨係啖湯都已經好好味!
干咼醬貢菜炒牛肉($148)雖然唔知干咼係乜,店員解說係川醬嘅一種,食落微辣,舌頭有少許麻麻!幾惹味又唔會搶咗牛肉嘅味道,牛肉唔肥肉質鬆軟,蔬菜增加爽口口感,平衡咗牛肉嘅重味道!好味
日式子母帶子炒飯($168)炒飯係一度簡單嘅菜式,不過要炒得好味好難,呢度賣相靚,大小帶子淋身鮮味,一啲都唔腥(尤其小帶子好易出事,食好多都帶腥味!)飯粒粒粒分明,乾身鬆軟,而且中間夾雜啲菜粒同甜菜甫,爽口又鹹香,味道有層次!材料雖然簡單,煮得好味!
芝士三層乳豬拌海蜇($48件)呢個又係店員極力推薦,所以一人一件,擺盤好靚!海蜇爽口彈牙!乳豬樣子好靚,竹籤串起,乳豬脆皮,半肥瘦唔嚡!車打芝士片好濃香!加上青瓜片清爽脆口,多士墊底!一啖有幾種口味,各種味道又夾到!一種幾新鮮嘅乳豬食法!唔使點醬都好味!好似食鹹味夾心餅!好味!
食完主菜已經好飽,但店員話呢度嘅甜品好值得試,又叫了兩款分享,店員比我哋影完相再幫我哋分好!
昆侖雪菊燉葛仙米($48)其實「昆侖雪菊」「葛仙米」都唔知係乜!店員解釋「葛仙米」係一個生長响水嘅植物,所以食落好像蟹籽!中間爽晒「昆侖雪菊」煮出來嘅糖水糖水微甜,「昆侖雪菊」嘅味道本身幾霸道,唔同平時食嘅菊花咁清!不過同葛仙米清爽嘅味道幾夾!QQ咁!好味!
蛋白杏仁茶($48)一樣我平時唔食嘅甜點!杏仁我食,但一做成甜點,味道就好假!(因為係杏仁精油味好假)我試咗半碗,好驚喜係一啲都唔假,好清爽嘅杏仁味!比平時飲嘅杰身,味道微甜!店員強調呢度嘅杏仁茶係生磨,無落精油,當然我唔會知仲有乜嘢秘技!一句好好味就贏晒!

店員好有禮,會睇住啲茶杯!一無茶就過來斟!上菜會問一句先幫我哋分菜!店員見我每道菜都影相,會每道菜都攞咗比我影相先,仲主動提出幫我哋影合照!好helpful!呢度嘅服務係酒店式!唔會騷擾,又好細心照顧到客人!

菜色真心覺得有特色,有啲食材或醬料都無聽過,而且係煮得好味道,自己本來對中菜一般,唔特別喜歡!有幾款食物呢度都做到驚喜!店員介紹好多特色菜,我哋人少都試唔晒!下次有機會再來食!

一餐有質素嘅中菜餐廳!值得encore!
2016-09-11
$450 (Dinner)