2022-08-18 231 views
In this coming mid-autumn🌕, the Peninsula Boutique takes the renowned mini egg 🥚custard mooncakes 🥮 one step further to impress your taste bud 👅 with the brand new festive pastry “Luna”. The citrus-filled 🍋 pastry concoction is made with a tailor-made mooncake 🥮 mold mirroring The Peninsula mooncakes, featuring a buttery 🧈shortbread base; together with a feather-soft sponge cake🍰, and textures of Mandarin oranges🍊, from ethereal mousse to soft-set🍦, yolk-like jelly filling and a velvet topping, accented with a fine layer of white chocolate🍫. The richness of white chocolate helps enrich the tangy citrus filling🍋. Enjoy this seasonal pastry at The Peninsula Boutique & Café or opt for the special gift box to share with family and friends.

Complement the Mid-Autumn 🐇 delights with a cup of fine tea🍵, simply catch The Peninsula Boutique Mid-Autumn tram 🚊 to receive a box of complimentary tea bags with purchase to celebrate the moon 🌕festival:

🌕 The Peninsula Boutique & Café
📍 The Peninsula Arcade, Peninsula Hong Kong, Salisbury Road, Tsim Sha Tsui, Kowloon, Hong Kong
TakeAway
時光似箭😳,一年一度中秋節又嚟啦🤣~明明好像數個月前才吃完月餅,怎麼會現在又到中秋節呢~每年中秋,必吃五星級酒店界的翹楚 •半島酒店•的月餅🥮! 今年試試期間限定的「 明月禮盒🎁$628 」,除了有基本款我很愛的奶黄月餅外🤤,亦有伯爵茶味、荔枝紅茶味 和 鐵觀音味呀😍,每款2個,可以與家人分享囉~個人最愛伯爵茶和鐵觀音,茶香突出,好有特色,而且比吃原味月餅更有層次。吃月餅當然要配壺好茶啦🫖,每個禮盒會有一罐普洱茶哦~即日起購物滿$2000,更可享全港九新界免費送貨服務哦~

即日起購物滿$2000,更可享全港九新界免費送貨服務哦~
2022-08-06
2022-08-07 249 views
半島下午茶之前開既時候只有Walk-in要排隊,要早上九點拎飛先有機會食倒,而家已經開放網上預約,餐廳只有五張卡枱,禁左好耐冇放棄終book倒可以黎試試入口位於精品店內,有隻巨型半島小熊打卡位食物方面叫左點點蜂蜜午後敘享 $655兩位甜點有拿破崙、藍莓芝士餅、士多啤梨卷同香芒布甸鹹點有吞拿魚泡菜三文治、煙三文魚配酸瓜醬三文治、巴馬火腿蘆筍撻同雞蛋西芹三文治卷整體方面環境比較優靜,私隱度高都坐得舒服,食物賣相精緻,甜點鹹點都各一件,可以同朋友一齊分享試多幾款Tea set既藍莓芝士同拿破崙千層我比較喜歡,甜點做得有水準,軟雪糕有朱古力/牛奶味,口感細滑,好想食多幾杯,鹹點其中吞拿魚泡菜三文治同煙三文魚配酸瓜醬三文治口感豐富,麵包鬆軟而且醬同餡料平衡好味,整體食物相當吾錯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
入口位於精品店內,有隻巨型半島小熊打卡位
食物方面叫左點點蜂蜜午後敘享 $655兩位
甜點有拿破崙、藍莓芝士餅、士多啤梨卷同香芒布甸

2022年7月27日 (星期三) 10:30pm 35°C 半島酒店知道慶祝生日,免費贈送一個紅桑子蛋糕、祝賀卡。 半島服務員於下午 3:30pm 親自將生日蛋糕送進房內,亦伴隨餐具、爉燭、火柴,令人感覺貼心。 紅桑子蛋糕 - 紅桑子味鮮甜,果味芬芳,不會太膩,調校恰到好處,當中夾帶著意大利軟芝士慕斯,綿密香滑,堪稱絕妙美點。【推介之選】❤❤❤《 影 片 》:

2022年7月27日 (星期三) 10:30pm 35°C

半島酒店知道慶祝生日,免費贈送一個紅桑子蛋糕、祝賀卡。

《 影 片 》:

2022-07-27
Type of Meal
Last Night Supper
Birthday
紅桑子蛋糕
2022年7月27日 (星期三) 5:00pm 35°C 半島餅店設於酒店地庫,感覺高格調,優雅舒適、集餐飲與品味於一身的全新匯聚點。其顏色設計以墨綠色為主調,配搭金色支架,奢華獨特,店內典雅的法式裝修,營造寫意自在的氣氛。 食客可於裝修時尚高雅、氣氛溫馨隨和的半島精品店與咖啡廳享用由專業咖啡師用心沖泡的精品咖啡,可以一邊品嘗由著名糕點團隊傾力製作的蛋糕酥點,一邊在琳琅滿目的食品與禮品中尋找新的生活靈感,還可以悠閒地坐下來享受閱讀樂趣或感受慢活時光。 燈光明亮,環境整潔乾淨,各款蛋糕賣相精緻,擺放齊整,一目了然。 店員利用膠紙固定盒子內的蛋糕,免得東倒西歪,可算貼心。 為慶祝本人生日及半島酒店渡假,特地選擇此餅店。 人數:2人 HK$260 不用排隊 拿破崙 - 香脆的千層酥皮夾著新鮮幼滑吉士忌廉,滋味無窮。 賣相梅花間竹,層層疊疊,每層均鬆脆無比,使人極度喜愛。香甜美味,吃到停不了呢。果然是奢華五星級酒店的『熱賣好味拿破崙』,確實當之無愧!【推介之選】❤❤❤《 影 片 》:《 環 境 》:【 溫 馨 提 示】:❶ 所有蛋糕都需要之前電話 / 網上預訂,不設即場售賣。❷ 售賣毛公仔、

2022年7月27日 (星期三) 5:00pm 35°C

店員利用膠紙固定盒子內的蛋糕,免得東倒西歪,可算貼心。

為慶祝本人生日及半島酒店渡假,特地選擇此餅店。

人數:2人 HK$260

不用排隊

《 影 片 》:

《 環 境 》:

【 溫 馨 提 示】:

所有蛋糕都需要之前電話 / 網上預訂,不設即場售賣。

售賣毛公仔、餐具、禮品等
2022-07-27
TakeAway
$130 (Last Night Supper)
Birthday
2022-08-02 1562 views
✨半島預約困難Afternoon tea✨.星期日下午1:30去到位於半島地庫嘅Peninsula boutique& cafe 食Afternoon tea慶祝同男朋友一齊4年半♥︎呢間一直想去,全間只有5張枱,自己之前都book過但失敗咗,今次有幸得男朋友book終於成功了✧٩(ˊωˋ*)و✧另外值得一提,雖然呢個Tea每樣只有一件,但兩個人食完其實都幾滯🙈.(預約心得 請見文末).💖𝐀 𝐓𝐎𝐔𝐂𝐇 𝐎𝐅 𝐇𝐎𝐍𝐄𝐘 𝐀𝐅𝐓𝐄𝐑𝐍𝐎𝐎𝐍 𝐈𝐍𝐃𝐔𝐋𝐆𝐄𝐍𝐂𝐄[Set for two $655] *限時90分鐘,另收加一服務費.………………….…………………..🫖 𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕 𝒕𝒓𝒆𝒂𝒕𝒔▫️拿破崙▫️藍莓芝士餅▫️士多啤梨卷▫️香芒布甸.個人覺得拿破崙最出色,男朋友則覺得係個香芒布甸最正🤍向來對Afternoon tea味道不抱期望嘅我覺得整體唔錯♪ 美中不足係士多啤梨卷個卷皮有啲失色,乾咗少少🙈.………………….…….🫖𝑺𝒂𝒗𝒐𝒖𝒓𝒚 𝒕𝒓𝒆𝒂𝒕𝒔▫️吞拿魚泡菜三文治▫️煙三文魚配酸瓜醬三文治▫️巴馬火腿蘆筍撻▫️雞蛋西芹三文治卷.有驚喜!覺得咸點好食過甜點,而且仲令人幾有記憶點😋最正嘅一定係個巴
✨半島預約困難Afternoon tea✨
(預約心得 請見文末)
[Set for two $655]

*限時90分鐘,另收加一服務費
………………….………………….
🫖 𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕 𝒕𝒓𝒆𝒂𝒕𝒔
▫️拿破崙
▫️藍莓芝士餅

▫️士多啤梨卷
▫️香芒布甸
個人覺得拿破崙最出色,
男朋友則覺得係個香芒布甸最正🤍

🫖𝑺𝒂𝒗𝒐𝒖𝒓𝒚 𝒕𝒓𝒆𝒂𝒕𝒔
▫️吞拿魚泡菜三文治
▫️煙三文魚配酸瓜醬三文治
▫️巴馬火腿蘆筍撻
▫️雞蛋西芹三文治卷
有驚喜!覺得咸點好食過甜點,而且仲令人幾有記憶點😋最正嘅一定係個巴馬火腿蘆筍撻,
我原本麻麻Parma ham都覺得佢塊火腿香,同撻內酸酸地(類似Sour cream?)嘅cream勁夾,平衡番個咸味;其餘兩個文治類都唔錯❣️
係個雞蛋三文治卷層皮乾咗少少

🫖𝑶𝒕𝒉𝒆𝒓
▫️英式烘鬆餅
▫️蜂蜜馬卡龍
▫️本地蜂巢蜜
▫️半島門僮帽朱古力
▫️軟雪糕
個人最鍾意個軟雪糕,配埋個蜂巢食好好食🍦🍯
馬卡龍食落有啲拖肥味,好甜但我鍾意💓Scone同the lobby極為相似,
我自己就覺得不過不失,呢個亦可配蜂蜜食,但我都係鍾意搽clotted cream and jam✿ 以上唯獨半島門僮帽朱古力唔識欣賞~
🫖𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔
▫️Iced mocha
▫️Peninsula Blend
兩杯都好飲,Iced mocha有啲極幼細嘅朱古力碎係底,朱古力味幾濃亦不失咖啡香;
半島精選名茶清灣地同個tea set好夾🍵

………………….………………….
✨ 預 約 心 得 ✨
半島官方聲稱每日更新,可以係21日前早上10時於網上訂座;下午茶由1點到6點分3個時段,根據我自己嘅失敗經驗,當時我刻意早咗幾日試訂,發現佢並唔係10點就即刻更新到,10:00-12:00呢段時間都有機會出新一日,所以預約個朝要係咁F5🙈
而我失敗個次就咁啱我想去個2日都有人包場,當日唔開放預訂(仲要我F5咗成朝再打去問先知🥲)至於男朋友成功預訂個朝都係由10點開始keep住更新就預約到💓
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我
@fibee3b
❥…呢間優點係食物唔錯,座位私隱度頗高,環境靚亦坐得舒適;至於缺點則係限時90分鐘,同埋難訂位~同樣係半島下午茶,如果想坐耐啲同影相靚少少建議去The lobby食,不過The lobby私隱度略低同嘈少少🤏🏻價錢亦貴D,至於食物味道及服務上則boutique & cafe略勝一籌(˶ˊᵕˋ˵)
$360 (Tea)
  • 軟雪糕
  • 拿破崙蛋糕
  • Iced  mocha
  • Peninsula  blend
2022-07-18 759 views
Afternoon tea界預約困難店 俾我book到星期日💦最底有網上book位tips!終於試齊半島兩個teaA TOUCH OF HONEY AFTERNOON INDULGENCE💰HKD655/2pp(Rating:7.3/10)好靚😍先嚟經典scone 比起Lobby略嫌冇烤得咁香 但都好食👍應有的香脆 外殼帶厚度 內裏唔漿口夠濕潤 微甜有蛋香 配clotted cream/草莓jam 簡單但難覓 半島scone係我最愛 勝過同樣出名嘅文華!馬卡龍冇過甜但偏薄 果香單一🤔帽子朱古力有軟心 外殼太厚 至於甜鹹點各有一件 排名嚟講 甜:🏅️拿破崙/🥈香芒布甸/🥉藍莓芝士餅/士多啤梨卷 原味拿破崙容易一分為二 即夠香脆 帶牛油香 典型5星酒店質素🍴香芒布甸留咗最後食 質感略似mousse 芒味唔假🥭芝士餅係典型美式style 卷蛋就正常冇咩記憶點 正常鹹:🏅️巴馬火腿蘆筍撻/🥈雞蛋西芹三文治卷/🥉呑拿魚泡菜三文治/煙三文魚配酸瓜醬三文治 撻比三文治特別 香脆唔硬 filling似sour cream同yogurt混合👍三文治其實好正常 但賣相夠靚📷吞拿魚就唔覺有泡菜味😂全部冇過鹹/
最底有網上book位tips!終於試齊半島兩個tea

💰HKD655/2pp(Rating:7.3/10)

鹹:🏅️巴馬火腿蘆筍撻/🥈雞蛋西芹三文治卷/🥉呑拿魚泡菜三文治/煙三文魚配酸瓜醬三文治 撻比三文治特別 香脆唔硬 filling似sour cream同yogurt混合👍三文治其實好正常 但賣相夠靚📷吞拿魚就唔覺有泡菜味😂全部冇過鹹/過甜(tea好多時會)都收貨👌

軟雪糕:朱古力較濃稠🍫牛乳3.6 feel但唔算好濃🥛飲品Hot Choc同Peninsula Blend☕️partner話熱朱冇樓上咁濃 茶係Darjeeling x Assam 典型紅茶配搭😋

簡單比較半島2款下午茶 各有特色⚖️👇🏻

Lobby✨: 貴啲 傳統3層架 所有item有兩件 一人一份 scone總共4個 好夠飽 仔細款式會因季節調整 不限時
Cafe✨: 難book 私隱度高 更打卡able但每樣一件 甜鹹點長期classic款 有軟雪糕同honey食 限時90分鐘

點book❓用OT App版揀“View Full Availability”👉只會show有位時間 每日10-11點book到最遠20日後新slot 我係某週一11am online訂到下下下個週日🫡
  • 軟雪糕
  • Afternoon Indulgence
半島酒店新開咗精品Cafe之後,成日都心心念念想去試afternoon tea set😍不過得五張枱好難book好彩有朋友carry終於可以食到🥳P.S 一個半鐘用餐時間少rush ,又要影相又要食嘢又要傾偈好忙🤣因為佢有三輪所以大家唔好遲到啦😘環境: 8/10藍綠色配金色🖼,低調得來又奢華✨,同上面lobby lounge 2個style☺️ 食物: 8/10點點蜂蜜午後敘享🐝 $655/2 👭+🧍‍♀️$425賣相已經好吸睛一嚟到心心眼😍半島bearbear放咗手工蜜糖同朱古力好cute🧸除咗Scone,Macaron,其他甜點鹹點都係各一件,可以同朋友share試多幾款😝最後仲有一人杯牛奶雪糕,配埋蜜糖食就剛剛好,sweet sweet❤️💰性價比: 8.5/10($400/人) 重點來了,這個下午茶對得住價錢👍🏻,覺得好食過半島大堂下午茶仲好似平少少哈哈

環境: 8/10

食物: 8/10
點點蜂蜜午後敘享🐝 $655/2 👭+🧍‍♀️$425

點點蜂蜜午後敘享tea set
2022-06-12
$400 (Tea)
點點蜂蜜午後敘享tea set
聽講半島酒店購物商場地下有間系新開左一間有一段時間半島精品店與咖啡廳咖啡廳只有五張枱,長期都好full🙈,所以記得一定要網上book定外賣亦可以選擇,最好都係網上訂購定今次我係選擇外賣,預先網上訂買左一份英式鬆餅,一個原味,一個提子味包埋士多啤梨果醬及clotted cream加蜜糖2包英式紅荼鬆餅有香酥牛油香味,吾會太乾,配上果醬一流🤤🤤拿破崙系半島酒店都好出色,酥脆拿破崙,層次非常豐富,配上吉士醬,吉士醬唔會太過甜配合拿破崙非常之一流😋😍食完餅當然要配上紅茶☕️估唔到紅茶都有驚喜好香嘅紅茶味,咖啡廳旁邊精品店亦有得賣!
咖啡廳只有五張枱,長期都好full🙈,
所以記得一定要網上book定
外賣亦可以選擇,最好都係網上訂購定
今次我係選擇外賣,預先網上訂
買左一份英式鬆餅,一個原味,一個提子味
包埋士多啤梨果醬及clotted cream加蜜糖
2包英式紅荼
鬆餅有香酥牛油香味,吾會太乾,配上果醬一流🤤🤤

食完餅當然要配上紅茶☕️估唔到紅茶都有驚喜
好香嘅紅茶味,咖啡廳旁邊精品店亦有得賣!
2022-06-03 229 views
今日終於同朋友試左半島酒店Boutique and Cafe既 #Afternoontea🥰 呢度既下午茶同半島Lobby既傳統三層架完全唔同㗎 鍾意呢度既藍色主題 好似身處一個貝殼咁 sofa坐得好舒服 同朋友傾計一流 捨棄左三層架 而換上精緻擺盤 顏色繽紛既咸甜點排列整齊係白色大碟上 而scone就放係半島門童帽設計既盒裡面 再加上兩個半島小熊送上既門童帽朱古力同埋本地蜂巢蜜 旁邊仲有蜂蜜馬卡龍❤️❤️ 所有食物都好好味😋配上半島既熱茶可以消下膩 最後用上蜂蜜配滑到漏既軟雪糕作結 好飽好滿足🥰🥰

2022-06-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$361 (Tea)
2022-05-13 256 views
疫情第五波前,好難得平日有假放,我就同左閏密去Peninsula Boutique Cafe度食tea la 。我地個時都book了成2個2才吃到。那兒只大約4,5張枱,所以要排咁耐,係有道理。去到都沒有太多其他選擇,每枱都會叫tea set 這裡的tea set 不是用三層架端上,而是用陶瓷器皿乘載著,格外精緻。每份tea set 上面都有酒店咭祥物-小熊做裝飾,很可愛。而這裡的鹹點每款都在水準之上,而我喜歡吞拿魚泡菜三文治,有突色。甜點最深刻的是拿破崙及Macaron。平時我不太吃拿破崙,因通常其他地方的餅底做得很硬,不脆,不好食。但這裡不同,個餅皮很脆,加上一口一件,不像平時食到周地都是餅碎。其次是Macaron,好吃在不太甜,太甜及太硬的Macaron,我真的受不了。這裡及以前的洲際酒店的Macaron都好好食。最後還會送上兩杯軟雪糕才總結,我那杯的雲尼拿雪糕很重牛奶味,不錯。Tea set for two共$595未加一 ,雖然味道及視覺享受都好好,不過個下午茶每件食物只有一件,不同出面有每款兩件,真的只能作下午茶享用,變相性價比差少少,但也值得一試。
Tea set
甜點最深刻的是拿破崙及Macaron。
軟雪糕
$350 (Tea)
Tea set
軟雪糕
  • Tea set for two
半島酒店,服務一向有信心,呢間新開既cafe, 位於半島酒店商場地庫,同朋友傾計一流,只有五張枱,疫情關係,縮減到只有三台,是次訂座,🗓️預早約三星期,於半島酒店管網上訂座,出晒名難訂,疫情關係,比較少人出外用餐,我先訂到位⏰! 建議早上十點左右上網訂坐,機會比較大!前一日半島酒店職員會致電確認訂座📳,敬請留意,錯過咗大件事! 餐牌於官網可以參考,9成人會點下午茶套餐,套餐已包兩杯飲品🫖☕! 呢個價位,五星酒店,合理!套餐可於訂座時,通知寫上簡短祝福語,例如happy birthday🎂,happy Anniversary ❤️等等!一上餐已經好吸睛,打卡之選!本身對甜品興趣不大的我,另眼相看,樣樣都好味,唔太甜,有水準! 🍧🍨🍦🍰最愛招牌英式鬆餅,亮點招牌半島熊仔餐具🐻,是日蜜糖🍯,朱古力🍫基本上每樣甜點,鹹點,都有驚喜!我點了鮮奶咖啡☕,呢個咖啡,沖得十分之好飲,不得了,比起其他出名咖啡店,有過之而無不及! 最後送上雪糕🍦🍨,好重奶味,又滑又軟!畫上完美句號!如果喜歡佢啲餐具,可於出面shop購買!❤️感受好深就係五星酒店,服務員親切有善,服務細心,每樣都食物有介紹! 加分💯是次訂坐,復
半島酒店,服務一向有信心

一上餐已經好吸睛,打卡之選!

最愛招牌英式鬆餅,

亮點招牌半島熊仔餐具🐻,是日蜜糖🍯,朱古力🍫

基本上每樣甜點,鹹點,都有驚喜!

最後送上雪糕🍦🍨,好重奶味,又滑又軟!畫上完美句號!

如果喜歡佢啲餐具,可於出面shop購買!

❤️感受好深就係五星酒店,服務員親切
有善,服務細心,每樣都食物有介紹! 加分💯
是次訂坐,復活節公眾假期,沒有因為假期加價,價格不變!會再去encore

套餐如下
⭐⭐點點蜂蜜午後敘享 *每日下午一時至六時⭐⭐

包括經典英式烘鬆餅、蜂蜜馬卡龍、本地蜂巢蜜、半島門僮帽朱古力、軟雪糕和飲品各兩份、鹹甜美點每款各一件
藍莓芝士餅
士多啤梨卷
香芒布甸

呑拿魚泡菜三文治
煙三文魚配酸瓜醬三文治
巴馬火腿蘆筍撻
雞蛋西芹三文治卷

自選飲品
升級至季節限定飲品 - 熱情果凍烏龍 (每杯加 45)
咖啡☕
美式咖啡 / 特濃意式咖啡 / 鮮奶咖啡 / 意式鮮奶咖啡 / 意式泡沫咖啡 / 朱古力咖啡 / 冰凍咖啡
名茶🫖🍵
半島精選名茶 / 半島下午茶 / 伯爵茶 / 普洱 / 鐵觀音 / 香片/ 冰凍半島名茶 / 冰凍香片茶

泡沫鮮奶 / 朱古力 / 鮮橙汁 / 可口可樂 / 零系可樂 / 無氣礦泉水 / 有氣礦泉水

HKD655 兩位用👫,HKD425 🕺每位加

2022-04-17
Type of Meal
Tea
相信大家去半島食tea都會去The Lobby😋唔知呢間Boutique & Café大家又去過未呢😌個位置真係有啲隱秘🤪之前佢地一開既時候淨係可以Walk-in而且只有五枱卡位😅如果唔朝早9am去拎飛既話根本無可能食到😂依家大家可以放心啦因為已經開放網上預約☺️❗️不過都係要提早兩至三星期book既😀:🍽Afternoon Indulgence🥂 $575/2ppl(仲有馬卡龍、scone、半島門僮帽朱古力🍫同埋軟雪糕🍦各兩份😚)Savoury:🍴吞拿魚泡菜三文治🥪🍴煙三文魚配酸瓜醬三文治🥪🍴巴馬火腿蘆筍撻🥧🍴雞蛋西芹三文治卷🫔Sweet:🍴拿破崙🍰🍴藍莓芝士餅🫐🍴士多啤梨卷🍓🍴香芒布甸🥭鹹點方面都係以三文治為主😀全部都好精緻好靚☺️個人認為最有驚喜係蘆筍撻😜食到火腿既鹹香然後有蘆筍中和味道🥓兩者好夾👍🏻其餘既三文治都出色!包體鬆軟,配搭新鮮🤪尤其係煙三文魚酸瓜😍甜點全部都係正常發揮🙃拿破崙較為出色!酥皮夠脆而裏面既吉士濃得來又唔會好甜👍🏻士多啤梨卷都不錯👌🏻蛋糕濕潤忌廉順滑☺️香芒布甸就略甜🤓Scone依舊好味😍一個原味一個提子味😚食落好重牛油香又唔會太乾🧈配埋clotted cream同

Savoury:

🍴拿破崙🍰
🍴藍莓芝士餅🫐
🍴士多啤梨卷🍓
🍴香芒布甸🥭

Scone依舊好味😍一個原味一個提子味😚食落好重牛油香又唔會太乾🧈配埋clotted cream同jam一齊食就一流☺️估唔到雪糕既驚喜仲大!非常推薦牛乳味🤩超rich超creamy!另一杯朱古力味都好濃郁🤪不過相比之下牛乳味更勝一籌😳馬卡龍同朱古力就味道正常無特別!

整體來講,食物的確比Lobby精緻😌但係每樣一件需要同朋友分享🤓有啲麻煩😂個人認為鹹點比較出色👍🏻環境更加唔使講😛坐得好舒服而且每枱都有相當既距離😃私隱度十足!店員非常friendly😎Tea set一到就問需唔需要幫我地影相😊仲要擺好晒位好專業🤣岩哂鍾意打卡既姊妹們呀!大家快啲去試下啦😍
2022-03-18
$300 (Tea)
️ 位於半島酒店地庫BL1, 地點比較優靜, 精品店私隱度十足, 只有五個卡坐, 每個位置都可以打卡又不影響人用膳, 坐位非常優雅舒適, 採光度很好ᴀ ᴛᴏᴜᴄʜ ᴏғ ʜᴏɴᴇʏ ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ɪɴᴅᴜʟɢᴇɴᴄᴇ點點蜂蜜午後敘享包括經典英式烘鬆餅、蜂蜜馬卡龍、本地蜂果蜜、半島門僮帽朱古力及軟雪糕甜點sᴡᴇᴇᴛ ᴛʀᴇᴀᴛs拿破崙藍莓芝士餅士多啤梨卷香芒布甸鹹點sᴀᴠᴏᴜʀʏ ᴛʀᴇᴀᴛs吞拿魚泡菜三文治煙三文魚配酸瓜醬三文治巴馬火腿蘆筍撻雞蛋西芹三文治卷飲品☕️ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏʙᴀʙʏᴄᴄɪɴᴏ賣相非常精緻, 鹹甜點水準差不多, 每款只有一件, 所以兩個人需要Share食, 英式烘鬆餅一件是原味、一件是提子, 外脆內軟, 暖暖的非常鬆化, 甜點我自己比較喜歡藍莓芝士餅, 非常濃郁的芝士, 香滑有口感, 香芒布甸都很不錯, 酸甜度適中鹹點煙三文魚配酸瓜醬三文治, 清新開胃、巴馬火腿蘆筍撻, 撻皮很脆口本地蜂果蜜不建議直接食用, 因此偏甜, 建議可以配軟雪糕一起食用, 別看小小的一杯雪糕, 份量都不少不得不提服務超好, 店員會放好Afternoon Tea Set位置, 還主動

點點蜂蜜午後敘享

雞蛋西芹三文治卷

飲品☕️
ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ
ʙᴀʙʏᴄᴄɪɴᴏ

不得不提服務超好, 店員會放好Afternoon Tea Set位置, 還主動幫忙拍照, 拍照技術還很出色, 用餐非常愉快

這裏Afternoon Tea由每日一時開始至六時, 很少Tea Set午時時段就開放, 環境寧靜, 用餐好地方
  • Afternoon Indulgence
「 𝗧𝗛𝗘 𝗣𝗘𝗡𝗜𝗡𝗦𝗨𝗟𝗔 𝗕𝗢𝗨𝗧𝗜𝗤𝗨𝗘 」竟然品嚐到半島酒店🎠𝗣𝗮𝘀𝘁𝗿𝗶𝗲𝘀雖然一打開喺炒晒車🌪東歪西倒🫠🫠🫠🫶🏻 仍係需要感謝善長人翁 🫶🏻特意喺兒童節前一日𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵𝘁𝗶𝗺𝗲偷偷出去尖沙咀買🎎當西餅喺寶貝咁🤭去邊度帶埋一齊搬出搬入呵護備至咁🤲🏻捧返屋企多得您 👉🏻 我眼界又開闊左 👈🏻ℒ𝑜𝓋𝑒 𝓎𝑜𝓊 𝒷𝓇𝑜🫢每件超級好食⚜️️😋😋😋白朱古力又唔會好甜♥慕絲幼滑💠🤭啲忌廉就算隔夜都無問題「 隔夜㗎喎 」「 就算隔夜都唔使驚咋嘛 」「 冇人嗌你驚呀 你自己攞嚟典咋 」🫶🏻 此時此刻有誰共鳴 🫶🏻🧁 紅桑子朱古力 $ 70-𝙍𝙖𝙨𝙥𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚💬簡介:這紅桑子朱古力糕點香濃又果味芬芳,紅桑子朱古力醬及意大利軟芝士慕絲,加上新鮮多汁的紅桑子及脆杏仁,口感對比強烈,鮮紅鏡面令賣相更為吸引。🧁 馬逹加斯加朱古力 $ 65-𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝙈𝙖𝙙𝙖𝙜𝙖𝙨𝙘𝙖𝙧💬簡介:馬逹加斯加朱古力蛋糕的迷你變奏版本,法式朱古力香橙金磚蛋糕配以夾心黑朱古力脆脆、牛奶朱古力慕絲及黑朱古力忌廉,再抺上一層黑朱古力漿,喜愛濃郁朱古力風味的不容錯過。🧁 天作之合 $ 70-𝙋𝙚𝙧𝙛𝙚𝙘
「 𝗧𝗛𝗘 𝗣𝗘𝗡𝗜𝗡𝗦𝗨𝗟𝗔 𝗕𝗢𝗨𝗧𝗜𝗤𝗨𝗘 」
竟然品嚐到半島酒店🎠𝗣𝗮𝘀𝘁𝗿𝗶𝗲𝘀
ℒ𝑜𝓋𝑒 𝓎𝑜𝓊 𝒷𝓇𝑜🫢

每件超級好食⚜️️😋😋😋
白朱古力又唔會好甜♥慕絲幼滑💠
🤭啲忌廉就算隔夜都無問題
「 隔夜㗎喎 」
「 就算隔夜都唔使驚咋嘛 」
「 冇人嗌你驚呀 你自己攞嚟典咋 」
🫶🏻 此時此刻有誰共鳴 🫶🏻

🧁 紅桑子朱古力 $ 70-
𝙍𝙖𝙨𝙥𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚

🧁 馬逹加斯加朱古力 $ 65-
𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝙈𝙖𝙙𝙖𝙜𝙖𝙨𝙘𝙖𝙧

🧁 天作之合 $ 70-
𝙋𝙚𝙧𝙛𝙚𝙘𝙩 𝙃𝙖𝙧𝙢𝙤𝙣𝙮
💬簡介:獻上趣致的心形蛋糕,令摯愛無比驚喜!充滿果仁芳香的開心果海綿蛋糕夾著清鮮紅桑子醬配朱古力外層,再舖上味道細膩的玫瑰花茶朱古力醬,與愛侶共嚐每個甜蜜時刻。

🧁 拿破崙 $ 65-
𝙈𝙞𝙡𝙡𝙚-𝙁𝙚𝙪𝙞𝙡𝙡𝙚
💬簡介:為傳統千層酥加入新口感,酥皮裹上焦糖,內層夾有馬達加斯加雲呢拿忌廉及大溪地雲呢拿醬,外脆內軟,一試便知美妙。

🧁 藍莓芝士 $ 65-
𝘽𝙡𝙪𝙚𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚
💬簡介:以半島自家食譜製作的藍莓芝士蛋糕,滲入檸檬芳香,怡人清新在味蕾上綻放,再舖滿香甜新鮮的藍莓,酸甜平衡令人食指大動。

🧁 士多啤梨卷 $ 65- (無入鏡🫠中咗忌廉血滴子🫠實在無法修復)
𝙁𝙧𝙖𝙞𝙨𝙚 𝙍𝙤𝙪𝙡𝙖𝙙𝙚
💬簡介:半島特製的鬆軟蛋糕外層,包裹著輕滑香濃忌廉,伴以最新鮮的士多啤梨,清甜果香四溢,香軟綿密的質感,齒頰留香。
2022-04-04
  • 士多啤梨卷