2022-08-02 1562 views
✨半島預約困難Afternoon tea✨.星期日下午1:30去到位於半島地庫嘅Peninsula boutique& cafe 食Afternoon tea慶祝同男朋友一齊4年半♥︎呢間一直想去,全間只有5張枱,自己之前都book過但失敗咗,今次有幸得男朋友book終於成功了✧٩(ˊωˋ*)و✧另外值得一提,雖然呢個Tea每樣只有一件,但兩個人食完其實都幾滯🙈.(預約心得 請見文末).💖𝐀 𝐓𝐎𝐔𝐂𝐇 𝐎𝐅 𝐇𝐎𝐍𝐄𝐘 𝐀𝐅𝐓𝐄𝐑𝐍𝐎𝐎𝐍 𝐈𝐍𝐃𝐔𝐋𝐆𝐄𝐍𝐂𝐄[Set for two $655] *限時90分鐘,另收加一服務費.………………….…………………..🫖 𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕 𝒕𝒓𝒆𝒂𝒕𝒔▫️拿破崙▫️藍莓芝士餅▫️士多啤梨卷▫️香芒布甸.個人覺得拿破崙最出色,男朋友則覺得係個香芒布甸最正🤍向來對Afternoon tea味道不抱期望嘅我覺得整體唔錯♪ 美中不足係士多啤梨卷個卷皮有啲失色,乾咗少少🙈.………………….…….🫖𝑺𝒂𝒗𝒐𝒖𝒓𝒚 𝒕𝒓𝒆𝒂𝒕𝒔▫️吞拿魚泡菜三文治▫️煙三文魚配酸瓜醬三文治▫️巴馬火腿蘆筍撻▫️雞蛋西芹三文治卷.有驚喜!覺得咸點好食過甜點,而且仲令人幾有記憶點😋最正嘅一定係個巴
✨半島預約困難Afternoon tea✨
(預約心得 請見文末)
[Set for two $655]

*限時90分鐘,另收加一服務費
………………….………………….
🫖 𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕 𝒕𝒓𝒆𝒂𝒕𝒔
▫️拿破崙
▫️藍莓芝士餅

▫️士多啤梨卷
▫️香芒布甸
個人覺得拿破崙最出色,
男朋友則覺得係個香芒布甸最正🤍

🫖𝑺𝒂𝒗𝒐𝒖𝒓𝒚 𝒕𝒓𝒆𝒂𝒕𝒔
▫️吞拿魚泡菜三文治
▫️煙三文魚配酸瓜醬三文治
▫️巴馬火腿蘆筍撻
▫️雞蛋西芹三文治卷
有驚喜!覺得咸點好食過甜點,而且仲令人幾有記憶點😋最正嘅一定係個巴馬火腿蘆筍撻,
我原本麻麻Parma ham都覺得佢塊火腿香,同撻內酸酸地(類似Sour cream?)嘅cream勁夾,平衡番個咸味;其餘兩個文治類都唔錯❣️
係個雞蛋三文治卷層皮乾咗少少

🫖𝑶𝒕𝒉𝒆𝒓
▫️英式烘鬆餅
▫️蜂蜜馬卡龍
▫️本地蜂巢蜜
▫️半島門僮帽朱古力
▫️軟雪糕
個人最鍾意個軟雪糕,配埋個蜂巢食好好食🍦🍯
馬卡龍食落有啲拖肥味,好甜但我鍾意💓Scone同the lobby極為相似,
我自己就覺得不過不失,呢個亦可配蜂蜜食,但我都係鍾意搽clotted cream and jam✿ 以上唯獨半島門僮帽朱古力唔識欣賞~
🫖𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔
▫️Iced mocha
▫️Peninsula Blend
兩杯都好飲,Iced mocha有啲極幼細嘅朱古力碎係底,朱古力味幾濃亦不失咖啡香;
半島精選名茶清灣地同個tea set好夾🍵

………………….………………….
✨ 預 約 心 得 ✨
半島官方聲稱每日更新,可以係21日前早上10時於網上訂座;下午茶由1點到6點分3個時段,根據我自己嘅失敗經驗,當時我刻意早咗幾日試訂,發現佢並唔係10點就即刻更新到,10:00-12:00呢段時間都有機會出新一日,所以預約個朝要係咁F5🙈
而我失敗個次就咁啱我想去個2日都有人包場,當日唔開放預訂(仲要我F5咗成朝再打去問先知🥲)至於男朋友成功預訂個朝都係由10點開始keep住更新就預約到💓
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我
@fibee3b
❥…呢間優點係食物唔錯,座位私隱度頗高,環境靚亦坐得舒適;至於缺點則係限時90分鐘,同埋難訂位~同樣係半島下午茶,如果想坐耐啲同影相靚少少建議去The lobby食,不過The lobby私隱度略低同嘈少少🤏🏻價錢亦貴D,至於食物味道及服務上則boutique & cafe略勝一籌(˶ˊᵕˋ˵)
$360 (Tea)
Celebration
Anniversary