半島酒店新開咗精品Cafe之後,成日都心心念念想去試afternoon tea set😍不過得五張枱好難book好彩有朋友carry終於可以食到🥳P.S 一個半鐘用餐時間少rush ,又要影相又要食嘢又要傾偈好忙🤣因為佢有三輪所以大家唔好遲到啦😘環境: 8/10藍綠色配金色🖼,低調得來又奢華✨,同上面lobby lounge 2個style☺️ 食物: 8/10點點蜂蜜午後敘享🐝 $655/2 👭+🧍‍♀️$425賣相已經好吸睛一嚟到心心眼😍半島bearbear放咗手工蜜糖同朱古力好cute🧸除咗Scone,Macaron,其他甜點鹹點都係各一件,可以同朋友share試多幾款😝最後仲有一人杯牛奶雪糕,配埋蜜糖食就剛剛好,sweet sweet❤️💰性價比: 8.5/10($400/人) 重點來了,這個下午茶對得住價錢👍🏻,覺得好食過半島大堂下午茶仲好似平少少哈哈

環境: 8/10

食物: 8/10
點點蜂蜜午後敘享🐝 $655/2 👭+🧍‍♀️$425

點點蜂蜜午後敘享tea set
2022-06-12
$400 (Tea)
點點蜂蜜午後敘享tea set
聽講半島酒店購物商場地下有間系新開左一間有一段時間半島精品店與咖啡廳咖啡廳只有五張枱,長期都好full🙈,所以記得一定要網上book定外賣亦可以選擇,最好都係網上訂購定今次我係選擇外賣,預先網上訂買左一份英式鬆餅,一個原味,一個提子味包埋士多啤梨果醬及clotted cream加蜜糖2包英式紅荼鬆餅有香酥牛油香味,吾會太乾,配上果醬一流🤤🤤拿破崙系半島酒店都好出色,酥脆拿破崙,層次非常豐富,配上吉士醬,吉士醬唔會太過甜配合拿破崙非常之一流😋😍食完餅當然要配上紅茶☕️估唔到紅茶都有驚喜好香嘅紅茶味,咖啡廳旁邊精品店亦有得賣!
咖啡廳只有五張枱,長期都好full🙈,
所以記得一定要網上book定
外賣亦可以選擇,最好都係網上訂購定
今次我係選擇外賣,預先網上訂
買左一份英式鬆餅,一個原味,一個提子味
包埋士多啤梨果醬及clotted cream加蜜糖
2包英式紅荼
鬆餅有香酥牛油香味,吾會太乾,配上果醬一流🤤🤤

食完餅當然要配上紅茶☕️估唔到紅茶都有驚喜
好香嘅紅茶味,咖啡廳旁邊精品店亦有得賣!
2022-06-03 230 views
今日終於同朋友試左半島酒店Boutique and Cafe既 #Afternoontea🥰 呢度既下午茶同半島Lobby既傳統三層架完全唔同㗎 鍾意呢度既藍色主題 好似身處一個貝殼咁 sofa坐得好舒服 同朋友傾計一流 捨棄左三層架 而換上精緻擺盤 顏色繽紛既咸甜點排列整齊係白色大碟上 而scone就放係半島門童帽設計既盒裡面 再加上兩個半島小熊送上既門童帽朱古力同埋本地蜂巢蜜 旁邊仲有蜂蜜馬卡龍❤️❤️ 所有食物都好好味😋配上半島既熱茶可以消下膩 最後用上蜂蜜配滑到漏既軟雪糕作結 好飽好滿足🥰🥰

2022-06-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$361 (Tea)
2022-05-13 261 views
疫情第五波前,好難得平日有假放,我就同左閏密去Peninsula Boutique Cafe度食tea la 。我地個時都book了成2個2才吃到。那兒只大約4,5張枱,所以要排咁耐,係有道理。去到都沒有太多其他選擇,每枱都會叫tea set 這裡的tea set 不是用三層架端上,而是用陶瓷器皿乘載著,格外精緻。每份tea set 上面都有酒店咭祥物-小熊做裝飾,很可愛。而這裡的鹹點每款都在水準之上,而我喜歡吞拿魚泡菜三文治,有突色。甜點最深刻的是拿破崙及Macaron。平時我不太吃拿破崙,因通常其他地方的餅底做得很硬,不脆,不好食。但這裡不同,個餅皮很脆,加上一口一件,不像平時食到周地都是餅碎。其次是Macaron,好吃在不太甜,太甜及太硬的Macaron,我真的受不了。這裡及以前的洲際酒店的Macaron都好好食。最後還會送上兩杯軟雪糕才總結,我那杯的雲尼拿雪糕很重牛奶味,不錯。Tea set for two共$595未加一 ,雖然味道及視覺享受都好好,不過個下午茶每件食物只有一件,不同出面有每款兩件,真的只能作下午茶享用,變相性價比差少少,但也值得一試。
Tea set
甜點最深刻的是拿破崙及Macaron。
軟雪糕
$350 (Tea)
Celebration
Anniversary
Tea set
軟雪糕
  • Tea set for two
半島酒店,服務一向有信心,呢間新開既cafe, 位於半島酒店商場地庫,同朋友傾計一流,只有五張枱,疫情關係,縮減到只有三台,是次訂座,🗓️預早約三星期,於半島酒店管網上訂座,出晒名難訂,疫情關係,比較少人出外用餐,我先訂到位⏰! 建議早上十點左右上網訂坐,機會比較大!前一日半島酒店職員會致電確認訂座📳,敬請留意,錯過咗大件事! 餐牌於官網可以參考,9成人會點下午茶套餐,套餐已包兩杯飲品🫖☕! 呢個價位,五星酒店,合理!套餐可於訂座時,通知寫上簡短祝福語,例如happy birthday🎂,happy Anniversary ❤️等等!一上餐已經好吸睛,打卡之選!本身對甜品興趣不大的我,另眼相看,樣樣都好味,唔太甜,有水準! 🍧🍨🍦🍰最愛招牌英式鬆餅,亮點招牌半島熊仔餐具🐻,是日蜜糖🍯,朱古力🍫基本上每樣甜點,鹹點,都有驚喜!我點了鮮奶咖啡☕,呢個咖啡,沖得十分之好飲,不得了,比起其他出名咖啡店,有過之而無不及! 最後送上雪糕🍦🍨,好重奶味,又滑又軟!畫上完美句號!如果喜歡佢啲餐具,可於出面shop購買!❤️感受好深就係五星酒店,服務員親切有善,服務細心,每樣都食物有介紹! 加分💯是次訂坐,復
半島酒店,服務一向有信心

一上餐已經好吸睛,打卡之選!

最愛招牌英式鬆餅,

亮點招牌半島熊仔餐具🐻,是日蜜糖🍯,朱古力🍫

基本上每樣甜點,鹹點,都有驚喜!

最後送上雪糕🍦🍨,好重奶味,又滑又軟!畫上完美句號!

如果喜歡佢啲餐具,可於出面shop購買!

❤️感受好深就係五星酒店,服務員親切
有善,服務細心,每樣都食物有介紹! 加分💯
是次訂坐,復活節公眾假期,沒有因為假期加價,價格不變!會再去encore

套餐如下
⭐⭐點點蜂蜜午後敘享 *每日下午一時至六時⭐⭐

包括經典英式烘鬆餅、蜂蜜馬卡龍、本地蜂巢蜜、半島門僮帽朱古力、軟雪糕和飲品各兩份、鹹甜美點每款各一件
拿破崙

煙三文魚配酸瓜醬三文治
巴馬火腿蘆筍撻
雞蛋西芹三文治卷

自選飲品
升級至季節限定飲品 - 熱情果凍烏龍 (每杯加 45)
咖啡☕
美式咖啡 / 特濃意式咖啡 / 鮮奶咖啡 / 意式鮮奶咖啡 / 意式泡沫咖啡 / 朱古力咖啡 / 冰凍咖啡
名茶🫖🍵
半島精選名茶 / 半島下午茶 / 伯爵茶 / 普洱 / 鐵觀音 / 香片/ 冰凍半島名茶 / 冰凍香片茶

泡沫鮮奶 / 朱古力 / 鮮橙汁 / 可口可樂 / 零系可樂 / 無氣礦泉水 / 有氣礦泉水

HKD655 兩位用👫,HKD425 🕺每位加

2022-04-17
Tea
相信大家去半島食tea都會去The Lobby😋唔知呢間Boutique & Café大家又去過未呢😌個位置真係有啲隱秘🤪之前佢地一開既時候淨係可以Walk-in而且只有五枱卡位😅如果唔朝早9am去拎飛既話根本無可能食到😂依家大家可以放心啦因為已經開放網上預約☺️❗️不過都係要提早兩至三星期book既😀:🍽Afternoon Indulgence🥂 $575/2ppl(仲有馬卡龍、scone、半島門僮帽朱古力🍫同埋軟雪糕🍦各兩份😚)Savoury:🍴吞拿魚泡菜三文治🥪🍴煙三文魚配酸瓜醬三文治🥪🍴巴馬火腿蘆筍撻🥧🍴雞蛋西芹三文治卷🫔Sweet:🍴拿破崙🍰🍴藍莓芝士餅🫐🍴士多啤梨卷🍓🍴香芒布甸🥭鹹點方面都係以三文治為主😀全部都好精緻好靚☺️個人認為最有驚喜係蘆筍撻😜食到火腿既鹹香然後有蘆筍中和味道🥓兩者好夾👍🏻其餘既三文治都出色!包體鬆軟,配搭新鮮🤪尤其係煙三文魚酸瓜😍甜點全部都係正常發揮🙃拿破崙較為出色!酥皮夠脆而裏面既吉士濃得來又唔會好甜👍🏻士多啤梨卷都不錯👌🏻蛋糕濕潤忌廉順滑☺️香芒布甸就略甜🤓Scone依舊好味😍一個原味一個提子味😚食落好重牛油香又唔會太乾🧈配埋clotted cream同

Savoury:

🍴拿破崙🍰
🍴藍莓芝士餅🫐
🍴士多啤梨卷🍓
🍴香芒布甸🥭

Scone依舊好味😍一個原味一個提子味😚食落好重牛油香又唔會太乾🧈配埋clotted cream同jam一齊食就一流☺️估唔到雪糕既驚喜仲大!非常推薦牛乳味🤩超rich超creamy!另一杯朱古力味都好濃郁🤪不過相比之下牛乳味更勝一籌😳馬卡龍同朱古力就味道正常無特別!

整體來講,食物的確比Lobby精緻😌但係每樣一件需要同朋友分享🤓有啲麻煩😂個人認為鹹點比較出色👍🏻環境更加唔使講😛坐得好舒服而且每枱都有相當既距離😃私隱度十足!店員非常friendly😎Tea set一到就問需唔需要幫我地影相😊仲要擺好晒位好專業🤣岩哂鍾意打卡既姊妹們呀!大家快啲去試下啦😍
2022-03-18
$300 (Tea)
️ 位於半島酒店地庫BL1, 地點比較優靜, 精品店私隱度十足, 只有五個卡坐, 每個位置都可以打卡又不影響人用膳, 坐位非常優雅舒適, 採光度很好ᴀ ᴛᴏᴜᴄʜ ᴏғ ʜᴏɴᴇʏ ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ɪɴᴅᴜʟɢᴇɴᴄᴇ點點蜂蜜午後敘享包括經典英式烘鬆餅、蜂蜜馬卡龍、本地蜂果蜜、半島門僮帽朱古力及軟雪糕甜點sᴡᴇᴇᴛ ᴛʀᴇᴀᴛs拿破崙藍莓芝士餅士多啤梨卷香芒布甸鹹點sᴀᴠᴏᴜʀʏ ᴛʀᴇᴀᴛs吞拿魚泡菜三文治煙三文魚配酸瓜醬三文治巴馬火腿蘆筍撻雞蛋西芹三文治卷飲品☕️ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏʙᴀʙʏᴄᴄɪɴᴏ賣相非常精緻, 鹹甜點水準差不多, 每款只有一件, 所以兩個人需要Share食, 英式烘鬆餅一件是原味、一件是提子, 外脆內軟, 暖暖的非常鬆化, 甜點我自己比較喜歡藍莓芝士餅, 非常濃郁的芝士, 香滑有口感, 香芒布甸都很不錯, 酸甜度適中鹹點煙三文魚配酸瓜醬三文治, 清新開胃、巴馬火腿蘆筍撻, 撻皮很脆口本地蜂果蜜不建議直接食用, 因此偏甜, 建議可以配軟雪糕一起食用, 別看小小的一杯雪糕, 份量都不少不得不提服務超好, 店員會放好Afternoon Tea Set位置, 還主動

點點蜂蜜午後敘享

雞蛋西芹三文治卷

飲品☕️
ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ
ʙᴀʙʏᴄᴄɪɴᴏ

不得不提服務超好, 店員會放好Afternoon Tea Set位置, 還主動幫忙拍照, 拍照技術還很出色, 用餐非常愉快

這裏Afternoon Tea由每日一時開始至六時, 很少Tea Set午時時段就開放, 環境寧靜, 用餐好地方
  • Afternoon Indulgence
「 𝗧𝗛𝗘 𝗣𝗘𝗡𝗜𝗡𝗦𝗨𝗟𝗔 𝗕𝗢𝗨𝗧𝗜𝗤𝗨𝗘 」竟然品嚐到半島酒店🎠𝗣𝗮𝘀𝘁𝗿𝗶𝗲𝘀雖然一打開喺炒晒車🌪東歪西倒🫠🫠🫠🫶🏻 仍係需要感謝善長人翁 🫶🏻特意喺兒童節前一日𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵𝘁𝗶𝗺𝗲偷偷出去尖沙咀買🎎當西餅喺寶貝咁🤭去邊度帶埋一齊搬出搬入呵護備至咁🤲🏻捧返屋企多得您 👉🏻 我眼界又開闊左 👈🏻ℒ𝑜𝓋𝑒 𝓎𝑜𝓊 𝒷𝓇𝑜🫢每件超級好食⚜️️😋😋😋白朱古力又唔會好甜♥慕絲幼滑💠🤭啲忌廉就算隔夜都無問題「 隔夜㗎喎 」「 就算隔夜都唔使驚咋嘛 」「 冇人嗌你驚呀 你自己攞嚟典咋 」🫶🏻 此時此刻有誰共鳴 🫶🏻🧁 紅桑子朱古力 $ 70-𝙍𝙖𝙨𝙥𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚💬簡介:這紅桑子朱古力糕點香濃又果味芬芳,紅桑子朱古力醬及意大利軟芝士慕絲,加上新鮮多汁的紅桑子及脆杏仁,口感對比強烈,鮮紅鏡面令賣相更為吸引。🧁 馬逹加斯加朱古力 $ 65-𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝙈𝙖𝙙𝙖𝙜𝙖𝙨𝙘𝙖𝙧💬簡介:馬逹加斯加朱古力蛋糕的迷你變奏版本,法式朱古力香橙金磚蛋糕配以夾心黑朱古力脆脆、牛奶朱古力慕絲及黑朱古力忌廉,再抺上一層黑朱古力漿,喜愛濃郁朱古力風味的不容錯過。🧁 天作之合 $ 70-𝙋𝙚𝙧𝙛𝙚𝙘
「 𝗧𝗛𝗘 𝗣𝗘𝗡𝗜𝗡𝗦𝗨𝗟𝗔 𝗕𝗢𝗨𝗧𝗜𝗤𝗨𝗘 」
竟然品嚐到半島酒店🎠𝗣𝗮𝘀𝘁𝗿𝗶𝗲𝘀
ℒ𝑜𝓋𝑒 𝓎𝑜𝓊 𝒷𝓇𝑜🫢

每件超級好食⚜️️😋😋😋
白朱古力又唔會好甜♥慕絲幼滑💠
🤭啲忌廉就算隔夜都無問題
「 隔夜㗎喎 」
「 就算隔夜都唔使驚咋嘛 」
「 冇人嗌你驚呀 你自己攞嚟典咋 」
🫶🏻 此時此刻有誰共鳴 🫶🏻

🧁 紅桑子朱古力 $ 70-
𝙍𝙖𝙨𝙥𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚

🧁 馬逹加斯加朱古力 $ 65-
𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝙈𝙖𝙙𝙖𝙜𝙖𝙨𝙘𝙖𝙧

🧁 天作之合 $ 70-
𝙋𝙚𝙧𝙛𝙚𝙘𝙩 𝙃𝙖𝙧𝙢𝙤𝙣𝙮
💬簡介:獻上趣致的心形蛋糕,令摯愛無比驚喜!充滿果仁芳香的開心果海綿蛋糕夾著清鮮紅桑子醬配朱古力外層,再舖上味道細膩的玫瑰花茶朱古力醬,與愛侶共嚐每個甜蜜時刻。

🧁 拿破崙 $ 65-
𝙈𝙞𝙡𝙡𝙚-𝙁𝙚𝙪𝙞𝙡𝙡𝙚
💬簡介:為傳統千層酥加入新口感,酥皮裹上焦糖,內層夾有馬達加斯加雲呢拿忌廉及大溪地雲呢拿醬,外脆內軟,一試便知美妙。

🧁 藍莓芝士 $ 65-
𝘽𝙡𝙪𝙚𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚
💬簡介:以半島自家食譜製作的藍莓芝士蛋糕,滲入檸檬芳香,怡人清新在味蕾上綻放,再舖滿香甜新鮮的藍莓,酸甜平衡令人食指大動。

🧁 士多啤梨卷 $ 65- (無入鏡🫠中咗忌廉血滴子🫠實在無法修復)
𝙁𝙧𝙖𝙞𝙨𝙚 𝙍𝙤𝙪𝙡𝙖𝙙𝙚
💬簡介:半島特製的鬆軟蛋糕外層,包裹著輕滑香濃忌廉,伴以最新鮮的士多啤梨,清甜果香四溢,香軟綿密的質感,齒頰留香。
2022-04-04
  • 天作之合
  • 紅桑子朱古力
  • 拿破崙
2022-04-05 210 views
半島精品咖啡店♫開張以來一枱難求的半島精品下午茶~呢間野一枱難求每個時段得5張枱實在太難幫襯第二次宜家有得網上預約,但好可能walk in更容易😪我當日都係非常早排隊攞籌如果想拎到心水時間仲要早過其他食客喔!!環境真係舒適,侍應有5星級服務水準,主動加茶,影相,介紹食物茶葉: 半島精選名茶,半島下午茶都好香,入口香醇👍🏻食物:賣相好精緻,2隻熊仔加咗好多分朱古力蓮花好靚好精緻好Q鬆餅唔好食👎🏻(鬆餅控表示不滿意)三文治好鬆軟👍🏻全部味道中規中矩,無驚喜最後仲有雪糕🍦2021年中秋節限定:半島伯爵茶月餅👍🏻迷你朱古力蓮花👍🏻(單買一朶$195🥺)
半島精品咖啡店♫
開張以來一枱難求的半島精品下午茶~

呢間野一枱難求

每個時段得5張枱
實在太難幫襯第二次
宜家有得網上預約,但好可能walk in更容易😪

我當日都係非常早排隊攞籌
如果想拎到心水時間仲要早過其他食客喔!!

茶葉:
半島精選名茶,半島下午茶都好香,入口香醇👍🏻

食物:
賣相好精緻,2隻熊仔加咗好多分
朱古力蓮花好靚好精緻好Q
鬆餅唔好食👎🏻
(鬆餅控表示不滿意)
三文治好鬆軟👍🏻
全部味道中規中矩,無驚喜
最後仲有雪糕🍦

2021年中秋節限定:
半島伯爵茶月餅👍🏻
迷你朱古力蓮花👍🏻
(單買一朶$195🥺)

2022-03-31 192 views
可以是時間尚早,今日好容易便找到座位。餐廳的座位數目不多, 布局高貴雅緻,環境安靜舒適,完全沒有拘束感。由店員介紹下,點左cake set, 約$128, 包旦糕一件和飲品一杯,試了兩款招牌旦糕,分別為拿破崙和藍莓芝士餅。拿破崙$65這拿破崙口感鬆化,一層層的酥皮,帶一點厚度,酥脆不油膩,中間夾著吉士忌廉,香滑甜美,雖然吃得有少少狼狽,但味道不錯。藍莓芝士餅$65這藍莓芝士餅個子小小,芝士餅口感幾滑creamy, 芝士味濃香,但相對文華1963芝士餅,這一件味道不錯,但質地比較鬆散。Earl grey這伯爵茶味道濃香,口感順滑,不澀口,茶香幽幽。Flat white這奶白咖啡口感順滑,泡沫幼細,咖啡味濃香,不錯。靜靜的嘆下旦糕,呷一口咖啡,真寫意的週末。

環境安靜舒適,完全沒有拘束感。

由店員介紹下,點左cake set, 約$128,

拿破崙$65

這拿破崙口感鬆化,一層層的酥皮,

藍莓芝士餅$65

但相對文華1963芝士餅,這一件味道不錯,但質地比較鬆散。

Earl grey

這伯爵茶味道濃香,口感順滑,不澀口,茶香幽幽。

Flat white

這奶白咖啡口感順滑,
泡沫幼細,咖啡味濃香,不錯。

靜靜的嘆下旦糕,呷一口咖啡,真寫意的週末。
2022-03-26
Lunch
2022-03-30 190 views
之前一直都好難預約嘅精品店與咖啡廳,可能因為疫情嘅關係,我星期五下午時段都book到星期六!不過可以理解的確係難預約嘅,因為全場只有5張枱!當日係預早同媽媽慶祝生日的,星期五晚上職員也有電話同我確認「生日牌」嘅資料!「生日牌」係直說寫喺蓋子上面!🌿午後敘享 (兩位用) $575Tea set包括經英式鬆餅、馬卡龍、軟雪糕、朱古力各兩份,其他嘅都係單件上! 甜點分別有:🌱拿破崙
🌱藍莓芝士餅
🌱士多啤梨卷
🌱香芒布甸 鹹點分別有:🌱呑拿魚泡菜三文治
🌱煙三文魚配酸瓜醬三文治
🌱巴馬火腿蘆筍撻
🌱雞蛋西芹三文治卷因為每款只有一件嘅關係,所以唔可以件件都試到了,不過整體黎講質素不錯👍🏻服務方面都非常貼心,除左多次過來幫我地倒茶外,仲會主動過黎問我地需唔需要幫我地影相,影相前仲會幫我地稍為整理枱面😊🌿軟雪糕最後以軟雪糕作為結尾,雲糕有濃香嘅牛奶味,食落好軟滑☺️

「生日牌」係直說寫喺蓋子上面!

🌿午後敘享 (兩位用) $575

🌱煙三文魚配酸瓜醬三文治
🌱巴馬火腿蘆筍撻
🌱雞蛋西芹三文治卷

🌿軟雪糕

最後以軟雪糕作為結尾,雲糕有濃香嘅牛奶味,食落好軟滑☺️

2022-03-29 166 views
以前無online booking, 真係無咩可能會食到😅今次咁岩小仙子係網上見到仲有位,就即刻訂啦😙其實當日唔係太full, 可能疫情關係。店內只有5張台,可想而知幾難先訂到😅Cafe位於精品店一邊,私隱度都幾高😛黎到當然係試Afternoon Indulgence😌$575/2 persons雪糕會之後先上,唔怕溶😛擺碟好靚😍仲有熊仔拎住甜品😚Scone用半島門僮帽盛載住,好特別😜有原味同提子味,配上clotted cream同士多啤梨醬好match😌有別於其他Afternoon Tea,呢度咸點同甜點都會每款一件,要cut開佢share有少少麻煩😅先介紹咸點先:吞拿魚泡菜三文治: 如果唔覺menu,唔覺有泡菜😅唔使擔心泡菜三文治好怪😂煙三文魚配酸瓜醬三文治: 酸瓜醬好fresh,為平凡既煙三文魚三文治帶些點綴Parma Ham蘆筍三文治: 係Tart黎架,Tart皮好脆😗Parma Ham好香雞蛋西芹三文治卷: 整到好似roll cake咁好得意😙三文治卷好鬆軟甜點有:拿破崙: 夠鬆脆,好食過rosewood🤭(因為上次水準差左)Blueberry cheese cake: Bl

先介紹咸點先:

甜點有:
Blueberry cheese cake: Blueberry新鮮好甜,配上cheese 好match😗
Strawberry Roll: 好鬆軟,cream好滑👍🏻 Strawberry又清甜
Mango Pudding: 比較普通,無咩特別
Macaroon: 有2款味道(朱古力同士多啤梨)
半島門僮帽朱古力: 好有心思,外型係門僮帽既朱古力,朱古力好滑配上中間既Passion fruit,好fresh😝
最後上榛子雪糕,榛子味好濃好rich😋雪糕都好滑

當日只得2枱唔算多人,因為疫情影響啦😞坐得舒服而私隱度幾高😛同半島The Lobby Afternoon Tea比較就各有特色,試過The Lobby既都可以一試😋
$300 (Tea)
  • Afternoon Indulgence
2022-03-24 1034 views
咖啡廳係半島精品店最尾端,色調以墨綠色為主,設計時尚有格調全店只有五個卡位,所以下午茶超難預約,弧形卡位寬闊舒適,加上高貴的圓形雲石枱,大家可以慢慢享用一個高質又華麗的英式下午茶食品方面:Afternoon Indulgence 午後敘享下午茶分為甜點及鹹點,賣相精緻,味道一流,食物高質,再加上半島經典英式烘鬆餅、馬卡龍、半島門僮帽朱古力及北海道牛乳軟雪糕,份量適中另外飲品可以選擇半島精選名茶,可以慢慢享用名茶甜點包括拿破崙、藍莓芝士餅、士多啤梨卷、香芒布甸鹹點包括吞拿魚泡菜三文治、煙三文魚配酸瓜醬三文治、巴馬火腿露筍撻、雞蛋西芹三文治卷及經典英式烘鬆餅英式烘鬆餅 : 外脆內軟,唔會太乾身,牛油味香,配上忌廉同士多啤梨果醬,非常美味馬卡龍 : 馬卡龍外皮鬆脆,紅桑子味果醬滿滿的又唔太甜,朱古力味啖啖濃郁朱古力漿,非常出色半島門僮帽朱古力 : 半島招牌朱古力味道濃郁,加上熱情果味軟心,口感有層次北海道牛乳軟雪糕 : 雪糕香滑奶味濃,非常厚身,細細杯但極之飽肚Ours Tips : 下午茶真係超難預約,記住每晚12點就去以下網址碰碰運氣
咖啡廳係半島精品店最尾端,色調以墨綠色為主,設計時尚有格調

食品方面:

Afternoon Indulgence 午後敘享

另外飲品可以選擇半島精選名茶,可以慢慢享用名茶

甜點包括拿破崙、藍莓芝士餅、士多啤梨卷、香芒布甸

2022-03-12
$350 (Tea)
2022-03-15 140 views
throwback to a lovely afternoon tea experience at peninsula hotel☕️🫖𝕄𝕚𝕕-𝔸𝕦𝕥𝕦𝕞𝕟 𝔼𝕕𝕚𝕥𝕚𝕠𝕟 𝕀𝕟𝕕𝕦𝕝𝕘𝕖𝕟𝕔𝕖 𝕊𝕖𝕥🥮🪞savoury treats: mille-feuille, blueberry cheesecake🫐, strawberry roll🍓, mango pudding🥭, rasberry macaron, dark chocolate lotus🍫, mini earl grey tea flavoured custard mooncake🥮🪞sweet treats: kimchi tuna sandwich🥪, parma ham and asparagus tarlet🍖, egg and celery sandwich roll🍳, smoked salmon and pickle relish sandwich, signature scones🧀🫖🍩🍰🍓▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁the portion sizes were quite smal
▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁▁
the portion sizes were quite small and we had to cut the tasty treats in half to share between the two of us

but overall good and would want to try their afternoon tea at the lobby😋
  • 半島迷你奶皇月餅
2022-03-01 190 views
之前試過一早黎排隊但都食唔到,今次開放網上預約就即約新年前食tea.環境:餐廳只有5張枱,網上預約每15分鐘1個時段比你簡,每枱限2小時,要每日早上10-12點呢段時間等官網更新訂位餐廳外面有隻超巨型既新年服熊熊襯返新春主題.食物:每款鹹點甜點只有1件,唔好期望你可以食得飽,除非你好細食,不過造型又幾精緻,特別係果個蛋白霜老虎.服務:我地book左2:45,網站寫限時2小時,但店員4點就開始埋單+提我地夠鐘,我諗用餐時間應該只有1.5小時
餐廳外面有隻超巨型既新年服熊熊襯返新春主題
2022-01-27