Restaurant: Mon Kee Cafe (Kowloon Centre)
Info:

2018-08-19 90 views
滑蛋叉燒飯$54-❗️真係麻麻地喎 ❗️點解啲人會講到咁好食 啲叉燒舊舊都un 到咬唔到😢😭😭💔個蛋係炒得幾滑嘅👌 但係真係唔係特別香 因為可能啲蛋本身唔係靚 個飯超少完全唔夠飽 😨唔知係咪尖沙咀呢間特別難食?! 千祈唔好特登去試呀😩
滑蛋叉燒飯$54
2018-08-18 212 views
星期六難得早起,還要去到尖沙咀,老公帶我去食這間人氣冰室,聽說灣仔店長期要排隊,而尖沙咀店平日的午餐時間亦有二三十人等候,我們今天由於時間尚早,完全不用等啊!望望手錶,11:15,竟然仍可以點早餐,原來早餐供應至11:30,真是難得!我們點了早餐B及D兩個餐都附上牛油麥包多士,4.3牛奶炒日本滑蛋,配麥包確實少見,我挺喜歡的👍🏻,而且標明是使用日本蛋,確是與一般茶記的蛋不同,較香滑。鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉味道也不錯,用上有紋通粉,口感不俗。沙嗲牛肉公仔麵汁料味道適中,牛肉質素也不錯

我們點了早餐B及D

鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉
味道也不錯,用上有紋通粉,口感不俗。

沙嗲牛肉公仔麵
汁料味道適中,牛肉質素也不錯
2018-08-13 235 views
每次放假都要黎食旺記四重奏好好食熱辣辣厚厚既碎牛雞蛋 + 烘脆麥包邪惡既花生醬一上枱已經放入口,忘記影相yummy ! yummy ! yummy ! yummy ! yummy !
每次放假都要黎食旺記四重奏

好好食

熱辣辣厚厚既碎牛雞蛋 + 烘脆麥包
邪惡既花生醬

一上枱已經放入口,忘記影相

旺記三文治四重奏
旺記三文治四重奏
2018-08-12 224 views
近期熱刺火紅的茶餐廳,非「旺記冰室」莫屬也!店舖以滑蛋聞名,午市期間,門外已有一條排隊入座的人龍,估不到這「平民滑蛋叉燒飯」有著如此魔力!店內提供的食物,不外乎一般茶記、冰室供應的三文治、粉麵等,一般港式冰室的風味!此店標榜自家製叉燒,用上日本雞蛋及牛奶炮製的叉燒滑蛋飯,幾乎每枱都會出現...日本雞蛋加入牛奶快炒,口感嫩滑,而且炒蛋的熟練程度掌握得宜,吃落仍有一些半熟的蛋汁,蛋的份量雖多,覆蓋了整個飯,但蛋香欠奉。叉燒略嫌太瘦,若果有幾片梅頭半肥瘦叉燒的話,口感更好。自家調製的豉油味道帶甜,與這客叉燒滑蛋飯甚是匹配,可謂靈魂所在!飯粒雖然分明,但在我而言,口感太硬。整體而言,這叉燒滑蛋飯未去到神級之作,若主角叉燒有點改良的話,或許會再次到訪!
近期熱刺火紅的茶餐廳,非「旺記冰室」莫屬也!

叉燒略嫌太瘦,若果有幾片梅頭半肥瘦叉燒的話,口感更好。
飯粒雖然分明,但在我而言,口感太硬。

2018-06-28
Type of Meal
Lunch
2018-08-11 241 views
聽同事講呢度個滑蛋叉燒飯好出名, 專登走一轉過嚟食,好好彩叫到滑蛋叉燒飯,遲 我 一張枱嘅人叫 已經話 無叉燒, 真係好出色,個蛋 好滑 叉燒又鬆軟 配埋甜豉油撈飯 簡直係正 如果叉燒份量再多少少就好haha
如果叉燒份量再多少少就好
haha
與別不同香港味道的旺記冰室。所有食物即叫即製。使用日本雞蛋,入座後看到鄰座的流心炒滑蛋,口水都流出來了😆店裡簡潔乾淨和熱鬧,這個地段的店有這樣的價錢經營很辛苦吧!鮮薑汁豬膶鮮雞湯通粉 $464.3 牛奶炒日本滑蛋 +$3 柚子醋沙律厚厚的豬膶,目測有0.8cm左右的厚度!滿口豬膶呵呵。薑汁湯底辣辣甜甜,恰到好處柚子醋菜份量少,菜和醋很香很開胃。誘人的炒蛋!很滑很滑的炒蛋啊!蛋味十足。雞扒忌廉湯麵豉湯讚讚岐烏冬 $582倍野菜 +$10第一反應是傻眼了,2倍野菜在哪!?原來野菜是放在烏冬和雞扒中間,剛好看不到的耶,也蠻多的喔!清爽的野菜配搭著滑的忌廉麵豉湯底,喝完一口停不了!烏冬也很有質素,不是圓柱體那隻,而是長方柱體的,很彈牙,份量很足!嫩滑雞扒,但份量很少就是了。凍忌廉咖啡 凍飲+$2多奶的咖啡,很滑很滑,咖啡甜味適中。好好味😍熱薑汁奶茶 補$4第一次嘗試薑汁奶茶😆第一口是奶茶味,奶蠻多的啊!不下糖也可以。aftertaste是薑汁味,在喉嚨裡發出來。由於太熱,最後加了點冰,味道就不一樣了,推薦熱的薑汁奶茶。免費多飯和少飯小本經營,最低消費$16

店裡簡潔乾淨和熱鬧,這個地段的店有這樣的價錢經營很辛苦吧!

鮮薑汁豬膶鮮雞湯通粉 $46
4.3 牛奶炒日本滑蛋 +$3 柚子醋沙律
鮮薑汁豬膶鮮雞湯通粉

柚子醋菜

柚子醋菜份量少,菜和醋很香很開胃。
誘人的炒蛋!很滑很滑的炒蛋啊!蛋味十足。

雞扒忌廉湯麵豉湯讚讚岐烏冬 $58
2倍野菜 +$10
雞扒忌廉湯麵豉湯讚讚岐烏冬

凍忌廉咖啡 凍飲+$2
多奶的咖啡,很滑很滑,咖啡甜味適中。好好味😍
凍忌廉咖啡

熱薑汁奶茶 補$4
熱薑汁奶茶

免費多飯和少飯
小本經營,最低消費$16

2018-08-03
$60 (Dinner)
雞扒忌廉湯麵豉湯讚讚岐烏冬
凍忌廉咖啡
熱薑汁奶茶
2018-08-09 195 views
今朝早約咗幾個中學同學去尖沙咀嘅旺記冰室食早餐。我冇問過餐廳嘅人旺記呢個名係邊度黎,不過我覺得呢個名好大機會係(1)同旺角有關(以前個老闆會成日喺旺角);或(2)希望間餐室好旺。如果係後者,咁老闆就如願以償,因為我哋喺度嗰段時間上午9-10點,餐廳都幾乎滿座,以一個要返工嘅星期四早上來講, 都真係幾旺。同埋根據我其中一個成日幫襯嘅舊同學講:「晏晝12點鐘開始,餐廳出邊一定大排長龍。」裝修方面,餐廳嘗試用一個新嘅方法去演繹一間舊式嘅冰室。最明顯可以睇到嘅就係佢啲枱凳,尤其是係嗰啲卡位。卡位嘅形狀,再同埋面頭用咗一啲好經典pattern嘅板,加上有一埲仿raw 石屎嘅牆,加起來都俾到一種modern嘅舊式冰室嘅感覺俾我。我叫左一個番茄湯午餐肉通粉,配炒蛋同埋多士。首先來嘅係炒蛋同多士。想同你哋講聲唔好意思,因為我掛住同舊同學吹水,所以唔記得咗影個炒蛋同多士。個炒蛋做得好滑又唔會熟曬,鹹味啱啱好,同九龍城果間好出名食炒蛋嘅茶餐廳相比,有過於而無不及。多士係用咗麥包嘅厚多士,我發現佢唔同其他茶餐廳,落得比較少牛油,對於我來講非常合適,因為我都唔係好鍾意太多牛油,太過油膩。老實講我平時都唔係好鍾

多士係用咗麥包嘅厚多士,我發現佢唔同其他茶餐廳,落得比較少牛油,對於我來講非常合適,因為我都唔係好鍾意太多牛油,太過油膩。老實講我平時都唔係好鍾意食麥包,但係我知道麥包又比較健康。最後,食咗塊麥包落肚都覺得唔係太過鞋,ok!

之後就到番茄湯午餐肉通粉,呢個通粉真係做到非常好,番茄湯係用搞碎咗嘅番茄來做,明顯睇到同埋食到番茄蓉。餐肉切成厚厚嘅粒狀,仲要煎到外脆內軟。通粉唔會al dente 但係又唔會過分林。我食完之後就覺得好滿足。從未食過咁好味嘅蕃茄湯底通粉,亦都從未試過係出面食過咁好味嘅餐肉。

個餐仲包埋杯嘢飲,我就叫左一杯熱鴛鴦。

我下次去一定要叫我同學叫嗰個蛋牛治,佢個賣相非常吸引,啲蛋好似多到的逼晒出嚟咁樣。我舊同學話:「呢度肯定多個兩隻蛋。」我都非常同意。

侍應都非常友善。可能係因為我哋有一位舊同學係熟客,所以位女侍應都同我哋有講有笑。

總結
- 約咗幾個中學同學食早餐
- 旺記呢個名好大機會係同旺角有關或希望間餐室好旺
- 以一個要返工嘅星期四早上來講, 都真係幾旺
-卡位用咗好經典pattern嘅板,加埋仿raw 石屎嘅牆,以一個新嘅方法去演繹一間舊式嘅冰室
- 推介- 番茄湯午餐肉通粉,配炒蛋同埋多士
- 個炒蛋同九龍城果間好出名食炒蛋嘅茶餐廳相比,有過於而無不及
- 從未食過咁好味嘅蕃茄湯底通粉,亦都從未試過係出面食過咁好味嘅餐肉
- 我下次會叫蛋牛治
- 侍應都非常友善

蛋牛治
蕃茄湯餐肉通粉
2018-08-09
$44 (Breakfast)
蕃茄湯餐肉通粉
  • 番茄湯餐肉通粉配炒蛋同多士
2018-08-07 254 views
下午茶時份到達,剛好有位。食客快來快去,即使吃飯的也是15-20分鐘左右離開餐廳,需要搭枱。新開的關係,店內整齊清潔,卡位闊落。多士 - 為半片厚麥皮麵包,食完整個餐也不會太滯。多士沒切邊,且個人認為白麵包跟炒蛋較為相配。炒蛋 - 應該也是近年興起加了牛奶的蛋,蛋漿份量剛好,整體不算太油膩。火腿鮑片通粉 - 普普通通,不過不失。奶茶 - 熱的合格,奶和茶比例剛好,但不夠濃滑。冰的偏甜。

新開的關係,店內整齊清潔,卡位闊落。

常餐

火腿鮑片通粉 - 普普通通,不過不失。

奶茶 - 熱的合格,奶和茶比例剛好,但不夠濃滑。冰的偏甜。
2018-08-06
$43 (Tea)
2018-07-20 1065 views
第一次幫襯叫左一個叉燒日本滑蛋飯個fd叫左忌廉雞湯鮑魚絲通粉餐先講叉燒蛋飯,份量都算多,我比左一半個fd一齊Share食,叉燒切得厚度適中,配上滑蛋同日式醬汁,甜甜地都唔錯!鮑魚絲通粉餐有埋奶油豬仔包,個奶油豬都都係煉奶!超級邪惡!呢個係我的最愛呀!跟餐都有炒滑蛋,都係炒得好滑,非常推介呢個餐。餐茶都係平常飲開的咖啡奶茶。我點左凍咖啡,略為稀D,可能熱飲效果會好d吧。喜歡港式滑蛋的朋友,不妨來試下!
第一次幫襯

叫左一個叉燒日本滑蛋飯
個fd叫左忌廉雞湯鮑魚絲通粉餐

喜歡港式滑蛋的朋友,不妨來試下!
2018-07-17 842 views
一個人來到尖沙咀, 時間不多, 想吃一個快一點的晚餐, 選了旺記冰室, 早已聽過它的大名, 不過在灣仔較少機會光顧, 來到尖沙咀較方便。日本滑蛋滑牛肉蝦仁雙拼飯$58原來夜晚是沒有叉燒的, 第一次來一定要食滑蛋, 便選擇雙拼一次過滿足兩個願望, 蝦只有三隻, 口感爽, 味道不算太空虛, 合格, 牛肉亦嫩滑, 最出色的是蛋吧, 選用日本蛋, 加上蔥花, 非常香的味道, 以及自家制甜豉油, 都加分不少。+8有 熱檸樂煲薑, 比較少見的飲品, 適合我感冒未清來喝, 薑味不太重, 甜甜的易入口。 埋單沒有加一, 都幾有物值!

日本滑蛋滑牛肉蝦仁雙拼飯$58

埋單沒有加一, 都幾有物值!
$66 (Dinner)
  • 日本滑蛋滑牛肉蝦仁雙拼飯
2018-07-12 954 views
是日獨自lunch要挑戰下高難度餐廳(即平時插針都插唔入果d),一坐底見張張台都食飯,研究下lunch餐牌都發現似乎滑蛋飯最出名,其餘既就係平時茶記既茶餐(通粉多士等),就決定order個差燒蝦仁滑蛋飯!由於都算獨沽一味,上菜梗係唔會慢;滑蛋嘅賣相非常吸引,加上淋左佢哋聲稱嘅自製醬油(其實只係腸粉豉油),油光閃閃,胃口大增!不過,碟飯嘅份量其實唔大,以我來講食完一碟係唔夠飽嘅⋯叉燒偏瘦,同燒味店嘅叉燒相比有一段距離,雖帶有蜜味但太瘦會sip牙;蝦仁大粒爽脆無蝦腸,但係冰鮮既無乜味道(靠豉油調味啦)。最正莫過於個蛋,係好滑既仲帶有蛋汁,美中不足的是,飯粒偏乾身無乜米香味⋯可能都係偏好飽滿既米粒多d(感覺上可以吸到多d味同汁),雖然有豉油但米粒都唔吸味,只係靠蛋汁黏附在一起⋯飲品既熱奶茶亦比一般茶記遜色,茶味夠但奶香不足,對奶茶控黎講係有少少失望既⋯總括而言,如果真係要當住大熱天時排咁耐隊食就要好好考慮下其他選擇,不過比在滑滑蛋蛋既面上,的確係一試無妨既

2018-07-12 699 views
還記得第一次在灣仔旺仔冰室食早餐,他的鮮牛蛋治餐,簡直有驚喜,喜歡他的蛋治內,麵包是塗上花生醬,看得出用心做,之後每每經過灣仔都會幫襯一下下,最近知道他們在尖沙咀開分店,簡直高興,但由於新店,往往都會排晒大隊⋯⋯今日下午二時半,見冇乜人,終於可以入去試試,喜歡他的招牌滑蛋义燒飯,他的秘製豉油真係巧巧味,其實一大碟飯我平時真係食唔晒,但在旺仔我會食晒飽飽的行番出去,其他種類我在灣仔都試過晒,很喜歡這間食堂,值得推介
今日下午二時半,見冇乜人,終於可以入去試試,喜歡他的
招牌滑蛋义燒飯,他的秘製豉油真係巧巧味
滑蛋义燒飯
滑蛋义燒飯
2018-06-27 896 views
晚上約了友人到尖沙咀食飯,友人推介到旺記冰室食,個名好熟!即想起了灣仔都有分店,有同事都推介過叉燒滑蛋飯好正,既然都到了尖沙咀,一於晚餐食佢。 設計是茶記的格局,一目了然。 為叉燒滑蛋飯而來,只可惜⋯叉燒蛋飯原來lunch先有⋯咁只好食其他了。 招牌日本滑蛋飯系列,一個飯+餐飲,滑蛋飯除了叉燒外,仲有牛肉、蝦仁等。 忌廉咖啡,凍飲+$2,比平時的咖啡甜,味道不俗。 滑牛肉·蝦仁雙併日本滑蛋飯,$58,冇叉燒,一於叫個雙併了彌補心理上的空虛呢。 牛肉同蝦仁份量適中,牛肉軟嫩,蝦仁大粒又爽口,滑蛋夠滑,蛋皮好薄,甜豉油,有點似煲仔飯甜豉油,撈飯好味呀。 食到好飽的一個飯,以尖沙咀來計,算合理價,環境不算太迫又未到舒適,服務態度幾好,下次必食叉燒飯呀。

設計是茶記的格局,一目了然。

忌廉咖啡,凍飲+$2,比平時的咖啡甜,味道不俗。

$58 (Dinner)
2018-06-26 562 views
見到個午餐肉咁厚切就知道好味喇, 之前係灣仔食過午餐肉蕃茄通粉, 宜家旺記係尖沙咀都有開就走左入去食個下午茶, 叫左個午餐肉蛋三文治! 真係唔可以睇少個份量. 蛋又足, 午餐肉又厚切就知道冇得輸!
TakeAway
2018-06-26 496 views
旺記冰室主打叉燒滑蛋飯好出名,但平時少去港島果頭,得知尖沙咀開左分店,即刻黎見識下佢嘅厲害!等左一陣位就入左去,個場好旺,午餐時間唯有將就下,唔洗睇menu就已經落單,要個滑蛋叉燒蝦仁雙併飯,香港天氣熱到點可以唔加凍飲,一共60蚊埋單。上碟的賣相好吸引,炒蛋新鮮嫩滑,叉燒偏瘦,岩我口味,蝦仁好爽口,的確唔錯👍🏼而且有豉油配飯,好味!凍o茶係茶餐廳水準,正!員工服務十分好,雖然店鋪十分多人,也沒有忘記一位客人。

員工服務十分好,雖然店鋪十分多人,也沒有忘記一位客人。