上年除夕訂了將軍澳海傍這家西餐廳,看過網上介紹是由前洲際扒房1881 THE STEAK ROOM廚師擔任顧問的扒房,被喻為最強扒房,可是光顧後卻有點失望。因為是除夕夜,餐廳提供的是聖誕節慶的餐單,跟平常的餐牌有點不同。我和朋友點了一個前菜和兩個主菜,沒有套餐,都是散叫,性價比不高。✧ 生牛肉他他生牛肉應該是粉粉嫩嫩的,但不知道為何這道生牛肉的顏色看起來有點像熟吞拿魚顏色,不過吃起來味道沒什麼問題,面包出乎意料的鬆脆。✧ 豬肋條配酸蘿蔔點的是主菜,但端上桌的時候以為是小食,只有兩串串燒,味道還好,但份量卻有點少。✧ 威靈頓牛柳因為看到網上介紹,他家的牛扒應該質素不錯,所以還挺期待,但是有點小失望,牛肉味不算濃郁,個人認為另外有些牛扒餐廳的牛扒比它還要好吃,不計小費也要差不多四百塊,有點不划算。雖然坐落海傍,環境幽靜,但就個人而言,不太推薦的一家餐廳。Le Marché Steak & Frites📍地址:將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G25號舖

✧ 生牛肉他他

✧ 豬肋條配酸蘿蔔

✧ 威靈頓牛柳

雖然坐落海傍,環境幽靜,但就個人而言,不太推薦的一家餐廳。

Le Marché Steak & Frites
📍地址:將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G25號舖
2023-12-31 248 views
呢間餐廳由新開已經幫襯,都黎過6,7次,初頭覺得質素好高,牛扒好食,薯條任食好正之後幾次去menu唔同左,連黑白牛扒都冇埋,又冇寫明幾多oz,牛扒細塊左,價錢仲貴左尋晚諗住比多次機會食多次,原來連薯條都冇任食,仲轉左做粗薯條,食物份量細左,味道淡左,真係好失望,連唯一賣點都冇埋,都幾難做落去

2023-10-28 347 views
星期六中午去,冇吔客人,裝修環境其實不差,食物味道也過得去,但是一份set lunch 份量(小小份沙律和Main course薄薄的risotto完全不夠飽,本人食量已經很. hkd128+10%. 衛生方面,有一位服務生行過嚟嘅時候我聞佢個身汗臭味。洗手間環不乾淨,有冇提供抹手紙抹手要用廁紙唔衛生,可想言之佢啲員工都….在此區以這收費,服務和份量唔係咁得。 (開始食嘅時候冇影相俾個份量大家睇因為冇諗住要講,但係食完真係覺得好肚餓,所以決定寫評論)唯一一樣ok,叫紅茶加奶分開上,佢識得整熱個奶俾你,但係個茶好淡味。 總嘅嚟講,就算成日會喺附近都唔會再來,附近有更好選擇。
總嘅嚟講,就算成日會喺附近都唔會再來,附近有更好選擇。
假日下午來到這間西餐廳選擇了,lunch Set。頭盤是凱撒沙律及是日餐湯(菠菜忌廉湯)。凱撒沙律不會太多醬,亦都有足夠份量的芝士及煙肉主菜是燒牛肉意大利飯及牛肉漢堡包薯條。意大利飯味道唔錯,燒牛肉如果可以在燒得香身一點就會更加好,特別地讚賞他的漢堡包每一層都有認真處理。漢堡包面有烘得香脆咖啡選擇了Cappuccino,沖得比起很多連鎖的咖啡店更好。甜品則選擇了提拉米蘇油條,對我來講這個甜品是這個餐廳的招牌。來到這個餐廳必定要點! 油條新鮮炸起不會太甜,亦都有提拉米蘇忌廉的香。
假日下午來到這間西餐廳選擇了,lunch Set。
頭盤是凱撒沙律及是日餐湯(菠菜忌廉湯)。
凱撒沙律不會太多醬,亦都有足夠份量的芝士及煙肉

主菜是燒牛肉意大利飯及牛肉漢堡包薯條。

油條新鮮炸起不會太甜,亦都有提拉米蘇忌廉的香。

2023-10-01
$180 (Lunch)
  • Grandpa’s Churros with Tiramisu
2023-10-01 200 views
一個勝價比很高的餐廳👍選取優質食材,presentation 也很好!Set lunch 真係好扺食,3 courses,甜品,爺爺西班牙油條提拉米蘇,真係好好食,份量好足,建議3-4人share 都夠。重有嫲嫲芝士蛋糕👍
Delivery
2023-09-05 124 views
they offer steak Wednesday which is a good deal for steak lover! they offer $288 for unlimited flat iron steaks. the steaks were served in a smaller portion each time, roughly 2-3 sliced pieces, making sure that we were not overly stuffed. the steaks were nicely cooked with slightly pink-coloured. they were served as medium-rare as per requested.

2023-08-01 150 views
🍻環境:當日餐廳安排咗房,房間闊落成班朋友飲酒食飯好正,好有私人空間,美中不足之處係房間內的洗手間放滿雜物無得使用的。🍚食物[👍🏻西班牙伊比利豬戰斧豬排$258/PC]醬汁特別幾開胃,肉質好嫩,係必試好味到,食完再叫多碟![👌🏻卡邦尼意粉$128]賣相不錯,但食落蛋漿較濃好結身,要趁熱食唔係就好易變到一舊舊。[👎🏻紐西蘭壹級肉眼$268/14 Oz]肉眼普普通通,叫左五成熟都韌,根位都較多,有少少失望,好既一點係醬汁同芥末有好多選擇。⭐️鐘意食幼薯條既必去食,即叫即炸無限量食!
🍻環境:

🍚食物
西班牙伊比利豬戰斧豬排

[👍🏻西班牙伊比利豬戰斧豬排$258/PC]
醬汁特別幾開胃,肉質好嫩,係必試好味到,食完再叫多碟!
卡邦尼意粉

[👌🏻卡邦尼意粉$128]
紐西蘭壹級肉眼
[👎🏻紐西蘭壹級肉眼$268/14 Oz]

⭐️鐘意食幼薯條既必去食,即叫即炸無限量食!

2023-07-23
西班牙伊比利豬戰斧豬排
餐廳對海~個view好好😎好岩同情侶黎慶祝🤓waiter服務都讚👍🏻.芝士通心粉🍝呢個芝士超級推薦!很飽肚!芝士味重!仲有拉絲!.原隻招牌鐵板烤雞(全隻)🐥店員很細心會幫手將雞切件~ 雞肉一啲都唔「鞋」!連雞皮食 好正!配菜粟米有烤過 都仲保留到甜甜的味道😋 兩個人食全隻雞剛剛好.蝶頭花茶☕️很清香的味道 用嚟配有味道食物剛剛好~.無限薯條任添🍟薯條厚度啱啱好 唔會話太淋太硬!仲可以不停任添~.嫲嫲芝士蛋糕🍰芝士口感好firm 陣陣芝士味係口腔徘徊再配埋Cream少少開心果碎 口感再豐富啲~.洛神花梳打🥤花茶味很出~ 朋友很快飲完一杯🤣.
餐廳對海~個view好好😎
好岩同情侶黎慶祝🤓waiter服務都讚👍🏻
芝士通心粉🍝
呢個芝士超級推薦!很飽肚!芝士味重!仲有拉絲!
原隻招牌鐵板烤雞(全隻)🐥
蝶頭花茶☕️
很清香的味道 用嚟配有味道食物剛剛好~
無限薯條任添🍟
薯條厚度啱啱好 唔會話太淋太硬!仲可以不停任添~
嫲嫲芝士蛋糕🍰
芝士口感好firm 陣陣芝士味係口腔徘徊
再配埋Cream少少開心果碎 口感再豐富啲~
洛神花梳打🥤
花茶味很出~ 朋友很快飲完一杯🤣
2023-07-01 118 views
前幾日去咗將軍澳海旁散步、之後揀咗去Le Marche Steak & Frites 、這裏環境舒服、帶點法式風格💙原來這裏逢星期三,可以以$288 《All you can eat steak 》、好吸引😍不過由於肚皮有限、所以揀咗散叫!生牛肉他他:牛肉好嫩滑、配上洋蔥粒,而我最欣賞多士片上邊嗰粒蒜頭酸酸的、好開胃呢! 薯條🍟 &奶油菠菜: 薯條係unlimited refill, 即叫即炸、好香脆呢!而奶油菠菜、奶油味濃郁!Holstein 肉眼扒 120z:揀咗5成熟,牛味濃、牛扒燒到表面焦香,而入依然juicy👍🏻!之後我揀咗餐廳自家製荷蘭蛋黃醬,味道帶小小酸酸的、同牛扒味道好夾!可以中和油膩感!玫瑰🌹洛神花 & 蝶豆花檸檬🍋: 2杯mocktail 酸酸甜甜的,好清新, 消暑解渴呢!Free ice cream 🍦 :只要follow 餐廳社交平台 就會有雪糕送😍人均消費: $400

人均消費: $400
2023-06-30 93 views
1️⃣生牛肉他他份量比出面食開嘅牛肉他他多,厚身,成個肉餅咁.食落口感嫩滑.多士片烘得好脆,配埋焗蒜好香口.同埋食落冇咁漏💰HKD$1382️⃣美國特選天然黑白肉眼扒12oz好大塊又厚身.一向叫開5成熟,熟度剛剛好.見到切開中間嘅粉紅色.不過筋位較多.揀左特別的自家製荷蘭蛋黃醬,又幾夾,幾清新.💰HKD$398每份主食都會包括任食薯條,實夠飽3️⃣心太軟朱古力流心蛋糕朱古力醬夠濃味,配上雪糕,冰火交融💰HKD$98玫瑰洛神花蝶豆花檸檬飲落清新解渴
1️⃣生牛肉他他
💰HKD$138

2️⃣美國特選天然黑白肉眼扒
💰HKD$398

每份主食都會包括任食薯條,實夠飽

3️⃣心太軟朱古力流心蛋糕
朱古力醬夠濃味,配上雪糕,冰火交融
💰HKD$98

玫瑰洛神花
蝶豆花檸檬
飲落清新解渴
2023-06-29 1182 views
餐廳喺將軍澳海旁 對住海邊 環境幾好幾chill 主要係食牛扒 另外仲有意粉同埋燒雞食 我哋今次試咗佢嘅牛扒 雖然唔係特別平 不過質素都幾高 🤣-🥩美國特選天然黑白肉眼扒(16oz) $478足一磅嘅牛扒好大塊 我哋要左五成熟 生熟程度啱啱好 外面焦香 肉中間係粉嫩嘅紅色 都幾多汁 牛肉味濃 有少少油脂 汁嘅選擇有牛肉汁 黑椒汁 荷蘭蛋黃醬 我哋要左蛋黃醬 幾特別 有牛油味 同牛肉都夾 店員會另外再俾芥末醬 佢有四款 有一款喺偏辣 另外一個就偏甜 好多選擇- 🍟薯條叫一份主菜包左任食薯條 免費添加 比較幼身 一上碟嗰好脆 好香口 另外有茄汁🥫 -🐮招牌生牛肉他他 $138牛肉他他冇羶味 調味啱啱好入面撈左紫洋蔥 味道層次豐富仲有香脆法包多士 將牛肉他他放上多士食 中和左他他嘅鹹味-🥗Caesar salad $98生菜好新鮮 有好多麵包粒 佢落咗好多沙律汁 仲有巴馬臣芝士 同埋煙肉粒 喺個唔錯嘅前菜-🍹Blue lagoon $68味道酸酸甜甜 外觀幾靚 唔會太甜 有少少青檬味 幾refreshing-📍Le Marché Steak & Frites (將軍澳)將軍澳唐俊街21號翩匯

🥩美國特選天然黑白肉眼扒(16oz) $478

仲有香脆法包多士 將牛肉他他放上多士食 中和左他他嘅鹹味

🥗Caesar salad $98

🍹Blue lagoon $68

• 美國特選天然黑白肉眼扒
有親戚住將軍澳附近,而且近海旁餐廳環境特別舒暢所以閒時都去下嗰頭覓食🌞🍹Le Marche內裡以不同鮮艷嘅顏色配搭出藝術氣息,一邊全是大玻璃窗,望出窗外景緻更為文鬆.餐廳主打高質牛扒,雖則午市套餐並無得選擇,但想唔到其他菜單同樣高質,有驚喜✨▫️ Appetizer(+$28)🔸煙三文魚沙律🔸巴馬火腿沙律混合沙律菜全部都爽脆新鮮,車厘茄更醃上調味,既多汁又開胃. 煙三文魚口感煙韌,燻香而巴馬火腿肉質柔軟,與西班牙火腿的強烈味道不同,2者都份量滿滿~🔸龍蝦濃湯(+$28)龍蝦濃湯竟然有龍蝦肉🦞一點都不霉爛,味道香濃不苦澀.更放咗一小塊多士入內吸收濃湯.仲大大碗🤗▫️Main Courses 🔸蝦肉貓耳朶粉配墨汁($128)眼見平凡但墨汁非常香濃而貓耳朵口感煙韌有咬口.蝦肉細小但彈牙,再加上多汁車厘茄,越食越滋味🔸招牌漢堡包配薯條($208)漢堡份量十足🤩麵包皮用牛油微微烤過,而漢堡扒帶肉汁,內裏芝士並不係簡單直接擺放,而係用烤爐煎至焦香,口感煙韌!芝味濃郁!▫️Desert (+$48)🔸爺爺西班牙油條配提拉米蘇🔸心太軟朱古力蛋糕強烈建議必加甜品!!擺盆有心思而味道亦有驚喜,特別係西班牙油條表

▫️ Appetizer(+$28)
🔸煙三文魚沙律🔸巴馬火腿沙律

🔸龍蝦濃湯(+$28)

▫️Main Courses
🔸蝦肉貓耳朶粉配墨汁($128)

🔸招牌漢堡包配薯條($208)

▫️Desert (+$48)
🔸爺爺西班牙油條配提拉米蘇
🔸心太軟朱古力蛋糕

強烈建議必加甜品!!

擺盆有心思而味道亦有驚喜,特別係西班牙油條表面佈滿糖粒,即叫即炸,外皮香脆!單食已食唔停口,再加上旁邊香濃Tiramisu,更有層次.令一Churro有兩食感覺✨🤩
心太軟朱古力蛋糕擺設成🍄蘑菇一樣.內裏充滿朱古力醬,流心效果明顯,甜度剛好
2023-06-21 88 views
#fatchubelly將軍澳📍Le Marché Steak & Frites (將軍澳)💥生牛肉他他 $138牛肉他他完全冇羶味而且調味適中仲加咗酸瓜增加味道層次💕價錢亦都唔係好貴💥 Holstein 肉眼扒 12oz $398肉眼扒份量十足👍而且肉味濃郁,有咬口今次叫咗5成熟熟度亦到處理到啱啱好肉眼旁邊有一舊肥膏好香口店員仲會俾4種芥末黎配搭牛肉4種都各有特色💯💥爺爺西班牙油條配提拉米蘇 $98油條外脆內軟空氣感重有少少似沙翁Tiramisu 酒味明顯😝而且好順滑同油條都幾夾💥Roselle Soda $58有微微橙同檸檬味唔會太甜而且好夠氣💥Clitoria $58飲品有加蝶豆花📸外觀係靚靚嘅紫色同樣唔會太甜有微微檸檬味Le Marché Steak & Frites (將軍澳)將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G25號舖#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlover#hkfoodblogger#hkrestaurant#852美食#美食推介#美食#良心店#打卡#聚會#慶生餐廳#香港美食#生日餐廳#食評#食好西#將軍澳#將軍澳
#fatchubelly將軍澳

增加味道層次💕
價錢亦都唔係好貴

💥 Holstein 肉眼扒 12oz $398

肉眼扒份量十足👍
而且肉味濃郁,有咬口
今次叫咗5成熟

外觀係靚靚嘅紫色
同樣唔會太甜
有微微檸檬味

將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G25號舖

#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlover#hkfoodblogger#hkrestaurant#852美食#美食推介#美食#良心店#打卡#聚會#慶生餐廳#香港美食#生日餐廳#食評#食好西#將軍澳#將軍澳美食#西餐
Le Marche Steak & Frites位於將軍澳海旁,用餐環境舒適悠閒。室内設計簡約,以大地色主調配上海洋藍色梳化椅,帶出海岸法式風格。餐廳主打美國優質牛扒,並用心挑選各類新鮮食材入饌🌊🏝️🍝卡邦尼意粉($128)這款意粉做法正宗,有原隻蛋黄上碟。 採用較堅韌的粗意粉,混有低脂煙肉及洋蔥粒,令整碟意粉更有營養🥩美國特選天然黑白肉眼扒($478)這個16oz可以Share,肉眼扒非常厚身脂肪均勻,油花較靚,口感相對軟熟。自選了Medium-well,表面微焦,切開淡淡粉嫩,肉質多汁、入口甘香。可按口味自選:牛肉汁、黑椒汁、荷蘭蛋黃汁,更有四款芥末選擇🍟薯條每客main course都包無限添加的薯條,幼身薯條香脆美味,即叫即炸沒有任何重用的油膱味🍰Grandpa’s CHURROS with Tiramisus ($98)餐廳招牌甜品,油條香脆鬆化,點上濃厚幼滑的Tiramisus,口感咸甜交集,非常美妙🍸Clitoria ($68)這杯夢幻紫藍色賞心悅目,以蝶豆花混合雜梅汁,開胃之選🍹Roselle Soda ($68)這杯鮮紅艷麗,以洛神花配檸檬梳打水,微酸中花香沁人(All

🍝卡邦尼意粉($128)

🥩美國特選天然黑白肉眼扒($478)

🍟薯條

🍸Clitoria ($68)
這杯夢幻紫藍色賞心悅目,以蝶豆花混合雜梅汁,開胃之選

🍹Roselle Soda ($68)
這杯鮮紅艷麗,以洛神花配檸檬梳打水,微酸中花香沁人

(All prices are subject to 10% service charge)

食物有水準,非常Chill Vibes,服務亦友善親切🔥

📍Le Marche Steak & Frites
將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G25號舖
(8-min walk from Exit A2, Tseung Kwan O MTR Station)
2023-06-14 841 views
將軍澳的餐廳愈來愈多,其中當然少不了特色的餐廳了!今天吃的這間主打就是牛扒和薯條,從名字就可以看出,作為愛牛人士的我肯定是不能錯過了!美國特選天然黑白肉眼扒(16oz)(478元)足一磅的牛扒,來到的份量非常夠,大大的一塊又是厚切的!我們選了五成熟,來到剛好,中間是粉嫩的粉紅色,外層是牛肉的焦化層,吃起來嫩滑多汁,肉味香濃,特別是帶油脂的部位,吃起來味道更香,焦香感十足!而且叫一份主菜都包括了任食薯條!薯條是有點像麥當勞那種,炸得外脆內軟的!重點還是任食!招牌生牛肉他他(138元)這個搭配挺特別的!每片烘香的多士片都配有焗蒜,再加上生牛肉他他,吃起來質感又滑又嫩又脆,蒜香很好地突出了他他的味道,很好地跟兩者溶為一體的感覺!爺爺西班牙油條配提拉米蘇(98元)這個油條的質感我挺喜歡,雖然經過炸香,但質感仍是非常鬆化的,外面脆脆的口感,再配上香滑又有濃濃咖啡香味的提拉米蘇,一冷一熱的,味道更香甜鬆化!Roselle Dada (58元)喝起來帶有陣陣的玫瑰香,有梳打清爽的口感。Clitoria(58元)用上碟豆花加檸檬的組合,入口酸甜,有檸檬的清香!

美國特選天然黑白肉眼扒(16oz)(478元)

招牌生牛肉他他(138元)

爺爺西班牙油條配提拉米蘇(98元)

Roselle Dada (58元)

喝起來帶有陣陣的玫瑰香,有梳打清爽的口感。

Clitoria(58元)
用上碟豆花加檸檬的組合,入口酸甜,有檸檬的清香!
2023-06-12