上次晏晝去過將軍澳海濱嘅餐廳覺得個vibe幾chill,同埋發現原來都有幾多特別嘅餐廳,今次就揀咗呢間位置比較偏僻嘅西餐試吓😛 晚餐餐牌嘅菜式唔多,但係其實每日都仲會有兩至三款每月精選,店員仲會主動拎埋ipad嚟開啲相出嚟介紹~👍🏼 •🥢 龍蝦濃湯 $88龍蝦湯上面放咗一片多士同埋龍蝦肉🦞仲有少少忌廉做點綴~龍蝦湯質地稍微偏竭,飲落非常濃郁,唔會有丁點苦澀/腥味🤤 而且都算大碗,加埋脆脆哋嘅多士都幾有口感,不過如果片多士唔係直接浸落湯同埋多少少龍蝦肉會更好🫢•🥢 招牌生牛肉他他 $138我哋之前都無食過生牛肉他他,但見Openrice其他人嘅評語唔錯就叫嚟試吓~ 生牛肉他他主要係用咗辣椒、洋蔥、蔥同橄欖油調味,再加埋放喺脆卜卜多士上嘅醃蒜頭,入口好香好惹味,唔會有想像中嘅「騷」味,而且原來個口感係好似吞拿魚蓉咁😆 醃蒜頭好甜,無生蒜嘅辛辣味~ 多士烘得好脆,令成個配搭多一重口感,但脆到有少少𠝹口🫣•🥢 美國特選天然黑白肉眼扒 16Oz $478肉眼扒嘅牛味濃郁,唔會太多肥膏/筋,我哋揀咗5成熟,生熟度啱啱好,做到表面焦香,入面依然粉嫩同埋口感軟腍~本身已經可以揀黑椒汁/gravy/荷蘭

🥢 龍蝦濃湯 $88

🥢 招牌生牛肉他他 $138

🥢 美國特選天然黑白肉眼扒 16Oz $478
本身已經可以揀黑椒汁/gravy/荷蘭醬,咁我哋就揀咗荷蘭醬,蛋香加埋微微嘅酸味,同牛扒都幾夾~ 到上菜之後,侍應仲拎咗幾款mustard畀我哋揀,都幾貼心~

🥢 芝士通心粉 $68
表面嘅芝士焗到好香,仲有啲脆脆哋,下面嘅通心粉都有大量cheese🧀 但整體嘅芝士配搭同份量都啱啱好,唔會食兩啖就好膩😆

🥢 Unlimited Fries 🆓
呢到仲有一個賣點係有免費任食薯條,但因為我哋加咗Mac & cheese,所以食晒第一輪就無refill😛 薯條幾幼身,表面唔太脆,稍為少少腍,但有落啲鹽撈勻,所以都幾香口嘅,有啲似M字頭快餐店嘅薯條(我已經幾年無食過🤫)~

🥢 嫲嫲芝士蛋糕 $68
Cheesecake 好大件,應該係接近1/4個5吋蛋糕嘅size,如果平時去cafe食,個size應該只係得呢到一半,所以呢個都真係幾抵食!🤭
Cheesecake係比較似巴斯克芝士蛋糕,仲要係有輕微軟心嗰種,上面再加咗細滑嘅奶泡同果仁碎~ 芝士味唔算好濃郁,食落都幾輕盈唔膩,而且cheesecake質感真係好細滑,凍冰冰又有軟心,加埋奶泡真係超好食😍 大推!
2023-06-12 62 views
早前去開將軍澳覓食,太多選擇,尤其是西餐,最後都兜咗幾個圈見佢價錢都合理就去咗醫肚!🔥招牌生牛肉他他 ($138)牛肉處理得ok,口感唔會令人唔敢食,調味上ok同埋有d酸青瓜都幾惹味。🥩美國特選天然黑白肉眼扒 (16oz) 份量方面其實佢仲有10oz,不過大食的我覺得絕對食得哂16oz!Rib Eye叫咗Medium熟,佢做到冇乜血水之餘,又易切易咬☺️牛肉味夠重,原味唔點汁已經好好食啦❤️d肥膏咬落勁重牛肉油脂香,雖然怕肥但真係要食埋去!同埋呢度薯條係無限任添 🍟超抵!!最後食咗兩大兜先收手😋😋😋🌹洛神花玫瑰梳打 Roselle🌹原本都諗住飲水算,店員突然送咗呢杯飲品,一飲之下又幾清新。 洛神花茶底但有少少嘅玫瑰味但唔多嘅,同埋甜度淡淡地幾好,唔係落埋d奇怪味糖漿。 友人試飲咗都叫多咗杯☺️☺️

🔥招牌生牛肉他他 ($138)

🥩美國特選天然黑白肉眼扒 (16oz)

🌹洛神花玫瑰梳打 Roselle🌹
招牌生牛肉他他
美國特選天然黑白肉眼扒(16oz)
Roselle
美國特選天然黑白肉眼扒(16oz)
Roselle
  • 招牌生牛肉他他
🌟將軍澳 - chill 又抵食既扒房🥩👍🏻🌟將軍澳海旁一帶一向有好多特色餐廳🍴,今次就試下呢間扒房🥩,裝修時尚簡潔有格調,行藍色同灰色既路線,座位闊落,有啲法式小餐館既感覺~ 野食方面係貴精不貴多,每樣野都幾有層次,算幾抵食🤤(5 😍 係滿分,🤩係半分)美國特選天然黑白肉眼扒 🇺🇸🥩 - $478 (好味指數:😍😍😍😍)叫做肉眼因為中間有一塊油花好似眼👀咁,小編今次揀左16oz既,份量真係幾多,食完都夠飽~ 小編叫左medium,生熟程度啱啱好,外焦嫩嫩,中間位粉紅色帶少少血水🩸,肉質結實有彈性,口感嫩滑唔會韌,油脂分布均勻,有幾濃既牛味🐮,同埋幾juicy~ 旁邊仲有香口既蒜皮🧄同爽甜既番茄仔🍅,同時侍應仲會問埋我地想要咩汁,包括有牛肉汁🐮、黑椒汁⚫️、荷蘭蛋黃醬🇳🇱🟡同芥末tim,個蛋黃醬🟡口感順滑豐厚,幾重牛油味🧈 配埋醬食會感覺更加油潤,而芥末醬既味道就偏刺激啲,都突出到肉味薯條🍟 (好味指數:😍😍😍😍)無限♾️️免費🆓添加既,行返法國🇫🇷風格會比較幼身,金黃酥脆,入面口感綿密,幾香口惹味,配埋酸酸地又開胃既茄汁🥫,忍唔住keep住食🤤卡邦尼意粉🍳🥓🍝 - $128 (好味指數:😍
🌟將軍澳 - chill 又抵食既扒房🥩👍🏻🌟

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

薯條

薯條🍟 (好味指數:😍😍😍😍)
卡邦尼意粉

卡邦尼意粉🍳🥓🍝 - $128 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
呢個卡邦尼意粉🍝 滑溜香口,將個蛋黃🟡、巴馬臣芝士🧀️同個蛋汁撈好之後,香味濃郁有鹹香,個汁夠杰但唔會一舊舊,意粉🍝有Al dente既爽口,幾掛汁~ 同埋今次用既唔係煙肉🥓,而係風乾豬肉粒🐷有更加重既豬味,有咬口又唔會柴,同埋有豐富既油分,熱力令到個油香更加出,食落更加香口~ 估唔到佢係小食,但份量夠多,抵食👍🏻
嫲嫲芝士蛋糕

嫲嫲芝士蛋糕 👵🏻🧀️🍰 - $68 (好味指數:😍😍😍😍)
個巴斯克芝士蛋糕🧀️🍰幾大件,係原味黎,主要係利用高溫烘烤出漆黑既表面,有比較結實但又綿密既口感,而餡係半熟狀態,裡面仲有啲留心tim~ 一食就感受到焦香同滑順兩種感覺既碰撞💥,仲有幾清香既奶味🥛,上面有幾多輕盈香滑既奶泡🥛同開心果碎,可以中和下芝士蛋糕🧀️🍰濟既感覺

Clitoria - $68 (好味指數:😍😍😍🤩)
呢杯mocktail係落左接骨木花加蝶豆花🪻調配而成,有好靚既紫色,有淡淡既清香,如果接骨木花既香味再出啲就更加好

Roselle - $68 (好味指數:😍😍😍😍)
而另一杯mocktail係由洛神花🌺加玫瑰🌹調配而成,有亮麗既紅色,味道酸酸甜甜,清香解膩,有淡雅既玫瑰🌹香味

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
薯條
嫲嫲芝士蛋糕
又到星期五當然搵定間靚餐廳好好咁同另一半食餐飯 拍下拖啦👩🏼‍🤝‍👨🏻🥂 將軍澳海旁有好多間西餐廳今次我地就揀左間其中一間格調高氣氛好而又可以靜靜地傾下計chill下嘅🌃一去到仲早我地點左兩杯野飲 分別係🥃Clitoria $58蝶豆花 加菠蘿汁 雜梅汁 開胃之選🍹Roselle Soda $58酸酸地 洛神花加埋梳打水味道清新待應上飲品嘅時候仲放左一盤薯條🍟原來餐廳係免費任食薯條 仲要係好翠好好味!其後食到後期待應仲好主動咁加薯條俾我地 真係好邪惡食左好多🤭🤭🐮招牌生牛肉他他 $138生牛肉他他好爽口 入面加入左少少酸青瓜粒🥒仲有啲黑椒 酸酸辣辣配合得好好另外蒜蓉包烘得好香脆 上面仲有一舊蒜頭 將生牛肉他他放上蒜蓉包食非常開胃🐒🥩16oz 美國特選天然黑白肉眼扒 $478大推嘅main🙌🏼我地點左五成熟的牛扒 煎嘅火侯控制得岩岩好 做到外焦內嫩 將肉汁完全鎖住 juicy 好出色我地兩個都想食牛扒於是叫左一塊嘅share有16oz好大塊 (餐牌上仲有另一個10oz嘅選擇)而醬汁包括蛋黃醬 牛排汁 黑椒汁可選 而當店員問我哋想揀咩醬汁嘅時候 我哋就話可唔可以全部都要晒😂😂而佢都好樂意俾

一去到仲早我地點左兩杯野飲 分別係
🥃Clitoria $58
蝶豆花 加菠蘿汁 雜梅汁 開胃之選

🍹Roselle Soda $58
酸酸地 洛神花加埋梳打水味道清新

待應上飲品嘅時候仲放左一盤薯條🍟
原來餐廳係免費任食薯條 仲要係好翠好好味!

🐮招牌生牛肉他他 $138

🥩16oz 美國特選天然黑白肉眼扒 $478
大推嘅main🙌🏼

16oz 美國特選天然黑白肉眼扒

而醬汁包括蛋黃醬 牛排汁 黑椒汁可選 而當店員問我哋想揀咩醬汁嘅時候 我哋就話可唔可以全部都要晒😂😂而佢都好樂意俾我地😽另外店員上扒後再拎左4款芥末 我地揀左蜜糖芥末 依個超正 點左令牛扒味更加突出 好食丫

🥬奶油菠菜 $68
食咁多肉 專登揀一個比較健康嘅side dish
意外地發現奶油煮菠菜係咁好味😋好creamy多汁

奶油菠菜

💭
最難忘係塊肉眼扒真係好高質又煎得好好🤤而且我地都好enjoy咁好嘅環境 夠曬情調 仲送薯條可以傾足成晚 好岩拍拖👩🏼‍🤝‍👨🏻(食完一出餐廳仲可以係海旁散步夠曬浪漫🌹)

16oz 美國特選天然黑白肉眼扒
奶油菠菜
今日去將軍澳踩單車,晴朗的一天出發,去到附近又揀左一間好特別既餐廳,chill 下先,可以享受一下好好既午餐。同朋友一齊試左比較特別既LUNCH SET~Lunch set  (Grilled Canadian tender pork chop)肉質好嫩滑,煮既時間真係啱啱好,好欣賞佢整得咁特別既豬鞍,唔係間間餐廳有咁出色既煮法。Lunch set  (Le Marche Signature Burger) 果然係Signature Burger,好特別呀,佢塊芝士唔係一般既芝士,而係比較特別有點脆香的芝士。佢既牛肉部份都好特別既,依得出好出色既製作。甜品:三色雪糕睇英文就知道係唔簡單既,因為係 homemade Gelato Trio 食落去就知唔係普通既雪糕,而且義大利式,新鮮、有質感、濃郁,好適合夏天食呀,真心正~Grandpa’s CHURROS with Tiramisus 又係另一款特別既甜品,必食~Iced Latte, Cappuccino黎到海邊,當然要飲番杯咖啡輕鬆下啦~YEAH~好完滿的一個 LUNCH~

LUNCH SET~

甜品:

三色雪糕

又係另一款特別既甜品,必食~

Iced Latte, Cappuccino
黎到海邊,當然要飲番杯咖啡輕鬆下啦~YEAH~

好完滿的一個 LUNCH~
Cappuccino
Iced Latte
(Le Marche Signature Burger)
Other Info. : 開心有驚喜既 LUNCH~
2023-06-01
$250 (Lunch)
Celebration
Birthday
Cappuccino
Iced Latte
(Le Marche Signature Burger)
  • Grilled Canadian tender pork chop
  • Le Marche Signature Burger
放工去將軍澳探丫姨, 提到南海濱長廊附近有間西餐廳食過唔錯, 今晚就帶我去食返餐!餐廳面積唔大, 不過幾有浪漫格調, 而且坐得舒服, 極之適合同三五知己gathering。食物方面款式唔算多, 其中主菜只有四款選擇, 可謂是貴精不貴多, 今晚所點兩個main味道確係唔錯! order main course更可享無限添加炸薯條, 絕對可以食到飽。【USDA Natural Holstein Beef “Ribeye” 】HK$478 (16oz)自選medium rare, 肉眼好厚, 表面烤至帶點焦香, 加咗少少黑椒調味, 肉質嫩紅多汁, 軟嫩得嚟又有肉嘅彈性, 有筋同較集中嘅油脂連帶, 但比例唔多, 整體多肉食, 每啖焦香馥郁, 配上自選醬汁(分別有牛肉汁/黑椒汁/荷蘭蛋黃醬)。其中荷蘭蛋黃醬仲係餐廳自家製, creamy又幾有奶油香, 不防一試!【Roasted Free range farm chicken】HK$248/Half外皮烤至金黃, 雖未至於脆口, 但加咗香草調味, 更為惹味。肉質鮮嫩有雞味, 伴有車厘茄、栗米、薯仔同埋番薯無限添加嘅薯條, 店員都好樂意幫我地添加,

無限添加嘅薯條, 店員都好樂意幫我地添加, 即叫即炸, 香脆不油。

Side dish揀咗其中一款【MAC & CHEESE】HK$68
表面烘至金黃色芝士, 熱辣辣撈起時, 可見拉絲效果。通粉平均撈上creamy芝士汁, 每啖都食到濃郁芝士味, 邪惡指數爆燈!!!

MAC & CHEESE
2023-05-29
MAC & CHEESE
2023-05-29 40 views
放工拍拖行到澳南,見到扒房裝修舒服有格調就行入去試下,餐廳主打steak,仲有任食薯條侍應都好friendly,仲介紹牆上面畫係6歲小朋友畫🍸Roselle Soda (左)🍸Clitoria (右)Cocktail 唔會好甜而且,Roselle Soda有洛神花同玫瑰花香🦞龍蝦濃湯龍蝦香濃creamy 入口鮮味久久不散🐮美國特選天然黑白肉眼扒 16oz牛扒剛好烤至medium,入口有陣炭香味,肉質軟腍,內裏juicy肉質不會硬🍟薯條係French fries 幼身炸香脆,任食可以無限添加🍫心太軟朱古力流心蛋糕切開心太㰱,流出濃厚朱古力,香濃朱古力不會太甜,一口心太㰱要口雪糕!好正Menu

侍應都好friendly,仲介紹牆上面畫係6歲小朋友畫

🍸Roselle Soda (左)
🍸Clitoria (右)

🦞龍蝦濃湯
龍蝦香濃creamy 入口鮮味久久不散

🐮美國特選天然黑白肉眼扒 16oz

🍫心太軟朱古力流心蛋糕

Menu

• 薯條
2023-05-29 34 views
將軍澳海濱真係有好多高質嘅西餐廳,呢間Le Marché嘅牛扒真係好出色,超高水準🥩餐廳仲要對正個海,好有氣氛,仲設有戶外同空內位置,帶埋毛孩嚟又得🐱🐶咁啱隔離枱就有人帶咗狗狗嚟,店員仲請毛孩們食雪糕😂•美國特選級天然黑白牛肉眼扒(16oz)($478)一定要試呢度嘅招牌ribeye🥩供應10oz同16oz兩個份量💕我哋揀咗五成熟,牛扒肉質幼滑多多汁,無筋無肥膏,切開睇到肉質粉粉嫩嫩😍另外,幾貼心嘅係店員會介紹四款唔同產地嘅芥末醬配牛扒食,店員推薦咗一款甜啲嘅芥末俾我哋🤍薯條可以任食🍟絕對值得為呢塊扒再嚟多次‼️•招牌生牛肉他他($138)作為前菜,呢個生牛肉他他係超開胃,脆多士上面有粒煮到超淋嘅蒜頭,壓成蓉再配生牛肉他他,好香好濃牛味✨•卡邦尼意粉($128)呢個卡邦尼嘅蛋汁特濃,意粉勁掛汁🍝煙肉油脂好香🤍🍸: Roselle Soda ($58) & Virgin Blue Lagoon ($58)

•美國特選級天然黑白牛肉眼扒(16oz)($478)

•招牌生牛肉他他($138)

•卡邦尼意粉($128)
呢個卡邦尼嘅蛋汁特濃,意粉勁掛汁🍝煙肉油脂好香🤍

將軍澳果頭都有唔少特色餐廳好chill,就好似我前排黎到嘅呢間西餐廳——🌟Le Marche Steak&Frites🌟我哋去咗食午餐,餐廳好光猛,同埋好整潔乾淨,坐得好舒服,餐廳裏面仲有乾淨嘅獨立洗手間👍🏻._.🌟 / 午餐 / 🌟{ 前菜 }🥗|加意大利巴馬火腿|🥗(+$28)🦞|龍蝦濃湯|🦞(+$28)沙律好大份,好fresh,兩個人share啱啱好,酸酸地啲沙律醋,好開胃👍🏻龍蝦湯超濃味,面頭仲有龍蝦肉,好有誠意,唔會好鹹,好鐘意飲🤩•{ 主菜 }🍔|招牌漢堡包配薯條|🍔(+$80)呢個漢堡大大份,漢堡扒肉質腍身又juicy,芝味濃,薯條又香口,成個餐都好滿足呀👍🏻·🍽|全日早餐|🍽(+$40)(炒蛋/蘑菇/牛油果/煙三文魚/香腸/牛角包/蜜汁豆/椰子甜品配亞麻籽)種類好豐富,佢最特別係椰子甜品呢個,有啲乳酪係到,甜甜地,全日早餐好少有呢種,幾特別又好食💕•{ 甜品 }🧁|爺爺西班牙油條配提拉米蘇|🧁呢個擺盤勁靚勁有誠意,配埋我最鐘意嘅提拉米蘇組合,好滿足✨·🍫|心太軟朱古力蛋糕|🍫心太軟好正,係流心嘅朱古力餡料,勁好食💕._.
._.
🌟 / 午餐 / 🌟
{ 前菜 }
🥗|加意大利巴馬火腿|🥗(+$28)
🦞|龍蝦濃湯|🦞(+$28)

{ 主菜 }
🍔|招牌漢堡包配薯條|🍔(+$80)
🍽|全日早餐|🍽(+$40)

甜品
🧁|爺爺西班牙油條配提拉米蘇|🧁
呢個擺盤勁靚勁有誠意,配埋我最鐘意嘅提拉米蘇組合,好滿足✨
🍫|心太軟朱古力蛋糕|🍫
心太軟好正,係流心嘅朱古力餡料,勁好食💕
._.
Type of Meal
Lunch
「將軍澳浪漫海濱扒房❣️」昨晚跟朋友一起去將軍澳的一家法式情調西餐廳🥰,環境雅緻有格調,又對著海濱吹著海風超級浪漫💕,座位很寬敞,店員的服務很好,整個餐館充滿著法式浪漫風情,適合跟朋友小酌一杯🥰吃完還可以跟朋友到海邊散散步✨美國特選天然黑白肉眼扒 16 Oz $478牛扒選擇了3成熟,切開之後裡面很粉嫩多汁,外面已經略有焦香,內裡還是軟嫩無比🙈,慢慢都是牛油香味,油脂分泌很豐富,可以選擇黑椒汁,荷蘭醬和牛扒汁,還可以另外選擇四款芥末醬,說實話份量真的很大😂我們都沒有吃完✨Unlimited Fries只要點了一款主食就可以無限享用薯條🍟薯條是屬於幼細脆口的,加入了海鹽調味,跟牛扒搭配非常一流🤭✨卡邦尼意粉 $128好久沒有吃carbonara了,外觀已經十分吸引,灑滿了芝士碎粉,還有一個流心生蛋黃,蛋黃醬的濃稠度掌握非常好,裡面還有大量的風乾豬肉粒,一攪拌每一根都沾滿了醬汁,蛋黃味非常濃郁🙈意粉的軟硬程度也剛剛好,非常滿意❣️✨爺爺西班牙油條配提拉米蘇 $98前些日子吃完西班牙油條念念不忘,沒想到今天又遇到🙈,西班牙油條是即炸出鍋沾上白砂糖,還是熱呼呼的~又脆又甜香,一口就可以吃一個😆 提
「將軍澳浪漫海濱扒房❣️」

✨美國特選天然黑白肉眼扒 16 Oz $478

✨Unlimited Fries

✨卡邦尼意粉 $128

✨爺爺西班牙油條配提拉米蘇 $98
前些日子吃完西班牙油條念念不忘,沒想到今天又遇到🙈,西班牙油條是即炸出鍋沾上白砂糖,還是熱呼呼的~又脆又甜香,一口就可以吃一個😆 提拉米蘇的手指餅乾用churros代替,但tiramisu本身口感相當濃厚細滑,咖啡味道出色,搭配上churros口感和味道都很出色🫢

✨Roselle $68
這杯是洛神花和玫瑰花調成的酒紅色飲品,裡面還加入了檸檬🍋,表面撒了玫瑰花瓣,喝起來酸酸的又帶有幽香,非常解渴開胃~

✨Clitoria $68
這杯是接骨木花,蝶豆花和檸檬汁調成的夢幻星空漸變色,味道屬於清新自然,打卡一流💕

2023-05-11 49 views
今日搞搞新意思,平時食steak and fries,來來去去都食嗰幾間呢間好似都幾多好評,又可以去行下將軍澳donki,值得試吓呀呢度環境真係幾好,好舒服,近海邊,食飽仲可以慢慢散步,係正既至於餐廳環境又好舒適,好闊落,而服務都好好,好熱情介紹唔同野食咁叫幾樣野share 重點推介!仼食既薯條,每次都會新鮮炸出嚟架,好好食!招牌生牛肉他他 ($138)用左洋蔥,酸青瓜平衡下口感,而生牛肉好嫩滑,配埋多士食,好快食哂Mac & cheese ($68)邪惡既一品,唔會唔好食🤣 落左幾種芝士,將佢邪惡指數推到最高 🙊🙊美國特選天然黑白肉眼扒 (16oz $478)當然,牛扒係主打啦,叫左medium ,真係燒得啱唔好,肉既質素都幾好,唔怕有渣同有筋,配埋薯條係絕配 🫶🏻

叫幾樣野share
重點推介!仼食既薯條,每次都會新鮮炸出嚟架,好好食!

招牌生牛肉他他 ($138)

Mac & cheese ($68)
邪惡既一品,唔會唔好食🤣
落左幾種芝士,將佢邪惡指數推到最高 🙊🙊

美國特選天然黑白肉眼扒 (16oz $478)

2023-05-10 42 views
Le Marché Steak & Frites將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G25號舖將軍澳南海岸開左好多高質素既餐廳,今日同朋友慶祝生日,專登揀左呢間高質既扒房西餐廳,入到黎既感覺好有格調,職員都好有禮貌安排左我地坐卡位,見到meun既選擇唔算太多,但係見到好幾樣都好吸引,真係好難揀美國特選天然黑白肉眼扒 16相信呢個係餐廳既招牌菜,用10/16Oz選擇,我地當然係揀16Oz啦,離遠已經聞到炭烤既香味,而且肉眼扒非常厚身,我地揀左7成熟,切開入面肉質依然粉嫩,充滿牛肉味,非常吸引,醬汁方面有3款可以揀,而我始終都係覺得黑椒汁同牛扒係最夾既原隻天然鐵板烤雞原隻烤雞串起上檯造型非常吸睛,岩晒打咭,影完相之後餐廳職員好細心會幫手切件,方便我地享用。。估唔到呢個好有驚喜,烤雞表皮非常香脆,而內裡既雞肉好鮮嫩,充滿香草味,食落完全唔會覺得鞋,值得一讚。。另外伴碟既粟米,茄子同蕃薯都唔可以錯過,同樣高質Unlimited Fries只要有點到main course就可以享用呢個無限量添加嘅薯條,雖然係可以無限refill, 但餐廳絕對唔馬虎,每一轉都係即叫即炸熱辣辣架卡邦尼意粉意粉充滿濃郁既忌
Le Marché Steak & Frites
將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G25號舖

美國特選天然黑白肉眼扒 16

原隻天然鐵板烤雞

Unlimited Fries

卡邦尼意粉
意粉充滿濃郁既忌廉味,而且十分足料,表面再鋪滿左芝士,連埋半熟蛋攪拌埋一齊享用,非常滋味

將軍澳愈來愈多餐廳,如果想搵情調,拍拖傾下心事的話,去海傍餐廳就最好不過,唔同類型,唔同選擇都有。係翩匯坊,即donki 的盡頭,就有呢間型格西餐,Le Marche,主打食牛排,連帶甜品都好驚喜!!►招牌生牛肉他他餐廳推介!生牛肉口感嫩滑,肉汁juicy,配上紫洋蔥,口感定香味都level up。香脆法包多士,加炸過的蒜頭,未上菜已經feel 到勁香口。►美國天然「黑白」肉眼扒有分10oz 同16oz,店員推介16oz ,share 就岩岩好。果然厚身的口感、厚度都非常好,口感極佳。可揀牛肉汁、黑椒汁、荷蘭蛋黃汁,我比較鍾意牛肉汁,唔會搶走牛肉原本的肉味,另提供了四款芥末,最正都係蜜糖。►即炸薯條最正係每個main course都包薯條,無限添加,仲要係即叫即製,薯條係幼身似mcdonald 的薯條,即叫即起,而且份量唔欺場。►Grandpa’s churros with tiramisu餐廳最招牌甜品,churros炸到好鬆化,最輕有空氣感,又好鬆脆但唔油膩。上枱keep 到暖暖地。旁邊的tiramisu好creamy,唔會太甜,配上佢食係一流,如果餐廳只可點一樣菜,呢份甜品會排第

►招牌生牛肉他他

►美國天然「黑白」肉眼扒

►即炸薯條

旁邊的tiramisu好creamy,唔會太甜,配上佢食係一流,如果餐廳只可點一樣菜,呢份甜品會排第一。

另外仲單點了2杯mockail,酸酸甜甜,清一清heavy 的感覺。

整體而言,餐廳位置好好,對正海邊,想chill下食飯,價錢同質素都好唔錯。
  • 招牌生牛肉他他
  • Grandpa’s Churros with Tiramisu
住將軍澳嘅我平時都會落嚟海濱食飯,今次留意思到呢間西餐廳,開咗一段時間都仲未食過,就決左同屋企人一齊嚟食。———————————————🌟招牌生牛肉他他 $138呢個牛肉他他嘅牛肉份量都唔錯,入面有唔同嘅配料包括酸瓜同洋蔥,味道同口感都好豐富。另外佢有一舊醃過嘅甜蒜頭,令成個味道再昇華。唯一有少少可惜係塊麵包餅有少少硬硬實實嘅感覺,如果脆啲就更好喇!.🌟Holstein肉眼扒 16oz $478呢塊肉眼扒真係超級大塊,而且入面幾乎係一啲筋位都冇,今次因為同屋企人食叫咗7成會比平時食開熟啲,但切開一樣都係好粉嫩,咬落唔會韌而且牛味都好重。另外餐廳仲有4種唔同嘅芥末醬提供,我直接就選擇咗隻芥末籽醬,點落去少少辣配牛扒又係另一種風味。.🌟爺爺西班牙油條配提拉米蘇 $98呢個係網上見好多人叫之後決定要試嘅,算係一個幾有特色嘅甜品。西班牙油條熱辣辣再鋪上砂糖,就咁食已經覺得好正。旁邊仲有凍嘅Tiramisu,比較Creamy少少,甜度啱啱好。熱油條配上凍Tiramisu,味道超夾係必點之選!.🌟Roselle Soda $68呢個洛神花梳打加有檸檬,飲落唔太甜,酸味重少少再帶少少澀味。另外面頭

———————————————
🌟招牌生牛肉他他 $138
🌟Holstein肉眼扒 16oz $478
🌟爺爺西班牙油條配提拉米蘇 $98
🌟Roselle Soda $68
呢個洛神花梳打加有檸檬,飲落唔太甜,酸味重少少再帶少少澀味。另外面頭加有玫瑰花,所以飲嘅時候仲會有陣玫瑰香氣撲鼻而來~
🌟Clitoria $68
呢杯係蝶豆花嘅特飲,味道比另一杯甜少少但飲落係好清新嘅感覺。加上佢其實係有少少漸變嘅顏色,適合鍾意打卡嘅大家,兩杯相比下會比較推薦呢杯🥰
🔸整體評價🔸
餐廳整體服務同環境都好好,我見就算過咗飯後時間都仍然keep住有客入,大家都應該係睇啱呢度嘅氣氛不論晚餐定係飯後飲杯酒都好有情調。

• 招牌生牛肉他他
Le Marché Steak & Frites價錢💲: $478/ $368/ $0/ $98/ $68/ $68好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 4/5-將軍澳海傍新開的簡約法式扒房,廚師來自高級扒房+法國餐廳,出品絕不絕不馬夫。比起中環尖沙咀等地區的扒房,呢間價錢較親民👍🏻 餐牌上的選擇唔多,主菜只做牛排、雞、魚、同🦞,貴精不貴多🤣 坐係近室外的可以見到海,chill!-✅✅USDA natural holstein beef ribeye. 炭燒肉眼扒選擇16oz 2人share都唔多😎 上枱已經聞到炭燒的香味,好厚的扒燒得啱啱好。叫左5成熟,切開入面肉汁流出,肉肉粉嫩可口,肉質軟腍🥳保留到肉感之餘,脂肪都好平均,食到牛油香。呢塊扒算係記憶中好出色的一舊‼️除左有唔同汁提供外(個人最鍾意黑椒汁,蘑菇汁好淡),仲有幾種芥末可以揀,有淡味的、酸的、辛辣的etc,個人都係比較中意刺激攻鼻個種,可以中和牛扒的膩。-✅✅Roasted free range farm chicken. 原隻烤雞好吸引,拎出來已經見到滴晒黃油😍影
Le Marché Steak & Frites
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 4/5

✅✅Roasted free range farm chicken. 原隻烤雞好吸引,拎出來已經見到滴晒黃油😍影完相,店員會拎返入去幫你分解🤓 烤雞簡單調味,香草味道好突出,烤到外邊焦脆,入面juicy又嫩😗係雞胸個位差小小。店家好貼心咁起晒骨,啖啖肉。食到雞的原味同油香😌 底下的伴菜吸曬雞滴出來的精華,蕃薯薯仔都好甜,仲有粟米🌽

✅Unlimited fries. 任食的薯條幼身香脆,都唔錯。一來到熱辣辣,加小小鹽調味😛 但如果係粗身我會更喜歡!

✅✅Grandpa’s churros with tiramisu. 呢個係招牌甜品之一,churros炸到好鬆化,入有好空氣感,同一間出名churros的鋪頭好唔同😯 上枱時保持到溫度,入面小小軟糯。旁邊的tiramisu就係佢的沾漿,苦甜苦甜的tiramisu同churros的肉桂糖好夾🤤 呢到的tiramisu好似醬咁,冇手指餅都冇酒味,所以係mascarpone cheese+咖啡可可粉😌

🆗Ciltoria & Roselle. 2杯飲品都比較淡,前者的蝶豆花冇咩味🫣 後者的洛神花梳打就小小酸甜。

食物質素好高,好都肉肉食得好滿足!😚 主菜唔洗過多調味已經好好味,證明食材都唔錯。去到將軍澳想食下扒,呢間推介😆

#piggyfoodiein將軍澳