2023-11-26 393 views
高質串燒小店,唔算好正宗地道既日式串燒,但廚師用心製作,食物質素極高,老闆和員工都非常熱情,成晚食得開心盡興。不過留意,佢確實是一家"小店",位置有限且比較迫。今晚並不是太餓,同時這陣子暫時不能吃牛肉,所以算係輕食。冰菜 $48:選用了芥蘭,非常特別,有些嚼勁,並加了芥末汁,口感清新。燒淮山:表現正常,但我自己偏愛這種爽口的口感。燒日式青椒仔:非常美味,加了少許醬汁烤製,不會乾巴巴。高野豆腐:必吃之選!強力推薦!豆腐煙韌,完全吸收了湯汁的甜味。秘制煮豬手: 豬手煮得好淋好入味,醬汁特別調制好味,特登留低最後送飯團。芫茜豚肉卷:喜歡芫茜的話一定要嚐嚐,芫茜中和了豬肉的油膩感。燒扇貝:燒得啱啱好,味道鮮甜。免治雞肉棒:每次吃日式串燒都必點的一道菜。燒雞翼:外表燒得香脆,簡單調味已經好好味。燒飯團:選了原味和梅子口味,飯團烤得稍微金黃,帶有牛油和醬汁的香氣,用澱粉質來收尾,大滿足!

今晚並不是太餓,同時這陣子暫時不能吃牛肉,所以算係輕食。

燒淮山:表現正常,但我自己偏愛這種爽口的口感。

燒日式青椒仔:非常美味,加了少許醬汁烤製,不會乾巴巴。

燒扇貝:燒得啱啱好,味道鮮甜。

免治雞肉棒:每次吃日式串燒都必點的一道菜。

燒雞翼:外表燒得香脆,簡單調味已經好好味。
冰菜
秘製煮豬手
豚肉芫茜卷
燒淮山
免治雞肉棒x2
燒雞翼
燒扇貝
燒青椒仔x2
燒飯團(原味+梅子)
2023-11-25
免治雞肉棒x2
燒雞翼
燒扇貝
燒青椒仔x2
燒飯團(原味+梅子)
2023-07-01 645 views
【灣仔區】【角川】之前喺「何蘭正」嗰邊買衫,支持本地創作。透過佢哋嗰邊知道咗「嚟角川飲酒,射波交良友」嘅「你未死,我未醉」人生哲學,同道歉哥、郵差哥去坐吓。道歉哥遲到,同溫寧哥食吓內臟先,反正道歉哥遲到,冇所謂。首先係 $28 嘅「雞腎」同 $32 嘅「雞心」,都好食喎!跟住 $32 嘅「雞肝」同 $48 嘅「雞心喉」都唔差,而 $38 嘅「味噌豬腸串」好似略燶,但味道都可以。道歉哥嚟到,即叫 $78 嘅「生蠔」,我冇份食,佢話都唔錯。跟住仲食埋 $48 嘅「高野豆腐」同 $68 嘅「雞皮餃子」,前者仲好食過後者。而 $88 嘅「燒蟶子」、$108 嘅「牛脷」、$68 嘅「白鱔」同 $48 嘅兩隻「明太子雞翼」都燒得好好食,以串燒嚟講係用心之作,值得褒獎吓嘅。跟住食大份啲嘅,有 $228 嘅「極上牛小排」同 $118 嘅「西班牙黑毛豬叉燒」,都唔錯。講埋嘢飲,我哋飲咗 $78 嘅「Apple Gin Soda」、$68 嘅「Plum Wine」同 $88 嘅「Umei Show Soda」,都唔錯喎,配串燒係幾夾。成餐咁樣加埋一嘅總價係 $2259,因為大部份串燒我哋叫咗唔止一串,所以

成餐咁樣加埋一嘅總價係 $2259,因為大部份串燒我哋叫咗唔止一串,所以可謂「飲飽食醉」,三位每人 $753 我覺得價錢唔算過份。食串燒嘅話周圍都有,但氣氛好而每一串都用心燒嘅唔易,文字有限,就寫到嚟呢度。。。

(地址:大坑京街5號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am灣仔區 #天后 #大坑 #角川 #串燒 #雞腎 #雞心 #雞肝 #雞心喉 #味噌豬腸串 #西班牙黑毛豬叉燒 #生蠔 #牛脷 #高野豆腐 #雞皮餃子 #白鱔 #燒蟶子 #明太子雞翼 #極上牛小排 #AppleGinSoda #PlumWine #UmeiShowSoda #1am1066 #1ambackup
2023-02-11 950 views
想食串燒,諗住求其去附近揀一間,點知就中咗服,原先已經book好一間炸串店,不過最終某一啲原因冇去到,結果就出事。大坑其實都有幾間串燒店,點知揀著呢一間⋯冇book 枱 話已經full 左 得坐街邊,可能又加上其實我哋兩條友心情都唔好,所以就求其是但照坐。 佢即刻開左張摺檯。得我哋-枱坐街。本身個招牌都搵唔到,門口又見唔到。 老闆(自稱大坑西門)就係果啲好熱情招待客人果啲,好適合攪飲食同人吹水。-開始好熟練同我地推介,又叫我地-次過落多啲,因為製作需時。結果我哋食左三粒鐘,入錶都入左幾次,試過唔耐煩想走cancel 未到果啲又例牌話黎緊 我地兩個人唔唔覺其實食咗好多野,因為原來有九成都唔係-串串咁上!只係有粟米同雞肉棒係,燒粟米個size 又出乎我意料之外(半條竹籤上)其他就有:高湯豆腐 -佢既推介 其實好似係麵豉湯浸豆腐燒牛筋 - 都係佢嘅推介之人 ,特別啲囉出邊冇得食,又話牛筋要事先搞好多嘢芫荽豚肉卷 - 喜歡吃芫荽嘅朋友應該都會鍾意嘅燒牛舌-其實係好味嘅,不過佢成碟上又似乎太多燒飯團 -呢個真係強差人意,我-心諗住係應該燒到脆卜卜飯焦咁 點知⋯⋯雞肉棒x2 - 又係本身好期待嘅,

大坑其實都有幾間串燒店,點知揀著呢一間⋯

高湯豆腐 -佢既推介 其實好似係麵豉湯浸豆腐
芫荽豚肉卷 - 喜歡吃芫荽嘅朋友應該都會鍾意嘅
燒牛舌-其實係好味嘅,不過佢成碟上又似乎太多
雞肉棒x2 - 又係本身好期待嘅,點知臨尾先上,已經飽晒啦
雞皮餃子 - 又係特別在出邊冇得食,不過我就嫌佢個雞皮可以燒得香脆啲囉,而家感覺好邪惡。因為平時我係唔會食雞皮的

飲品,因為大家都唔飲酒,冇選擇底下叫咗一杯烏龍茶同埋蘋果汁😮‍💨完全唔夾,呢個係自己問題,下次點都要要返杯啤酒啦!

埋單成七百幾蚊,好明顯就唔係日式串燒。
我哋都覺得好唔抵食

角川朋友帶我嚟到大坑搵食,大坑真係好多好野食架,今次嚟到呢間高質串燒小店。角川嘅親民程度係啲靚仔店員會行埋嚟同你吹水講下笑,就算全場full哂都好好服務,唔會扮睇你唔到🤣 不過呢間小店比較細,位置唔多,又冇限定入座時間,要食嘅朋友仔記得提早book呀!高野豆腐($48)以為冇乜特別,朋女勁推介下嗌咗,個湯個汁超入味,唔係好滑身果種豆腐,有啲似百頁豆腐~一定要試!雞皮餃子 (68)新鮮炸起,好脆口,食落一啲都唔油膩燒白鱔 ($68) & 芥末豬頸肉 (32)白鱔正常發揮,豬頸肉就好彈牙爽口厚切牛脷 ($108) 二人份量呢個真係好驚喜,好爽口!好重牛味!自己一個可以食一碟😂😂燒茄子喺對比之下,呢個就比較失色,比較淡味,出面有更好食嘅選擇燒蟶子 ($時價)呢個都係好驚喜,有時好怕出面食蟶子好鞋,呢個燒得啱啱好,好爽仲係好Juicy,加埋啲昆布汁,食到停唔到口燒雞皮送酒一流😆佢仲要好好心機幫你去咗雞皮嘅肥膏,食落好似冇咁有罪惡咁😂😂 脆卜卜好正清酒花甲唔算好有清酒味,每一隻花甲都好大隻好新鮮燒牛筋 ($55)朋友覺得好好食,但我覺得有啲痴牙鰻魚玉子燒 ($108)明太子飯團 ($38)呢兩個
角川

高野豆腐($48)

雞皮餃子 (68)
新鮮炸起,好脆口,食落一啲都唔油膩

燒白鱔 ($68) & 芥末豬頸肉 (32)
白鱔正常發揮,豬頸肉就好彈牙爽口

厚切牛脷 ($108) 二人份量
呢個真係好驚喜,好爽口!好重牛味!自己一個可以食一碟😂😂

燒茄子
喺對比之下,呢個就比較失色,比較淡味,出面有更好食嘅選擇

燒蟶子 ($時價)

燒雞皮

清酒花甲
唔算好有清酒味,每一隻花甲都好大隻好新鮮

燒牛筋 ($55)
朋友覺得好好食,但我覺得有啲痴牙

鰻魚玉子燒 ($108)
明太子飯團 ($38)
呢兩個冇影相,但係我覺得玉子燒嘅鰻魚比較少唔夠足料,明太子飯團嘅明太子都好少,但燒得焦香,啱我呢個飯筒😎
店員仲好細心會問你使唔使幫手切開兩舊!

overall呢間嘢都好高質,比較啱一班朋友飲下酒聚吓舊吹吓水!下次會再幫襯!
2022-11-30
Type of Meal
Dinner
  • 厚燒牛舌
  • 清酒煮蜆
2022-10-31 627 views
老闆同夥計都非常熱情 有多款sake選擇🍶 食咗好多嘢 第一次嚟嘅話推介試吓以下幾款酒餚👇🏻 高野豆腐 ⭐️ - 非常軟綿入味😚 厚燒牛舌 ⭐️ - 香口又有咬口😋 雞尾 ⭐️ - 肥美脆口🤤 燒飯糰 ⭐️ - 好溫暖嘅感覺🥰 免治雞肉棒 燒雞皮餃子
2022-09-17 553 views
Friendly environment, friendly service and great food!Staff here is very friendly, would recommend the food for me based my preference. Have a great time here and would definitely come back here and recommend my friends to come visit!Favourite restaurant in Tai Hang!

2022-07-16 734 views
One of the staff at this place is so rude. Making comments about the customers the moment we sat down, didn’t allow us to ask questions about the menu and wanted to order for you. And when we question the amount that he was ordering for each item, saying that we wanted to try first, he made faces and secretly held a grudge. When we wanted to order more later, he replied “you just said you wanted one!” I am speechlessAbsolutely ridiculous. Never ever received such horrible service at any res

Absolutely ridiculous. Never ever received such horrible service at any restaurant before, no matter is a local place, street food or else.

The food and drinks are about/below average and I’ll never go back again.
2022-06-14 615 views
朋友介紹這間串燒店座落在大坑小區,地方細少但老板和服務員招呼熱情,食物質素好,每日也有新鮮海鮮介紹。有多款清酒介紹給客人。三五知己一敍的好地方。本人最喜愛的食物:炸雞皮(送酒一流)黑毛豬豆腐日本生蠔雞心雞翼因地方細少如星期五,六最好預早訂枱。
三五知己一敍的好地方。
本人最喜愛的食物:
炸雞皮(送酒一流)
黑毛豬
豆腐
日本生蠔
雞心
雞翼
因地方細少如星期五,六最好預早訂枱。
2022-06-10
2022-04-17 804 views
大坑出名多美食,這次到訪其中的一家居酒屋,餐廳麻雀雖小但五臟俱全,正好適合一班朋友十多人辨生日派對包場等活動。老闆非常親民好客,相信自己一個去也不會悶呢。食物方面,個人覺得質素很高,基本上都沒有翻車菜式,但有幾款想特別推薦。螢光魷魚,醬汁帶有芥辣的味道,很適合作為開胃小菜及佐酒小食。鰻魚串燒肉質非常有彈性,口感一流,外皮燒至香脆,脆皮的油脂與魚肉融為一體,串消技術可見一班。高湯豆腐,並不是一夾就會散的質感,煙韌的外皮反而可以鎖住烹調時的湯汁,感覺像吃小籠包。雞皮餃子,比較少在外面吃到,香脆的外皮依然的保持相當的肉汁。生蠔,非常鮮甜,不用太多調味已非常好吃。不得不提的叉燒,豬頸肉般的爽口,肉質肥美,蜜汁甜度剛好,與生菜一起進食能消除油膩感,可以多吃幾塊。角川 大坑京街5號地舖

老闆非常親民好客,相信自己一個去也不會悶呢。

生蠔,非常鮮甜,不用太多調味已非常好吃。

角川
大坑京街5號地舖

2022-01-26 623 views
又發掘到間好正嘅港式串燒店🥰推介前菜”高野豆腐”同”豚肉韭菜卷”!位置唔多,難怪佢哋長期爆滿,所以想食嘅記得提早book啦.🔻🍽 角川📌 地址: 大坑京街5號地舖

又發掘到間好正嘅港式串燒店🥰
推介前菜”高野豆腐”同”豚肉韭菜卷”!
位置唔多,難怪佢哋長期爆滿,所以想食嘅記得提早book啦
🔻
🍽 角川
📌 地址: 大坑京街5號地舖
有心思💕及人情味💕燒物好去處!好鍾意、鍾意食燒物,今次第一次食可以成為我其中一間必去的燒物小店。第一碟生蠔令我對呢間餐廳已經建立左一份信任,陸續上燒物🍡之後,燒物嘅調味及燒烤的熱度及賣相都令我下一次會再嚟!# 曰本室津生蠔 # 燒地蛤# 高野豆腐# 雞皮餃子# 芫茜豚肉卷# 燒秋葵
有心思💕及人情味💕燒物好去處!

# 曰本室津生蠔

芫茜豚肉卷
燒秋葵
雞皮餃子
2021-11-26 447 views
- 我book 左7點4位,6:50我同另一個friend到咗,叫左野飲,佢哋就質問我哋係咪等埋先叫野食,要幾奈先到。- 食完一轉,叫左多客枝豆,唔上不特只,追問下先同我哋講冇貨,咁諗住轉秋葵啦,佢哋竟然話要等一個鐘。- 先9點幾,佢又唔似要做下一輪檯,我哋仲飲緊野,已經係咁執野,同講「多謝晒晒bye bye」即係趕我哋走?- 個舞茸燒得好燶- 我哋都叫左好多酒水喎- 一入餐廳,話book 左7點4位,佢就勁冇禮貌咁講「你下次直接講你個名得嫁喇」
- 個舞茸燒得好燶
- 我哋都叫左好多酒水喎
小店值得支持同幫襯😍,間餐廳細細間,但有人情味,幫襯左2次,記得一定要預約🥰✨高野豆腐💰48💫評分: 9.1/10📝上次已經試過,好有驚喜🥳,豆腐好似海棉咁吸曬啲湯汁,咬落去會即時爆汁,多汁有咬口,味道甜甜地,必食‼️‼️會因為呢個高野豆腐再嚟😋😋😋✨雞皮餃子 💰68💫評分: 9/10📝呢個都強推,雞皮做餃子皮,咬落微脆,有陣陣炭燒味,送酒一流🥳,係我食過最好食嘅雞皮餃子🥟✨厚燒牛舌 💰98💫評分: 8.8/10📝有咬口👅厚燒牛舌,口感彈牙,厚切牛舌好夠多,燒到啱啱好,配埋芥辣口感更加豐富😋✨日本蠔 💰38@💫評分: 7.7/10📝店主介紹我哋試,當日運到嘅日本蠔🦪,幾鮮甜同新鮮‼️✨免治雞肉棒/免治羊肉棒💰48@💫評分: 8.9/10📝雞肉棒點日本蛋黃無得輸,免治羊肉串好正🥳,羊騷味好香,鐘意食要試,點埋蛋黃更香滑!✨西班牙伊利丹黑毛豬 💰108💫評分: 7.5/10📝惹味,不過4個人先叫會比較好,份量都幾多,好似韓式咁包埋生菜食就無咁鹹同漏!✨雞皮💰68💫評分: 7.8/10📝脆卜卜好似薯片咁,點蛋黃沙律醬送酒一流✨清酒煮白刀貝 💰148💫評分: 7.8/10📝白刀貝鮮甜,比平時嘅蜆大隻

✨高野豆腐💰48

💫評分: 8.8/10
日本蠔

✨日本蠔 💰38@
💫評分: 7.7/10
📝店主介紹我哋試,當日運到嘅日本蠔🦪,幾鮮甜同新鮮‼️
免治雞肉棒/免治羊肉棒

✨免治雞肉棒/免治羊肉棒💰48@
💫評分: 8.9/10
西班牙伊利丹黑毛豬

✨西班牙伊利丹黑毛豬 💰108
💫評分: 7.5/10

✨雞皮💰68
💫評分: 7.8/10
📝脆卜卜好似薯片咁,點蛋黃沙律醬送酒一流

✨清酒煮白刀貝 💰148
💫評分: 7.8/10
📝白刀貝鮮甜,比平時嘅蜆大隻啲,不過以份量嚟講少貴

✨厚燒玉子💰148
💫評分: 7.9/10
📝好軟綿,蛋香味重🤣
Octopus with wasabi

✨Octopus with wasabi 💰58
💫評分: 3/10
📝好鹹🐙🥲🥲🥲,真係好鹹🥲🥲🥲...

✨燒飯團🍙 💰38
💫評分: 7.4/10
📝燒得幾靚嘅飯團🍙,不過已經好飽🤰🏻
芝士年糕

✨芝士年糕 💰48
💫評分: 7.5/10
📝當係甜品咁食,因為佢會有埋煉奶,同埋賣相都靚過平時🤣

角川 𝕂𝕒𝕕𝕠𝕜𝕒𝕨𝕒
📍大坑京街5號地舖
(天后🚇A2 出口行7分鐘就到)

💫評分: 8.5/10
💬性價比高,好味同高質, 串燒配店主推介嘅sake, 黑啤白啤兩溝嘅啤酒🍺,真心正,店員好nice😍會同客人打成一遍,message佢哋book位🥰 ,好多幫襯嘅都係熟客,希望下次有機會試吓自家製嘅梅酒,佢哋呢度帶蛋糕唔收切餅費超級好🥳
厚燒牛舌
日本蠔
免治雞肉棒/免治羊肉棒
.❣️ 角川𝑲𝒂𝒅𝒐𝒌𝒂𝒘𝒂♥大坑太多美食了😋今次來到要試試日本野👍🏻♥今次同朋友2人同行,誤打誤撞入左呢間♥由店主介紹,嘗試左今日運到既日本蠔🥲鮮甜美味,好有陣陣既日本蠔味🧚🏻‍♀️再配番杯桃味果酒,簡直就係可以一解忘憂😛♥另外呢度嘅高野豆腐都係名菜之一,豆腐吸晒所有嘅湯味,多汁又有咬口,另外雞泡魚乾亦都唔會燒到太過乾,識落都仲係Juicy🧡♥豚肉芫荽卷,口感配搭一流,朋友好鍾意食芫荽過得好正,我就對芫荽唔抗拒,都一樣覺得呢個配搭好新鮮👍🏻♥雞皮餃子,係我嘅熱烈推介,用雞皮來做餃子皮,咬落淡淡脆,又有陣陣嘅炭燒味😋♥雞卷配日本蛋,令到本身可能比較乾身嘅雞卷,變得更加滑身容易入口🤪另外嘅燒物以及燒飯團都係好好味㗎❤️❤️♥記得記得記得一定要預約啊🤣尋日我地盲舂舂無訂位 ,好彩老闆好好人,攝到個位比我地🥲
❣️ 角川𝑲𝒂𝒅𝒐𝒌𝒂𝒘𝒂

♥大坑太多美食了😋今次來到要試試日本野👍🏻

♥今次同朋友2人同行,誤打誤撞入左呢間

豚芫荽卷
2021-09-03
  • 雞皮餃子
2021-08-26 614 views
今晚同三個老友敘舊,嚟到大坑呢間小店,十分有日本feel嘅串燒店,提醒咗我,唔知幾時先可以再去日本旅行😭。店內雖然座位有D迫,不過其實日本啲小店咪一樣咁迫,反而比我更多喺日本嘅感覺。經理同我同名,所以份外親切,好快同勁Pro咁介紹咗幾個招牌菜式同Sake,都非常唔錯,食得出師傅們好用心製作。飲到第二支Sake,經理介紹咗支「JOKER」, 非常好飲,價錢亦非常合理,所以之後再Echo多一支。但最有驚喜,其實係佢哋嘅一碟自家秘製螺(已經醉醉地唔記得咗個名😅),煮到超腍超入味超好食!下次再嚟一定會再叫,不過經理話,只係期間限定,就要睇吓下次去到好唔好彩啦😎⋯⋯不過聽聞話Booking都非常full,下次再去都一定要早啲訂位!
2021-08-06