2016-08-20 690 views
本身諗住去食 cafe Siam, 但係冇book到位,等𨋢嗰陣咁啱遇到cafe Siam嘅職員, 話畀我哋知 full booking。因為我哋冇book到位,就唯有另行覓食啦,就係咁去咗呢間 good luck thai food restaurant。同樣係泰國餐廳,又同樣喺蘭桂坊, 點解呢間得嗰小貓三兩隻, 不禁有啲懷疑食物質素係唔係信得過,又或者啲人都鍾意環境靚啲嘅餐廳?不過我就幾鍾意挑戰未知,環境固然重要,但好唔好味先係最緊要。 一入到去間餐廳, 首先見到啲裝修比較舊式,啲地磚少少污糟,其實感覺幾似去左泰國,而且好環保,因為成間餐廳都好昏暗。 個侍應 攞咗四本餐牌過嚟, 原來除左泰式仲有馬來西亞食物,各自有一本餐牌。不過,細心啲睇,其實啲食物好大同小異,大家都係咖哩為主。 結果因為泰式啲圖片色彩比較鮮豔就齋嗌泰式。Pad ThaiPad thai必然要嗌啦,最基本試得出間餐廳嘅水準。 個sauce係正常應有嘅味道,口感上略嫌有啲過濕,同事都話鍾意乾少少,可能係啲水落多左,但亦有機會係啲粉唔夠黏稠,之前喺泰國街市買過啲粉自己煮,確實係會乾身啲,不過都尚算接受到。 我嫌棄嘅係佢

Pad Thai
pad thai
Pad thai必然要嗌啦,最基本試得出間餐廳嘅水準。 個sauce係正常應有嘅味道,口感上略嫌有啲過濕,同事都話鍾意乾少少,可能係啲水落多左,但亦有機會係啲粉唔夠黏稠,之前喺泰國街市買過啲粉自己煮,確實係會乾身啲,不過都尚算接受到。 我嫌棄嘅係佢竟然冇落菜脯粒,而且炒嗰陣好似冇落蒜碎去爆香啲油,香味上大打折扣。

炒通菜
超通菜
個炒通菜係我最欣賞嘅,啲菜係幾嫩,炒得夠入味,可以辣多少少。

炭燒魷魚
charcoal grilled squid
個魷魚肉質幾彈牙,而且帶有炭燒嘅味道,點埋泰式酸辣汁,唔錯,值得推介。

青咖哩牛肉
青咖喱牛肉
最失望係呢味,味道唔過關, 唔夠正宗。 辣味不足,欠缺椰香,必然係落少左椰奶,食唔到泰式蘿勒嘅香味,最失敗係太鹹喇。 我一個外行人,如果你畀包泰國超市買嘅青咖哩醬,椰奶,同羅勒我,我都可以煮出正宗過呢度嘅味道。 煮嘢食好唔好味除左技巧,真係睇你有冇心有冇要求。

roti油餅
roti
表層幾香脆,而且唔係太油膩,齋食唔點咖喱都夠香。
Other Info. : 燈光真係好昏暗,食到少少眼瞓。
2016-08-19
$105 (Lunch)
charcoal grilled squid
roti
2015-07-12 892 views
呢日,小有地黎到南丫島,對上一次應該十幾年前了,同BB和大班朋友來到這裡食泰菜,不過天氣成34度...唔緊要,我都食左D泰式風味既東西,就來介紹一下吧!其實叫左好多野的,不過因為天氣太熱,無哂心機....我食左咖哩蟹,好厚肉,同幾嫩口的。又由於咖哩蟹上有好多醬汁,所以又叫了Naan Bread加上醬汁來吃,無胃口的我也吃了兩片。泰式生蝦,小小酸辣,容易入口和醒胃,肉質彈牙,好o趙!不過下次唔好咁熱好嘛???
呢日,小有地黎到南丫島,對上一次應該十幾年前了,
同BB和大班朋友來到這裡食泰菜,不過天氣成34度...

唔緊要,我都食左D泰式風味既東西,就來介紹一下吧!

其實叫左好多野的,不過因為天氣太熱,無哂心機....

我食左咖哩蟹,好厚肉,同幾嫩口的。
Naan Bread
泰式生蝦,小小酸辣,容易入口和醒胃,肉質彈牙,好o趙!
泰式生蝦
不過下次唔好咁熱好嘛???
2015-06-07
$200 (Lunch)
  • 泰式生蝦
2015-06-30 594 views
趁假日同老公入左南丫島郊遊,四處走走,由碼頭行左無幾耐,就見到「鴻運泰國美食」,有啲位係放喺戶外,好似幾好feel咁,所以決定閒逛完之後就食呢間。我地今次叫左4個餸,1份小食+2份主菜+1份蔬菜,1. 串燒沙爹(雞、牛、豬)我地叫左mix,所以雞、牛、豬都各有2串,啲肉醃得好入味,味道少少鹹,帶出左啲肉味,另會配埋碟沙爹醬!啲沙爹醬除左加左花生去之外,細味之下,似乎還帶有少少椰汁味,所以比普通沙爹醬更香。2. 香草辣椒蝦炒飯因為老公鍾意食泰式辣椒炒飯,所以我地叫左呢樣。老公話唔夠辣,未夠惹味,但我反而覺得幾啱我,甜甜地而又鹹鹹地嘅醬油味均勻分佈,加上泰式辣椒吊一吊味,層次幾豐富又醒胃。炒飯啲色澤比較淡,但唔影響味道!蝦嘅味道就唔係好出,可能係雪藏蝦掛。3. 泰式炒雜菜我同老公每次食泰菜都必定會叫嘅菜式。西蘭花、椰菜花、菜心、木耳、娃娃菜同泰式魚露共冶一爐。魚露太多就會太鹹,但佢就味道就調得適中!4. 粉絲蝦煲俾佢menu張相吸引而叫左,比想像中大份,3-4個人食都夠。成個煲有6件開邊大蝦,再加上大量粉絲,份量十足,而粉絲整得幾乾身,所以仲保持到幾有咬口,亦都抵讚!粉絲應該用左椰漿調味,
我地今次叫左4個餸,1份小食+2份主菜+1份蔬菜,
1. 串燒沙爹(雞、牛、豬)
1. 串燒沙爹(豬、牛、雞)

2. 香草辣椒蝦炒飯
香草辣椒蝦炒飯
蝦嘅味道就唔係好出,可能係雪藏蝦掛。

3. 泰式炒雜菜
泰式炒雜菜

4. 粉絲蝦煲
粉絲蝦煲
粉絲應該用左椰漿調味,少少甜,同我地想像中嘅味道有少少出入,我地仲以為會係類近沙爹味,鹹鹹地咁,始終覺得海鮮用鹹味,比較易引出鮮味。
而啲蝦就不過不失啦,都算大隻,蝦肉都幾實淨,開邊煮前已挑走蝦腸,幾細心!不過蝦味都係唔出,蝦同粉絲亦可能因為分開煮嘅關係,未係好入味。

最後,我想讚下啲服務,唔會催落單,見我地啲碟有蝦殼,唔使我地出聲,佢地已主動換碟俾我地!Waiter仲有問我地啲野好唔好食,味道點。睇得出佢地好有心了解食客的意見!
1. 串燒沙爹(豬、牛、雞)
香草辣椒蝦炒飯
泰式炒雜菜
  • 串燒沙爹(雞、牛、豬)
2015-06-29 512 views
星期六去左南丫島行山,原本想由榕樹灣碼頭行去另一邊碼頭,由於太熱有33度,所以行左上山頂之後再行回榕樹灣食晚餐。我同朋友兩個人6點就開始食晚餐,餐廳有室內或室外的坐位選擇,由於我地行完山,所以選了室內位置坐,有冷氣及電視睇。由外籍人位做服務員,方便遊客點選菜式。我地點了3個餸,2個飲料及1個甜品。蝦醬通菜~~南丫島的蝦醬都好出名,用來炒通菜一流,再加少少辣椒絲,好野味,食落“索索”聲。夠新鮮。泰式蒸烏頭魚爐配冬蔭功湯~~冬蔭功湯料足又入味,鍾意食辣的我,一邊食魚一邊飲湯。魚肉質地比較結實,我把全條魚由頭食到落尾,魚頭魚骨也不放過。朋友見到都話我不會浪費食物。湯內有草菇及娃娃菜,由於菜已把魚及湯精華吸收了,所以特別好食。紅酒煄雞翼~~雞翼一放落枱就有一陣陣紅酒香味撲鼻,我立即食一隻先,炸過肉體比較實,配上紅酒做成汁,甜甜地好開胃,有些紅椒,腰果,蔥粒點綴,非常搶眼。飲料~~新鮮椰青可以解渴及清熱,另一杯是青檸流打,青檸酸酸,特別醒神。兩杯野飲對剛行完山我我地黎講,特別“正”。最後,甜品是芒果糯米飯~~廚師把芒果做成花葉,糯米做成花朵,而糯米煮得煙煙韌韌,食落好有口感,芒果又甜又新鮮。7點

我地點了3個餸,2個飲料及1個甜品

7點開始多人食晚飯,而我地已經食飽飯,預備坐船回中環了。下次行山可以再食。
經過星期一至五的工作折磨後, 在藍天白雲的日子決定讓大腦閉關,跟媽媽悠閒遊南丫島,落船後立即覓食, 之後才有力行山嘛在炎熱的天氣下, 最好是選擇開胃消暑的菜式所以從碼頭步出的一列海鮮餐廳這類較heavy的菜式 已剔出我們考慮範圍看到這間的餐牌好像很吸引,泰國菜都是酸酸辣辣, 應該較醒胃吧~~而且泰式餐廳通常一定有消暑必備飲品--- 椰青!!於是我們就一坐低, 就每人叫款冰凍飲品消消暑我揀了 冰凍椰青, 幫媽媽揀了 青檸梳打到食物方面, 見餐牌有咁多選擇, 花多眼亂反而唔知點揀好本身好想咖哩蟹, 但2個人實在會食唔晒, 而且會HEAVY 所以放棄揀下揀下, 唸到頭都大埋, 望到有set lunch , 內裏已包含 湯, 青菜, 多款小食 及飯,所以決定唔再花腦力去唸, 直接叫個豐富的set lunch 2個人share , 到時唔夠飽再叫一些小食冬蔭功湯雖然只是跟餐的湯, 但十分足料, 一湯碗都足夠分成2個飯碗份量內裡有蝦, 秀珍菇等材料酸辣度剛剛好, 聞落帶陣陣檸檬葉 香茅的清香, 很開胃上湯菜苗其實坊間很少set lunch會有菜食, 這樣實在不太健康的~~有時還要另外特登叫一碟青菜
經過星期一至五的工作折磨後,
在藍天白雲的日子決定讓大腦閉關,
跟媽媽悠閒遊南丫島,
落船後立即覓食, 之後才有力行山嘛

在炎熱的天氣下, 最好是選擇開胃消暑的菜式
看到這間的餐牌好像很吸引,
泰國菜都是酸酸辣辣, 應該較醒胃吧~~
而且泰式餐廳通常一定有消暑必備飲品--- 椰青!!

於是我們就一坐低, 就每人叫款冰凍飲品消消暑
我揀了 冰凍椰青, 幫媽媽揀了 青檸梳打

到食物方面, 見餐牌有咁多選擇, 花多眼亂反而唔知點揀好
揀下揀下, 唸到頭都大埋,

冬蔭功湯
雖然只是跟餐的湯, 但十分足料,
一湯碗都足夠分成2個飯碗份量
內裡有蝦, 秀珍菇等材料
酸辣度剛剛好, 聞落帶陣陣檸檬葉 香茅的清香, 很開胃

上湯菜苗
有時還要另外特登叫一碟青菜, 又好唔划算
所以實在很喜歡這個有青菜食的set lunch

小食拼盤: 鮮海蝦餅+芝麻醬茄子(原為菠菜)+上素春卷
蝦餅: 一口一件, 蝦餅很彈牙, 一點也不油膩
春卷: 已切開, 容易食, 炸得很香口
芝麻醬茄子: 還好是換了茄子, 本來不太喜歡菠菜的草青味

香草辣椒雞肉炒飯
落單後, 才發覺忘記同侍應講要小辣, 幸好食落也不算很辣,
炒飯炒得算乾身, 雞肉也有不少

重頭戲: 冰凍飲品

冰凍椰青
我十分喜歡飲椰青, 尤其是在東南亞旅行或香港夏天時,
用來補充身體的水份及電解質, 是解暑妙品,
又低卡路里, 100毫升才19卡路里, 比起坊間用糖水調配的飲品健康得多
一開個蓋, 滿滿的椰青水, 飲落實在透心涼

青檸梳打
不用多說, 望落已經覺得爽了
其實梳打水是一種碳酸飲品, 當中液態的二氧化碳轉化為氣態的二氧化碳時, 會帶走體內的熱能,
達到降溫的效果, 如沒有加糖漿的話, 可說是較健康降溫的冰凍飲品之一
話說這杯內的青檸角也有3-4粒,一般餐廳的可能只給一兩粒,
所以整杯青檸梳打也很足料, 很夠味

沒想到一個SET LUNCH 份量竟然那麼足, 竟然可以填飽2個人的胃!
$103 (Lunch)
2015-06-22 276 views
R爸很快就會轉工,新工是輪休的,比較難約朋友。因此就襯他轉工前的週末,約朋友去南丫島閒遊。連續幾天下雨,我們還擔心天氣會很差…誰知太陽太猛烈會是另一困擾,我們一下船就受不了烈日當空,想找地方避難。我們沿著碼頭的路就看到鴻運的招牌,我們決定入去試試。我們實在很需要椰青和啤酒。(笑)我和R爸都要了椰青,蝦米腸也很喜歡。泰式生蝦幾乎是我吃泰菜必吃之物,蝦是新鮮的,但鮮味不足,醬汁亦未見突出。咖哩炒蟹,肉蟹份量十足,豈會不好吃。自從去過泰國後,我就迷上了芒果糯米飯⋯椰漿飯看似簡單,但我在香港卻很難吃到像樣的⋯恢復體力後,我們在島上逛了一會就打道回府了。就算是輕裝上陣也很難在酷熱天氣下走上大風車,更遑論揹著蝦米腸。
椰青
我和R爸都要了椰青,蝦米腸也很喜歡。
咖哩炒蟹
咖哩炒蟹,肉蟹份量十足,豈會不好吃。

2015-06-19 194 views
星期天,最佳的親子活動應該是「大被同眠」,可惜我被老婆捉了入南丫島共聚天倫⋯藍天白雲,海風吹來⋯真是快變「粟一燒」!就咁燒焦!一下船,我們就想找一間餐廳醫肚⋯鴻運是離碼頭第二近的餐廳,我們很自然就進去了⋯(最近碼頭的餐廳門口放著大魚缸,海鮮很生猛,但好像很昂貴⋯)可惜老婆對鴻運的set lunch沒興趣,要吃泰式生蝦和咖哩炒蟹才高興⋯我可憐的荷包愈見消瘦⋯泰式生蝦上有蒜片和辣椒,與其他餐廳一樣,醬汁醒胃。咖哩炒蟹用上大肉蟹,啖啖肉,咖哩香而不辣。甜品是芒果糯米飯,芒果很鮮甜,但糯米飯稍硬。鴻運還有解渴的椰青水和啤酒等供應,等船的時候,來喝一杯,吃點泰國小食也不錯呢。

泰式生蝦

泰式生蝦上有蒜片和辣椒,與其他餐廳一樣,醬汁醒胃。

咖哩炒蟹

咖哩炒蟹用上大肉蟹,啖啖肉,咖哩香而不辣。

芒果糯米飯

甜品是芒果糯米飯,芒果很鮮甜,但糯米飯稍硬。

六月上旬理應屬初夏時節,但陽光猛烈得和盛夏沒有分別。冰和男友趁假期到南丫島逛一逛,感受離島風情。從中環碼頭乘坐小輪到達南丫島,只需約半小時,就可逃離鬧市煩囂。天朗氣清,萬里無雲,心曠神怡。渡輪抵達時,正值午膳時間,便到>>>鴻運泰國美食<<<吃飯。天氣酷熱,先來個冰凍椰青解渴消暑。店內有免費 Wifi ,不需密碼,等餐時可上網解悶。冰愛吃蟹,點了一客咖哩炒蟹和男友共享。一客有一隻大蟹,肉質鮮嫩,咖哩不辣,適合不嗜辣的冰,唯略嫌香味不足。除了炒蟹,還點了一客set lunch。先嘗一下前菜拼盆。芝麻醬矮瓜是意外驚喜,味道清新,凍食更能在炎夏開胃。對鮮海蝦餅就有點失望,雖然一口大小方便進食,唯質感比較鬆散,咬起來沒想一吃再吃的感覺。上素春卷新鮮炸起,香脆十足。冬蔭功湯辣度稍微,但實在偏酸,不懂欣賞,冰淺嚐過後就將之推給男友了╮(╯▽╰)╭香草辣椒雞肉炒飯味道較淡,雞肉份量略少,感覺不太充實。和咖喱炒蟹的汁混在一起吃,也許是一個不錯的選擇。上湯菜苗竟有喝中湯的感覺,相當神奇;但清清淡淡的,應該很適合大眾口味吧。這餐有fusion感覺的泰式午餐,
天氣酷熱,先來個冰凍椰青解渴消暑。
店內有免費 Wifi ,不需密碼,等餐時可上網解悶。
這餐有fusion感覺的泰式午餐,每位約 $250,偶一為之,尚可接受吧。
$250 (Lunch)
2015-06-10 213 views
風和日麗的下午, 來到南丫島榕樹灣, 飢腸轆轆, 等不及翻一個山頭去索罟灣吃海鮮, 便隨意走入一間離碼頭相當近的泰國餐廳用午膳, 雖為泰國餐廳, 但也有海鮮供應, 而且是用泰式的煮法去煮海鮮, 不想每次到南丫島都是到海鮮酒家, 這裡是一個很好的選擇!不知道是不是很多遊人都跑去吃海鮮, 星期六的下午, 餐廳也只有三數桌客人, 餐廳環境比較寧靜, 座位有露天的, 亦有室內的, 也有梳化位, 任君選擇, 顯然是一個聊天閒談的好地方.今次沒有點海鮮, 兩個人只點了一組set lunch和一客沙律而已. 但吃得我們二人捧著肚子. 皆因set lunch中有很多種類的食物呢! 才盛惠$118呢!單是頭盤已有三款: 鮮海蝦餅, 芝麻醬茄子, 上素春卷鮮海蝦餅外型圓滾滾的, 小巧可愛, 外層炸得金黃香脆, 裡面是一顆蝦膠, 應該是廚師手打的, 富有彈性, 蝦肉亦相當鮮甜.芝麻醬茄子- 本來在菜單上寫上芝麻醬菠菜, 是日可能沒有菠菜, 以茄子代替. 南丫島的餐館, 食材補給不像市區的餐廳般方便, 所以菜單時有更改都不要對餐廳太過苛刻吧! 用上日式芝麻醬, 配搭白煮的茄子, 清爽又好吃!上素春卷- 外層薄
單是頭盤已有三款: 鮮海蝦餅, 芝麻醬茄子, 上素春卷
上素春卷- 外層薄脆, 內裡包裹著很多爽脆的蔬菜, 例如椰菜, 木耳等, 有點像中式的春卷.
冬蔭公湯- 人就是犯賤, 明明不嗜辣, 又不擅吃辣, 但又貪吃, 貪其香到滲入心肺的味道, 喝了第一口, 中招了! 剛好杓中湯中的辣椒粒, 有點辣到跳舞的感覺. 但如果不吃辣椒粒, 冬蔭公的味道還是挺易接受的, 其香料味是香得無以復加的!
其金不換, 香茅, 青檸的味道相當突出, 香的香, 酸的酸, 點帶微辣 (但如果不小心吃到辣椒粒, 味道是極辣的), 加上少許椰漿, 味道更調和, 質地更滑身, 冬蔭公內的蝦子, 菇菌頓時成為配角.
香草辣椒雞肉炒飯
見到菜名有”辣椒”二字就知道是厲害的東東, 店員在點菜時都有特別註明炒飯是挺辣的, 我向店員要求少辣
減辣版本的炒飯很容易入口, 帶微辣, 很惹味呢! 而且炒飯很乾身, 米飯粒粒分明, 碟底又沒有油溼溼, 配料有少許雞肉粒, 香草等, 配料分量不算多, 但已經很夠味道.
上湯菜苗
由菜苗換上一碗芫茜香菇湯, 內裡有大量雞脾菇, 香茜. 不太喜歡芫茜濃烈的味道.
海鮮粉絲沙律
菜單上標示一隻辣椒, 即是有點辣度, 唯有向廚師要求少辣吧!
減辣版本很易入口, 幾乎完全不辣, 只有泰式酸甜汁酸酸甜甜的味道, 我十分喜歡! 沙律內有青口, 魷魚, 大蝦等海鮮, 配粉份量十足. 味道爽口鮮味, 加上爽口的粉絲和各款蔬菜, 吃沙律也可以有滿足感!
Other Info. : 店員時常為我們添水, 又再三提醒菜式的辣度, 加分!
2015-06-06
$100 (Lunch)
2015-06-09 204 views
曾經有段時間,我是每星期都到榕樹灣行一轉的,喜歡這裡的簡樸生活,上個星期五晚,忽發其想,想入去行過圈,食個飯,看看幾年後分別如何?是否依然的簡單純樸....某程度上,是因為我小時候住的長洲已經變了天,長時間的人山人海吧!!今次再來南丫島第一感覺,就是他媽媽的熱,面對大大的海,竟然一點海風也沒有~~排了一身汗,也是時候補給一下,沿路行過來也有十多間海鮮飯店,大大的魚缸,可以即場選即場食,新鮮與否一眼就能分辨!邊行邊選落腳地,結果,我們決定吃泰國菜,我實在很需要椰青,為自己解解溫......在類似度假屋地下層找來一間小店,有半露天的茶座位置,太熱了,我們都是閃入室內的地方吧!!一坐下,立即點了原個椰青降降溫,雪得冰凍的椰青,非常解渴,不過椰青略為厚肉,不消一會就喝光光了!~夏天流汗多的時候,不妨多飲椰青水,因為同人體體液比較相近,成份天然,當然,你也可以選寶礦力,只是化學的飲品,多糖,都是少飲為妙吧.....泰式生蝦生蝦以冰鎮的方式上枱,蝦肉挺彈牙,拌以微辣的醬汁,感覺開胃,整體不過不失~泰式蝦餅 --小小的一塊,炸得金黃香脆,蝦肉彈牙有鮮味,只嫌份量有點細,兩口就吃完了,不夠痛快也~咖哩

是否依然的簡單純樸....

大大的魚缸,可以即場選即場食,新鮮與否一眼就能分辨!

在類似度假屋地下層找來一間小店,有半露天的茶座位置,
太熱了,我們都是閃入室內的地方吧!!
一坐下,立即點了原個椰青降降溫,雪得冰凍的椰青,非常解渴,
不過椰青略為厚肉,不消一會就喝光光了!~
原個椰青
泰式生蝦
泰式蝦餅 --小小的一塊,炸得金黃香脆,蝦肉彈牙有鮮味,
只嫌份量有點細,兩口就吃完了,不夠痛快也~
泰式蝦餅
咖哩蟹 --份量挺多,肉蟹已被分開,輕易就可以咬下啖啖肉,肉質鮮嫩不梅,
不要小看那似帶甜的咖哩汁,After Taste 是挺辣的,醬汁惹味到想全包回家~
咖哩蟹
為免浪費醬汁,就點了一客Naan Bread 把醬汁吃光光,
這裡的薄餅是係偏向厚身,口感較似餅乾,同一般的印式薄餅有點不同,
吸汁能力比較薄弱,所以感覺都是麻麻而已,比較喜歡印式的~
不過這兒是吃泰菜,如真的有印式薄餅出現,感覺又真的不太正宗就是.....
naan bread
天氣太熱,大家也沒什麼胃口,最後點了一客芒果糯米飯作為飯後甜品,
糯米飯又軟糯又甜美,淋上微熱的椰汁感覺很暖胃,加上熟透多汁的芒果片,
是一道簡單又完美的甜點!!
芒果糯米飯
食物來說,只能說句不過不失,沒太大驚喜,
說實在的,正宗的泰國菜就是簡單沒驚喜的家常菜,
太驚喜的話,那該是已變種的港式泰菜,不再正宗了吧!

數數手指,已經好幾年沒有入來小島,
這天雖然熱死了,但可幸見到的,依然是寧靜舒服自在,沒太多的商業化的活動,
選擇住在小島的朋友,都是想要一份寧靜安逸的感覺吧!!

2015-06-06
$200 (Lunch)
原個椰青
芒果糯米飯
今次全家又坐艇啦!在中環碼頭出發, 來到有三柱香的小島~南丫島!每到周未周日, 這個小島都很熱鬧.這裡不只是生活忙碌的香港人休間好地方,就連外國遊客亦前來此地觀光!大家邊走邊看, 肚子咕咕叫了, 於是進了此泰國菜館.泰國柚子沙律HKD70沙律還有蝦仁, 蝦毛仔(細蝦), 腰果, 蔥, 蒜, 辣椒等調料,柚子原個掰開, 一粒粒的柚子仍然完整.唔洗自己動手, 真係懶人恩物!泰式蒸烏頭魚爐HKD178忘記是選哪一款味道, 但條魚好長, 剛好橫跨魚形金屬盤魚肉滑溜, 配上配料的香味, 熱辣辣的邊煮邊食,這盤烏頭魚, 很快地只剩下一副魚骨了!香芒椰汁糯米飯HKD45以前去芭提雅旅行時, 每天都品嚐這甜品,芭提雅回憶: 當時只需50-60泰幣,完整的當地新鮮芒果即叫即切, 及淺黃色糯米飯食一口甜甜的糯米飯, 再食返啖芒果, 芒果都是甜的, 真係好正.但返到香港, 想找這個甜品很難了.因為很多香港的泰國餐廳都將<芒果糯米飯>變為港版=>>>>>  細細件芒果配紫色糯米飯!!!!! 看見這家MENU圖片, 好似泰國版本, 一定要點這個.淡黃色的糯
今次全家又坐艇啦!
在中環碼頭出發, 來到有三柱香的小島~南丫島!
每到周未周日, 這個小島都很熱鬧.
這裡不只是生活忙碌的香港人休間好地方,
就連外國遊客亦前來此地觀光!
大家邊走邊看, 肚子咕咕叫了, 於是進了此泰國菜館.
泰國柚子沙律HKD70
柚子原個掰開, 一粒粒的柚子仍然完整.
唔洗自己動手, 真係懶人恩物!
泰式蒸烏頭魚爐HKD178
忘記是選哪一款味道, 但條魚好長, 剛好橫跨魚形金屬盤
魚肉滑溜, 配上配料的香味, 熱辣辣的邊煮邊食,
這盤烏頭魚, 很快地只剩下一副魚骨了!
香芒椰汁糯米飯HKD45
以前去芭提雅旅行時, 每天都品嚐這甜品,
芭提雅回憶: 當時只需50-60泰幣,
完整的當地新鮮芒果即叫即切, 及淺黃色糯米飯

但返到香港, 想找這個甜品很難了.
因為很多香港的泰國餐廳都將<芒果糯米飯>變為港版
=>>>>>  細細件芒果配紫色糯米飯!!!!!

看見這家MENU圖片, 好似泰國版本, 一定要點這個.
淡黃色的糯米飯, 雖然係糯米煮得過淋, 食落真係好似泰國版本甜甜的味道!
芒果都算甜, 餘韻有少少酸.
(芒果始終要靠進口, 味道上當然與泰國當地的新鮮芒果有少少分別)
椰汁頗杰, 未能在碟子上平均流動
整體來講, 能接近泰國的版本, 已經好好了
我一人已獨佔一碟了!
因為呢碟糯米飯, 我比味道5分

另外亦點了其他菜式, 椰青HKD38及青檸梳打HKD32