2024-05-13 80 views
同屋企人去咗食,超級美味嘅fine Dining!服務員非常細心!服務非常之優質!我哋揀咗tasting Menu!入邊食咗Menu真係有好多選擇我哋仲升級咗要黃油雞!首先要講吓超級美味嘅刺身魚子醬!首先係一個好靚嘅金色禮盒喺你面前職員用手套打開就見到魚子醬喺入邊啦!鮮甜嘅刺身同埋魚子醬非常之美味同埋個禮盒喺面前打開好有儀式感!跟住魚子圓形脆脆!黃色透明嘅魚子超級靚!連埋脆脆一齊食,口感非常豐富!蘑菇忌廉湯都非常之好飲嘅忌廉湯濃郁嘅味道!係手打嘅忌廉湯味道絕對唔係機制!我哋升級咗做黃油雞真係非常之香口首先成隻雞原隻上枱!俾我哋打完卡之後就會切件,然後再用一個好靚嘅煲去上!雞肉食落去外脆內滑個皮真係超超級脆㗎!個雞入邊嘅每一件肉都非常之滑,連雞胸部份都係滑到好似雞髀咁!意粉真係超級好味,又爽口又好食,仲有少少芥末嘅辣味調味一下!牛扒同埋豬腩肉都係超好食㗎,香口又好食!!不得不提議超級美味嘅鱸魚真係好滑好好食!連湯都要飲埋佢!甜品就係一份四粒有朱古力同埋小糕點全部都好好食!!
同屋企人去咗食,超級美味嘅fine Dining!
服務員非常細心!服務非常之優質!

牛扒同埋豬腩肉都係超好食㗎,香口又好食!!
不得不提議超級美味嘅鱸魚真係好滑好好食!連湯都要飲埋佢!

甜品就係一份四粒有朱古力同埋小糕點全部都好好食!!
2024-05-12 74 views
大雨滂沱之夜嚟咗呢間樓上法國餐廳Bacchus享受一頓嘅精美晚餐,別有一番味道~ 🔖 『 8 Course Opera Tasting Menu (💲1,280/ person 』 🍷+💲100 Free Flow Burgundy Village Wines🥨Parker House bread 幾鬆軟嘅,搭配黑蒜牛油🧈 📸之後就係必打卡之 Kanpanchi / Ponzu / Caviar~ 職員會即蓆打開金色盒禮盒及金色圓鐡盒,裡面有魚子醬、金箔及鰤魚~ 魚子醬令整體有微咸香~而加上金箔嘅點綴特顯矜貴~🥧Polmard Beef Tartare / Smoled Pike Roe外層薄脆,裡面有軟滑牛肉他他配煙燻梭子魚子~ 煙薰味道中帶微酸~ 🍵 Ceps Mushroom / Soup~牛肝菌忌廉湯香濃夠熱~ 🐟Red Snapper / Tomato / Chorizo / Basil魚皮香煎後,魚肉滑、有肉汁~搭配羅勒及蕃茄~ 🍝Unl / Linguine / Red Prawn / Green Mango / Wasabi微酸嘅青芒果、北海道海膽及紅蝦粒混以青芥末醬,

大雨滂沱之夜嚟咗呢間樓上法國餐廳Bacchus
享受一頓嘅精美晚餐,別有一番味道~

魚皮香煎後,魚肉滑、有肉汁~搭配羅勒及蕃茄~

微酸嘅青芒果、北海道海膽及紅蝦粒混以青芥末醬,微辣提味,意粉亦軟硬適中~

2個Main揀咗牛肉同豬肉:

🐷65 Degree Iberic Pork Belly / Hawthorn / Hibiscus ~用上65度低溫慢煮方式西班牙伊比利亞黑毛豬,肉嫩皮脆~再配上紫薯山渣洛神花醬提味~

🐮A4 Miyazaki Wagyu/ Yuzu Kosho / Black Olive
A4宮崎和牛肉質細嫩,口感柔軟多汁~ 配上黑蒜欖油提味~

🧁 Petit four~有伯爵茶撻 、紅桑子朱古力、可麗露及檸檬蛋糕四款甜點~
2024-04-30
2024-05-11 43 views
同朋友食咗一個好高質嘅晚餐慶祝生日!呢間位於上環的間高級fine dining餐廳,食到好多精緻嘅菜式。超級美味嘅Parker House麵包配上香滑嘅焦糖牛油,好味又香口~仲有啲蒜香味喺麵包入邊超好食!跟住係一個Kansan生魚片,淋上醋汁同魚子醬配Polmard牛肉他他一齊食!新鮮嘅牛肉切碎配上煙燻魚子醬,口感豐富又有層次感。紅鯛魚配番茄、羅勒,組合得好得意,魚肉鮮嫩,配料互相襯托。再嚟就係Uni海膽意粉,配上紅蝦同青芒果同芥末,咁啱嘅組合真係令人驚艷。不得不提65度烤西班牙黑毛豬肚肉,配上山楂同洛神花,滋味酸甜味道好平衡。最後,我哋仲升級左A4宮崎和牛,用蘋果木燒烤,再加埋柚子辣椒同黑橄欖,肉質嫩滑,好滿足。整個晚餐品嚐到嘅菜式都好用心,味道精緻又有層次感,真係食得好滿足。係上環嗰間fine dining餐廳嘅晚餐,真係一次難忘嘅體驗!

紅鯛魚配番茄、羅勒,組合得好得意,魚肉鮮嫩,配料互相襯托。

最近到訪上環一間以法國菜為主的高級餐廳Bacchus。餐廳名字源於希臘酒神,精選近800款佳釀,由法籍大廚Mickael Messina負責菜譜設計,採用法國及日本優質食材,烹調出融合法式元素的美食。在燈光柔和、優美雅致的環境氛圍下,我們體驗了奢華精緻的8道菜美食旅程,感受美饌帶來的視覺和味覺享受。8 Course Opera Tasting Menu ($1,280/ person)Parker House | Whipped Brown Butter這道盛宴以香脆的自家製麵包掀開序幕,口感鬆軟,烘至微熱,牛油當中加入了黑蒜和日式白醬油,滋味異常濃郁。菜式以金色盒子盛載油甘魚刺身,圖形精緻。魚子醬和金箔更提升視覺享受。Hamachi | Caviar隨後上桌的油甘魚刺身,以巧奪天工的金色盒子盛載,肉質順滑,鹹鮮脂香四溢,綴以魚子醬、金箔及紫蘇花穗,整個外觀精美得讓人賞心悅目。Polmard Beef Tartare | Smoked Pike Roe這道前菜小食賣相精美,外層酥脆可口,送進口中可以感受到牛肉他他在舌尖迅速融化,肉質嫩滑逼人。而煙燻梭子魚子則帶來別樣的韻味,冷香交織在一

Hamachi | Caviar
這道前菜小食賣相精美,外層酥脆可口,送進口中可以感受到牛肉他他在舌尖迅速融化,肉質嫩滑逼人。而煙燻梭子魚子則帶來別樣的韻味,冷香交織在一起,層層呈現。這種鹹而鮮的口感更突顯出牛肉本身的味道。
Jerusalem Artichoke Soup
湯品以耶路撒冷雅支竹熬製,濃郁順滑,表層更放上金黃炸雅支竹脆片。
Red Snapper | Tomato | Basel
紅鯛魚肉嫩多汁,以八里香及牛油煎香後外皮焦脆,伴以新鮮羅勒和蕃茄辣肉腸上湯,青檸油提升了清新、無雜味的味道。
海膽紅蝦青芒果芥未意粉搭配了青芒果和芥末醬,味道豐富多變。意粉麵條口感彈牙,相當掛汁,加上北海道海膽和紅蝦粒,層次感十足。
兩款主菜分別以伊比利亞黑毛豬和日本和牛為主,經過緩煮,肉質風味非常濃郁。

Kagoshima Pork Belly | Apple
伊比利亞黑毛豬腩肉用上65度低溫慢煮,肉質分布極為均勻,肥瘦各有區分但不會過於油膩。伴著它的是山楂洛神花醬。稍嚐一口,酸甜的滋味溢滿整個口腔,兩者交融在一起,紫薯的甜中帶酸剛好平衡肉的濃郁,令口感更加豐富。

A4 Miyazaki | Black Olive | Yuzu Kosho
A4宮崎和牛脂香濃郁,肉質緊實多汁,配以黑橄欖柚子胡椒製成的醬汁,更能含蓄地釋出豐富的肉味,清新帶酸的口感在其中襯托,更顯肉質本身的身價。
Petit Four
當四種色彩各異的甜品被端上桌時,浪漫的感覺瞬間在空氣中擴散開來。伯爵茶蛋糕、可麗露、朱古力及黑朱古力曲奇各具特色,蘊含著法式美點的精髓。為這次享受畫上完美句號。
Bacchus Wine & Restaurant
上環荷李活道233號荷李活商業中心3樓
2024-05-05 63 views
香港的五月是法國月今次同朋友來到上環一間樓上法國餐廳吃一頓8 Course Opera Tasting Menu ($1,280/ person)。餐廳環境優雅,令我不自覺變成一位淑女。點餐後侍應奉上了自家製的麵包Parker House /Whipped Brown Butter~麵包吃起來鬆軟,搭配黑蒜牛油,又有另一番味道。Kanpanchi / Ponzu / Caviar~這道菜一上桌,真是令我興奮萬分。魚子醬、金箔及鰤魚,用上金色盒盛載,打開的時候讓我感到心跳加速,彷彿帶我去一個神奇的世界。日本鰤魚刺身配上鹹香的西班牙魚子醬及金箔真是絕妙的組合。Polmard Beef Tartare / Smoled Pike Roe~外型像一個小盆栽,脆口的外層包着內𥚃是軟滑牛肉他他配煙燻梭子魚子,兩種不同的口感搭在一起,一件真是滿足不到我。Ceps Mushroom / Soup~深棕色的牛肝菌忌廉湯、口感順滑。Red Snapper / Tomato / Chorizo / Basil紅鯛魚的魚皮煎至香口,但仍保持肉質嫩滑,搭配羅勒及蕃茄,吃起來清新無負擔。Unl / Linguin
香港的五月是法國月
餐廳環境優雅,令我不自覺變成一位淑女。

意粉入口軟硬適中,青芥末獨得的辣配上微酸的青芒果、北海道海膽及紅蝦粒,味道不錯。

我同朋友的主菜也想吃牛肉及豬肉,所以我們各點了一道主菜來分享。
65 Degree Iberic Pork Belly / Hawthorn / Hibiscus ~用上65度低溫慢煮方式西班牙伊比利亞黑毛豬,意想不到豬皮是香脆的、肉質肥瘦分明。紫薯山渣洛神花醬減低油膩感。

A4宮崎和牛,牛肉中的脂肪嫩滑配上柚子黑橄欖油醬,讓牛肉增添了一絲特別的風味。

Petit four~伯爵茶撻 、紅桑子朱古力、可麗露及檸檬蛋糕,四款甜點我最喜愛吃是香氣撲鼻,味道又濃郁的伯爵茶他撻。

總括來說,這間法國餐廳味道出色,環境優雅,真是一個不錯的談心選擇。

2024-04-30
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
最近搵到呢間上環浪漫🌹餐廳 ,嚟到氣氛真係好好,環境精緻,音樂好聽舒服,人流唔算好多,可以寧靜地享用晚餐,非常啱情侶或者節日慶祝🍾️Tasting Menu嘅每一道菜式都值得試試!無論麵包🥖、餐前小食(魚子醬刺身)、主菜(豬、牛、魚)、海膽意粉、甜品(四款精緻朱古力小餅乾)、Free Flow Red/ White Wine🍷🥂都好出色!— Tasting Menu —▪️Parker house全自家制麵包🥖,口感鬆軟,餐廳店員仲會特別講解🧈係用咗黑蒜白豉油製成。▪️鰤魚刺身配魚子醬Cavier禮盒真係好正好高質,配有柚子醬汁👅 味道好清新。▪️生牛他他配煙燻梭子魚煙燻梭子魚同生牛肉呢個組合層次豐富,而且整到好似一件件迷你小蛋糕🧁咁,非常特別!▪️ 雅支竹忌廉湯之前從來都無聽過/飲過呢個湯,但係食得出用咗真材實料熬煮而成,味道非常濃郁。💭▪️紅鯛魚配蕃茄羅勒紅鯛魚煎得脆卜卜,底下嘅蕃茄羅勒🌿湯酸酸甜甜,味道好開胃。🤤▪️海膽青芒果紅蝦意粉意粉🍝口感食得出係手工意粉,海膽勁creamy飽滿,非常好食。😋▪️US Prime Rib 呢個牛扒我俾滿分💯,而且醬汁配搭都好獨特,店員有講解話用咗西米,去提升

— Tasting Menu —

▪️Parker house

▪️鰤魚刺身配魚子醬

▪️生牛他他配煙燻梭子魚

▪️ 雅支竹忌廉湯

▪️紅鯛魚配蕃茄羅勒

▪️海膽青芒果紅蝦意粉

▪️US Prime Rib
呢個牛扒我俾滿分💯,而且醬汁配搭都好獨特,店員有講解話用咗西米,去提升口感!😍

▪️ 65度伊比利亞黑毛豬
黑毛豬腩肉勁好食,係高級版嘅燒腩仔,肉質鮮美滋味,咬到中間嘅腩肉中會覺得豐腴!🤩

▪️ 四式甜品🍧🍮
擺盤超靚!!!
中上環荷李活道一帶西餐廳林立,今次去到上環Bacchus品嚐法國菜Fine Dining ,Bacchus係古希臘酒神嘅意思,顧名思義,餐廳提供多達800種嚟自世界各地靚酒,仲聘請咗法藉大廚Mickael Messina同埋侍酒師Hervé Pennequin坐鎮,大廚利用法國同埋日本嘅優質食材,更按季節推出唔同嘅Menu,炮製出fusion法國菜,每道菜色精緻又有創意,配上Hervé精選嘅美酒,係真正美酒佳餚享受。餐廳內裏燈光柔和,格調浪漫,環境舒適,更設有包廂同埋露天戶外座位,係情侶約會嘅不二之選。8 Course Opera Tasting Menu ($1,280/ person)Parker House /Whipped Brown Butter自家製黑蒜麵包,烘至微熱,口感鬆軟,搭配用黑蒜同埋日本白醬油調製而成嘅牛油,令牛油味更豐富突出。Kanpanchi / Ponzu / Caviar魚子醬金箔鰤魚,用上金色盒盛載,打開嘅時候充滿儀式感,西班牙魚子醬配上日本鰤魚刺身,口感細膩,用上正宗貝殼匙羹,黑魚子帶有鹹鹹嘅鮮味,鱘魚卵豐腴嘅魚油喺口中爆開; 鰤魚刺身肥美香滑,配上金

Kanpanchi / Ponzu / Caviar
魚子醬金箔鰤魚,用上金色盒盛載,打開嘅時候充滿儀式感,西班牙魚子醬配上日本鰤魚刺身,口感細膩,用上正宗貝殼匙羹,黑魚子帶有鹹鹹嘅鮮味,鱘魚卵豐腴嘅魚油喺口中爆開; 鰤魚刺身肥美香滑,配上金箔同埋紫蘇花穗作點綴,盡顯奢華,充滿視覺享受。

牛肉他他配煙燻梭子魚子,賣相好似一個小盆栽,好可愛。脆皮包住軟腍順滑嘅牛肉他他,牛肉嚟自法國Polmard,表面放入煙燻梭子魚子,牛肉嘅鮮味加上梭子魚子嘅鹹鮮令到牛肉味道層次更豐富。

Ceps Mushroom / Soup
牛肝菌忌廉湯,牛肝菌嘅香氣搭配經典法式蘑菇泥,入口順滑,忌廉湯味道鮮香,帶有香濃菇味。

紅鯛魚配蕃茄羅勒,紅鯛魚煎得香脆,肉質鮮嫩,搭配清新嘅羅勒同埋味道微酸蕃茄醬汁去調味,好開胃。

UnI / Linguine / Red Prawn / Green Mango / Wasabi
海膽紅蝦青芒果芥末意粉,意粉煮至Al dente,口感彈牙,相當掛汁,青芒果嘅酸味配上Wasabi芥末嘅香味,再加入北海道海膽,大大提升咗鮮味,仲有爽彈嘅紅蝦粒,味道層次感豐富,好特別。

主菜西班牙伊比利亞黑毛豬配山楂洛神花醬,伊比利亞黑毛豬係最矜貴嘅級別,用上65低溫慢煮方式去處理,黑毛豬五花肉非常厚肉,肥瘦均勻,肉質軟腍,脂肪部位入口即溶,紫薯嘅香甜配上山渣洛神花醬嘅酸味令到肉味更突出。

主菜A4宮崎和牛配黑橄欖柚子醬,宮崎和牛脂肪比例均勻,口感嫩滑,脂香濃郁,入口即溶,配合黑橄欖油同埋柚子嘅酸味,非常適合帶有濃厚油脂香嘅和牛,令肉味更加提升。

Petit Fours
瑪德蓮蛋糕/伯爵茶蛋糕/朱古力/法式軟糖,食到最後有四種唔同味道嘅甜品為今次Fine Dining晚宴畫上完美句號。

2024-04-23
  • Petit Four
  • A4 Miyazaki / Black Olive / Yuzu Kosho
  • Kagoshima Pork Belly / apple
2024-04-26 19 views
🐻話說上年同🐻👨🏽周年紀念去過上環呢間fine Dining食,適逢今日又係相識紀念日,同紅🐻👨🏽再二訪呢間餐廳,因為上次食完一直都掛住,太好食🤤🐻今次試咗佢個tasting menu,總共7道菜加甜品🍮,十分滿足🐻首先打頭陣係Parker house,呢個自家制麵包超級鬆軟,撲鼻而來嘅香濃麵包味,再配上特製嘅黑蒜白豉油牛油,一啲都唔覺得Heavy,可惜嘅係麵包太少,因為太好味🤤🐻食完麵包,隨即就係一個好驚喜嘅魚子醬禮盒喺我面前打開,原來係一個鰤魚刺身配魚子醬,仲有小小柚子醬汁,食起上嚟好fresh,開一開胃為以雨落黎嘅美食做準備🐻第三道就係生牛他他配煙燻梭子魚,一啖食落去煙燻梳子魚同生牛肉嘅質感好匹配,味道亦都好有層次嘅生牛肉肉嘅香濃味配埋梳子魚嘅鮮味👍🏽🐻牛肝菌忌廉湯,呢個好似喺出面比較少接觸到,好香濃,唔使下下飲蘑菇湯咁悶🐻紅鯛魚配蕃茄蘿勒,紅鯛魚煎得好香脆,搭配埋微酸嘅上湯,調味剛剛好🐻海膽青芒果紅蝦意粉,呢個配搭有晒我最鐘意食嘅野😆,佢嘅意粉有啲似係手工意粉,所以質感同平時唔同,個汁有海膽嘅cream有青蘋果嘅酸爽🤤🐻講咗咁耐終於到主菜,一牛一豬嘅配搭就係US prime r

🐻講咗咁耐終於到主菜,一牛一豬嘅配搭就係US prime rib 同65度伊比利亞黑毛豬,個牛真係冧到不得了,應該係人生中食過最冧嘅牛🫠請問我合橄欖汁上面仲有啲西米每次嚟呢度食飯都好有驚喜配搭都係好好好食,黑毛豬上面嘅醬汁就加咗紅薯,真係平時唔會諗到嘅配搭

🐻最後就係甜品四式,畫上個完滿嘅句號
2024-04-26 30 views
充滿儀式感既Royal Club Caviar🖤金箔魚子醬配油甘魚亦都係呢間店signature❤️口感清新爽滑。自家製麪包🍞配黑蒜白豉油🧈牛油,麵包鬆軟蒜味濃郁。🐮生牛肉煙燻梳子魚他他,煙燻香氣四溢,層次豐富。耶路撒冷牙雅支竹薯仔忌廉湯🍲,濃濃的忌廉面頭的雅枝竹脆片,味道清甜甘香。羅勒蕃茄🍅紅鯛魚,魚油豐富,醬汁味道酸酸甜甜,這個配搭非常鹿兒島豬腩肉配蘋果汁🍎因為係半肥瘦所以食到油脂嘅香味又食到肉汁嘅鮮味🤤A4 级宮崎牛肉配黑橄欖柚子胡椒醬💛酸酸辣辣嘅配搭好match👍🏻意粉🍝我哋就揀咗海膽紅蝦青芒果Wasabi linguine, 青芒果嘅酸再加埋Wasabi嘅辣味配落啲意粉度層次感帶出晒意粉所有嘅味道特色🙌🏻Petit Four🌟 一次過可以嘗試四種唔同味道嘅甜品🧡係女仔都會心動, 因為甜品就係女仔最好嘅朋友😀甜品裏面有瑪德蓮蛋糕/伯爵茶蛋糕/可麗路同埋朱古力🍫呢間Fine Dining 嘅餐廳真係唔錯, 室內室內都非常闊落, 而且有多種酒類任君選擇, 又可以食雪茄😊最啱放工之後過嚟relax一下, 享受下一下美食同美酒🍷

自家製麪包🍞配黑蒜白豉油🧈牛油,麵包鬆軟蒜味濃郁。
🐮生牛肉煙燻梳子魚他他,煙燻香氣四溢,層次豐富。

羅勒蕃茄🍅紅鯛魚,魚油豐富,醬汁味道酸酸甜甜,這個配搭非常

2024-04-25 33 views
一年一度大日子,🐻花盡心思揾一間餐廳來慶祝下,左揾揾,右揾揾,都係覺得Bacchus氣氛好,食物有水準,所以決定返來食佢。今晚揀左Bacchus Opera Tasting Menu,有七道菜同一道甜品,點好菜就坐定定等食。Parker house係餐廳homemade,上枱瀰漫著濃烈香味,感受到麵包既熱度,係一種剛出爐既味道,口感鬆軟,盛載既餐具都加熱過,相當細心。而伴麵包既Whipped brown butter都係homemade,添加左黑蒜同白醬油,黑蒜味顯得牛油有一種鮮甜既感覺,配麵包食相當一流。Kanpanchi油甘魚產自日本,切成細粒,肥美鮮甜,搭配caviar既咸香味,相當開胃。Pollard Beef Tartare with smoked pike roe 牛他他配煙薰魚子,造成一口既size,牛肉同魚子完美配合,每次咀嚼就感到一種衝擊,檸檬葉既調劑恰到好處。Ceps Mushroom soup口感細膩,牛肝菌同奶油忌廉既融和,on top加上雅枝竹炸片,添加口感之餘亦增加香味。Red Snapper煎得香脆,魚肉緊緻,蕃茄薄片同羅勒香蒜煮成既醬汁,帶出魚肉既鮮甜。

Linguine口感彈牙,醬汁加入海膽,鮮味滿滿,加左wasabi既青芒又甜又刺激,好特別,紅蝦肉質彈牙鮮甜,相當好食。

US Prime Short Rib用左蘋果木煙薰,配丄黑蒜海鮮醬配西米,牛扒口感軟糯,肉味香濃,醬汁有濃烈蒜味,少少辛辣味,好惹味。

65 Degree Iberic pork belly 外皮煎得香脆,肥瘦適中,肉質鮮嫩,紫薯既甜同落神花山渣醬既酸提升肉味,係一道出色既豬肉料理。

最後上枱既Petit Four 以四款精美既甜品作結,老婆同我都相當滿意成餐飯,待應細心有禮既招待,每道菜都會一一講解,餐廳環境寧靜開揚,係慶祝聚會既一個好地方。
2024-04-24 45 views
上網見到有介紹呢間餐廳,朋友聚會慶祝生日都相當不錯,而家有戶外環境可以帶埋小動物。店員先送上welcome drink,飲落果香味濃,好易入口。Parker house /whipped brown butter自家製麵包口感鬆軟,搽上嘅黑蒜牛油,味道鹹香濃郁。Hamachi / caviar肥美嘅油甘魚配上奢華魚子醬加上金箔,呢一個組合簡直冇得輸。Polmard Beef Tartare / Smoked Pike roe牛肉他他加上煙燻梳子魚籽,一次過放入口有多重口感。Jerusalem Artichoke Soup耶路撒冷雅枝竹味道鮮甜,口感Creamy。Red Snapper Tomato /Basel紅鯛魚煎到外皮香脆,入口嫩滑,百里香香味撲鼻,味道酸甜開胃。Kagoshima pork belly /apple鹿兒島厚切豬腩肉肥瘦均勻,加上自製蘋果醬汁可以減低油膩感。A4 Miyazaki / Black olive Yuzu kosho宮崎牛肉肉味濃郁,肉質嫩滑,配上柚子胡椒和西米醬汁,味道很特別。Crab /risotto味道甘香鮮甜,鰹魚味道濃郁,口感軟硬適中,醬汁比

自家製麵包口感鬆軟,搽上嘅黑蒜牛油,味道鹹香濃郁。

Hamachi / caviar
肥美嘅油甘魚配上奢華魚子醬加上金箔,呢一個組合簡直冇得輸。

牛肉他他加上煙燻梳子魚籽,一次過放入口有多重口感。

Jerusalem Artichoke Soup
耶路撒冷雅枝竹味道鮮甜,口感Creamy。

Red Snapper Tomato /Basel

Kagoshima pork belly /apple
鹿兒島厚切豬腩肉肥瘦均勻,加上自製蘋果醬汁可以減低油膩感。

Crab /risotto
味道甘香鮮甜,鰹魚味道濃郁,口感軟硬適中,醬汁比較Creamy。

Petit four
用咗四款甜品去做總結,充滿法式味道,我最鍾意earl grey tea tart。
2024-04-22 69 views
同好姊妹慶生, book咗去上環Bacchus Wine & Restaurant食法國菜, 水準級質素, 食完先知原來呢間餐廳主廚曾於四季酒店任職, 怪不得道道菜都令人愈食愈期待。 餐廳柔和燈光令氣氛浪漫有氣派,今晚品嚐了 8 Course Opera Tasting Menu $1,280/pp先送上Welcome Drink white wine, 味道fruity易入口, Parker House | Whipped Brown Butter自家製麵包賣相精緻, 質感鬆軟, 暖暖的, 搽上黑蒜白豉油牛油, 蒜香美味。Hamachi I Caviar上菜很有儀式感, 內藏一小盒油甘魚配Royal Caviar Clu魚子醬, mix埋一齊食, 魚香味十足。Polmard Beef Tartare | Smoked Pike Roe薄脆撻內放有生牛肉他他配煙燻梭子魚, 外脆內軟口感豐富, 淡淡煙燻味, 好特別。Jerusalem Artichoke Soup耶路撒冷雅支竹薯仔忌廉湯口感又滑又濃厚, 雅支竹脆片非常香口。Red Snapper I Tomato I Basel紅鯛魚搭
餐廳柔和燈光令氣氛浪漫有氣派,
Red Snapper I Tomato I Basel
紅鯛魚搭配番茄、羅勒, 魚質算不上鮮嫩, 但魚皮煎得香脆, 配上酸甜湯汁, 提鮮開胃。
Red Snapper I Tomato I Basel
Main Course 自選: Kagoshima Pork Belly | Apple
鹿兒島豬腩肉肥瘦相間, 配上蘋果茨汁, 平衡到豬腩肉嘅油膩感。
Crab I Risotto
每粒risotto都盡吸鰹魚龍蝦汁, 加入了絲絲蟹肉同埋日本魚籽, 很有魚香日式味道, 口感仲好豐富。
Petit Four
可麗露有如西班牙油條甜甜地; 伯爵茶撻外脆內流心, 配上牛油撻, 整個入口creamy滲出牛油香; 仲有鬆化自家製黑朱古力曲奇同埋濃郁而不澀嘅朱古力, 大滿足。
2024-04-16
Petit Four
唔係朋友帶都唔識黎🥹🙌🏻Opera tasting menu \ 8-course opera tasting menu $1280/1 /雖然每份都睇落唔多但真係超級飽 & 滿足✨包括: ✨Parker house/whipped brown butter✨Hamachi/ caviar✨Polmard Beef Tartare/ Smoked Pike roe✨Jerusalem Artichoke Soup✨Red Snapper/ Tomato/ Basel✨Kagoshima pork belly/ apple✨A4 Miyazaki / Black olive /Yuzu kosho✨Petit four全部都好啱我口味不過當中最令我印象深刻嘅就係Hamachi/ caviar & A4 Miyazaki / Black olive /Yuzu kosho & Petit four🌸Hamachi作為前菜儀式感十足✨打開盒後發現係鰤魚刺身x 柚子醋 x 魚子三樣配合一齊竟然係咁合襯 💖好有驚喜✨🌸A4 Miyazaki / Black olive /Yuzu kosho宫崎
唔係朋友帶都唔識黎🥹🙌🏻

好有驚喜✨

宫崎A4和牛入口即化
成個口都係和牛油脂香 🥰🥰
印象極深刻🙌🏻
份量剛剛好,再食就會濟!

🌸粒你一口甜品set 真係為今晚劃上一個完美句號❣️
有建議嘅先後次序
由伯爵茶蛋白撻開始、
到可麗露、朱古力曲奇
最後係雜莓朱古力🍫
今晚真係大滿足😆❣️
2024-04-18 13 views
女生聚會當然要有靚環境同美食,上環的Bacchus 真的是不錯選擇,環境裝修精緻有格調,仲有大大個露台,食完飯可以飲杯酒傾吓心事!試咗個tasting meun- 八道菜 $1280!份量充足,賣相精巧!🍽️【OPERA TASTING MENU】品味八重奏🎶🥖 //Parker House / Whipped Brown Butter//一開始的Parker House麵包配上濃郁自家製黑蒜白豉油,外脆內軟,是開胃的完美序曲🐟 //Hamachi / Caviar//打開精緻的金盒子,小寶盒內的是清新的Hamachi搭配頂級魚子醬,口感細膩,海洋的味道在口中爆開,奢華的滋味令人難忘🥩 // Polmard Beef Tartare / Smoked Pike Roe//來自Polmard的牛肉他他,加入煙熏梭子魚卵,全部都放進小小的脆皮杯內,是一口大小的驚喜🍲 //Jerusalem Artichoke Soup// 這款湯品材料,用上香港少有的耶路撒冷雅芝竹,沒有想過能做出這股濃厚的甘甜味,溫暖而充滿深度,冬季裡的一抹溫柔🐠 //Red Snapper / Tomato / Basi

🍽️【OPERA TASTING MENU】品味八重奏🎶

🐟 //Hamachi / Caviar//

🐠 //Red Snapper / Tomato / Basil //
紅鯛魚肉質鮮嫩,伴隨著番茄和羅勒的清新,是味蕾上的愉悅旅行

🐖 //Kagoshima Pork Belly / Apple //
黑豚肉的鮮美與蘋果的酸甜完美結合,層次分明的口感讓人回味無窮

🥩 // A4 Miyazaki / Black Olive / Yuzu Kosh //
A4級宮崎牛,肉質細膩多汁,黑橄欖與柚子胡椒的點,令人有驚喜的是一顆顆透明的小西米 ,口感Q彈,提升了整體的風味

🦀 // Crab / Risotto //
最後以蟹肉燴飯作結,日本米米飯都吸滿了龍蝦湯汁精華,順滑而濃郁,完美的終章

2024-04-17 11 views
8- COURSE OPERA TASTING MENUParker house /whipped brown butterHamachi / caviar油甘魚魚肉與濃郁魚子醬交織,豐富層次Polmard Beef Tartare / Smoked Pike roe牛肉鮮甜濃郁,煙燻魚籽帶出深邃海味外脆內軟 口感非常之豐富Jerusalem Artichoke Soup菊芋獨特香味 令人一試難忘 口感清爽醇厚滑潤Red Snapper Tomato /Basel紅鯛魚肉細滑鮮嫩Kagoshima pork belly /apple鹿兒島五花肉肥而不膩,配合蘋果清爽爽口滋味A4 Miyazaki / Black olive Yuzu kosho宮崎A4和牛肉質鮮甜嫩滑,柚子胡椒提味升華Crab /risotto蟹肉濃郁鮮甜,融入芝士飯中,甜鹹恰到好處Petit four四款精緻小甜點包括瑪德蓮蛋糕、伯爵茶蛋糕、朱古力和可麗露
8- COURSE OPERA TASTING MENU

Hamachi / caviar
油甘魚魚肉與濃郁魚子醬交織,豐富層次
牛肉鮮甜濃郁,煙燻魚籽帶出深邃海味
外脆內軟 口感非常之豐富

菊芋獨特香味 令人一試難忘 口感清爽醇厚滑潤

Red Snapper Tomato /Basel
紅鯛魚肉細滑鮮嫩
Kagoshima pork belly /apple
鹿兒島五花肉肥而不膩,配合蘋果清爽爽口滋味
宮崎A4和牛肉質鮮甜嫩滑,柚子胡椒提味升華

Crab /risotto
蟹肉濃郁鮮甜,融入芝士飯中,甜鹹恰到好處
Petit four
四款精緻小甜點包括瑪德蓮蛋糕、伯爵茶蛋糕、朱古力和可麗露