2023-11-21 177 views
呢間法國餐真係超好味😋位於上環 環境清靜 lunch set先$450晚黑用閃光燈影相都好靚琴日個dinner set飽到嘔先$1680@最抵讚係個鵝肝多士&魚子醬拖羅The best french restaurant everThe price of tasting menu is reasonable
2023-11-20
2023-11-07 122 views
昨晚去左呢度慶祝美女朋友生日,品嚐最新的😍8-COURSE OPERA TASTING MENU ,每位$880 /$1,680 (🍷 with wine pairings)大廚話菜式安排好似歌劇, 高潮起伏,食完比較油膩嘅菜式,下一道又會清新啲👍Appetizer🍞Homemade Parker House/Whipped brown butter開場的自家製蒜蓉白豉油麵包已經好驚喜,熱辣辣十分鬆軟,味道鹹香。😍Toro/Caviar上桌擺得好有儀式感,西班牙黑魚子醬配2大阪吞拿魚,調味有柚子醋、味醂及豉油。🍊Razor Clam/Calamansi, Celtuce蘇格蘭蟶子配搭爽口的萵筍及清新四季桔啫哩,十分清新。🦆Foie Gras/Chestnut第一次食法國鵝肝配栗子蓉,原來好夾,一點都吾油膩,底下係自家製煎過嘅多士。🐟Threadfin/Ham Dashi, Lime leaf馬友魚昆布漬一晚,配昆布鰹魚高湯及檸檬葉油,日式口味感覺好有新鮮感。😍Main Course 🐃🐂US Prime Flat Iron/Horseradishflat iron三角肩部位牛肉,用蘋果

Appetizer

😍Toro/Caviar

蘇格蘭蟶子配搭爽口的萵筍及清新四季桔啫哩,十分清新。

🦆Foie Gras/Chestnut

Main Course

flat iron三角肩部位牛肉,用蘋果木煙燻過,肉質嫩滑。

🦐Red Prawn Linguine

阿根廷紅蝦做成天婦羅,醬汁用上蝦汁有少少辣。

🧁Dessert:Petit Four

一次試到檸檬撻、可麗露、 士多啤梨奶凍及朱古力,朋友生日另外仲有個朱古力撻🎂😍

今次wine pairing試到多款紅白酒及whiskey 🥃 非常豐富的晚宴💖

2023-11-06
2023-08-13 164 views
首次來吃這間在上環的法國菜🇫🇷,聽聞餐廳大廚都是5星級酒店出身的,這裡的價錢比5星酒店低一點 但能吃到5星的質素,襯著和老公結婚💍週年來試一下地點:*Bacchus Wine & Restaurant (上環) *上環荷李活道233號荷李活商業中心3樓 *在西營盤地鐵站A1 出口步行大概6分鐘食物選擇:店員告知因8月份換了主廚👨‍🍳,所以現在只有一個set dinner 3 courses 的餐單,稍後會推出更多的食物種類,所以這次就先試這3courses ,店員知道我們想試多一點,特地叫主廚額外追加了一隻dry age 12日烤雞🍗給我們,真的很貼心Starter:🥗牛油果雞肉沙拉醬汁很特別,有別於一般餐廳的黑醋和蛋黃醬,它是小許微酸和帶果香甜味,吃下去很驚喜和印象深刻,沙律除了很嫩滑多汁的慢煮雞胸🍗和生菜外,還有燒過的蜜桃🍑,這個沙律是我覺得人生吃過最喜歡的 (平常我不喜歡吃沙拉的)🥖 :剛烘好的面包配上自家制牛油,面包外脆內軟,我是不喜歡吃很硬的包, 牛油是他們自家制的,質地較挺身,口感很軟滑和新鮮,感覺上比較健康(自我感覺良好🤣)🥣:南瓜湯🎃配杏仁c

*上環荷李活道233號荷李活商業中心3樓
*在西營盤地鐵站A1 出口步行大概6分鐘

Starter:🥗牛油果雞肉沙拉

🥣:南瓜湯🎃配杏仁cream
我們倆聽到今天的湯是南瓜湯有點失望,因我們也不太喜歡,但喝下去連老公也說很好喝,他是打爛了南瓜再過瀘了南瓜肉,所以很清甜,配上粒粒杏仁cream也很搭

Rib eyes🥩: 肉味很重,不用點上他們配的🍄汁都已經夠味了

dry aged 12日的雞🐥:是用四川花椒加醬汁醃制,這個雞醃得很野味,雞皮和雞肉也香,現在想起也很多吃多一次呢

另外環境有戶外的,店員都很親切有禮,待他們有更多的餐單會再想去試一下,總括埋單大概$25xx 因加了雞和酒,這個價錢也對得起這個質素了,去5星酒店應該會更貴吧
牛油果雞肉沙律
Rubeye
dry  aged  12日燒春雞
  • Dry  age  12日春雞
  • 南瓜湯
原本諗住慶祝生日 為左食法國田螺 特登搵左呢間黎食叫左3個set +法國田螺main course 都食完都唔見個法國田螺 先再追問個員工 然後先知漏單 (明明order個時個waitress 覆左次order)😡咁諗住都算啦 都食飽啦 無理由再等嫁 同埋d野食真係好一般既一般 都費事再試其他野 諗住等甜品到 之後快快食完走啦點知想快都無得快 叫左3個甜品 一個朱古力tart 一個芝士生菜拼盤 一個pancake 等左一個鐘 追左3次 右邊張隔離枱 遲我地成個鐘黎 佢地都食完main同我地一齊等甜品🙄 真係唔明呢3樣嘢點解要等成個鐘先到 問d員工話要排隊喎 🤢明明左邊張隔離枱仲遲過我地食main 但甜品又上先過我地🙄到甜品真係黎啦 真係得啖笑 😠諗住去得呢啲價位餐廳 慶祝生日 點都會幫你寫下Happy Birthday字係甜品上面啦 但係佢哋淨係個pancake上面插支蠟燭 真係連字都冇 hea到🙄🙄🙄
原本諗住慶祝生日

真係唔明呢3樣嘢點解要等成個鐘先到

2023-06-26
Birthday
2023-07-05 2024 views
🇭🇰Bacchus Wine & Restaurant·5-COURSE TASTING MENU $888pp呢間餐廳裝修好靚 服務超好 坐得又好舒服 好適合慶祝🥳佢地個tasting menu會一路跟住時令既野食轉既 我見openrice之前其他人既野食有蝸牛 帶子個啲望落都超吸引🤤🤤而且呢度既侍酒師推介既兩杯酒我地都好中意 同啲野食好夾🥂·WELCOME SNACK & DRINK一坐低佢首先係有一個蟹肉嘅croquette既 佢呢一個係細細粒咁樣 勁精緻 而且入邊嘅蟹肉都好新鮮🦀️再配埋佢個西班牙凍湯 佢呢個凍湯係好濃郁嘅蕃茄蔬菜味 好新鮮勁開胃🍅·LE BAO l GRILLED SQUID佢兩款前菜我地都好中意 佢個le bao入面既餡料係一個慢煮手撕豬肉 啲豬肉好嫩 而且調味好好 配埋個scampi同埋鬆軟既麵包 口咁好好🐷之後個魷魚都好好味 佢呢個煮到岩岩好 配埋個醬汁勁鮮🦑🤤🤤·PRE-MAIN之後係上前菜之前佢會有一個麵包比你 佢個麵包係真係焗到外脆內軟 就咁點少少橄欖油已經好好味🫒之後我哋嗰日既pre-main就係一個龍蝦嘅risotto 佢係將啲飯放咗喺個大扇貝上
🇭🇰Bacchus Wine & Restaurant

GRILLED SQUID

PRE-MAIN
LOBSTER  RISOTTO

COMPLIMENTARY  BREAD
之後係上前菜之前佢會有一個麵包比你 佢個麵包係真係焗到外脆內軟 就咁點少少橄欖油已經好好味🫒之後我哋嗰日既pre-main就係一個龍蝦嘅risotto 佢係將啲飯放咗喺個大扇貝上邊 勁精緻 個risotto口感煮到剛剛好 而且佢真係好濃嘅龍蝦汁 超濃郁 雖然細細份但係都好好味🦞🤤🤤
l COD FISH
COD  FISH

主菜我哋就揀咗鴨胸同埋魚 佢個鴨胸係整到超靚 係真係勁嫩 口感同味道都超好 個醬汁都好夾 食到好滿足🦆之後佢個魚都唔錯 好厚身得黎個魚肉仲係好嫩 個皮都煎到好脆 唯一係我覺得個魚可以再熱少少 但係都好好食 整體好高質🐟🥰🥰
PRE-DESSERT
CHAMPAGNE  SORBET

甜品之前又係有一個小甜品 佢個champagne sorbet係真係用champagne整 酒味好香好出🥂質感勁好 配埋少少檸檬皮好清新 成餐飯既流程都好好🍋
l LE FROMAGE
LE FROMAGE

最後甜品方面我兩款都好中意 佢個橙酒crepe係真係係你前面整既 好似睇表演咁🔥佢呢個比我想像中好食 雖然係加左甜酒 但係食落完全唔會過甜 橙同酒同牛油個香味勁出 個crepe本身質感都好好🍊☺️☺️之後另外個芝士我自己都好鍾意 佢個芝士係真係超鹹香 配埋佢個焗到超脆既麵包勁夾 我地最後係食曬所有麵包同芝士 超滿足🧀🤤
#rbyeat
COMPLIMENTARY  BREAD
COD  FISH
CHAMPAGNE  SORBET
LE FROMAGE
🎂約老朋友聚舊兼補慶祝生日飯, 今次揀咗上環呢間 Bacchus Wine & Restaurant, 主打法國嘅fine dining 餐廳🇫🇷!當有都見到有一張大枱大約有10人係到慶祝生日, 氣氛熱鬧, 打破一貫傳統fine dining "靜" 嘅印象😂食物方面揀選咁5 course tasting menu, 咩都有d 試下唔同特色菜式都好!整體感覺呢到嘅菜式都比較fusion ,對比傳統法國菜嚟講, Bacchus 嘅菜式較在地化一點, 食完唔會好膩, 又唔會好肥,仲有胃口同期待下一道菜!而且仲有d 有中式/ 中東菜嘅感覺😅, 真係幾啱香港人口味💕🌸開胃小食(3選1)🔸LE BAO 🥯腌猪肉,金桔泡菜,半熟蝦 、藏红花、蛋黃醬超喜歡呢個, 仲好記得切落去果下d 手撕豬肉肉絲勁juicy! 佢用中式蒸包點嘅外層, 包著西式煮法嘅食物,大玩fusion 👍味道甜甜辣辣,啱晒我口味🤤🔸SQUID🦑烤魷魚,大蒜片,櫻桃醋魷魚烹調嘅火候時間控制的剛好 ,新鮮易咬,夾埋炸大蒜片一齊食, 口感豐富!❤️🌸前菜 (廚師精選)Gougères 法式乳酪芝士泡芙呢個好似泡芙,入邊包住24個月嘅C

🌸開胃小食(3選1)
🔸LE BAO 🥯
腌猪肉,金桔泡菜,半熟蝦 、藏红花、蛋黃醬

🔸SQUID🦑
烤魷魚,大蒜片,櫻桃醋

🌸前菜 (廚師精選)
Gougères 法式乳酪芝士泡芙
呢個好似泡芙,入邊包住24個月嘅Comte cheese , 記得一定要熱食, 芝士味道更香濃🧀

🌸MAIN COURSE
🔸KING SALMON
三文魚羽衣甘藍配香檳魚子醬
半生熟嘅三文魚扒, 外脆內軟, 富有魚油香配埋香檳魚子醬嘅鹹鮮, 相得益彰!🎉

🔸SCAMPI
意大利燴飯,紫蘇業、太陽乾番茄,伊比利亞香腸
半生熟嘅小龍蝦肉配上帶有中東味道嘅意大利燴飯, 為整頓飯增洩飽肚感😇飯粒唔多,咬落偏軟😉

🌸PRE-DESSERT
🔸PAUSE DOUCEUR (Champagin sorbet)
估唔到食甜品,之前都仲有一個「甜品前菜」😂味道清新嘅雪葩加少少香檳嘅酒精,為我今晚嘅甜品時間展開序幕🥰 🧁🍰

🍰甜品
🔸YUZU TART(柚子撻)
個人喜歡呢個, 少少甜又清新! 🌸

🔸APRICOT CRUMBLE (杏子杏仁批)
呢個口味比較酸, 夾左有杏仁杏子碎, 口感豐富,但兩者比較我就會喜歡柚子撻多d 💕
2023-06-27 102 views
週年去撐枱腳,揀左位於上環嘅Bacchus Wine & Restaurant 。餐廳環境好大好靚,令人感到舒適和放鬆,店員先為我們整理好餐巾,再主動介紹一下今晚嘅five course menu,好貼心。🔹打頭陣嘅係洋蔥番茄湯,凍上,帶洋蔥微辣,開一開胃先😄再來一個餐前小食🔹炸物波波外層香脆,入面有類似忌廉薯蓉同火腿,火腿的鹹味和薯蓉的濃郁口感相互融合,正!🔸Appetizer selections🥯LE BAOPork Confit, Kumquat Pickles, Scampi, Safran Mayo餡料係油封豬肉,都幾惹味,scampi 爽口,配上醃漬小金柑同藏紅花mayo,添清新又去膩。🍅TOMATOESBurrata Foam, Noire De Crimee, 5J Ham布拉塔芝士奶沫帶有濃郁的奶油味,五花火腿的鹹味和布拉塔的奶油味相互融合,啖啖滿足。微酸嘅番茄🍅經過調味後更加美味,好開胃。🔹麵包外層香脆,配上軟滑牛油,好食。🔹Gougere用上24個月嘅芝士嘅泡芙,口感鬆軟,帶有芝士鹹香味。🔸Premain帶子肉質非常鮮嫩,啤酒和威士忌汁的味道獨特,微焦的口感也很

🔹打頭陣嘅係洋蔥番茄湯,凍上,帶洋蔥微辣,開一開胃先😄

再來一個餐前小食
🔹炸物波波

🔸Appetizer selections

🥯LE BAO

🍅TOMATOES

🔹麵包
外層香脆,配上軟滑牛油,好食。
🔹Gougere
用上24個月嘅芝士嘅泡芙,口感鬆軟,帶有芝士鹹香味。

🔸Premain
帶子
肉質非常鮮嫩,啤酒和威士忌汁的味道獨特,微焦的口感也很棒。

🔸Main
🐟KING SALMON
Kale, Champagne-Caviar Sauce
三文魚皮煎至香脆,肉質軟嫩,香檳汁加入矜貴嘅魚子醬,更能將魚籽嘅鹹鮮味提升,羽衣甘藍索左個汁,正呀!

🦞SCAMPI
Risotto, Ohba Leave, Sun Dried Tomato, Iberico Chorizo
小龍蝦入口鮮甜,肉質嫩滑細緻,微彈,搭配帶有薄荷嘅葉和乾番茄,西班牙伊比利亞辣香腸味道嘅燴飯亦為整道菜增添層次。

🔸pre dessert
係嚟正式甜品之前會有個champagne sorbet清清味蕾先,類似係雲呢拿雪糕加香檳酒,好refresh!

🔸Dessert

🧀LE FROMAGE
芝士好軟滑,因用羊奶製,所以會有羊羶味,配搭Quince 果醬,清新酸甜幾好食。

🥞LA CREPES SUZETTE
Flambeed with Grand Marnier
外籍廚師即席烹製,將糖,牛油,橙汁煮成汁,加入橙酒,高高嘅火焰盡收眼簾,再加入crepes煎一煎就大功告成,口感同味道都岀色,為呢餐劃上完美句號!
2023-06-26 79 views
精緻fine dining✨ 餐廳主打法國菜料理 提供tasting menu 部分料理更糅合現代亞洲風味作fushion菜式 另外提供多款葡萄酒🍷 餐廳環境優雅舒適 staff亦好好服務 亦為我地介紹菜式☺️====5-Course Tasting Menu $888====᪥ Gougère使用24個月嘅Comte cheese製作麵團口感鬆軟而散發住純純嘅芝士濃香及鹹香᪥ LE BAO模仿中式蒸包嘅fushion菜 staff話個包係日日新鮮自家製 所以特別軟綿 而裏面就有好juicy嘅豬肉絲 調味方面甜甜地 上面仲放咗一隻半熟蝦😋᪥ SQUID做咗半熟效果嘅燒魷魚 配以蒜片及以Cherry Vinegar調味 開胃又惹味᪥ CHEF'S SPECIAL每日都唔同嘅pre main~ 今晚就係Scallop==᪥ SCAMPI加入Ohba Leave, Sun Dried Tomato, Iberico Chorizo製作嘅SCAMPI risotto 醬汁清新而特別᪥ ARGENTINIAN BEEF ROSSINI +$148一定要加錢食嘅main course😍 牛肉超軟腍而
====

CHEF'S SPECIAL
每日都唔同嘅pre main~ 今晚就係Scallop
==

᪥ SCAMPI

一定要加錢食嘅main course😍 牛肉超軟腍而帶點咬口 配合埋鵝肝、Truffle冇得輸🥹 好好食!side嘅Sarladaise Potatoes亦係外脆內軟
==

᪥ PAUSE DOUCEUR
以champagne加入雪糕作pre dessert 澄清一下味蕾

᪥ LA CREPES SUZETTE
Staff會即場為你整嘅橙酒crepe 亦會邀請你一同製作 好特別嘅體驗😍 當然加酒burn嘅位就交翻比staff🤣
Crepe牛油同橙味都好濃郁好清香 酒味唔會好濃 反而令crepe更加誘人

᪥ APRICOT CRUMBLE
即日自家製嘅經典法國甜點 味道偏酸 口感豐富
2023-06-26 1024 views
今日朋友帶我去食法國餐帶住期待心情赴約餐廳環境舒適悠靜仲有室內/室外選擇空間感十足職員有善 主動介紹菜式Lunch set 價格絕對相宜Lunch Set Menu $298per guest 包括前菜 主菜 甜品 Appetizer 前菜-Salmon Tartare賣相美觀,三文魚籽有彈性好有口感 配上三文魚他他 魚質嫩滑 整體鮮味十足-Quinoa SaladSalad有藜麥、雜菜碎、醃魚等份量都多 酸酸地好開胃味道好特別Main Menu 主菜Seafood pasta海鮮意粉口感有彈性 香濃海鮮味有帶子、鮮蝦、蚌、鯖魚,海鮮款式多,夠新鮮,味道鮮甜 Dry Aged Wagyu D-Rump風乾熟成牛肉熟度剛剛好 肉質嫩滑富牛香 配菜有薯塊 薯塊用橄欖油烤過 好脆口 好味道Dessert 甜品好香濃軟芝士 好滑溜 加上法麵。配搭一流整體來說,環境優美,食物好精緻 用心製作 值得推介
今日朋友帶我去食法國餐

Lunch set 價格絕對相宜

Appetizer 前菜
-Salmon Tartare

-Quinoa Salad
Salad有藜麥、雜菜碎、醃魚等
份量都多 酸酸地好開胃
味道好特別

Main Menu 主菜
Seafood pasta

Dry Aged Wagyu D-Rump

Dessert 甜品
好香濃軟芝士 好滑溜 加上法麵。配搭一流

整體來說,環境優美,食物好精緻 用心製作 值得推介

2023-06-21
$300 (Lunch)
餐廳以白色為主調,浪漫的燈光,精緻裝飾還有一個小小酒吧好有趣🫰🏻Bacchus 有提供5 course tasting menu,已包含五道菜,跟閨蜜就選了這個set,然後開始我們的ladies talk👭🏻點餐後先用champagne saucer送上開胃蕃茄湯🍅很精緻🫰🏻一入口的時候它的酸和辣有點霸道,黑椒帶來小許辣口感,另外有香口蒜香味,酸得來有點回甘,湯的口感和層次十分豐富之後送上用24個月的芝士做成的麵包,泡芙外表很有趣而且芝士味重,很好-Appetizer selections - LE BAO豬肉撕絲再釀製入自家製蒸包,想不到法國餐內可以吃到中式口味WHITE ASPARAGUS🍃當造的白露荀十分清脆,魚子微微的鮮咸吊起露荀嘅甜味,榛子的堅果香氣令到口感很豐富,加上嫩滑的63°C溫泉蛋配合度很高-Pre Main- CHEF’S SPECIAL原個貝殼上的香煎大帶子,醬汁牛油味重,入口時有少許甜味但回甘味重-Main course selections-LOBSTER MEAT🦞Ohba Leave,Sun Dried Tomato 和 Iberico Chorizo制成

-Appetizer selections -
LE BAO
豬肉撕絲再釀製入自家製蒸包,想不到法國餐內可以吃到中式口味

WHITE ASPARAGUS🍃
WHITE ASPARAGUS

-Pre Main-
CHEF’S SPECIAL
CHEF’S SPECIAL

-Main course selections-
LOBSTER MEAT🦞
Ohba Leave,Sun Dried Tomato 和 Iberico Chorizo制成的Risotto,香濃的龍蝦味,配上獨特的紫蘇葉調味,令這個Risotto味道更豐富
LOBSTER MEAT

ARGENTINIAN BEEF ROSSINI🥩
牛柳上放了Foie Gras,鵝肝的香氣跟牛柳濃郁的肉味很搭,Crispy Potato Cake煎炸至金黃酥脆,好像厚身薯片的感覺~再加上大量Australian Winter Truffle,松露的香氣令整道菜的層次昇華不少✨
ARGENTINIAN BEEF ROSSINI

-Pre dessert-
面層是雲呢拿雪糕,淡淡橙皮味,混合底層的酒,令到口腔清新不少。建議整杯一次過飲用🙌🏻
Pre dessert

-Dessert Selections-

VIETNAMESE DARK CHOCOLATE TART🍫
朱古力撻面有金箔,撻皮內有榛子碎🌰有咬口,更令朱古力撻口感更加多層次

CHERRIES 🍒
Flambéed with French Gin 配新鮮法國直送Sautéed Cherries煮成的甜品十分特別!Gin不會太重酒精味,此甜點完美突顯Sautéed Cherries的香甜,加上了金不換的調味,兩者的混合意外地好吃!十分推介大家要試一下👍🏻
CHERRIES
  • WHITE ASPARAGUS
  • LE BAO
  • ARGENTINIAN BEEF ROSSINI
  • CHERRIES
今日去咗上環一 間上樓嘅法國餐廳食個Saturday Lunch 。平時呢間餐廳食Lunch 同Happy Hour 會安排坐露天嘅Terrace 位置,屬於Terrace menu。但係我去的時候因為下雨關係就安排了坐室內。室內的位置比較悠閒,室內的位置就比較高雅,是兩個不同氣氛。lunch set $298/位頭盤兩款:1) Salmon Tartare擺盆好靚,上面嘅三文魚子一啲腥味都冇,配合埋下面嘅三文魚粒粒,口感豐富。2) Quinoa Salad本來係配Anchovies ,不過嗰日冇來貨,就配了沙甸魚。主菜兩款:1)Seafood Pasta超多海鮮,兩個人分享都很足夠,扁意粉的醬汁也很好吃,而且煙韌彈牙。2)Dry Aged Wagyu D-rumpMedium Rare,有牛味,Juicy,tender ,墊底的薯仔片煎得很香脆。甜品兩款:1)歌劇院蛋糕2)特選芝士服務方面,不得不提,超五星的水準。現在有些酒店餐廳,啲Service都不是太到位,但這裏不同,女侍應每一次添水和收碟,從來都不會跨過你的手或身體,一定會繞路走到適當的位置,亦都不用舉手/眼神找她,她總會在適

室內的位置比較悠閒,室內的位置就比較高雅,是兩個不同氣氛。
lunch set $298/位

2)Dry Aged Wagyu D-rump

甜品兩款:
1)歌劇院蛋糕
2)特選芝士

服務方面,不得不提,超五星的水準。現在有些酒店餐廳,啲Service都不是太到位,但這裏不同,女侍應每一次添水和收碟,從來都不會跨過你的手或身體,一定會繞路走到適當的位置,亦都不用舉手/眼神找她,她總會在適當的時候出現。

餐廳開瓶費$380一支,不過叫一支可以免一支開瓶,餐廳winelist 法國酒為主,但亦有提供其他國家的葡萄酒,選擇很多而且mark up 算少,有些價錢竟然跟零售價差不多。

happy hour坐露台,有些酒仲有買一送一優惠 。
總結:一定會再來,超喜歡。

2023-06-24 65 views
今日去上環嚟咗一間餐廳食午餐,整體感覺唔錯,中午套餐有四道菜,有前菜、主菜同甜品/芝士,每位$298前菜Quinoa salad沙律用藜麥、沙甸魚、火箭菜,再撈埋橄欖油,非常清新健康。主菜sea food pasta,有大蝦、帶子、一片好厚鱸魚,用料好足,每條扁意粉都沾滿醬汁,味道濃郁。Dry aged Wagyu D-Rump - 雖然冇日本和牛嘅油花,但係食落都好淋,加埋廚師秘製嘅蛋王醬,可以帶出牛肉嘅鮮味。甜品-(朱古力蛋糕)蛋糕層次鮮明,朱古力醬質感幼滑又夠甘香;蛋糕鬆軟,蛋香味濃郁,味道好豐富。芝士-羊奶芝士,芝士好幼滑,但有少少羊羶味,羊肉控嘅朋友仔必試。

前菜

主菜

甜品-(朱古力蛋糕)
蛋糕層次鮮明,朱古力醬質感幼滑
又夠甘香;蛋糕鬆軟,蛋香味濃郁,味道好豐富。

Bacchus Wine 比較輕鬆的地區 挺適合情侶談情散心附近都是咖啡店 小店較多樓上的西餐廳 環境較清幽 午餐落場時分 更能慢慢細嚐King Salmon三文魚籽每粒都飽和 顆粒間都在口腔裏爆開配搭鮮甜三文魚切粒 混合淡淡的橄欖油淡淡魚香不會搶過整體風頭反而整體映襯的不錯 作為前菜清淡的舒服Quinoa Salad沙律份量偏多 以藜麥作主要配沙律菜加蔬菜碎 口感有層次分明腌漬過魚肉偏酸淋上醬汁 沙律會更清新Seafood pasta豐富海鮮拌炒意粉 充沛濃厚海鮮味貝蝦香氣撲鼻 醬汁被意粉吸收意粉質地爽口 吃起來不會有太強負擔感蝦肉甜帶嫩 蝦頭有甜膏蝴蝶蚌 帶子 鯖魚 蝦肉 肉質都滑 表面有微微煎過Dry aged wagyu D-runp熟成風乾過牛肉 保留及增加牛肉大量肉香半熟狀態依然有肉質鮮嫩比較平時會有少許乾 但嫩滑及香氣保留得很好薯片用橄欖油去焗烤過 微焦但香口另外有配偏酸的果醬 果味香有香草在裏面 醬料沾點牛肉 增加清新感最後有個小甜點 歌劇院蛋糕層次分明的蛋糕體 朱古力味主調但都帶點咖啡香氣 偏苦甜 香濃系列環境真的挺舒服 服務員也很貼心的份量我們兩個人吃 也很夠
Bacchus Wine

但都帶點咖啡香氣 偏苦甜 香濃系列

環境真的挺舒服 服務員也很貼心的
份量我們兩個人吃 也很夠

2023-06-22 53 views
位於上環既高尚法國餐廳,環境非常和諧舒適,設有VIP Private area用餐區 ,私隱度高,餐廳有 lunch set menu,以親民價錢品嚐法國菜 + 浪漫氣氛。Lunch set 包括前菜、主菜同甜品/ 芝士,食物質素相當高質,店員親切有禮,享用完每道菜式後,店員都會替你整理餐具和抹餐桌,非常講究。Insalata Caprese經典蕃茄水牛芝士沙律,蕃茄、MOZZARELLA CHEESE,以橄欖油及黑醋混合,再加上洋蔥蓉調味,與火箭菜既清新味道,層次豐富,加上味道帶點清爽,酸味能夠增進食慾,夏日推介法式肉凍酥皮 法式肉凍酥皮層次非常豐富,外面是一層金黃色的香口酥皮,裡面是以豬肉、雞肉、肝醬混合成肉凍,循序漸進,非常豐富,再用菇菌層隔著,配上紅洋蔥醬、酸黃瓜、令味道更昇華白松露意粉菜式感覺高尚,意粉口感彈性帶點煙韌,散發蛋香,掛汁力強,淡香珍貴既白松露味配合蘑菇烹調,菌味倍添香濃香煎海鱸魚配惹味雜菜海鱸魚外皮煎得金黃酥脆,肉質雪白細嫩、魚脂豐富,口感鮮嫩幼滑,配菜雜菜以忌廉烹調煮腍,清新美味Opera歌劇院蛋糕法式經典甜點,蛋糕層次鮮明,朱古力 醬幼滑,咖啡味香濃甘香,海

Insalata Caprese

法式肉凍酥皮

白松露意粉

香煎海鱸魚配惹味雜菜

Opera歌劇院蛋糕
法式經典甜點,蛋糕層次鮮明,朱古力 醬幼滑,咖啡味香濃甘香,海綿蛋糕鬆軟,濕潤適中,整體甘香微甜,味道層次相當豐富

Bacchus Wine & Restaurant
上環荷李活道233號荷李活商業中心3樓
2023-06-18 56 views
§ 𝑩𝒂𝒄𝒄𝒉𝒖𝒔 𝑾𝒊𝒏𝒆 & 𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 §𝐺𝑜𝑢𝑔𝑒𝑟𝑒著名法式餐前小食 餡料係24個月熟成Comte cheese 🧀 食落似鹹味泡芙𝐴𝐿𝐶 𝐿𝑒 𝐵𝑎𝑜 - $298 -自家製蒸包配上油封豬肉 豬肉經過12個鐘慢煮 包上放上來自北歐嘅龍蝦肉 蒸包質地鬆軟 龍蝦肉肉嫩爽口 食落有啲似刈包𝐴𝐿𝐶 𝐿'𝐴𝑠𝑝𝑒𝑟𝑔𝑒 - $268 -聽waitress介紹 白蘆筍來自法國Lyon 一年只有1-2個月當做季節 配上伊比利亞香腸、63 °C 日本蛋、煙三文魚籽 大大條嘅白蘆筍非常爽嫩𝐴𝐿𝐶 𝐿𝑒 𝐶𝑖𝑔𝑎𝑟 - $368 -雪茄造型🚬 面層鋪上魚子醬同金箔點綴 放係木盒入面 非常精緻!外皮似粟米脆片 中間包住煙燻牛肉tartare 為切合雪茄主題所以煙燻味非常濃郁 不過食食下覺得有少少鹹🙈𝐴𝐿𝐶 7-𝑑𝑎𝑦 𝑃𝑖𝑔𝑒𝑜𝑛 - $368 -比較少餐廳有提供dry aged乳鴿 個人都係第一次試 乳鴿經過7日dry aged方式烹調 配上morel sauce 我地選擇咗佢地建議嘅medium rare 但可能食唔慣嘅關係 個人覺得有啲生🙈 反而更加欣賞旁邊嘅法式千層薯pota
§ 𝑩𝒂𝒄𝒄𝒉𝒖𝒔 𝑾𝒊𝒏𝒆 & 𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 §

𝐴𝐿𝐶 𝐿𝑒 𝐵𝑎𝑜 - $298 -
𝐴𝐿𝐶 𝐿𝑒 𝐵𝑎𝑜

𝐴𝐿𝐶 𝐿'𝐴𝑠𝑝𝑒𝑟𝑔𝑒 - $268 -
𝐴𝐿𝐶 𝐿'𝐴𝑠𝑝𝑒𝑟𝑔𝑒

𝐴𝐿𝐶 𝐿𝑒 𝐶𝑖𝑔𝑎𝑟 - $368 -
𝐴𝐿𝐶 𝐿𝑒 𝐶𝑖𝑔𝑎𝑟

𝐴𝐿𝐶 7-𝑑𝑎𝑦 𝑃𝑖𝑔𝑒𝑜𝑛 - $368 -
比較少餐廳有提供dry aged乳鴿 個人都係第一次試 乳鴿經過7日dry aged方式烹調 配上morel sauce 我地選擇咗佢地建議嘅medium rare 但可能食唔慣嘅關係 個人覺得有啲生🙈 反而更加欣賞旁邊嘅法式千層薯potato pave🥔
𝐴𝐿𝐶 7-𝑑𝑎𝑦 𝑃𝑖𝑔𝑒𝑜𝑛
𝐴𝐿𝐶 7-𝑑𝑎𝑦 𝑃𝑖𝑔𝑒𝑜𝑛

𝐴𝐿𝐶 𝐿𝑒 𝑅𝑎𝑣𝑖𝑜𝑙𝑖 - $388 -
似巨大版嘅意大利雲吞 內餡有蝦、龍蝦肉 配上濃郁嘅龍蝦湯🦞
𝐴𝐿𝐶 𝐿𝑒 𝑅𝑎𝑣𝑖𝑜𝑙𝑖

本身一心想試下佢哋嘅seafood pasta🍝可惜當日咁啱賣哂 見到隔離枱個pasta成煲咁大 海鮮非常之多~ 下次一定要再去試下! 🫶🏻 如果有機會可以試埋佢哋嘅法式pancake🥞見到隔籬枱嘅客人order咗 👩🏻‍🍳廚師會親自喺客人面前烹煮同講解 好似睇表演咁 一次過滿足晒視覺同味覺嘅享受😎

餐廳環境高貴雅致 服務💯分 職員殷勤有禮 仲會主動講解每道菜式 見到佢地仲會為慶祝生日嘅客人影即影即有🎞️ 係節日慶祝不二之選!🍾