2023-12-04 2476 views
濃厚原隻雞煲花膠湯花膠雞湯超級無敵濃,完全食得出係真材實料煮出嚟嘅高質湯底。入邊總共有五大嚿花膠,湯底被花膠煲得帶點兒膠質,未到帶咗好鮮甜嘅雞湯味,店員亦都會好細心將入邊嘅雞用鉸剪分做一嚿嚿,雞肉依然保持嫩滑。澳洲和牛牛展肉平時好少會用牛腱肉嚟打邊爐,今次係一個新嘗試,估唔到牛腱肉用嚟打邊爐又鮮又爽口,而且食落去好似一口size咁啱啱好,點埋醬食一流。牛骨濃湯牛丸叫餐廳嘅推介食品實冇錯,爆汁程度完全冇誇張到,真係一咬入口,啲牛肉汁會飛曬咁噴出嚟,超級正!而且好鍾意入邊有啲牛筋位,食落去帶點兒爽脆,唔會係一粒硬實實嘅肉丸咁dry。赤燒流心芝士魚蛋聽落去好似係好邪惡嘅嘢食,但係呢流心芝士魚蛋絕對值得一嗌,魚蛋外層微微燒過,一咬落去芝士爆曬出嚟,仲要係流心嗰款,勁高質。中山脆肉鯇魚腩脆卜肉魚腩超級新鮮,啲肉真係卜卜脆,仲好足料,一碟有成十舊咁多,食完大滿足。原條貴州野生竹笙王每條都超粗而且係比平時食開嘅大條,店員建議我哋喺飲花膠雞湯嘅時候滾,咁就可以吸收晒雞湯嘅精華。食落爽口而且可以飲埋啲湯,一啲湯都唔使嘥🤣
濃厚原隻雞煲花膠湯

澳洲和牛牛展肉

牛骨濃湯牛丸

赤燒流心芝士魚蛋

中山脆肉鯇魚腩

原條貴州野生竹笙王

4 day(s) ago 0 views
我平時係啲好鍾意飲湯嘅人,呢個花膠雞湯都好足料,呢個只係半隻嘅份量,其實我哋兩個人完全夠飲,有大概10舊8舊花膠,而且花膠煲得好腍,好易咬,感覺非常滋補!雞件反而我只係一般般鍾意食,不過雞啲精華都喺晒湯度,淡淡湯都好好飲!最後用呢個湯底嚟打邊爐就真係fit fit❤️因為我哋得兩個人食,叫咗唔係好多餸。上枱見到手切安格斯牛啲色水已經好靚,食落個味道好鮮,牛肉都好腍👍另外叫咗打邊爐必備嘅牛柏葉,響鈴,貢丸同埋生菜等等。牛柏葉以喺火鍋店嘅份量嚟講算係多,煲一煲就好腍,唔韌。另外仲叫咗筍片,不過係細佬鍾意食,我就冇特別試到啦,細佬話都唔錯喎。整體感覺唔錯,如果下次有機會同朋友再約起尖沙咀會考慮encore🙌

6 day(s) ago 0 views
尖沙咀呢一幢嘢真係好多嘢食今日過嚟打邊爐。濃厚原隻雞煲花膠湯, 嗰個湯一嚟到飲一啖,好鮮甜,好有雞味,完全食得出係真材實料。 入邊總共有五舊花膠,好大塊,兩三啖都食唔晒。 之後煲耐咗仲會有少少膠質嘅感覺。 店員亦都會幫手剪開隻雞。 隻雞髀都勁好食,肉質好滑,煲完都係好多汁。澳洲和牛牛展肉,好大碟。肉味好濃,牛肉唔係好肥嗰啲,唔會食到成口油。但都唔係好嚡好柴嗰啲,有咬口。 中山脆肉鯇魚片,打邊爐最鍾意食鯇魚片,切到好薄,咬落去又好脆身,好有魚味! 牛骨濃湯牛丸,餐廳高度推介,真係一咬入口啲汁會bi餐出嚟,超級正! 而且入邊有啲牛筋食落去有啲Q 彈,好重牛味。 原條貴州野生竹笙王,每條都好長, 而且好大條,吸收晒花膠雞嘅味!炸魚皮同金菇,就係正常嘅,都係打邊爐我一定會嗌嘅。
尖沙咀呢一幢嘢真係好多嘢食今日過嚟打邊爐。

炸魚皮同金菇,就係正常嘅,都係打邊爐我一定會嗌嘅。
2024-05-15 8 views
除左雞湯(已經冇最初旺角時好)其他食物都一般價錢偏貴,地方冇旺角甘大,同格離格枱好近,好逼好嘈 ,如果平均350-500消費,真係有好多舒適既選擇。員工服務差,未齊人,1 岩岩座底 ,催人落配料 催幾次2仲飲緊雞湯 ,成日催人落單仲要企起度等,睇住人地落單3食到最後 有員工幫得地加湯另一員工細細聲話 (佢地冇餸 ,吾洗加)又要講 又要比客聽到4最後check 單 再發現全部飲品落多左😅預左呢間餐廳都貴,但服務吾得之前食開旺角,差很遠
除左雞湯(已經冇最初旺角時好)
其他食物都一般
價錢偏貴,
地方冇旺角甘大,同格離格枱好近,
好逼好嘈 ,如果平均350-500消費,
真係有好多舒適既選擇。

員工服務差,未齊人,
1 岩岩座底 ,催人落配料 催幾次
2仲飲緊雞湯 ,成日催人落單
仲要企起度等,睇住人地落單
3食到最後 有員工幫得地加湯
另一員工細細聲話 (佢地冇餸 ,吾洗加)
又要講 又要比客聽到
4最後check 單 再發現全部飲品落多左😅

預左呢間餐廳都貴,但服務吾得

之前食開旺角,差很遠

2024-05-14
2024-05-13 9 views
本身諗住開開心心食個母親節飯,叫了1個花膠雞湯底(半隻雞)$308,雞湯是不錯的,但沒有膠質,花膠也是爽的完全無膠質。另外再叫了一份本地手切牛肉$338但是完全沒有牛味的,非常失望。再叫了一份黑松露鮮肉雲吞$60 四粒和響鈴,但雲吞的豬肉是臭的,應該是存放太久,肉已經壞了,小朋友咬了一口也問點解咁嘅味。。。向職員反映但他們沒有理會,態度亦不太友善,感覺非常差,最後埋單$980,以後都唔會再幫襯!!!

2024-05-12
Celebration
Mother's Day
2024-05-08 12 views
之前睇OpenRice見到咁多好評,即管去試吓,湯底叫咗花膠雞煲,個湯還可以,都有三、四嚿花膠,不過都係加味精,但$308一個湯底,一啲都唔值,如果要加返原湯,又要加多百幾蚊。叫咗一碟美國肥牛$300細細碟,肉質麻麻地。墨魚滑$138一份,細細Pat咁,感覺唔係太新鮮。其他食材亦都非常普通,但兩個人食咗$1100,論環境、服務、食物一啲都唔值呢個價錢,我就一定唔會再去。用呢個價錢可以食到更好嘅火鍋。呢度又窄又迫,還好嗰日去唔多人,如果唔係應該又嘈、坐得更加唔舒服。
2024-05-02 76 views
這間位於尖沙咀商業大廈內的港式火鍋店,幾乎晚晚爆場人氣滿滿,可能因為裝潢佈置格局有香港大排檔般的特色,都幾吸引。濃厚原隻雞煲花膠湯(小-半隻) $308雖說只有半隻雞,但都算大隻,店員會前來即場剪成碎件,份量好多,雞肉確實嫩滑,花膠都有4至5片,每片都好大,整個湯底熬煮起來好好飲,的確值得推薦。澳洲和牛牛展肉 $168火鍋配料選擇都算齊全,海鮮、肉類、丸類都有。今次點了牛展肉,雖然此部位不會像雪花肥牛般入口即化,但幾有口感,肉質都算嫩滑。中山脆肉鯇魚片 $78一碟有成十多片,而且肉質結實,即使熟透亦不易散開,絕對新鮮,入口彈牙。牛骨汁濃湯牛丸(爆汁) $55其實未至於好爆汁,不過丸內除有牛肉還有牛筋位,所以咬落更為彈牙有口感。芝士牛丸 $55咬落芝士汁確係流心,所以食此丸時記得小心,不要淥熟即食,記得放涼一點才入口。鮮腐竹 $45、油麥菜 $43其實飲完花膠湯後,店員會再加入豬骨湯讓客人繼續食火鍋,所以蔬菜類等食材索滿晒汁後都幾好食。飲品 $18起
濃厚原隻雞煲花膠湯(小-半隻) $308
鮮腐竹 $45、油麥菜 $43
飲品 $18起
2024-04-29
2024-04-26 67 views
「鮮入圍煮」以其獨特的湯底和精選的食材而聞名,其中嘅原隻花膠雞湯湯底就更加出名,之前我都已經想試好耐,今日男朋友咁啱放假,所以就一齊過咗嚟試🥰。店員一坐低,就已經即刻俾我哋醬料盤🫶🏻這裡的醬料盤提供了多種選擇,你可以根據個人口味添加不同的醬料☺️☺️湯底方面,我當然選擇了濃厚的原隻雞煲花膠湯,價格為308元(半隻雞)。這碗湯散發著豐富的雞肉香氣🥰喝起來濃郁而滋味十足。打邊爐前,我先品嚐左一碗湯,隨後佢地又加入了豬骨湯作為打邊爐的湯底,為整個用餐體驗增添了豐富的層次感😊😊 如果想另外加雞湯,就加多$168就可以☺️在主菜方面,我點了本地手切肥牛,手切得好有口感🥰肉質鮮嫩多汁,入口即化,帶有微妙的牛肉香氣。肥牛的質量非常好,比人一種頂級食材嘅感覺。除了肥牛,筍尖、金針菇和響鈴也是我點的菜品之一。筍尖鮮嫩爽脆,口感極佳,金針菇和響鈴則為菜品增添了豐富的口感和層次感。這些蔬菜都經過精心挑選和處理,保留了原汁原味,配埋個雞湯湯底,就更加鮮甜😊另外,我還品嚐了他們的貢丸,貢丸彈牙有嚼勁,充滿了肉香味,配上醬料更加美味。係飲品方面,他們還提供了雪耳杞子茶和紅棗桂圓茶~~~雪耳杞子茶清涼解渴,紅棗桂圓茶則香
店員一坐低,就已經即刻俾我哋醬料盤🫶🏻

係飲品方面,他們還提供了雪耳杞子茶和紅棗桂圓茶~~~雪耳杞子茶清涼解渴,紅棗桂圓茶則香甜可口☺️ 好岩打邊爐飲

總括而言,「鮮入圍煮」湯底濃郁,食材新鮮,各道菜品口感豐富。
2024-04-25 44 views
今日lunch約左朋友黎呢度食晏,入到去員工好細心,揀左個冇咁大風既位俾我地。坐位都坐得幾舒服。上網話呢度個花膠雞出名,咁我地就直接叫左呢個,然後再叫左牛肉,貢丸,炸響鈴,牛骨髓,同埋兩款菜。濃厚原隻雞煲花膠湯-我地兩個人,所以嗌咗半隻雞就夠,啲花膠多到蓋晒個雞,湯真係好濃厚,好好飲,店員仲會過黎幫你剪雞同花膠,你就實行坐喺度等食。手切安格斯牛肉-碟牛肉好新鮮好靚,就咁食唔使點醬已經好味。炸響鈴-個人喜好,我去親打邊爐都會食炸響鈴。胡椒豬肚貢丸-呢個貢丸再加胡椒豬肚我都係第一次聽,少少胡椒味,幾特別。唐生菜鮮嫩尖筍片-菜類都幾新鮮,我鍾意呢度有啲特別啲既款式例如尖筍片,幾爽脆。牛骨髓-而家出面比較少有,同埋都好乾淨好滑。紅棗桂圓茶,杞子雪耳茶-中女要飲熱飲,呢度幾款熱飲都幾出色,夠晒滋陰養顏。醬料架有沙茶醬係幾出色,不過我自己覺得佢湯底夠濃,再加牛肉新鮮,所以食原味道都夠。

手切安格斯牛肉-碟牛肉好新鮮好靚,就咁食唔使點醬已經好味。

炸響鈴-個人喜好,我去親打邊爐都會食炸響鈴。

牛骨髓-而家出面比較少有,同埋都好乾淨好滑。

2024-04-24
Lunch
2024-04-18 107 views
一向好中意食花膠雞,所以今次就揀左哩間係厚福街嘅樓上餐廳同朋友食飯火鍋配料有好多選擇,海鮮、肉類、丸類,相當齊全,飲品方面仲有自家製飲品例如桂花酸梅湯、紅棗桂圓茶等等選擇首先一定要點花膠雞啦,我地2個人,所以點左個細嘅,有半隻雞,花膠份量好多,食得出質素唔錯個湯底好好飲,唔覺有味精,我同朋友都飲左2-3碗,相當推薦食完花膠雞可以叫店員加湯變打邊爐,我地叫左澳洲牛展肉、原條野生竹笙王、爆汁牛丸、炸魚皮、唐生菜、脆肉鯇魚片。幾樣嘢質素都好好,原條竹笙王吸晒個湯啲精華,好好食。爆汁牛丸一咬落去差啲噴到件衫,但好滿足。鯇魚片好新鮮,鍾意食魚嘅一定要叫。每日食物嘅份量都唔少,我哋兩個人食到好飽,呢間嘢值得推薦!

個湯底好好飲,唔覺有味精,我同朋友都飲左2-3碗,相當推薦

每日食物嘅份量都唔少,我哋兩個人食到好飽,呢間嘢值得推薦!
2024-04-16
  • 花膠雞鍋
2024-04-05 208 views
一直都很喜歡飲濃厚嘅花膠雞湯,今次趁復活節假期同朋友一齊嚟試吓。寫紙仔點菜後店員便會奉上醬料兜供顧客調製自己嘅醬料。這天和友人二人點了小份量的花膠濃湯雞鍋,上菜時便見到花膠雞湯嘅色澤金黃色令人食指大動,影相後店員便會幫我們將花膠和雞剪開,入面有雞半隻,和大大片花膠,份量充足。 飲品叫左酸梅湯同鹹檸7解滯同消燥。 先飲湯再打邊爐,湯嘅味道濃厚,好飲,雞肉吾會老身。我哋每人飲咗兩碗先至打邊爐,配料叫左有安格斯手切牛肉、響鈴、胡椒豬肚貢丸、和牛骨髓,牛肉雪花紋靚牛肉味重好食,值得一提係牛骨髓索湯後質感似牛油味的豆腐同胡椒豬肚貢丸入面真係有豬肚,口感特別。
花膠雞鍋
手切安格斯牛肉
2024-04-04
$500 (Lunch)
花膠雞鍋
手切安格斯牛肉
  • 半隻花膠雞湯
2024-04-05 137 views
復活節假期,決定留港消費,振興經濟。所以,決定試吓一路好想食,但不是連鎖店的一些小店。昨天,去咗食呢個花膠雞湯火鍋。之前聽人講依度嘅花膠雞湯做湯底超正,所以一直都好想試吓。坐低都未叫嘢食嘅時候,我諗都未諗就已經叫咗個花膠湯雞湯(原來有分多人同小人嘅份量,我同老公兩個人就叫咗個細嘅,但係都有半隻雞。)一上枱,嘩!超多花膠!正!個服務員話我哋最好在未打邊爐之前先飲一至兩碗花膠雞湯,說這個湯底是師傅每天有煲的。因為太正嘅關係,我同老公忍唔住每人飲咗三至四碗,超補及超抵(我哋差唔多飲晒成個湯底😅)!之後,他們再加上去的就是豬骨湯底,我們用來打邊爐。我個人覺得依度一定要叫安格斯牛肉,超級好食!果然係一分錢一分貨。為咗喺有限嘅budget之下食好嘢,我哋今次冇食海鮮。如果多啲人嘅話,我諗我都會叫份海鮮試吓。之後,我哋點咗啲平時少食嘅牛骨水和鮮筍片,依度嘅質素都好高。另外我哋試咗胡椒豬肚貢丸,真係有成粒豬肚喺裏面,而且粒貢丸仲有胡椒味,感覺好似飲緊胡椒豬肚湯,都幾正!最後,我哋叫咗平時一定必要嘅冬瓜和響鈴。雖然埋單都真係唔平,但因為我哋想將去旅行嘅錢留喺香港食咗佢,所以,一餐可以飽到當兩餐食,因為食

雖然埋單都真係唔平,但因為我哋想將去旅行嘅錢留喺香港食咗佢,所以,一餐可以飽到當兩餐食,因為食物質素高質,如果按一日兩餐及人頭計算,計埋每人大概返$250左右,都抵嘅!
2024-04-01
$500 (Lunch)
  • 手切安格斯牛肉
2024-04-04 118 views
朋友外地回港想打邊爐又要飲靚湯,諗起之前食過尖沙咀“鮮入圍煮”花膠雞湯好正先食“花膠雞湯鍋”店員會幫手將雞慢慢剪開,又有禮貌慢慢解釋方便客人品嚐,主角出場,大大隻厚身香滑彈牙花膠,雞湯鮮甜超超濃郁到哇一聲,雞肉又香又嫩滑每人飲2碗湯都飽咗1半,雞湯好有膠質感覺好滋補👍👍飲完湯再點其他配料打邊爐:🐄澳洲和牛牛展細細件切薄片牛味重小小煙韌好味🐠中山脆肉鯇骨腩厚身大大件入口脆卜卜魚油香勁濃又鮮味,貴州野生竹笙王打邊爐必叫超大條厚身又爽口,索曬原汁原味花膠雞湯,真係無得輸👍牛骨汁濃湯牛丸一咬就爆濃湯超爽,質感彈牙整體仍保持到以往食材質素,花膠雞湯鍋好出色,配任何材料蔬菜都吸晒所有雞湯精華,難怪可以取到咁多食評獎👍
朋友外地回港
想打邊爐又要飲靚湯,
諗起之前食過
尖沙咀“鮮入圍煮”
花膠雞湯好正

先食“花膠雞湯鍋”
店員會幫手將雞慢慢剪開,
又有禮貌慢慢解釋
方便客人品嚐,
主角出場,
大大隻厚身香滑彈牙花膠,
雞湯鮮甜超超濃郁到哇一聲,
雞肉又香又嫩滑

厚身大大件
入口脆卜卜
魚油香勁濃又鮮味,

貴州野生竹笙王
打邊爐必叫超大條厚身又爽口,
索曬原汁原味花膠雞湯,
真係無得輸👍

牛骨汁濃湯牛丸
一咬就爆濃湯超爽,
質感彈牙

整體仍保持到以往食材質素,
花膠雞湯鍋好出色,
配任何材料蔬菜都吸晒所有雞湯精華,
難怪可以取到咁多食評獎👍
Dinner
  • 半隻花膠雞湯
2024-03-31 129 views
同朋友出街,即興想打邊爐,隨便喺OpenRice睇到呢間,咁就上去啦。上到去晚市得一台客,見到都有少少驚,不過都上到嚟就試吓啦。侍應推介花膠雞湯,咁我哋就揀咗個花膠雞湯底,但係價錢偏貴,計埋加一成$400一個湯底😳貴都事少,質素差先係最大問題,成$400個花膠雞湯底,啲花膠係冇膠質,唔知食緊乜嘢🤷🏻‍♂️仲有啲餃子,唔知雪咗幾耐,淥到個皮都爛晒啲肉都仲係粉紅色嘅🤢話自己係海鮮火鍋,但係好多海鮮都冇,咁我哋唯有揀貝類,食落完全冇鮮味,啲海鮮唔知擺咗幾耐😵‍💫食完嘢落到樓下,個肚開始搞肚痛,好彩住得唔遠,不過返到去都踎廁所踎咗成半個鐘,俾錢買難受。

上到去晚市得一台客,見到都有少少驚,不過都上到嚟就試吓啦。

2024-03-30
2024-03-21 136 views
今日朋友特別約左出尖沙嘴食呢間鮮入圍煮,佢話呢度既花膠雞煲湯底超正,所以就黎食。一坐底我地就叫左個鍋先,因為可以先飲湯,之後再慢慢落野食。 個煲黎到又真係幾有睇頭。 我地叫既係細煲,所以係半隻雞,但見佢隻雞都算大隻,而且花膠好厚好大塊。 店員會幫我地剪開隻雞,唔止湯好像5,雞同花膠都真係好好味,多肉唔太肥,每人都飲左2,3碗湯,跟住就再叫餸食火鍋。 我地叫左碟手切頂級安格斯牛肉,好大碟,都好新鮮。 牛肉唔會好似啲肥牛咁一食即溶,而真係幾有口感,但又唔會硬,好有口感。佢地既胡椒豬肚貢丸都好特別,好香胡椒味,而入而都有一塊仔豬肚,好特別。好耐冇食過牛骨髓,見佢有就好想叫黎食,淥一淥好快食得。 雖然冇牛筋咁好味,但都幾易入口。 食下食下,其實佢既份量都幾多,今晚真係好滿足。

食下食下,其實佢既份量都幾多,今晚真係好滿足。
2024-03-21
Dinner