2021-11-03 29 views
鰂魚涌海光街最近開了一間滷水外賣專門店「滷府」,標榜「不買老水只買滷水」。今日終於可以品嚐,只是到來時剛過了最繁忙的午飯時間,原欲加錢轉滷水鵝片但也沽清了,相信這間店舖非常受歡迎。我要了一份慢煮滷水雙拼飯$78(滷水鵝肉和墨魚雙拼飯),另再加$20墨魚片(因墨魚片也是我喜愛的)和凍檸茶一杯,食物以精緻的外賣紙袋裝着。滷水鵝肉和墨魚雙拼飯慢煮滷水鵝肉非常入味,肉質軟淋多汁; 墨魚片口感爽滑,水準一流,每盒飯都附送千層腐皮和半只滷水蛋,還有兩小盒醋汁和滷水汁,非常豐富,再配以軟綿綿的香軟白飯加滷水汁,竟然平時不大吃白飯的我也吃清整盒外賣呢值得一讚的是滷水汁的味道調校得好好,加添香味。凍檸茶也是一個驚喜,大大杯內放了四大片檸檬,茶味是少有的清香幼滑,甜度適中。這裡還有不少其他的滷水食物,下次放工後一定會再來買回家給家人品嚐。

滷水鵝肉和墨魚雙拼飯
值得一讚的是滷水汁的味道調校得好好,加添香味

2021-11-01
Type of Meal
Lunch
2021-11-03 32 views
今日約好朋友喺側魚沖食晏,怎料他說突然要開會不能跟我外出食飯,唯有買外賣到他公司食呢! 他說附近有一間老虎賣鹵水好好味叫我買來試一試,原來係“鹵府” 和老虎同音。這間店舖細細間但係很整潔只作外賣, 我選擇咗他們的特選鹵味飯68蚊 ,店員說套餐飯裏面已有半隻鹵蛋、味菜同豆腐, 看見鹵水墨魚好吸引,原來可以加20元一両試下加餸, 套餐包熱飲,加8蚊可以選擇特飲我選擇了紅豆奶茶。他們的外賣包裝已經好吸引全部環保素材,包裝設計都好靚。打開飯盒真係覺得好豐富, 鹵水墨魚有鮮味口感軟淋,五花腩肉肥瘦均勻完全唔會覺得肥膩,猪耳朵爽脆,他們鹵水汁掌握得很好不會太鹹太濃,没有遮蓋食物原有味道,另外鹵蛋、豆腐同酸菜都很好味,送飯一流。值得一讚這杯紅豆奶茶沒有想過這間小店做出來的奶茶有茶餐廳水準,配上微甜嘅紅豆整杯特飲出色。這間“鹵府”無論環保概念味道都掌握得很好,真係要多多支持這類原創小店。

2021-11-03 18 views
好喜歡幫襯小鋪, 因為係小本經營, 食品都會因應客人嘅喜好而去做,仲會係有heart 去做好食材。之前食過兩餸飯:滷水鵝拼滷水雞, 嗰次嘅滷水雞令我有驚喜。已決定下次一定一定要叫多D雞~哈哈今日屋企人話要斬料加餸, 即係就諗起滷府啦, 好彩6點幾去到仲有一隻雞咋, 即刻:半隻滷水雞攞走。慢煮雞真係零捨好味!隻雞一D都唔肥, 咁就可以食埋D滷水雞皮, 滷水好味香濃,但又唔會好咸👍🏻慢煮雞肉真係整到好滑溜, 雞脾就梗係至正啦😋😋, 就算係雞胸肉都不會煮到嚡哂, 仲好有雞味架😍😍係疫情下, 我都只會幫襯D乾乾淨淨, 企企理理嘅鋪頭, 尤其係滷水, 打冷🥢🥢

• 慢煮滷水雞
2021-11-01 1536 views
在鰂魚涌上班時,偶遇會經過海光街買外賣,那時也有留意到這一間鹵府這間滷水專門店。今天趁著媽媽生日,特意來買點外賣加料。 鹵府位於鰂魚湧海光街,地鐵站出發大約五分鐘便到,地點方便就腳。我們一共點了半隻雞還有其他小吃,一共大約一百元。慢煮特調鹵水雞 (⭐⭐⭐⭐💢)我們叫的是半隻份量,但是份量一點也不少。雞皮嫩滑爽口,肉質吃起來鮮嫩,而且鹵水十分入味。鹵水汁不是死鹹的那一種,而是有十分香濃的香料味,吃起來味道有層次感。鹵水千層腐皮 (⭐⭐⭐⭐💢)千層腐皮有十分香的豆味,吃起來十分嫩滑,能夠吃得出一層層的腐皮,令人停不了口。 鹵水紅腸 (⭐⭐⭐⭐💢)另外這個紅腸也十分不錯,相比起平日燒臘店的紅腸,這個較為彈牙可口。相比起蜜糖,這個鹵水汁調味也十分不錯。 總括而言,這間滷水小店食材不錯,而且鹵水汁十分有特色,下次有機會也會嘗試其他。 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~鹵府 鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下5C號舖推介菜式:慢煮特調鹵水雞,鹵水千層腐皮👍🏻地點方便👍🏻價錢大眾

慢煮特調鹵水雞 (⭐⭐⭐⭐💢)

鹵水千層腐皮 (⭐⭐⭐⭐💢)

鹵水紅腸 (⭐⭐⭐⭐💢)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
鹵府 鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下5C號舖
推介菜式:慢煮特調鹵水雞,鹵水千層腐皮

👍🏻地點方便
👍🏻價錢大眾
2021-10-28
$50 (Dinner)
2021-10-29 36 views
本身未諗到食咩lunch,不過經過就比呢間嘅滷水味吸引左通常食親潮州滷水多數都係餐館裡面食,一定要幾個人先食到一碟!不過呢度可以自己揀配料、份量「慢煮滷水鵝翼」平時好鍾意食雞翼嘅我,見到鵝翼當然都唔放過啦!滷水非常入味「滷水鵝腸」鵝腸好爽口呀而且去走左多餘肥膏,入口唔會有肥膩感「滷水墨魚」墨魚一啲都唔韌,最鍾意食呢種咀嚼嘅口感每次去親打冷都會必點!「滷水紅腸」好耐無食過紅腸啦!偶然食下都幾唔錯呢間嘅滷水又香又惹味,下次可以買返屋企加餸!
本身未諗到食咩lunch,不過經過就比呢間嘅滷水味吸引左

不過呢度可以自己揀配料、份量

「慢煮滷水鵝翼」
平時好鍾意食雞翼嘅我,見到鵝翼當然都唔放過啦!
滷水非常入味

「滷水鵝腸」
鵝腸好爽口呀
而且去走左多餘肥膏,
入口唔會有肥膩感

「滷水墨魚」
墨魚一啲都唔韌,最鍾意食呢種咀嚼嘅口感

每次去親打冷都會必點!

「滷水紅腸」
好耐無食過紅腸啦!偶然食下都幾唔錯

呢間嘅滷水又香又惹味,下次可以買返屋企加餸!
2021-10-26
Type of Meal
Lunch
2021-10-28 28 views
今天心血來潮好想食滷水,於鰂魚涌附近找到這小店,《滷府》同老虎同音,感覺好威猛。這滷水店只供應外賣,店內傳來陣陣滷水香味,令人垂涎欲滴,巴不得趕快回家即刻食。外賣包裝紙袋好精緻,果然有隻老虎做招牌。傍晚時分來到,滷水雞已經沽清,叫咗一隻慢煮滷水鵝翼、一隻滷水鵝腎及一份滷水墨魚。師傅把大大隻鵝翼單骨切開,原來都有好多件,肉質鮮明,鵝翼本身滷得好入味,連骨都食到舐舐脷。滷水鵝腎爽口好夠味~墨魚有口感唔韌,質地唔錯,味道啱啱好 ~配備滷水汁及香醋~

外賣包裝紙袋好精緻,果然有隻老虎做招牌。

慢煮滷水鵝翼

滷水鵝腎爽口好夠味~

墨魚有口感唔韌,質地唔錯,味道啱啱好 ~

配備滷水汁及香醋~

2021-10-27
慢煮滷水鵝翼
2021-10-27 24 views
出黎出野左一段時間,想「撈得掂」都唔易,確實要比多幾錢肉緊賣命工作,自自然然放工要買外賣返屋企最近公司發掘「滷府」外賣返屋企食一流! 滷水店門面不但整齊,仲有型有款,連外賣紙袋玩食字印有隻老虎,有別於傳統滷水店發泡膠盒加紅膠袋,好適合保持OL形象門面掛住滷水鵝,望落都幾大隻,睇到都想食餐牌有套餐跟飯$68平日都有好多同買返office 食慢煮滷水鵝肉 $128我最鍾意食滷水鵝,餐廳用慢煮滷成份外入味,鵝肉唔韌仲幾軟屬,仲去埋骨,而且份數唔少滷水千層腐皮 $12千層腐皮入口有層次口感,有陣陣豆香味,每次一定會食$140份量多都幾確實勝價比,成為最近常去外賣店

門面掛住滷水鵝,望落都幾大隻,睇到都想食

餐牌有套餐跟飯$68平日都有好多同買返office 食

慢煮滷水鵝肉 $128

滷水千層腐皮 $12
千層腐皮入口有層次口感,有陣陣豆香味,每次一定會食

$140份量多都幾確實勝價比,成為最近常去外賣店
$70 (Dinner)
  • 滷水千層腐皮
  • 滷水鵝
2021-10-27 17 views
今天又到朋友鰂魚涌家打麻雀,時間都差不多6點,我們又不想堂食,接著在海提街見到一間專門吃滷水的外賣店 - 滷府,店內面積不大,但環境都相當乾淨,一排排掛著的滷水鵝非常整齊,色澤均勻。雖然店內不大,但都有很多款滷水、慢煮滷水鵝、鵝掌、五花肉、豬手、鵝腸、豬耳等一應俱全,價錢都不算太貴。我們點了一個套餐慢煮鵝肉併墨魚飯,另加了鵝腸,還跟了餐飲,之後再到其它店買晚餐。煮鵝肉併墨魚飯 – 鵝肉跟平時外面吃到的肉眼很難分辨,但吃起來無論肉質、香味都截然不同,肉質香嫩,墨魚Q彈好吃夠入味,加上飯面有酸酸甜甜的配菜,開胃醒神,鵝腸爽口有嚼口,越吃越有味道,整體不錯。凍檸茶店家還用了香港製的紙杯、竹飲管,外賣盒時尚又環保,底讚。

2021-10-24
TakeAway
$100 (Dinner)
2021-10-24 24 views
食得太多西/日野,想食下中式,滷府係鰂魚涌新開的外賣店,門面光鮮食物賣相不錯,一於試下!名符其實的料多過飯!每個套餐都有半隻滷水蛋同豆腐乾,同埋少少酸菜。慢煮滷水鵝片飯-咬後第一感覺: 好肥美的鵝片!好juicy 完全唔柴,重點,肥瘦比例好好,唔會一大舊肥膏,可以一啖過食唔洗挑啲肥脂走。-沾上秘製醬汁,甜甜酸酸好開胃滷水豬手飯-好似係韓國食個啲豬手,骨膠原感十足。-又係完全唔柴唔韌,切得厚薄適中,太薄會好碎太厚口感又唔太好,下次一定再encore !

慢煮滷水鵝片飯
-沾上秘製醬汁,甜甜酸酸好開胃
慢煮滷水鵝片飯

滷水豬手飯
-好似係韓國食個啲豬手,骨膠原感十足。
滷水豬手飯

2021-10-23 26 views
今日放工回家順便去咗鰂魚涌滷府斬料,平時也會經過這路,今日真想試試。環境衞生:完全感覺乾淨企理。有趣買點👇我點了慢煮滷水鵝肉(例)$128滷水豬腩肉(例)$88滷水鵝腎$28/隻滷水千層腐皮$12慢煮滷水鵝肉:味道調得剛好,就算不蘸滷水汁已經夠味,而且肥瘦適中,慢煮令肉質較嫩,點了醋汁更提出滷水鵝味道,真好吃!滷水豬腩肉:最怕吃肥膏多過肉,但這五花腩一層瘦肉一層脂肪,層次分明,而且吃起來也不油不膩!一軟一爽,蘸上滷水及醋汁同樣美味。滷水鵝腎:滷水味道濃郁,肉質爽口。滷水千層腐皮:一向喜歡吃豆製食品,這腐皮一層層,口感非常好,好有豆味。
環境衞生:完全感覺乾淨企理。
有趣買點👇

我點了慢煮滷水鵝肉(例)$128
滷水豬腩肉(例)$88
滷水鵝腎$28/隻
滷水千層腐皮$12
慢煮滷水鵝肉(例)
滷水豬腩肉(例)

滷水鵝腎/隻
滷水鵝腎:滷水味道濃郁,肉質爽口。
滷水干層腐皮
TakeAway
慢煮滷水鵝肉(例)
滷水豬腩肉(例)
滷水鵝腎/隻
滷水干層腐皮
2021-10-22 21 views
今日去開鰂魚涌,順便買啲外賣返屋企加餸,見到有間賣滷味嘅鋪頭有條小人龍排緊隊,於是我都唔執輸。上網睇返,原來呢間滷府原來係新開張,裝潢門面企理,而且店員服務態度很好。滷水豬五花腩肉一打開外賣嘅盒子,已經聞到滷水嗰陣香味!講真食滷味,個滷水汁品質最為重要!而呢間店舖嘅腦汁味道夠晒地道!唔錯唔錯!五花腩肉質軟腍,而且浸左滷水汁,油脂味好香,好入味!滷水千層腐皮呢個腐皮卷真係好美味,它飽滿湯汁,食嘅時候好有飽足感,唔單止營養豐富,而且老幼咸宜!值得再encore !

滷水豬五花腩肉

滷水千層腐皮
2021-10-21 17 views
這天到附近面試,離開這一區前,家人讓我去滷府外帶一些鹵水食品回家。餐廳紙袋上印有老虎,應該是對應店名的諧音。我這天吃的是鹵水豬手及千層豆腐。鹵水豬手一般都是稍貴的,不過,精心製作豬手工序繁複,是手工菜!這裡的豬手很優秀。它的豬皮味道很豐富,而且足夠入味。它不會過鹹,仔細品嚐還吃到一點點甜。口感上豬皮富彈性,亦容易咬開。而且它很乾淨,完全沒有豬毛,所以口感很統一。感覺上這豬的皮膚很細緻Q彈。豬手肉質都很好,很細滑且不肥膩,不重口味,但非常美味!
2021-10-20 34 views
上個星期打風行過海光街見到呢間「滷府」貌似新開張咗一排,一直都想試試。咁岩今日收工行過糖廠街醒起呢間賣滷水食物嘅舖頭,就行過去望望下個menu,睇下有咩食。環境乾淨,衛生唔錯,我見到掛喺度嘅滷水雞同滷水鵝就流晒口水,望落都知好肥美!由於我收工過去,所以決定買盒慢煮滷水鵝片(例牌)返屋企加餸。上層鵝片薄切,望落份量都算多,肉質腍軟,而且味道唔算咸。中間係連骨鵝肉,肉質較鵝片嫩滑,有油香,唔算太肥膩。寶物沉歸底,下面有幾塊滷水千層腐皮,咬落好有層次,豆香味濃,仲吸咗鵝汁嘅精華,好好食。

2021-10-14 40 views
海光街開了一間外賣滷水店,店面偏向整潔高檔,標榜慢煮,不賣老水只賣滷水。平時lunch time頗多人排隊,今天經過比較少人所以決定買返公司跟同事分享,一齊試試。✿慢煮特調滷水雞 $78由於有同事不吃鵝,所以選了大路的雞。慢煮滷水雞,有雞油而不肥膩,肉質嫩滑,滷水入味,所以,不是千年滷水才好味呢✿慢煮滷水鵝肝 $38原來一個鵝肝有這麼大!鵝肝厚厚的,質感軟滑,慢煮後仍然有油份和香味,完全無羶味,不是傳統的咸和硬實✿下次lunch要再來試試他們的滷水鵝飯和雞飯😋

慢煮特調滷水雞 $78

慢煮滷水鵝肝 $38
慢煮滷水鵝肝

原來一個鵝肝有這麼大!

下次lunch要再來試試他們的滷水鵝飯和雞飯😋
2021-10-05
慢煮滷水鵝肝
2021-10-06 51 views
今晚嚟到鰂魚涌滷府叫滷水嘢食晚餐,位置算方便揾,鰂魚涌地鐵站A出口,向左手邊行咗3分鐘就見到。餐牌-晚餐滷水鵝翼叫咗套餐:慢煮滷水雙拼飯,有很多款揀,諗咗一陣揀左豬五花肉加特調滷水雞$78,仲包杯嘢飲,熱檸檬茶,另加埋18元白灼生菜,白灼生菜都正常,杯熱檸檬茶算好大杯。由於餐廳無提供座位,都係叫外賣自取,拎番屋企慢慢嘆。慢煮滷水雙拼飯白灼生菜熱檸檬茶掛滿滷水鵝滷水汁唔會太咸,而且它係慢煮方法整嘅,五花腩肉好香食落唔覺得肥膩,入口即溶感覺,而且滷水雞肉質好滑,雙拼仲有炸菜,半隻滷蛋,豆腐,滷水蛋炸菜加飯都係無得頂,而且不會太咸味,味道啱啱好,不過份量比較細,如果大隻仔應該唔够飽,不過啱我呢啲細食OL,所以記得加餸喎。

餐牌-晚餐

滷水鵝翼

慢煮滷水雙拼飯

白灼生菜

熱檸檬茶

掛滿滷水鵝

2021-10-05
TakeAway
$94 (Dinner)