2021-05-05 25 views
今日突然好想食雞粥,所以一收工沖入大圍😂🤣😂🤣 為的就是 雞粥。乳鴿。酒樓大廳有一福突大油畫,懷舊味濃,但也不失整潔感覺。「金牌燒乳鴿」熱辣辣,小小脆,正呀🥰🥰「沙田強記雞粥-小」份量估計3-4人也可,我地2個人可每人食4碗😂🤣😂 雞肉滑滑,配上薑絲, 可口🤭「新強記燒鵝王-例」例牌都大大碟呀😌肉質厚厚👍🏻👍🏻「茄子牛仔骨」好好味😋❤️ 平時出面多是茄子多,肉少,相反🤫 這間店份量十足,多牛仔骨,多茄子🥰 肉質滑滑,黑椒味濃👍🏻備註:🔺每道菜式都份量十足🔺員工有禮👍🏻
酒樓大廳有一福突大油畫,懷舊味濃,但也不失整潔感覺。
「金牌燒乳鴿」熱辣辣,小小脆,正呀🥰🥰
「新強記燒鵝王-例」例牌都大大碟呀😌肉質厚厚👍🏻👍🏻
備註:
🔺每道菜式都份量十足
🔺員工有禮👍🏻
2021-05-05 934 views
文房四寶或許聽得多,「沙田四寶」是什麼?四寶包括:沙田雞粥、燒乳鴿、燒鵝和沙田山水豆腐,不少人專程入到沙田都是為了吃這四寶。位於大圍港鐡站對面的沙田新強記燒鵝餐廳,在沙田屹立數十年,每逢經過大圍站一定會看到大大個招牌。經典名菜當然唔少得以上的招牌四寶,早市、午市、下午茶時段更有點心、炒粉麵、小菜等供應。金牌燒乳鴿(HK$38)👍👍👍👍👍這是人氣必食首選,差不多每枱都會點。燒乳鴿原隻上枱,客人可以用剪刀剪開,或者可以豪邁地用手撕來吃。乳鴿用了十數款香料和醬料醃製,然後再燒至外皮香脆,肉質鮮嫩。沙田新強記燒鵝皇(HK$120/例牌)👍👍👍👍👍燒鵝皇是鎮店之寶,當然要吃,兩個人叫一碟例牌剛剛好。肉厚皮脆的燒鵝皇,充滿肉汁,鵝油的油香滲至鵝肉內,加上酸梅醬的甜酸味,其味無窮。沙田新強記雞粥(HK$40/位)👍👍👍👍👍雞粥的粥底綿滑,雞件爆香後再放入粥內,雞油滲入粥內,令每口粥都吃到雞油的香氣,雞肉仍保持嫩滑。椒鹽脆豆腐(HK$48)👍👍👍👍👍喜歡吃香口的,點一個椒鹽脆豆腐,一粒粒的豆腐炸至外層金黃鬆脆,𥚃面熱辣辣,食的時候真係唔好心急,因為真係好熱。茶介(@ $10/午市)Storefront

金牌燒乳鴿(HK$38)

燒乳鴿

沙田新強記燒鵝皇(HK$120/例牌)

燒鵝皇

沙田新強記雞粥(HK$40/位)

雞粥

椒鹽脆豆腐(HK$48)

椒鹽脆豆腐

茶介(@ $10/午市)

Storefront

Menu

2021-05-05
$147 (Lunch)
2021-05-04 43 views
今日放工就趕住去同屋企人慶祝母親節,媽媽點名要食大圍嘅新強記燒鵝海鮮酒家。佢話以前成日同婆婆去食,搬左之後就好小去食啦。我地去到嘅時間尚早,唔算多人。因為疫情關係,每張枱都用屏幕隔開左,唔驚同隔離台互相傳染。燒鵝皇黎到強記燒鵝點可以唔叫燒鵝食,我地4個人就叫左例牌下例。燒鵝份量好多,夠我地4個人食。燒鵝脾好夠肥,一上枱就比細佬拎左去食。奇香手撕乳鴿見到有人特登入嚟買乳鴿外賣,就叫隻黎試下。堂食$38一隻價錢抵食,乳鴿一開二上台,聞到有好香嘅南乳味,出面燒到脆卜卜,撕開入面仲會爆汗。入面肉質好嫩滑,啲皮就好香口,值得一試。上湯西澳龍蝦伊麵龍蝦伊麵係屋企係整唔到酒樓嘅味道,所以平時一家人去酒樓食飯都會叫。伊麵底最忌係太稔,但佢嘅伊麵索湯得黎仲好彈牙。龍蝦炸左再入湯,肉質keep到爽口唔老,真係好好食。

奇香手撕乳鴿

上湯西澳龍蝦伊麵

• 乳鴿
2021-05-01 592 views
住咗大圍咁耐竟然唔知道大圍有咁正嘅酒樓,真係冇面原來新強記喺大圍已經有好多年歷史,入面啲侍應大部分都上咗年紀,但咁樣反而覺得仲好,覺得老闆好有人情味。中午食飯時間,超級多人。都要等左陣先有位。黎呢度之前已經做曬功課,知道呢度有幾樣名菜,就係燒鵝/乳鴿同雞粥。招牌燒鵝:果然冇令我失望,首先係隻燒鵝一啲都唔肥,因為真係好驚食到成層肥膏嘅燒鵝,隻燒鵝好滑好juicy,真係冇叫錯,果然係招牌。招牌乳鴿:佢哋同出面唔同,呢度係成隻乳鴿上,仲會提供埋手套同鉸剪,可以自己一手一腳搞掂,隻乳鴿新鮮炸起,外面脆,內裏保持肉汁鮮嫩,食多幾隻都唔會漏。五柳炸雲吞:雖然係炸,但一啲都唔覺得油,入面啲餡料都好充足。碧綠鮮蝦腸:腸粉皮好薄好精瑩通透,入面啲蝦仁粒粒都好大隻。香煎芋絲餅:超級好食,喺出面未食過咁嘅味道,個芋餅唔會太乾。鮮蝦腐皮卷:出麵食嗰啲腐皮卷又薄又油,呢度好唔同,腐皮卷好足料而且又唔油。總結:以後飲茶一定會再嚟呢間,食物質素同價錢都好相宜。
住咗大圍咁耐竟然唔知道大圍有咁正嘅酒樓,真係冇面

中午食飯時間,超級多人。都要等左陣先有位。

碧綠鮮蝦腸:腸粉皮好薄好精瑩通透,入面啲蝦仁粒粒都好大隻。

總結:以後飲茶一定會再嚟呢間,食物質素同價錢都好相宜。
2021-04-28
Lunch
2021-04-21 386 views
經常都聽人介紹食沙田雞粥,今日終於都食到了環境屬傳統酒樓,充滿著懷舊風味沙田新強記雞粥用砂窩上,可以保持到溫度粥底好綿滑,亦富有滿滿既雞油香重點係材料好足有齊薑絲、香蔥!果然係馳名雞粥金牌燒乳鴿呢度既乳鴿亦好出名,原隻手撕食,別有一番風味一撕開,好多肉汁呀而且係即叫即燒,外皮超脆不過可能係BB鴿既關係,所以肉質比較瘦,但$38一隻真係好抵食要食多一隻先夠喉新強記蝦餃皇蝦餃皮好薄呀中間既蝦肉亦脹卜卜,極力推介呢度既蝦餃!香滑流沙包每次去酒樓都必食的流沙包雖然個餡未算好金黃,但係蛋黃味好香濃而且又唔會太甜鯪魚肉煎尖椒煎得好金黃色,食落好香口五柳炸雲吞呢個炸雲吞好有童年回憶,細個時去親酒樓都會食炸得夠乾身,一啲都唔油膩,沾上五柳汁,簡單perfect香芋鴨腳札呢個點心好似唔係度度都有得食,鍾意食芋頭既見到咁大舊芋頭即刻心心眼好有睇頭!鴨腳肉質好實淨,唔會甩皮甩骨,味道亦夠哂入味陳皮紅豆沙最鍾意起哂沙既紅豆沙超香陳皮味,陳皮係紅豆沙既精粹仲有豐富既粒粒紅豆,好有口感!而且唔會好甜,岩哂我口味呢度既點心、雞粥樣樣都好高質
經常都聽人介紹食沙田雞粥,今日終於都食到了

環境屬傳統酒樓,充滿著懷舊風味

沙田新強記雞粥
用砂窩上,可以保持到溫度

粥底好綿滑,亦富有滿滿既雞油香

重點係材料好足
有齊薑絲、香蔥!
果然係馳名雞粥

金牌燒乳鴿
呢度既乳鴿亦好出名,
原隻手撕食,別有一番風味

一撕開,好多肉汁呀

而且係即叫即燒,外皮超脆

不過可能係BB鴿既關係,所以肉質比較瘦,
但$38一隻真係好抵食

要食多一隻先夠喉

新強記蝦餃皇
蝦餃皮好薄呀

中間既蝦肉亦脹卜卜,
極力推介呢度既蝦餃!

香滑流沙包
每次去酒樓都必食的流沙包

雖然個餡未算好金黃,但係蛋黃味好香濃

而且又唔會太甜

鯪魚肉煎尖椒
煎得好金黃色,食落好香口

五柳炸雲吞
呢個炸雲吞好有童年回憶,
細個時去親酒樓都會食

炸得夠乾身,一啲都唔油膩,
沾上五柳汁,簡單perfect

香芋鴨腳札
呢個點心好似唔係度度都有得食,
鍾意食芋頭既見到咁大舊芋頭即刻心心眼
好有睇頭!
鴨腳肉質好實淨,唔會甩皮甩骨,
味道亦夠哂入味

陳皮紅豆沙
最鍾意起哂沙既紅豆沙

超香陳皮味,陳皮係紅豆沙既精粹

仲有豐富既粒粒紅豆,好有口感!
而且唔會好甜,岩哂我口味

呢度既點心、雞粥樣樣都好高質

2021-04-21
Lunch
  • 沙田新強記雞粥
  • 香滑流沙包
  • 新強記蝦餃皇
  • 金牌燒乳鴿
  • 陳皮紅豆沙
2021-04-21 75 views
是日同小朋友踩單車去左大圍交車時決定食埋晚飯先回家裝修風格盡現90年代嘅老式酒樓屋企小朋友未見過嘅就要帶佢哋去見識下啦費事投訴成日食連鎖店好悶啦乳鴿好抵喎$38一隻!叫左隻比小朋友!因為真係出面好多地方都$6/70一隻仲有得原隻上,不過個仔好怕咁樣食,話恐怖😂都係切件上,形態上會易啲接受。雖然係細隻D,但係好入味,完全唔需要用淮鹽!另外叫左啲家庭小菜,咕嚕肉不過雞粥好鮮味、粥底綿、雞件又嫩滑必食之一所以我哋都叫左碗粥外賣比爸爸
是日同小朋友踩單車
去左大圍交車時決定食埋晚飯先回家

裝修風格盡現90年代嘅老式酒樓
屋企小朋友未見過嘅就要帶佢哋去見識下啦
費事投訴成日食連鎖店好悶啦

乳鴿好抵喎$38一隻!叫左隻比小朋友!
因為真係出面好多地方都$6/70一隻
仲有得原隻上,不過個仔好怕咁樣食,話恐怖😂
都係切件上,形態上會易啲接受。
雖然係細隻D,但係好入味,完全唔需要用淮鹽!

另外叫左啲家庭小菜,咕嚕肉
不過雞粥好鮮味、粥底綿、雞件又嫩滑
必食之一

所以我哋都叫左碗粥外賣比爸爸

2021-04-21 60 views
今日忽然口痕想食乳鴿,於是走咗去大圍遠近馳名嘅沙田新强記燒鵝海鮮酒家。有咁上下年紀而又住東鐵沿線嘅朋友仔應該有啲記憶,因爲佢就坐落喺大圍港鐵站正前方嘅海福花園,每次坐火車經過大圍站都肯定會見到。由於到埗時間尚早,只係大約六點三,未算太多客人因此唔需要排隊。坐低見到第一眼吸引我目光嘅並唔係餐牌,而係佢嘅碗碟,非常有古舊中國色彩。今日未至於太肚餓,兩個人簡簡單單點咗"沙田新强記雞粥(小)"、西檸雞球、奇香手撕乳鴿。沙田新强記雞粥,雞件足料,粥底軟棉無燶底,點解特別講明無燶底!?因為有d舖頭真係連咁基本嘅嘢都做唔到😤西檸雞球酸酸甜甜,回憶滿滿嘅一道菜,童年時代媽媽只會喺大時大節,有親朋到訪至會煮嘅餸。奇香手撕乳鴿,終於到主角登場,皮脆肉嫩,味道咸香,滋味度滿分。雖然係星期一,但隨住到咗晚飯時間,酒家入座客人漸多,話咁快已全院滿座。為免阻住人做生意,食到飽飽嘅我哋都埋單走人😉

2021-04-21 71 views
-約左個住大圍嘅朋友食飯佢屋企樓下就係火車站對面間強記有時坐車經過會見到我地貪近 今晚就食呢間!呢度最出名應該係燒鵝乳鴿同雞粥乳鴿$38/隻其實好平 但今天不做食肉獸🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️睇左menu全部小菜都係散叫 係無set dinner嘅 , 另外10%SC, 茶芥$12@見到啲海鮮推介都唔係貴正常酒樓價錢~~見週邊都有人叫 可以試試喎目測當晚都幾多街坊家庭黎食飯 餐廳都夠大 完全唔洗怕1.5米嘅距離-芝士焗龍蝦伊麵底/$288上枱時都幾震撼 因為隻plate超大😂西澳龍蝦算厚肉加上濃而不膩嘅芝士汁撈埋伊麵食真係幾有驚喜其實我地都幾鐘意叫D係屋企自己煮會麻煩嘅dish加上近年嘅龍蝦都比較抵食 海鮮控-蒜蓉粉絲蒸聖子/$138(4隻)呢款唔係聖子王再大D個size好似可以加多幾十蚊都算蒸得岩岩好唔會un粉絲亦入晒味 除左日頭點心原來晚市食物D水準都好平均唔錯

約左個住大圍嘅朋友食飯
佢屋企樓下就係火車站對面間強記
有時坐車經過會見到
我地貪近 今晚就食呢間!

呢度最出名應該係燒鵝乳鴿同雞粥
睇左menu全部小菜都係散叫

見到啲海鮮推介都唔係貴
正常酒樓價錢~~
見週邊都有人叫 可以試試喎

加上濃而不膩嘅芝士汁
撈埋伊麵食真係幾有驚喜

其實我地都幾鐘意叫D係屋企自己煮會麻煩嘅dish
加上近年嘅龍蝦都比較抵食 海鮮控

蒜蓉粉絲蒸聖子/$138(4隻)
呢款唔係聖子王

原來晚市食物D水準都好平均
唔錯
Dinner
2021-04-18 62 views
今日去咗沙田新强記試試佢主打菜係雞粥 所以就嗌個大嘅黎試下真係好好味 個粥底有雞香味 雞肉好嫩口 我一個人食咗3碗翡翠炒蝦球即係西蘭花 有蝦醬配搭 我覺得唔加都夠味啲蝦都好大隻金牌燒乳鴿都幾好食 但如果有埋鹽仲正麻香海蜇頭小食黎講份量幾多 爽口 帶有甜味椒鹽鮮魷份量多 但如果無咁多粉會仲好食服務:唔錯 fill茶水都快捷 店員有禮
今日去咗沙田新强記試試

椒鹽鮮魷
份量多 但如果無咁多粉會仲好食

服務:唔錯 fill茶水都快捷 店員有禮
2021-04-17 42 views
乳鴿好脆身,新鮮即炸!咖喱雞煲同平時食開嘅雞煲真係好唔同,勁濃咖喱味!好入味!椒鹽魷魚我覺得可以再咸d,有啲唔係好夠味西蘭花炒蝦啲蝦大大隻,同西蘭花個體積差唔多,唔錯!蝦醬唔係同呢一碟餸一齊炒,我覺得有啲驚奇,點解唔係一齊炒嘅?要另外點個醬😂海蜇同普通食開嘅就冇乜辣味,普通。雞粥♥️♥️♥️♥️♥️呢個真係超級好味!啲粥有雞味,而且勁濃郁雞味!鹹鮮鹹鮮!啲雞嘅份量真係好多!每次添食都會有雞👍🏻👍🏻
乳鴿
好脆身,新鮮即炸!

咖喱雞煲
同平時食開嘅雞煲真係好唔同,勁濃咖喱味!好入味!

椒鹽魷魚
我覺得可以再咸d,有啲唔係好夠味

西蘭花炒蝦
啲蝦大大隻,同西蘭花個體積差唔多,唔錯!

海蜇
同普通食開嘅就冇乜辣味,普通。

雞粥♥️♥️♥️♥️♥️

2021-04-17 80 views
難得放假,同朋友去周圍搵嘢食,餐廳係正大圍站隔離,好易搵。食物選擇多,上菜快。.估唔到叫最細份嘅燒腩仔都咁大份,又脆皮,抵。叫小食但有例牌份量。.燒鵝係餐廳三寶之一,一試,唔錯喎,入口甘香,但個人覺得甜咗少少.呢個焗蠔不得了,超級大隻,係真係超大,大到誇張,成個手掌咁大,可能仲大啲添。加咗薑蔥煮都好香口。今次係同朋友兩個人食,其實份量比想像中多。最後仲爭啲食唔晒添,相信即使兩個男仔去食都一定夠飽。
燒腩仔(小食)

例牌燒鵝

薑蔥焗大生蠔煲

燒腩仔(小食)
例牌燒鵝
薑蔥焗大生蠔煲
好耐冇入大圍食乳鴿,前兩日一行四人特登去食馳名乳鴿。本來大家都想點出名嘅雞粥,但係侍應姐姐推介海鮮精選菜單,於是我哋即管試試海鮮菜式。首先,菠蘿咕嚕肉是朋友的必點飛弗。果然無令大家失望!咕嚕肉上台香噴噴,離遠已經聞到酸甜味,而且熱辣辣,火候十足!咕嚕肉炸到脆卜卜,無骨啖啖肉,建議大家趁熱食!😋接着乳鴿上枱,同樣是熱辣辣!兩隻乳鴿皮香脆之外,肉質不會太硬和實,仍然保持高水準!建議可以開半不用斬件更可以大口大口吃。😍另一個朋友點了沙嗲粉絲蟹煲,我絕對是一名粉絲控,啖啖粉絲都有濃濃的沙嗲香味,絕對是酒樓才吃到的味道。肉蟹亦不輸蝕,尤其是蟹鉗部份,經過廚師細心敲碎蟹殼,食蟹一點也不麻煩。👍🏻最後,就是重量級焗大蝦伊麵,伊麵完全足夠四人分享,最喜歡就是上湯非常足夠,配合蝦和扇貝肉令伊麵更加貴格。這款菜是$188,絕對物有所值!值得一試!🤗

2021-04-14 56 views
很久沒有幫襯過新強記,以前印象食物偏油膩,見佢改咗名試吓叫點心糖水,點了6個點心,山竹牛肉,蝦餃,鳯爪及馬拉糕都很不錯,點心俾我對上一次10年前好食好多,不過腸粉皮就唔夠薄,但係用外賣app叫都只係$160,希望佢哋以後可以keep住水準
2021-04-04
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
$80 (Tea)
  • 山竹牛肉,馬拉糕,蝦餃
2021-04-14 51 views
去到沙田 一定要食沙田馳名又地道嘅雞粥 一坐低唔理三七廿一叫咗煲雞粥先 熱辣辣嘅雞粥由專人用手推車送到 並且即時分派 服務一流沙田雞粥卻不會把雞視為配料 而是整鍋粥的主要成分 所以雞的分量不能太少 雞件嘅質素是高質素的 吃一口熱辣辣嘅粥 再咬一啖鹹香嫩滑的雞件 懷舊的 沙田雞粥是許多港人的回憶雞油嘅香味已經同粥底融為一體 呈現咗雞油嘅金黃色 粥底鮮香嫩滑 綿中帶香 幾乎是每一台食客都會必點的 大鍋$168,細鍋$98金銀蛋時菜$88 濕濕潤潤好下飯 皮蛋和鹹蛋獨特嘅香味滲透在上湯之中 炸蒜香味沒法擋 所有鮮香味完全被蔬菜所吸收 最後連上湯都可以喝得一乾二淨燒味拼盤 叉燒拼燒腩仔$146 本人超級推介叉燒 上枱嘅時候仲係熱辣辣 蜜糖醬汁非常濃厚 黏附在叉燒之上 叉燒肉質淋嫩 味道帶點甜 好吃非常 燒腩仔肥瘦適中 入口有種即溶的效果 外皮依然脆口 配合黃芥辣一起吃 別有一番風味瑤柱蛋白炒飯$88 個炒飯炒得好乾身 每粒飯與飯之間都是粒粒分明的 又唔會好油 上枱嘅時候仲好香添 個個食完都讚不絕口我哋一家人經常都會嚟呢度食飯 每次都必食佢個雞粥 同埋佢啲餸都好大碟 價錢又抵 食物味道很好 唔會

我哋一家人經常都會嚟呢度食飯 每次都必食佢個雞粥 同埋佢啲餸都好大碟 價錢又抵 食物味道很好 唔會太鹹或者太油 次次都清碟離場 食過咁多次 次次都保持高水準 從不令我失望
2021-04-14 37 views
今日特登同老公揸車入沙田食乳鴿 兩個人一人一隻乳鴿食得超豪爽 個人覺得原隻乳鴿上碟 邊食邊撕先最過癮 咁樣先食得夠痛快乳鴿上枱嘅時候仲係熱辣辣 38蚊隻算抵食 乳鴿體型大小適中 外皮燒到脆卜卜 點喼汁,淮鹽簡直係絕配 剪開隻乳鴿嘅時候仲出緊煙 趁熱食 超好味!新強記小炒王$118 充滿鑊氣的一道小炒 夠曬香口 有炸過嘅魚乾仔,蝦乾,炸過嘅腰果 等香口食材 最主要係佢炒得好乾身 海味嘅鮮味非常誘人椒鹽鮮魷$98 大碟又抵食 外層脆漿又酥又香 絕對係又熱氣又高膽固醇 但係不能抗拒的一道美食 香脆酥化嘅外層與鮮甜彈牙嘅鮮魷形成強烈對比 椒鹽非常惹味 忍不住讓人一口接一口啫啫雞煲$98 原煲煲仔上 熱辣辣 上枱嘅時候真係有 啫啫聲 因此命名為啫啫雞煲 熱力令到乾蔥,洋蔥,蒜頭等香料釋出香味 香氣沖天 雞件肉多肥膏少 部分就有雞皮 所以食落特別香 雞件好入味 而且好惹味 仲要件件都好多肉 肉質一啲都唔鞋店內提供嘅菜式非常多 有粥品,湯羹 ,燒味 ,煲仔,小炒…更有時令海鮮提供 龍躉,大蜆,元貝,鮑魚,龍蝦…一應俱全 而且價錢仲好大眾化 非常適合一家大小來用餐新強記過門口好易認 門口掛住兩大個紅色

新強記過門口好易認 門口掛住兩大個紅色燈籠 超級架勢 充滿氣派 餐廳外牆用咗紅磚堆砌 味道帶點古色古香