2021-07-11 44 views
成日唔知大圍有咩好野食,今日約左朋友食晚飯,就想試試呢間酒樓。入到去已經晚市,我們3個人叫左個套餐,晚市套餐好多都好抵食。我哋叫左芝士龍蝦伊面,燒鵝例牌,加碟金銀蛋白菜,三個人食已經夠曬數,性價比都好高。芝士龍蝦伊面係好食,但我個人覺得有點heavy,不過朋友食得好開心,燒鵝係我最愛,酒樓同出面食始終有唔同,起碼唔怕影相好睇裡面全部肥膏。疫情之後都冇試過飲茶,估唔到第一次試呢間就冇中伏,食得幾開心,慢慢食仲可以一邊吹水,下次試試佢d點心先。
芝士龍蝦伊面
2021-07-03
$178 (Dinner)
芝士龍蝦伊面
  • 金牌燒乳鴿
2021-07-10 17 views
呢間餐廳一出大圍Exit D上左手邊條行人天橋,行2、3分鐘就到🏃🏻‍♀️ 超方便👍🏻門口裝修好有舊式高價酒樓既感覺🏮如果唔介意搭枱,其實都好快可以入坐(around 10 mins)😌點心紙如下:我地一共order左六款點心🤙🏻,但已經食到我地兩個人超級飽🤤:蜜汁叉燒腸香煎蘿蔔糕新強記蝦餃皇❤️香滑流沙包家鄉鹹薄餅金珠鹹水角如果黎呢間飲茶,個蝦餃皇大家一定要試!比起一般茶樓叫到嘅蝦餃還要大粒,果然係真。蝦餃皇👑☺️👏🏻

門口裝修好有舊式高價酒樓既感覺🏮

蜜汁叉燒腸
香煎蘿蔔糕
新強記蝦餃皇❤️
香滑流沙包
家鄉鹹薄餅
金珠鹹水角

2021-06-27
$95 (Lunch)
呢一間酒樓好耐歷史㗎啦🕰呢一年新裝修咗,食物質素都唔錯㗎😆又近火車站,夠晒方便👍🏻🦐新強記蝦餃王🥟 $30作為傳統蝦餃蝦餃,入邊有爽口嘅蝦肉、筍👍🏻皮溥餡靚🦀蟹子燒賣王 $30燒賣就相對比較失色🙁肥豬肉太多,燒賣肉雖然爽口彈牙,但係唔夠味蔥花蝦米腸粉 $18.8腸粉煎得夠香口😋但係上枱時已經唔係熱辣辣🤨配埋甜醬麻醬實冇死🦢招牌燒鵝瀨粉🍜燒鵝份量夠多👍🏻有肥有瘦🐷蜜汁叉燒米粉🍜叉燒份量比到好足🥰不過肉偏瘦。米粉係新竹米粉,好掛湯衛生:8/10味道:8/10

🦐新強記蝦餃王🥟 $30
作為傳統蝦餃蝦餃,入邊有爽口嘅蝦肉、筍👍🏻皮溥餡靚

🦀蟹子燒賣王 $30

蔥花蝦米腸粉 $18.8

🦢招牌燒鵝瀨粉🍜
燒鵝份量夠多👍🏻有肥有瘦

🐷蜜汁叉燒米粉🍜
叉燒份量比到好足🥰不過肉偏瘦。米粉係新竹米粉,好掛湯

衛生:8/10
味道:8/10
2021-07-08 23 views
大圍老店一定係呢間。原來除咗晚飯小菜,下午都有點心食!餐廳裝修咗,所以環境都算唔錯!午市點心幾抵食,選擇多!叫咗脆皮燒腩仔$68,原來都幾多!燒腩仔唔會太肥,皮都夠脆,食好多件都得!傳統點心都好多,蟹籽燒賣皇$28,幾足料,入邊充滿鮮蝦,豬肉少少肥有口感,燒賣又夠大粒!黑椒蒸爽肚$26 白雪雪,幾乾淨,黑椒味剛好,肚爽口,熱辣辣!香煎蘿蔔糕$23好大件,有3件!煎得夠香!有蘿蔔絲!嚟到呢度無理由唔叫返個雞粥!強記雞粥(位)$40,一位已經好大碗,分到4-5小碗!粥夠綿,帶有雞油香!懷舊點心古法千層糕$23呢度都有!一層一層奶黃,趁熱食夠軟綿綿!最後叫返個椰汁紅豆糕$15,抵食!多紅豆又夠椰香!

香煎蘿蔔糕$23好大件,有3件!煎得夠香!有蘿蔔絲!

最後叫返個椰汁紅豆糕$15,抵食!多紅豆又夠椰香!
同屋企人食飯一定係去酒樓多,因為媽媽好鍾意飲茶。今次同媽媽試下呢間喺大圍火車站對面嘅酒樓。環境方面,枱與枱之間有大間板,感覺有啲空間又唔會太擠迫。枱上面雖然有手機落單QR code,但原來晚市優惠冇得手機落單,所以都係要嗌人落單。因為媽媽好想食燒鵝,我哋兩個人嗌咗晚市三寶C($438),上湯焗龍蝦伊麵、新強記燒鵝王、金銀蛋時蔬,份量好多,最後食唔晒要帶走。上湯焗龍蝦伊麵龍蝦同伊麵份量都好多,龍蝦同伊麵都好入味,伊麵都充滿龍蝦的滋味。金銀蛋時蔬白菜仔份量多,連同金銀蛋、鹹蛋、皮蛋、蒜頭,香味滿溢,好快就食曬😋😋新強記燒鵝王誠意推介:一大碟燒鵝,皮脆肉香😋😋,不過應該係上莊,肉唔多。茶位每位12,打包盒連膠袋要$2,連埋加一之後埋單$510。整體來講,價錢合理,食物水準中上。評分時間(只供參考,最多❤️❤️❤️❤️❤️)好食指數:❤️❤️❤️環境指數:❤️❤️❤️❤️抵食指數:❤️❤️❤️人均消費:$255(晚餐)

環境方面,枱與枱之間有大間板,感覺有啲空間又唔會太擠迫。

上湯焗龍蝦伊麵

金銀蛋時蔬

新強記燒鵝王

評分時間(只供參考,最多❤️❤️❤️❤️❤️)
好食指數:❤️❤️❤️
環境指數:❤️❤️❤️❤️
抵食指數:❤️❤️❤️
人均消費:$255(晚餐)
  • 新強記燒鵝王
2021-07-03 62 views
第一次去,服務真係好好,雖然在街內,環境不是勁靚,但枱與枱之間有隔板亦有一米距離。味道不比名牌酒樓差。份量十足!可以有下次,感覺老闆對員工好,所以每個伙計都好落力招呼客人。臨走喺門口有位唔知是否老闆嘅人,不斷同每位客人道謝,仲介紹話有早午茶飲。雖然餐飯唔貴,但感覺自己得到五星級待遇。👍🏻👍🏻

燒鵝(例)
紅豆沙
櫻花蝦炒飯
燒乳鴿
2021-06-28 24 views
呢間燒鵝同乳鴿好出名今日特登慕名而黎,果然冇錯!新強記燒鵝王(半隻)冇錯呢到只係半隻,真係又大又肥美燒得個皮卜卜脆皮脆之餘仲要肉嫩食落仲有啖啖肉汁同鵝油必出黎,勁香金牌燒乳鴿食完燒鵝梗係要食埋乳鴿乳鴿新鮮燒勁,熱辣辣勁正個皮亦勁脆,肉質比燒鵝更嫩,而且冇一般乳鴿有既騷味,勁香沙田新強記金牌咖哩皇(牛腩)呢到既小菜亦都好有水準呢個咖哩牛腩既香料味好有層次,同一般小菜店或茶記味道好唔同真係有正宗咖哩既感覺,而且又唔會辣牛腩同牛筋都又淋又入味連薯仔都係又淋又入味真係淨係食薯仔都夠晒正,因為索晒D香味粟米龍躉石斑塊真係用龍躉做既粟米斑塊!真係夠晒鮮味,仲要係冇骨既,我呢種少食魚既人都可以放心輕鬆享受到石斑既美味粟米汁又香又濃,同石斑好夾
呢間燒鵝同乳鴿好出名今日特登慕名而黎,果然冇錯!

新強記燒鵝王(半隻)
冇錯呢到只係半隻,真係又大又肥美
燒得個皮卜卜脆
皮脆之餘仲要肉嫩
食落仲有啖啖肉汁同鵝油必出黎,勁香

食完燒鵝梗係要食埋乳鴿
乳鴿新鮮燒勁,熱辣辣勁正
個皮亦勁脆,肉質比燒鵝更嫩,而且冇一般乳鴿有既騷味,勁香

沙田新強記金牌咖哩皇(牛腩)
呢到既小菜亦都好有水準

呢個咖哩牛腩既香料味好有層次,同一般小菜店或茶記味道好唔同
真係有正宗咖哩既感覺,
而且又唔會辣
牛腩同牛筋都又淋又入味
連薯仔都係又淋又入味
真係淨係食薯仔都夠晒正,因為索晒D香味

粟米龍躉石斑塊
真係用龍躉做既粟米斑塊!
粟米汁又香又濃,同石斑好夾
2021-06-25 13 views
周不時都經過呢間,成日都覺得好吸引,今日終於的起心肝黎食,果然冇揀錯四人餐都幾抵食,不過今日得兩個人,下次再黎一定要食佢先得新強記燒鵝王(半隻)半隻都已經超大隻,誇張!鵝皮又薄又脆,而且燒得岩岩好唔會焦最重要係鵝肉勁有鵝香一咬落去有少少鵝脂,但又唔會肥膩好令人回味金牌燒乳鴿不負金牌之名乳鴿應該係即燒,因為一上台係超級勁熱辣辣剪開佢係會見到有煙出咁食落當然係非常之好味佢既咸香配上幼嫩既鴿肉,送酒一流粟米龍躉石斑塊粟米斑塊食得多,但真係用龍躉石斑做既真係未食過,係呢到你就食到啦真正既斑塊,佢既鮮味唔係一般用龍利柳可以比美連粟米汁都特別香濃,因為索左龍躉既鮮甜沙田新強記金牌咖哩皇(牛腩)呢個咖哩牛腩香到送上菜個姐姐係上菜果陣都情不自禁講左句好香佢唔單止聞落香,食落仲香你會食得出係有唔同層次既香料係入面,勁惹味不論牛腩定牛筋都超入味特別係牛筋淋到幾乎入口即溶
四人餐都幾抵食,不過今日得兩個人,下次再黎一定要食佢先得
新強記燒鵝王(半隻)
半隻都已經超大隻,誇張!
鵝皮又薄又脆,而且燒得岩岩好唔會焦
最重要係鵝肉勁有鵝香
一咬落去有少少鵝脂,但又唔會肥膩
好令人回味
不負金牌之名
乳鴿應該係即燒,因為一上台係超級勁熱辣辣
剪開佢係會見到有煙出
咁食落當然係非常之好味
佢既咸香配上幼嫩既鴿肉,送酒一流
粟米龍躉石斑塊
真正既斑塊,佢既鮮味唔係一般用龍利柳可以比美
連粟米汁都特別香濃,因為索左龍躉既鮮甜

沙田新強記金牌咖哩皇(牛腩)
呢個咖哩牛腩香到送上菜個姐姐係上菜果陣都情不自禁講左句好香
佢唔單止聞落香,食落仲香
你會食得出係有唔同層次既香料係入面,勁惹味
不論牛腩定牛筋都超入味
特別係牛筋
淋到幾乎入口即溶
2021-06-20 39 views
其實小弟都曾經身為沙田友,今日陪女皇的媽媽去拜車公,所以就唸到去回味吓童年美食新強記。呢度嘅三大名物,燒鵝,雞粥同燒乳鴿,由於人數唔多所以只可以揀燒鵝,水準依然,外皮香,肉汁多夾雜住鵝油嘅酥香好滿足。另外叫左啲點心賣相未算十分精緻,勝在足料,新鮮。鮑汁雞腳好入味,而且花生都夠腍。豉汁蒸魚雲cp值高,分量多,原來點心都可以有小菜水準。鮮蝦腐皮卷---好脆,餡多蝦肉彈牙,又唔油膩。疫情期間餐廳都有提供手機點餐環保之餘又衛生啲。另外餐廳推出啲抗疫套餐,下次帶埋女皇的爸爸,再享受埋雞粥同乳鴿先為之一絶。
其實小弟都曾經身為沙田友,今日陪女皇的媽媽去拜車公,

另外叫左啲點心賣相未算十分精緻,勝在足料,新鮮。

鮑汁雞腳好入味,而且花生都夠腍。

豉汁蒸魚雲cp值高,分量多,原來點心都可以有小菜水準。

鮮蝦腐皮卷---好脆,餡多蝦肉彈牙,又唔油膩。

最近同屋企人食酒樓,揀咗一間朋友推介嘅餐廳,唔係最近屋企但係都算方便。個門面好大,感覺唔錯,入到去都間得比較開,感覺上都安全穩陣。首先開咗個普洱,茶質素過得去。聽朋友講呢度最出名係雞粥同埋乳鴿,兩樣都試吓!金牌燒乳鴿$38 佢個外皮都真係好香脆,整到好有鹹香,就算不點上任何醬汁都已經好好味,吸引。沙田新強記雞粥細 $98雞粥有大有細,我哋就揀咗細嘅,估唔到都已經好大舊,裏面有好多雞,而且仍然保持滑滑地的質感!雞粥粥底都好香,唔係普通白粥,質感綿綿,輕微咸香帶有鮮味。椒鹽鮮魷魚$98魷魚好爽,外皮金黃,香脆有咸香,椒鹽味道好吸引突出。MENU

沙田新強記雞粥細 $98

椒鹽鮮魷魚$98

魷魚好爽,外皮金黃,香脆有咸香,椒鹽味道好吸引突出。

MENU
假期同家人一行四人到沙田行街,先去大圍醫左肚先~大圍朋友介紹必試新強記既沙田三寶~2點左右黎到,差不多坐滿,侍應安排的地坐靠邊位,都幾舒服~佢既招牌三寶係燒鵝,乳鴿同雞粥,見到差不多每枱都每人一隻乳鴿,我地因為又想食點心,諗左一論決定今次先試半隻燒鵝皇,下次再試其餘二寶吧~燒鵝一上枱就聞到好香,色水亦好靚,食落皮脆肉嫩有肉汁,肥瘦適中,加埋酸梅醬就是絕配~鮮蝦腐皮卷 外皮金黃香脆,很香口,裡面蝦肉很足,咬下去都是啖啖蝦肉~百花釀魚肚一籠是三大件,圖中是偷吃一件了,魚肚軟滑,吸盡了湯汁~鮮蝦菜苗餃皮薄餡飽滿,菜苗與蝦肉比例平均,口感豐富,味道很鮮~豉汁蒸魚雲魚雲每件都是大大件的,肉多,每口都滑嘟嘟的,豉汁惹味,沒有一點鯹味~總結,燒鵝名不虛傳,真的好吃~點心價錢不貴,但份量很大,味道也是很不錯~環境亦舒服,每枱之間空間很足~期待下次吃乳鴿呢~

2點左右黎到,差不多坐滿,侍應安排的地坐靠邊位,都幾舒服~

鮮蝦腐皮卷
外皮金黃香脆,很香口,裡面蝦肉很足,咬下去都是啖啖蝦肉~

百花釀魚肚
一籠是三大件,圖中是偷吃一件了,魚肚軟滑,吸盡了湯汁~

鮮蝦菜苗餃
皮薄餡飽滿,菜苗與蝦肉比例平均,口感豐富,味道很鮮~

豉汁蒸魚雲

2021-06-14 118 views
上星期五有事要慶祝,上咗foodpanda及Deliveroo的平台都找不到沙田新強記燒鵝海鮮飯店上架,今日端午節終於在Deliveroo的平台見到了,點了我哋一家人最鍾意食嘅上湯龍蝦伊麵試吓,嘩!真係冇得頂,係用澳洲巨龍做的,啲肉好厚好實,鮮甜香噴噴好味道!而且餐廳一點也不吝嗇,有很多舊龍蝦!👍👍👍我和爸爸兩個人食午餐其實已經好飽,我喺屋企加咗啲英式芥辣落去啲伊麵度,嘩!簡直係絕配!因為連啲爪(餐廳只係用上段)啲肉都好多,所以就算有少少吉手痛痛我都忍唔住用鉸剪剪開佢兩邊食埋啲肉,車手認得我同我say Hello,所以我喺Deliveroo加多$19貼士俾佢!下次我都叫下佢其他菜式試吓先!👍👍👍$380,原先運費是$38,但係因為我入咗Deliveroo的會,每月頭五次免運費,所以今次買單是$344,當然未計事後先俾嘅$19貼士啦!

上湯龍蝦伊麵
2021-06-14
Waiting Time
50 Minutes (Delivery)
$344 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
上湯龍蝦伊麵
2021-06-14 134 views
朋友家在大圍站,適逢晚飯時間,就到沙田新強記燒鵝海鮮酒家,可能時間比較早,6點鐘,Walk-in 就可以了,基本7點後要麼就等位,要麼就是預訂了位置三個男人叫咗四個飯餸,加了一個白飯,埋單$500有找原本還叫了聖子的,但因為食到一半仲未黎,追問之下,發覺還未下單就取消了,建議對一下落單紙。餐廳環境比較傳統,枱與枱之間分隔有座地膠板,今次晚飯坐在大廳,都唔特別噪。食物方面,都中規中矩,賣相都是傳統酒樓,茶水都普普通通,因為價錢也相對不貴。乳鴿色澤金黃、脆口;燒鵝味道恰好,都正常發揮。炒飯份量都足,上湯雜菜煲足料,蝦米瑤柱均有,不足之處就是最後追單才來,感覺食到斷纜,因為有人等位,8點就走了。

三個男人叫咗四個飯餸,加了一個白飯,埋單$500有找

瑤柱蛋白炒飯
上湯海味雜菜煲

2021-06-13
$170 (Dinner)
瑤柱蛋白炒飯
上湯海味雜菜煲
2021-06-13 24 views
今日嚟到大圍食好嘢,一於去呢間老字號新強記酒家試吓佢最馳名嘅燒鵝同乳鴿先。首先叫左兩隻乳鴿,皮都幾脆而且多肉,唔使醮淮鹽已夠曬入味。之後叫了1/4 下燒鵝皮薄香脆,肉質夠厚,最緊要係唔會話太肥。粟米斑塊用真正石斑肉做,連我啲平時唔係幾食魚嘅人都覺得ok好食。椒鹽魷魚炸得酥脆,魷魚肉質彈牙。琵琶豆腐平時喺出邊都好難食到,因為好考功夫,呢度有得食真係喜出望外!食飽飽後還有紅豆沙或綠豆沙作甜品,真是大滿足最後要一提係侍應服務態度好好,很殷勤兼有人情味,抵讚👍
首先叫左兩隻乳鴿,皮都幾脆而且多肉,唔使醮淮鹽已夠曬入味。

椒鹽魷魚炸得酥脆,魷魚肉質彈牙。

食飽飽後還有紅豆沙或綠豆沙作甜品,真是大滿足

最後要一提係侍應服務態度好好,很殷勤兼有人情味,抵讚👍

2021-06-12 32 views
作為大圍街坊,就不時就會係附近覓食,今次就同屋企人去左老字號新強記。個個黎到都一定會叫金牌燒乳鴿,呢度既乳鴿醃得好好食,外脆內嫩,令人食唔停口。沙田新強記燒鵝皇,係另一新強記名物,同樣外脆內嫩,油香同肉汁並存恰到口處,加埋酸梅醬更開胃。椒鹽鮮魷好有咬口,即叫即製,加埋椒鹽好惹味~琵琶豆腐,內裡既豆腐好滑溜,個汁都整得好入味,粟米斑塊好有魚味,送飯一流最後壓軸既仲有甜品紅豆沙,味道超濃,超足料,好耐無食過咁好食既紅豆沙啦~不得不提呢度既服務好有人情味,野食都好食,一家人食得好滿足!

椒鹽鮮魷好有咬口,即叫即製,加埋椒鹽好惹味~

琵琶豆腐,內裡既豆腐好滑溜,個汁都整得好入味,

粟米斑塊好有魚味,送飯一流