2021-05-01 592 views
住咗大圍咁耐竟然唔知道大圍有咁正嘅酒樓,真係冇面原來新強記喺大圍已經有好多年歷史,入面啲侍應大部分都上咗年紀,但咁樣反而覺得仲好,覺得老闆好有人情味。中午食飯時間,超級多人。都要等左陣先有位。黎呢度之前已經做曬功課,知道呢度有幾樣名菜,就係燒鵝/乳鴿同雞粥。招牌燒鵝:果然冇令我失望,首先係隻燒鵝一啲都唔肥,因為真係好驚食到成層肥膏嘅燒鵝,隻燒鵝好滑好juicy,真係冇叫錯,果然係招牌。招牌乳鴿:佢哋同出面唔同,呢度係成隻乳鴿上,仲會提供埋手套同鉸剪,可以自己一手一腳搞掂,隻乳鴿新鮮炸起,外面脆,內裏保持肉汁鮮嫩,食多幾隻都唔會漏。五柳炸雲吞:雖然係炸,但一啲都唔覺得油,入面啲餡料都好充足。碧綠鮮蝦腸:腸粉皮好薄好精瑩通透,入面啲蝦仁粒粒都好大隻。香煎芋絲餅:超級好食,喺出面未食過咁嘅味道,個芋餅唔會太乾。鮮蝦腐皮卷:出麵食嗰啲腐皮卷又薄又油,呢度好唔同,腐皮卷好足料而且又唔油。總結:以後飲茶一定會再嚟呢間,食物質素同價錢都好相宜。
住咗大圍咁耐竟然唔知道大圍有咁正嘅酒樓,真係冇面

中午食飯時間,超級多人。都要等左陣先有位。

碧綠鮮蝦腸:腸粉皮好薄好精瑩通透,入面啲蝦仁粒粒都好大隻。

總結:以後飲茶一定會再嚟呢間,食物質素同價錢都好相宜。
2021-04-28
Type of Meal