2020-02-27 83 views
想找港味濃厚的冰室,在樓下冰室感受到。每個設計係香港人都唔會覺得陌生,仲有份親切感。餐牌跟一般冰室有點不一樣,合併了豉油西餐、中式、港式,緊有一款啱你。招牌瑞士雞髀 ($30)好厲害咁,用頭抽瑞士汁豉油,加桂皮、八角等香科,瑞士汁不太甜或太鹹,雞脾肉仲好滑,食到lam lam 脷。番茄濃湯通粉配牛乳炒蛋 配香煎豬扒 ($55+$8 豬潤),特色番茄濃湯啱晒健康上班族,湯很濃,又清甜,冇味精。通粉質地Q彈,炒蛋也嫩滑。豬扒很大塊,外脆內嫩,一點都不會柴。華田脆脆 (套餐+$12) ,味道濃郁。樓下三寶飯 ($58)有自家製免切叉燒,大大啖咁食肉,煎蛋是半熟的,蛋漿跟叉燒混在一起,真好吃。葱油很好送飯,連青菜也有調味的。綠椰冰 (套餐+$12) 即綠豆椰汁冰,幾特別。瑞士雞翼($38),3隻都好大隻,食多幾隻都可以!
想找港味濃厚的冰室,在樓下冰室感受到。

每個設計係香港人都唔會覺得陌生,仲有份親切感。

華田脆脆 (套餐+$12) ,味道濃郁。

綠椰冰 (套餐+$12) 即綠豆椰汁冰,幾特別。

瑞士雞翼($38),3隻都好大隻,食多幾隻都可以!
$70 (Dinner)
2020-02-21 59 views
近年冰室在旺區林立,間間都賣炒蛋蕃茄通,成日試成日食,發現大家嘅質素差唔多,呢間都係,長此下去唔知會點先突圍而出。但我唔係喺度批評,呢間味道中上,價錢實惠,只係見佢用左四份一個menu sell佢嘅蕃茄湯,不過其實好難再有驚喜,有點可惜。
2020-02-21
鰂魚涌新開張的樓下冰室主打番茄湯底及瑞士雞脾,啱哂最愛番茄嘅老婆同埋愛食雞脾嘅我。雖然最近我地都比較少出門口,不過為左美食都係值得嘅。😌樓下冰室裝修以老香港為主題,掛左多幅港式招牌,餐廳樓底高,座位寬敞,整體感覺舒適。😗我地未夠7點到餐廳,客人未坐滿,我地點左餐廳招牌蕃茄濃湯通粉,瑞士雞脾,再加上泡飯,兩個人share肯定夠食。😁叉燒肥牛蕃茄濃湯通粉 $54由新鮮番茄,雞骨同豬骨烹調無添加味精的蕃茄濃湯味道非常濃郁,配上自家製叉燒同肥牛,非常豐富。😊招牌瑞士雞脾 $30雞脾用頭抽瑞士汁加上多款香料炮製,當中以八角味尤其突出,雞脾肉鮮嫩,啖啖肉,非常惹味。😋招牌胡椒豬肚滑雞泡飯 $62胡椒豬肚滑雞泡飯胡椒味好重,好香,豬肚爽滑,加上滑雞,味道富有層次。👍華田脆脆 $12熱檸水 $9埋單每位$83,性價比唔錯。

叉燒肥牛蕃茄濃湯通粉 $54

招牌瑞士雞脾 $30

招牌胡椒豬肚滑雞泡飯 $62

華田脆脆 $12

熱檸水 $9

埋單每位$83,性價比唔錯。
2020-02-19
Type of Meal
Dinner
之前同朋友去過荃灣嘅「樓下冰室」 ,覺得佢嘅蕃茄湯底幾香濃,同男朋友去開太古城行街,就去「樓下冰室」食過返尋味啦!😌特色蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋($55)套餐仲可以選配一款小食,小妹我最鍾意食嫩滑嘅雞肉,所以梗係揀招牌瑞士雞髀啦!湯粉可以轉其他粉麵或飯,我就揀左螺絲粉,因為蕃茄湯可以鑽入螺絲粉嘅窿窿那那位,用黎配真材實料嘅蕃茄湯就一流!牛乳炒蛋幾香滑,瑞士雞髀都幾入味,味道層次感豐富,肉質嫩滑又juicy。☺跟餐仲可以半價配飲品一杯,紅豆冰有半杯都係紅豆,紅豆香甜軟腍,牛奶溝煉奶香滑,$12都幾抵飲呀!
之前同朋友去過荃灣嘅「樓下冰室」 ,
覺得佢嘅蕃茄湯底幾香濃,
同男朋友去開太古城行街,
就去「樓下冰室」食過返尋味啦!😌

特色蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋($55)
套餐仲可以選配一款小食,
小妹我最鍾意食嫩滑嘅雞肉,
所以梗係揀招牌瑞士雞髀啦!
湯粉可以轉其他粉麵或飯,
我就揀左螺絲粉,
因為蕃茄湯可以鑽入螺絲粉嘅窿窿那那位,
用黎配真材實料嘅蕃茄湯就一流!
牛乳炒蛋幾香滑,
瑞士雞髀都幾入味,味道層次感豐富,
肉質嫩滑又juicy。☺

跟餐仲可以半價配飲品一杯,
紅豆冰有半杯都係紅豆,
紅豆香甜軟腍,牛奶溝煉奶香滑,
$12都幾抵飲呀!
講起蕃茄湯麵同瑞士雞翼, 第一時間一定諗起「樓下冰室」, 之前係荃灣店食過好幾次, 覺得瑞士雞翼好入味, 去開鰂魚涌出job, 一出地鐵站就見到原來有間新分店開左係呢到,梗係要黎捧下場啦!😏 懷舊冰室嘅裝潢, 比荃灣店更乾淨企理, 坐得更舒適! 次次黎親都係食呢個指定套餐😂 🌟推薦❗️特色蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋($55) 仲可以免費轉螺絲粉、意粉、米線、公仔麵、湯飯,啱晒所有人心水, 仲有得揀辣定唔辣,好多選擇呀。☺️ 今次揀左螺絲粉, 小編最怕螺絲粉好粉好腍, 而「樓下冰室」嘅螺絲粉軟腍適中, 配上酸甜醒胃嘅蕃茄湯和香滑炒蛋,一流! 套餐仲可以選配一款小食, 識揀一定係揀招牌瑞士雞髀🍗啦!😏 平時單點一隻都要$30, 而家有得套餐價,梗係抵啦! 瑞士雞髀超入味, 食得出瑞士汁加左唔同嘅香料,層次感豐富, 唔係一味死甜味, 加上雞髀肉嫩滑多汁,正!😋 🌟推薦❗️自家製蔥花叉燒滑蛋飯($55) 小編平時唔係好鍾意食飯, 不過呢個叉燒滑蛋飯賣相真係好吸引!😍 半肥瘦叉燒,配上炒滑蛋, 加上畫龍點睛嘅蔥花, 簡單而完美嘅配搭!
講起蕃茄湯麵同瑞士雞翼,
第一時間一定諗起「樓下冰室」,
之前係荃灣店食過好幾次,
覺得瑞士雞翼好入味,
去開鰂魚涌出job,
懷舊冰室嘅裝潢,
比荃灣店更乾淨企理,
坐得更舒適!
次次黎親都係食呢個指定套餐😂
🌟推薦❗️特色蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋($55)
仲有得揀辣定唔辣,好多選擇呀。☺️
今次揀左螺絲粉,
小編最怕螺絲粉好粉好腍,
而「樓下冰室」嘅螺絲粉軟腍適中,
配上酸甜醒胃嘅蕃茄湯和香滑炒蛋,一流!
套餐仲可以選配一款小食,
識揀一定係揀招牌瑞士雞髀🍗啦!😏
平時單點一隻都要$30,
而家有得套餐價,梗係抵啦!
瑞士雞髀超入味,
食得出瑞士汁加左唔同嘅香料,層次感豐富,
唔係一味死甜味,
加上雞髀肉嫩滑多汁,正!😋
特色蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋
招牌瑞士雞髀
🌟推薦❗️自家製蔥花叉燒滑蛋飯($55)
小編平時唔係好鍾意食飯,
不過呢個叉燒滑蛋飯賣相真係好吸引!😍
半肥瘦叉燒,配上炒滑蛋,
加上畫龍點睛嘅蔥花,
簡單而完美嘅配搭!
自家製蔥花叉燒滑蛋飯
🌟推薦❗️瑞士雞翼(3隻)($38)
雞翼上枱嘅時候熱辣辣,
好大隻,又好厚肉,
未食已經聞到瑞士汁好香,
雞翼亦好入味,肉香嫩滑。
瑞士雞翼
雖然套餐冇包到飲品,
但凡order湯粉、麵、飯,均可半價配飲品一杯。

🌟推薦❗️華田脆脆(+$12)
阿華田好香濃,面頭再灑上大量華田脆脆,增添了不少口感。
華田脆脆
今次食晒所有招牌菜,
不過其實「樓下冰室」仲有好多其他必食菜式,下次有機會再試下!😏
Type of Meal
Dinner
特色蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋
招牌瑞士雞髀
自家製蔥花叉燒滑蛋飯
瑞士雞翼
華田脆脆
2020-02-02 78 views
今日去鰂魚涌找朋友玩去之前就去吃個下午茶見到這一間冰室環境不錯 人流亦十分之多就進去了叫了個王牌:特色蕃茄濃湯通粉,配上牛乳炒蛋和瑞士雞髀 $55朋友則叫了個午餐A :招牌厚切豬扒煎雙蛋配秘製香蔥豉油汁$55 配熱奶茶因為見到下午茶餐也審視吸引 再叫了芝士肉醬熱狗 $38 配凍利賓納過了一會就上菜了厚切豬扒非常鮮嫩多汁 配上蔥油送飯非常好吃 再加上配菜 感覺健康蕃茄濃湯真的很足料,用上200斤蕃茄炮製而成,新鮮滿足瑞士汁雞比甜甜的 非常滋味芝士肉醬熱狗麵包 烘得剛剛好 非常脆 再配上新鮮熱辣的芝士肉醬 很容易很快便吃完我們兩個人吃了那麼多也不超過$200,性價比很高呢!
今日去鰂魚涌找朋友玩
去之前就去吃個下午茶
見到這一間冰室環境不錯 人流亦十分之多就進去了

過了一會就上菜了

蕃茄濃湯真的很足料,用上200斤蕃茄炮製而成,新鮮滿足

瑞士汁雞比甜甜的 非常滋味

我們兩個人吃了那麼多也不超過$200,性價比很高呢!

2020-01-22 62 views
難得開了新餐廳 常常路過都想吃今天終於外賣了一個焗烤豬排飯 原本很期待嚐鮮看看吃完後 口渴了整晚 喝多少水都補救不了再也不會買了 實在太辛苦了 必須寫一個食評豬排也不新鮮 沒有驚豔 只有驚嚇
難得開了新餐廳 常常路過都想吃
今天終於外賣了一個焗烤豬排飯 原本很期待嚐鮮看看

吃完後 口渴了整晚 喝多少水都補救不了
再也不會買了 實在太辛苦了 必須寫一個食評
豬排也不新鮮 沒有驚豔 只有驚嚇
樓下冰室好像是最近新興既快餐冰室開到黎港島區番茄湯,瑞士雞脾專門店所以就二話不說,直接試招牌菜!番茄濃湯通粉,可選辣,配意粉,米線,公仔麵,湯飯,螺絲粉,也可轉豬骨湯 $55 配一款自選小吃當然直接選瑞士雞脾一次過食到兩種招牌菜式食得出番茄湯由新鮮番茄肉打成味道天然好多,沒有太假既酸番茄味反而有自然既甜味,牛乳炒蛋放在湯上放久了就不滑,最好叫另上會比較好通粉係最好配搭,每一條粉都吸飽番茄湯用頭抽既瑞士汁色澤特別深色,滷得好入味!但仍然好嫩滑呢!既然係番茄專門店當然試埋焗飯豬扒挑選厚身既,焗完都唔會乾食起上來仍然啖啖肉好滿足炒飯底,炒得夠乾爽再加招牌番茄醬汁焗香,汁就略為多了一點但整體食起來都係出色既豬扒厚厚的,有肉汁,番茄汁又好食港式特飲奶茶紅豆冰,咸檸七紅豆係一粒粒的,食起來有口感鰂魚涌英皇道967號地下G/F, 967 King's Road, Quarry Bay
樓下冰室
好像是最近新興既快餐冰室
開到黎港島區
番茄湯,瑞士雞脾專門店
所以就二話不說,直接試招牌菜!

$55 配一款自選小吃
當然直接選瑞士雞脾
一次過食到兩種招牌菜式
食得出番茄湯由新鮮番茄肉打成
味道天然好多,沒有太假既酸番茄味
反而有自然既甜味,牛乳炒蛋放在湯上
放久了就不滑,最好叫另上會比較好
通粉係最好配搭,每一條粉都吸飽番茄湯

用頭抽既瑞士汁
色澤特別深色,滷得好入味!
但仍然好嫩滑呢!

既然係番茄專門店
當然試埋焗飯
豬扒挑選厚身既,焗完都唔會乾
食起上來仍然啖啖肉好滿足
炒飯底,炒得夠乾爽
再加招牌番茄醬汁焗香,汁就略為多了一點
但整體食起來都係出色既
豬扒厚厚的,有肉汁,番茄汁又好食

港式特飲
奶茶紅豆冰,咸檸七
紅豆係一粒粒的,食起來有口感
鰂魚涌英皇道967號地下
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2020-01-20 42 views
Lunch 時間系鰂魚涌覓食真系少D耐性都唔得,今日同朋友想試下由荃灣名食樓下冰室難得港島有分店,排下都要食12點左右去到冰室出邊大排長龍,最後排左成半個鐘先入到去,睇嚟樓下冰室都記得附近打工仔嘅捧場<香滑炒蛋蕃茄湯通粉配瑞士汁雞髀$55>之前上網見到瑞士汁雞髀係大推介,諗都唔諗就叫咗個瑞士雞髀餐瑞士汁雞髀一上枱嗰陣甜甜地嘅瑞士汁味離遠都聞到,食落真系好重瑞士汁味蕃茄湯勁濃,好多蕃茄粒粒,湯粉唔會太淋<叉燒滑蛋飯$55>叉燒份量唔多,不過滑蛋火侯控制得唔錯,勁多蛋汁,加埋甜鼓油食超好味

難得港島有分店,排下都要食

<香滑炒蛋蕃茄湯通粉配瑞士汁雞髀$55>
之前上網見到瑞士汁雞髀係大推介,諗都唔諗就叫咗個瑞士雞髀餐

蕃茄湯勁濃,好多蕃茄粒粒,湯粉唔會太淋

<叉燒滑蛋飯$55>
早餐B:炒蛋、多士,沙嗲牛肉麵,熱奶茶。個麵唔會過熟啱啱好,牛肉無筋好滑,味道夠濃啱晒我,炒蛋都好味,多士正常。奶茶唔澀,雖然唔係好香不過都一定合格!早餐B整體都好。因為咁所以想試吓晚餐,見有焗飯等heavy 野。晚餐叫左焗肉醬意粉🍝,吉列雞飯🍚。肉醬意粉啲肉醬平平無奇,意粉都係好一般。其實如果個味道同意粉軟硬度都係普通嘅時候,只要個焗粉超熱,我都會食得好開心,彌補味道嘅不足,最失敗嘅一點係,意粉裏面係和暖嘅,證明局嘅時間一啲都唔夠,只係熱左表面😣飯就唔再講了。

因為咁所以想試吓晚餐,見有焗飯等heavy 野。

2020-01-18 39 views
經過這間「樓下冰室」見裝修得好懷舊,細看門口餐牌,食物種類很多和價錢大眾化,最重要是我至愛的瑞士鷄翼是其重點推介之一,我當然不會錯過。瑞士雞翼38元三隻而且超級大隻,餐廳用頭抽瑞士汁豉油,再加八角、桂皮等多種香料調校而成,糖味適中帶有陣陣香料味,真的十分好吃,難怪被大力推薦。 德國雜款腸也是38元,價錢不高但有四款不同種類,與伴碟的沙律菜同吃,完全沒有油膩感。 潮州蠔仔肉碎泡飯 55元,驟眼看上去平平無奇,但原來當中隱藏了很多伴蠔飯料, 例如有冬菇、芹菜、芫茜、 冬菜粒、墨魚粒和肉碎粒等等,令到整碗泡飯增色不少。蔥花叉燒滑蛋飯也是55元,叉燒是自家製,肥瘦適中,絕不比燒臘舖的叉燒遜色,與滑蛋相配送飯一流,絕對值得一試。特色飲品方面,紅綠豆椰冰 28元,這配搭是其他餐廳少有的,兩款豆都煲得軟淋,與椰汁相配十分棉滑可口。忌廉紅豆冰30元,用忌廉代替雪糕,原來味道也很匹配。看見蕃茄濃湯系列丶招牌胡椒豬肚滑雞泡飯丶蕃茄薯仔爽脆墨魚鬚鮮牛肉泡飯等等也非常吸引,下次一定會再來嘗試。
「友共情不變,那種真找不到缺點。」雖然你有你既生活,我有我既忙碌,但無論點都好,朋友係要見咖!仲記得以前波地踢完波,一大班友齊齊去冰室,每人一枝可樂果種兒時回憶,的確好值得回味。而今晚我就約埋個老朋友,一齊黎到呢間新開分店既人氣冰室「樓下冰室」,嗌返以前成日會食既招牌常餐,呢種除左係一種味道之餘,仲係一份真摯既感覺。👇📌特色蕃茄濃湯通粉 · 牛乳炒蛋 · 招牌瑞士雞髀 - $55👉冰室三寶係齊到,呢到既蕃茄通真係無得輸,湯底用左大量既蕃茄熬煮,所以味道相當濃郁香甜。個底仲食到啖啖番茄蓉,口感豐富,誠意可加。而面頭上亦放左炒蛋,質感香軟滑溜。而另一亮點就係配埋餐廳既招牌瑞士雞髀,瑞士醬汁鹹中帶甜,入口感唔錯。雞髀外皮帶光澤,而裡面啖啖肉,夠哂過癮,難怪能夠成為黎到冰室不得不點招牌菜之一呀!📌自家製蔥花叉燒滑蛋飯 - $55👉另一招牌必食推介既就係,由蔥花、叉燒、自家製醬汁、炒滑蛋混合而成既大碗飯,就咁睇賣相都覺得份量驚人呀。滑蛋滑嫩、半生熟岩岩好;叉燒肥瘦相間,口感絕對唔錯;加埋蔥花同埋豉油既配搭,唔洗幾分鐘就比我清哂!📌厚切牛乳炒蛋治 - $26👉以前係茶記食既蛋治普遍都係好薄身,但隨

📌自家製蔥花叉燒滑蛋飯 - $55

👉另一招牌必食推介既就係,由蔥花叉燒自家製醬汁炒滑蛋混合而成既大碗飯,就咁睇
加埋蔥花同埋豉油既配搭,唔洗幾分鐘就比我清哂!

📌厚切牛乳炒蛋治 - $26

👉以前係茶記食既蛋治普遍都係好薄身,但隨住時代變遷,連蛋治都有得進化。
裡面既炒蛋個Size厚到足以令你飽肚呀,方包質感亦做得好鬆軟,一啖過個口感你都咪話唔正!

📌芝士煎蛋菠蘿包 - $28

👉菠蘿包就食得多啦,但你有無試過夾埋塊芝士同煎蛋一齊食呢?菠蘿包本身做到外皮好脆,
一入口每啖都有鬆化感。而夾埋芝士煎蛋,呢個組合對我黎講幾新鮮,幾種唔同既口感放埋一齊,唔錯。

紅豆冰 - $24
新鮮菠蘿冰 - $24

▫ 兩款經典冰室特飲,紅豆經煮過後入口有豆香,質感香綿起沙,甜度岩岩好。加埋淡幼,
成個口感相當順滑;菠蘿冰個底有好多新鮮既菠蘿粒,啖啖鮮甜之餘,陣陣清爽透心涼。
2020-01-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Last Night Supper)
  • 特色蕃茄濃湯通粉 · 牛乳炒蛋 · 招牌瑞士雞髀
  • 自家製蔥花叉燒滑蛋飯
  • 厚切牛乳炒蛋治
  • 芝士煎蛋菠蘿包
  • 紅豆冰
  • 新鮮菠蘿冰
2020-01-15 26 views
Found this nice cha Chang tangNewly furnished Comfortable seating and very delicious egg dishesEgg with pork ribs is soo goodSo juicy and fulfillingCan order small portion of rice for ladiesYummy sweet toast as wellPortion is huge and unexpectedly cripsy
Newly furnished
So juicy and fulfilling
Yummy sweet toast as well
2020-01-13 37 views
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生   好味日記✿ ˚*•✰。樓下冰室.雞脾極邪惡!。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤❤ 在香港,叫得「冰室」都有一股懷舊氣息 適合我等香港仔與長老們吃個懷舊飯 也適合帶外國朋友來感受濃濃舊日香港食物風情今次去鰂魚涌,就與老外朋友吃了「樓下冰室」 主打的「招牌瑞士雞髀」一定要招呼老外吃 香甜的味道,色澤濃厚,雞皮香滑 雞肉入味,醬汁多食極唔停,令老外也回味!極邪惡!炸豬扒.沙律.厚切蛋治 勁勁勁厚的蛋治,令三文治人勁LIKE 香滑,蛋味濃,未食過咁大件的厚蛋治一定要來試下!炸豬扒粉薄香脆 是老外同小朋友都中意的味道 沙律主打蘋果同番茄好新鮮,有home made feel焗芝士肉醬薯角 芝士肉醬似足熔岩 令薯角加強了香濃滋味其實香港人同老外的口味都很相似花膠雞米線 介紹老外一吃 好難得的口感 雞湯冇得頂! 真是用雞煲出來的!重量級製作! 花膠好滑好大件,充滿口感,啖啖膠原感覺 比一般茶記使用的花膠高級華田脆

雜感女生   好味日記
˚*。樓下冰室.雞脾極邪惡!。*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

在香港,叫得「冰室」都有一股懷舊氣息
適合我等香港仔與長老們吃個懷舊飯
也適合帶外國朋友來感受濃濃舊日香港食物風情
今次去鰂魚涌,就與老外朋友吃了「樓下冰室」
主打的「招牌瑞士雞髀」一定要招呼老外吃
香甜的味道,色澤濃厚,雞皮香滑
雞肉入味,醬汁多

食極唔停,令老外也回味!極邪惡!
炸豬扒.沙律.厚切蛋治
勁勁勁厚的蛋治,令三文治人勁LIKE
香滑,蛋味濃,未食過咁大件的厚蛋治

一定要來試下!
炸豬扒粉薄香脆
是老外同小朋友都中意的味道
沙律主打蘋果同番茄

好新鮮,有home made feel
焗芝士肉醬薯角
芝士肉醬似足熔岩
令薯角加強了香濃滋味

其實香港人同老外的口味都很相似
花膠雞米線
介紹老外一吃
好難得的口感
雞湯冇得頂!
真是用雞煲出來的!重量級製作!
花膠好滑好大件,充滿口感,啖啖膠原感覺
比一般茶記使用的花膠高級
華田脆脆:滿足小朋友的願望
上面鋪滿脆脆,杯內是濃香朱古力味

極邪惡!

即磨咖啡
新鮮即製,咖啡豆質素唔差
入口留香,味道濃郁
小評:
味道:★★★★☆
環境:★★★★☆
服務:★★★★☆
衛生:★★★★☆
抵食:★★★★☆
2020-01-12 23 views
今朝去左跑街馬,跑完要去鰂魚涌去影相,影完好肚餓就去左搵食。走左入間冰室度見格局唔錯好有古式香港地感覺由於太肚餓,直至棄左下午茶餐,點左個飯食。揀左秘製口水雞飯,再叫左杯紅豆冰。個口水雞微辣,雞肉都幾幼滑。至於紅豆冰都ok!
走左入間冰室度見格局唔錯
好有古式香港地感覺
個口水雞微辣,雞肉都幾幼滑。至於紅豆冰都ok!