Restaurant: 容記小菜王
Info:

2021-11-15 172 views
早幾日同屋企人想出街食飯,所以就帶咗佢地去呢一間小炒王試吓,話晒都係米芝蓮食肆😝今次我哋就叫咗佢哋出名嘅燒肉,另外仲叫咗個叉燒,佢哋而家做緊特價,所以就叫咗兩個燒味試吓😂,可以比較一下🤭,最後就叫咗個海皇炒粉絲👍🏻燒肉個皮好脆,而且肥瘦分明一層層,再配上wasabi🤭,咁嘅食法,都係第一次,平時都係點黃芥辣雖然叉燒係做緊優惠,質量都唔差,食得出佢係梅頭肉👍🏻,完全冇柴皮嘅感覺,叉燒真係好正!最後海皇炒粉絲,份量都好大煲,可以當飯食,有啲蝦乾,聖子,椰菜絲同啲粉絲煲埋一齊,味道都唔錯😛

2021-11-15 190 views
今晚我們來到位於太子的容記小菜王。從太子站C2出口步行不用3分鐘就到了,位置十分方便。 燒腩仔來的第一道菜,外皮燒得十分香,肉質爽口加上醬汁令味道更上一層樓,果然名不虛傳。 炸蝦球金黃的炸蝦加上旁邊一朵紫花作襯托,賣相十分吸引。一口咬下,炸得可口鬆脆的外皮還有陣陣的蝦香和蛋香味,主角蝦本身更好味得令人想一吃再吃。薯仔牛柳粒薯仔和牛柳真的是絕配,每次吃小菜都會點這款菜,容記的我覺得煮得特別入味,薯仔入味得像真是在吃牛柳一樣的。 海鮮濃湯雜菜煲吃肉太多也需要吃點蔬菜平衡一下,本身自己又十分喜歡吃海鮮和飲湯,所以就點了這個海鮮雜菜煲。結果果然沒有令人失望!不同的蔬菜香菇和海鮮混合,再加上令人喜出望外的鮮甜濃湯,這個雜菜煲真是一次滿足我三個願望!
今晚我們來到位於太子的容記小菜王。
從太子站C2出口步行不用3分鐘就到了,位置十分方便。

燒腩仔

炸蝦球

薯仔牛柳粒

海鮮濃湯雜菜煲

2021-11-15 163 views
琴日同朋友一早約好咗去太子道西「容記小菜王」度食晚飯,舖頭喺二樓 (搭lift 上一層),一上到去揀咗四人卡位,位係幾好坐的,亦尚算整潔。我地溢咗四樣野食,分別係燒肉、雜菜煲、牛柳粒同蝦球。首先黎咗燒肉,個皮都脆口,啖啖肉,送上黎都好快,如果個燒肉熱啲會再好味啲。個薯仔牛柳粒幾入味,但我鐘意再重口味啲,一般人食應該都足夠。另外,個蝦球就好惹味,有芝士粉同啖啖肉,正!不過,最有驚喜反而係冇乜期待嘅雜菜煲,可能琴日比較凍,啲好淋嘅西蘭花同好熱嘅湯撈埋白飯真係一絕,兜湯都幾乎飲哂。

我地溢咗四樣野食,分別係燒肉、雜菜煲、牛柳粒同蝦球。

另外,個蝦球就好惹味,有芝士粉同啖啖肉,正!

2021-11-11 149 views
難得在這樣的環境下約齊人大家一聚吃一頓晚餐,選了交通就腳又不是太昂貴的平民米芝蓮酒家,環境也不錯,樓底高座位寬敞,當然必試他的米芝蓮燒肉及叉燒,但是並不是如期望中的香脆,而且也不是腩骨叉燒也並不是肥美和掛滿蜜汁,到了羊腩煲,唔好意思淡而無味,完全沒有羊騷,另一名菜容記小炒王,部分配菜竟然是凍的,大大盅的燉湯也是全無味道,較為滿意的是海鮮雜菜煲,尚算及格,原本要了每人一客的蠔皇鵝掌鮑魚,但是漏了單,最後索性不要了,似乎這頓晚餐,大家都期望太高,幸好也不減我們一班人吹水聚舊的興緻。
2021-11-06
Type of Meal
Dinner
2021-11-07 154 views
今晚同朋友去太子食米芝蓮推介餐廳,有前菜【醋香雲耳 $15】咬落爽口,醋味淡淡的,叫咗一壺水仙及滾水,睇完本好多款小菜嘅餐牌,就揀咗以下幾款小菜 睇咗晚市優惠餐牌,嗌咗【蜜汁叉燒皇 $68/例】呢個叉燒皇值得推介,肥瘦叉各一半,食落唔乾,肉質好淋烤得焦香,加埋蜜汁夠哂惹味 朋友話呢款好吸引,所以就嗌【洗衣機蒜香骨 $98】炸得好香嘅蒜片舖係大大舊蒜香骨上,外層炸得香脆,每舊蒜香骨咬落去肉質嫩滑,多肉少骨,味道一流 睇餐牌已經覺得好吸引,有好多舊咕嚕肉【拔絲鳳梨咕嚕肉 $88】咕嚕肉仲有拉絲效果,每一口都係啖啖肉,仲有酸甜菠蘿,用嚟撈飯食,真係正到不得了 想食埋蔬菜,就嗌咗【翡翠花姿珊瑚蚌 $148】珊瑚蚌同花枝都好新鮮咬落爽口彈牙,西蘭花炒得爽脆 除咗小菜,再嗌埋呢個【西施海皇羮 $108】呢個送到枱上就要即食,因為豆腐會出水,味道就會變淡唔好飲;勁大盆湯,2個人差啲飲唔哂,海皇羹鮮甜好味,配料仲有好多,有蝦、帶子、豆腐、紅蘿蔔、菜等等 容記小菜王太子太子道西123號地舖

容記小菜王
太子太子道西123號地舖
2021-11-03
$300 (Dinner)
  • 蜜汁叉燒皇
  • 翡翠花姿珊瑚蚌
  • 西施海皇羮
  • 醋香雲耳
  • 拔絲鳳梨咕嚕肉
  • 洗衣機蒜香骨
2021-11-07 114 views
本人兩星期前预訂拜六10人一枱。係拜六,係10個人,佢竟然當日2點打來話沒有大枱,要分枱坐!!呢種完全冇尊重客人嘅地方,幾好食都冇用啦!有腦嘅都明呢種行為真係不知所謂。你有熟客就趕預定走!生意難做,明嘅,但甘樣做法,真係差差差差差!係無奈同彼侮辱嘅感覺!但好彩,因此遇到一間更有服務更抵食坐得更舒服嘅地方!呢間其實時好時壞,有時係好好,但就算吾係好好都一般般,吾會去到難食,所以大班人係ok嘅!不過甘嘅態度侍客....留番大家自己判斷!
係無奈同彼侮辱嘅感覺!
但好彩,因此遇到一間更有服務更抵食坐得更舒服嘅地方!
2021-11-04 145 views
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽-西蘭花花姿珊瑚蚌 $148-洗衣機蒜香骨 $98-拔絲鳳梨咕嚕肉 $88-例牌叉燒 $68-西施海皇羹 $108🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🔼咕嚕肉有拉絲效果好治癒,每舊肉粉漿薄脆,食到啖啖肉,加上酸甜鳳梨,開胃解膩🔼珊瑚蚌爽脆清新,加上西蘭花花姿一齊炒,海鮮鮮甜味融入其中🔼蒜香骨大大舊,分量十足,淋上大量炸蒜片係面,好蒜呀😍😍🔼叉燒甜美,肉汁滿滿,送飯一流🔼海皇羹小清新,夾雜豆腐,蝦,紅蘿蔔同帶子😆職員提我地要趁熱盡快食,因為豆腐出咗水味道就會變淡,窩心呀🔼嚟張大合照🔼埋單$600
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
-西蘭花花姿珊瑚蚌 $148
-洗衣機蒜香骨 $98
-拔絲鳳梨咕嚕肉 $88
-例牌叉燒 $68
-西施海皇羹 $108
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

🔼珊瑚蚌爽脆清新,加上西蘭花花姿一齊炒,海鮮鮮甜味融入其中

🔼蒜香骨大大舊,分量十足,淋上大量炸蒜片係面,好蒜呀😍😍

🔼叉燒甜美,肉汁滿滿,送飯一流

🔼嚟張大合照

🔼埋單$600
2021-11-03 131 views
今日去了太子同朋友食飯!我們行過見到有間大大個招牌有點誇張😂😂所以我們選了這一間做我們的晚餐餐廳。"容記小菜王"一入餐廳有大大個海鮮魚缸有晚市特價食物我見每枱都點"叉燒"我們點了叉燒波士頓龍蝦伊麵叉燒$68 例牌份量都不小,肉質香濃細滑🤤😋😋😋😋好好味波士頓龍蝦伊麵$188波士頓龍蝦好新鮮,肉質爽口彈牙,好鮮甜😝😋😋👍🏻👍🏻👍🏻份量都不小好好味!不過調味咸左小小!店家會給前菜雲耳酸甜爽口!前菜$15茶$10/位

所以我們選了這一間做我們的晚餐餐廳。
"容記小菜王"
一入餐廳有大大個海鮮魚缸

有晚市特價食物我見每枱都點"叉燒"
我們點了
叉燒
波士頓龍蝦伊麵
叉燒$68 例牌

份量都不小,肉質香濃細滑🤤😋😋😋😋好好味

波士頓龍蝦伊麵$188

波士頓龍蝦好新鮮,肉質爽口彈牙,好鮮甜😝😋😋👍🏻👍🏻👍🏻
份量都不小好好味!不過調味咸左小小!

店家會給前菜雲耳酸甜爽口!

前菜$15
茶$10/位

2021-10-31 112 views
以前經常同班朋友黎容記,事隔多年無黎,依仍keep住水準👍🏻餐廳既燒腩仔係獲米芝蓮推介,所以差吾多每枱都有嗌。燒腩仔外皮真係好出色,又香又脆。腩肉又吾會太肥,吾會食到成口油。鮑汁什菌自家製豆腐好香蛋味,好滑好嫩。加左啲什菌同新鮮蔬菜, 好健康呀。炸墨魚咀既炸衣薄薄一層,好酥香。墨魚咀有咬口非常彈牙。送酒一流既菜式。花甲龍躉煲真係好足料。花甲無沙之餘仲好鮮甜,龍躉啖啖肉好滿足。而且食落有辣辣地既味道,吾會過咸好惹味。

2021-10-26
Type of Meal
Dinner
2021-10-28 100 views
相信大家對容記小菜王應該不會感到陌生吧‼️💫 餐廳曾獲米芝蓮推介,食物鑊氣十足,水準相當高‼️❤️▫️❥$𝟵𝟴 揚名國際燒肉(細)🔥 獲米芝蓮推介的菜式當然不可錯過‼️😎 大小一致的燒肉切得剛剛好、一口一小塊😉 外皮呈金黃色澤,烤得鬆化香脆‼️吃著那肥瘦相間的肉質可以感覺到脂肪在口中化開,既邪惡又滿滿的幸福感‼️👄▫️❥$𝟮𝟯𝟴 花甲龍躉煲🍲 熱氣騰騰的瓦煲裝滿了花甲及龍躉,吃的時間要小心不要被燙到‼️😝 煲肉加了蒜粒、蔥段、辣椒去炒,香氣四溢令人垂涎三尺‼️🤤 花甲份量多、很鮮甜‼️👍🏻 龍躉也給得很慷慨,有7大塊‼️香噴噴的一鍋太滋味了,突然好想來碗白米飯‼️🤭▫️❥$𝟵𝟴 鮑汁什菌自家製豆腐🧈 超驚喜的一道菜式‼️🤩 嫩滑的豆腐淋著香濃的鮑汁‼️自家製豆腐果然非一般,有陣陣的蛋香味,感覺就像在品嚐蒸滑蛋般‼️👏🏻 是一道大人、小孩都會喜歡的菜式,太好吃了‼️🥳▫️❥$𝟴𝟴 容記第一咀🦑 爽口彈牙的墨魚咀炸得香脆,很可口‼️👅

2021-10-28 92 views
今次同長輩去食米芝蓮中菜嚟到太子容記 價格夠親民 食過之後一致認為質素十分之高!揚名國際燒肉 細 $98燒肉係得到2018年米芝蓮推介用上五花肉 皮、肉、脂肪層次分明 十分吸引皮脆得夠滋味 肉質非常高質沾上芥末醬同甜醬味道更提升果然稱得上國際級!叉燒 例牌 $68瘦肉得來又軟滑鬆化肉汁香濃 跟燒肉一樣咁出色海虎斑三寶 $448尼三寶份量絕對夠晒多 大大碟好抵食 -碧綠炒虎斑球 西蘭花爽脆可口 斑球啖啖肉超滑!果皮蒸虎斑頭腩 果皮好香 蒸虎斑鮮味撲鼻 個汁都攞嚟撈飯脆皮吊燒雞半隻好重雞味 又鹹鹹地 餸飯好下飯茶位 @ $10酸菜 @ $15白飯 @ $12
今次同長輩去食米芝蓮中菜
嚟到太子容記 價格夠親民
食過之後一致認為質素十分之高!

揚名國際燒肉 細 $98
燒肉係得到2018年米芝蓮推介
用上五花肉 皮、肉、脂肪層次分明 十分吸引
皮脆得夠滋味 肉質非常高質
沾上芥末醬同甜醬味道更提升
果然稱得上國際級!

叉燒 例牌 $68
瘦肉得來又軟滑鬆化
肉汁香濃 跟燒肉一樣咁出色

海虎斑三寶 $448
尼三寶份量絕對夠晒多 大大碟好抵食
碧綠炒虎斑球
西蘭花爽脆可口 斑球啖啖肉超滑!

果皮蒸虎斑頭腩
果皮好香 蒸虎斑鮮味撲鼻 個汁都攞嚟撈飯

脆皮吊燒雞半隻
好重雞味 又鹹鹹地 餸飯好下飯

茶位 @ $10
酸菜 @ $15
白飯 @ $12
Marinated jellyfish and cucumber 手拍青瓜海蜇 🥒 $48呢款青瓜拼海蜇小食擺盤真係好靚😍,雖然青瓜味道有啲淡同埋海蜇出奇地有少少甜味,不過勝在海蜇口感夠爽口同蔬菜夠健康👍🏻,啱晒鍾意少鹽嘅都市人Deep fried bean curd with spices 七味脆皮豆腐 🌷🌶 $78呢個蒜香炸豆腐份量好大呀,粒粒都炸到金黃色超級吸引🤤,外皮香脆可口,入面嘅豆腐質地就淡淡地滑脫脫又熱辣辣,形成好大嘅對比,而且味道仲唔錯添!Deep fried spare ribs with garlic 🧄 洗衣機蒜香骨 🍖 $98蒜香骨係餐廳嘅熱賣產品之一,點可以唔試吓!每一舊嘅size都好大🤩,三個人食都夠,至於排骨肉質夠嫩滑,雖然肥膏幾多真係唔太健康,不過份量好足好有誠意,性價比幾高嫁
手拍青瓜海蜇 🥒 $48

七味脆皮豆腐 🌷🌶 $78

洗衣機蒜香骨 🍖 $98
1K
2021-10-26 102 views
前兩晚行街經過容記小菜王🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳之前見有唔少人介紹,咁啱屋企人又話想食小菜~~於是就入左去試試😋😋當晚前菜係醋香雲耳 ($15),雲耳爽口冇沙~~略嫌醋味比較淡,酸d會更好食😏😏🦞上湯焗波士頓龍蝦(伊麵底) $188✨龍蝦伊麵好大碟,賣相都唔錯😍😍廚師將龍蝦切好左一件件,殼亦都拍碎埋,好容易食到啖啖肉~~而且肉質飽滿嫩口,非常出色❤️❤️湯底鮮味,同蝦膏既味道融為一體!!伊麵份量都好多,仲索哂湯汁,真係會令人一口接一口😋😋🐷蜜汁叉燒皇(例牌) $68✨呢個係晚市優惠,份量都唔少🤩🤩雖然叉燒望落有d瘦,但食落一d都唔乾身~~肉質仍然嫩滑,有埋蜜汁更加惹味!送飯一流👍🏻👍🏻
前兩晚行街經過容記小菜王🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳
之前見有唔少人介紹,咁啱屋企人又話想食小菜~~
於是就入左去試試😋😋

當晚前菜係醋香雲耳 ($15),雲耳爽口冇沙~~
略嫌醋味比較淡,酸d會更好食😏😏

🦞上湯焗波士頓龍蝦(伊麵底) $188✨
龍蝦伊麵好大碟,賣相都唔錯😍😍
廚師將龍蝦切好左一件件,殼亦都拍碎埋,好容易食到啖啖肉~~
而且肉質飽滿嫩口,非常出色❤️❤️
湯底鮮味,同蝦膏既味道融為一體!!
伊麵份量都好多,仲索哂湯汁,真係會令人一口接一口😋😋

🐷蜜汁叉燒皇(例牌) $68✨
呢個係晚市優惠,份量都唔少🤩🤩
雖然叉燒望落有d瘦,但食落一d都唔乾身~~
肉質仍然嫩滑,有埋蜜汁更加惹味!送飯一流👍🏻👍🏻
2021-10-24 104 views
聽過容記小菜王好多次今次同朋友黎太子就順便試試佢黎到梗係要食米芝連推介嘅燒肉 燒肉層次分明 外皮格外香脆 $98再以青芥末醬及甜醬配襯 味道更上一層次果然係揚名國際嘅燒肉蜜汁例牌叉燒 $68水準非常之高 不失於燒肉叉燒瘦得黎又非常滑同鬆化 肉味亦相當香濃 好juicy 海虎斑三寶 $448將生劏大虎斑煮了兩味碧綠炒虎斑球 及 果皮蒸虎斑頭腩 以西蘭花🥦伴超滑嘅虎斑外皮蒸過後更係好juicy送飯一流脆皮吊燒雞 雞肉肥瘦適中外皮香脆 咸咸地 非常惹味整體黎講 質量有保證 以米芝連推介嘅餐廳 呢度價錢算大眾化
聽過容記小菜王好多次

外皮香脆 咸咸地 非常惹味

整體黎講 質量有保證
以米芝連推介嘅餐廳
呢度價錢算大眾化
今晚約了三位知己好友到茶樓相聚,喝茶聊天。位置:在太子站C2出口,過馬路轉左後會見到元朗冰室,再過對面,正是前方直行就會見大大的霓虹燈招牌,不用十分鐘就到了。環境:門口有服務員詢問訂枱及提供座位,之後乘電梯到一樓,我們被安拆坐在走廊位置,是卡座,四個人剛剛好。整體裝修是新穎雅致,跟新式茶樓差不多,樓底不高,天花掛上白色大燈籠,角落邊有海鮮缸,左手邊是窗口位,不過景觀是一般,只是高樓景。服務:每桌都會提供一小碟前菜:微辣的椰菜,送上熱水清洗杯碟,我們用餐時,亦幫我們換碟,因為有蟹殼,很貼心。晚市:雖然我們是四個人,只是叫了三個小菜,但已經吃得很飽,可想而知小菜的份量不少,尤其是以下兩項。芝士焗長腳蟹烏冬$298上菜時已經傳出陣陣芝士香,半隻蟹蓋和部分蟹腳在芝士醬上,芝士醬是多到完全覆蓋了烏冬,感覺是吃芝士多於烏冬,所以我們吃完這份差不多半飽了。蟹腳易拆,可拆出完整的蟹肉,肉質是一梳梳的,鮮甜多肉,再點芝士醬,很好吃。雖然覺得有點貴,但覺得物超所值。濃湯海鮮什菜煲 $108這也是份量十足的煲仔菜‼️‼️材料豐富,海鮮方面有蝦、珊瑚蚌(海參筋)、帶子和魚片,而蔬菜方面有娃娃菜、西蘭花、冬菇和其他
今晚約了三位知己好友到茶樓相聚,喝茶聊天。

環境:門口有服務員詢問訂枱及提供座位,之後乘電梯到一樓,
樓底不高,天花掛上白色大燈籠,角落邊有海鮮缸,
左手邊是窗口位,不過景觀是一般,只是高樓景。

芝士焗長腳蟹烏冬$298
蟹腳易拆,可拆出完整的蟹肉,

濃湯海鮮什菜煲 $108
這也是份量十足的煲仔菜‼️‼️材料豐富,海鮮方面有蝦、珊瑚蚌(海參筋)、帶子和魚片,而蔬菜方面有娃娃菜、西蘭花、冬菇和其他菇菌,還有掛湯能力強的粉絲作底🤤,那麼多材料煮成的湯,很清甜而不油膩,充滿精華😍,所以朋友很喜歡喝,好像媽媽平常的滾菜湯,連湯都喝清光。

金沙脆蝦球$128
金沙是指鹹蛋黃,
鮮蝦經油炸後再滾鹹蛋黃醬,炸粉不算薄,因為要滾得上鹹蛋黃醬,做到外脆內軟,惹味鹹香。

2021-10-11
$162 (Dinner)
  • 海鮮濃湯雜菜煲
  • 芝士焗長腳蟹烏冬