Restaurant: 容記小菜王
Info:

2025-08-07 0 views
今日就同朋友去左容記小菜王食飯餐廳有好多鑊氣小菜選擇,環境舒適拔絲鳳梨咭嚕肉咕嚕肉外層金黃酥脆,裹住一層拔絲糖漿,晶瑩剔透,豬肉外酥內嫩,肥瘦適中,配上酸甜開胃既鳳梨,甜而不膩揚州炒飯炒飯份量超大,鑊氣十足,飯粒粒粒分明,配料豐富,蝦仁爽口彈牙,叉燒粒甘香,加埋金黃蛋絲,炒到好乾身容記小炒皇食材種類繁多,包括爽脆腰果、魷魚、韮菜同蝦仁等,醬汁調味得宜,火候掌握得恰到好處,令每種食材保持最佳口感,食落鹹香惹味
今日就同朋友去左容記小菜王食飯
餐廳有好多鑊氣小菜選擇,環境舒適

拔絲鳳梨咭嚕肉

揚州炒飯

容記小炒皇

2025-08-07 0 views
想食小炒中菜必到容記小菜王 位於太子的老字號!主打鑊氣小炒~菜式款式多小炒、煲仔茶、燒味、海鮮都有得食今晚同埋家人來食晚餐~座位闊落舒適店員服務周到~不時換碟加茶!叫左以下幾款食物👍🏻紅燒乳鴿❗️即叫即製皮脆肉嫩勁滋味👍🏻洗衣機蒜香骨❗️蒜香十足排骨夠酥脆👍🏻魚香肉鬆茄子煲❗️鑊氣十足~咸香味濃👍🏻鮮蝦星洲炒米❗️用料講究使用新鮮蝦仁口感紮實容記小菜王 (太子)📍太子太子道西123號地舖
想食小炒中菜必到容記小菜王
位於太子的老字號!主打鑊氣小炒~菜式款式多
小炒、煲仔茶、燒味、海鮮都有得食
今晚同埋家人來食晚餐~座位闊落舒適
店員服務周到~不時換碟加茶!叫左以下幾款食物

👍🏻紅燒乳鴿❗️即叫即製皮脆肉嫩勁滋味
👍🏻洗衣機蒜香骨❗️蒜香十足排骨夠酥脆
👍🏻魚香肉鬆茄子煲❗️鑊氣十足~咸香味濃
👍🏻鮮蝦星洲炒米❗️用料講究使用新鮮蝦仁口感紮實

容記小菜王 (太子)
📍太子太子道西123號地舖
2025-08-05 0 views
今日同屋企人去咗容記小炒王,氛圍熱鬧,啱晒家庭聚餐。一坐低就叫咗三款精選小炒:- 🦀蒜蓉炒蟹:香噴噴,蒜蓉炒得夠香又不搶蟹味,蟹肉鮮甜,啖啖都係肉肉, 真係好美味。- 半隻雞:皮脆肉嫩,鹹香味適中, 重要 咬落去唔會太煙韌, 滑滑雞超愛- 雜菜粉絲煲:份量足,粉絲吸晒湯汁精華,搭配爽口雜菜,好有家常味。整體來講菜式火喉足,味道夠地道,價錢合理。環境唔算華麗但好有街坊感,令人食得安心舒適。#容記小炒王 #街坊小炒 #家庭聚餐推介

#容記小炒王 #街坊小炒 #家庭聚餐推介

2025-08-02
2025-07-26 300 views
傳統酒家有一種親切感,可能係懷舊裝修 ,同親和的服務態度有關。旺角E間小菜館就有以上幾點啦~~陳皮蒜香骨香脆肉嫩,配酒一流 $108~(例)極品燒鵝皇燒香撲鼻,肉汁滿滿$138~鮑汁什菌自家制豆腐$98豆腐配上紫菜,煎香再淋上鮑汁,健康之選 ~椒腐通菜牛肉傳統小菜,必點組合 $108~(例) 砂窩砵酒脆鱔球香濃砵酒加上惹味脆鱔,回味無窮 $148~晚_茶/位 $45~碟 酸菜 $15~絲苗白飯 $15~優純生青島2支 $28,買一送一勁抵!

~陳皮蒜香骨
香脆肉嫩,配酒一流 $108
~(例)極品燒鵝皇
燒香撲鼻,肉汁滿滿$138

~鮑汁什菌自家制豆腐$98
豆腐配上紫菜,煎香再淋上鮑汁,健康之選

~椒腐通菜牛肉
傳統小菜,必點組合 $108

~(例) 砂窩砵酒脆鱔球
香濃砵酒加上惹味脆鱔,回味無窮 $148
~晚_茶/位 $45
~碟 酸菜 $15
~絲苗白飯 $15
~優純生青島2支 $28,買一送一勁抵!

作為街坊小炒店,太子呢間酒家份量大,價錢貼地,確實性價不錯!而且每段時間都有不同優惠同套餐非常適合三五成群聚餐晚飯.加上酒家為少鹽少糖食店,老實說味道剛好不會太重,同時亦唔會過於清淡.就算大吃大喝都冇太大負擔.加上整體地方乾淨,服務員服務細心有禮,值得一讚!陳皮蒜香骨($108)最鍾意依個蒜香骨!炸得香脆,大大份.充滿蒜香味道,而且當中帶出淡淡陳皮味,香脆可口,必叫!▪️鮑汁什菌自家制豆腐($98) ▪️椒腐通菜牛肉($108)前者豆腐滑溜,外皮加入海苔,賣相又靚又清新,配搭蔬菜下,醬汁唔鹹剛剛好;後者通菜大大碟,而且炒得香口又唔會太油▪️砂窩砵酒脆鱔球($148)鱔球份量多,厚肉新鮮.但如果炸得再香脆一d,後再上醬汁就更惹味啦~但整體份量都算抵食!▪️極品燒鵝皇$138▪️絲苗白飯$15/碗▪️優純生青島2支$28.8燒鵝上枱賣相吸引,對比其他餸菜鹹味會較重,送啤酒就啱晒!而且啤酒非常之抵!$28.8有兩支,真心仲抵過叫白飯😂😂

陳皮蒜香骨($108)

▪️鮑汁什菌自家制豆腐($98)
▪️椒腐通菜牛肉($108)

▪️砂窩砵酒脆鱔球($148)

▪️極品燒鵝皇$138
▪️絲苗白飯$15/碗▪️優純生青島2支$28.8

2025-07-24 402 views
放工同屋企人食飯,想搵間岩佢口味又坐得舒服d既地方食,經過呢間出名食中菜同鑊氣小炒既餐廳睇落唔錯,所以就入去試下呢度分左上下兩層,地下係接待處,樓上係食飯既地方,有電梯可以搭,上到去環境好闊落,放到好多張枱,枱同枱之間唔會好迫,仲有卡位,呢度有一排既窗,可以睇住出面既景色食野真係唔錯餐牌既小菜超多款式,搞到我選擇困難症又發作最後點左3個餸2個白飯開胃小食係醋醃蘿蔔,酸酸地好爽口☆ 拔絲鳳梨咕嚕肉每舊既咕嚕肉都大大件,炸到金黃色,外層同樣都包住金黃色既糖漿,咬落去外層硬硬地好香脆,內裡既肉好嫩滑,趁熱夾起時仲會有拉絲效果,加埋燒過既菠蘿一齊食,同埋青紅椒洋蔥做配菜,酸酸甜甜好開胃☆ 椒鹽鮮魷魷魚爽口彈牙,外皮炸到金黃色好酥脆,唔會好厚粉,灑上椒鹽炒夠哂鑊氣又唔油膩,如果配埋啤酒一邊食一邊飲就更正☆ 濃湯海鮮雜菜煲一大鍋熱辣辣上枱,內裡放左大量海鮮同蔬菜,鮮甜既濃湯湯汁滲入每樣食材,有爽口既珊瑚蚌,彈牙既大蝦,鮮甜既帶子,仲有菜心,小棠菜,菇菌,粉絲等等,好豐富好好食

餐牌既小菜超多款式,搞到我選擇困難症又發作

最後點左3個餸2個白飯

開胃小食係醋醃蘿蔔,酸酸地好爽口

☆ 拔絲鳳梨咕嚕肉

☆ 椒鹽鮮魷

☆ 濃湯海鮮雜菜煲

Dining Offer
Tasting Event
2025-07-20 396 views
放工相約朋友在太子吃晚飯🍽️朋友希望品嚐地道的米芝蓮推介中式食肆 💕於是便決定到鼎鼎大名的容記小菜王 🥰我們叫了幾道小菜及主食:拔絲鳳梨咕嚕肉🍍咕嚕肉🐷的炸粉很薄,而且炸得很脆,可為內脆外軟😋醬汁調到恰到好處,唔會太酸,而且有少少黏性 💕,完美做到拔絲嘅效果。配上新鮮菠蘿🍍,酸甜好味。避風塘脆茄子🍆炸漿好薄,入口鬆脆。茄子🍆新鮮白滑。脆炸辣椒🌶️及米粉作伴碟,再配上蒜粒🧄及椒鹽,可口又惹味。充滿避風塘口感❗揚州炒飯🍛整碟飯充滿配料,蝦🦐很大隻,叉燒🐷份量很多。蛋🍳漿均勻地沾上米粒🍚,而且唔會太油膩。每一啖飯都呈現色香味,色彩豐富,有紅色的叉燒🐖,有黃色的蛋🥚漿及綠色的菜絲🥬另外,餐廳環境甚佳💖樓底高充滿空間感,冷氣充足,檯面闊落🛋️,適合一大班朋友相聚。我們吃到樂而忘返,坐了近兩小時半後,才飽腹離開🥰

拔絲鳳梨咕嚕肉🍍

避風塘脆茄子🍆

揚州炒飯🍛

2025-07-15 601 views
突然好想食小菜,作為地膽嘅朋友就帶咗我去佢食開嘅飯堂試吓。蜜汁叉燒王 ($138)叉燒肥瘦平均,蜜汁包住叉燒,食到蜜汁嘅清甜但又不失叉燒原有味道,甜而不膩。拔絲鳳梨咕嚕肉 ($98)粉漿唔會好厚,入口有脆口感,唔會覺得油膩。肉質鬆軟,又夠掛汁,每舊咕嚕肉都沾有酸甜醒胃醬汁,送飯一流!欖菜肉碎四季豆 ($98)四季豆爽脆入味,仲要去晒兩邊嘅筋絲,唔會食到有渣,值得一讚!食落鹹香帶微辣,而且仲有少少甜味,又唔會好油。
突然好想食小菜,作為地膽嘅朋友就帶咗我去佢食開嘅飯堂試吓。

蜜汁叉燒王 ($138)

拔絲鳳梨咕嚕肉 ($98)

欖菜肉碎四季豆 ($98)

2025-06-30 681 views
姊妹生日,一共六位去食小菜,有訂枱嘅,但應該都唔使等位,我哋嗌咗五花茶,味道唔錯,可以推薦好足料嘅五花茶~翹叫咗一個長腳蟹芝士伊麵!勁好食!伊麵味道濃郁,而且口感啱啱好,對於伊麵我都好有要求,因為之前食過其他酒樓嘅龍蝦伊麵,個伊麵真係可以好難食,但呢一間唔單止個長腳蟹超級鮮甜大舊,而且個伊麵都做得好好入味,另外讚嘅就係墨魚咀~炸得幾好食~本身叫咗五個小菜唔夠再叫多個菜~大家食飽飽~$1000頭埋單,正常價格,見到隔籬枱見咗一個好似荔枝樹嘅裝飾,原來係一個蝦球。打卡影相完全一流,下次可以叫!家庭餐聚一大班朋友,適合嚟呢度食飯,而且個店員嘅服務態度非常之好!同我哋有講有笑!幫我哋揸機影相完美笑容,香港就係需要呢啲咁有人情味禮貌嘅態度餐廳!
  • 容哥第一咀
太子附近的高质海鲜小菜茶楼,环境比大排档好,份量扎实价格又很亲民,周末晚上跟朋友们溜达过来,简单舒服恰顿饭·【准山杞子螺頭燉雞湯】入口鲜美,回味清甜,火腿是让滋味升华的“作弊神器”,还实在地把满满一盘配料也端来了·【香蔥白飯魚煎蛋】香香软软的蛋饼谁不爱呢?火候正好,软韧不焦,金灿灿的一面翻过来,露出大片大片嫩白的鱼肉,将咸鲜最大程度地托举了出来·【砂窩豉汁蒸鱔球】浓厚咸香如一窝蒸鳝球,肥糯的鳝鱼肉被浓稠的豆豉酱包裹,油亮热乎地端到面前,入味极佳,顾不上聊天,大口吃肉先·【濃湯海鮮什菜煲】温暖家常如一锅什锦煲,海鲜和粉丝多得好像怎么捞都捞不完,蔬菜也吃爽了!
【准山杞子螺頭燉雞湯】
  • 海鮮濃湯雜菜煲
  • 豉汁蒸鱔球
  • 香蔥白飯魚煎蛋
2025-06-15 917 views
家人飯聚,來到位於太子的容記小菜王用餐。整體服務和食物都不錯,值得一試。脆皮燒腩肉脆皮燒腩肉,作為港式燒臘的代表之一,以其外皮酥脆、肥瘦相間的肉質和濃郁的調味俘獲無數老饕的味蕾,薄而酥脆的豬皮幾乎入口即化,帶來無與倫比的滿足感。燒鵝皇鵝肉嫩滑多汁,肥瘦比例恰到好處,油脂在口中緩緩融化,散發濃郁的鵝香。椒鹽墨魚咀墨魚本身鮮嫩有彈性,咀嚼時釋放出海鮮的鮮甜,與椒鹽的辛香完美融合。📍容記小菜王 (太子)太子太子道西123號地舖
家人飯聚,來到位於太子的容記小菜王用餐。
整體服務和食物都不錯,值得一試。

脆皮燒腩肉

燒鵝皇

椒鹽墨魚咀

📍容記小菜王 (太子)
太子太子道西123號地舖
2025-05-18
Type of Meal
Dinner
父親節前,比平時貴很多,叉燒也柴了。墨魚咀保持一貫水準。乳豬中上,半隻$488,太貴。孖寶-美國龍蝦🦞伊麵和加拿大肉蟹粉絲煲,粉絲好入味,其他普通。煎中式牛柳,有驚喜,又熱又嫩又大塊,好好味!個地下黏鞋底very sticky, and many remaining on dishes, should strengthen cleanliness,要加強清潔。宜用熱水加清潔劑洗地。廁所冷氣好凍,不過冇辦法,要去味?
父親節前,比平時貴很多,叉燒也柴了。
墨魚咀保持一貫水準。
乳豬中上,半隻$488,太貴。
煎中式牛柳,有驚喜,又熱又嫩又大塊,好好味!

廁所冷氣好凍,不過冇辦法,要去味?

2025-06-12
$233 (Dinner)
Celebration
Father's Day
  • 容記第一咀
2025-03-16 1946 views
【太子容記小廚:港式大排檔的鑊氣小炒】藏身於太子區的容記小廚,已經開業多年,之前已經聽過好多人介紹過,今次新年團拜揀左呢間餐廳黎試下,同屋企人第一次黎食,果然鑊氣十足。最有印象係招牌「容記小炒王」將鑊功展現得淋漓盡致,個人超鐘意食腰果,要黎送啤酒堪稱絕配。另外「蒸鱔」又嫩又滑,好入味,好好味其他餸菜不過不失,唯一唔好食既就係「蒸柚皮」口感似蘿蔔,個人覺得麻麻哋不過啲位就好逼,坐得唔舒服8個人,人均消費大概3百元

【太子容記小廚:港式大排檔的鑊氣小炒】

另外「蒸鱔」又嫩又滑,好入味,好好味

不過啲位就好逼,坐得唔舒服

8個人,人均消費大概3百元
2025-02-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
  • 容記小炒王
2025-03-09 2272 views
揸車經過就多,上黎食飯就真係第一次啦!上到黎發現呢間中式小館都有卡座,地方都幾寬敞。餐前小吃無咩心思,本身想退回,但侍應話無得退前菜要咗碟鹵水豬腳仔,賣相比想像中深色,味道都唔錯,好稔,夠入味呢碟油鹽水煮花甲,貌相其實不錯,個汁同埋韮王、粉絲都煮得好味,最大問題係花甲,全部都無咗一邊殼,食落去亦無海鮮味,分明就唔係新鮮花甲,令人失望見今晚有椒鹽賴尿蝦,就叫咗兩隻試下,反而呢個餸又令人喜出望外賴尿蝦新鮮,自然就肉質實淨又鮮甜啦,加埋個炒蒜粒,真心正上湯浸豆苗既用料不錯,嫰既豆苗完全無渣,但本身諗住上湯係清既,師傅應該用油拉過,而且上湯都有雞油,所以感覺油膩咗d整體來說,師傅既廚藝係唔錯既,所以味道都調覺得好,火喉亦見功夫可惜花甲既用料成為呢餐飯既敗筆

餐前小吃無咩心思,本身想退回,但侍應話無得退

賴尿蝦新鮮,自然就肉質實淨又鮮甜啦,加埋個炒蒜粒,真心正

可惜花甲既用料成為呢餐飯既敗筆

$350 (Dinner)
2025-01-31 2396 views
年初三去食,碟咕嚕肉咬開是生的,點解可以咁,我地已經食左幾舊,個部長話換過我地話不需要了,應該不會再去了,有乜理由生都會唔知,今日餐牌已經係比平時不一樣,而且有加一,係咪應該比返正常質素,我地有袋入住支酒但無開佢又話唔開就要放地下