2021-11-07
今晚同朋友去太子食米芝蓮推介餐廳,有前菜【醋香雲耳 $15】咬落爽口,醋味淡淡的,叫咗一壺水仙及滾水,睇完本好多款小菜嘅餐牌,就揀咗以下幾款小菜 睇咗晚市優惠餐牌,嗌咗【蜜汁叉燒皇 $68/例】呢個叉燒皇值得推介,肥瘦叉各一半,食落唔乾,肉質好淋烤得焦香,加埋蜜汁夠哂惹味 朋友話呢款好吸引,所以就嗌【洗衣機蒜香骨 $98】炸得好香嘅蒜片舖係大大舊蒜香骨上,外層炸得香脆,每舊蒜香骨咬落去肉質嫩滑,多肉少骨,味道一流 睇餐牌已經覺得好吸引,有好多舊咕嚕肉【拔絲鳳梨咕嚕肉 $88】咕嚕肉仲有拉絲效果,每一口都係啖啖肉,仲有酸甜菠蘿,用嚟撈飯食,真係正到不得了 想食埋蔬菜,就嗌咗【翡翠花姿珊瑚蚌 $148】珊瑚蚌同花枝都好新鮮咬落爽口彈牙,西蘭花炒得爽脆 除咗小菜,再嗌埋呢個【西施海皇羮 $108】呢個送到枱上就要即食,因為豆腐會出水,味道就會變淡唔好飲;勁大盆湯,2個人差啲飲唔哂,海皇羹鮮甜好味,配料仲有好多,有蝦、帶子、豆腐、紅蘿蔔、菜等等 容記小菜王太子太子道西123號地舖
容記小菜王
太子太子道西123號地舖