2021-07-21 2522 views
🔹雲耳椰菜豬肉餃/香菇粟米雞肉餃 $36(湯) 雙拼加$2 - 8隻雲耳椰菜豬肉餃菜肉比例平均,食落爽口有口感。香菇粟米雞肉餃有着淡淡的菇香,味道不錯。加上餃子好足料,配上自家老火湯底,好夠味,健康又冇味精,真係不錯。.🔹韭菜豬肉餃/洋蔥豬肉餃 $40(煎)雙拼加$2 - 8隻餃子香煎後更加惹味,特別係洋蔥豬肉餃,入邊嘅紫洋蔥香氣十足,食落爽口,同豬肉夾埋,味道好有驚喜。而韭菜豬肉餃味道都不錯。煎餃子實在太出色,真係一隻接一隻。.加$15 轉餐: 🔸B餐 配日式住家飯團 (日本米使用)飯團用上日本米,加上肉碎、牛蒡、燒汁整成,食落有咬口,雖然細細個,但都飽肚。.🔸C餐 配滷水雞翼有兩隻雞翼,大細適中,滷得夠入味。.🔸餐飲 - 熱菜蜜、凍華田 .🔹日式炸雞 $25 4件新鮮熱辣辣,外皮炸得香脆,入邊嘅肉質都嫩滑,保留到肉汁。.🔹是日油菜 $20 我哋揀咗上湯津白,份量都唔少,啲菜吸收左啲湯汁,味道不錯。.🔹麻辣雞腎 $20麻辣夠香,雞腎亦都很爽口,而且都幾大碟。.另外,餐廳仲有芝士蛋糕,可惜我哋太夜去,已經賣晒。下一次一定要早啲嚟食至得。
🔹雲耳椰菜豬肉餃/香菇粟米雞肉餃
$36(湯) 雙拼加$2 - 8隻

🔹韭菜豬肉餃/洋蔥豬肉餃
$40(煎)雙拼加$2 - 8隻

加$15 轉餐:
🔸B餐 配日式住家飯團 (日本米使用)
🔸C餐 配滷水雞翼
有兩隻雞翼,大細適中,滷得夠入味。
🔸餐飲 - 熱菜蜜、凍華田

🔹日式炸雞 $25 4件
新鮮熱辣辣,外皮炸得香脆,入邊嘅肉質都嫩滑,保留到肉汁。

🔹是日油菜 $20
我哋揀咗上湯津白,份量都唔少,啲菜吸收左啲湯汁,味道不錯。

🔹麻辣雞腎 $20
麻辣夠香,雞腎亦都很爽口,而且都幾大碟。

Dinner
今日去深水埗買皮革材料,行經基隆街,有間手工水餃店「家後」,門面乾淨,openrice都好多讚,鍾意食餃子的我,就決定食下呢度的煎餃。 「家後」以家庭式經營,主打手工餃,另有粉麵、飯餐、甜品、小食等。 餃子煮法有湯、煎,8隻價錢都係$36起,仲包有飲品一杯,如轉套餐,都係加$15,真是幾抵食。煎餃……洋蔥豬肉餃、韭菜豬肉餃餃子皮薄,一面煎至金黃,唔油膩,入口香脆,中間饀料濕潤,洋蔥味香唔辣,韭菜味香濃,蘸上呢度脆口的辣椒蘿蔔,非常香口惹味。 油菜 真正日式味道……自家製日式手作芝士蛋糕蛋糕質感綿密濕潤,芝士味濃郁,口感軟滑,真係非常好食😋,所以最後, 忍唔住要外帶兩件芝🧀士蛋糕畀屋企人試下。

煎餃……洋蔥豬肉餃、韭菜豬肉餃

油菜

真正日式味道……自家製日式手作芝士蛋糕

• 韭菜豬肉餃
  • 日式手作芝士蛋糕
  • 洋蔥豬肉煎餃
2021-07-18 108 views
自從自己搬咗出嚟住之後,真係多咗好多時間去深水埗覓食,因為深水埗確實有好多又平又靚又正嘅舖頭今日次子話想食餃子🥟就去左家後,抵食又溫馨❤️當天我們大約等左15分鐘有位,但一直都見店外好多人排隊,都估到呢間餃子店味道好正($40)有8隻煎餃子 🥟+ $2 就可以雙拼煎餃今次就叫左香菇粟米雞肉餃 拼 洋蔥豬肉餃 隻隻餃子都煎到金黃色,外皮夠晒脆、夠晒乾身!在menu洋蔥豬肉餃 是有👍🏻 ,真係餃如其名🤤香口!個人喜歡香菇粟米雞肉餃,因為餡依然保持濕潤嘅狀態,煎得雞肉好香好惹味!($36)有8隻湯餃子🥟 + $2 就可以雙拼湯餃今次就叫左雲耳椰菜豬肉餃、菠菜豬肉餃。湯底係粉葛湯,正!媽媽味道,飲落冇味精,仲有粉葛湯健脾去濕、利水消腫、去骨火,飲完覺得好溫暖!仲有條生菜,好健康😋兩款餃子皮薄Juicy,餡料豐富自家製菜莆又香又辣,夾埋餃子一齊放入口,真係不得之了咁好食😋另外再加$15就可以配套餐,今次我哋叫咗兩隻滷水雞翼同埋自家製日本飯團🍙 仲叫左凍檸茶同凍檸賓飲👍🏻自家製日本飯團🍙係用咗日本米粒粒分明,食得出有牛蒡絲,日本醬油味,唔會太濕亦唔會太乾,係媽咪整嘅味道😭滷水雞翼 肉質好嫩 好入味滷
今日次子話想食餃子🥟就去左家後,抵食又溫馨❤️

($40)有8隻煎餃子 🥟+ $2 就可以雙拼
煎餃今次就叫左香菇粟米雞肉餃 拼 洋蔥豬肉餃
隻隻餃子都煎到金黃色,外皮夠晒脆、夠晒乾身!
在menu洋蔥豬肉餃 是有👍🏻 ,真係餃如其名🤤香口!
煎洋蔥豬肉餃

煎香菇粟米雞肉餃

($36)有8隻湯餃子🥟 + $2 就可以雙拼
湯餃今次就叫左雲耳椰菜豬肉餃、菠菜豬肉餃。
兩款餃子皮薄Juicy,餡料豐富

自家製日本飯團

肉質好嫩 好入味

滷水豬大腸
次子想食,所以就叫,好爽口入味,唔似嚼橡皮一樣,可以一試👍🏻
滷水豬大腸

一入舖頭就見到雪櫃有唔同嘅芝士蛋糕,未點嘢食我已經同次子講,一定要食埋甜品
我哋叫左抹茶芝士蛋糕,份量唔大唔細啱啱好,食落係密度好高嘅芝士,每一啖都感受到芝士同cream嘅融合,一啲都唔heavy

仲有呢度嘅老闆同埋店員都好好人
加埋自家製平民嘢食但係高質味道,
呢一切食得出屋企嘅溫暖,仲要價廉物美,難能可貴😭
2021-07-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
煎洋蔥豬肉餃
煎香菇粟米雞肉餃
自家製日本飯團
  • 芝士蛋糕
  • 洋蔥豬肉餃
2021-07-15 46 views
📎韭菜豬肉煎餃韭菜同埋豬肉嘅比例啱啱好,餡料唔會散修修😛味道都幾好,隻隻水餃都好足料,超級飽滿🤩📎芫荽豬肉煎餃鍾意食芫荽完一定覺得呢個好正!佢裏面嘅芫荽完全係爆曬出嚟🤤芫荽控必食‼️📎洋蔥豬肉湯餃洋蔥配搭埋豬肉好香甜,配搭埋清甜嘅湯底,如果想食得清淡啲係一個唔錯嘅選擇🥰📎雲耳椰菜豬肉湯餃雲耳椰菜粒好爽口,味道都唔錯☺️有少少蔬菜平衡返,唔會啖啖肉,都係一個健康之選😙📎滷水雞翼滷水雞翼非常入味,亦都唔會煮到過柴過老😉📎開心果巴斯克芝士蛋糕中間有軟心嘅效果,先食到有淡淡的開心果味,之後就係好濃嘅cream cheese🤓每張枱上面都會有一樽菜脯,如果想食濃味少少嘅朋友都可以加落去啲水餃都一齊食😌餐牌:環境:

📎韭菜豬肉煎餃

📎芫荽豬肉煎餃

📎洋蔥豬肉湯餃

📎雲耳椰菜豬肉湯餃

📎滷水雞翼
滷水雞翼非常入味,亦都唔會煮到過柴過老😉

📎開心果巴斯克芝士蛋糕

餐牌:

環境:
2021-07-14 109 views
父親節前一日來(星期六),平時本聽呢間好多人等位,呢日來到當然要等位~😆等位切勿好似我個日甘就甘排🤣係先要同職員登記~(呆呆地等了10分鍾後才發現🤣)來之前都知呢間要食餃子🥟🥟🥟~我都好鍾意食~~餐牌得兩頁~簡而精~餐廳感覺是小店模式,莫名地有親民感~叫左韭菜豬肉煎餃🥟~配套餐b餃子可簡湯/煎/湯餃面都得~(不同價錢)我一向都鍾意食餃子~由其鍾意食煎餃,貪香口呢間煎得不錯~皮薄餡靚🤩🤩🤩煎得都好夠脆😚😚而且價錢廉美~😚😚不過個飯團就差點,好細個,睇得出是人手包,明顯搓得不夠實、食第一口已經散,味道偏淡,相比餃子之下比較遜色。另外再叫左芝士蛋糕🍰🤩🤩🤩呢個芝士蛋糕好好食!比出面的成品好食好多~~(雖然我不算芝士蛋糕迷)中間是軟心!🤩🤩有驚喜~會考慮為左呢個蛋糕再回來食~(或者成個甘訂😝)

餐廳感覺是小店模式,莫名地有親民感~
叫左韭菜豬肉煎餃🥟~配套餐b

餃子可簡湯/煎/湯餃面都得~(不同價錢)
我一向都鍾意食餃子~由其鍾意食煎餃,貪香口

另外再叫左芝士蛋糕🍰
芝士蛋糕

芝士蛋糕
2021-07-14 1861 views
網友介紹的一間深水埗必訪餃子店,10個幫襯10個LIKE!先唔講餃子已被佢地的日式飯團及芝士蛋糕吸引😋再唔講餃子已被絕版的蘋果日報介紹過,識做一定要幫襯!好啦,講返有成隻手掌咁大的手工足料餃子,大件又多汁!新鮮即叫沖即滾即煎,絕不馬虎! 難怪小編之前出過餃子post有網友叫我嘗試比較。踏入店鋪充滿著港式帶日系的家庭風格,老闆陳生爸爸咁岩親切接待,有港式粉麵店的風味,又有一份日式地道小店的那份情,最窩心係老闆見我影相影耐左,叫我快D食啦熱辣辣先好食~「煎餃一定要趁熱吃」我會記在心中~煎餃子=̶洋蔥豬肉餃併菠菜豬肉餃=̶ $38推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️香口多汁加$2 有雙併真心無第二間咁有心!(因為叫飲品冷熱同價! 呢$2根本無諗過賺錢~)招牌菜洋蔥豬肉餃必點! 煎過的紫洋葱多一份香與甜,上檯餃底金黃煎香出色,而餃面保持軟熟滑溜,皮薄爆餡,入面保存的精華肉汁又份外Juicy!加檯上的醋、豉油辣油點綴一下,色彩味道再升華一層!湯餃子=洋蔥豬肉餃併雲耳椰菜豬肉餃=̶ $42推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️湯甜餃滑迎接夏天! 是日的無味精冬瓜老火湯作為湯底,都係招牌菜洋蔥豬肉餃必點! 皮薄爆餡,菜與肉的比例平均,兩款都爽口實

網友介紹的一間深水埗必訪餃子店,10個幫襯10個LIKE!
先唔講餃子已被佢地的日式飯團及芝士蛋糕吸引😋
再唔講餃子已被絕版的蘋果日報介紹過,識做一定要幫襯!
好啦,講返有成隻手掌咁大的手工足料餃子,大件又多汁!

有港式粉麵店的風味,又有一份日式地道小店的那份情,
最窩心係老闆見我影相影耐左,叫我快D食啦熱辣辣先好食~
「煎餃一定要趁熱吃」我會記在心中~

煎餃子
=̶洋蔥豬肉餃併菠菜豬肉餃=̶ $38
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️香口多汁
加$2 有雙併真心無第二間咁有心!
(因為叫飲品冷熱同價! 呢$2根本無諗過賺錢~)

招牌菜洋蔥豬肉餃必點! 煎過的紫洋葱多一份香與甜,
上檯餃底金黃煎香出色,而餃面保持軟熟滑溜,
皮薄爆餡,入面保存的精華肉汁又份外Juicy!
加檯上的醋、豉油辣油點綴一下,色彩味道再升華一層!

湯餃子
=洋蔥豬肉餃併雲耳椰菜豬肉餃=̶ $42
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️湯甜餃滑
迎接夏天! 是日的無味精冬瓜老火湯作為湯底,

都係招牌菜洋蔥豬肉餃必點! 皮薄爆餡,
菜與肉的比例平均,兩款都爽口實淨,汙
再另加檯上的秘制辣菜脯就變得鮮甜又惹味!

=日式住家飯糰=̶ $15
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
日本米飯製作,混合肉碎、牛蒡、芝麻及燒汁而成,
打開保鮮紙誘人散出芳香,口感同味道都非常欣賞!
要來送餃子更加添一份飽肚感!

=̶凍檸賓=̶ +$5
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
跟餐加飲品,冷熱同價! 事後先睇到有即磨咖哩!!
下次Encore要充得叫來試試!~

=̶日式手作芝士蛋糕=̶ $25
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️超值!!
由老闆日藉太太手作的芝士蛋糕,
表層焦香平均的自家巴斯克芝士蛋糕,
當日有原味及開心果味選擇,選朋了後者濃郁清新,
口感綿密質感軟綿Creamy,完全感受到店主"家後"的幸福感。
由於芝士蛋糕是限量供應,要睇下當日好唔好彩有抹茶或冧酒提子味選擇了。

價錢親民的深水埗街坊食堂,8款餃子味道加埋飯、麵及小食款式,
餐廳座位不算多,所以堂食/外賣要預多少少時間排隊,
但就是絕對值得等待的一間家庭式窩心香港人小店。

👅美味: 9/10 😮驚喜: 10/10
✨環境: 8/10 💆‍♂️服務: 10/10
💡性價: 10/10 🐽飽肚: 10/10
💫回頭: 9/10 👍推薦: 10/10
$50 (Dinner)
2021-07-12 44 views
難得嚟到西九龍呢頭當然要食下小店啦!揀左主打餃子嘅家後,一直想食都冇機會今晚終於食到🤪.餃子都有好多款,加2蚊就可以拼架啦!我哋就要左個粟米雞肉同波菜湯餃,湯底係蓮藕豬骨湯😆 同餃子係夾嘅🥰 粟米雞肉餃有爽口粟米所以食落特別有口感,另一款波菜餃好多菠菜食👍🏻👍🏻 .唔少得叫埋韭菜豬肉同木耳椰菜煎餃🥰 兩款都煎得好香脆,但一d都唔油,而家入面餡好飽滿🤩 配d自家製辣菜舖食真係好惹味👏🏻👏🏻.再叫左個牛腩飯😌$42蚊份好大碟,牛味又好出又夠腍!男仔食一定飽👏🏻👏🏻加左碟菜心食,又好新鮮唔會老🤪.店主老婆係日本人,自己整左幾款芝士蛋糕🍰 我哋當然支持下!叫左件原味同抹茶☺️ 兩款都係入面有少少流心,原味芝士味濃,抹茶味就更加正因為好重抹茶香,但一d都唔澀,整體仲要唔太甜 好出色呀!
同餃子係夾嘅🥰 粟米雞肉餃有爽口粟米所以食落特別有口感,
另一款波菜餃好多菠菜食👍🏻👍🏻

唔少得叫埋韭菜豬肉同木耳椰菜煎餃🥰

再叫左個牛腩飯😌
2021-07-12 67 views
朋友推介我去家後食野,話舖頭食物性價比好高, 餐牌上大部分嘅食物都幾好食, 所以上星期六我就去咗食。我哋叫左1)淨豬手,5件39蚊。豬手好乾淨,唔會仲有好多毛。燜得好林,好入味。食完好似食左好多collagen咁😜😜2)麻辣雞翼,4件25蚊。 老水味咸咸地,小小麻辣。雞肉好嫩滑,好入味。3)一碟菜心20蚊。大碟抵食,菜心洗得乾淨。4)一份湯餃(36蚊),分別有4粒雲耳椰菜豬肉餃同4粒洋蔥豬肉餃。湯底有豬骨紅蘿蔔,冇味精。餃子皮唔厚,肉多juicy,同啲配菜好夾。我最欣賞洋蔥豬肉餃,店主用左紫洋蔥, 令到個餃子多咗啲甜味同多咗啲 爽脆感 。唔錯唔錯!5)一份煎餃(40蚊),分別有4粒韮菜豬肉餃同4粒洋蔥豬肉餃。 煎餃子都煎得好靚,唔會太油,但係又煎到餃子皮好脆!正總括,所有食物都好抵食,好好味,好乾淨。小店嘅食物比到我喺屋企食飯嘅感覺👍👍

我哋叫左

3)一碟菜心20蚊。大碟抵食,菜心洗得乾淨。

今日行開深水埗,上網見呢間餃子店好出名,於是就嚟試吓;6點半嚟到啱啱好有位,而位置坐得都算舒服,冷氣都好夠~😊芫荽豬肉煎餃 🥟 餃子外皮煎到脆卜卜,入面餡料好豐富,豬肉肉質紮實、一咬啲肉汁就噴晒出嚟!! 芫荽份量都唔少,令佢芫荽味好突出,清新嘅芫荽香同較濃肉味好配合,作為芫荽控嘅我非常滿意!雲耳椰菜豬肉煎餃 🥟外皮同上面一樣咁正,佢有椰菜同雲耳就比較爽脆,口感比較豐富,而味道就比芫荽清爽啲,啱啲唔食咁濃味嘅人食~日式飯團 🍙 飯團用咗日本珍珠米、雲耳同牛蒡,食落飯粒煙韌,好濃牛蒡香。飯團包得夠實所以唔會一咬就散晒,我對呢個飯團好滿意!油菜  🥬 生菜嘅份量幾多,上面淋上蠔油,$20嚟講非常抵食~滷水雞翼🐔雞翼滷得有香料味,好食~湯小雲吞🦐一碗有10粒小雲吞同小小生菜,食落皮薄有肉香。日式手作芝士蛋糕 🍰 蛋糕外表顏色非常吸引!!! 表面焗到微微燒焦,入面就係芝士嘅奶白。食落蛋糕外圍係厚實嘅質感,而中間就綿滑軟身,佢表面嘅焦香同入面濃濃嘅芝士味,令層次非常豐富,本身食咗一件,最後忍唔住要嗌多一件!😂$25嚟講真係好高質素,仲好食過出面有牌子嘅芝士蛋糕。呢間餃子小店嘅餃子真係名乎其實嘅皮薄

豬肉煎餃

芫荽豬肉煎餃 🥟
雲耳椰菜豬肉煎餃 🥟
日式住家飯團
日式飯團 🍙
油菜  🥬
生菜嘅份量幾多,上面淋上蠔油,$20嚟講非常抵食~
滷水雞翼🐔
雞翼滷得有香料味,好食~
湯小雲吞
湯小雲吞🦐
一碗有10粒小雲吞同小小生菜,食落皮薄有肉香。
日式手作芝士蛋糕
日式手作芝士蛋糕 🍰

呢間餃子小店嘅餃子真係名乎其實嘅皮薄餡靚,其他小食小菜都好好食,價錢亦都合理;然後最驚喜嘅係喺呢間小店竟然會有芝士蛋糕食!!! 有咁好味嘅甜品作結,令今個晚餐特別圓滿!本身仲想食埋個布甸,可惜已經賣晒😢遲啲有機會一定要試埋其他味嘅餃子同布甸~
2021-07-10
$85 (Dinner)
豬肉煎餃
日式住家飯團
湯小雲吞
日式手作芝士蛋糕
  • 芫荽豬肉煎餃
深水埗有唔少既餃子店,看到這家有不少人推薦,地點算方便,便來了一試。這家除了出名餃子外,有趣的是日式手作芝士蛋糕也是招牌。來到首先一讚小店來說十分衛生整潔,食得安心的感覺。自己偏向喜歡吃湯餃,不過店員介紹煎餃也好吃,所以分別點了洋蔥豬肉煎餃和芫茜豬肉湯餃,另外點了一款小吃,麻辣豬肚,芝士蛋糕和菜蜜。首先吃芫茜豬肉湯餃,皮薄,肉味鮮甜,是好吃的餃子,湯底不是普通味精湯,配了青菜,粟米和紅蘿蔔,感覺健康,另外洋蔥豬肉煎餃,這款有驚喜,洋蔥味很出而且有甜味,是用紅洋蔥加豬肉,味道很不錯,最推介,這兩款也是這家店推介之選。另一款推介是日式手作芝士蛋糕,日式蛋糕會偏向輕身鬆軟的感覺,十分滑,芝士味也夠濃,25元性價比十分高,看到很多人會外賣回家吃,下次要試下其他幾款口味。

日式手工芝士蛋糕
日式手工芝士蛋糕
「用心❤️做的餃子」上次朋友帶完我黎食之後,我簡直就一試愛上🥟🥟和🍰🍰所以趁今日收工得閒又要再嚟食多次😍😍今次我醒呀~特登一朝早打嚟預訂巴斯克蛋糕🍰勁好彩有開心果味、提子冧酒、原味,每樣都留咗一件👏🏻👏🏻嚟嘅時候因為係平日而且早過7:30pm, 所以我同朋友兩個人都可以坐四人枱✌🏻咁就可以將啲嘢食攤開晒慢慢食😋😋我同朋友始終都係最鍾意食煎餃🥟試咗佢哋招牌嘅「芫荽豬肉餃」👍🏻👍🏻👍🏻大推💯💯講緊係我本身都唔好芫荽,但呢款🥟配搭得好好,獨特嘅芫荽味襯托出豬肉的鮮味😳必試!另外白菜豬肉餃、韭菜豬肉餃、粟米雞肉餃,上次食過今次返尋味😋仲叫咗麻辣雞翼、滷水豬腎,想講佢嘅麻辣汁真係都幾正👍🏻係佢哋舖頭獨家配方,要主動問店員先有架😛如果鍾意食辣嘅,不妨加啲入醋,再點餃子食,食到停唔到口👅👅❣️❣️❣️最後最後一定要留肚食佢嘅日式芝士蛋糕🍰即係而家好hit嘅巴斯克蛋糕😚蛋糕入口即溶😳而且好重料,開心果味真係好似食緊一粒粒開心果😍提子冧酒個底真係有好多提子🍇原味始終係我最鍾意嘅味❤️一啖接一啖就食咗三件蛋糕😨真係好好好好食㗎!!強推💯💯好食到我最後買咗6️⃣個原個蛋糕😅😆😆要拎返公司分享俾同事~~重點係$25/$30
「用心❤️做的餃子」
好食到我最後買咗6️⃣個原個蛋糕😅😆😆要拎返公司分享俾同事~~重點係$25/$30件呢個價錢出面真係買唔到🙈
依家香港越來越多人鍾意食餃子🥟除咗煎餃仲有湯餃,仲可以配埋老闆娘親手整嘅日式飯團🍙老闆娘係日本人嚟㗎,所以好有風味🥰🥰疫情去唔到旅行,都可以過吓癮~~
呢度嘅老闆同店員都好有親切感☺️家的感覺👍🏻地方又闊落,坐得自在舒服😌乾淨企理,食得都好放心👏🏻
「家後」已經成為左我固定飯腳嘅地方😋😋
日式飯團
麻辣雞翼
開心果味
提子冧酒味
👍🏻洋蔥豬肉煎餃 $40/8隻皮薄多餡,煎到個底脆卜卜,一咬仲爆哂汁🤩!洋蔥切得大粒咬落有口感,同豬肉比例岩岩好,洋蔥味好出同時都食到豬肉香味🤤呢個好好食😛👍🏻推薦!味道:10/10性價比:9/10-👍🏻雲耳椰菜豬肉湯餃 $36/8隻椰菜爽口,不過雲耳偏少,食到有d薑味湯底係無味精既住家湯🥰,款式會成日變,上次去係粉葛湯,今次去係紅蘿蔔雪耳湯,味道偏淡,但感覺好健康👍🏻味道:8/10性價比:9/10-📍#家後深水埗基隆街211號地舖#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #hkrestaurant #美食 #香港美食 #外賣 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #深水埗 #深水埗美食 #深水埗好去處 #深水埗打卡 #長沙灣 #長沙灣美食 #長沙灣好去處 #長沙灣打卡 #太子美食 #基隆街 #餃子
👍🏻洋蔥豬肉煎餃 $40/8隻
皮薄多餡,煎到個底脆卜卜,一咬仲爆哂汁🤩!
呢個好好食😛👍🏻推薦!
味道:10/10
性價比:9/10

👍🏻雲耳椰菜豬肉湯餃 $36/8隻
椰菜爽口,不過雲耳偏少,食到有d薑味
味道:8/10
性價比:9/10

📍#家後
深水埗基隆街211號地舖

• 洋蔥豬肉煎餃
  • 雲耳椰菜豬肉湯餃
2021-07-07 39 views
芹菜豬肉餃子+麻辣雞翼:湯底係粉葛湯,好味冇味精。$36有8隻湯餃,加$15有2隻麻辣雞翼同飲品。鍾意芹菜味,唔係太多地方有芹菜餃,可惜有唔少肥肉。雞翼普通。辣菜脯真心辣,少少都好辣,一定要叫杯凍飲🥵下次未必會加錢轉餐。原味芝士蛋糕:$20件,size 比出面餅店賣既細,唔算話好抵。質地幾滑,但芝士味再濃啲會更好,可能我重口味....點餐時問左姐姐有冇芝士蛋糕,佢話有原味同開心果味,我啲落單話每種味都要一件。食野中途見好多人叫芝士蛋糕,都double confirm 姐姐一次係咪留咗,佢話落左單。最終,食完餃子,姐姐話冇晒開心果味,只有原味....心諗咁我之前同你講咗咩.....聽講嗰度啲姐姐係咁,朋友之前黎都有類似經歷

聽講嗰度啲姐姐係咁,朋友之前黎都有類似經歷
2021-07-06 83 views
轉登走黎深水埗食 真系冇後悔 🥘韭菜豬肉煎餃子($40)餃子煎得十分香 韭菜味亦十足 咬落去仲有汁噴出黎 算係我食過最好味嘅煎餃子了~😍😍🥘生麵(+$15)普普通通嘅一個車仔麵 湯底偏淡🥘兩餸車仔麵($28)叫左豬手同牛腩兩餸 豬手炮製得好香 香味十足 很有彈性口感 😲牛腩亦同出面食嘅嘅唔同 有彈牙嘅口感 👍🥘酥脆炸肉丸($25)肉丸都好明顯食得出係自家製 外面有層脆皮 包住入面嘅肉 肉嘅口感亦十分突出 唔彈牙但好有肉感😽🥘麻辣豬肚($25)可以話佢嘅麻辣香真系獨有啊 不過 唔太食得辣嘅朋友仔就唔好嗌喇 食兩夠就開始麻痹喇🤥🍩原味芝士蛋糕($25)芝士蛋糕 可以話係最值得一試嘅嘢😍 芝士香得黎 蛋糕嘅口感真系十足 又唔會好漏~ 一場黎到嘅朋友仔 絕對真系要黎試下🍩開心果味芝士蛋糕($30)開心果味係最有驚喜嘅 佢嘅開心果味 可以話係別具特色 真系有種淡淡嘅開心果香 真系好好奇去點整😹🍺凍咖啡🍺凍好力克
轉登走黎深水埗食 真系冇後悔

🥘韭菜豬肉煎餃子($40)

🥘生麵(+$15)
普普通通嘅一個車仔麵 湯底偏淡

🥘兩餸車仔麵($28)

🥘酥脆炸肉丸($25)

🥘麻辣豬肚($25)

🍩原味芝士蛋糕($25)

🍩開心果味芝士蛋糕($30)

🍺凍咖啡

🍺凍好力克
2021-07-05 33 views
因為早前起深水埗某一間格仔舖訂咗一啲figure,店主同我講已經到咗貨可以去拎。所以就約咗朋友仔一齊去深水埗行轉西九中心嘅蘋果商場順便再喺嗰頭搵吓食。深水埗係美食天堂,啲嘢又平又正,好多人細小店都係開喺呢頭。今次,就比我發現咗呢一間叫家後嘅餃子專門小店。佢呢間嘅餃子非常之出名,好多回頭客。我同我朋友都好鬼死肚餓,一坐低就嗱嗱臨叫嘢食。我哋嗌左兩個餃子套餐,一個湯餃,一個煎餃。芫荽豬肉餃(湯餃)$36 8隻 配米粉芫荽味好出,湯底係是日精選老火湯,個湯超級甜,睇得出係真材實料,昇華左餃子嘅味道。雲耳椰菜豬肉餃(煎餃)$40 8隻 配菠菜麵另外再叫咗 酥脆炸肉丸 $25,個大細好啱女仔一粒一啖
芫荽豬肉餃(湯餃)$36 8隻 配米粉

雲耳椰菜豬肉餃(煎餃)$40 8隻 配菠菜麵