今日去深水埗買皮革材料,行經基隆街,有間手工水餃店「家後」,門面乾淨,openrice都好多讚,鍾意食餃子的我,就決定食下呢度的煎餃。 「家後」以家庭式經營,主打手工餃,另有粉麵、飯餐、甜品、小食等。 餃子煮法有湯、煎,8隻價錢都係$36起,仲包有飲品一杯,如轉套餐,都係加$15,真是幾抵食。煎餃……洋蔥豬肉餃、韭菜豬肉餃餃子皮薄,一面煎至金黃,唔油膩,入口香脆,中間饀料濕潤,洋蔥味香唔辣,韭菜味香濃,蘸上呢度脆口的辣椒蘿蔔,非常香口惹味。 油菜 真正日式味道……自家製日式手作芝士蛋糕蛋糕質感綿密濕潤,芝士味濃郁,口感軟滑,真係非常好食😋,所以最後, 忍唔住要外帶兩件芝🧀士蛋糕畀屋企人試下。

煎餃……洋蔥豬肉餃、韭菜豬肉餃

油菜

真正日式味道……自家製日式手作芝士蛋糕