2018-03-14 885 瀏覽
我地一班同事去gathering,環境唔錯,幾闊落,唔會太逼。我地自己有帶酒,服務人員都好好咁幫我地開酒。我地揀左濟州塔,有送30分鐘任食沙白promotion。但原來30分鐘係從開始蒸計,所以最多食兩次。啲食材都幾新鮮,但建議既時間會令好多食材過熟,特別係啲海鮮。我地幾個都有煮開嘢食,所以同服務人員講其實啲嘢都熟架啦想開蓋,但服務人員堅持要到建議煮食時間先開蓋....搞到韌晒兼浪費左啲嘢食。不過,最後個粥唔差。

不過,最後個粥唔差。
2017-12-20
2018-02-07 487 瀏覽
蒸氣鍋食過幾間,路經大坑就黎呢間食下叫了以上呢個餐蒸氣鍋竟然都有前菜泡菜雖然辣,另外一碟荀就唔辣既唔食泡菜既我地都食哂重有一碟菇同青瓜,唔辣,爽口首先有貝殻類,蟶子,象拔蚌,北寄貝好鮮甜,冇沙,又夠大隻唔需要配任何醬汁,已經好有海水味再黎有元貝,力蚌,蝦三樣食材同樣鮮甜,肉質嫩滑肉蟹都算大,兩個人食都夠大花蛤都係冇沙,依舊鮮甜,有海水味魚肉新鮮,唔會好”mui”配上少量蔬菜,冇咁膩最後蒸既有鮑魚,蒸出黎唔會”un”, 肉好嫩牛舌唔”so”, 唔hai南瓜蕃薯粟米都好清甜重點: 韓式豬手粥粥底有好豐富既海水鮮甜味,唔需要額外加調味豬手唔會太大舊,唔肥,好淋既豬皮米花爆得好靚,好綿既一個粥
蒸氣鍋食過幾間,路經大坑就黎呢間食下

叫了以上呢個餐

蒸氣鍋竟然都有前菜
泡菜雖然辣,另外一碟荀就唔辣既
唔食泡菜既我地都食哂

重有一碟菇同青瓜,唔辣,爽口

首先有貝殻類,蟶子,象拔蚌,北寄貝
好鮮甜,冇沙,又夠大隻
唔需要配任何醬汁,已經好有海水味

再黎有元貝,力蚌,蝦
三樣食材同樣鮮甜,肉質嫩滑

肉蟹都算大,兩個人食都夠
大花蛤都係冇沙,依舊鮮甜,有海水味
魚肉新鮮,唔會好”mui”
配上少量蔬菜,冇咁膩

最後蒸既有
鮑魚,蒸出黎唔會”un”, 肉好嫩
牛舌唔”so”, 唔hai
南瓜蕃薯粟米都好清甜

重點: 韓式豬手粥
粥底有好豐富既海水鮮甜味,唔需要額外加調味
豬手唔會太大舊,唔肥,好淋既豬皮
米花爆得好靚,好綿既一個粥
2017-07-06
2018-02-04 250 瀏覽
因為喜歡食海鮮,朋友推介叫我試下呢間於是我同老婆二人收工後上去試一下而家食家感覺簡直Amazing坐底之時服務已經好周到之後點餐又為我們講解到海鮮上台都有為我們細心準備及提點佢地有幾款特色醬汁不過我個人覺得佢地既海鮮夠新鮮及鮮甜,所以齋食都已經好好食物方面,帶子同聖子既汁都好鮮甜又彈牙而元貝,刀蚌,象拔蚌及北寄貝等都一樣好味雖一係肉蟹較為無嘜特別,普普通通不過最值得留意及一定要試係"花尾龍蠆",好滑好鮮甜,絕對係個人推介另外亦有其他配菜及雞粥底,不過基本上未去到最底層都已經好飽我地亦將粥底打包拎走
因為喜歡食海鮮,朋友推介叫我試下呢間
於是我同老婆二人收工後上去試一下
而家食家感覺簡直Amazing

坐底之時服務已經好周到
之後點餐又為我們講解
到海鮮上台都有為我們細心準備及提點
佢地有幾款特色醬汁
不過我個人覺得佢地既海鮮夠新鮮及鮮甜,所以齋食都已經好好

食物方面,帶子同聖子既汁都好鮮甜又彈牙
而元貝,刀蚌,象拔蚌及北寄貝等都一樣好味
雖一係肉蟹較為無嘜特別,普普通通

另外亦有其他配菜及雞粥底,不過基本上未去到最底層都已經好飽
我地亦將粥底打包拎走
2018-02-02 219 瀏覽
大坑浣紗街一帶都有不少特色餐廳,不過由於位置不太就腳,只來過兩次左右,今次來的目的,源於朋友強烈推介的蒸氣海鮮鍋。店內的空間感大。左揀又揀,最後選了首爾塔。飲食小貼士。當日來到之時,知道店內正舉行沙白任食30分鐘,太瘋狂了吧!從來都未試過一下子吃了這麼多沙白。其實每一轉要等大約5分鐘左右,我們先後吃了兩轉,沙白殼堆得像一座小山。沙白肉雖然細粒,但鮮甜,最重要是無沙!雖然口痕想再吃,但還是乖乖留肚,等待主角的出場!由最底開始,先擺好粥底的配料,裡面有兩大隻膏蟹、人蔘雞糯米、蜆及年糕。望着透明蒸氣鍋,等待海鮮開口的一刻,好肚餓呀!第一層:蟶子及象拔蚌。好新鮮呀!最重要是無沙!熟度剛剛好,令到肉質好爽口。第二層:海蝦,爆濃芝士丸及墨汁豚肉丸。爆濃芝士丸是我的心頭好呀!一口咬開,芝士爆出來,正呀!另外那款墨汁豚肉丸有咬口,而海蝦亦彈牙鮮美。第三層:大花蛤、新鮮花尾龍躉、厚切黑椒牛脷及日本蕃薯。先講花尾龍躉,肉質夠嫩,帶點煙韌,兼且魚味重。大花蛤鮮甜、厚切黑椒牛脷有嚼勁,而日本蕃薯夠香甜。基本上吃完這一層,我已經有9成飽。第四層:鮑魚、元貝、野菜百頁豆腐、日本南瓜及粟米。鮑魚好彈牙,元貝都好鮮甜
店內的空間感大。
左揀又揀,最後選了首爾塔。
飲食小貼士。
當日來到之時,知道店內正舉行沙白任食30分鐘,太瘋狂了吧!

望着透明蒸氣鍋,等待海鮮開口的一刻,好肚餓呀!
第一層:蟶子及象拔蚌。
好新鮮呀!最重要是無沙!熟度剛剛好,令到肉質好爽口。
第二層:海蝦,爆濃芝士丸及墨汁豚肉丸。
爆濃芝士丸是我的心頭好呀!一口咬開,芝士爆出來,正呀!
另外那款墨汁豚肉丸有咬口,而海蝦亦彈牙鮮美。
第四層:鮑魚、元貝、野菜百頁豆腐、日本南瓜及粟米。鮑魚好彈牙,元貝都好鮮甜。
最後一層啦!一打開,嘩,好吸引呀!
浮面的黃油是蟹油及雞油。
店員會幫忙將人蔘雞剪開,把糯米平均分好,建議我們先吃糯米。
糯米已經煲得好綿,富人蔘味。
再來就是蟹啦!金黃的蟹膏甘香可口。
由第一層到第四層,所有海鮮、肉類的精華全都落入粥底,所以幾飽都好,總會忍不住吃下兩三碗粥,實在太鮮美啦!
2018-02-02 1146 瀏覽
天寒地凍最好就係十下十下~ 但係一連凍咁多日,十得多都悶喇~ 今日就食另一款十下十下,呢間鋪由岩岩興食蒸鍋,到話想試~ 講到依家終於試到喇~ 😂😂每一檯客都有一個搖骰忠的機會,今晚我地搖到兩隻蝦~ 就贏到碟醬油蝦~ 醬油蝦偏甜,肉身Q彈~ 想一隻食完又一隻咁食~ 完全唔想停~😂9層上檯~ 店員會放溫度計~ 等到90度再通知店員幫我地打開~咁高黎講~ 要同坐對面既朋友傾計有一定的難度😂~完全見唔到對面的朋友仔~ 我地採取的策略就係食完先慢慢傾~😂 說時遲那時快~ 終於食得喇~  第1層就係蟶子同花蛤~ 真係蒸到岩岩好~ 完全唔會老~ 爽得黎仲好鮮tim~ 第2層係扇貝~魚腐同絲瓜~  三樣都唔錯~ 我地為左之後個湯可以再甜D~ 我地一夾扇貝就直接將D湯倒返落去~ 完全無飲過😂 ~ 好明顯呢層既重點係應該係蝦~ 食到第3層~ 都唔會蒸過頭~ (可能係我地食得太快😂)蝦好新鮮好甜呀~ 蜆就略略覺得太細隻~ 呢層仲有一舊木瓜~ 蒸木瓜真係第一次食~ 甜到你唔信~ 估唔到好食~ 呢層對我黎講可以話係最遜色的一層~ 個魚有好多細骨~ 而且仲有少少"鞋" 食唔到魚味~ 牛舌同蠔~ 相對牛舌~個蠔無咩

說時遲那時快~ 終於食得喇~  第1層就係蟶子同花蛤~
真係蒸到岩岩好~ 完全唔會老~ 爽得黎仲好鮮tim~

我地一夾扇貝就直接將D湯倒返落去~ 完全無飲過😂 ~

蝦好新鮮好甜呀~ 蜆就略略覺得太細隻~

牛舌同蠔~
相對牛舌~個蠔無咩驚喜~牛舌好"淋" 牛舌味同黑椒味好配合~ 真係好似同緊隻牛kiss 咁😂

一開頭以為係墨汁墨魚丸~ 一咬原來係墨汁豬肉丸~
呢屠私驚喜位係蕃薯~好香,入口即溶~ 好食~

我地加左個菜~ 第一次食蒸既玉子燒~ 整體不過不失喇~

我地一開始選左加錢要人參雞~ 個雞食落有少少的人參味~ 反而個粥就唔係好食到人參味喇~

最後個粥真係不得了~ 幾飽都一定要食~ 個弼甜到一個點~ 雖然佢唔係好棉果款的粥~ 但係唔食D米,淨飲D水都值回票價 ~
2018-01-31
2018-02-01 44 瀏覽
那天是中秋前夕,是慶祝老豆生日既晚飯。我記得那天完結時,離開餐廳後,出面就是大坑火龍慶中秋。那天我們是食頭圍,去到時沒太多人,但慢慢地人也多起來。我們點了5個平價餐及4個中價餐。來餐時是全部一齊出,九個塔一層層慢慢食。食物質素都ok,海鮮都是新鮮的。但可能食到中間,人開始多,服務員好像比較心急,希望我們快點食完這層再往下層。也因為是套餐,可能有一些食物如丸類忘了放在塔內。跟服務員跟進後,也補回給我們。總體來說是ok的。
那天是中秋前夕,是慶祝老豆生日既晚飯。
我記得那天完結時,離開餐廳後,出面就是大坑火龍慶中秋。

總體來說是ok的。
2018-01-19 61 瀏覽
依間就係之前係電視拍過既玩遊戲有野食做獎品既食店!!! 係幾有卓頭既!!!~人生第一次食醬油蟹,一直都好驚腥好驚生食會肚痛,但朋友叫左上枱見到新鮮無腥味,而且好爆膏,好引人,超勇咁食,原來好甜好好味!!!~味道真係好特別,口感好軟綿綿同熟蟹真係兩會事黎!!!~蒸龍蝦,簡簡單單蒸,原汁原味!!!~
味道真係好特別,口感好軟綿綿同熟蟹真係兩會事黎!!!~
蒸龍蝦,簡簡單單蒸,原汁原味!!!~
2018-01-12 109 瀏覽
平時成日都打邊爐,食嚟食去都係果啲,於是就同班朋友去試吓啲新嘢 —「蒸氣火鍋」。依度最新嘅推出係鮮首爾塔,佢係唔同其他嘅塔,首爾塔係透明嘅,可以睇到入面嘅嘢食。見到個餐牌有咁多海鮮,價錢又唔算貴,於是我哋就叫咗首爾塔。喺食首爾塔之前,我哋叫咗依度嘅韓式醬油蝦蟹。蝦蟹吸收晒啲醬汁嘅精華,將蝦同蟹嘅鮮味帶上去另一個層次,食落又唔會太鹹或者太淡,味道啱啱好。呢度仲有最新推出嘅promotion,係「沙白瘋狂任食30分鐘」,係30分鐘入面可以任叫沙白,鍾意食沙白嘅我哋當然忍唔住要叫。佢會比一個漏斗我哋,蒸一輪沙白要大概10分鐘,所以轉兩次漏斗就食得啦!雖然佢每一輪都會好多,但我哋唔洗5分鐘就已經清晒,總共叫咗三次,真係好抵食!終於都嚟到首爾塔,我哋加左$50轉做人蔘雞湯,佢會先將雞、花蛤、人蔘、蟹同生米放喺鍋底,之後靠第一至第八層嘅海鮮同埋其他食材滴出嚟嘅精華煮,聽到都已經流晒口水。頭幾層會有不同嘅貝類,例如刀蚌、北寄貝、象拔蚌、元貝,全部都好新鮮同埋好大隻好厚肉!除咗海鮮之外, 佢仲有其他蔬菜、菇、丸,可以配搭一下。終於去到最尾嗰層啦!店員會首先將雞入面嘅糯米分到係我哋嘅碗上,再將雞拆肉。同

醬油蝦蟹

沙白

終於去到最尾嗰層啦!店員會首先將雞入面嘅糯米分到係我哋嘅碗上,再將雞拆肉。同埋仲有大大隻嘅沙巴肉蟹,入面有好多膏,肉質鮮嫩。

整體來講,呢度嘅海鮮真係好新鮮,同埋份量都好大份,依個價錢嘅性價比好高,好抵食呀~
雪中梅梅酒
2017-12-08
2018-01-11 93 瀏覽
琴日同屋企第一次去食九重鮮,之前已經聽講過九重鮮啲海鮮都幾正,今次試完之後發現都真係唔錯!價錢都好抵食!首先打頭陣嘅係30分鐘無限食沙白,沙白本身已經夠鮮甜,仲要唔係好飽肚,食多啲都得!😋之後就嗌咗個醬油海鮮拼盤,無諗到唔係專做醬油蟹嘅店都會有出色嘅醬油蟹,蟹同蝦都好新鮮,啲鮑魚都好入味,值得再嗌!之後就到重頭戲九層首爾塔!今次我地試咗佢地最新推出嘅透明蒸爐,咁就可以俾食客睇到成個蒸熟嘅過程,重點係可以影相📸😝所有海鮮都好新鮮,蒸完唔洗點醬都已經好夠味,真係食過翻尋味😋😋 重要唔好漏咗個人蔘雞沙巴蟹粥底,蒸完曬啲海鮮汁滴翻落個粥底係鮮甜味再度昇華,所以記得留肚食埋個粥!

韓式醬油海鮮拼盤

人蔘雞沙巴肉蟹
蟶子刀蚌
韓式醬油海鮮拼盤
蟶子刀蚌
2018-01-10 78 瀏覽
近排香港有好多蒸海鮮嘅選擇, 但係總括嚟講, 喺我心目中, 這餐廳係我不二之選!近排佢有一個新gimmick, 有得玩有得食, 我玩骰盅, 好好彩,中咗醬油蟹, 又可以加餸啦!醬油蟹真係十分之吸引, 佢個賣相雖然不揚, 但係佢嘅肉質非常之鮮甜, 最值得欣賞嘅係佢嘅醬汁, 非常之入味, ,鹹鮮香糯, 充滿海洋的味道任食沙白 30分鐘真係非常之crazy! 沙白放滿喺海鮮鍋上面, 非常之吸引, 肉質不錯, 最緊要係冇沙!海鮮塔既食物份量非常之多, 多都食唔曬! 最欣賞嘅就係佢嘅龍蝦, 龍蝦一啲都唔靭. 肉質彈牙,海鮮口感清新之餘又保留海水的味道. 時間控制又啱啱好佢嘅粥, 將所有海鮮精華吸收起黎, 入口鮮甜無比, GOOD!

2018-01-09 68 瀏覽
1/5 大坑店 不論服務同食品質數都係底到貼地話說book咗八半 當日有人打電話來cfm都仲話有個沙白任食 去到就梗係冇啦!ok fine 蒸海鮮都毫無技巧架啦,你可以做到一啲鮮味都冇而趷立不倒咁多年都真係匪夷所思!一行六人要超過五百蚊個頭就好心比D質數啦 +$轉南非鮑又話得五隻剩 都算嘞 照要 口黎到五隻南非五隻大連 問你點解你仲要話整多咗一係+$ 一係夾返起!Come on James, 趕客黎講你堅係成功 other than that a really no go!
1/5 大坑店 不論服務同食品質數都係底到貼地
2018-01-05
2017-12-30 79 瀏覽
中式蒸海鮮食過好幾次 一層一樣海鮮咁逐樣蒸 原來韓式蒸海鮮都有 不過係好多層 一次過蒸哂🤣🤣個蒸爐好高 好多層😀😀第一層先食蟶子 大大隻蟶子 就咁蒸都好鮮加埋蕃茄同露荀 一齊食仲鮮第二層 帶子 加埋節瓜豆腐 帶子本身夠鮮 大大粒咁一蒸起就會好味第三層 北寄貝 最鍾意佢仲有木耳係中間第四層 鮑魚到 仲有栗米同南瓜南瓜就咁蒸真係好甜 甜得好緊要😚 呢隻鮑魚似係韓國鮑魚啵 隻色幾唔同 好正第五層 黃油蟹加大蜆 真係成隻蟹架仲有黃油流出黎tim 有蟹膏架🤣 側邊既大蜆都好鮮😀😀最後一層 都係粥底 但同中式唔同既係 每樣海鮮都將佢既鮮味留係下一層 一層跌落一層 個粥底變到好甜 一人一碗都仲有好多 全部打包🤤🤤
中式蒸海鮮食過好幾次

一層跌落一層 個粥底變到好甜
一人一碗都仲有好多 全部打包🤤🤤
2017-06-27
2017-12-22 87 瀏覽
近日天氣轉冷,好想食熱腾騰食物,同家人去大坑九重鮮食蒸氣鍋.之前光顧過,覺得食材很新鲜。今次再來,餐廳改為用上透明蒸鍋,客人可以見到食材由生煮到熟的過程。點首爾塔送沙白蜆,瘋狂任食30分鐘,蜆肉鮮甜無沙韓式醬油海鮮拼盤($268)醬油蟹醃得好入味,鮑魚很爽口首爾塔($398/位)第一層:象拔蚌、蟶子 非常大隻,時間控制好好,很鮮甜第二層 :海蝦串起來蒸,很爽囗;墨汁黒豚肉丸夠彈牙;芝士丸脹卜卜,好有芝味第三層 : 元貝、刀蚌、花尾龍躉魚肉很嫰滑,想不到連牛脷軟腍美味下層 : 超大隻扇貝、鮑魚,好新鮮粥底有蟹、蜆和人參雞;粥吸收了所有海鮮精華,鮮甜無比。這頓晚餐和家人一起享用,非常滿足。

點首爾塔送沙白蜆,瘋狂任食30分鐘,蜆肉鮮甜無沙

韓式醬油海鮮拼盤($268)

醬油蟹醃得好入味,鮑魚很爽口

首爾塔($398/位)

第一層:象拔蚌、蟶子 非常大隻,時間控制好好,很鮮甜

下層 : 超大隻扇貝、鮑魚,好新鮮

粥底有蟹、蜆和人參雞;粥吸收了所有海鮮精華,鮮甜無比。

這頓晚餐和家人一起享用,非常滿足。

2017-12-19 90 瀏覽
今次係第二次來九重鮮, 點左個首爾塔(HKD398/位).看到廚師推介,就點了一份韓式醬油海鮮拼盤(HKD268)。首爾塔附送免費沙白, 30分鐘任食。開爐後, 服務員推來一車沙白,馬上把食物鋪滿整個鍋。食物需要15分鐘才蒸熟, 沙白一點沙也沒有,鮮甜肉嫩沙白。雖然可以免費添吃,但要留肚品嚐接下來的食物。韓式醬油海鮮拼盤(蟹,蝦,鮑魚)全部海鮮也是生吃, 沒有一點腥味。醬油味不會太濃,仍然保留著海鮮風味。蝦蟹鮮甜,鮑魚爽口有嚼勁。首爾塔 鍋底用上人參雞,還有大大隻肉蟹及花甲。店員續層精心鋪排不同海鮮,確保火候剛剛好。在火鍋頂放置了温度計,有跟有據,不用擔心蒸得過時。各層鋪上蟶子、鮑魚, 、海蝦、肉蟹、北寄貝、扇貝、龍躉、象拔蚌和肉丸等鮮活海產。與上次不同,今次店家改用了透明蒸鍋,增加了一重視覺享受,抵讚!

韓式醬油海鮮拼盤(蟹,蝦,鮑魚)

首爾塔 鍋底用上人參雞,還有大大隻肉蟹及花甲。

• 韓式醬油海鮮拼盤
2017-12-16 94 瀏覽
之前見韓國旅遊節目食呢啲海鮮塔,好似好正咁,所以就搵朋友去試下。一坐底侍應姐姐話呢期做緊白沙30分鐘任食,我地就貪新鮮去試下。姐姐話要蒸15分鐘先,所以30分鐘內應該可以食到兩輪,但其實一輪都已經有好多白沙,味道都幾鮮甜,但要留肚食首爾塔,所以食完一輪就完。係食白沙期間,我地同姐姐吹吹下水知道原來呢度有特別既透明蒸籠,要另外要求先有,而且有限數量,所以今次我地有幸可以食個與眾不同既首爾塔(可能已經好多人識咁樣order..)透明蒸籠清楚見到海鮮分部係不同層數,蒸既過程慢慢見到啲蝦變色,一路觀察一路等食,都幾有趣味。個塔因為會不停會不停咁蒸,所以有啲擔心比較低層既海鮮會過熟,但食落又無問題,層層海鮮都剛剛好,每層海鮮都好鮮甜,無特別調味,原汁原味推介大家湯底要換做人參雞湯,人參雞同海鮮都無蓋過對方既味道,淡淡既人參同海鮮原味無令到個粥底過咸。超鍾意粥底入面既年糕,煮左咁耐仲可以咁煙韌,但可惜一人得一舊,而個粥底就好棉,味道清甜。不過食到最尾真係好飽,但侍應姐姐話可以打包返去,到時煮多次味道會更加濃,但可惜個袋粥俾朋友拎左,所以試唔到了