2017-06-30 45 瀏覽
蒸鍋之前試過好多,不過韓式嘅就第一次,估唔到大坑呢間九重鮮畀到嘅印象都幾好不過今次特登打文喺想講下呢到嘅員工服務態度真心稱讚,先頭同朋友坐嗰個位有冷氣機滴水,員工先抺好後再幫我地換位,之後又同我地細心講解每樣餐嘅分別,以及食法...另外餐廳會作臨時對應,邊樣海鮮當日較為新鮮嘅會建議作更變,依家好少地方算喺咁為客人諗,當然我唔排除好貴嘅餐廳喇食物方面,我地叫嘅喺首爾塔,員工話蝦比較無咁新鮮,改做咗和牛,另外北寄貝賣晒變咗龍躉魚,呢兩方面我地都無咩所謂⋯⋯每層每層食落去,每層感覺都好好,第一層嘅和牛好有牛味,呢種蒸法入口亦都易咬口;之後嘅蟶子象拔蚌同埋元貝都好鮮甜,蒸海鮮嘅汁好好飲;仲有魚好厚好滑,牛舌唔韌,就連粗糧嘅蕃薯同南瓜食得出嚟日本嘢(點解唔係韓國嘅?😂),好甜....不過個人好欣賞嘅喺蟹層旁邊嗰粒芝心丸,爆醬咁,一咬落口汁晌晒個口到,好滿足,最終大家都食唔晒個人參雞煲,大家吃到飽晒之餘仲一人一個外賣拿走,絕對係有食有攞

2017-06-28
2017-06-27 31 瀏覽
妹妹說近來食太多肥膩的食物,想吃清淡一點,而清淡又好吃的餐廳我就想到蒸氣火鍋。上網看到這一間韓式海鮮蒸氣火鍋邊個決定帶她來試試😋一坐下便看到旁邊電視機在播韓國MV,而位置也挺舒適,完全不擠擁。他們的餐單主要是賣套餐😚一個個套餐都以韓國城市名稱以命名。我們今次便選了首爾塔和韓式豬手粥底☺️下了單沒多久便送來五款小菜😍😍,每款都開胃又好吃😆店員一次便把四層塔放在蒸爐上,並告訴我們只要溫度計顯示大約90度便可以開動😊第一層是蟶子,刀蚌,象拔蚌和少許鮮菇這幾款海鮮都十分鮮甜,連醬汁也不用加便已經很好吃,而且蒸的剛剛好。我們倆甚至把殼裏的湯都喝了🙈😂第二層是海蝦,花甲和元貝同樣地每款海鮮都很新鮮及鮮甜☺️連絲瓜也是很甜和juicy😝第三層是蟹,龍躉,芝士丸和雜菇龍躉十分嫰滑,而芝士丸不像一般裏面是充滿油的芝士,而是軟綿而不油膩的😍有一樣不得不提的是蒸木瓜,食吃了這麼多的咸食,一塊香甜的木瓜剛好能轉一下味道😚吃到這一層我們已經有點飽,所以我們把剩下的放到旁邊的保溫盒裹,然後再戰下一層😎第四層是蔬菜,牛舌和鮑魚,墨汁丸南瓜和粟米很甜,鮑魚略嫌韌,墨汁豚肉丸很juicy😍吃到最後我們真的超級飽,不過都要試
下了單沒多久便送來五款小菜😍😍,每款都開胃又好吃😆
第一層是蟶子,刀蚌,象拔蚌和少許鮮菇
第二層是海蝦,花甲和元貝
第三層是蟹,龍躉,芝士丸和雜菇
第四層是蔬菜,牛舌和鮑魚,墨汁丸
南瓜和粟米很甜,鮑魚略嫌韌,墨汁豚肉丸很juicy😍
吃到最後我們真的超級飽,不過都要試吓最後的粥😚
豬手粥並不是粥店那些綿密的粥,比較像是稀飯,但是也挺不錯,充滿了海鮮的甜味☺️❤️

• 韓式豬手湯
2017-06-27 79 瀏覽
雖然香港已經興起了一年,但我還真的是第一次來品嚐這個人人讚好的九重鮮!就是因為身邊好多人都已經食過了,所以我才遲遲找不到朋友來!終於有跟我一樣走在潮流尾端的朋友陪我試啦!大鄉里出成般的興奮店內環境也算滿寬敞舒適的~連餐牌都覺得好型,用木板來做的耶!小菜有上款,分別是泡菜、蘿蔔、紅豆和中華沙律另外,店員服務也超棒!由於是第一次食,所以都是由店員熱心的推介和說明,而且都會定時過來看看我們有什麼需求!↓ 這個度數到達90就可以跟店員說~並準備開餐海鮮真係每層都有驚喜先由頂層的蟶子、象拔蚌和北寄貝已食到嘩嘩聲!特別是北寄貝好爽口,會有「爽爽聲」既感覺!元貝鮮味十足,而且蒸得剛剛好!海蝦的蝦肉好彈牙,而且都幾大隻~啖啖蝦肉~沙巴肉蟹雖然我很懶食蟹,但這個蟹肉真的很多~而且很鮮甜、所以就算再懶還是願意動手!另外同一層還有超嫩滑的龍躉!最後一層有最期待的鮑魚和牛舌!鮑魚爽口彈牙又大粒、而厚切牛舌也出乎意料的有咬口得來卻毫不覺得韌,即使只用黑椒調味也很足夠!最後一定是粥底,我選了人參雞粥~人參味並不會很重,應該適合很多人,而且好味又補身!最重要是食唔曬可以外帶回家也不用覺得尷尬!因為這也是餐廳貼心安排

大鄉里出成般的興奮

店內環境也算滿寬敞舒適的~

連餐牌都覺得好型,用木板來做的耶!
小菜有上款,分別是泡菜、蘿蔔、紅豆和中華沙律

另外,店員服務也超棒!
↓ 這個度數到達90就可以跟店員說~並準備開餐

海鮮真係每層都有驚喜
北寄貝

蟶子

元貝鮮味十足,而且蒸得剛剛好!
元貝

海蝦的蝦肉好彈牙,而且都幾大隻~啖啖蝦肉~
海蝦

沙巴肉蟹
另外同一層還有超嫩滑的龍躉!
沙巴肉蟹

最後一層有最期待的鮑魚和牛舌!
鮑魚

牛舌

最後一定是粥底,我選了人參雞粥~
人參味並不會很重,應該適合很多人,而且好味又補身!
人參雞粥

最重要是食唔曬可以外帶回家也不用覺得尷尬!
因為這也是餐廳貼心安排的一部分喔!
2017-06-25
鮑魚
牛舌
人參雞粥
2017-06-26 43 瀏覽
近來愛上韓食我的, 今天終於可以試到流行己久的韓式海鮮塔。 餐廳在樓上,在樓下已感到陣陣韓風。樓梯畫有海鮮鍋圖案,增添一點藝術氣息。入座不久,店員姐姐立即向我們介紹幾個海鮮餐,我們點了中價首爾塔 ($398 每位, 2位起) ,餐牌上有詳細介紹應該怎樣食用韓式海鮮塔 ,有夠細心。自家醬料方面,店家提供了8款醬醬料,每位客人可選2款。這次選了芭堤雅香茅海鹽 ,黑白兩道的黑蒜,阿珠媽之韓國辣醬,和口不對心青檸汁。當中的口不對心青檸汁真是一流, 自然風味的海鮮配合酸酸甜甜的青檸汁,令人胃口大開,食指大動。 韓國前菜少不了,年藕竟然是麻辣的,令人驚喜。五層高海鮮塔到來 ,氣勢如虹。頂部插有溫度計,員姐姐溫馨提示,塔內升到90度就有得吃。頂層主角是象拔蚌蟶子刀蚌。第二層主角有元貝海蝦花甲,喜歡的可以飲埋元貝啲湯汁,唔飲都可以倒落下層淆粥。海蝦有蝦膏,肉質爽口 。 第三層:有龍躉 2片和肉蟹。蒸好後店員姐姐細心為我們剪蟹, 肉蟹爆哂膏,不論肉或膏都好鮮甜 。另外配菜之一的木瓜,超多汁好鮮甜,非常好食第四層有鮑魚,一啲都不韌。 最後底層要了人蔘雞粥(加$50) 雞粥線綿, 亦混合了海鮮鮮味 ,是個很

樓梯畫有海鮮鍋圖案,增添一點藝術氣息。

韓國前菜少不了,年藕竟然是麻辣的,令人驚喜。

頂層主角是象拔蚌蟶子刀蚌。

第四層有鮑魚,一啲都不韌。

最後底層要了人蔘雞粥(加$50) 雞粥線綿, 亦混合了海鮮鮮味 ,是個很好的配搭。而且份量相當大,唔使担心食唔飽。吃不完更可打包帶走不用浪費。人少又想食多幾款海鮮的話,這裡是個不錯選擇。

• 沙巴肉蟹
  • 花尾龍躉
2017-06-25 63 瀏覽
朋友生日想食海鮮,見呢樹好似多好評於是建議黎。我地黎到後,見到大部分凳到係圓凳。唔系嘩。。心諗收人三舊幾一位要人坐圓凳。。我地一行八人都年紀唔細腰骨差,見附近空枱仲有幾張有背椅,趁部分朋友未到自行幫朋友換幾張椅啦。換左兩張,個好似好好心既帶位阿姐走黎話有甚麼需要等佢哋幫忙啦,好啦,咁唔該你幫我換多張椅,佢話好,好似好好心咁叫我坐,話完後唔知扮做乜行開又唔換。。提返佢,原來佢係唔想俾我換。。卑鄙到。。。仲要話佢地唔夠椅我唔可以換曬佢地d 椅,人地四人台四人有得挨,我地八人枱自己唔換就得一張椅。。。好啦後黎個帶位阿姐話我地訂位時留左有人生日,所以有個甚麼韓式拼盤同醬油甚麼送,又好似好好心咁話不如幫我地先上一邊食一邊等人,上菜後我地剛開始食,個阿姐又走埋黎話,「唔好意思,你地八個人要叫足八位餐先有野送。」「我地有個朋友敏感唔食得海鮮,我地都加左其他野。」「系要八位餐先有得送。」「咁你上之前唔講而家先黎講俾返錢你唔好煩。。。」真系。。。。雖然結果個拼盤都送左,不過未食已經。。。至於海鮮,聖子象拔蚌蜆既鮮味都唔夠,可能系急凍,朋友既聖子有 d 沙,我自己識夾走 d 聖子腸就無事,蠔都系急凍,最有
朋友生日想食海鮮,見呢樹好似多好評於是建議黎。

至於海鮮,聖子象拔蚌蜆既鮮味都唔夠,可能系急凍,朋友既聖子有 d 沙,我自己識夾走 d 聖子腸就無事,蠔都系急凍,最有鮮味既系蝦。墨魚汁豬肉丸彈牙但有 d 奇味。最後個粥我地一個要菜底一個要豬手底,豬手底就夠味,菜底就相對差。可能三舊幾食海鮮又食得飽既就不能再有要求。

試過響尖沙咀食蒸海鮮,價錢差不多,海鮮同尤其最後個粥鮮甜到爆,人家會有專人夠鐘就黎為你服務分海鮮,呢度就街坊 d 自己黎。除左個帶位阿姐,其他員工其實幾友善。

但下次就。。。。
2017-06-23 49 瀏覽
大學畢業後,忙碌既工作生涯有時會令人喘不過氣,放工可以hea 既時候,就會盡情hea。不過約左好姊妹食飯,點都唔會hea 。今次揀左大坑區,聽聞依區有好多高質素既餐廳。我地揀左「九重鮮」食蒸氣海鮮鍋。由天后站出,行大約5-10 分鐘就到餐廳。上一條短短既樓梯就到餐廳。第一印象係餐廳職員好親切好有禮貌佢安排左坐位俾我地之後,就奉上餐牌。首先講解蒸氣鍋特式 (因為我地兩個都係第一次食),再推介餐廳各款特式食物及set 。第二印象係餐廳裝修簡潔光亮,座位寬敞,坐得好舒服。檯與檯之間,冇局促感。餐廳既套餐主要有「首爾塔」「釜山塔」「濟州塔」三款都好吸引。我地就揀左「首爾塔」,最底層粥底,我地揀左人參雞湯。 每人各揀左兩款醬料。每款醬料個名都好特別。我地揀左3,4,5,6除左改名特別,味道好有特式,值得一讚!先奉上四款前菜我最鍾意「黑豆」,甜甜地又爽口。(黑豆有美顏功效) 但朋友就略嫌黑豆較硬。佢最喜歡「泡菜」酸酸辣辣,醃得入味又好開胃。之後先黎最底層既人蔘雞粥底入面釀左糯米,人蔘;粥底亦加左海鮮見到都知一定會好好食!大約要蒸15分鐘職員見時間夠,就會放埋其餘四層海鮮塔。有支溫度計,溫度升至90
不過約左好姊妹食飯,點都唔會hea 。

第一印象係餐廳職員好親切好有禮貌

每人各揀左兩款醬料。每款醬料個名都好特別。

我地揀左3,4,5,6
除左改名特別,味道好有特式,值得一讚!

先奉上四款前菜
我最鍾意「黑豆」,甜甜地又爽口。
(黑豆有美顏功效) 但朋友就略嫌黑豆較硬。
佢最喜歡「泡菜」酸酸辣辣,醃得入味又好開胃。

之後先黎最底層既人蔘雞粥底
入面釀左糯米,人蔘;粥底亦加左海鮮
見到都知一定會好好食!大約要蒸15分鐘

職員見時間夠,就會放埋其餘四層海鮮塔。

有支溫度計,溫度升至90度,可以開始進食第一層貝類海鮮。 建議用5分鐘完成第一層 。當然唔係因為催足客人交檯,而係避免下一層海鮮蒸過了時間。如果食唔切,餐廳都好細心安排了保溫瓶可以放置食物。

Wow!!!!!! 賣相好靚、味道都好正!
超!新!鮮!
蟶子、象拔蚌、北寄貝超鮮甜爽口。
職員建議依層唔需要點醬食。原汁原味品嚐海鮮鮮味

第二層有我最愛既元貝、海蝦
建議先食元貝, d 汁超清甜!
元貝好大粒,好爽口🤤
海蝦大大隻,就咁食都好甜,配上醬料另一番風味

第三層依隻肉蟹真係超吸引!
爆多蟹膏😍😍😍😍😍😍
龍躉d 肉好滑好爽甜
芝士丸既流心芝士令人回味無窮

第四層
有鮑魚😍
有超甜既日本蕃薯😍
墨汁豚肉丸都好出色,好彈牙
所有食材都新鮮

最後既人蔘雞湯粥底
期待左好耐,果然好好好味
不過略嫌人蔘味不夠,但好鮮甜
職員先俾左釀係入面既糯米我地食左先
煙煙韌韌有口感
之後職員幫我地將d 雞肉拆出黎
我地每人食左兩碗
好香 d 粥綿綿的 好正!
雖然好好食,但份量實在太多了
餐廳都鼓勵客人可以打包拎回家
我留番明天早餐再食🤤🤤🤤🤤

依間餐廳好有水準
超級滿意滿足的一餐
2017-06-23 126 瀏覽
韓式餐廳九重鮮,以前未食過,今日有朋友Book 左,預埋我天后站,行幾分鐘就到喇餐廳環境幾好呀,上樓梯看見很多漫畫在牆上,幾特別噃我們選了首爾塔,有不少海鮮哦用溫度計,吾怕過火最初以為要自己睇住溫度先開蓋,原來侍應會來幫忙呢一掀起,嘩。。。好大隻聖子噃肉厚,聖子和象拔蚌都不用醮醬,皆因鮮甜得很呢!不過都要介紹一下醬汁,名字都很特別的,味道也不錯再掀,是大扇貝哦,都不用醮醬,只醮蔬菜咋我們將所有海鮮汁都倒去下一層,到最尾的粥底一定超鮮甜呢!(是侍應提醒的)但我為食,拿起扇貝的汁飲啖試試,嘩真的很甜哦蜆肉無沙,爽甜大蝦肉爽彈牙,蝦頭啲膏好正呀龍躉肉大大件,啲皮好厚好滑北寄貝色澤紅紅的,爽甜肉蟹每人半隻,實肉鮮甜,海水味重,新鮮是也芝士丸是醬爆嗰隻嚟咖,好好味刀貝又大,又甜黑椒牛脷,厚切,有口感,牛味濃郁鮑魚和雜菜,肚子已經漲漲,但又點忍到吾食呢係日本蕃薯同南瓜嚟咖,選料真的上盛,不只海鮮,連蔬菜都一絲不苟,用晒靚嘢噃到最尾嘅粥,真係吾知點食得落,但都試一點,嘩好甜呀,吾食咪好浪費貼心的侍應立刻拿了三個外賣盒,替我們舀好,服務一流一分錢一分貨,我們付出的物有所值呀下次要帶媽媽來試試先得,好嘢
韓式餐廳九重鮮,以前未食過,今日有朋友Book 左,預埋我

天后站,行幾分鐘就到喇

餐廳環境幾好呀,上樓梯看見很多漫畫在牆上,幾特別噃

我們選了首爾塔,有不少海鮮哦

用溫度計,吾怕過火

最初以為要自己睇住溫度先開蓋,原來侍應會來幫忙呢

一掀起,嘩。。。好大隻聖子噃
肉厚,聖子和象拔蚌都不用醮醬,皆因鮮甜得很呢!

不過都要介紹一下醬汁,名字都很特別的,味道也不錯

再掀,是大扇貝哦,都不用醮醬
,只醮蔬菜咋

但我為食,拿起扇貝的汁飲啖試試,嘩
真的很甜哦

蜆肉無沙,爽甜

大蝦肉爽彈牙,蝦頭啲膏好正呀

龍躉肉大大件,啲皮好厚好滑

北寄貝色澤紅紅的,爽甜

肉蟹每人半隻,實肉鮮甜,海水味重,新鮮是也

芝士丸是醬爆嗰隻嚟咖,好好味

刀貝又大,又甜

黑椒牛脷,厚切,有口感,牛味濃郁

鮑魚和雜菜,肚子已經漲漲,但又點忍到吾食呢

貼心的侍應立刻拿了三個外賣盒,替我們舀好,服務一流

一分錢一分貨,我們付出的物有所值呀

下次要帶媽媽來試試先得,好嘢緊係想分享出去嘛

2017-06-21
2017-06-22 50 瀏覽
最近成日出街食飯都係食煎煎炸炸,好易上火,但係朋友約到,就冇辦法拒絕啦,佢地都好就我約食蒸海鮮寺到因為約6點大坑食,我就邊等邊食頭盤小食,勁鐘意食佢個中華沙律,夠凍夠爽口!之前都食過九重鮮,食佢既原汁原味,所以都冇加咩醬汁,今次侍應都就左個牌比我,可以有7種醬汁比我揀,樣樣都好吸引,仲話更加可以引出海鮮既鮮味,我就最鐘意黑白倆道,樣香濃勁好味等到人齊終於有得食,我地就揀左人蔘雞粥做粥底,我地叫左個首爾塔四個人食就岩岩好,等下等下等個溫度計到90度就食得啦第1層: 蟶子 象拔蚌象拔蚌細細隻,但係肉質鮮甜無比,而且好爽口第2層: 元貝,見到元配大大粒而且仲有湯既精華係度,你可以選擇飲或者係到落去個粥底第3層 海蝦,刀蚌蝦好大隻又爽口,個頭啲膏多到爆出來第4層 北寄貝 花尾龍躉龍躉好厚肉,食落去有口感,而且好重魚味及海水味第5層 大花甲,芝士丸,牛脷,花蟹蟹好多膏,肉質鮮甜第6層 鮑魚蔬菜感覺上好似係尾聲,因為開始食蔬菜類,隻鮑魚都好大隻, 粟米粒粒都好甜好多水分到咗最後就係食人蔘雞粥,隻雞入邊仲釀咗啲糯米,口感煙煙韌韌個粥好綿,始終煲個幾鐘而且每樣海鮮嘅精華都放喺個粥底入面,想唔鮮味都幾難

第1層: 蟶子 象拔蚌
象拔蚌細細隻,但係肉質鮮甜無比,而且好爽口

第3層 海蝦,刀蚌
蝦好大隻又爽口,個頭啲膏多到爆出來

第4層 北寄貝 花尾龍躉
龍躉好厚肉,食落去有口感,而且好重魚味及海水味
第5層 大花甲,芝士丸,牛脷,花蟹
蟹好多膏,肉質鮮甜

第6層 鮑魚蔬菜

到咗最後就係食人蔘雞粥,隻雞入邊仲釀咗啲糯米,口感煙煙韌韌

2017-06-21 637 瀏覽
今日本想去食火鍋,十下十下男朋友叫我俾啲新意,但我又鍾意食海鮮,吾淥咪蒸囉,都係我喜歡的嘩。。。好似好多嘢噃,有啲擔心食吾晒侍應好禮貌告訴我們,溫度到99就開始食得,心想要自己睇火點知。。。。侍應久不久就嚟睇,又幫我們添前菜,好殷勤哦第一層:聖子皇和象拔蚌,侍應提醒我們將貝殼的水流到下層,到最後的粥就更鮮甜象拔蚌肉厚,爽甜無比聖子皇更甚,長過隻碟第二層:扇貝,好大隻呀,一個字。。。鮮每層都有些蔬菜,絲瓜和百頁豆腐,醮這裡特有醬汁好夾每個人可選兩款醬汁真係好特別,好有心意的名字最愛黑白兩道(黑蒜汁),既香又濃男友的掂掂醬也很正第三層:海蝦,大,鮮甜,肉爽,蝦頭有膏刀貝,肥美,無沙第四層:北寄貝色澤鮮明,爽甜花尾龍躉,肉厚,啖啖肉,魚皮仲好滑好彈牙第五層:肉蟹新鮮,海水味重,好食到停不了口不能不提爆濃芝士丸,真的爆醬,芝士味濃。一咬唧到。。。食時要小心燙傷咀第六層:刀貝都有咁大隻,真係吾係間間有牛脷大塊,厚切,牛味濃第七層:鮑魚,粟米,日本南瓜和蕃薯,還有爽口彈牙嘅墨汁豚肉丸,食到捧住個肚,但又不願停口最後一層就是精華盡在嘅粥,真的很鮮甜好味,仲有韓國年糕添呀但份量真的已經超晒,只食了一碗
今日本想去食火鍋,十下十下

嘩。。。好似好多嘢噃,有啲擔心食吾晒

侍應好禮貌告訴我們,溫度到99就開始食得,心想要自己睇火
點知。。。。

侍應久不久就嚟睇,又幫我們添前菜,好殷勤哦

象拔蚌肉厚,爽甜無比

聖子皇更甚,長過隻碟

第二層:扇貝,好大隻呀,一個字。。。鮮

每層都有些蔬菜,絲瓜和百頁豆腐,醮這裡特有醬汁好夾

每個人可選兩款

醬汁真係好特別,好有心意的名字

最愛黑白兩道(黑蒜汁),既香又濃

男友的掂掂醬也很正

第三層:
海蝦,大,鮮甜,肉爽,蝦頭有膏

刀貝,肥美,無沙

第四層:
北寄貝色澤鮮明,爽甜

花尾龍躉,肉厚,啖啖肉,魚皮仲好滑好彈牙

第五層:
肉蟹新鮮,海水味重,好食到停不了口

第六層:
刀貝都有咁大隻,真係吾係間間有

牛脷大塊,厚切,牛味濃

第七層:

最後一層就是精華盡在嘅粥,真的很鮮甜好味,仲有韓國年糕添呀
但份量真的已經超晒,只食了一碗,正擔心會浪費。。。

貼心的侍應立刻拿外賣碗給我們,真的細心哦

我們當然喜歡呢,又食又拎,還可以和家人分享甜美的海鮮粥

雖然今餐價錢不平,但值吖,好嘢嚟噃,自己街巿買都貴啦,又吾使整吾使洗

仲有人服侍添茶加食物

2017-06-19
2017-06-19 38 瀏覽
今晚又同朋友出動搵食😂見她這麼喜歡吃海鮮、而我又想試好耐、便決定食這間😄位於大坑的九重鮮一坐下、店員便為我們遞上餐牌、我們看了一會後、便揀了「首爾塔」套餐、粥底就揀了人蔘雞。下單後、店員先送來4款前菜,另外還要挑選2款醬汁。醬汁方面:這餐廳的醬汁款款都好特別、好新穎。我就揀了 1)掂掂醬(蒜蓉辣醬) 2)黑白倆道(黑蒜)店員先將人蔘雞放於最底層、然後便開始蒸海鮮了、好期待啊😌頂層有支溫度計、店員說溫度升至90度、便可食喇。店員建議這層用5分鐘完成,要不然、第二層的海鮮便會過熟、咁就會老晒架喇😂不過、大家不用怕會過了時間、因店員會放低一個5分鐘既計時器漏斗、提醒大家🤣第一層:蟶子、象拔蚌、北寄貝(蟶子:超大隻、蒸的時間剛剛好,爽口鮮甜)(象拔蚌:新鮮鮮甜、一點也不韌)(北寄貝:鮮甜又有咬口)店員建議飲埋d湯、因全是海鮮精華、正!點上黑蒜醬汁來食、令到海鮮的鮮味更加特出第二層:海蝦、刀蚌、元貝、野菜百葉豆腐(海蝦:算幾大隻、而且蝦頭有膏、肉質彈牙)(刀蚌:正在無沙😁)(元貝:元貝肉厚、新鮮鮮甜而且肉嫩、不會太韌,我連湯都無放過,飲晒😂)第三層:海花蟹,大花蛤、新鮮花尾龍躉、日本南瓜,爆濃芝
位於大坑的九重鮮

下單後、店員先送來4款前菜,另外還要挑選2款醬汁。
醬汁方面:這餐廳的醬汁款款都好特別、好新穎。
我就揀了 1)掂掂醬(蒜蓉辣醬) 2)黑白倆道(黑蒜)

店員先將人蔘雞放於最底層、然後便開始蒸海鮮了、好期待啊😌

頂層有支溫度計、店員說溫度升至90度、便可食喇。

第一層:蟶子、象拔蚌、北寄貝
(蟶子:超大隻、蒸的時間剛剛好,爽口鮮甜)
(象拔蚌:新鮮鮮甜、一點也不韌)
(北寄貝:鮮甜又有咬口)
店員建議飲埋d湯、因全是海鮮精華、正!
點上黑蒜醬汁來食、令到海鮮的鮮味更加特出

第二層:海蝦、刀蚌、元貝、野菜百葉豆腐
(海蝦:算幾大隻、而且蝦頭有膏、肉質彈牙)
(刀蚌:正在無沙😁)

第三層:海花蟹,大花蛤、新鮮花尾龍躉、日本南瓜,爆濃芝士丸
(海花蟹:雖然不算好大隻、但蟹殼薄身、易於進食。肉同蟹蓋都有好多膏、而且肉質幼嫩)
(大花蛤:肉厚多汁、鮮甜且不韌,蒸的時間掌握得好好)
(新鮮花尾龍躉:令我有驚喜的感覺😍魚肉厚身且嫩滑)
(爆濃芝士丸:話明爆濃、即係有好多芝士啦、芝士控必定喜歡。但要注意不要立即放入口喔、攤一攤先、不然會淥損脷架)

第四層:鮑魚,厚切黑椒牛脷、日本蕃薯,粟米,墨汁豚肉丸
(鮑魚:都算大隻的、而且肉厚彈牙、果然沒有令我失望😄)
(日本蕃薯:好香甜、好味、我忍唔住食晒2片🤣)
(墨汁豚肉丸:爽口彈牙、好特別、從未食過)

終於來到最底層了、其實已經飽了九成😜但看到果粥底又綿、雞肉又嫩滑、再加上有蜆有年糕,雖然人蔘味不算太特出、但完全是所有海鮮鮮味的精華所在、好吸引啊!

我又忍唔住食了一大碗😂

縱然、我同朋友每人都食了一碗、但餘下還有一碗多的份量、我們又怎能浪費食物呢。

最後、店員便細心地為我們打包好、帶回家給家人做宵夜😜

整體來說:1)用料新鮮。2)醬汁設計很用心。 3)店員服務細心、而且有禮貌。
2017-06-14
2017-06-18 90 瀏覽
今晚約咗海鮮怪食飯,最鍾意蝦蝦蟹蟹同各樣貝殼類。 所以我一早就 book左九重鮮,應該啱佢口味。可能今日係平日,都唔係好多人,侍應嘅反應係超級快。 👍🏻今次揀左首爾塔,見到 Menu ,未食已經興奮,有蟶子!有北寄貝!仲有象拔蚌! 湯底方面,我揀咗魚湯,咁樣煮嘅粥先夠鮮味!宜家仲有創新主義醬醬搞搞陣,我就揀左黑蒜同蝦鼓油,黑蒜好特別,個味有少少甜,點魚肉都ok, 不過 overall 都係鼓油正d。yoohoo!開始啦!第一層係蟶子、象拔蚌、北寄貝蟶子好大隻呀,食果先要小心d,唔好倒瀉d汁,好鮮味!一定要飲埋佢!3隻小可愛都好新鮮,因為有在場嘅職員會睇住煮到幾多度煮左幾耐,所以唔洗擔心煮得太熟!第二層有蝦、刀蚌、帶子、野菜百頁豆腐帶子超多汁!好鮮味,又好好肉,一隻唔夠喉呀。 刀蚌,應該即係蜆,都好肥、冇沙,鮮甜! 蝦就真係超新鮮,應該10分鐘前仲係生嘅!第三層有蟹、花甲、花尾龍躉、芝士丸d蟹膏好似蛋黃咁,好軟熟,好幸福。 隻花甲好似手板咁大,都係要飲埋個汁,好鮮甜!龍躉係連皮蒸,肉質嫩滑,可以試下點其他醬汁,我就試左黑蒜汁,都好鮮味。食到呢度,其實已經飽飽地 🙄🙄🙄第四層 鮑魚、栗米、

可能今日係平日,都唔係好多人,侍應嘅反應係超級快。 👍🏻

yoohoo!開始啦!
首爾塔

第一層係蟶子、象拔蚌、北寄貝
首爾塔

第二層有蝦、刀蚌、帶子、野菜百頁豆腐

第三層有蟹、花甲、花尾龍躉、芝士丸
食到呢度,其實已經飽飽地 🙄🙄🙄

第四層 鮑魚、栗米、南瓜、番薯、墨汁豬肉丸、福袋(因為唔食牛嘅關係,所以轉左做福袋)

第五層由精華煉成嘅海鮮年糕粥
簡直係精髓所在,因為已經太飽,所以唯有打包聽晚食。

今餐好豐富呀,重質又夠量!
2017-06-15
2017-06-18 59 瀏覽
這𥚃星期六丶日是較難book 枱的,我們選擇weekday食。這裡按人頭收費,大小同價。是夜我們一行4人,品嚐豐富的海鮮大餐。全部海鮮都十分新鮮,我自己特別喜愛沙巴肉蟹、鮑魚、花尾龍躉🐟,可惜每位只得一片,實在有點不夠喉。蟶子和元貝就稍為過熟,但仍十分鮮甜。建議每層進食時間為5分鐘,所以食得有點趕急!最底層是人蔘雞湯/豬手湯,是全餐的精華所在...香、濃、甜和「飽」😋

2017-06-14 29 瀏覽
今日同老公去屋企附近的九重鮮食海鮮,我地揀左有花蟹嘅首爾搭,以前我地已經食過幾次喇,今次再食好有新鮮感,加左全新嘅芝士丸、牛利,墨魚丸,吸收了海鮮嘅精華,好惹味。鮑魚一貫地鮮味十足,唔會過靭,好彈牙。刀背蜆殼中的湯汁亦好清甜,肉質柔軟,唔會過熟。店員仲好細心為我地剪開花蟹,蟹肉唔會散,證明好新鮮。其實配菜都一樣唔可以忽略。蕃薯吸盡海鮮精華,味道甜而鮮,好軟糯。粟米由於蒸煮時間得宜,一d都唔硬,好易咬,甜香味道令人食不停口呢。最後想讚讚店員好細心的服務,而家香港好少見咁好既態度了!
今晚到大坑食海鮮塔,據說海鮮好新鮮一於去果度晚餐我地點左個二人餐B餐首爾塔,有四層海鮮塔再加個粥底,我個人喜歡的湯底係人參雞湯湯底半隻。因為用人蔘雞湯做湯底足底真係好特別。佢嘅層次擺法係由最易熟跟住逐個逐層咁樣擺落去嘅,有個溫度計和5分鐘計時器流沙。第一層係比較易熟,有聖子,北極貝和象拔蚌。和小小配菜一齊食,店員好細心地介紹每層食法,由於原材料好新鮮,故不需要點任何醬料,便可以食到佢嘅鮮甜味道,係好先鮮甜、甜到不得了,好有嚼頭,處理得好好,無沙的👍第二層有扇貝,海蝦,蜆、配菜係絲瓜和野菜百葉豆腐,扇貝蒸出來的汁係可以飲嘅,如果唔飲可以倒返落去,令到啲粥更加鮮甜,扇貝好彈牙好嚼頭,淡淡嘅海水味,又清甜嘅🤗海蝦好大隻,而且好彈牙好食好甜,絲瓜好甜同埋豆腐好有嚼頭,好好味,全部都唔需要調味料,全部食新鮮嘅味道,好掂👍第三層就有龍躉兩塊,仲有海花蟹,大花蛤,爆濃芝士丸,木耳,菇,南瓜,全部好甜,好新鮮。第四層有鮑魚,厚切黑椒牛脷,番薯,粟米、南瓜,蘿蔔,墨汁豚肉丸,非常豐富多元配搭,鮑魚好彈牙,黑椒牛脷好入味、番薯好甜,配搭好健康👍所有海鮮嘅精華去晒落煲粥底嗰度,半隻人生雞湯煮出嚟嘅粥好清甜,
今晚到大坑食海鮮塔,據說海鮮好新鮮一於去果度晚餐

所有海鮮嘅精華去晒落煲粥底嗰度,半隻人生雞湯煮出嚟嘅粥好清甜,淡淡的人蔘雞味,珍珠米嘅粥,我特別喜愛食!因為珍珠米好有嚼頭,粥水好清甜淡淡的雞味同人參味,濃濃的海鮮甜味,真係好正吖
2017-06-11
2017-06-10 413 瀏覽
層層海鮮塔已流行了一段時間,直到今天,我終於有機會吃啦,還要是韓式的呢!我們六點多就到,成為第一枱客。店面頗大,全都裝備好蒸的工具。餐廳有三款海鮮塔供應,我們選了中間價位的首爾塔,餐牌上還有介紹應該怎樣吃。接著,店員介紹自家混製的特色醬汁,每人可選兩款,我們選了兩紅兩黑。紅牛是混了黑椒的茄汁,阿珠媽是傳統韓式辣醬。芭堤雅的香茅海鹽味道特別又清新,黑白兩道的黑蒜味道更為濃郁。飲品都是韓國汽水,選了檸檬茶和檸七~前菜是任食的,味道也不錯,我們最喜歡泡菜和椰菜。先上鍋底,有半隻釀了糯米的雞,米,年糕,花甲用來淆粥用~一會後塔來了,只有五層,因為有些海鮮放在同一層,避免太高又難夾又危險。塔上還有溫度計顯示,讓我們知道塔內情況。店員會細心定時走來查看和開蓋。第一層要五分鐘內吃完,以確保海鮮沒有過熟。這層有蟶子,象拔蚌,北寄貝還有菇。三種貝殼類都啖啖肉,又爽口又鮮甜,是幸福的感覺下一層也是五分鐘左右,有元貝,鮮蝦和花甲,還有百頁豆腐和勝瓜。元貝上的湯汁要直接喝,不要倒進塔內,因為味道非常鮮美!蝦又大隻又多肉,爽口彈牙,蝦頭內的蝦膏都鮮甜。再下一層開始就任由我們慢慢吃,有刀蚌,花蟹,龍躉,爆濃芝士丸

先上鍋底,有半隻釀了糯米的雞,米,年糕,花甲用來淆粥用~
人蔘雞湯

再下一層開始就任由我們慢慢吃,有刀蚌,花蟹,龍躉,爆濃芝士丸等。

龍躉的肉柔軟嫩滑,不用怎麼咬。刀蚌又大又爽,花蟹有蟹膏,肉質又爽甜。芝士丸內芝士滿溢,味道香濃,好正!

塔底有非常厚肉的鮑魚,味道濃的黑椒牛脷。清新的選擇有日本蕃薯和南瓜,味道超甜,好好味

吃完後就到萬眾期待的粥底,店員會幫忙舀走最頂一層油,還會把雞去皮拆骨,讓我們更方便吃。粥底吸收了上面各層新鮮的海鮮和蔬菜的精華,加上雞和人蔘,味道是多重鮮味和甜味,就如將所有海鮮濃縮為一口的樣子。明明沒有水但淆到那麼多粥,吃到好飽啊!

這店的海鮮都是每天新鮮運到,確保每日的海鮮都是即日的,難怪全部都那麼鮮甜!八百元左右吃到這麽新鮮的海鮮,值得啊!
2017-06-07
人蔘雞湯