2017-07-23 1832 瀏覽
第一次食九重鮮,見過廣告好多多地方都有類似依d,今晚放工就擇左依到。飲左杯熱玄米茶同另外朋友叫錫蘭檸檬茶。先有前菜,黑豆甜而硬實,紅豆特別係韓國菜出現。點少得韓國泡菜,辣嫁呢!但食落幾正,同開胃。怕辣既我,會食酸紅蘿蔔同白蘿蔔帶酸,中和返。微酸唔會太過。蒜子椰菜紅蘿蔔好中菜咁,易入口。食完仲可以添少少,無哂豆豆,要左中華沙律。另外比左兩隻醬我地,係黑白兩道嘅黑蒜醬同埋阿豬媽嘅韓國辣醬。枱上有沙瓶5分鐘食頭一層兩層!食唔切可以放係保溫碗,好貼心,咁可以慢慢食。第一層係蟶子上有蕃茄韮菜,湯汁甜甜地熱口,哈哈。蕃茄配蟶子幾得意,無阻鮮味。彈牙易咬,無醬汁都ok。點左黑蒜汁反而比佢搶左味。象拔蚌大隻得嚟,花紋好出,肉食落似厚牛肉。北寄貝好脹身大隻,食落軟中帶肉感。白菇落辣醬去草味。第二層係元貝,勁多湯汁,內左一絲絲大大隻,煮得岩岩好不老身。大蝦去殼後都大隻既,彈牙肉,甜就夠我嫁啦,想再野味d就加汁啦。大花蛤,點黑蒜醬一流!一口入口,全無沙,肉好就真感。同有一個菜類,絲瓜多汁無黃,百頁豆腐嫩似枝竹咁,又似似地扁魚蛋。第三層係木耳及菇類就清甜。新鮮花尾龍躉有蛙蛙菜係底,所以我地魚肉一夾都輕鬆不爛。

飲左杯熱玄米茶同另外朋友叫錫蘭檸檬茶。

第三層係木耳及菇類就清甜。新鮮花尾龍躉有蛙蛙菜係底,所以我地魚肉一夾都輕鬆不爛。肉咸咸地又厚似1.5倍龍利,皮多膠!
得兩條小骨!芝士丸皺皮,芝士味都重,汁好結食完有d飽呀。刀蚌硬身好多,比較乾身沙巴肉蟹多膏,係勁多又黃。size唔細,2個人岩岩好花心機!殼懶d都可以咬開既,易起肉,肉清甜同蟹腳都多肉。木瓜皮軟哂是甜。

最後一層菜有南瓜粉粉的甘甜。粟米好大件,微甜。黃色蕃薯有蕃薯味但淡點,蒸氣好大好處係每件都蒸到軟而不爛!依個蕃薯雖不是很甜,但都沒有生水。墨汁豚肉丸,豚肉味好重,墨魚白色一小粒粒係丸中。鮑魚中size,勝在夠林夠嫩,鮮就普通啦。厚切黑椒牛舌牛味好重,係今餐海鮮中一點紅肉!

素魚湯底,有峴,韓國年糕及娃娃菜,好清新配。先去左層油,食落淡淡地,好健康,今餐一餐基本都是海鮮喔。
2017-07-22 82 瀏覽
自從食過紅磡的九重鮮後,一直念念不忘。今次朋友仔飯聚,壽星女想食海鮮,地點又定在港島區,我哋就決定一試大坑的九重鮮。呢度環境唔夠紅磡嗰間咁新淨光鮮,或者係因為呢間店是總店,開業時間比較長。但我哋黎得呢度,當然食物先係重點啦!今次我哋同樣叫咗首爾塔,貪其海鮮種類矜貴且多,價錢又能負擔。落單後店員好快就拎七層的海鮮塔出嚟,因為今次人多的關係,所以有兩個塔,非常壯觀。所有野準備好後,就係等食的時候,大家望住溫度計升溫都非常興奮。當打開第一層的時候大家已經停不了驚嘆聲,蟶子真係好大隻。個人認為,今次食到的蟶子比喺黃埔分店食到的更鮮更甜。第二層就係我最鍾意的帆立貝,帆立貝上面有滿滿的湯汁,輕輕一嘗,鮮甜無比。帆立貝厚身多肉,火候剛好令它的肉質保持彈牙。在下一層就係大蝦做主角,大蝦又整隻手掌咁大,但肉質依然保持到鮮嫩。呢個魚上次已經令到我同老公好驚喜,今次朋友仔食到當然都讚口不絕啦。驚喜陸續有來,第五層的肉蟹竟然係爆膏的。上次食到的肉蟹好多肉,但今次呢款除咗肉多之外,估唔到連蟹膏都多到滿瀉。最後一層係鮑魚同菜蔬類,可以平衡一下味蕾同口感。食都抵當然係美味的人蔘雞粥啦!粥底的配料好多,有半隻雞的雞肉

驚喜陸續有來,第五層的肉蟹竟然係爆膏的。

最後一層係鮑魚同菜蔬類,可以平衡一下味蕾同口感。

食都抵當然係美味的人蔘雞粥啦!

粥底的配料好多,有半隻雞的雞肉外,仲有大蜆等等的配料,令到粥底非常鮮香。

初嘗黃埔分店九重鮮,以為已經係鮮味的盡頭;估唔到大坑老店的九重鮮,鮮味更上一層次。

2017-06-27
2017-07-19 486 瀏覽
今周是我的生日周,當然要大吃特吃啦。哈哈,也因為在減肥中,所以不好吃的都不勉強吃。減肥辛苦嘛.. 朋友就介紹了這家蒸氣火鍋,海鮮都不加油,保證健康美味我們點了首爾塔,另加五十元要了人參雞湯底。 餐前小菜: 有泡菜, 芽菜, 椰菜和醃羅白。個人挺喜歡芽菜和椰菜,有淡淡的麻油味,而且這裡的前菜是任吃的,我足足叫了四,五次,店員都是笑容滿臉為我加前菜,真好.醬料方面也做得很出色: 我要了芭提雅, 一種由香茅海鹽製成的豉油,味道清新特別。由於我們點了人參雞做湯底,店員就把雞,糯米,米飯先放在鍋底。上面才放一層層的蒸鍋。當蒸鍋放上去後,會有溫度計放在蓋子上量溫度,這時經理走過來很詳細介紹這個鍋怎麼吃,每層需要蒸多久,很細心的服務。當溫度去到90度時,攻塔啦第一層是蟶子, 象拔蚌, 北寄貝。首先吃的當然是蟶子,上面只有韮菜和車厘茄。蟶子味道很鮮甜,韮菜也不會因蒸的時間而變得老了,車厘茄大粒又多汁。 象拔蚌和北寄貝,新鮮爽口。這時吃到有點膩,也有茹類吃吃,挺貼心😍😍第二層是海蝦,元貝, 野菜百頁豆腐。要吃的,當然吃最吸晴的大元貝。把湯汁倒下去煮人參雞粥。元貝大大隻,也洗得很乾淨,全白白,肉身夠厚,味

第一層是蟶子, 象拔蚌, 北寄貝。

第二層是海蝦,元貝, 野菜百頁豆腐。
要吃的,當然吃最吸晴的大元貝。把湯汁倒下去煮人參雞粥。元貝大大隻,也洗得很乾淨,全白白,肉身夠厚,味道鮮甜。蝦也很大隻,肉質彈牙,蝦膏帶了點點水份,很香。這層還有絲瓜,百頁豆腐,用來醮醮我那份的香茅鹽醬油吃,味道一流

第三層是大花蛤, 沙巴肉蟹, 新鮮花尾龍躉,爆濃芝士丸。
吃到這裡,有點飽飽。侍應把蟹分開兩份。我們就由魚肉開始吃,雖然是第三層,蒸了也有十多分鐘(我們吃得太慢啦)魚肉沒有蒸到乾身,相反魚肉仍然滑身,而且全是長骨,很容易剔出來。蟹的海水味重,不停吃吃吃。這層的木瓜很甜,必試

第四層是鮑魚, 厚切黑椒牛脷, 墨汁豚肉丸, 日本南瓜,日本番薯
真的,真的很飽。看到有鮑魚,別說,先吃。鮑魚肉質彈牙,不會咬不開。粟米好,好,好甜。

最後一層是人參雞粥。經理過來問我們味道如何,還簡單做了其他介紹,聽完後真心思思在想下次再來光顧的時間。她邊說邊把粥上面的油隔開,然後把人參雞剪開,把釀在雞裡面的糯米分給我們吃,嘩,簡直是精華所在。除了雞味,還有海鮮鮮味。這個粥,我只試了一碗,裡面還有韓國年糕,紅棗,當然少不了雞,吃下去,淡淡人參味,而且融合了不同海鮮的味道。

最後我們每人打包了兩大碗回家,很誇張的份量。總括來說,這裡的海鮮蔬菜,除了鮮還是鮮,除了甜還是甜。這裡的經理做事也親力親為,侍應也笑容可掬。無論是服務態度或是食物質素都屬於頂級,會再來
2017-07-18
  • 元貝
2017-07-18 63 瀏覽
老婆跟朋友之前試過,食物質素不俗,今次由佢帶我去試下。六點幾到,剛剛開工無耐,枱面執得整齊乾淨,員工有禮貌。我們點了首爾塔二人份量,共有四層。粥底點了人參雞湯,有半隻雞,蜆及年糕。第一層第二層第三層第四層基本上,海鮮非常新鮮,味質鮮甜嫩滑,尤其是海蝦及魚最好吃。厚切牛舌味道不錯,牛味濃郁。蔬菜類的粟米,南瓜及蕃薯有香濃的蔬果甜味。最後,粥底更是一絕,所有海鮮的精華全部滲落去粥底,有海鮮鮮甜味,又有雞肉滲出尼的雞油味,可惜太飽吃了一碗,外帶回家。
老婆跟朋友之前試過,食物質素不俗,今次由佢帶我去試下。

六點幾到,剛剛開工無耐,枱面執得整齊乾淨,員工有禮貌。

我們點了首爾塔二人份量,共有四層。
粥底點了人參雞湯,有半隻雞,蜆及年糕。
人參雞湯

濟州塔-第二層
濟州塔-第三層
濟州塔-第四層
  • 首爾塔
爸爸話未食過蒸氣火鍋 所以今日一家人帶佢佢,黎嚐嚐鮮!我哋一行四人叫咗個首爾塔同人參雞湯底。呢個塔有勁多海鮮,超期待!塔黎前佢哋serveD韓式前菜都幾好味!嘩!先黎第一層係象拔蚌同蟶子兩種都勁有鮮味同時間剛好!正!第二層嘅元貝好大隻好鮮甜好多汁!第三層係海蝦同大花蛤,蝦同花蛤又新鮮又彈牙!第四層係好鮮味嘅北寄貝同又嫩又鮮甜肉厚嘅龍躉!第五層係我好期待嘅肉蟹(小妹係蟹痴),兩隻蟹都係勁多蟹膏!D蟹膏好甘甜鮮美!同隻蟹真心多肉!好正呀!好滿足!其實我食到開始有D飽啦!哈哈!我以為都差不多!會冇咩海鮮...點知跟住仲有刀蚌同鮑魚!隻刀蚌好大size...好鮮!同隻鮑魚好有驚喜!以為食到尾蒸咁耐會老但係仲好嫩好好味!食完層層海鮮就係個有晒所有海鮮精華嘅人參雞粥!個粥好鮮甜,粥裏面有花甲同年糕,好豐富!隻參雞一D都唔馬虎!雞入面嘅糯米有晒隻嘅甜味加埋少少人參味!好正呀!
爸爸話未食過蒸氣火鍋 所以今日一家人帶佢佢,黎嚐嚐鮮!

第三層係海蝦同大花蛤,蝦同花蛤又新鮮又彈牙!
海蝦  花蛤

第四層係好鮮味嘅北寄貝同又嫩又鮮甜肉厚嘅龍躉!
北寄貝    龍躉

第五層係我好期待嘅肉蟹

肉蟹

海蝦  花蛤
北寄貝    龍躉
肉蟹
2017-07-17 1165 瀏覽
自從跟朋友試過九重鮮後,一直念念不忘,今次帶老公來試試有質素的海鮮蒸氣鍋。一對好可愛的韓國娃娃。前菜共有4款,泡菜爽脆,不會醃得太辣太酸,味道剛好;酸菜絲有青瓜,紅蘿蔔,酸酸甜甜;日式海帶一般;紅黑豆則硬硬的,帶少許甜。每人可以選擇兩款醬汁上左是黑白倆道,上右是咪蝦我,下左是口不對情,下右是香茅海鹽,最後我們都幾乎沒有點醬汁,因為食物夠新鮮,基本上原味係最好食,不需要再加醬汁蓋過它的鮮味。飲品點了韓國可樂,味道似可樂糖;檸七味道真係檸七味,唔係特別好飲。我們今天點了中間價位的首爾塔$398/位,另外還有釜山塔$328/位及濟州塔$568/位。計時漏斗對我們用處不大,因為我們食得較慢,基本上食完上一層,下面都已經熟透。餐具蒸汽鍋共四層及最底的粥底探熱針,當溫度到度就可以開餐第一層北寄貝: 體型大隻,肉嫩鮮甜。象拔蚌: 肉質鮮甜,不鞋。蟶子:體型長過我隻手掌,肉質鮮甜不鞋。第二層大花蛤: 完全無沙,肉質鮮美。海蝦:肉質彈牙,完全鎖住蝦肉的鮮味,是眾多海鮮中最鮮的。野菜百葉豆腐:味道一般,腍腍的。元貝:超級大隻,味道鮮甜,火喉控制得很好,不會過火,肉質很嫩。第三層新鮮花尾龍躉: 眾多海鮮排第

一對好可愛的韓國娃娃。

四小碟

每人可以選擇兩款醬汁

醬油

左邊韓國可樂,右邊檸七

餐具

蒸汽鍋共四層及最底的粥底
蒸汽鍋共四層

探熱針,當溫度到度就可以開餐
探熱針

第一層

北寄貝: 體型大隻,肉嫩鮮甜。
象拔蚌: 肉質鮮甜,不鞋。
蟶子:體型長過我隻手掌,肉質鮮甜不鞋。

第二層

大花蛤: 完全無沙,肉質鮮美。
海蝦:肉質彈牙,完全鎖住蝦肉的鮮味,是眾多海鮮中最鮮的。
野菜百葉豆腐:味道一般,腍腍的。

第三層

新鮮花尾龍躉: 眾多海鮮排第二,魚肉嫩滑,鮮味十足。
刀蚌:味質比較鞋,但依然鮮味。
沙巴肉蟹:
有些蟹膏,蟹肉堅實,味鮮味無比。

爆濃芝士丸:
未去到爆醬效果,似流心,芝士味濃郁。

第四層
厚切黑椒牛脷:牛肉味濃,肉質煙韌,黑椒不會蓋過牛肉味。
墨汁豚肉丸:味道普通。
粟米: 充滿粟米的香甜味。
日本南瓜及蕃薯: 味道清甜,糯糯的。
鮑魚:估唔到會咁爽口煙韌,鮮味可口。

最底層
人參雞粥底

人參雞粥

粥底:人參雞粥底,有糯米釀入半隻雞內及一些蜆肉及年糕,集合了整個蒸氣鍋內的海鮮精華,粥底又鮮又綿,但實在太飽,只好打包明天做早餐。
外賣粥底

總括而言,海鮮新鮮,所有食材高質,服務周到,崇尚環保,提供粥底打包,唔使浪費食物,下次會再光顧。
2017-07-17
人參雞粥底
外賣粥底
2017-07-17 51 瀏覽
很喜歡蒸汽火鍋的我,一直都很喜歡九重鮮。每一次都keep到D水準好高。今次食每位$398 既首爾塔。湯底就選了人參雞湯。我們一同4個人所以加咗$100有一隻雞。最下面果層係粥底。蒸汽會慢慢張粥煮熟,加上上面蒸海鮮既精華會流埋落個粥底,好好好鮮味!前菜我唔多講啦,都係D kimchi 同木耳。 第一層係聖子同埋象拔蚌。我最喜歡食聖子又大又鮮。第二層係帶子。服務員很專業,不時會過來介紹下一層既食物。下一層是北極貝同埋沙巴龍蠆😌很滑,一D都不會老。每一層都會有配菜,例如菇或木耳,所以份量都非常足夠。下一層是海蝦同埋花蛤。蒸咗既木瓜原來如此美味! 刀蚌,牛脷。鮑魚超好味,連爸爸也讚不絕口!這個肉蟹好好吃!膏很多!最尾就是個人參雞湯粥。隻雞裡面壤咗糯米,好食!最後只能食兩淡粥因為實在太飽了其他都pack咗返屋企食。

前菜我唔多講啦,都係D kimchi 同木耳。

第一層係聖子同埋象拔蚌。
我最喜歡食聖子
又大又鮮。
第二層係帶子。服務員很專業,不時會過來介紹下一層既食物。

下一層是北極貝同埋沙巴龍蠆😌很滑,一D都不會老。
每一層都會有配菜,例如菇或木耳,所以份量都非常足夠。

下一層是海蝦同埋花蛤。蒸咗既木瓜原來如此美味!

刀蚌,牛脷。

鮑魚超好味,連爸爸也讚不絕口!
這個肉蟹好好吃!膏很多!
其他都pack咗返屋企食。
早前朋友試過九重鮮,都說他們的海鮮很好味,超鍾意食海鮮的我,今日就與朋友去大坑九重鮮試一試,在天后站行過去其實很鄰近,大約5至8分鐘左右,經過中央圖書館旁的火龍徑就見九重鮮的易拉架。直看過去就見到九重鮮的招牌,其實他的招牌都十分搶眼。第一次食韓式海鮮蒸氣火鍋,一路上樓梯的時候已經很有韓風風味,一樓大門口竟然是自動門,頓時令人驚訝。到步後,職員就好好安排我們的座位,餐牌分成不同的套餐,我們選了中價位的首爾塔,他們是以人頭收費計算,首爾塔的收費是每人$398,這海鮮塔有四層。我們點菜後,店員便拿著調味餐牌讓我們選擇,每人可選兩款不同的醬料,我選了「米蝦我」,即甜味蝦豉油,和「阿豬媽」,即傳統韓式辣醬。店員還送上汽水,朋友選了韓國可樂,我選了韓式檸檬七喜,從他們的罐身便知他們是從韓國進口的,適合一眾韓迷。不久店員便送上人蔘雞粥底,粥底裏有半隻雞,雞裏面釀了大約兩至三口糯米,其他都是珍珠米,這些材料都是用作煮粥的。很快店員便送上四層首爾海鮮塔,塔上插着一支探熱針,店員很細心解釋首兩層食物只需蒸煮5分鐘,而最下邊兩層就每層大約15分鐘,還很細心地遞上保溫碗,讓我們將趕不及吃的海鮮放進去,可見他們
早前朋友試過九重鮮,

都說他們的海鮮很好味,
超鍾意食海鮮的我,

今日就與朋友去大坑九重鮮試一試,
在天后站行過去其實很鄰近,
大約5至8分鐘左右,
經過中央圖書館旁的火龍徑就見九重鮮的易拉架。

直看過去就見到九重鮮的招牌,
其實他的招牌都
十分搶眼

第一次食韓式海鮮蒸氣火鍋
一路上樓梯的時候已經很有韓風風味,
一樓大門口竟然是自動門,
頓時令人驚訝。

到步後,
職員就好好安排我們的座位,
餐牌分成不同的套餐,
我們選了中價位的首爾塔,
他們是以人頭收費計算,
首爾塔的收費是每人$398,

首爾塔

這海鮮塔有四層。

我們點菜後,
店員便拿著調味餐牌讓我們選擇,
每人可選兩款不同的醬料,
我選了「米蝦我」,
即甜味蝦豉油,

和「阿豬媽」,
即傳統韓式辣醬。
店員還送上汽水,
朋友選了韓國可樂,
我選了韓式檸檬七喜,
從他們的罐身便知他們是從韓國進口的,
適合一眾韓迷。

不久店員便送上人蔘雞粥底,
粥底裏有半隻雞,

雞裏面釀了大約兩至三口糯米,
其他都是珍珠米,
這些材料都是用作煮粥的。
人蔘雞粥底鍋

很快店員便送上四層首爾海鮮塔,
塔上插着一支探熱針,
店員很細心解釋首兩層食物只需蒸煮5分鐘,
而最下邊兩層就每層大約15分鐘,
還很細心地遞上保溫碗,
讓我們將趕不及吃的海鮮放進去,
可見他們的安排都十分窩心體貼。

最初送到的海鮮塔只有17度左右,
店員著我們90度時就通知他們,
他們會幫忙開鍋蓋,
服務真是周到。

熱鍋到90度時,
店員已經作勢準備,
打開鍋蓋時,
內裡的海鮮靚得不得了,
第一層都是相對快熟的海鮮類,
有大蟶子、刀蚌,和象拔蚌,
店員還提醒我們要試試蒸海鮮的鮮味蒸汁,
其實這些汁全部都是蒸海鮮時的倒汗水,
但因貝殼海鮮蒸時的汗水吸收了海鮮的精華,
盛載着的蒸汁就好好味啦。

首爾塔

第二層就有大花蛤,蝦和元貝,
元貝和蝦都超級新鮮,
旁邊還有勝瓜和野菜百頁豆腐,
超鮮甜。

首爾塔

第三層就是沙巴肉蟹,北寄貝,同埋花尾躉,
職員超耐心地幫我們分解肉蟹,
蟹殼內有好多膏,
膏的味道甘香鮮甜,
花尾躉肉質亦都十分嫩滑,
而最驚喜的是第一次食蒸木瓜,

木瓜味道好清甜,
我連皮一同食,
完全冇渣。

首爾塔

而最後一層海鮮有鮑魚,

鮑魚肉質不韌,
雖然蒸了一段時間但肉質都好軟淋,
同層還有黑椒厚切牛脷,
不過因為我不吃牛,
朋友說牛脷肉質亦都好軟滑,
而黑色兩粒丸我最初還以為是墨汁墨魚丸,
但原來是墨汁豚肉丸,

這豚肉丸都好彈牙,
其實食到這個時候已經好飽,
同層還有一些配菜包括左蘿蔔,粟米,同南瓜。
首爾塔

食到最後雖然我們已經很飽,
但這個雞肉鍋底真的不能錯過,
這個粥底十分鮮甜,
其實這鍋粥底全是蒸海鮮的倒汗水,
所以吸收了所有海鮮的鮮味,
還有人蔘雞的精華,
所以絕對不能錯過。

人蔘雞粥底

我們每人吃了一碗雞粥之後已經很飽肚,
店員很好將剩餘的粥底打包讓我們作宵夜,
這個首爾塔對於兩個人來說,
份量十分足夠,
還可以又食又拎。

總括而言,
九重鮮的海鮮真是冇得彈,
食物質素高,

店員服務簡直是無微不至,

眼見我們和其他的食客根本不需要招喚店員,
在適當的時候店員便會自然幫助食客,
還十分有禮貌,

地點亦鄰近天后地鐵站,

這餐店值得推介!

人蔘雞粥底鍋
2017-07-15 37 瀏覽
心血來潮想食海鮮,又唔想食炒炒炒的海港風味。好友提議食韓風九層塔,小妹又未試過,所以就到大坑試試門口以紅色作主題,十分吸晴!雖然門口不算大但紅色圍邊十分吸晴,令人眼前一亮!沿樓梯上,會有以粉筆畫的畫作,令人猶如置身韓國的壁畫街,十分有心思!大致上,餐牌有3個不同價錢的套餐,我地一行4人選擇了中價位的$398/位套餐,湯底選人參雞湯。餐廳環境寬敞舒適,但由於我地一行4人都係大肥仔肥妹,所以對冷氣需求較大,所以冷氣可以再大一點😂餐牌有仔細講解食法,職員都好細心,事前都好好講解介紹。人參雞出場,留意一下,係無乜水。我都覺得奇怪,最後點解會變左做粥😎我留意左其他客人,原來人數越多,層數就越多。我地一行4人就有7層,但食物內容係一樣,唔洗擔心😉呢個溫度計係焦點,大家坐定定後都金晴火眼望住佢。因為要等佢90度,到左90度就食得喇!店員服務都好殷勤,會主動黎幫手開蓋👍🏻太多相😂呢4幅係最頂個4層,值得一提的是韓國象拔蚌,將肉分切幾條,令其肉質更彈牙👍🏻帶子面有湯汁,帶子新鮮👍🏻花尾躉肉爽甜,魚味濃,真心想食多舊🤤第二主角,呢層有蟹、鮑魚鮑魚彈牙唔韌,粟米同蕃薯好甜😋我唔鍾意食都食得好回味。你地睇下啲
心血來潮想食海鮮,又唔想食炒炒炒的海港風味。
好友提議食韓風九層塔,小妹又未試過,所以就到大坑試試

餐牌有仔細講解食法,職員都好細心,事前都好好講解介紹。
人參雞湯底

店員服務都好殷勤,會主動黎幫手開蓋👍🏻

太多相😂
帶子面有湯汁,帶子新鮮👍🏻
花尾躉肉爽甜,魚味濃,真心想食多舊🤤

第二主角,呢層有蟹、鮑魚
鮑魚彈牙唔韌,粟米同蕃薯好甜😋我唔鍾意食都食得好回味。
你地睇下啲蟹,啲膏多到瀉😂😂

蟹肉鮮甜,好多蟹膏!食得好開心,好回味😍

到到尾聲,其實都有8,9成飽,但最底的雞粥點可以唔食!
店家用春雞,韓國碎蔘同糯米釀入雞腔內。
店員用心把藏在雞內的糯米分給我地,替我地即席把雞分成一絲絲!
雞粥用日本珍珠米熬成,入口有淡淡蔘味,雞嫩,粥內仲有年糕,食下去吃得到珍珠米的綿密同年糕的煙韌👍🏻
另外,八掛的我,都向店員打探下,點解由無水變左粥。原來,佢地個爐係噴蒸氣出黎蒸熟食物,而由蒸食物出來的精華就會逐滴逐滴流入粥底,真係滴滴精華😍

最後我地都打包左3大碗粥返屋企🤣🤣

總括來說,店員服務好好,令人感到窩心。
食物質素不俗,粥底令人回味😘下次會再黎!
2017-07-13
一直很想試近期大熱的韓式蒸海鮮,所以約了朋友去位於大坑浣紗街1-5號浣紗閤1樓的九重鮮。樓梯牆壁好有趣,畫了很特色的粉筆畫,很有村莊小學的氣息。到大門前,已經有自動門為我們打開,感覺像魔法門段。店員非常有禮安排我們坐梳化位置,由於我們是第一次到這店食蒸海鮮,店員很耐心為我們介紹餐片及食法等。我們點了首爾塔,當中食材包括了:鮑魚,蟶子,海蝦,元貝,刀蚌,象拔蚌,北寄貝,沙巴肉蟹,厚切黑椒牛脷,新鮮花尾龍躉,爆農芝士丸,墨汁豚肉丸,野菜百頁豆腐,日本南瓜,日本蕃薯。而湯底,我們點了人參雞湯。來到首爾塔,一共四層大大座的,大分好奇入面是怎樣的。打開蓋子,果然沒有令我們失望,鋪滿了一層靚靚的海鮮。蟶子皇足有八吋長,啖啖肉,鮮甜到一個點象拔蚌蒸出來的汁,鮮甜到可以當湯飲海蝦有手掌咁大隻,蝦肉結實彈牙,越大隻的蝦殼越容易剝沙巴肉蟹真的好多肉,而且蟹膏甘甜流心,好滿足新鮮花尾龍躉蒸得好滑,像SIR滑梯般SIR入喉嚨。最後精華是鍋底的人參雞粥,但已經飽到不能再食了,我們決定打包返屋企宵夜。結總:九重鮮是一間十分高水準的韓式蒸海鮮的食店,食材新鮮,海鮮清洗得非常乾淨,環境寬敞,店員服務十分殷勤有禮,值得

樓梯牆壁好有趣,畫了很特色的粉筆畫,很有村莊小學的氣息。

到大門前,已經有自動門為我們打開,感覺像魔法門段。

而湯底,我們點了人參雞湯。

來到首爾塔,一共四層大大座的,大分好奇入面是怎樣的。

打開蓋子,果然沒有令我們失望,鋪滿了一層靚靚的海鮮。

蟶子皇足有八吋長,啖啖肉,鮮甜到一個點

象拔蚌蒸出來的汁,鮮甜到可以當湯飲

海蝦有手掌咁大隻,蝦肉結實彈牙,越大隻的蝦殼越容易剝

沙巴肉蟹真的好多肉,而且蟹膏甘甜流心,好滿足

新鮮花尾龍躉蒸得好滑,像SIR滑梯般SIR入喉嚨。

結總:九重鮮是一間十分高水準的韓式蒸海鮮的食店,食材新鮮,海鮮清洗得非常乾淨,環境寬敞,店員服務十分殷勤有禮,值得推薦
2017-07-09 38 瀏覽
今日同大家去到大坑食好嘢,香港人最鍾意食咩咪就係最新鮮嘅海鮮啦,呢間蒸氣海鮮主打嘅餐廳,非常有特色,而且啲海鮮非常新鮮好味 除此之外,佢為咗保持每層嘅鮮味 一定要 五分鐘內食曬一層,所以佢喺每張枱上面都有一個漏斗,顯示五分鐘已經到啦,你快啲食啦 我同我太太兩個人,叫咗一個二人餐而家逐樣逐樣介紹畀你哋 首先第一層,有非常 厚而甜美嘅聖子 ,北寄貝同埋象拔蚌,聖子非常鮮甜咬落去一啲沙都冇,而且嗰陣鮮甜嘅味道不斷喺個口裏面湧出來,非常好食象拔蚌一啲都唔靭亦都非常鮮甜,北寄貝爽口彈牙,但唔知係咪我食錯咗個前後次序所以感覺上北寄貝冇咁甜所以如果下次食記得先食北寄貝再食象拔蚌最後先好食蟶子 五分鐘到啦食曬第一層論到第二層樓呀有巨型元貝,蜆仲有蝦,一打開個蓋巨型圓背影吸引咗我嘅眼球上面嘅元貝汁,唔可以一口飲因為太熱啦,有啲人會選擇將啲汁 倒返落去個蒸爐裏面,將依啲元貝嘅汁慢慢的落去最底層嘅粥底裏面,應該亦都可能係因為我食錯咗方向 ,所以個蜆就冇乜特別太大特別,啲蝦我當然等攤凍先食啦,但係啲蝦亦都非常爽口彈牙,好明顯呢啲蝦絕對係新鮮蝦, 又過咗五分鐘吖食第三層 第三層有一隻蟹,馬甲貝 ,仲有龍躉肉,蟹
我同我太太兩個人,叫咗一個二人餐而家逐樣逐樣介紹畀你哋

所以如果下次食記得先食北寄貝再食象拔蚌最後先好食蟶子

五分鐘到啦食曬第一層論到第二層樓呀
有巨型元貝,蜆仲有蝦,一打開個蓋巨型圓背影吸引咗我嘅眼球

第三層有一隻蟹,馬甲貝 ,仲有龍躉肉,蟹肌肉都非常之甜,亦都有啲膏,馬甲背係咁多種貝殼類當中,我最推薦嘅因為我覺得味道非常鮮甜冇得頂,龍躉肉,肉夠厚又夠滑唔係太鍾意食魚嘅我都覺得好食,快啦快啦第4層呀

第四場有嚿豬肉丸 有條牛脷佢嘅墨汁豬肉丸,豬肉味好重而且牛肉嘅牛肉味亦都好重,兩種味都好食,但當然 我呢唔係食牛肉同食豬啦,主角當然係中間嗰兩隻鮑魚啦蒸咗咁耐鮑魚一啲都唔靭而且非常鮮甜好味
絕對係值得食嘅
最後,梗係食埋個粥底啦,我仲喺裏面有人參,雞仲有韓國年糕 加上上面之前嗰四層所有海鮮嘅精華嘅汁好食到不得了,雖然我同我太太已經好飽喇但係我哋最終都係將成個最抵食曬🤗🤗🤗非常滿足嘅一餐
呢個先落去嘅上面有溫度計 顯示到90度 代表食得啦
90度啦食得啦
五分鐘食曬一層 係有少少趕嘅
最抵嘅配料人心 珍珠米 雞 韓國年糕

2017-07-08 37 瀏覽
今日去了大坑出名的九重鮮吃晚餐,佢哋做韓式海鮮出名新鮮!今次係七月有優惠送醬油蝦,所以吸引我試一試。我們一行五個人點了四個餐,加一客醬油蟹。他們的海鮮餐有分釜山塔、首爾塔及濟州塔,價錢分別是每人$328/398/568,兩位起。我們叫了中價的首爾塔,海鮮包括鮑魚、聖子、海蝦、元貝、刀蚌、象拔蚌、北寄貝、大花蛤、沙巴肉蟹、亦有厚賜黑椒牛脷、龍躉、芝士丸、豚肉丸、日本豆腐、南瓜和日本番薯。全部用蒸籠蒸熟,原汁原味,鮮甜無比,海鮮一層層蒸,底層是粥,粥仲可以揀魚湯、豬手湯底及加錢的人蔘雞湯底。食完海鮮每人還有兩碗粥,共叫了兩個湯底,豬手及蔘雞,還是人蔘雞粥最好味,好飽呀。
2017-07-06 154 瀏覽
啱啱同幾個朋友去完日本旅行,呢日我哋再集合,當然要再食好西啦,朋友話食海鮮,於是就試吓呢個韓式海鮮塔,我都係第一次試,果然有驚喜。今次我哋揀嘅係首爾塔,配搭人蔘雞湯底!首爾塔好高啊!人蔘雞湯底,未開始蒸嘅樣!順便一提,侍應服務好好,好細心講解點樣食用,所以唔使驚唔識搞啲海鮮。而且仲會因應時令,幫你改咗菜單,好似今次咁,因為啲蝦同北寄貝唔夠新鮮,所以轉左和牛同埋花尾龍躉指天翅。最頂層係和牛,蒸得剛剛好,仲有少少粉紅色,用泡菜蘿蔔捲着食,又係另一種風味,唔錯!第二層係聖子同埋象拔蚌,兩樣都好大隻,食落口勁鮮甜,又夠彈牙爽口,真係好新鮮。第三層係元貝,入面啲海鮮湯汁好好味,元貝蒸到啱啱好,唔會太老,又係好好味。跟住係花尾龍躉,一啲都唔腥,啲肉好嫩滑,我本身唔鍾意食魚,但都覺得好好味。之後就係升一級嘅花尾龍躉指天翅,呢個部位係更加好食,因為有好多骨膠原更加滑,啱晒女士食。第六層係海花蟹,一打開已經嚇親,因為好大隻蟹。揭開個蟹蓋仲驚喜,因為有好多蟹膏,而且好多蟹肉,啲肉又夠實淨同鮮甜,啖啖肉。跟住就係厚切黑椒牛脷,大花蛤,開頭唔睇好牛脷,覺得會好韌,但原來咬落好林,花蛤就好鮮甜。跟住就係鮑魚,我

今次我哋揀嘅係首爾塔,配搭人蔘雞湯底!

首爾塔好高啊!

人蔘雞湯

人蔘雞湯底,未開始蒸嘅樣!

和牛

象拔蚌聖子

元貝

花尾龍躉

花尾龍躉指天翅

海花蟹

第六層係海花蟹,一打開已經嚇親,因為好大隻蟹。

厚切黑椒牛脷、花蛤

鮑魚、日本南瓜、日本番薯、粟米

跟住就係鮑魚,我好驚啲鮑魚好韌同銀胃,不過呢個鮑魚好容易咬,好彈牙又唔韌,而且好有鮑魚味。至於側邊嘅日本番薯同南瓜就好甜好好食。

人蔘雞湯粥

終於食到最尾,人蔘雞湯粥,估唔到啲海鮮蒸完會有咁大煲粥,但我已經飽到食唔落啦,係咁以試咗一啖,個粥好鮮甜好好味,食唔晒唯有打包,第二日叮返嚟食都仲係咁好食。

總括來講,我好滿意,韓式蒸海鮮原來係咁好食,甚至比平時食嗰啲海鮮更新鮮咁大隻,抵讚!
人蔘雞湯
厚切黑椒牛脷、花蛤
鮑魚、日本南瓜、日本番薯、粟米
人蔘雞湯粥
2017-07-02 27 瀏覽
老公最吃海鮮,佢心思思去公司附近嘅大坑食蒸海鮮。點埋我去幫幫口。我們二人㨂了呢個setMenu大約教了我們應該怎樣吃才更滋味。店員好細心俾咗幾款餐前小吃,邊食邊等。蒸海鮮拎出來係插咗探熱針,店員細心解釋食法。每人仲可以揀2種醬料,但個人偏愛海鮮原味。終於等到可以食。第一層係貝殼類嘅食物,湯仍然保持係貝殻裏面,但吾吾飲也可倒番落去,等最下層啲粥更好味店員幫我們開蓋時,主動提出話我們其中一隻扇貝過熟,替我們入廚房換過另一隻。隻蟹幾多膏,肉質實實地。所有海鮮都新鮮,食完我同老公其實已飽。但也試一試呢個人參雞湯,雞有小量糯米。店員會幫你們折開的半隻雞。雞粥加埋海鮮的精華真係好正!食吾曬仲拎番兩盒明曰帶番公司當午餐。隔天吃仍然美味,完全唔浪費。呢個飲料𣎴錯呀。
我們二人㨂了呢個set

Menu大約教了我們應該怎樣吃才更滋味。

店員好細心俾咗幾款餐前小吃,邊食邊等。

蒸海鮮拎出來係插咗探熱針,店員細心解釋食法。

每人仲可以揀2種醬料,但個人偏愛海鮮原味。

終於等到可以食。

隻蟹幾多膏,肉質實實地。

呢個飲料𣎴錯呀。

2017-07-02 666 瀏覽
去年,個大仔同朋友去過這間餐廳食過蒸海鮮,每次講開食海鮮,都離唔開再講返呢間,但我就未有時間去食。咁啱,大家都有空閒時間去欣賞一下,就約埋一家去食。大坑,我好少去,這裏集合了中西韓日美食的食肆。餐廳設在樓上一層,地方都好寬闊,餐桌擺設都好齊整,餐具是用上了韓風味,當你食緊每一層時,第二層又可以食,會設有一個保溫暖瓶,方便將未食的食物保溫,有窩心。每款套餐都以韓國地方命名,幾吸引的。釜山塔濟州塔首爾塔我地今晚就選左首爾塔,都好多款海鮮,食得非常開心及滿足。魷魚、蟶子、海蝦、元貝、刀蚌、象拔蚌、北寄貝、大花蛤、沙巴肉蟹、厚切黑椒牛脷、新鮮花尾躉、爆濃芝士丸、黑汁豚肉丸、野菜百頁豆腐、日本南瓜、第一層以蟶子、車厘茄、韮菜花菜、香磨菇,除左食海鮮外,每層都有生果或蔬菜配搭。第二層,有元貝、勝瓜。元貝超大隻,鮮甜爽口,蒸出來的湯汁都有海水味道。第三層,海蝦、大花蛤、木瓜海蝦鮮甜爽口彈牙,蝦頭仲爆汁,花蛤鮮甜爽口,用上馬來西亞的木瓜,非常清甜,每層都是均衡營養。第四層,新鮮花尾龍躉、北寄貝、雲耳。龍躉魚肉好大件,啖啖肉,嫩滑,入口鮮甜香濃。北寄貝,肉身肥美,鮮甜可口。第五層,沙巴肉蟹、刀蚌、爆濃芝
咁啱,大家都有空閒時間去欣賞一下,就約埋一家去食。
大坑,我好少去,這裏集合了中西韓日美食的食肆。

每款套餐都以韓國地方命名,幾吸引的。
釜山塔
濟州塔
首爾塔
我地今晚就選左首爾塔,都好多款海鮮,食得非常開心及滿足。

第二層,有元貝、勝瓜。
元貝超大隻,鮮甜爽口,蒸出來的湯汁都有海水味道。

第三層,海蝦、大花蛤、木瓜

第四層,新鮮花尾龍躉、北寄貝、雲耳。

第五層,沙巴肉蟹、刀蚌、爆濃芝士丸。
肉蟹除左多肉外,仲有好多蟹膏,超鮮甜,蟹膏滑滑,入口即溶、在口裏散發鮮味。

第六層,鮑魚、黑汁豚肉丸、日本南瓜、蕃薯,玉米。
鮑魚雖然是最尾一層才食,但一點都不會韌,仲保留了爽滑彈牙,鮮味鮮甜,肉丸亦彈牙,有肉味、配料都鮮甜,粉甜。

最尾的是人參雞粥,原一隻雞,用料十足,雞內包著一些糯米,粥底有花蛤、韓國年榚在內,完全沒有加上任何湯底熬成,全都是每層蒸海鮮的蒸氣水、海鮮水滴而成的湯底熬粥,滴滴精華,人參香味就不斷飄香,糯米吸收了人參、海鮮、雞肉的精華,入口香糯,一定要食,正!