2019-07-25 545 瀏覽
第一次食 但原來星期四已是最後一天營業,沒有機會食多次 真的非常遺憾!價錢公道 質素甚高👍🏻..............................雖然不知道結業原因,但希望會到別處開鋪!
雖然不知道結業原因,但希望會到別處開鋪!
2019-07-10 999 瀏覽
是日又來到最愛的阿麥廚房,沿著利苑方向直走,走進加路連山道便找到她!是日星期日來到,座無虛席,還是先訂位較好!例牌叫set,頭盤前菜一定要加錢升級,因為性比價高!而且主菜選擇多,最便宜$200多元就有一個dinner set頭盤先來這個煙三文魚黑魚子蛋白沙律,沙律菜新鮮爽脆,蛋白沙律加上特制醬汁非常濃郁,配上微咸煙三文魚味道好夾!另一個千層蟹肉牛油果醬伴鮮海膽都好高質!擺盤非常加分,滿滿的蟹肉加上牛油果醬,好creamy!加上鮮海膽新鮮清甜!好岩夏天食!黑松露菌忌廉湯同樣每次必點,芳香黑松露油加上濃郁忌廉湯,真的好好味!龍蝦湯蝦味十足,加上彈牙蝦肉,配蒜蓉包一流!主菜蒜蓉牛油焗虎蝦配香草龍蝦意粉,虎蝦非常大隻,用上惹味蒜蓉牛油焗,好開胃!意粉有咬口,加上濃郁龍蝦汁,整個配搭好出色!另外德國燒豬手則好大份!足夠2-3人享用!豬手經改良,沒有傳統豬手的咸。外皮好脆,肉難得保持嫩滑!另外薯條要讚,因為比外間的更脆更香口!是我吃過最好食的薯條🍟餐飲點了一杯熱朱古力,想不到還有拉花,果然誠意滿分!好滿意!

是日星期日來到,座無虛席,還是先訂位較好!

例牌叫set,頭盤前菜一定要加錢升級,因為性比價高!

千層蟹肉牛油果醬伴鮮海膽
黑松露菌忌廉湯
龍蝦湯蝦味十足,加上彈牙蝦肉,配蒜蓉包一流!
龍蝦湯
意粉有咬口,加上濃郁龍蝦汁,整個配搭好出色!
蒜蓉牛油焗虎蝦配香草龍蝦汁意粉
另外德國燒豬手則好大份!足夠2-3人享用!
豬手經改良,沒有傳統豬手的咸。
外皮好脆,肉難得保持嫩滑!
德國燒咸豬手
2019-06-23
千層蟹肉牛油果醬伴鮮海膽
蒜蓉牛油焗虎蝦配香草龍蝦汁意粉
德國燒咸豬手
2019-07-09 126 瀏覽
黎到呢到我就叫左個德國咸豬手, 咸豬手炸到個皮都幾脆, 又唔會太硬, 岩岩好食到, 個咸豬手都唔會太油. 可以可以. 咸豬手上菜前先切件, 咁就好方便. 薯條炸得夠熱, 新鮮. 可以再黎過
2019-07-09 182 瀏覽
朋友生日,又要食好西了。今次壽星選了位於銅鑼灣的阿麥廚房。餐廳氣氛浪漫🌹,係情侶談心的好地方。我們點了兩個set dinner,先來兩片牛油蒜蓉多士,味道濃郁又脆口。海膽鮮甜,夾著一絲絲的蟹肉,鮮味十足,加上牛油果,有營度升級。煙三文魚味道正常,沙律菜新鮮爽脆,黑魚子食落又唔覺得腥,挺不錯。餐湯濃稠度適中,味道香濃,不枉我加了錢升級,忌廉龍蝦湯鮮甜,黑松露蘑菇令人一試難忘,縈繞舌尖,久久不散。飯粒粒分明,蝦肉新鮮彈牙,青口大隻爽甜,加上檸檬汁,味道清新。這個豬扒比平時吃的薄一些,我個人就喜歡厚一點的,口感豐富點嘛薯仔配菜炸至金黃香脆,裡面口感軟糯點了一杯朱古力,竟然會有拉花,好得意呀,真不捨得把它喝掉呢!朱古力味濃郁,不會太甜,啱晒我。傾傾下又一晚,壽星很滿意這餐飯
朋友生日,又要食好西了。
今次壽星選了位於銅鑼灣的阿麥廚房。
餐廳氣氛浪漫🌹,係情侶談心的好地方。

我們點了兩個set dinner,
先來兩片牛油蒜蓉多士,味道濃郁又脆口。
蒜蓉多士

海膽鮮甜,夾著一絲絲的蟹肉,
鮮味十足,加上牛油果,有營度升級。
煙三文魚味道正常,沙律菜新鮮爽脆,

黑魚子食落又唔覺得腥,挺不錯。
千層蟹肉牛油果醬伴鮮汔膽
煙三文魚黑魚子蛋白沙律

餐湯濃稠度適中,味道香濃,
不枉我加了錢升級,
忌廉龍蝦湯鮮甜,黑松露蘑菇令人一試難忘,
縈繞舌尖,久久不散。

黑松露菌忌廉湯

飯粒粒分明,蝦肉新鮮彈牙,
青口大隻爽甜,加上檸檬汁,味道清新。
西班牙海鮮燉飯

這個豬扒比平時吃的薄一些,
我個人就喜歡厚一點的,口感豐富點嘛

薯仔配菜炸至金黃香脆,裡面口感軟糯

燒西班牙黑毛豬配蜜糖芥末汁

點了一杯朱古力,竟然會有拉花,
好得意呀,真不捨得把它喝掉呢!
朱古力味濃郁,不會太甜,啱晒我。

熱朱古力

傾傾下又一晚,壽星很滿意這餐飯
生日
2019-07-03 209 瀏覽
印象中阿麥廚房已在加路連山道䇄立多年,舖面以深啡色為主 ,大半身玻璃窗配以白色紗簾 , 門口位置設有玄關位 ,室內柔和燈光投射在紫色牆身上,感覺甚有舊英倫味道,直覺認為一間可以係同一位置經營了咁多年嘅餐廳應該出品都不錯吧,否則老早被淘汰啦,所以今日同朋友路經此地,又剛剛是晚餐時間,我當然要把握機會試一試里間餐廳。我們七時左右入座 ,客人未算太多 ,不過接近八時許 ,餐廳已有八九成滿。餐廳供應晚市套餐  :包括前菜、餐湯、主菜及附送一杯品;主菜有十一道,定價介乎$198至$328不等;而前菜及餐湯除有基本選項,亦可加錢升級指定菜式,任君選擇。見升級版菜式都幾吸引 ,故此便由是日前菜及餐湯加錢轉了升級版。煙三文魚黑魚子蛋白沙律(加$58 升級)整體味道好夾,煙三文魚下面全是黑魚子,不單賣相高貴,配以蛋白及律菜同吃,口感更有層次蟹肉牛油果伴鮮海膽(加$58 升級)海膽非常新鮮,仍留有淡淡海水味,肥美清甜,超好食;下層有很多蟹肉並混入牛油果蓉,味道濃郁,與沙律菜同吃剛好平衡到味道。黑松露菌忌廉湯(跟餐加$48升級 )幸好升級了黑松露菌忌廉湯,入面十分之多野菌碎粒及留有幾片體積略大菇菌豐富了湯的

餐廳供應晚市套餐  :

煙三文魚黑魚子蛋白沙律(加$58 升級)
煙三文魚黑魚子蛋白沙律

蟹肉牛油果伴鮮海膽(加$58 升級)
蟹肉牛油果伴鮮海膽

黑松露菌忌廉湯(跟餐加$48升級 )
幸好升級了黑松露菌忌廉湯,入面十分之多野菌碎粒及留有幾片體積略大菇菌豐富了湯的質感,另外還有黒松露及忌廉在中,香味濃郁,口感幼滑,鍾意飲雜菌湯的人真的不可錯過。

黑松露菌忌廉湯

龍蝦湯 (跟餐加$48升級)
味道獨特,飲落有少少煙燻的香味,不過原來係我錯覺,其實餐廳只是在湯中加了一種酒,而非煙燻味 ,亦提昇了龍蝦湯的味道。

燒西班牙黑毛豬配蜜糖芥末汁 $298
好欣賞個蜜糖芥末汁, 甜甜地 ,好好味 ,芥未加酒混入蜜糖當中令人產生錯覺 ,以為係果漿加蜜糖的味道 ,十分神奇 ,兩大塊黑毛豬相當厚,燒得剛剛好  ,肉嫩又有咬口。配菜薯仔粒烤的非常可口。

蒜蓉牛油虎蝦意粉 $188
原隻虎蝦劏開一半平鋪在意粉上,蝦肉潔白  咬落爽口 ,帶有淡淡蒜蓉牛油味 ,意粉份量頗大 。

蒜蓉牛油虎蝦意粉

跟餐的drink list 有十個選項 ,另外餐廳尚有另一獨立 drink menue 可供選擇,只要補少少錢便轉其他飲品。
朋友跟餐就叫Twinings 苿莉花綠茶 ,整壺送上 ,好抵飲。

Twinings 苿莉花綠茶

我就從獨立drink menue 當中揀了杯薄荷咖啡 ,上面的樹熊拉花實在太可愛 ,當然要影相留念先 ;咖啡當中早已加了糖 ,不太甜 ,帶點淡淡薄荷味 ,非常非常好喝。
薄荷咖啡

加路連山道一帶畀人既感覺係一個舊樓林立、寧靜、休閒的小社區,近十年被慢慢打造成一個飲食集中地。吸引很多富特式小店進註。從阿麥廚房惹大的玻璃窗望出去街外的景物,令人很易忘懷原來一街之隔已經是繁嚣的銅纙灣商業區。若然要求食物質素 ,座得舒服 ,職員服務態度佳 ,阿麥廚房是個不錯的選擇。
2019-06-20
蟹肉牛油果伴鮮海膽
蒜蓉牛油虎蝦意粉
Twinings 苿莉花綠茶
薄荷咖啡
2019-07-01 70 瀏覽
今晚老公book咗呢間餐廳同我慶祝生日,餐廳係食西餐,環境舒適,燈光亦調校得很柔和,氣氛也營造得幾有情調,非常適合情侶約會。晚市就有dinner set,佢包咗前菜、餐湯、主菜及飲品。前菜方面,我點咗大蝦占米多和煙三文魚黑魚子蛋白沙律。隻蝦都幾巨型,d蝦肉就切粒加上調味醬汁及配料如芝士、洋蔥、菇菌、煙肉、蒜蓉等等。呢度菜十分惹味,大蝦肉質類近龍蝦,十分脆口鮮甜。酸酸甜甜的沙律十分開胃,佢既煙三文魚的肉質燻得比坊間的更嫩滑,亦不會太鹹,亦能品嚐到魚本身的鮮味。沙律醬拌勻蛋白,並灑上珍稀的黑魚子,頓時令這份沙律升價百倍。餐湯點了黑松露菌忌廉湯及龍蝦湯,兩款湯都十分濃郁香滑。打碎的黑松露菌更是先氣奪人,衝擊着味覺及嗅覺。而龍蝦湯則衝著淡淡的酒味,湯低十分鮮,還附上一只小龍蝦。餐包是烘香蒜包,由於烤得十分脆身,宜沾湯食用。主菜點了它的招牌菜德國燒豬手,另點了蒜蓉牛油焗虎蝦配龍蝦汁意粉。隻大虎蝦塗滿蒜蓉同牛油黎焗,非常香口。而意粉以龍蝦汁炆煮,再灑上香草,頗花心思。個燒豬手皮脆肉嫩,好似食燒乳豬咁香口。隻豬手好巨型下。一間小餐廳的食物可以咁高水準,除咗要有個好廚師外,仲要餐廳老闆對菜餚的重視,否

一間小餐廳的食物可以咁高水準,除咗要有個好廚師外,仲要餐廳老闆對菜餚的重視,否則在此香港地,要應付昂貴舖租,又要唔影響到食物的質量,冇心絕對做唔到,真的要支持這些高質小店。
2019-06-29 62 瀏覽
今日專誠黎到加路連山道試下呢間西餐廳, 7點鐘左右去到雖然唔洗等位, 但個場都已經9成滿。呢到嘅Dinner只有Set, 但選擇都幾多。每個Set有沙律+餐湯+餐包+主菜+飲品, 都幾豐富。沙律屬正常發揮, 算係幾大碟, 同埋啲醬唔會話太多, 份量啱啱好, 不過不失。湯我加左$48 upgrade做黑松露忌廉蘑菇湯, 飲落菇味好香, 但黑松露味欠奉, 而且成碗湯略嫌鹹咗少少, 整體算係可接受範圍。主菜我揀咗德國式燒豬手, 呢到嘅豬手整得幾出色, 佢有味得黎唔會話太鹹, 外皮炸得香脆, 肉質嫩滑, 配帶有煙薰味嘅燒烤醬黎食一流, 而配菜嘅薯條新鮮炸起, 熱辣辣好好食!總括黎講, 成個餐唔算貴, 但啲嘢食幾好味, 餐廳環境都好舒適, 慢慢同朋友吹水水都幾寫意!
凱薩沙律

黑松露忌廉蘑菇湯

德國式燒豬手

黑松露忌廉蘑菇湯
德國式燒豬手
  • 德式燒咸豬手
2019-06-10 98 瀏覽
銅鑼灣有很多不同類型西餐,在偶然的機會下,我路過了這間阿麥廚房,從外望進餐廳已經感覺到這是一間頗有情調餐廳。餐廳使用了柔和的燈光,播放著舒適的音樂,餐桌相隔的距離適中,環境非常適合與朋友在此聚聚舊聊天。 我們選了2個SET DINNER。前菜方面,我選了千層蟹肉牛油果伴海膽及煙三文魚黑魚子蛋白沙律。千層蟹肉牛油果伴海膽選用了新鮮的海膽,這款前菜搭配吃起來口感清新~平日我是不吃海膽的,亦覺得這個海膽挺好吃的~煙三文魚黑魚子蛋白沙律另外,餐湯方面,我加了$48升級至黑松露菌忌廉湯。幸好升級了,湯中加入了大量的黑松露,使整個湯的口感非常豐富,香氣十足。西班牙海鮮燉飯賣相非常加分,整個燉飯鋪滿了多款海鮮,有魷魚,青口,蝦。份量頗多,燉飯軟硬度適中👍🏻👍🏻👍🏻。燒西班牙黑毛豬配蜜糖芥末汁我很喜歡餐廳所調製的蜜糖芥末汁,黑毛豬肉質”實正”。飲料☕️STUDY COFFEE我一看到DRINK MENU, STUDY COFFEE這個有趣的咖啡名稱已吸引了我。不料咖啡外觀亦非常驚艷,,咖啡的上方有一層忌廉及朱古力波,很特別。當在杯邊飲了幾口咖啡後,忌廉會慢慢掉進咖啡內,想不到咖啡配上忌廉,甜度是剛剛好的

我們選了2個SET DINNER。

西班牙海鮮燉飯

燒西班牙黑毛豬配蜜糖芥末汁
我很喜歡餐廳所調製的蜜糖芥末汁,黑毛豬肉質”實正”。

飲料☕️STUDY COFFEE
我一看到DRINK MENU, STUDY COFFEE這個有趣的咖啡名稱已吸引了我。不料咖啡外觀亦非常驚艷,,咖啡的上方有一層忌廉及朱古力波,很特別。當在杯邊飲了幾口咖啡後,忌廉會慢慢掉進咖啡內,想不到咖啡配上忌廉,甜度是剛剛好的,並不需要額外加糖。
  • 西班牙海鮮燉飯
2019-06-08 115 瀏覽
啱啱由澳洲🦘旅遊回港!好似有啲唔慣有啲失落!但當然要投入工作啦⋯⋯如果唔係點🈶️資金🤨預備下次嘅旅行呢⋯⋯但係已經返咗工兩個禮拜多啦!有啲掛住西餐!特意同老公兩個去撐枱腳!🙆‍♀️位於銅鑼灣加路連山道9號地舖🎈🎈🍴🍴阿麥廚房🍴🍴主菜有11種!由$188至$298!包頭盤丶餐湯丶餐飲!非常多選擇!頭盤升級加$58千層蟹肉牛油果🥑伴海膽蟹肉非常新鮮!鮮甜無比而且帶點冰凍!非常適🈴️夏日炎炎嘅天氣!而且份量都唔少⋯⋯大蝦占米多一隻超大嘅大蝦🍤斬件奉上!蝦肉新鮮彈牙!配上特製嘅醬汁美味無比!仲有好多蝦膏添!味道非常有層次!👍餐湯升級加$48龍蝦湯同一般湯頭唔同!佢冇一般龍蝦湯🤨 creamy!但係超香醇⋯⋯超鮮甜!好似將啲龍蝦煲咗好耐!好好味!黑松露菌忌廉湯呢個湯頭非常creamy!好重忌廉奶味!好香滑!勁多野菌!西班牙海鮮飯$238用熱盤奉上!有青口丶大蝦丶魷魚仲有檸檬🍋提鮮!德國燒鹹豬手$268呢個不可不提!豬手燒得外皮鬆脆非常!肉質鮮嫩多汁!大量炸得非常香脆嘅薯條!份量超大⋯⋯好味🔟足!凍Cappuccino和凍朱古力作結尾!😍😍

位於銅鑼灣加路連山道9號地舖
🎈🎈🍴🍴阿麥廚房🍴🍴

主菜有11種!由$188至$298!
包頭盤丶餐湯丶餐飲!非常多選擇!
頭盤升級加$58

千層蟹肉牛油果🥑伴海膽

餐湯升級加$48

黑松露菌忌廉湯
呢個湯頭非常creamy!好重忌廉奶味!好香滑!勁多野菌!

西班牙海鮮飯$238
用熱盤奉上!有青口丶大蝦丶魷魚仲有檸檬🍋提鮮!

德國燒鹹豬手$268

凍Cappuccino和凍朱古力作結尾!😍😍
  • 德式燒咸豬手
  • 千層蟹肉牛油果伴鮮海膽
  • 大蝦占米多
  • 龍蝦湯
  • Cappuccino
2019-06-03 329 瀏覽
以前係銅鑼灣番工,日日都經過阿麥廚房,但都無食過,今次約舊同事食飯,佢比較遲放工,所以就佢食近啲就決定試下食阿麥廚房。Book左食6:30,岩岩開始晚市所以餐廳都比較少人。價錢因Main course而定,前菜同餐湯可以加錢升級。大蝦占米多 (加$58)蝦肉燒熟再起肉切件,配上奶油味好重嘅醬汁,突出左蝦肉嘅鮮味,而且蝦膏味都好濃。煙三文魚黑魚子蛋白沙律 (加$58)用料新鮮,份量十足,黑魚子增添左個口感。黑松露忌廉湯(加$48)非常香嘅忌廉味,黑松露攪拌後味道即刻散發哂出泥,特別香濃,而且每一口都食到成蓉嘅菌粒。龍蝦湯(加$48)湯入面仲有一隻大蝦,蝦味非常濃烈,味道偏鹹,食得出真材實料,如果口味偏淡嘅人可能唔太接受,對於口味濃嘅人泥講非常推薦。香煎帶子配黑松露忌廉野菌扁意粉 $198忌廉醬汁奶味濃,非常香口,意粉彈牙,黑松露令個意思生色不少,個香味非常誘人,帶子煎香左兩面,裡面嘅肉仲非常嫩滑新鮮。燒西班牙黑毛豬配蜜糖芥末汁 $298送上泥個時香味四溢,真係口水都流出泥,黑毛豬燒至八成熟,所以略帶少許粉紅色,因為餐廳燈光比較暗,影相好似好粉紅咁,但其實只係略帶粉紅。黑毛豬嘅肉質係比較有

Book左食6:30,岩岩開始晚市所以餐廳都比較少人。

價錢因Main course而定,前菜同餐湯可以加錢升級。

大蝦占米多 (加$58)

煙三文魚黑魚子蛋白沙律 (加$58)
用料新鮮,份量十足,黑魚子增添左個口感。

黑松露忌廉湯(加$48)

龍蝦湯(加$48)

香煎帶子配黑松露忌廉野菌扁意粉 $198

燒西班牙黑毛豬配蜜糖芥末汁 $298

送上泥個時香味四溢,真係口水都流出泥,黑毛豬燒至八成熟,所以略帶少許粉紅色,因為餐廳燈光比較暗,影相好似好粉紅咁,但其實只係略帶粉紅。黑毛豬嘅肉質係比較有口感,咬落充滿肉汁,充滿肉香,個蜜糖芥末汁有畫龍點睛嘅妙處,增添惹味。

餐廳裝修比較簡潔但好有情調,服務員態度都好好,睇得出佢地員工之間相處非常融洽,走嘅時候好熱情咁同我地揮手再見。

• 大蝦占米多
  • 煙三文魚黑魚子蛋白沙律
  • 龍蝦湯
  • 燒西班牙黑毛豬配蜜糖芥末汁
2019-06-02 117 瀏覽
晚上放工來到銅鑼灣,與朋友慶祝生日,今次選擇了這間阿麥廚房,見也有不錯的評價。叫了兩份SET DINNER,每一份晚餐也包括了餐湯、沙律、主菜及飲品。這個黑松露忌廉菌湯,味道濃郁,居然湯內還有蝦在裡面。麵包塗滿牛油來烤焗,相當脆口,可以邊喝湯邊伴隨脆麵包來吃。蟹肉牛油果伴海膽意想不到蟹肉與牛油果幾配搭,清新感覺之餘有啖啖蟹肉,再配上海膽,配搭上很好。西班牙海鮮炒飯飯份量很多,一個人吃的話覺得有點多,材料也是基本海鮮,飯是蕃茄底,質地味道濃郁。西班牙黑毛豬朋友最愛吃這個,最喜歡這個醬汁,甜甜的,她說如果點了這個醬汁會更加好味。試了她的一小塊,肉質嫰滑,蜜糖醬甜甜的也很開胃。叫了蜜桃茶及凍朱古力,反而凍朱有驚喜,凍朱上加了忌廉,朱古力粉亦落得很足料,今餐可以慢慢地與朋友慶祝,慢慢傾計又放鬆。

麵包塗滿牛油來烤焗,相當脆口,可以邊喝湯邊伴隨脆麵包來吃。

蟹肉牛油果伴海膽

西班牙黑毛豬

2019-06-02 71 瀏覽
我和朋友都計劃了很久到這間餐廳用膳,今天是慶祝周年紀念,我覺得這間餐廳的氣氛真的很適合。我們點了兩個晚餐,而且升級了餐前小吃及餐湯。結果發現這個升級真的很好。一個是三文魚🍣黑魚子沙律🥗,另一個是千層蟹肉牛油果🥑伴海膽。這些材料聽起來已經覺得矜貴,吃起來真的是美味絕倫。海膽新鮮甘美,牛油果跟蟹肉配搭得天衣無縫,有非常creamy 的感覺。虎蝦配龍蝦🦞汁意粉,意粉入味,很少嘗到這樣煙韌適中入味的意粉,即使飽了也忍不住一口一口的吃光。燒西班牙黑毛豬配蜜糖,肉質真的很好,我吃本地豬肉真的吃不到這種美味的肉質,配合蜜糖令肉質更加出色,若是芥末味重一點就一百分了。

2019-05-25 236 瀏覽
今日同朋友黎到銅鑼灣加路連山道揾食,其實呢頭好多餐廳都唔錯,雖然冇咁就腳,但都值得黎呢。有朋友大半年前黎過,介紹呢間阿麥廚房比我的,見到咁多好評,朋友又黎過,我緊係要黎試啦!一入到黎就咁睇,環境都幾骨緻清幽,雖然係銅鑼灣但價錢都算大眾化。我地揀左最方便既 Our Set Dinner,份量好大,連甜品都唔洗點。首先前菜有大蝦占米多同煙三文魚黑魚子蛋白沙律,份量同味道做開胃菜就剛好了。大蝦占米多 $58煙三文魚黑魚子蛋白沙律(?) $58餐湯方面有帶子粟米忌廉湯同黑松露菌忌廉湯。個粟米湯超讚,好足料,啖啖都係粟米蓉同帶子,好Creamy又夠清甜,差啲想encore添!至於黑松露忌廉湯都唔差,幾香濃,我自己就中意粟米湯多啲。個餐包都唔差,好脆好香。帶子粟米忌廉湯 $48黑松露菌忌廉湯 $48主菜就揀左佢地最出名既德式燒咸豬手同埋蒜蓉牛油焗虎蝦配香草意粉。個意粉煮得剛剛好,軟硬適中有口感,個sauce又夠香濃,虎蝦仲有彈性,師傅好功力!平時好少食咸豬手既我,今次都要都幾滿意,豬皮同炸薯條都好脆~但啲肉唔乾幾嫩滑,點埋啲醬就好perfect了~德式燒咸豬手 $268蒜蓉牛油焗虎蝦配香草意粉 $

大蝦占米多 $58

德式燒咸豬手 $268
德式燒咸豬手

蒜蓉牛油焗虎蝦配香草意粉 $188
蒜蓉牛油焗虎蝦配香草意粉

最後飲品係 Peach Tea & Vanilla Milk,我覺得呢到飲品既選擇都幾多~朋友揀左peach tea,我就飲vanilla milk,好滿足~
Peach Tea & Vanilla Milk

順帶一提,店員服務態度好好呢,性價比都算高。總括黎講都好滿意,下次會同朋友再黎呢。
帶子粟米忌廉湯;黑松露菌忌廉湯;餐包
德式燒咸豬手
蒜蓉牛油焗虎蝦配香草意粉
Peach Tea & Vanilla Milk
  • 帶子粟米忌廉湯 $48;黑松露菌忌廉湯 $48;餐包
2019-05-22 101 瀏覽
放假出銅鑼灣睇電影,朋友話知道附近好多餐廳,特登過嚟睇下。見到門口餐牌好似幾吸引,決定入黎試下😋環境舒服,好適合同朋友傾偈。我地叫左2個餐share😊蒜蓉牛油焗虎蝦配香草龍蝦汁意粉($188):虎蝦彈牙,意粉好濃龍蝦味😊德國式燒咸豬手($268):預先切好左,好貼心👍份量十足,肉好嫩滑皮燒到好脆🤤係我食過最好食嘅燒豬手❤(跟餐+$58):大蝦占米多:大蝦拆左肉同啲菇好夾,好方便懶人食😆煙三文魚黑魚子蛋白沙律:蛋白沙律入面有洋蔥碎,好香好開胃👍🏻(跟餐+$48)帶子粟米湯:有成粒帶子,粟米好香,好有滿足感😊龍蝦湯: 有成隻蝦喺入面,仲有勁濃龍蝦味😍Chocolate(Iced):朱古力味濃得黎唔會太甜,配埋啲cream簡直完美😍Vanilla Milk(Hot):好香雲呢拿味唔會好甜,啱晒想食甜又怕肥嘅女仔❤

環境舒服,好適合同朋友傾偈。我地叫左2個餐share😊

(跟餐+$58):

大蝦占米多:大蝦拆左肉同啲菇好夾,好方便懶人食😆

(跟餐+$48)
帶子粟米湯:有成粒帶子,粟米好香,好有滿足感😊
龍蝦湯: 有成隻蝦喺入面,仲有勁濃龍蝦味😍

2019-05-19
  • 德國式燒咸豬手
2019-05-21 1820 瀏覽
童年在港島區長大的, 由於現在已搬往九龍區非常懷緬香港島, 今日一於同好友去把酒談心這個餐廳坐落在大球場附近, 樓底高佈置舒適我們這些喜愛飲紅酒靚酒的, 帶了一支紅酒來, 預先問個餐廳開瓶費收$100由於開咗支靚紅酒真是值得, 一邊聽歌一邊喝紅酒, 這個餐廳也是難得的隨意同朋友交談可以細細聲也能夠清楚地聽見餐牌如下: 千層蟹肉牛油果拌鮮海膽 ~ 柔滑的牛油果是我至愛,配上千層鮮甜的蟹肉再加上鮮甜回甘的海膽,清新脫俗,不容錯過!煙三文魚黑魚子蛋白沙律帶子粟米湯好得帶子湯入面有粒大帶子同好多粟米蓉, 驚喜龍蝦湯 我至愛的濃味 有虾好爽甜及入口適度的濃味,醒胃美味! 配上蒜蓉牛油包 , 開胃無比蒜蓉牛油虎蝦意粉 ~豐厚味濃加上足夠蒜蓉調出蓉香配上上等意粉 帶出主角虎蝦的爽甜, 師傅的火侯控制得很好德國燒烤豬手 ~ 香香脆脆的豬手皮脆肉厚, 送紅酒真是一極,個人較喜愛,香脆惹味! 至於我的老友很喜歡吃豬手厚厚的肉,夠軟腍多汁,伴碟還有熱辣辣的薯條, 加上酸酸甜甜的番茄醬以中和油膩感,有心思這個德國咸豬手比起歐洲吃的還要好味, 很快會再度回來

這個餐廳坐落在大球場附近, 樓底高佈置舒適

餐牌如下:

帶子粟米湯好得

帶子湯入面有粒大帶子同好多粟米蓉, 驚喜

我至愛的濃味

蒜蓉牛油虎蝦意粉 ~
豐厚味濃加上足夠蒜蓉調出蓉香配上上等意粉
帶出主角虎蝦的爽甜, 師傅的火侯控制得很好

這個德國咸豬手比起歐洲吃的還要好味, 很快會再度回來