2018-07-19 851 瀏覽
i really like how classy the resto is but how affordable their menu . Different kinds of waffle, and looks so appetizing. i will surely come back to this place, we just ordered one waffle cause we are just having an afternoon snacks and the waffles can be shared by two persons. service is fast and when the waffle came, oh its so good!! delicious! will come back for more! definitely!! .

2018-07-08
下午茶
2018-02-20 727 瀏覽
銅鑼灣 Sogo 內,這是最好吃的一間 UCC, 也只有這間才有湯意粉,海鮮蕃茄湯意粉味道剛好,可以連湯都喝下。另外和風牛肉意粉也很有日本醬汁風味。不得不吃他們自家製的雪芳蛋糕,忌廉甜度剛好,蛋糕又綿又香蛋味。有到過其他 UCC, 就可試得出是有所不同。這裡的員工也很資深,特別快手快腳,即使忙,服務態度還是不錯。但繁忙時間一定要排上15-30分鐘。有午餐 $80-$100 左右,下午茶 $60-$80,晚餐加 $25 可有沙律,湯及飲品。薯仔沙律很好吃,又足料又綿。如果散點,試試維也納咖啡,讚!
另外和風牛肉意粉也很有日本醬汁風味。
有到過其他 UCC, 就可試得出是有所不同。
但繁忙時間一定要排上15-30分鐘。
如果散點,試試維也納咖啡,讚!
2017-10-18 1070 瀏覽
要享受日式嘅cafe,當然要嚟UCC啦!家姐是UCC意粉的擁躉,試過銅鑼灣另外一間嘅 UCC,都不及在Sogo內的這間分店!剛巧兩姊妹都放假,落銅鑼灣shopping,正巧撞正lunch time時段,大概12:30到,餐廳都開始排隊了!我們大概等了15分鐘左右,餐廳職員安排我們入座了!我們㸃了兩個lunch special,凡選用一款意粉另加$32,就可享用是日沙律再加飲品,當然一定有他們的UCC咖啡啦!我們選了一個芝士海鮮通粉和墨魚汁墨魚意粉!1)先講芝士海鮮通粉:芝士香濃帶有少許忌廉香,海鮮配料有蝦、魷魚與少許魚肉!海鮮絶對沒有一些雪藏味道,蝦很鮮味!因為芝士的關係,吃完一整碟,已經很飽肚了!2)墨魚汁墨魚意粉:墨魚汁有啖啖的鮮味再混合少量香料與新鮮墨魚仔,吃完不會膩口!3)是日沙律:很想説説個沙律,是生菜薯仔鷄蛋沙律,真的久違了!因它是用BB沙律醬,吃完胃口大開!最後餐茶一定要指明招牌咖啡!先用嗅覺感受咖啡的香濃,再喝一啖齋啡感受ucc的精髓,喜歡落糖的可加一粒咖啡糖,而我我不會全粒用完,因我不想太甜,然後再加少許奶,去享受這杯日本出名的咖啡!最後好想説說服務:其實我有幾年的時
我們大概等了15分鐘左右,餐廳職員安排我們入座了!

我們選了一個芝士海鮮通粉和墨魚汁墨魚意粉!

最後好想説說服務:

其實我有幾年的時間沒去過這間分店,以前總覺得服務員的禮拜跟足日本人一樣!
但今次有少許失望!我們叫了餐茶的時候,我們枱上的主菜已經用餐完畢!服務員都為我們整理餐茶的用具,送上了咖啡糖、奶、糖水(我姐喝凍檸茶),但她竟不是收走我們吃完的餐具先,我初以為她會轉頭整理,怎知道,我再見她的時候,是去了執拾另外一張用膳完畢的枱!我心覺得奇怪,出於好奇看看有沒有人在等枱,但是不見一個人影!
執拾那張枱才過來執拾我們的!

貴為一個消費者,我已將意見轉達給分店經理,希望以後到夠再改進一下啦!
是日沙律
墨汁墨魚仔沙律
芝士海鮮通粉
UCC咖啡
2017-08-29 694 瀏覽
UCC最出名的就是咖啡,但是我對咖啡無咩興趣,不過聞落去都幾香👍👍👍。我最鍾意佢嘅白汁黑松露意粉,啲黑松露好香,而且分量都幾大添,而且佢係跟一個套餐有沙律、湯、餐飲(可選:凍檸茶、奶茶、咖啡等)。第二名鍾意嘅係佢嘅芭飛,佢啲芭飛係跟住時令水果而設計,除了鮮果芭飛和朱古力芭飛。我試過食嘅,時令水果芭飛有:士多啤梨、栗子、紫薯、蜜瓜、芒果)。不過我最鍾意嘅係士多啤梨芭飛,因為士多啤梨好甜👍👍👍。有時去SOGO,不妨去4樓試吓呢!
有時去SOGO,不妨去4樓試吓呢!
2017-07-27 731 瀏覽
UCC以前係新城巿有自助前菜,食得唔多,但覺得好抵,而家唔知仲有邊間有呢?一到去叫餐,因為有湯 ,有沙律,餐飲同甜品都係百廿蚊內感覺好抵。其他餐牌內嘅主菜其實加$37都有以上餐set,不過唔想唸,而且應該都係餐抵嘅。所以只望左2眼就叫左2個餐。以為白湯,點知。。。。。 蛋花湯,似足日本平價放題嘅湯咁。大蝦拿破侖,有3 隻蝦咁大把!鴨胸縲絲粉蛋沙律,好味,有傳統口味另叫蒜蓉包,唸住餐唔夠飽,點知打包一半橙汁,唔好味嘅,早知叫0茶跟餐送甜品:寒天芒果汁加cream一入去佢無話限時,但後尾聽到同其他人講,不過佢上菜又慢,上甜品連埋單都慢,我想早D走都唔得啦!不過可以扮去日本一轉,又ok喎!

以為白湯,點知。。。。。 蛋花湯,似足日本平價放題嘅湯咁。

大蝦拿破侖,有3 隻蝦咁大把!
大蝦拿破侖意粉

鴨胸縲絲粉
鴨胸白汁螺絲粉

蛋沙律,好味,有傳統口味
蛋沙律

另叫蒜蓉包,唸住餐唔夠飽,點知打包一半
蒜蓉包

橙汁,唔好味嘅,早知叫0茶
橙汁

跟餐送甜品:寒天芒果汁加cream
芒果汁寒天加cream

不過可以扮去日本一轉,又ok喎!
鴨胸白汁螺絲粉
蛋沙律
2017-06-30 680 瀏覽
今日行走銅鑼灣,SOGO 是 minasan 必要去的 check point, 4樓的 UCC cafe 當然一定要到到。 其實,4樓這間UCC已經迄立在4樓這位置多年,記住賣運動服那層就好容易找到。 成日都有個疑問,那麼多年只見那條排隊人龍有長冇短,今日兩點後到,諗住其他人應該冇咁早食tea, haha... 幾點到,都要有排隊的心理準備! 今日 order 了 cake tea set, 黑芝麻蛋糕 + 凍炭燒黑咖啡(只加少少糖水,夏天飲好)黑芝麻蛋糕 - cream 唔多,芝麻味好濃,ロ感好好,又唔太點,食後完全唔會罪咎凍炭燒黑咖啡 - 雖然加了冰,不過出奇地咖啡味仍然好濃,好香,不加奶,加少少糖水,可以飲到濃又甘香的味道P.S. 試過不同區域的 UCC cafe, 到係 li 間最好。

2017-06-23
  • 炭燒咖啡
夏天,為路人帶來無限汗水…經過SOGO便打算去地庫超市涼快一下,剛好超市在不久前翻新了,重整了位置和新增不少食店。電梯一下去就撲來陣陣咖啡香氣,亦看到不少人在餐廳外排隊,原來是UCC CAFÉ~本來在逛轉一圈看看有甚麼好吃的,後來還是敵不過甜品的召喚,跑去買雪糕吃了 (啦啦啦啦~~~大大杯的咖啡軟雪糕($30 - 新張優惠) 邊等邊聞著咖啡的香氣,而且雪糕比想像的還要大,花了好多時間才吃完。雪糕夠凍亦夠咖啡味,雖有少許咖啡苦味,但不會太濃烈,除非您很討厭咖啡味吧;而且加入了牛奶使雪糕滑身,不過一稍為吃得慢,便會令脆身的雪糕筒漸漸變淋身。

咖啡雪糕

外賣自取
咖啡雪糕
  • 咖啡軟雪糕
2017-03-12 892 瀏覽
12點半去到,等到12點50分,店員問我幾位,我答2位(但朋友未到),店員問埋我後面排隊的一個阿太,店員於是講2 位1 位呢邊,示意我跟佢行,去到bar檯旁邊,佢大聲同我講2位埋邊個張,我去到發現係牆邊位,原來係box 位,因為兩張枱相隔得5吋貼住bar 枱,出入好困難。坐低先發現後面bar 枱頭頂仲有一盒大踢紙, 坐低會桔到頭.  坐得唔舒服 都未差完,之後同朋友都叫左"特色"公司三文治$72 同熱UCC咖啡$44 X 2set。落單個陣,個店員聽到我話ORDER 2 份特色"公司三文治,又大聲同我講 : 公司治有3 塊面包喎! 好似我無見過公司治係點敢!><  價錢唔平,等左15分鐘,特色"公司三文治送來,一睇第一層係普通火腿一塊加好油嘅少少炒蛋,第二層係普通烟肉一塊加生菜,用三塊厚切方飽烘底夾住再切三份,完全冇"特色"! 之後埋單,要同隔離隔5吋嘅阿太講要出去,佢要成個人行出個位,我經過佢個位先出到來。佢黑面我-佢其實可以坐開面唔貼 BAR 枱,但佢揀左BLOCK我出路嘅右面坐。我係唔會再幫襯呢間服務甘差嘅店><
我係唔會再幫襯呢間服務甘差嘅店><
2017-03-11
2017-01-23 783 瀏覽
約咗朋友去銅鑼灣shopping,行到咁上下,又係時候搵啲嘢醫肚朋友說未食過UCC,所以大約七點,我們二人就便上去排隊,因為人太多的關係,我們選擇了坐沒有那麼舒服嘅吧枱,大約等了15分鐘,便可以進去了。我們分別點了一個Pizza和一個香草海鮮意粉大家一提到UCC,必定想到令人振奮的自助沙律吧💃🏼💃🏼💃🏼,因為我們可以發揮無限的小宇宙,利用我們的小智慧,將一系列的沙律材料,生菜、粟米、蕃茄仔、薯蓉、菠蘿、罐頭桃等等,巧妙地放進一個細碗。而我們食量都不大,所以只有一個餐加了沙律。🔻🔻此外,跟餐還有一個蘑菇湯,味道跟一般的蘑菇湯沒兩樣。🍵🔻🔻Pizza是意式pizza,薄薄脆脆的餅皮配上洋蔥蘑菇香腸同番茄醬,味道還不錯。🍕🍕🔻🔻至於香草海鮮意粉,陣陣香草氣味配合大蝦鮮味,加上軟硬適中的意大利麵,令人一試難忘。但是這個意大利粉的油量太多,當吃完所有餸和麵之後,可見到一層薄薄的油淨在碟內。🙀

我們分別點了一個Pizza和一個香草海鮮意粉

🔻

此外,跟餐還有一個蘑菇湯,味道跟一般的蘑菇湯沒兩樣。🍵

2016-11-30 1835 瀏覽
收工同同事去呢度食晚餐!商場內嘅餐廳,用矮屏風圍起,坐外圍會比逛商場嘅客人望住!難得唔使等位可以即入!坐最入2人枱,唔會比人望,餐牌圖文並茂,揀咗晚餐!食物好快到!餐湯:湯夠熱,黃色唔係粟米湯,像係蛋花湯,淡口無乜味道!一般沙律:蛋沙律足料,好多蛋白,蛋黃撈咗沙律醬滑口!唔會酸!好味芝士煙肉南瓜意粉($118)好大盤,上面嘅芝士用火槍燒過,唔係焗,唔香但好燶味,螺絲粉彈牙,白汁滑,煙肉嫩滑好肥,南瓜大塊爽口,唔會爛晒,但啲味唔入味,只有外層有味,淡口!ok甜品:雪榚有兩種口味,呍呢嗱同朱古力,我食朱古力雪榚,已一早𢳂好落碗(連個碗都係冰凍架)雪榚唔夠滑,因為內部已冰,朱古力好淡,味道好一般!餐飲:揀咗招牌咖啡,見住店員將玻璃咖啡壺嘅咖啡倒落瓦杯,咖啡夠熱好香濃,落咗啡糖同奶,味道甘味香濃!好味!煙三文魚意粉(白汁)同事食食物ok,店員斯文,不過有位女店員應該係新手,忘記雪榚跟匙,比店經理大聲責怪,其實佢教新人唔緊要,但太大聲就幾令人側目!唔趕客人,傾偈就幾好!
煙三文魚意粉(白汁)同事食

唔趕客人,傾偈就幾好!
2016-11-30
今天去了維園湊個熱鬧捉小精靈,一玩就玩了三個多小時,離開的時侯已經是晚上九時多了,就去了崇光UCC食晚飯。這次是我第一次來這家店,感覺門面挺漂亮的,侍應服務態度也挺好,這次大約等了五分鍾左右就有位了每天晚上六點至九點這家店都有提供一個幾抵食的套餐,由於我們那時已經很餓了,沒有多想就叫了兩份首先前菜是這個挺像雪糕球的薯蓉,感覺比一般自助餐的還要好食,栗米粒跟薯蓉的份量搭配得很好,夠味得來又不會太咸,而且還不黏牙,真的很讚接下來上菜的是餐湯,味道有點像磨菇湯,比一般的忌廉湯略稀少少,而且份量適中,飲完唔會太過飽肚再來的就是主角上場了,我們分別叫了三文魚意粉跟拿破崙意粉(海鮮意粉),兩款也挺好吃,拿破崙意粉的鮮蝦夠味,能媲美酒店級自助餐的質數,而且番茄茨汁是用鮮番茄製成的,沒有落味精,所以食完後完全沒有口乾想飲水的感覺,十分健康三文魚意粉也挺不錯,魚肉很新鮮,完全沒有腥味,意粉咬落彈牙好吃,忌廉茨汁不會太咸,應該也是採用天然的材料而沒有落味精飲品方面是這杯鮮搾橙汁,味道甘甜可口,完全沒有酸味,解渴一流最後甜品是這個真正的雪糕球,有Haagen-Daz的級數,柔軟可口,而且我留意到他們上雪糕的

最後甜品是這個真正的雪糕球,有Haagen-Daz的級數,柔軟可口,而且我留意到他們上雪糕的碟子的溫度都是挺冷的,所以雪糕就能一直維持住球狀而不會因碟子的溫度而熔化掉,感覺他們在這方面挺細心,值得加分
整體來說,我覺得這家店的食物很棒,而且服務態度一流,晚上的套餐又抵食,下次再跟朋友經過一定會再來試下的,最後秀一下在維園捉到的飛天螳螂
2016-07-16 854 瀏覽
The experience was unpleasant. The food quality did not match its price tag at all. We've had a set dinner priced at $115 but the food was barely comparable to fast food chains. The main course was served before the salad and the soup, and the smoked salmon was half-cooked and tasteless upon serving. To top it all, the barista splashed water all over our food/ table while she was cleaning up the bar and lined up all the dirty towels right in front of us beside the food.... I know a $115 set dinn

I know a $115 set dinner is not exactly expensive at all but considering the lack of basic hygienic awareness and proper staff training, I shall suggest one should never set foot in this place.
2016-07-16
2016-05-09 993 瀏覽
剛剛出嚟做野的二十年前已經開始在UCC吃這個茄汁海鮮意粉, 雖然價錢不斷上升但質素仍然保持著一貫的美味, 主要是濃湯及煙韌度恰到好處的意粉及鮮味十足的海鮮, 包括帶子,蝦,墨魚,蜆及青口, 令我成為這個茄汁海鮮湯意粉的忠實FansSogo這間UCC是開放式廚房, 管理得也算整齊, 很喜歡坐在Bar枱是因為能看到職員炮製新鮮的咖啡過程, 另有一番風味祇希望不好如此頻繁加價
茄汁海鮮湯意粉
祇希望不好如此頻繁加價
2016-05-06
茄汁海鮮湯意粉
  • 茄汁海鮮意粉
2015-11-23 698 瀏覽
Sogo大減價,為了節省時間去掃貨,便在4樓UCC速食,餐廳外都有人龍,幸好等了十分鐘已可入座 但餐廳內環境擠迫,每枱之間也不夠一尺,速吃沒所謂啦! 落單後五至十分鐘便送上…蕃茄海鮮湯意粉及推廣中的鮮果柚子沙律,賣相一般,不是太吸引,跟餐牌中的圖片有些出入 海鮮也有好幾款,有蝦,帶子,墨魚, 蜆及青口…海鮮料尚算可以,蕃茄湯底等於羅宋湯走了什菜,但可惜意粉不夠入味!沙律中的鮮果不多,只見蘋果及罐頭菠蘿,都有很多柚子,但下層厚厚墊底的全是生菜 窩夫變了格仔餅,跟餐牌圖片的窩夫不一樣,詢問之下才知道窩夫機壞了現改用了夾餅機 鮮雜果也不多,整份甜品跟圖片的出入很大,但價錢不太昂貴算了吧!整體來說,晚餐有點失望!趕著去逛 Sogo,快快吃完便埋單走人,這裡也不是給食客慢慢坐傾計的好地方
但餐廳內環境擠迫,每枱之間也不夠一尺,速吃沒所謂啦!

蕃茄海鮮湯意粉
鮮蝦雜果柚子沙律
鮮雜果窩夫
2015-11-20
2015-10-14 575 瀏覽
去sogo買野行到累,夜晚9點都未醫肚,到4樓見到有coffee shop, 好唔好食都醫左肚先!肥蠅同蠅友一坐低,侍應立即話要叫好快點叫,(但直到我地走果刻依然有人入緊)叫食物,叫左好耐都冇人理...但又叫我地快點叫,明明冇咩人。終於理我地,黑面侍應只會每句不超兩字回應,例:蠅:唔該公司三文治丫侍應:烘? =="上食物時亦唔掂,有食物冇餐具,又係叫左一輪先有人理。我地叫左兩樣食物,一樣係海鮮白汁焗通粉。跟餐,配餐前小食,雪糕,餐飲。價錢$115。(餐唔係好多選擇,得四款,都係焗/意粉為主)餐前小食:粟米沙律。一個雪糕球咁大。海鮮白汁焗通粉。還可以啦。海鮮太少。得兩粒蝦。面頭有cheese都還好。食到底d通粉真係乾。通粉份量都幾多。另一樣,單點公司三文治。($68)都係例牌果d料,旦,番茄,煙肉等。失望既係,我諗住有四份三文治,點知。。。有面包邊果塊近乎冇料(如圖)!!!! 得三邊面包邊比我地盛惠68蚊!配餐既雪糕,總括而言,唔行街行到累,肚餓到頂唔順,應該唔會再試
去sogo買野行到累,夜晚9點都未醫肚,
到4樓見到有coffee shop, 好唔好食都醫左肚先!

終於理我地,黑面侍應只會每句不超兩字回應,例:
蠅:唔該公司三文治丫
侍應:烘? =="

上食物時亦唔掂,有食物冇餐具,又係叫左一輪先有人理。

我地叫左兩樣食物,

餐前小食:粟米沙律。一個雪糕球咁大。

另一樣,單點公司三文治。($68)

都係例牌果d料,旦,番茄,煙肉等。
失望既係,我諗住有四份三文治,點知。。。
有面包邊果塊近乎冇料(如圖)!!!! 得三邊面包邊比我地

盛惠68蚊!

配餐既雪糕,

總括而言,唔行街行到累,肚餓到頂唔順,應該唔會再試
2015-10-11
用餐優惠