2012-05-25 79 瀏覽
一早已經來到銅鑼灣一心一意早到未夠6時就食晚飯, 原因就想試下豚王既拉麵, 點知想唔到5時45分已經有一條人龍估計都要等上30分鐘以上, 有緣再來.最後去左SOGO內既UCC食個快餐就算.友人叫左個SET DINNER ~菠菜帶子炒意粉(包湯, 沙律, 餐飲及甜品)我就叫左照燒雞三文治大家SHARE食.湯同沙律都唔洗介紹, 湯友人飲下只覺係罐頭味道, 至於我食既沙律都係粟米薯仔拌成無咩特別菠菜帶子炒意粉估唔到比起茶餐廳整既炒意粉更油, 估計應該係用上太多PESTO醬汁令到我食到滿口油, 味道都可以, 只係真係偏油.反而三文治比較好一點, 起碼麵包十分鬆軟, 雞肉都算對板.整體上食物都OK, 不過可以選擇我都會行前少少去同區附近另一間既UCC.

最後去左SOGO內既UCC食個快餐就算.

我就叫左照燒雞三文治大家SHARE食.

反而三文治比較好一點, 起碼麵包十分鬆軟, 雞肉都算對板.

2011-12-18 37 瀏覽
我食左UCC已經有幾次了, 不過我覺得呢一間麻麻地...我生日, 搵唔到地方慶祝~ 就去呢度食了...做一個公司三文洽材料雖然係沒特別, 但就係因為多功夫, 要用好多時間去做...所以價錢貴係合理...不過呢一個賣相的確幾好, 但味道就普普通通啦...叫左兩碗蕃茄湯底海洋鮮意粉...味道一樣都係咁好味唔知係唔係同時煮兩碗...其中一碗咩都特別少...呢一碗咖哩海鮮意粉, 賣相真係好吸引...簡直好似萄汁撈意粉咁以為就好濃味, 但食落去味道好淡, 好似飲水一樣...又唔覺得有咖哩味...不過一黎到唔叫蕃茄湯底海洋鮮意粉真係唔得...呢一個必叫了
我食左UCC已經有幾次了, 不過我覺得呢一間麻麻地...
我生日, 搵唔到地方慶祝~ 就去呢度食了...
不過呢一個賣相的確幾好, 但味道就普普通通啦...
叫左兩碗蕃茄湯底海洋鮮意粉...
味道一樣都係咁好味
唔知係唔係同時煮兩碗...其中一碗咩都特別少...

不過一黎到唔叫蕃茄湯底海洋鮮意粉真係唔得...呢一個必叫了
2011-10-14
2011-01-03 37 瀏覽
最近一年吃了不少同類的餐廳,大約也知道自己要點什麼,也是意粉加蕃茄/白汁等等的組合再補一客甜品作結。聖誕節假期日日也出了街,但沒有定了吃什麼,無意上了SOGO,吃飯時間見到UCC,就入內一試吧。蒜蓉海鮮意粉,看上去挺乾身,無法,想吃蒜香就有心理準備了。蒜香味不算重,可能蒜蓉汁都在最底,所以越來越重味,但還可以多一些。意粉彈性可以再高一點,現在也可以的,蝦是香煎過,夠爽口,魷魚不韌。不太建議大家選這個,不知蕃茄濃湯的會不會好吃些?再來的是芝士海鮮焗通粉,白汁和芝士味道平衡,芝士味道不會如平日吃的那麼突出,整體來說味道討好,配合不會太淋的縲絲粉是好吃的。海鮮的款式和味道與上一碟介紹的一樣,所以也是好吃的。沒有waffle,就點了綠茶紅豆法式多士。喜歡綠茶的朋友會失望,因為這是有色無味的綠茶多士。話須如此,味道是不差的,煎炸過的麵包有點港式西多士的影子(當然沒有那麼甜,也沒有花生醬),點上雪白色而又不太輕身的忌廉,味道出奇地夾,加上熱吃,所以好吃。另外,紅豆蓉比較杰身和不太甜,可是未能與多士擦出火花,有點可惜。整體味道是不錯,想過給OK也想過笑。不過我很想知道,我入來其中一個目的是為了waf

蝦夠彈
芝士和白汁的味道平衡
多士好吃,不過綠茶去了哪?
整體味道是不錯,想過給OK也想過笑。不過我很想知道,我入來其中一個目的是為了waffle ,為什麼把餐牌反轉再反轉也找不到???
2010-12-26
聖誕節
芝士和白汁的味道平衡
Went back again for the comfort food, the nice pasta with or without soup.Ordered the Seafood pasta with soup, Also ordered the pasta with beef, onion and mushroom. Finished the simple lunch with their house coffee. Very satisfied simple lunch, with quality and good services.

2010-12-01
當日行sogo行得累了肚都叫了而且可能是平日這兒竟不用排隊啊所以就理所當然的入去了這兒除了坐位比較窄外環境我覺得其間都可以啦食物都是沒有失水準那個咖啡和蒜蓉包我覺得應該是鎮店之寶啊真是好好味的說!雖說我吃意粉已經好飽但我都吃下所有的蒜蓉包!大家下次去的時候都記得要試試啊!
當日行sogo行得累了

這兒除了坐位比較窄外
環境我覺得其間都可以啦
食物都是沒有失水準
那個咖啡和蒜蓉包我覺得應該是鎮店之寶啊
真是好好味的說!
雖說我吃意粉已經好飽
但我都吃下所有的蒜蓉包!
大家下次去的時候都記得要試試啊!
2009-12-10
2010-05-02 8 瀏覽
行完街覺得有點攰,便和朋友在這兒hi tea最近有新品種waffle, 我和朋友一齊試下芒果吉士waffle, 外表唔錯,但饀料太少了~好乾身咁無乜饀料用嚟塗waffle,~比起平時食嚟紅豆栗子真係差得遠了
行完街覺得有點攰,便和朋友在這兒hi tea
最近有新品種waffle, 我和朋友一齊試下

芒果吉士waffle, 外表唔錯,但饀料太少了~
好乾身咁無乜饀料用嚟塗waffle,~
比起平時食嚟紅豆栗子真係差得遠了
2009-09-22 8 瀏覽
ucc幾間我都食過, 鐘意佢地可以加少少錢就有set, 尋晚黎個quick dinner, 同朋友2個買完野, 就閃左入黎, 侍應服務好周到, 唔知係咪知我地趕, 佢都好配合我地, 我地落order, 想要求唔要肉, 佢又肯張就我地, 連個湯都主動問我地, 可以走肉架, very good service 因為好多餐廳都未必肯咁做叫左個拿破崙意粉$58, 走火腿, 加左$27轉set, 有salad, 餐湯同飲品, 埋單都係$99, 我覺得ok抵食架拿破崙意粉 (無左火腿都好食, 意粉唔淋, 唔太硬, 有咬口, 入面仲有磨菇, 青椒絲同洋蔥, 汁係用蕃茄醬黎炒既)salad係薯仔粟米沙律 (好食, 佢地將d薯仔打散變蓉, 無沙律醬, 咁食無咁肥嘛)湯係南瓜湯, 本身應該有d肉既, 都可以走埋 (呢個味道唔夠南瓜, 同埋出面飲果d好似杰身d, 所以我估佢落唔夠南瓜, 同埋食唔出佢有南瓜蓉起入面)餐飲: 熱檸蜜 (另加$5, 自己調效蜜糖, very ok)
因為好多餐廳都未必肯咁做

2009-09-21
  • 意粉
2009-09-18 9 瀏覽
$66 白汁大蝦帶子意粉 $22 加drink ,salad等候上菜的時間挺長但看到cold lemon tea是從剛煮好的熱茶倒入冰中感覺挺新奇salad也可以的主角意粉分量可以大蝦和帶子都有不少但quality普通意粉就覺得可以硬身少少汁也不夠濃整體感覺okservice也不錯可惜價錢有點貴不太值$96如果$66 set lunch就差不多味道也不是太surprise所以試吓可以, 但試完就bye bye
$66 白汁大蝦帶子意粉

可惜價錢有點貴
不太值$96
如果$66 set lunch就差不多
味道也不是太surprise
所以試吓可以, 但試完就bye bye
2009-09-18
2009-06-20 7 瀏覽
老細唔係公司,又可以早少少去食飯.與同事一早 揀定了pokka.今次還是加了錢$20要沙律一齊吃.我們自己畢了生菜,罐頭菠蘿,紅腰豆和車厘茄.基本上呢d食物不用煮.只靠食材新唔新鮮.這兒都合格呢由於以往經常吃墨魚汁意粉,今次改吃了蛋包飯.蛋皮煎得好滑唔會過老,只是沒有蛋香味.飯唔會煮得過乾又唔會太濕啱啱好.略兼白準比較少,下次要加多點.3粒雞球仔好滑,外面又唔會太濃,整體而言這個飯都好好味道,下次可以再吃.不過,這個飯的弊處是沒有蔬菜,如果有蔬菜會更合乎健康原則呢

自己畢的沙律
蛋包飯
2009-06-19
蛋包飯
2009-04-10 7 瀏覽
昨天shopping完, 行到累累地, 有少少肚餓, 想搵個地方坐坐休息回回氣, 帶了netbook外出順便上下網, 去到ucc門口, 有四個人等緊位, 分別是兩班人, 我等了十分鐘到前面的人有位了, 輪到我便問我坐不坐bar 台, 我想了一陣, 都ok ge, 對腳是有位long的, 不是凌空吊腳那款, 我看了餐牌都有很多tea set, 左想右想, 想order朱古力格仔餅, 但朱古力格仔餅不是set, 不包飲品, 所以order了法式煙肉芝士多士, 有些似pizza的, 很香口, 不過製作時間都幾耐, 都成10幾分鐘, 我坐在bar 台前面, 見到有美心的天使蛋糕, 樣子不錯, 有很多人order的, 早知就試下la, 下次一定要試試, 講返法式多士, 有三件作為tea time很適合, 味道不錯ga, 環境都算幾好, 我都係一個人坐下打發下時間, 都算ok.........
2009-04-09
2008-12-01 11 瀏覽
今曰公司同事去灣仔電腦中心購物,之後去SoGo,同事想起好耐冇去UCC,所以來吃個遲來的午餐。我點了菠菜煙肉意粉,味道是好,但份量較少。最欣賞的仍是那杯炭燒咖啡,咖啡味濃,合我口味。而一般香港人還是較喜歡日式咖啡呢!

我點了菠菜煙肉意粉,味道是好,但份量較少。

最欣賞的仍是那杯炭燒咖啡,咖啡味濃,合我口味。

而一般香港人還是較喜歡日式咖啡呢!
  • UCC Coffee
2008-12-01 19 瀏覽
黎 SOGO ,我一定會到 4 層,除了因為這層賣我最愛的 Sports wears 外,還有因為這裏有「UCC」~ 次次我都會食佢既湯意粉~ 唔食過就覺得好似無黎過 SOGO 咁....kakaka~~海鮮意粉 配 茄汁湯﹕一碗既份量唔少架~ 海鮮既份量就更加多到你唔信~ 有﹕蝦、連殼青口、魚塊、魷魚....d意粉又夠彈牙,茄汁湯又夠味~ 我同我二妹最愛這裏的意粉架喇~~ 有時我見妹妹要茄汁湯,我就會改要咖哩湯底,用上既係日式咖哩,所以真係好香好香,唔會太辣,岩哂d唔食辣既朋友~ 我同二妹次次都飲哂d湯架!!!凍朱古力﹕由於我同妹妹都唔飲咖啡,所以我地就飲朱古力~ 朱古力唔會太甜,而且一來時,面層有一「舊」cream架!! 可能因為咁,我地特別喜歡~雪芳蛋糕﹕呢度既蛋糕又係好好味~ 我同妹妹每次都會叫一件黎share~蛋糕既味道剛剛好,好有蛋味~ 真係會令人愈食愈想食~其實仲有好多款 意粉 想試架!! 不過兩個人試唔得多啫...kakaka
kakaka~~

凍朱古力﹕由於我同妹妹都唔飲咖啡,所以我地就飲朱古力~
朱古力唔會太甜,而且一來時,面層有一「舊」cream架!!
可能因為咁,我地特別喜歡~

雪芳蛋糕﹕呢度既蛋糕又係好好味~
我同妹妹每次都會叫一件黎share~
蛋糕既味道剛剛好,好有蛋味~ 真係會令人愈食愈想食~

其實仲有好多款 意粉 想試架!! 不過兩個人試唔得多啫
...kakaka
  • 茄汁 / 咖哩 湯底 海鮮意粉、凍朱古力、雪芳蛋糕
2008-08-07 67 瀏覽
中午喺崇光4/F UCC Cafe午餐都幾多人兒童餐有肉醬意粉、鮮果雪糕。仲有玩具朋友點士多啤梨多士佢話餐牌張多士圖靚好多喎我點嘅薄牛肉意粉加$20有薯仔沙律、凍奶茶味道不錯

中午喺崇光4/F UCC Cafe午餐
都幾多人
兒童餐有肉醬意粉、鮮果雪糕。仲有玩具
朋友點士多啤梨多士

兒童餐
鮮果雪糕
薄牛肉意粉
2008-07-27 11 瀏覽
一句, 好聞唔好食!成日行過都聞倒好香好想食又長爆, 點知... 觀眾既眼光未必係雪亮既...湯意, 個湯唔夠香濃, 但係比煙肉味搶哂和風意, 得陣mushroom既澀味... bye bye, 唔使再見啦...
一句, 好聞唔好食!

湯意, 個湯唔夠香濃, 但係比煙肉味搶哂
要芝士冚啲澀味
2008-04-28 9 瀏覽
今晚早收工約了老媽子出來食飯,咁啱我地兩個在港島區,所以便相約在此食晚飯,順便可以行吓街。呢度除咗係飲咖啡出名外,其實佢嘅海鮮湯意粉也是一絕。我通常都會叫蕃茄湯底,蕃茄湯好鮮甜,可以成碗飲晒又不會太"漏"。呢間餐廳雖然係集團式經營,但我每次嚟食也一定keep到水準。意粉質地不會太"林",食落有彈性,海鮮也算足料,有青口、蝦、帶子及魷魚,份量也很適中。嚟呢度又可以行街,又可以食好嘢,真係開心!!!
嚟呢度又可以行街,又可以食好嘢,真係開心!!!