2023-12-11 442 瀏覽
【灣仔區】【The Chippy】同道歉哥喺香港大球場睇完香港逼和土庫曼嘅世界盃外圍賽足球賽事之後,我哋就喺銅鑼灣搵嘢食。而家嘅香港就真係夜繽紛,深夜仲有營業嘅餐廳好似得返啲茶記同潮式粉麵檔,想食啲比較西化少少嘅嘢,只能去啲酒吧。見到呢間喺耀華街嘅 bar 幾特別,人哋多數係 steakhouse 或者 steak & bar 之類,但佢就叫自己 fish bar,仲掛起唔同英超球會會章嘅旗,充滿英式風情。見佢咁特別就走咗入去坐,但叫咗 $68 嘅「水牛城雞翼」,哈哈。件事有啲美色風情,但因為佢比較辣,我已經唔知自己喺度食乜。咁點都要有主食嘅,而嚟得呢間 fish bar,又點可能唔食吓佢哋嘅 fish and chips 呢?先叫咗個 $198 嘅「炸原條冰島鱈魚薯條」,都係炸冇味魚,正正常常。跟住食 $208 嘅「炸原條冰島比目魚薯條」,呢個魚味重啲,但又冇咁似 fish and chips,好矛盾。咁嚟得 bar,點都飲啲酒,道歉哥飲「Asahi 生啤」,我飲「Henry Weston's Cider」,都係 $68,加埋一 $671,係咁上下。。。(地址:銅鑼灣耀華街18號地舖

(地址:銅鑼灣耀華街18號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #foodpics #followforfollowback #灣仔區 #港島美食 #love #eat #1am灣仔區 #銅鑼灣 #天后 #TheChippy #fishbar #水牛城雞翼 #炸原條冰島鱈魚薯條 #炸原條冰島比目魚薯條 #Asahi生啤 #HenryWestonsCider #1am1211 #1ambackup
2023-11-21
2024-01-25 65 瀏覽
要搵到好食嘅Fish n chips一係貴,一係就唔正宗。之前喺網上睇過佢地嘅介紹,加上友伴食過話好味所以果日經過就黎。一入到去好靜,睇中佢可以暢所欲言。友伴留意到個餐牌唔同左,佢地想飲嘅酒基本上都無,最後叫左cider. 講返食物,因為我地坐可以直接見到廚房嘅枱,侍應落完order 化身廚司,我地叫左3樣野: fish n chips, mince pie , scampi. 炸魚有啲腥但係可以接受,薯條唔熱, gravy 一食就知用一粒粒果啲湯粒去整成,但又加唔夠水去煮,結果成件事就係一個字:鹹。 其餘兩樣食物好有雪藏味,應該係攞貨嘅,炸返熱焗翻熱俾你食。雖然我唔會再光顧佢哋嘅食物,但係有得睇波,嚟呢度飲嘢都係好嘅選擇。
2023-12-31
2024-01-04 58 瀏覽
係銅鑼灣返工,偶然都會周圍去食野,最近發現呢間lunch都幾抵食嘅fish and chips!🍭lunch set只係around $68,無expect到魚係超級厚肉,真心值得一食!🐟Chippy特色炸魚薯條$68- 脆脆外層內係厚厚魚肉,難得嘅係真係一片片彈口魚肉,魚味夠濃。粗薯條滋味香口,真心高CP。絕對係超有驚喜嘅lunch,超曬班嘅fish ,有機會再來。另外lunchtime仲有炸雞飯/薯條/沙律可以選擇!

🐟Chippy特色炸魚薯條$68

2023-12-17 54 瀏覽
the chippy位於銅鑼灣耀華街18號地舖係銅鑼灣A出口行過去只係幾分鐘餐廳係炸魚薯條的專門店牆身係紅磚有可愛的鹿角牆壁上滿布照片餐廳有十張桌面有一個大平板電視播放住足球賽事餐廳係每日中午12點至下午5點提供午餐有兩款選擇chippy特色炸魚 $68配飯 會提供英式咖哩醬或牛肉醬配薯條 配黑醋橄欖油沙律另一款係香脆炸雞$58配飯 跟英式咖哩醬/牛肉醬配薯條配黑醋橄欖油沙律跟餐仲有埋飲品coke zero/可樂/雪碧chippy特色炸魚原塊魚柳炸得香脆肉質結實魚肉嫰滑他他醬有青瓜味道微酸解膩配埋粗身薯條薯條非常大條分量多經典配搭香脆炸雞大大粒有4,5塊炸粉薄肉汁多雞肉非常嫰高分水準👍黑醋橄欖油有沙律菜做配搭健康選擇
the chippy位於銅鑼灣耀華街18號地舖

健康選擇

2023-12-16
  • 香脆炸雞
  • 炸鱈魚薯條
可以同朋友-齊一邊睇住波為心愛既球隊打氣,感受球賽既興奮;再-邊嘆住美食、隊住啤酒;呢個場景真係諗起都開心🥳呢間餐廳場內既氛圍、佈置就正正系為左足球迷而設🤩入面有個大電視可以睇波不特只,仲掛滿哂英超球會會章嘅旗仔,滿滿英式風情,喺度睇波真係好有feel🌟所以早幾日晏晝行過附近,見到佢個風格咁有特色,我都忍唔住入去食番個lunch打下卡😍我食左:👉🏻✨炸鱈魚沙律配英式牛肉醬✨ $68鱈魚炸到金金黃黃,上枱既時候仲有煙出,即叫即整,新鮮熱辣👍🏻咬落去既時候感受到外層用全麥啤做既炸漿有股好香既啤酒香,好薄之餘仲要好脆口;內裏魚肉鮮嫩juicy又厚身,啖啖肉真係好滿足❤️再加埋濃郁既牛肉醬真係好有風味又惹味👍🏻送酒-定超級正👍🏻值得-提既系,主打正宗英倫風味Fish and Chips既🌟The Chippy🌟系曾於中環英國文化節短短兩星期,錄得日銷500份炸魚及750公斤薯條驚人成績的英格蘭打比郡人氣炸魚薯條連鎖店🌟Zan Fish🌟既姊妹店🤩為了比大家食到正宗既英倫傳統風味,-直都係用緊英國直送既食材;嚴選頂級北大西洋既鱈魚🐟,再由英國德比郡空運到港,實在誠意滿滿✨鍾意食炸魚既你千祈唔好走寶

我食左:👉🏻

✨炸鱈魚沙律配英式牛肉醬✨ $68

鍾意食炸魚既你千祈唔好走寶丫🤣

⚽️The Chippy

📍銅鑼灣耀華街18號地舖

港鐵銅鑼灣站A出口,步行約4分鐘
🇬🇧英倫傳統炸魚薯條🇬🇧-臨近聖誕節 有啲想食吓啲西式傳統嘢食 所以呢日就同朋友去咗呢間由英國人開嘅正宗炸魚薯條專門店😙-🐟Chippy特色炸魚配薯條 $68Lunch set都有得食炸魚 不過份量會相對light啲😆 炸魚嘅炸衣有用啤酒整 所以好香 而且唔會太厚 同魚肉好結合 唔會散修修😉 魚肉食落幾結實 但仍然保持嫩滑😎 薯條係偏粗身嘅路線 係lightly salted~-🐥香脆炸雞配沙律 $58炸雞都好出色 炸衣炸到好脆 而且雞肉入面仲保持肉汁 幾好❤️-📍The Chippy (耀華街) (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街18號地舖-
🇬🇧英倫傳統炸魚薯條🇬🇧
🐟Chippy特色炸魚配薯條 $68

🐥香脆炸雞配沙律 $58

📍The Chippy (耀華街) (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街18號地舖
英國菜出名無啖好食,惟一一樣令我鍾意的就係炸魚薯條fish & chips。是日來到銅鑼灣呢間英倫風小館,一試餐廳的皇牌英國菜午餐。Chippy 特色炸魚配薯條 $68剛上枱就見到,炸魚比起預期的大塊幾多,下面再有粗切薯條,以午餐來講分量算多。我認為好食的炸魚,首先要外層炸得香口、乾、脆,內裡的魚肉依然濕潤,而且外層脆漿不會同魚肉分離。而今次食到的呢份炸魚薯條,能做到外脆內軟,魚肉keep到口感而不會變乾柴,幾好!粗切薯條的薯肉較多,食起來更有口感同滿足感。香脆炸雞配薯條 $58炸雞質素一樣幾好,我幾鍾意外層炸粉偏薄身,食落不太粉,亦不太覺油膩感。另外想推介跟餐的醬汁──英式牛肉醬,牛味香濃,配搭比較香口的炸魚,好夾!主菜除咗薯條,以上兩款午餐均可選白飯/沙律,亦跟送可樂/零系可樂/雪碧。

Chippy 特色炸魚配薯條 $68

香脆炸雞配薯條 $58

2023-12-09
2023-12-08 7 瀏覽
雖然經常會去銅鑼灣,但耀華街平時好小經過😄,今次有機會來到真係一個小驚喜😊因為實在無諗過會下晏4點幾竟然重有午餐😝我本來諗住要散叫或者叫小食架啦~😃 價錢好抵,五十八蚊起咋😄銅鑼灣黎講真係唔貴呀~而且真係好大塊魚柳架😍😍我真係心心眼呀~另外個炸雞都好唔錯架😋😋咬落去好Juicy,餐廳四週既裝修比到人有一種好熱鬧,好溫馨既感覺😆同埋見到好多足球,同掛左旗仔,如果下次黎睇波我相信一定會好好氣氛🥳🥳⚽️⚽️⚽️
喺銅鑼灣同個客戶開會,就知道呢晏晝好多嘢食嘅夜晚係酒吧晏😎個客話好抵食添😁好一於去捧下場先😉 有電視睇仲可以睇波⚽️夜晚飲酒🍻睇波⚽️食炸魚薯條真係一流💯💯午餐我呢就叫咗個香脆炸雞薯條同炸魚薯條仲包埋汔水, 嘩咁快炸魚薯條就出爐喇 😁😁嘩😃好大份呀個😋同一般嘅炸魚唔同㗎 😋😋係好有油脂架😋老闆話係外國人嘅炸魚薯條我信呀😍因為份量好大啲薯條都好粗㗎,一咬落去啲薯條裏面好多薯蓉囉👍👍好正最正係個魚一切開卜卜聲,咬落去外表脆裏面真係超多汁呀💯你睇下 ❤️同埋好厚肉,而家真係知道外國人點解食炸魚薯條會飽💯因為我而家都飽喇😋🤣👍炸雞薯條一樣係好juicy好多汁㗎❤️雞好新鮮脆卜卜薯條就一樣係咁粗咁多肉, 五十幾蚊超抵食呀💯💯The chippy銅鑼灣耀華街18號

The chippy
銅鑼灣耀華街18號

2023-12-07 11 瀏覽
⛳️ The Chippy (耀華街) (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街18號地舖今日去左銅鑼灣行街咁岩見到位於銅鑼灣耀華街想chill下去到見到meun 有lunch set晚餐要$198既fish and chip lunch set$58就食到環境好英式 有得睇波 夜晚啱哂同一班FD黎飲酒Lunch set👇🏻🐟炸冰島比目魚薯條🍟$68薯條係厚身嗰隻最鍾意食 他他醬點比目魚 炸得好薄身 唔會覺得好熱氣香脆炸雞沙律$586粒無骨雞 ~
⛳️ The Chippy (耀華街) (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街18號地舖

炸得好薄身 唔會覺得好熱氣

香脆炸雞沙律$58

6粒無骨雞 ~

2023-12-06 10 瀏覽
#蒸魚腩爸媽銅鑼灣好介紹 【💖銅鑼灣英倫風餐廳🇬🇧特色Fish & Chips 🐟🍟】 🌟😍The Chippy (耀華街)🐟🍟📍銅鑼灣耀華街18號地舖🔗https://s.openrice.com/QrbS0Pyy2m0~uCpsKBA💠Chippy 特色炸魚薯條🐟🍟+可樂🩷推介🩷炸魚柳大大塊,外皮炸至金黃色,咬入口香口鬆脆,但仍然保留到魚肉嘅鮮味同肉汁🤭😍好juicy👍🏻香脆粗薯條🍟金黃香脆,乾身不油膩,好有薯仔味🤤🤤滿足👍🏻🤭💠香脆炸雞薯條🍗🍟+雪碧🩷推介🩷香脆炸雞外皮好酥脆,咬入口雞肉肉質好嫩滑,再配埋特製醬汁,味道好夾,仲好惹味 🤤😋👍🏻👍🏻正!粗薯條熱辣辣,咬入口仲有滿滿嘅薯仔,夠哂飽肚🤭🍴餐廳舒適裝修係英倫風設計🇬🇧有懷舊英式風格,氣氛有格調😍店員服務態度好👍🏻😍上菜速度快☺️性價比高嘅餐廳👍🏻#hkmom #hkmommyblogger #hkblogger #美食推薦 #美食 #香港美食 #香港
🌟😍The Chippy (耀華街)🐟🍟
📍銅鑼灣耀華街18號地舖
💠Chippy 特色炸魚薯條🐟🍟+可樂
💠香脆炸雞薯條🍗🍟+雪碧
週末時代廣場逛逛準備慶祝聖誕節物品,逛完覓食喺耀華街路邊一間幾chill嘅酒吧坐低左. 原來5:00 前都仲有$58 -$68lunch set, 包埋soft drinks, 餐選擇唔多得兩款,就係得炸魚或炸雞,可以配薯條/ 沙律/ 飯. 不過呢,menu 上仍然有不少食物可另加,炸熱狗腸洋蔥圈魷魚等等大熱送酒小食仲有唔少得多款批類供應. 餐廳環境佈置走傳統英倫風,紅磗牆上掛了不少懷舊相片,有部大電視,睇波傾計飲酒吹水都不失為一個好選擇,地點位處內街唔會太嘈吵. 重中之重嘅重點係幾十蚊有飲有食仲要喺銅鑼灣真係抗通脹. #牛肉批All steak牛肉批酥皮鬆化香脆散發牛油香,切開仲會出煙新鮮滾熱辣,燉牛肉餡料夠香濃肉汁滿滿非常惹味. #炸魚薯條魚肉肉質嫩滑分明,炸粉厚度同熱度剛剛好,配上清新微酸塔塔醬好開胃. 厚切薯條大大份薯味足夠飽肚. 平平地可以食個fish and chips 幾驚喜,獨食之選. #香脆炸雞配沙律菜炸雞香脆雞肉可口唔油膩,清新沙律菜夠解膩,健康好配搭.

#牛肉批

#炸魚薯條

#香脆炸雞配沙律菜
炸雞香脆雞肉可口唔油膩,清新沙律菜夠解膩,健康好配搭.

• All  steak  牛肉批
  • Lunch  set
2023-12-03 6 瀏覽
The Chippy (耀華街) 地址: 銅鑼灣耀華街18號地舖=====================英國名物fish and chips 炸魚薯條,店由英國人開的,絕對正宗。好多香港人都盤算借bno 移民去英國生活,習慣那邊飲食文化,從香港做起。Set lunch 幾抵,可配french fries,salad or rice ,可惜只有兩款魚or chicken fish n chips 主打 ,用了cod 鱈魚似,個粉漿很酥脆。有ketchup 同salt 唔夠味想食濃自己隨意加。加埋soft drink ,$58 up 就食到了份量女生勉強夠啦,我男生真是半飽,不過唔緊要,女朋友話可以留肚去食雪糕
The Chippy (耀華街)

地址: 銅鑼灣耀華街18號地舖
=====================

加埋soft drink ,$58 up 就食到了

2023-11-07 55 瀏覽
for Hong Kong this is good fish and chips. The fish is not fresh because of where it comes from but hey ho we live in Hong Kong. I tried the Halibut, good flavour.The manager is super friendly and helpful and the chips are really good.Expensive at over $200, I can get a much deal and quality in Yorkshire for $80 but that is 7000 miles away.When I "need" fish and chips, I would go back.
2023-11-06
  • Halibut
2023-10-06 114 瀏覽
英國國菜 fish and chips係其中一樣有時會想食嘅嘢😛 尤其配埋杯啤酒真係好爽🍺 喺酒吧街入面氣氛唔錯✅ 有波睇有嘢食有酒飲⚽️ 炸魚好高質🐟❣️Buffalo Wings $68單骨雞翼有八件 新鮮炸起好酥脆🤤 唔係平時水牛城執咁橙咁辣 比較似糖醋汁 幾好食🐥❣️Fried Iceland Signature Cod (100z) & Chips/Salad - $198忍唔住揀咗薯條🍟 以前去冰島炸魚係出名‼️但嗰陣太貴冇食到🤣 依家圓夢了🥳✨有啲嚇親差唔多成個前臂咁長🐟非常足料🤙🏻 而且炸皮都好薄 魚肉好厚 炸得啱啱好🔥薯條好有薯仔味🥔 可以配莎莎醬或者蕃茄醬💦❣️All Steak - $78比較少見嘅肉批 餡料好似燉牛肉 好濃郁🐄 推薦😛

❣️Buffalo Wings $68

有啲嚇親差唔多成個前臂咁長🐟非常足料🤙🏻
而且炸皮都好薄 魚肉好厚 炸得啱啱好🔥
薯條好有薯仔味🥔 可以配莎莎醬或者蕃茄醬💦

❣️All Steak - $78
比較少見嘅肉批 餡料好似燉牛肉 好濃郁🐄 推薦😛
  • Signature cod (12oz) + chips