食材100%由英國進口 即叫即炸 送上手熱辣辣🔥炸熱狗腸 $48足12吋!黃金外皮🤤外脆内軟 招牌炸鱈魚薯條Signature Cod (12oz) + Chips $198英國國民美食 超大份! 大過成隻前手臂連手掌!鱈魚柳用啤酒醬裹起炸到金黃色仍然保持有肉汁 配香脆粗切炸薯條🍟滿足一班炸物控🤤包括我追加 咖喱醬$30 牛肉醬$30配炸魚薯條竟然意外地夾炸物點少得跟野飲 🍻店員會擺曬啲野飲 晒冷係枱面比你擇😆除左啤酒cider 仲有少見既英式經典汽水Ben Shaws - Bitter Shandy ($58)Ben Shaws - Dandelion Burdock ($58)Vimto ($58)好似英國人童年回憶既味道咁#thechippy #炸鱈魚薯條 #炸魚薯條 #炸熱狗腸 #銅鑼灣美食 #好吃#放假#hongkong #food #foodporn #socialenvy #yummy #amazing #instafood #dinner #eating #852#delicious

食材100%由英國進口 即叫即炸 送上手熱辣辣🔥

炸熱狗腸 $48
足12吋!黃金外皮🤤外脆内軟

招牌炸鱈魚薯條
英國國民美食 超大份! 大過成隻前手臂連手掌!

鱈魚柳用啤酒醬裹起炸到金黃色
仍然保持有肉汁 配香脆粗切炸薯條🍟
滿足一班炸物控🤤包括我

追加 咖喱醬$30 牛肉醬$30
配炸魚薯條竟然意外地夾

炸物點少得跟野飲 🍻
店員會擺曬啲野飲 晒冷係枱面比你擇😆
除左啤酒cider 仲有少見既英式經典汽水
Vimto ($58)
好似英國人童年回憶既味道咁

• 炸熱狗腸
2023-02-06 56 瀏覽
炸雞成日食,今次食下炸魚,食炸魚又點少得英式正宗炸魚薯條,點先覺得正宗?外國人開既就應該會正宗啲啦耀華街呢間炸魚薯條,老細侍應都係外藉人士,全店都貼滿好多知名英國人食炸魚既相,裝修亦好英倫風,但老闆應該都好鍾意中國文化,所以新年又會放大紅燈籠🏮,中西夾集食得炸魚薯條,當然食返個Signature Cod (12oz) + chips12oz 炸魚真係唔講得笑,係手臂💪咁長既炸魚,再配一大堆粗薯條,份量係勁多,炸魚脆漿唔算厚,食落去唔會成口粉,魚肉好厚身,有魚味另外試多個Battered sausage 炸熱狗腸 (12吋)初時以為熱狗腸係平時食開個啲質感,原來呢款既熱狗腸質感唔同,唔會好彈牙,有少少🤏似少咸既午餐肉腸,個炸皮又係薄而脆,好有口感食炸野緊係要飲返啲凍飲,餐廳都好多選擇,汽水或者啤酒🍻任君選擇

有時食飯我同老公都會隨心行過就試下~同埋又想食下唔同野 呢一日剛好係銅鑼灣 行經The Chippy📍整個佈置滿滿英倫風味 好COZY♥️♠️加上本身唔算好餓,就決定試下!😙-整個環境以紅磚佈置🟫有濃厚既英式風味♥️食物方面都係英式食物為主!🍴我地揀左招牌的Signature COD (12OZ)+Chips🥫係最經典既炸鱈魚薯條🐠真係好大份呀!😍係特大既鱈魚🤣真係2個人食都食到飽😛超有英式風味! 魚真係啖啖肉✔️而且薯條係粗身,熱辣辣好香口,真係新鮮薯仔製作🥔-另外,都點了Battered sausage 炸熱狗腸🥓係12吋既腸仔,炸了更加香口😁不過如果兩樣炸物單食都係有d熱氣感覺😜所以我地再點了3種醬試下🥣分別有青豆醬、咖哩醬同牛肉醬💚🧡配埋腸仔食就更多口感! 我最鍾意牛肉醬🤎少少牛肉味🥩唔會太咸,加埋腸仔食更順口😋老公就最鍾意青豆醬🫒小清新之選!-飲品方面我地特意點了英式汽水🥤隨心點了Vimto , 係第一次飲,有滿滿的莓味🫐味道真係偏甜❗️大家要留意!⚠️-整間小店都係英式食物,岩晒間中想有一d新鮮感既朋友😆食物都係以香口為主🔥如果怕熱氣既朋友要留意下‼️
有時食飯我同老公都會隨心行過就試下~
同埋又想食下唔同野 呢一日剛好係銅鑼灣
加上本身唔算好餓,就決定試下!😙
整個環境以紅磚佈置🟫有濃厚既英式風味♥️
食物方面都係英式食物為主!🍴
係最經典既炸鱈魚薯條🐠真係好大份呀!😍
係特大既鱈魚🤣真係2個人食都食到飽😛
超有英式風味! 魚真係啖啖肉✔️
而且薯條係粗身,熱辣辣好香口,真係新鮮薯仔製作🥔
另外,都點了Battered sausage 炸熱狗腸🥓
係12吋既腸仔,炸了更加香口😁
不過如果兩樣炸物單食都係有d熱氣感覺😜
所以我地再點了3種醬試下🥣
分別有青豆醬、咖哩醬同牛肉醬💚🧡
配埋腸仔食就更多口感! 我最鍾意牛肉醬🤎
少少牛肉味🥩唔會太咸,加埋腸仔食更順口😋
老公就最鍾意青豆醬🫒小清新之選!
飲品方面我地特意點了英式汽水🥤
隨心點了Vimto , 係第一次飲,有滿滿的莓味🫐
味道真係偏甜❗️大家要留意!⚠️
整間小店都係英式食物,岩晒間中想有一d新鮮感既朋友😆
食物都係以香口為主🔥如果怕熱氣既朋友要留意下‼️
Battered sausage
Mushy peas 、Curry、Gravy    Sauce
Vimto
2023-02-04
Vimto
  • 炸鱈魚薯條
近兩年好多朋友都遷移英國其實留喺香港,嚟呢間餐廳都可以享受到100%英式氣氛同美食店員全都是外藉,餐廳嘅裝潢尤如置身外國一樣見到隔離枱食緊超大塊嘅Fish and Chips好吸引唔洗多揀,一於跟佢啦✨炸鱈魚薯條店員好似禮物盒咁送上,打開一望...Wow超巨型炸魚,香港真係好少咁有份量跟咗三款唔同口味嘅醬汁我自己就特別喜愛咖哩醬汁惹味得嚟 又唔會掩蓋著魚嘅味道配埋粗身薯條,一樣好多條呢...勁豐足✨炸熱狗腸香脆嘅外層,炸得好鬆脆.仲熱辣辣口感有點似油炸鬼包著熱狗腸一樣足足12吋長✨Vimto店內全都是英國入口嘅飲品,揀(左下)紫色呢款黑加倫子配紅莓嘅汽水唔洗成日飲港式汽水咁悶下次仲可以過嚟Happy Hour 同朋友傾偈飲下酒

近兩年好多朋友都遷移英國
其實留喺香港,嚟呢間餐廳都可以享受到100%英式氣氛同美食

店員全都是外藉,餐廳嘅裝潢尤如置身外國一樣

見到隔離枱食緊超大塊嘅Fish and Chips好吸引

唔洗多揀,一於跟佢啦

✨炸鱈魚薯條

店員好似禮物盒咁送上,打開一望...Wow超巨型
炸魚,香港真係好少咁有份量

跟咗三款唔同口味嘅醬汁
我自己就特別喜愛咖哩醬汁
惹味得嚟 又唔會掩蓋著魚嘅味道

配埋粗身薯條,一樣好多條呢...勁豐足

✨炸熱狗腸

香脆嘅外層,炸得好鬆脆.仲熱辣辣
口感有點似油炸鬼包著熱狗腸一樣

足足12吋長

✨Vimto

店內全都是英國入口嘅飲品,
揀(左下)紫色呢款黑加倫子配紅莓嘅汽水
唔洗成日飲港式汽水咁悶

下次仲可以過嚟Happy Hour 同朋友傾偈飲下酒

2023-02-03
  • 炸熱狗腸
  • 炸鱈魚薯條
呢間🐟fish and 🍟chips 已經bookmark咗好耐🤩所有嘅食材都係100% British✨🇬🇧英國直送✨✨🐟Signature COD (12oz) + 🍟chips $198 (sauce $30 each)12oz炸鱈魚真係超大塊😆 足足夠三個女仔食嘅份量😳粉漿好薄~外皮亦炸得香脆✨啖啖魚肉好滿足👍🏼薯條係粗薯條外脆內軟✨配埋mushy peas,curry sauce or cravy 都好夾~ 🐷Battered Sausage $48其實熱狗腸即係豬肉腸~12吋分量十足🌟外皮亦係香脆~呢個我鍾意配🥫茄汁,酸酸甜甜會開胃啲😆🟡LILT $58所有汽水都係🇬🇧英國直送~呢個係🍋檸檬配🍍菠蘿味,口感清新☘️✨🟤BEN SHAWS BITTER SHANDY (<0.5% ALC) $58呢個有驚喜,甜甜地加少少🤏🏼酒精~絕對值得一試環境:4/5雖然係食英國特色美色,但適逢農曆新年,牆上貼咗好多新年嘅掛飾同🏮燈籠服務:4.1/5店員超級熱情😳係我哋諗緊有咩飲嘅時候直接show晒所有選擇俾我哋揀🙌🏼食物:4/5今次食嘅主要都係炸物~炸物真的十分不錯~值得一試🌟🌟R

🐷Battered Sausage $48

🟡LILT $58

呢個有驚喜,甜甜地加少少🤏🏼酒精~絕對值得一試

環境:4/5

服務:4.1/5

食物:4/5
今次食嘅主要都係炸物~炸物真的十分不錯~值得一試🌟🌟

Revisit: Yes
  • 炸鱈魚薯條
  • BEN SHAWS BITTER SHANDY (<0.5% ALC)
2023-02-01 61 瀏覽
The Chippy地址: 銅鑼灣耀華街18號地舖G/F, 18 Yiu Wa Street, Causeway Bay走FAST FOOD 路線架, MENU上以英國炸野為主, Fish & Chips 炸魚薯條是英國最出名架食物之一, 來這兒見差不多每台都是點SIGNATURE Fish & Chips。 鱈魚COD FISH 沒有魚腥, 且肉吃下有牛奶同油香, 很滑又厚肉, 不會一切開就散。而個BATTER 炸起後充滿空氣, 食入口香脆。附有兩款蘸醬同豆蓉, 我見隔離個外國人抹豆蓉在炸魚塊上再點汁吃, 很是滋味。而魚塊現炸起, 熱辣辣出白煙。另外兩款, 用來點粗薯條一流。Battered Sausage 炸熱狗腸 , MINCED豬肉同肥豬肉整成的Sausage腸, 食到肉碎架口感熱狗腸經油炸後, 外皮金黃內軟。啤酒加英國入口架汽水 當日好多外國人來食Fish & Chips飲啤酒, 英倫風情滿河滿, 而老闆是英國人, 把英國美食Fish & Chips的正宗傳統味道帶來香港, YUMMY
The Chippy
地址: 銅鑼灣耀華街18號地舖

走FAST FOOD 路線架, MENU上以英國炸野為主,

另外兩款, 用來點粗薯條一流。

熱狗腸經油炸後, 外皮金黃內軟。

啤酒加英國入口架汽水

2023-01-30 53 瀏覽
一直都很愛吃英國的Fish and Chips這家位於銅鑼灣的 @thechippyhk裝潢充滿著英倫風晚上跟朋友來吃晚餐飲上兩杯可傾一晚❤️炸鱈魚薯條是店家的招牌菜式鱈魚很大條份量超級多炸粉薄身魚肉厚加上熱辣辣粗薯條兩三個人吃也夠飽除一般茄汁子他他醬仲有咖哩醬及牛肉醬令味道更加豐富❤️炸熱狗腸貼心包裝設計可以一手拿起吃咬下會爆汁香口好吃用來送啤酒一流🤭❤️Ben Shaws Dandelion & Burdock店員推介的特式汽水甜甜的有點草本味道幾特別
一直都很愛吃英國的

甜甜的有點草本味道
幾特別
2023-01-09
2023-01-28 41 瀏覽
呢間新開冇耐嘅英式酒吧主打正宗英國地道小食 餐廳氣氛都令我地以為自己身處外國🫢Signature cod + chips $198店家嘅招牌炸魚薯條 鱈魚足足有12oz 應該有兩隻手掌咁長✋🏻 炸魚外皮香脆熱辣辣 魚肉扎實肉質飽滿 可以自行落鹽調味 亦可以嗌佢地嘅自家醬料 Curry, Gravy, Mushy Peas sauces 每款$30自家醬料有三款 分別係咖喱醬、牛肉醬同青豆醬咖喱醬:味道類似日式咖喱 帶微微香辣牛肉醬:有啲似barbecue sauce 甜甜地青豆醬:味道清新 仲有啲青豆蓉Battered sausage $48炸熱狗腸外皮香脆 口感結實有嚼口 帶鹹香VIMTO , LILT $58/罐餐廳更有唔少英式汽水同酒精飲品 我哋揀咗一款雜莓、一款菠蘿味

Signature cod + chips $198

自家醬料有三款 分別係咖喱醬、牛肉醬同青豆醬
咖喱醬:味道類似日式咖喱 帶微微香辣
牛肉醬:有啲似barbecue sauce 甜甜地
青豆醬:味道清新 仲有啲青豆蓉

Battered sausage $48
炸熱狗腸外皮香脆 口感結實有嚼口 帶鹹香

VIMTO , LILT $58/罐

2023-01-27 40 瀏覽
最近銅鑼灣開咗間, 英倫復古風炸魚薯條 , 最初係俾佢個裝修吸引,入面裝飾充滿着英倫嘅風格,有不同簽名波衫,就行咗入去試吓啦。首先叫咗一份大炸鱈魚薯條, 薯條大大條,黃金香口,一食就知係新鮮炸出嚟,炸魚有成12oz,2個人食絕對足夠(可能三個都得)。唔似坊間啲炸魚柳,一切即散,炸魚外邊嘅炸粉剛剛好,薄薄一層好香口,再咬深一啖COD FISH彈牙鮮嫩,真係COD SAVES THE QUEEN! 另外試咗一款特色飲品,紫色個一罐上網睇返仲有止咳功效,想試一試英國人口味嘅朋友仔,歡迎叫一罐試一試。但我問一問男朋友嘅意見,佢就話:真係好有挑戰性!最後多叫咗一條雞肉腸。唔似香港食開嘅廚師腸,好大支夠嗮足料,咬開薄薄外皮炸漿,入面係Juicy嘅肉汁。整體好推薦朋友仔去試一試,四個人左右,可以叫一份大Fish & Chips,另外餐廳仲有肉批,我地太飽無叫到,但旁邊食客都食得津津有味。

2023-01-21 45 瀏覽
多年前有幸喺英國食過Fish and chips估唔到多年後嘅今日有幸喺香港搵到相同嘅味道🐟餐廳佈置令人有一種去咗英國嘅感覺牆上仲有店主珍藏嘅碧咸簽名!🔸炸鱈魚薯條12OZ (招牌) HKD198新鮮炸起嘅鱈魚上枱時仲出緊煙㗎!超巨型size 適合兩個人或以上分享炸魚外皮金黃 用刀輕輕一切就可以見到白雪雪嘅魚肉魚肉味重 咬落去感覺到魚肉嘅彈牙配埋三種醬汁:牛肉醬/青豆醬/咖喱醬醬汁各有特色 食起嚟更加惹味薯條係粗薯條 略略用鹽調味 個人覺得點咖喱醬更加有風味🔹炸熱狗腸( 12吋)HKD48同樣新鮮炸起 一咬落去就肉汁四射完全感覺到豬肉腸嘅juicy ~🔸VIMTO HKD58🔹LILT HKD58兩款飲品均由英國進口係喺香港比較少見嘅口味VIMTO 主要係葡萄、樹莓、黑醋栗混合果汁 味道酸酸甜甜LILT主要係西柚同菠蘿 口味相當清新 人均消費💰約$180🚩The Chippy 銅鑼灣耀華街18號地舖
多年前有幸喺英國食過Fish and chips
估唔到多年後嘅今日有幸喺香港搵到相同嘅味道🐟

餐廳佈置令人有一種去咗英國嘅感覺
牆上仲有店主珍藏嘅碧咸簽名!

🔸炸鱈魚薯條12OZ (招牌) HKD198
新鮮炸起嘅鱈魚上枱時仲出緊煙㗎!
超巨型size 適合兩個人或以上分享
薯條係粗薯條 略略用鹽調味
個人覺得點咖喱醬更加有風味

🔹炸熱狗腸( 12吋)HKD48
同樣新鮮炸起 一咬落去就肉汁四射
完全感覺到豬肉腸嘅juicy ~

🔸VIMTO HKD58
🔹LILT HKD58
兩款飲品均由英國進口
係喺香港比較少見嘅口味
VIMTO 主要係葡萄、樹莓、黑醋栗混合果汁 味道酸酸甜甜
LILT主要係西柚同菠蘿 口味相當清新

人均消費💰約$180

🚩The Chippy
銅鑼灣耀華街18號地舖
位於Times Square附近嘅The Chippy 餐廳設計好有英國特色 場上黐滿咗英國名人食Fish and Chips嘅食相 有足球明星碧咸 King of England Beatles等名人 餐廳嘅老闆係一位英國人 佢好耐心咁樣講解英國嘅傳統食法 非常熱情-🍟炸鱈魚薯條 12oz(招牌)$198招牌鱈魚係英國新鮮運到 表皮炸得好脆口 口感好彈口 切開嘅時候係仲出緊煙 配埋熱辣辣嘅薯條 感覺一流 我哋叫咗12安士嘅鱈魚套餐 鱈魚份量非常大 有兩隻手掌咁大 夠晒兩至三個人食 餐廳亦提供左三種英國地道醬俾我哋點 有牛肉紅豆醬 綠豆醬 同埋咖喱醬 豐富左炸物嘅味道 聽講英國人古時係唔用蕃茄醬 而係用依種牛肉紅豆醬 Gravy 其後引入左美國嘅蕃茄醬 蕃茄醬先開始喺英國普及-🌭炸熱狗腸 (12寸)$48熱狗腸都係英國直送 炸得都幾脆口 -🥤英國地道汽水依三種汽水都係英國地道出品 香港係買唔到 左邊嗰隻好似檸檬梳打 酸酸地甜甜地 中間嗰隻似利賓納 右邊嗰隻就似提子配鮮奶梳打係香港搵唔到嘅味道 非常特別

🍟炸鱈魚薯條 12oz(招牌)$198

中間嗰隻似利賓納
右邊嗰隻就似提子配鮮奶梳打
係香港搵唔到嘅味道 非常特別

2023-01-18 40 瀏覽
Fish & Chips – 炸魚薯條,英國被視為國民美食,好似香港燒賣魚蛋、台灣鹽酥雞炸雞排咁常見,絕對係signature。menu寫食材100%由英國直送,感受到當地風味。我見老闆係英國人Lunch都係食呢個🤭,当日好多外國人食。適逢春節掛滿燈籠好有氣氛🏮❥ 炸鱈魚薯條 12oz(招牌)$198 · SIGNATURE COD (12OZ) + CHIPS以北大西洋鱈魚柳為原材料,聽落好把砲😂,的確係原條上,外皮係烤脆口感,未係脆到一咬即碎。魚肉好厚實,千島醬都未係最佳搭配,蘸咖喱醬先係精髓😝,薯條係傳統粗薯正啊🍟𝄪 牛肉醬 Gravy · 濃牛肉味,似肉醬味𝄪 咖喱醬Curry Sauce · 鹹鹹地,似日式咖喱/M記麥樂雞醬𝄪 青豆醬Mushy Peas · 豆味好濃郁❥炸熱狗腸(12寸)BATTERED SAUSAGE 熱狗腸唔似平時食個種,係食到真正豬肉整成,外皮都係脆,都幾大碌🤣❥ BRITISH SOFT DRINKS $58VIMTO BEN SHAWS BITTER SHANDY (<0.5% ALC)有4 款由英國直送soft drinks,揀左呢2

❥ 炸鱈魚薯條 12oz(招牌)$198 ·
SIGNATURE COD (12OZ) + CHIPS

𝄪 牛肉醬 Gravy · 濃牛肉味,似肉醬味
𝄪 青豆醬Mushy Peas · 豆味好濃郁

❥炸熱狗腸(12寸)
BATTERED SAUSAGE

❥ BRITISH SOFT DRINKS $58
VIMTO
有4 款由英國直送soft drinks,揀左呢2 款幾特別,Vimto都係似莓類水果味氣泡水,Shandy 有小小酒精但甜甜地,似水果酒😁,推薦😘

𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵
❀抵食:⁷ ⁄ ₁ ₀
✿美味:⁷ ⁄ ₁ ₀
❀回頭:⁶ ⁄ ₁ ₀
✿人均:$ ₁ ₀ ₀ - ₂ ₀ ₀

📍 The Chippy (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街18號地舖

🧡𝑳𝒊𝒌𝒆 & 𝒇𝒐𝒍𝒍𝒐𝒘 𝒎𝒚 𝑰𝑮 દ ᵕ̈ ૩ @annasan.cat
2023-01-17 457 瀏覽
🇬🇧店鋪裝修為英倫風,彷如置身嚮一間英國酒吧,⚽️牆上更有足球迷必睇既碧咸簽名波衫!🧧而臨近農曆新年,餐廳亦掛起唔少燈籠作裝飾,感覺非常溫馨!✈️餐牌除左供應英國最出名既炸魚薯條,🥧仲有批類、腸類同飲品等,所有食材均由英國進口😉🐟 炸鱈魚薯條12OZ(招牌)($198)🐟🤩賣相相當吸引,鱈魚係特長尺寸,上檯時熱辣辣!🛢️炸粉夠曬薄身,魚肉嫩滑,👄魚味香甜,唔會有腥味👍🔥炸熱狗腸($48)🔥🌭熱狗腸長長一條,有包裝盒裝住啱啱好,🙌🏻揸住食非常方便,腸肉淋身易咬,同時都好飽肚😎🥤Ben Shaws Dandelion & Burdock($58)🥤📘佢嚮英國係一款歷史悠久既汽水,🫗味道似帶有甜味既水果混合而成,相當特別!🤣🍍 LiLT($58)🍍🍋呢款汽水由英國製造,係菠蘿+西柚味,飲落酸酸甜甜,夠曬解喝👅😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 6.5/10——————————————————————————————🇬🇧The restaurant is decorated in British style and look like an England bar, ⚽️they ev

🐟 炸鱈魚薯條12OZ(招牌)($198)🐟
🔥炸熱狗腸($48)🔥

🍍 LiLT($58)🍍

🇬🇧The restaurant is decorated in British style and look like an England bar, ⚽️they even have David Beckham’s signed football T-Shirt placed on the wall. 🧧Beside, as Chinese New Year is approaching, they hang up some lanterns which gives a warm and cozy feel. ✈️Apart from the famous Fish and Chip, 🥧they also served pie, sausage and different kinds of drink, which all of them are sourced from British😉

🐟Signature Cod (12OZ) & Chips ($198)🐟
🤩It looks attractive as the proportion is huge with the arm long Cod Fish. 🛢️It served hot and the crust is thin and crispy, 👄while the fish is light, smooth and rich in flavour👍

🔥Battered Sausage ($48)🔥
🌭The sausage is of good size and it’s served with a nice package, 🙌🏻you can hold and eat it with ease, which is very convenient. The sausage is soft in texture and filling as well😎

📘It’s a British traditional soft drink, 🫗it’s of fruity flavour and taste interesting!🤣

🍍 LiLT($58)🍍
🍋This fizzy drink is made in UK and the flavour is Pineapple + Grapefruit, it’s slightly sour, sweet and taste appetising👅

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 6.5/10
銅鑼灣耀華街不嬲都好多嘢食,唔同餐廳都好有氣氛,呢間The Chippy憑着佢英倫風味嘅裝修吸引咗我嘅目光,見到佢有炸魚薯條就毫不猶豫入咗去食啦。啲炸魚薯條好脆好香口,係新鮮炸出嚟,佢又唔會炸得太乾,保持魚入邊嘅肉汁同鮮味,恰到好處。我另外叫咗三種醬汁去配合個魚一齊食,分別係Mushy peas, Curry sauce同gravy。個人就覺得最夾嘅係curry sauce同gravy, 所以如果你哋都叫Fish and chips的話,記得都要叫埋呢兩個醬汁。另外如果唔夠食嘅話,我會推介埋battered sausage,配埋一杯啤酒或者佢嗰度有嘅英國地道汽水一齊飲,就會係一個非常之enjoyable night。

Signature  cod  and  chips
Mushy  peas,  curry  sauce,  gravy
Battered  Sausage
2023-01-11
Signature  cod  and  chips
Battered  Sausage
去開銅鑼灣行街,耀華街不嬲都多酒吧同食店。經過THE CHIPPY,被佢個掛滿中式燈籠ge吊燈吸引左,就行左入去試。🇬🇧原來老板係英國人,成間舖掛左好多英國ge相,仲掛左作碧咸ge親筆簽名球衣,好似真係去左英國咁。講返野食先:1)Signature fish and chips $198🐟🍟餐單上標明所有食材都係由英國入口,大部分食物都有分half size同full size。叫左條12oz整份Signature fish and chips,條鱈魚真係勁大條,兩個人食都勁飽。咁大條鱈魚都炸得啱啱好,外脆內嫩,啲條薯條仲粗過我啲手指,超級好食兼抵食。另外追加左三款醬(各加$30)1.(推介)青豆醬:厚身豆醬,淡口,同魚好夾2.咖喱醬:唔算太濃味,淡淡地,都唔錯3.牛肉醬:食到牛肉味,味道較濃,啱重口味ge朋友2)Battered Sausage 🌭辣辣地ge炸熱狗腸,好濃肉味,唔使點醬都好好味。整體幾好,啱晒同朋友吹下水。

另外追加左三款醬(各加$30)
1.(推介)青豆醬:厚身豆醬,淡口,同魚好夾
2.咖喱醬:唔算太濃味,淡淡地,都唔錯
3.牛肉醬:食到牛肉味,味道較濃,啱重口味ge朋友

2)Battered Sausage 🌭
辣辣地ge炸熱狗腸,好濃肉味,唔使點醬都好好味。

整體幾好,啱晒同朋友吹下水。